吃完下午茶, 來到元朗踩完單車, 以一個甜品來解暑。元朗的甜品也有很多選擇, 有傳統的涼粉, 蕃薯糖水, 也有酒店式的享受。一個精緻的甜品, 能解一天的煩憂, 我們叫了法式焦糖燉蛋配雪糕, 抺茶心太軟及草莓鮮吉士醬拿破崙配雪糕法式焦糖燉蛋, 金黃色的焦糖面層, 破糖而進, 一層厚厚的燉蛋填滿了整個碗, 蛋的口感硬硬的, 很足料, 放進口裏滑滑的蛋心, 不太甜, 濃郁的蛋香充滿整個口, 配以五顏六色的水果和冰淇淋作襯托, 使這燉蛋帶有一點兒豐富的色彩。抺茶心太軟, 以抺茶代表巧克力, 感覺上更健康, 這心太軟, 弄得較費時, 約15至20分鐘, 幫它開一個小洞, 熱騰騰的香濃綠茶醬緩緩流出, 苦中帶甜。有一種清幽的感覺。外皮較韌, 淡淡的味道, 可以配以紅豆乾來吃, 更能帶出綠茶的清淡。豆腐味道的雪糕, 不太甜, 隠約感覺到豆腐的飄香。草莓鮮吉士醬拿破崙配雪糕, 草莓不甜, 帶有酸味, 這雲呢拿的雪糕沒太大特別, 比起豆腐味的感覺, 豆腐味雪糕好吃多了, 拿破崙千層酥, 口感脆脆的, 配以金黃色的忌廉, 感覺食完後有點兒膩。以大眾化的價錢, 能吃到酒店級的精緻雪糕, 超值。
以大眾化的價錢, 能吃到酒店級的精緻雪糕, 超值。
2015-09-15 456 瀏覽
近日頻頻上榜的甜品店,可能我習慣了早吃飯,2次飯後經過都還未營業。今次大約9點到達,店鋪比較細少,只有10 個座位左右。到達時只有一台客人,我們3人點了焦糖布丁和朱古力窩夫。焦糖布丁份量比一般甜品店大,有女生手掌般大。布丁面微微燒上焦糖,但略嫌不夠焦,如可燒多一會會更好。焦糖布丁配以雜果及雪糕同上,雜果有西瓜, 蜜瓜, 芒果, 奇異果和士多啤梨,店員沒有問我們雪糕的味道,不知道能否選擇。而這次他給了我們雲呢拿味,味道不過不失,不過雪糕球得盛得精美,表面光滑﹐是完美的球體,而且雪得夠硬,不會很快溶掉,真的很想知道他有什麼工具做的。窩夫,我們點了比利時朱古力味,窩夫外形討好,其中一塊上塗了朱古力忌廉,再畫上花紋,十分漂亮。窩夫外脆內軟,質感結實,甜度剛好,即使加了忌廉也不會太甜。

2015-09-13 491 瀏覽
之前打完邊爐路這這小店試過綠茶心太軟,一直被那濃濃的綠茶吸引,念念不忘。通過心太軟都係朱古力,少有的綠茶,啱唒我最愛綠茶,還有那豆腐雪糕的配搭,真係一試難忘,要再嚟Encore😅. 不過好肥𠺢🙈今次新試咗個RUM酒火焰雪山,一嚟就關燈哇著火吖,有驚喜,有啲食生日蛋糕咁嘅感覺。份量好足,飽到無人有。😁
2015-09-13
$50 (宵夜)
  • 綠茶心太軟
2015-09-01 645 瀏覽
雖然逝去的戀情不可再追,但路還是要走的,還是要積極面對,今天便約了友人去吃個甜品,解一下哀愁來到密蜜,我就ORDER了新出的鳥結糖芭菲, (小知識: 其實芭菲多會放置於高杯中, 上面放進雪糕, 水果同堅果等的甜點)無論如何, 先試置頂的大面餅, 幾脆口, 不過面帶糖霜所以有點甜, 雪糕身中帶有大量堅果, 由於用上奶味重的雪糕, 加上堅果本身亦甜, 所以整個甜品甜度幾高, 但口感非常一流, 雪糕很軟滑, 而堅果帶來十分出色的爽脆口感, 外軟而內脆, 加點酸酸的草莓汁中和,不錯!

2015-08-30 634 瀏覽
食完飯,行過見有個甜品店,試下先地方不算大,環境整潔今次我叫左朱古力香蕉窩夫配雪糕1黎到即刻嘩!!!!!乜甘巨型甘大碟,,,,我啱啱先食飽飯hahaha朱古力雪糕味度淡左d,窩夫鬆軟,香蕉新蘚,將窩夫夾小小香蕉再加雪榚食就正晒
食完飯,行過見有個甜品店,試下先
地方不算大,環境整潔
今次我叫左朱古力香蕉窩夫配雪糕
題外話/補充資料: 可以2個人食
2015-08-29 525 瀏覽
今日收工好想食甜品....順道去開元朗咁就食埋甜品先走啦~~ B仔已經食到厭...所以試左間比較新式之甜品店~~好好彩唔洗排隊呀!和蜂抹茶心太軟配雪榚 (豆腐味) 我一直都對綠茶產品情有獨鍾 所以期望都好大! 服務員都好細心會提醒客人甜品係即叫即做所以都要耐心等候 當甜品上枱時真係好開心擺設得好精緻未食都覺得非常開心啊 賣相一流 ! 重點嚟啦!要食啦 一叉落去抹茶流心已經流出嚟仲係熱辣辣嘅! 綠茶味非常之濃郁相信呢綠茶嘅份量係用得非常足料 真係可以媲美日本嘅綠茶甜品!蛋糕部份除咗有綠茶味之外仲識得有啲蜂蜜嘅味道亦都非常之鬆軟!加上同紅豆一齊食簡直係不能停口!正呀! 豆腐味雪糕亦非常之值得一提!豆腐味濃郁到一個嘅程度係好似食緊一淡淡的豆腐!豆味好濃烈!個甜品都好高嘅水準!令人回味無窮!草莓伯菲!蜜蜜甜品賣相都一流!真係會相機食先!係一種藝術!伯菲真係一次食!感覺非常得意!伯菲質感係介乎雪糕同cream 之間 放左一陣都冇溶 幾有趣!味道亦都冇令人失望! 士多啤梨味道濃厚 加上新鮮士多啤梨一齊食口感一流 真係一試難忘! 但男仔食嘅話可能會感得比較甜! 甜品都係女人嘅浪漫!估唔到一間小小嘅o

和蜂抹茶心太軟配雪榚 (豆腐味)

估唔到一間小小嘅o都能夠整出各種精緻嘅甜品!呢間鋪頭都值得推介!真係一間驚喜嘅小店!
2015-08-24
$54 (宵夜)
和蜂抹茶心太軟配雪榚 (豆腐味)
2015-08-29 452 瀏覽
食完晚餐唔夠喉, 我話想食甜品但唔想食涼粉, 有無其他野選擇, FD話而家元朗開左好多特式甜品鋪, 就帶左我去人氣店見識下.門面細細, 但響住大街, 所以好易搵.入面十幾廿個位, 但唔會太迫, 而且光猛乾淨. 我地早黎, 唔洗等位. 牆上面介紹左有咩人氣甜品推介, 睇名稱好特別WO.正式睇睇個menu先, 原來大埔都有分店, 果然夠人氣.有皇牌, 焦糖系列有心太軟, 窩夫系列仲有其他甜品, 飲品等等.要左<Honey Secret>$98, 睇相已經覺得呢個甜品好靚, 等左十幾分鐘, 終於黎喇! 真身好靚, 個金球一絲絲手工野, 唔怪得等咁耐, 值得. 仲配埋雲尼拿雪糕, 雪糕好夠凍, 狂影一輪相都唔溶, 而且夠軟滑, 唔算好甜.睇睇下呢兩個球好似太陽同地球終於要整爛個球喇, 原來入面有類似牛油酥既物體, 仲有D朱古力粒.再拎起埋個金波, 原來下面有朱古力醬. 小酥點埋個朱古力醬, 夠晒甜蜜.另一個要左<朱古力香蕉窩夫配雪糕>$48, 呢款相對沉實D. 窩夫鬆軟, 配埋朱古力醬同Cream. 香蕉有好多片, 夠足料.朱古力雪糕夠凍, 天時暑熱食啱晒.整體

門面細細, 但響住大街, 所以好易搵.
牆上面介紹左有咩人氣甜品推介, 睇名稱好特別WO.
正式睇睇個menu先, 原來大埔都有分店, 果然夠人氣.
有皇牌, 焦糖系列
有心太軟, 窩夫系列
仲有其他甜品, 飲品等等.
睇睇下呢兩個球好似太陽同地球

朱古力雪糕夠凍, 天時暑熱食啱晒.
整體 呢度既皇牌甜品睇得出用好多心思設計, 因為視覺同味覺都好正!

$80 (宵夜)
  • Honey Secret
2015-08-23 522 瀏覽
下午元朗竟然咁多人,好擠迫,加埋夏天,好熱,好想食甜品,黎到元朗幾hit下既密蜜,一於試試4點咁早已經咁多人,可能真係好好食,一於要試下今日真係好熱,黎到要即飲杯黑牛,可樂加朱古力雪糕,完美配搭,非常解渴甜品套餐出場,心太軟好脆,而且好多汁雲妮拿雪糕都好滑,不過味道唔多夠waffle都幾好食,幾香口總結,真係唔錯,唔怪得咁受歡迎

4點咁早已經咁多人,可能真係好好食,一於要試下
甜品套餐出場,心太軟好脆,而且好多汁

雲妮拿雪糕都好滑,不過味道唔多夠

waffle都幾好食,幾香口

總結,真係唔錯,唔怪得咁受歡迎

2015-08-10 644 瀏覽
食完韓國燒烤, 我地又去左搵甜品食, 因為真係好油膩, 大家都話要食甜品平衡番咁! 岩岩去到就入左去, 估唔到之後就有人要等位啦, 好彩。我自己叫左法式焦糖杏仁朱古力芭菲, 因為係推介, 一定好食!我自己唔係太鐘意焦糖, 因為自己整過焦糖就覺得其實係用好多糖既, 但仿焦糖味就幾好食, 苦澀中帶甜味佢地既芭菲應該係自己整, 唔似係冰箱拎出黎硬掘掘, 一切就切得開同好CREAMY, 裡面朱古力脆脆好有咬口, 唔似係現成就有係入面既!加左士多啤梨同士多啤梨醬酸酸地好開胃, 好快成個食晒!

岩岩去到就入左去, 估唔到之後就有人要等位啦, 好彩。

加左士多啤梨同士多啤梨醬酸酸地好開胃, 好快成個食晒!
$56 (宵夜)
2015-08-05 597 瀏覽
食完熱氣野, 跟住去左食糖水...本來想番屋企煲既, 但因為家姐話不遠處有間糖水舖幾好, 所以去左食佢地將D腐竹糖水D腐竹煲成溶, 令到個糖水比較結, 老闆話係特登煲成咁既, 咁樣飲都幾特別, 隻蛋就冇乜驚喜, 都係一般般咁啦, 全熟既蛋囉, 好似有少少咸味, 同糖水都夾其實舖頭都好細, 好快就坐滿人了, 我地食完都不敢久留, 因為門口又有人等緊位了...

2015-07-24 1047 瀏覽
蜜密: 蜜糖取代糖漿既梳打汽水,隻色同味道都幾特別,唔錯!星星月亮太陽: 賣相非常好,楊枝金露同出面既好唔同,好香好滑;個拿破侖好脆,即叫即焗杏仁鳥結芭菲: 朱古力汁,果漿等繪畫出很漂亮的圖案,芭菲上矗立了一塊杏仁餅塊,螺旋扭擰的造形充滿活力,芭菲內有糖漬的雜皮,甜甜酸酸很清新,兼且顏色豔麗,味道不太甜
蜜密: 蜜糖取代糖漿既梳打汽水,隻色同味道都幾特別,唔錯!
2015-07-23 893 瀏覽
每次到元朗,都要同朋友食下甜品,而且必定試這間很有誠意的甜品店我們食完個晚餐之後,就來到這間在西鐵站附近的甜品店,佢地既甜品味道細緻,而細緻之餘又好夠甜,既細緻、又好夠甜之餘亦很獨特! 甜蜜王國,一次過滿足你三個味道和蜂綠茶心太軟,抹茶漿用蜂蜜取代砂糖,清甜不膩。
我們食完個晚餐之後,就來到這間在西鐵站附近的甜品店,
甜蜜王國,一次過滿足你三個味道
和蜂綠茶心太軟,抹茶漿用蜂蜜取代砂糖,清甜不膩。
其他
這間甜品店地方細小,就一個長方形的鋪位。當天平日去,不用等位。Honey Secret (HK$98)我點了他們的招牌甜品 - Honey Secret,看Menu的圖片已感受到有幾浮誇!估唔到小小的甜品店會製作出這麼有誠意的作品。用糖醬勾劃了一個雕花波波出來呢!在我眼中確實是一件極度浮誇的事情。這個甜品就像一件藝術品!店員教我們何如入手吃這個充滿神秘感的甜品。Step 1 : 將糖醬波波弄碎,跟裡面的一口酥一起吃。Step 2 : 將碟上的生果撈杯底裡的朱古力一起吃。 按著這個吃法,你會感受到不一樣的甜味,酥餅有點咸,令你感受到咸食的甜品。之後生果配朱古力一定是最穩妥的組合,開始感受到甜食的甜味啦!(如果生果可以多些少便好啦!!!!)間中來一口云尼拿雪糕中和一下甜味,很快便吃下整個甜品又不會過於甜膩,這就是它的秘密嗎?和風抺茶心太軟配豆腐味雪糕 (HK$52)抺茶配紅豆永遠是最佳拍檔! 但紅豆不需要多,因為主角是抺茶!正因如此,雪糕也限於一款口味,就是豆腐味雪糕啦!清清地不會搶掉抺茶味!除了綠葉扶持,本身抺茶就已經非常突出!極度濃郁的抺茶味!是暫時試過最令我深刻印象,一嚐難忘的抺茶心
這間甜品店地方細小,就一個長方形的鋪位。

當天平日去,不用等位。
Honey Secret (HK$98)

我點了他們的招牌甜品 - Honey Secret

看Menu的圖片已感受到有幾浮誇!

估唔到小小的甜品店會製作出這麼有誠意的作品。
用糖醬勾劃了一個雕花波波出來呢!

在我眼中確實是一件極度浮誇的事情。

這個甜品就像一件藝術品!
店員教我們何如入手吃這個充滿神秘感的甜品

Step 1 : 將糖醬波波弄碎,跟裡面的一口酥一起吃。
Step 2 : 將碟上的生果撈杯底裡的朱古力一起吃。
按著這個吃法,你會感受到不一樣的甜味,

酥餅有點咸,令你感受到咸食的甜品

(如果生果可以多些少便好啦!!!!)

間中來一口云尼拿雪糕中和一下甜味,

很快便吃下整個甜品又不會過於甜膩,這就是它的秘密嗎?
和風抺茶心太軟配豆腐味雪糕 (HK$52)

正因如此,雪糕也限於一款口味,就是豆腐味雪糕啦!

極度濃郁的抺茶味!是暫時試過最令我深刻印象,一嚐難忘的抺茶心太軟!

質地非常杰身,絕對是真材實料!
2015-07-13
  • Honey Secret
  • 和風抺茶心太軟配豆腐味雪糕
2015-07-21 903 瀏覽
火焰雪山-====冧酒到上面,火槍一點,火山形成了,溶岩下滴.白的很飄,啡的很平,寶物沉底,雪糕滑,但不像以FRESH CREAM弄的,似微有雪葩的感覺.法式焦糖敦蛋===看落敦蛋不夠焦,軟滑夠,不算甜,雲尼拿雪糕不似一般的, 香油味不重,它有點椰青味般,感覺清清一球.總括這家甜品店,貌似住家FEEL,比五星級大酒店絕不遜色!
法式焦糖敦蛋
火焰雪山
總括這家甜品店,貌似住家FEEL,比五星級大酒店絕不遜色!
2015-07-20
$48 (宵夜)
紀念日
法式焦糖敦蛋
火焰雪山
1K
2015-07-21 772 瀏覽
係元朗食左lunch之後,行行下好覺得好熱,想搵一個地方坐下嘆冷氣,上網見到呢間甜品店幾多好評,於是試呢間呀。小小的面積。古典味的風扇吊燈。灰色磚牆身及木制枱椅。MENU。RUM酒火餡雪山,$48。店員會熄燈,之後點火倒入RUM酒,好有氣氛呀,店員知我地會影相,提示唔用閃光燈效果會好點,好細心呢。熊熊烈火的雪山。完成了。外層是蛋白,甜甜地口感軟,小小RUM酒味,冇乜特別,入面是曲奇雪糕,正常水準。梯枝金露奶凍$,42,YIN的。整體來講甜品都多款式,味道正常呀。
小小的面積。
古典味的風扇吊燈。
灰色磚牆身及木制枱椅。
MENU。
RUM酒火餡雪山,$48。
熊熊烈火的雪山。
完成了。
梯枝金露奶凍$,42,YIN的。

整體來講甜品都多款式,味道正常呀。