2024-05-02 0 瀏覽
公司係附近,趕住返去開會,唯有買外賣啦。幸好早左少少落去,仲有焗飯選擇,如果唔係,就只能食兩餸飯架啦。今日想食焗飯,考慮緊蕃茄焗豬扒飯,定咖哩焗雞扒飯既時間。同事同我講,不如一人一半。我真係開心到暈底,因為有個真正朋友的確好勁。一個價錢試晒兩款超級開心。返到公司一人一半,我自己覺得焗豬扒飯唔夠厂家樂好食,而咖哩焗雞扒飯係唔錯的。但所有配料都係食得出白灼既味道,即係話。其實焗既時間唔夠時間。一啲都唔入味。如果有下次。就唔期待了。食下兩餸飯好過。
公司係附近,趕住返去開會,唯有買外賣啦。
今日想食焗飯,考慮緊蕃茄焗豬扒飯,定咖哩焗雞扒飯既時間。
一個價錢試晒兩款超級開心。
如果有下次。就唔期待了。食下兩餸飯好過。
2024-05-02
2023-08-23 362 瀏覽
呢區返工咁耐未試過食呢間, 45蚊的一個兩餸飯, 唔貴就試下味道算係正常, 但係半粒獅子球當一個餸感覺有啲過份了職員阿嬸也很燥底,  應該不會再光顧了感覺連鎖店都無心做, 以後都係幫襯返小店比較好
味道算係正常, 但係半粒獅子球當一個餸感覺有啲過份了
職員阿嬸也很燥底,  應該不會再光顧了
感覺連鎖店都無心做, 以後都係幫襯返小店比較好
兩餸飯
2023-08-23
2022-11-16 703 瀏覽
雙餸飯成日都有,但係畢得整整齊齊,唔會亂七八糟ge真係好難搵。首先價錢方面,$44雙餸,加$10可加多1餸。餸同飯份量都足夠,由於飯盒只有2格,揀3餸的話姐姐仲識幫你將少汁ge餸放係飯個格度,唔會整到太肉酸,另一抵讚ge地方就係d米好靚,唔似一般平價米,我都忍唔住要食多幾啖飯😋😋😋👍👍👍。但比較失色地方就係選擇好少!係好少好少,一般只有6-7個選擇,而且日日如是,好少有大變動。同埋如果加餸的話要提醒姐姐,因為佢成日畢完2個餸就算,都唔會睇下張單。
2022-08-16 521 瀏覽
聽人講好好食,唸住買來試,就去買左一個酥皮蛋撻同一個雞批,俾完錢已經問可唔可以分開裝了,個啊姐就黑曬面,話要一早講,又話麻煩,語氣係勁差。我已經俾完錢即刻問可唔可以了,唔可以米話唔可以咯,使唔使講咁多嘢,又黑曬面。買完試食了,酥皮蛋撻同雞批都係凍噶。個酥皮一d都唔酥皮,完全係麵粉。個底仲要係濕曬。個雞批仲要有空心,冇咩味道,好淡,外層皮就鬆鬆散散,唔似平時食d批噶皮。俾貴少少買其他好過,仲唔使受人氣。只可以講唔值個呢價。

買完試食了,酥皮蛋撻同雞批都係凍噶。
個酥皮一d都唔酥皮,完全係麵粉。個底仲要係濕曬。
2022-08-13
早餐
  • 酥皮蛋撻,雞批
舖頭嗰三個阿姐啲服務態度差到離晒譜公司搞party同事話想食蛋撻 聽人講話呢間好食 為免到時冇 就諗住預先訂定 上網搜尋電話嘅時候發現做緊雙十一優惠 $11/2個 條款又冇寫明每人只可以限購 打電話去訂就問下預訂可唔可以有優惠 個阿姐已經好似如臨大敵:你預訂你就要比正價 用優惠我唔會留俾你架 你自己黎排隊啦  你訂我就收你正價 同埋每人可以買一次 唔知以為有幾搶手 but fine 我地本身唔係貪優惠  照用用正價訂左兩打夠中去拎嗰陣 佢已經一早包好晒 係「凍」嘅蛋撻 我哋話d蛋撻凍既 個阿姐就用D好衰嘅態度話:預訂就梗係凍㗎啦 要熱既就唔好預訂啦我話人地特價可以食熱?! 我用正價,買仲要食凍既? 咁唔要喇阿姐話:預訂係食凍架喇 你唔要邊個要牙? 仲好似恐嚇嘅態度話:哦 你電話係乜乜乜丫麻 xx小姐 預定左唔要唔比錢而家咩服務態度?離哂普同佢講左好耐先好唔情願換啲暖嘅 仲要一路包一路俾說話人聽 D野幾好食都冇用!我消費你地D態度仲衰過差你錢咁!正垃圾!
舖頭嗰三個阿姐啲服務態度差到離晒譜
而家咩服務態度?離哂普
同佢講左好耐先好唔情願換啲暖嘅 仲要一路包一路俾說話人聽
D野幾好食都冇用!我消費你地D態度仲衰過差你錢咁!正垃圾!
2021-11-11
2021-10-13 600 瀏覽
而家每一朝返工都會諗定食乜嘢早餐,唔想日日食公司canteen😅(雖然平,不過質素同服務仍然有待改善)所以開始周圍覓食唔同款式嘅早餐 ,不過原來黎黎去去都係食返三文治🥪😪去九龍灣工廠區附近嘅小店睇吓有咩新發現,見到我曾經都有諗過食嘅炒麵燒賣。但係今日嘅狀態又唔係好想食呢啲嘢😛就響同一間舖頭入面,見到嘅三文治餐20幾蚊好抵食(不過點講都唔夠公司canteen抵食嘅)不過就因為我見到佢用膠盒pack 好晒啲三文治,所以我又放棄咗。結果我去咗蛋撻王,諗住睇吓有咩麵包賣買埋下晝嗰餐,但係又驚見佢啲包太大個,好唔真實,終於我響度買咗份餐蛋治(見佢寫明北海道牛乳炒蛋)以為佢係即叫即整嗰啲啦,點知都係用膠盒Pack好晒擺喺度😵‍💫其實我真係覺得有啲浪費,好內疚。佢可以好簡單用個紙袋或者膠袋pack好咪ok 囉. Why…..雖然食落嘅味道的確係好啲,炒蛋都滑啲,而且仲係熱辣辣,不過就因為佢用膠盒,所以我都係決定下次唔會幫襯佢。再加埋佢啲奶茶都好麻麻哋!哎🥺又要再搵第二間😪

哎🥺又要再搵第二間😪
餐旦冶奶茶
2020-08-23 1476 瀏覽
前排經過九龍灣蛋撻王,啱啱撞正出爐蛋撻時間,又見到買滿50蚊有八折,最緊要我又鍾意食蛋撻,所以就買咗半打加一個椰撻,湊五十幾蚊可以做到八折。d酥皮蛋撻熱辣辣,超級好味,蛋撻王果然係蛋撻之王,我一次過食咗兩個,其他就分比朋友食,個椰撻就一般水準冇乜特別,但最緊要係個服務態度有d問題要提一提,俾錢時計我正價五十幾蚊,好彩我望一望收銀機個熒幕,我唔提佢差d畀佢八達通扣咗我正價冇做到八折,提返個服務員時,佢個面口仲要黑一黑。唉~
2020-05-06 1005 瀏覽
牛油皮蛋撻王🥧 $7.5蛋漿🥚🍮厚度十足🤩保留到嫩滑質感👍🏻口感豐腴,每一啖都好滿足😝有少許蛋香🍳可惜味道甜左少少🤏·牛油皮🧈口感鬆化👌🏻但未至於好脆牛油味唔算突出,略嫌底部油左啲🍾·整體而言,蛋漿較撻皮做得出色🥧質素屬中偏上,經過見到不妨一試👅

牛油皮蛋撻王🥧 $7.5

蛋漿🥚🍮
厚度十足🤩
保留到嫩滑質感👍🏻
口感豐腴,每一啖都好滿足😝
有少許蛋香🍳
可惜味道甜左少少🤏
牛油皮🧈
口感鬆化👌🏻但未至於好脆
牛油味唔算突出,
略嫌底部油左啲🍾
整體而言,蛋漿較撻皮做得出色🥧
質素屬中偏上,經過見到不妨一試👅
2019-07-12 1649 瀏覽
公司在九龍灣附近,OL 們下午茶時間口痕痕,大家派個同事去最就近的蛋撻王買幾件蛋撻回來頂下肚先。岩岩撞正佢有一抵新鮮出爐熱騰騰,一口氣買了18件。一半Q嘜蛋撻酥皮蛋撻 ($8),另弓半Q嘜牛油皮蛋撻 ($7.5),而家至知原來酥皮&牛油皮蛋撻價錢並不一樣。一返到公司,同事們就搶了一大半。個人喜愛係牛油皮蛋撻,蛋醬做得夠濃夠香,質感好滑,牛油皮就夠哂脆唔爆邊,可以話係岩岩好呀。食到再睇見到錫紙有四個窿,應該係佢讀緊嘅烹調手法。好食^_^
岩岩撞正佢有一抵新鮮出爐熱騰騰,一口氣買了18件。
2019-07-12
2018-05-09 2174 瀏覽
近來不停的鹹蛋熱,雖然高卡又高膽固醇,黃金色的外表再加上鹹香味,但總是非常吸引!今日終於試到蛋撻王的鹹蛋蛋撻,上面的鹹蛋醬是正常鹹蛋味,下面的蛋撻也一貫蛋撻王水準,外皮的曲奇皮有牛油香也夠脆,拿上手微暖,只是鹹蛋加蛋撻的味道不太夾,没法融合。經過可以一試,但不要太大期望。
2016-11-16 3968 瀏覽
「蛋撻王」不只是售賣麵包、蛋撻的傳統麵包店。在九龍灣開業不久的「蛋撻王」當然有各式各樣的麵包,一日三次出爐時間,新鮮出爐麵包熱辣辣特別美味。不過早餐加杯醒神奶茶咖啡的話差不多要廿多元,倒不如在大家樂坐低慢慢歎份早餐!說回我的午餐,「蛋撻王」的午餐竟然有中式蒸飯、台式滷飯、日式滑蛋常餐、焗飯、港式三餸飯……款式豐富又多元化。款式多又吸引,真的很難下決定。特別是這個”菠蘿包乜乜乜”的名字非常特別,菠蘿包配上豐富的饀料甚有睇頭。這裡只有外賣,不做堂食。下單付款後,在旁邊靜待食物。筆者點的豬扒包,見店員立即製造。他的制服印上“港人情 港味道”的字句,突然感受到一股香港情懷!筆者只是點了一個香脆豬扒包及奶茶,非常輕便的午餐。首先淺嚐奶茶……原來對蛋撻王的奶茶有少許期待,但結果非常失望,沒有港式奶茶的風味。之後再開動這個豬扒包。賣相非常平凡,可是說有點醜陋。麵包有烘熱,但表面沒有明顯脆口的口感,咬下去又不夠鬆軟。豬扒炸得卜卜脆,味道不過不失。豬扒表面只是隨便沾上少許醬汁,實在太少作用不大。豬扒只有一片生菜,非常簡單。蛋撻王還是專注賣蛋撻麵包比較好……
中式蒸飯
筆者只是點了一個香脆豬扒包及奶茶,非常輕便的午餐。
這個豬扒包。賣相非常平凡,可是說有點醜陋。
蛋撻王還是專注賣蛋撻麵包比較好……
2016-05-09 2517 瀏覽
早餐食乜好?我就鍾意食個熱辣辣嘅蛋撻,蛋撻王睇名就知專出蛋撻,有酥皮同曲奇皮,餓底就鍾意食曲奇皮,曲奇皮鬆化、好香牛油味、蛋漿嫩滑、即買即食就最正!(無錯,就係企係條街度食) PS公司有次買左200個蛋撻請全部門嘅同事食,何其壯觀
早餐食乜好?

PS公司有次買左200個蛋撻請全部門嘅同事食,何其壯觀
2016-03-02 1653 瀏覽
新年工作較輕鬆,無咩野做又口痕痕,落街買下tea食,就樓下嘅蛋撻王買番個撻先,買左半打蛋黃,半打蛋白,同半打最近人氣爆登嘅芝士撻。一打開盒就香噴噴,新鮮焗起熱辣辣,睇見就想食啦。本想搣開一半但太熱,搣左個皮邊就放棄了,都係自己食哂唔share啦。派皮很脆好香牛油味,芝士流心軟綿綿,芝味不算太强,芝士旁邊白色部份嘅係酸奶,甜甜酸酸一啲都唔漏,雖然唔係首創但味道都唔輸蝕,正。
一打開盒就香噴噴,新鮮焗起熱辣辣,睇見就想食啦。
2016-02-18
15 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2014-12-10 1157 瀏覽
星期一冇飯食,去了公司樓下的蛋撻王買蒸飯食,依家已經要30元了,我買左一盒北菇滑雞飯,唔飲嘢,打開都熱辣辣的,有一棵菜,好多雞件,北菇有兩件,都好香呀,飯淋淋地,有足夠的豉油,好味道的,雞肉都好滑,同埋唔肥,真係啖啖肉呀. 同埋起碼有七八件雞, 呢個午餐幾滿足,唔錯呀.
2014-12-08
2 分鐘 (外賣自取)
2014-12-02 933 瀏覽
公司附近有蛋撻王, 有時都會去買麵包, 今日好想食腸粉, 咁係呢度係一份一份的, 就買左一份腸粉燒賣, 14元, 都OK啦, 燒賣都有七粒, 腸粉唔知幾多條, 但係都唔少的, 但係D醬好乾, 攪到一PAT PAT咁, 腸粉好硬身, 好實, 唔夠淋呀, 燒賣都OK的, 唔會好粉及好肥.
2014-11-25
2 分鐘 (外賣自取)
$14 (早餐)