2023-05-20 82 瀏覽
身體好返,第一時間當然要食好西喇!友人今次專誠帶我來食蒸氣海鮮,話試過幾次覺得唔錯,而且有職員協助烹煮,岩晒我呢d懶人😂青蟹多膏肥美,味道鮮甜😍我既大愛龍蝦唔算好大隻,勝在新鮮爽彈,肥美有蝦膏鮑魚火候控制得岩岩好,鮮嫩彈牙,好有口感青口同貝類都好新鮮,而且無沙,新鮮鮮甜,就連麻麻地貝類既我都覺得相當唔錯。另外仲有蠔同魚,同樣新鮮無腥味。蒸煮完海鮮既汁仲可以用來煮粥,一滴都唔好浪費。將芋頭粒、粟米、蔥粒同菜甫加入粥底煮滾,幾香幾鮮甜最後餐廳仲送咗每位客人一碗椰汁雪蛤甜品,清甜滋潤,好香椰汁味,有甜品既晚餐真係完美☺️整體食物質素同服務都幾好,值得推介

青蟹多膏肥美,味道鮮甜😍我既大愛

龍蝦唔算好大隻,勝在新鮮爽彈,肥美有蝦膏

鮑魚火候控制得岩岩好,鮮嫩彈牙,好有口感

另外仲有蠔同魚,同樣新鮮無腥味。

整體食物質素同服務都幾好,值得推介
2023-05-17 91 瀏覽
就到母親節,親戚又山長水遠過嚟香港玩。特登research左一間看似幾好嘅蒸氣火鍋同佢哋食。點知成餐食到不知所謂,貴得黎又唔值。<用餐時間長,等多過食>預約咗晚上時段用餐,八點準時入席,食完已經11點,足足3小時。餐廳環境又焗又迫,座位都坐得唔係好舒服,所以我哋食完食到個人都好攰好眼瞓。最後我哋仲要外賣菜籃同粥底,先可以11點走,如果食埋起碼12點。<食材overcooked>承上題,等多過食。分店員工人手明顯不足,都見到好忙,做到佢哋個個好攰好辛苦。食過其他蒸氣火鍋,會有張提示每樣食材所需的時間,可供客人自行處理。但係依度完全冇,必須要等到員工協助。食材Overcooked,完全唔係因為員工調校時間嘅問題,而係煮食時間過後仍要等一大段時間等員工過嚟開蓋先食得,喺焗嘅過程已經令到啲海鮮過熟。10道已有8道有依個問題,其餘就係刺身/丸,唔會過熟。我哋試過唔等員工,自己開蓋自己食,但係因為蓋擺放嘅位置有啲危險,所以我哋唔再敢自行處理。<員工人手不足>見到嗰日應該係爆場,員工只有四至五位。一開始坐低冇人落單,冇人介紹Menu。要我哋自己問先至介

<用餐時間長,等多過食>

<食材overcooked>

<員工人手不足>

見到嗰日應該係爆場,員工只有四至五位。一開始坐低冇人落單,冇人介紹Menu。要我哋自己問先至介紹,催咗兩至三次先再落單。上咗咩,漏咗咩亦都冇人知,最後我哋自己影低Menu自己記低有冇漏上。原因過程中上錯咗道偏貴既食材,明白員工都係無心之失,最後食咗亦都負責任俾返錢。但價錢值唔值就有待商榷,一開頭話收我哋1200之後再入嚟又話收我哋900再之後又話收返來貨價(個$$就唔講了),最後又話800,咁到底係明碼實價?定當我地水魚?不過都係因為員工不足嘅問題,希望老闆可以好好改善。

<食材任佢講>
如果有人想去試嘅話,我必須建議你當日再打去問清楚嗰日嘅食材。因為佢個Menu係有幾款食材俾你揀,但係當日去到佢會話食材今日唔靚,所以冇攞貨,其實任佢講。所以大家執生。

不過值得一讚嘅係
,食得出餐廳係海鮮部分既食材都真係好新鮮。員工都好努力協助,亦感受到佢地既歉意。但蟹黃青瓜啲蟹黃食到r哂頭,蟹黃咁既味,唔鮮㗎喎???不過6個人食,成咗$4800。自己諗下依個價錢值唔值得,如果依個價錢出邊一定有更好嘅餐廳,甚至唔使呢個價錢。

2023-05-12
  • 太平洋饅頭蟹
  • 粥底
  • 澳洲青年龍蝦
2023-05-16 49 瀏覽
前排同朋友仔去食海鮮蒸氣鍋,大約一個月之前已經打去Book位。店員先將各樣餐具消毒,食物夾一共有兩個,一個夾生嘅海鮮,一個夾熟食物,幾細心。。同朋友仔點咗一個「尊貴海鮮套餐」,每人大約五百蚊。因為朋友仔升職加人工,所以豪一餐。。第一轉嘅海鮮嚟到了,賣相幾豐富,總共有五款:大赤蝦、珍珠蠔、大元貝、九孔鮑魚、野生青口。食海鮮蒸鍋,海鮮本身一定要新鮮。第一轉嘅五款海洋,整體鮮甜,而且蒸嘅時間都啱啱好,所以肉質唔會好韌。。最欣賞嘅菜式就係日本大元貝(Japanese Scallop),好大粒,一啖擺入口最滿足,塞滿晒成個口,啖啖肉,而且味道幾鮮甜。。第二轉嘅海鮮有三款:琵琶龍蝦、饅頭蟹、野生膏仔蟹。朋友仔好鐘意食蟹,整體來講,蟹肉都幾鮮甜,而且蟹膏幾多。。最後,店員會奉上海鮮粥,作為晚餐的尾聲。 粥底能嚐到海鮮嘅鮮甜,而且仲有芋頭、粟米、薑等配料,令海鮮粥味道更加豐富。
前排同朋友仔去食海鮮蒸氣鍋,
大約一個月之前已經打去Book位。
店員先將各樣餐具消毒,
食物夾一共有兩個,
一個夾生嘅海鮮,一個夾熟食物,
幾細心。

同朋友仔點咗一個「尊貴海鮮套餐」,
每人大約五百蚊。
因為朋友仔升職加人工,所以豪一餐。

第一轉嘅海鮮嚟到了,賣相幾豐富,
總共有五款:大赤蝦、珍珠蠔、大元貝、九孔鮑魚、野生青口

食海鮮蒸鍋,海鮮本身一定要新鮮。
第一轉嘅五款海洋,整體鮮甜,
而且蒸嘅時間都啱啱好,所以肉質唔會好韌。

好大粒,一啖擺入口最滿足,
塞滿晒成個口,啖啖肉,
而且味道幾鮮甜。

第二轉嘅海鮮有三款:
琵琶龍蝦、饅頭蟹、野生膏仔蟹

朋友仔好鐘意食蟹,整體來講,
蟹肉都幾鮮甜,而且蟹膏幾多。

最後,店員會奉上海鮮粥,
作為晚餐的尾聲。

粥底能嚐到海鮮嘅鮮甜,
而且仲有芋頭、粟米、薑等配料,
令海鮮粥味道更加豐富。

2023-04-16
2023-05-15 508 瀏覽
位於新蒲崗仁愛街50號地舖的蟹仙海鮮蒸氣鍋(仁愛街),主打用蒸氣鍋吃海鮮,用蒸氣去蒸熟海鮮,更能吃到海鮮本身的鮮味。因此,海鮮本身一定要夠新鮮,這間餐廳也頗為令人滿意。今次點了每位$419的尊貴海鮮套餐,加一後連醬油費,每人大約$500。。海鮮會由淡味吃至濃味,確保濃味海鮮不會蓋過淡味海鮮的味道。店員也勤快又熱心,當計時器鳴響時,也會把海鮮夾到食客的碟上。。第一批的海鮮上桌了,新鮮又豐盛。。~日本野生大赤蝦 (Japanese Wild Red Shrimp)赤蝦為刺身級的赤蝦,蝦肉味道彈牙又鮮甜,蝦頭的味道也頗為濃厚。。今頓晚膳特意點了一壺清甜的竹蔗茅根,解暑又解渴。。~台灣九孔鮑魚 (Taiwan Abalone)鮑魚蒸得剛剛熟,肉質不會過韌,咬不開。而且事先已將內臟去除,頗為貼心。。~韓國斧山珍珠蠔 (Korea Baby Oyster)珍珠蠔已清洗乾淨,肉質飽滿,味道鮮甜。筆者在這頓晚餐也沒有點太多醬油,想品嘗海鮮最原始的鮮味。。~日本大元貝 (Japanese Scallop)大元貝的口感相當紥實,而且尺寸巨大,吃起來滿足又過癮。順便一提,餐廳提供一個小抽屜,可以將所有吃完的

第一批的海鮮上桌了,新鮮又豐盛。

今頓晚膳特意點了一壺清甜的竹蔗茅根,解暑又解渴。

~台灣九孔鮑魚 (Taiwan Abalone)

~韓國斧山珍珠蠔 (Korea Baby Oyster)

~日本大元貝 (Japanese Scallop)

大元貝的口感相當紥實,而且尺寸巨大,吃起來滿足又過癮。順便一提,餐廳提供一個小抽屜,可以將所有吃完的貝殼丟到小抽屜內,乾淨又方便。

~大西洋野生青口 (Atlantic Mussels )
野生青口的肉質也是頗為飽滿,選材新鮮,能嚐到少許海水的味道,仿如在海邊與朋友一邊嬉水,一邊漫步。

~野生琵琶龍蝦 (Wild Lute Lobster)

琵琶龍蝦比一般的龍蝦更為厚肉,而且肉質更為鮮甜。

~太平洋饅頭蟹 (Pacific Ocean Box Crab)

饅頭蟹蒸得剛剛熟,肉質鮮嫩。這款蟹主要棲息地為深海區域,繁殖期間才會去淺水區域。

~野生膏仔蟹(Wild crab)

膏仔蟹的蟹膏頗為飽滿,但整體味道正正常常,不算十分突出。
2022-09-28
  • 日本大元貝
  • 南瓜排骨粥
  • 翡翠九孔鮑魚
2023-05-12 37 瀏覽
高質海鮮蒸鍋😉😉之前食過一間海鮮唔新鮮嘅蒸鍋,朋友推介有幾間分店的蟹仙海鮮蒸氣鍋舖頭,價錢唔算好貴,亦唔算特別平,但嘢食就好高質😗😗日本野生大赤蝦,店員話大赤蝦平時係食刺身先會食赤蝦,但係蒸過後,肉質更爽,味道鮮甜大西洋野生青口青口勁大隻🤩🤩🤩店員提醒我哋,青口唔需要加任何調味料,因為本身有海水已經比較鹹,咬一口,好似置身喺海洋入面😚😚😚龍蝦都好正!蟹🦀️大大隻,肉質柔嫩😗😗鮑魚雖然細細粒,但係都好好食☺️☺️有機蔬菜籃有多款時令蔬菜🥬,清一清腸胃😗😗仲有個海鮮粥,吸收晒所有海星的精華,就算飽都要食多兩碗,簡直係完美的結局值得一提嘅係,店員會全程幫我哋蒸同夾餸,可以唔洗落手🤪🤪🤪

龍蝦都好正!

蟹🦀️
大大隻,肉質柔嫩😗😗

鮑魚
雖然細細粒,但係都好好食☺️☺️

有機蔬菜籃
有多款時令蔬菜🥬,清一清腸胃😗😗

值得一提嘅係,店員會全程幫我哋蒸同夾餸,可以唔洗落手🤪🤪🤪
最近去咗蟹仙海鮮蒸氣鍋新蒲崗總店食海鮮大餐(˶ˊᵕˋ˵)❣另外喺銅鑼灣 尖沙咀 九龍城都有分店呢度嘅️食材全部新鮮空運到港 而且店員服務好好 會幫我哋蒸海鮮 時間控制得好好!又會介紹食材 見我唔識拆蟹殼仲主動幫我手拆😳 有好多款唔同嘅海鮮套餐可以揀 我哋今次揀咗專貴海鮮套餐~ 我覺得蟹仔盤勁得意🦀尊貴海鮮套餐HKD419/位原價HKD898 依家特價非常抵食!套餐有海鮮 蔬菜籃 仲有粥底同埋椰汁燕窩🥰✻野生膏仔蟹✻大平洋饅頭蟹 ✻野生琵琶龍蝦✻台灣九孔鮑魚✻大西洋野生青口✻日本野生大赤蝦✻野生日本深海白刀貝✻紐西蘭月亮貝✻韓國斧山珍珠蠔✻有機蔬菜籃 全部海鮮都好鮮甜 唔需要另外點調味料都已經好好食😋 可以食出海鮮嘅原汁原味~ 最令我印象深刻喺野生膏仔蟹 因為超肥美超多膏多到滿瀉好正🤤 而且蟹肉鮮甜🦀🧡野生琵琶龍蝦面頭有絨毛好特別🦞 店員仲叫我哋摸下佢真係毛絨絨咁🤣 琵琶龍蝦好新鮮肉質爽口仲有天然海水鮮味🌊 食完之後仲可以將龍蝦殼放落粥底繼續煮~~太平洋饅頭蟹一年得兩個時段可以食到 難得今次有機會食到😎好食 其他海鮮都好正🥳粥底有芋頭粒同粟米 蒸海鮮嘅精華落咗去粥底 非常鮮甜✨ 最後仲送咗

尊貴海鮮套餐HKD419/位

✻紐西蘭月亮貝
✻韓國斧山珍珠蠔
✻有機蔬菜籃

台灣九孔鮑魚

粥底有芋頭粒同粟米 蒸海鮮嘅精華落咗去粥底 非常鮮甜✨ 最後仲送咗椰汁燉官燕做甜品 啖啖官燕大滿足🥰
粥底
粥底
  • 膏蟹
2023-05-11 317 瀏覽
位於新蒲崗嘅蟹仙海鮮蒸氣鍋係總店,之前都喺銅鑼灣食過一次食海鮮大餐,食材全部新鮮空運到港 ,重點店員服務好好會幫忙蒸海鮮😎唔洗自己搞,每次煮前都會細心介紹食材🙌🏻🤌🏻尊貴海鮮套餐HKD419/位(原價HKD898)⭐️野生膏仔蟹呢個印象最深刻因為膏仔蟹超肥美,蟹膏飽滿多到瀉🤣蟹味超濃⭐️大平洋饅頭蟹 顧名思義來自太平洋🌊 饅頭蟹同麵包蟹感覺有啲類似,店員話一年得兩個時段可以食到,所以幾矜貴,仲食到海水味道⭐️野生琵琶龍蝦 wioLure Lobster琵琶龍蝦面頭會有絨毛好搞笑🤣肉唔算好大但味道比龍蝦更加鮮,肉質爽口同有天然嘅海水咸⭐️台灣九孔鮑魚 Taiwan Abaione食得出新鮮,肉質彈牙爽口,完全唔使加調味料⭐️大西洋野生青口 Alante Mussedls建議唔需要加豉油,要食活青口嘅天然甜味😛⭐️黃金翡翠螺Emeral螺身都好大隻,食落彈牙又爽口,口感非常豐富⭐️韓國斧山珍珠蠔 Korea Babyoyster體型相對比較細隻,但係蠔味好濃⭐️日本野生大赤蝦日本刺身級大赤蝦,唔需要蒸到全熟,蝦肉好大,加上蝦頭好多膏⭐️日本大元貝大大隻日本元貝,食落啖啖肉,好爽口彈牙😎⭐️有機蔬菜籃 🥬🧺有生

🤌🏻尊貴海鮮套餐HKD419/位
(原價HKD898)

⭐️野生膏仔蟹
呢個印象最深刻因為膏仔蟹超肥美,蟹膏飽滿多到瀉🤣蟹味超濃

⭐️大平洋饅頭蟹

⭐️野生琵琶龍蝦 wioLure Lobster

⭐️台灣九孔鮑魚 Taiwan Abaione
食得出新鮮,肉質彈牙爽口,完全唔使加調味料

⭐️大西洋野生青口 Alante Mussedls
建議唔需要加豉油,要食活青口嘅天然甜味😛

⭐️黃金翡翠螺Emeral
螺身都好大隻,食落彈牙又爽口,口感非常豐富

⭐️韓國斧山珍珠蠔 Korea Babyoyster
體型相對比較細隻,但係蠔味好濃

⭐️日本野生大赤蝦
日本刺身級大赤蝦,唔需要蒸到全熟,蝦肉好大,加上蝦頭好多膏

⭐️日本大元貝
大大隻日本元貝,食落啖啖肉,好爽口彈牙😎

⭐️有機蔬菜籃 🥬🧺
有生菜,娃娃菜,同粟米🌽食完濃味海鮮可以清清味蕾

最後當然有蒸鍋粥底😎加氛少量芋頭粒、粟米、蔥粒同菜甫等配粒,加上蒸完海鮮嘅精華落咗粥度好香味道鮮甜😛最後仲送咗每位一碗椰汁雪蛤甜品,好濃郁嘅椰汁🥥味

2023-05-03
小編一直都好想試下蒸汽鍋加粥底🫣🫣所以就約埋朋友一齊去食下~一入到去就已經有好好服務又好傾得嘅姨姨招呼喇👍👍介紹餐牌嘅時候會講埋有咩係今日先有嘅 邊啲海鮮係少有嘅 因為聽聞老闆係做海鮮批發嘅~😆😆所以啲野好新鮮幾set套餐中 我地叫左刁鑽海鮮套餐,太想食多幾款海鮮🤭🤭前菜:蟹皇海哲海哲唔同平時食開嘅咁幼身 味道淡淡一定要配埋蟹皇第一輪主菜:(開始唔洗自己落手去蒸嘅時候喇)北海道野生牡丹蝦 超彈牙大西洋野生青口 大大粒咁~紐西蘭刀貝蚌韓國珍珠蠔 唔似生蠔咁~唔太creamy 海水味都唔濃👍👍八頭南非鮑魚 小編見到佢仲有少少郁😆經過蒸之後 真係樣樣都好鮮甜 唔係冰鎮嘅口感~而且唔而要點任何醬汁 都已經好好味🤩🤩食青口個陣 姨姨會解釋埋點解連住啲海草跟住到澳洲龍蝦上場~(套餐係有2隻嘅 所以一隻刺身 一隻用黎蒸)刺身切到薄薄一片 淡淡地味道~(同小編預期嘅唔同 試過一次刺身就夠了😜😜)蒸青年龍蝦啲龍蝦肉厚厚實實~食落個口度好飽滿咁 肉質彈牙 好鮮甜😍😍姨姨中途送左炸魚皮 即炸嘅 超脆🤣🤣脆到隔離枱都聽到🙉🙉琵琶龍蝦對比下細隻啲 淡味少少頂角膏蟹未熟之前 啲膏有流心效果咁慢慢流出黎~蒸熟之後有

幾set套餐中 我地叫左刁鑽海鮮套餐,太想食多幾款海鮮🤭🤭

前菜:蟹皇海哲
海哲唔同平時食開嘅咁幼身 味道淡淡一定要配埋蟹皇

第一輪主菜:(開始唔洗自己落手去蒸嘅時候喇)

北海道野生牡丹蝦 超彈牙
大西洋野生青口 大大粒咁~
紐西蘭刀貝蚌
韓國珍珠蠔 唔似生蠔咁~唔太creamy 海水味都唔濃👍👍
八頭南非鮑魚 小編見到佢仲有少少郁😆

姨姨中途送左炸魚皮 即炸嘅 超脆🤣🤣脆到隔離枱都聽到🙉🙉
琵琶龍蝦對比下細隻啲 淡味少少

頂角膏蟹未熟之前 啲膏有流心效果咁慢慢流出黎~蒸熟之後有兩種層次嘅膏~有軟身有實身嘅😌😌兩種享受😎淨係食膏都夠了😝😝
差不多去到最後~姨姨會叫小編同朋友留起啲龍蝦殼 放入粥度繼續煮吸海鮮嘅味道🥰🥰

手臂咁長嘅大瀨尿蝦係最後上場 呢個係唔係活生生咁上枱嘅 一早蒸熟左拎出黎再蒸多一分鐘就食得喇~呢隻瀨尿蝦啲肉比想像中細左啲 但入面嘅膏比起平時細嘅多好多😆😆
最後最後要蒸嘅~係仲有菜架🙈🙈有粟米🌽生菜🥬 小編第一次用蒸嘅方法黎食 生菜熟起上黎比起烚嘅多左份甜味

最後開蓋食粥了~呢個粥唔係綿綿口感嘅粥 較為稀身~但好有海鮮味😋😋不過太多粥 最後都食唔哂 姨姨會提議你打包返去架😉😉
因為我要留肚食甜品 所以食左兩碗粥就冇食了~
  • 越南頂角膏蟹
  • 日本野生大赤蝦
2023-05-08 30 瀏覽
搵到一間cp值好高的海鮮蒸鍋❤️❤️❤️全部海鮮都好新鮮,洗得好乾淨,食落沒有沙,叫了一個尊貴海鮮套餐,每位419🤣🤣🤣🤩野生膏仔蟹膏仔蟹主要分布在台灣西南部的潟湖及河口地帶🤓🤓膏仔蟹肉質鮮美,膏汁豐富😋😋🤩太平洋饅頭蟹比膏仔蟹小😀😀饅頭蟹的腥味相對較輕,肉質鮮美🥰🥰🥰🤩野生琵琶龍蝦與普通的龍蝦相比,琵琶龍蝦的肉質更加細膩😋😋,口感更加鮮美🥰🥰呢個價錢食到龍蝦都真係幾抵😎😎🤩台灣九孔鮑魚聽說係高檔海鮮餐廳的上乘之選🫣🫣上到嚟嘅時候,鮑魚仲係生猛㗎,仲會郁吓郁吓,好新鮮😛😛仲有好多好好食嘅海鮮,例如日本野生大赤蝦,紐西蘭刀貝蚌,野生日木深海白刀貝等等,仲有有機蔬菜籃,海鮮粥,大家都要嚟試吓😗😗

🤩野生膏仔蟹

🤩太平洋饅頭蟹
比膏仔蟹小😀😀饅頭蟹的腥味相對較輕,肉質鮮美🥰🥰🥰

🤩野生琵琶龍蝦

🤩台灣九孔鮑魚

2023-04-26 413 瀏覽
平時都幾鍾意食海鮮 都有食開粥底火鍋但蒸氣鍋又真未試過😂😂今次一於約朋友試試😈新蒲崗呢間好似仲係第一間分店 雖然店鋪唔大但麻雀雖小五藏俱全 店員姨姨都好熱情❤️一黎到就同我地講慢慢享受就得 全部唔使自己整 佢地serve 聽到呢句真係好放心 因為我地真係唔太知d海鮮要蒸幾耐 蒸得太老都算 最驚係唔熟🙈🙈呢度有好幾個海鮮餐 每set都各有特色 姨姨話有時唔會跟足menu出餐 都要視乎當日有咩海鮮新鮮 再同客人講番 務求客人體驗到最好嘅食材👍🏻👍🏻而且佢地會直接同艇家拎貨 所以保重新鮮❤️❤️我地得2個人就試個10款食材嘅尊貴海鮮套餐🤗🤗🐟日本深海石斑一夜干聽落就似係果d醃製曬乾嘅 沒錯一夜干就係以醃漬風乾留住魚嘅鮮味 不過呢個就仲juice 有少少咸味帶出鮮味😋🦐日本野生大赤蝦都幾大隻 真係啖啖肉好滿足😚蝦肉彈牙以蒸嘅方法帶出鮮甜 完全唔使再任何野😋😋🦪台灣鮑魚果然Timing人係好重要 蒸得岩岩好👍🏻有d似外脆內軟嘅感覺 正😋😋🦞澳洲青年龍蝦肉質結實 有咬感 而且都幾鮮勁有蝦味仲有d蝦膏無得輸🤗🤗食完肉 殼當然都唔浪費 可以一齊煲粥🤣🦀蟹期待左好耐亦冇令人失望 真係好好食 好鮮又多肉又多膏

🐟日本深海石斑一夜干

🦐日本野生大赤蝦

🦪台灣鮑魚
台灣鮑魚

🦞澳洲青年龍蝦

🦀蟹
期待左好耐亦冇令人失望 真係好好食 好鮮又多肉又多膏 真係好值得黎一趟🤗🤗而且店員姨姨都幾好 見我唔太拆到殼 幫我手拆😂😂
韓國斧山珍珠蠔

🥣粥底
粥除左加入岩岩d海鮮鮮味 入面仲有芋頭、粟米、豬骨一齊熬煮 加埋蔥花、菜脯更有咬口

P.S. 岩岩炸好嘅魚皮&甜品椰汁燉雪燕真係好好食🥰🥰為蒸氣鍋畫上完美句號😍😍
椰汁燉雪燕
2023-04-20
台灣鮑魚
韓國斧山珍珠蠔
椰汁燉雪燕
  • 台灣九孔鮑魚
  • 炸魚皮
♡♡♡📍蟹仙海鮮蒸氣鍋 (仁愛街) (新蒲崗)新蒲崗仁愛街50號地舖一直都未食過蒸氣鍋,今次嚟到呢度可以試吓啦🤩~一入到去職員已經同我哋講話係由佢哋serve,所以處理食物都係由佢哋負責,基本上我哋淨係等食就OK 🤤🤣!而且蒸嘢食有Timer咁就唔驚會蒸得太耐, 蒸嘢食嘅時間亦都會有相應嘅分鐘,每種食材都會有唔同嘅時間,咁樣就可以食得出嗰種食物嘅精髓😎。下面就會有粥底喺下邊, 海鮮嘅精華就會落咗喺粥底度啦🤤! 覺得職員都幾熱心,每樣食材都會同我哋講解一下,令到我哋更加了解食材本身🤣,當中先知道原來佢哋嘅老闆係有艇家攞貨,就冇激素嘅,可以令我哋放心食用~>尊貴海鮮套餐成個set 一共有10款嘅食物, 但係當中有啲係二揀一嘅係因為視乎當日食材邊樣好啲就會serve邊一樣,覺得咁樣都幾好因為可以確保食容可以食到最新鮮嘅食物🤩,好似對客人都係一種尊重😎! 就好似有一種以客為本嘅感覺😂~ 另外值得一提係雪燕糖水同炸魚皮都好好味🤤,好加分!仲有佢地既蟹超級好食!又好肉又多膏🤤🤤!!🍽日本深海石班一夜干一夜干係具有豐富既蛋白質,營養價值高🤤。一夜干肉質細嫩,帶有淡淡既甜味同海水味🤤~🍽澳洲青年龍蝦澳
♡♡♡
📍蟹仙海鮮蒸氣鍋 (仁愛街) (新蒲崗)
新蒲崗仁愛街50號地舖

>尊貴海鮮套餐

🍽日本深海石班一夜干

🍽澳洲青年龍蝦
澳洲青年龍蝦肉質結實,口感彈牙🤩,味道鮮美仲有好多膏!

🍽台灣九孔鮑魚
鮑魚肉質細膩,唔會有腥味~好Q彈🤩!

🍽日本野生大赤蝦
日本野生大赤蝦肉質彈牙,口感鮮美, 完全係唔需要點豉油就已經好夠味!反而如果點豉油嘅話就會蓋過咗大赤蝦嘅原生味道😚!另外職員仲整一個心形出嚟😂😂,好搞笑😂!

🍽大西洋野生青口
大西洋野生青口肉質鮮美,口感彈牙, 仲會食到一種海水嘅味道🤤!如果青口入邊有海草就要記得整走佢, 有海草真係可以證明到真係野生青口🤣🤣!好新鮮😚!

2023-04-21 27 瀏覽
呢間餐廳主打海鮮粥底蒸氣火鍋🍲,有唔同嘅海鮮套餐可以揀,揀完套餐之後,店家先喺魚缸度撈起啲海鮮,夠晒生猛新鮮!佢有唔同價位嘅海鮮套餐可以揀,人均低至$369已經有鮑魚、蟹、刀貝蚌🦪呢啲高質海鮮,最基本嘅套餐都已經有八款海鮮,一次試過曬佢!一坐低,店員會簡單介紹吓餐牌嘅海鮮,仲會即時用埋個蒸氣火鍋,蒸一蒸啲餐具消毒一下♨️~每道菜都會有店員親手幫你主理,逐樣逐樣向我哋介紹,每樣食材精嘅時間都唔同,佢每一款幫我哋慢慢蒸,由淡味開始食起,十足十海鮮版嘅omakase!每個套餐都會包個粥底,粥底吸收晒海鮮同肉嘅鮮味,超級鮮甜又綿密,記住留返個肚食粥!------------------------------🦐◖包羅萬有海鮮二人套餐◗ $999 兩位用呢個套餐總共有十八款品項,除咗基本要有嘅海鮮,仲多咗啲肉類嗰啲~逐樣逐樣海鮮食完,先至到肉類,到最後再食菜。蒸嘅時候啲海鮮嘅精華滴晒落個粥底度,留返最後先食,鮮味十足!所以記得唔好食太飽,留返個胃到最尾食返幾碗粥!🤣🦀海鮮類▪️野生膏仔蟹:有好多蟹膏,而且蟹肉都唔少▪️太平洋饅頭蟹:第一次試饅頭蟹,佢係深海蟹,係繁殖季節先會出淺海,比較罕有呢~味道鮮甜

🦐◖包羅萬有海鮮二人套餐◗ $999 兩位用

🦀海鮮類
▪️野生膏仔蟹:有好多蟹膏,而且蟹肉都唔少
▪️太平洋饅頭蟹:第一次試饅頭蟹,佢係深海蟹,係繁殖季節先會出淺海,比較罕有呢~味道鮮甜但係肉嘅份量唔算多
▪️野生琵琶龍蝦:店員話呢個係時令海鮮,貨量俾龍蝦仲少,今次嚟到有貨即刻試一試佢睇,超級鮮甜肉質好彈牙,推介!
▪️台灣九孔鮑魚
▪️日本野生大赤蝦
▪️紐西蘭刀貝蚌:大大隻貝類,肉質好爽脆清甜
▪️大西洋野生青口
▪️黃金翡翠螺:翡翠螺夠大隻,但肉質比較韌有啲難咬
▪️韓國釜山珍珠蠔:好鮮甜好creamy,海水味啱啱好

🐂肉類
▪️黑安格斯牛肉
▪️濟州黑毛豬肉:豬肉味香濃,就咁蒸都已經好夠味,帶少少油脂嘅甘香
▪️無激素蟲草花雞件
▪️芝心小籠包
▪️星爺爆漿瀨尿牛丸
▪️蟹仙蝦蟹棗:鮮味濃郁,彈牙,但略嫌調味甜咗少少
▪️豬骨濃汁貢丸
▪️有機蔬菜籃

🥣椰汁燉雪燕
食到勁飽之後,準備埋單,店員送上兩碗椰汁燉雪燕糖水,微甜,雪燕煮得軟爛,養生滋潤!

🌟 Encore指數:8.5/10
2023-04-12 36 瀏覽
我致愛吃海鮮,今晚和朋友-起來到新蒲崗仁愛街的蟹仙蒸氣火鍋晚餐,餐廳老闆是專做海鮮批發商,可以保證海鮮的質素。至尊海鮮套餐$419/人包含10款海鮮,有野生赤𧎚,翡翠螺,台灣九孔鮑魚,青口,韓國珍珠蠔,龍蝦,饅頭蟹,日本大元貝,野生膏仔蟹等。海鮮款款鮮甜彈牙爽口,不用醬料可以食出海鮮的原汁原味。野生膏仔蟹肉質肥美結實。澳州龍蝦有膏口感甘香,回味無窮。日本野生大赤蝦刺生大大只,肉質晶瑩通透,口感-流。有機蔬菜拼盤夠健康。最後生滾粥加入蔥和菜脯是晚餐的精華所在,美味可口,食到扶牆而歸。
2023-04-12 19 瀏覽
今日去新蒲崗蟹仙食晚飯,終於可以狂食海鮮啦,入到去已經爆曬,雖然新蒲崗唔懂地鐵站,但係有好嘢食嘅地方就會有人!我哋買咗兩個498套餐有帶子青口龍蝦奄仔蟹,仲有佢最特別嘅饅頭蟹,饅頭蟹已經係好少食,好少地方有,但佢地既饅頭蟹真係超級大,鹹鹹的海水味,加上鮮甜的蟹肉雖然蟹肉不是很多,但係鮮味十足。然後佢下邊有粥底,會吸收晒蒸海鮮嘅汁,導致最後食完海鮮之後嗰啖粥真係好正,好正好正!另外佢哋都有象拔蚌同埋蝦的刺身,今次我嗌咗蝦刺身,感覺都係好新鮮!

雖然我好鍾意食海鮮,但食蒸海鮮嘅次數唔算多,今次朋友推薦咗呢間餐廳比我,佢話食過其他分店都ok,老闆係專門做海鮮批發。套餐有唔同種類,我同朋友都食得比較多,所以揀咗個豐富嘅二人餐。$999包羅萬有二人套餐香辣海蜇青瓜太平洋饅頭蟹台灣九孔鮑魚日本野生大赤蝦澳洲青年龍蝦大西洋野生青口日本大元貝加拿大翡翠螺韓國釜山珍珠蠔第一次食饅頭蟹,店員話饅頭蟹唔係日日有,要睇運氣,蟹肉味道好香。另一項要推介嘅海鮮係日本大元貝,超級大又好鮮甜!黑安格斯牛肉濟州黑毛豬肉蟲草花雞件芝心小籠包星爺爆漿瀨尿牛丸蟹仙蝦蟹棗豬骨濃汁貢丸有機蔬菜籃原本以為係放入海鮮粥底煮😂,但原來蔬菜都可以蒸。海鮮粥底呢碗粥就係全晚嘅海鮮精華,吸收晒所有海鮮嘅鮮甜。椰汁燕窩糖水免費送嘅糖水,超好味又足料!洛神花茶(一渣) $68健康又清熱解渴,大大渣兩個人飲剛剛好。呢間蒸氣海鮮鍋最好嘅地方係有專人幫我哋蒸,全程只需要等蒸好就食得!😋😋

$999包羅萬有二人套餐

星爺爆漿瀨尿牛丸
蟹仙蝦蟹棗
豬骨濃汁貢丸

有機蔬菜籃
原本以為係放入海鮮粥底煮😂,但原來蔬菜都可以蒸。

海鮮粥底
呢碗粥就係全晚嘅海鮮精華,吸收晒所有海鮮嘅鮮甜。

椰汁燕窩糖水
免費送嘅糖水,超好味又足料!

洛神花茶(一渣) $68
健康又清熱解渴,大大渣兩個人飲剛剛好。

• 日本大元貝