2012-02-26 439 瀏覽
蛇羹, 真係一樣你未店過會反胃, 店過之後會上瘾既野, 睇落似碗仔翅既野食, 平平凡凡, 不過食過之後就知道, 點解D人會咁愛上佢.肥牛我係好多地方食過蛇羹, 不過質素真係好參差, 有D真係食起來完全同食碗仔翅一樣樣既, 有D就真係一試難忘身為屯門牛, 有一間店食蛇羹食到出晒名, 你問屯門人蛇羹有邊度好食, 佢地第一時間就會講" 去新虛食啦"! 通常都記唔到名架啦, 只係識得去, 而佢地講既, 就係蛇王輝LEE間店, 由我仲係小朋時已經存在, 對面仲係國貨公司時已經係度 (係80後之前既屯門人, 就應該知道係幾耐之前既事....) , 小小既一間店舖, 坐位不多, 但是生意很好, 入口那放了蛇羹的小車子前時時都有人叫外賣, 大碗蛇羹$50一碗, 滿貴的, 但是也很多人買, 相信食客既光顧證明了一切我入去緊係叫蛇羹架啦, 肥牛就來左個大碗, 放了一點任你放的檸檬草和胡椒粉, 就大口大口咁食.其實你見到D顏色同裡面有D咩, 都知道佢有幾足料, 一羹蛇羹, D蛇肉清晰可見, 很多肉, 那深啡色的湯羹, 不通透, 但很濃味, 愛好濃味既人會愛上佢. 我前陣子係深水埗食左一檔蛇羹 , 佢D色係啖

蛇羹 (大碗$50 , 細碗$36)
其實你見到D顏色同裡面有D咩, 都知道佢有幾足料, 一羹蛇羹, D蛇肉清晰可見, 很多肉, 那深啡色的湯羹, 不通透, 但很濃味, 愛好濃味既人會愛上佢. 我前陣子係深水埗食左一檔蛇羹 , 佢D色係啖白有小小透明, 食起來似碗仔翅, 我即刻懷念蛇王輝...
(理論上)薄脆任取, 食得有技巧D哦~
雖然蛇羹很捉料, 但是食多幾次就會愈來愈小肉, 得返D湯羹(出水...) , LEE個時候就要薄脆出場啦! 出左水既湯羹被薄脆吸左D之後, 又無咁稀, 回復返D口感, 吸收左湯汁既薄脆很美味, LEE個食法係食蛇羹必食哦! 大家要試! 多落都無問題~

這店除左蛇羹之外, 仲有蛇湯, 糯米飯等等可以叫來食, 蛇店例牌既蛇油等等都有, 不過哥D留返比其他師兄寫囉~

2011-10-20
蛇羹 (大碗$50 , 細碗$36)
(理論上)薄脆任取, 食得有技巧D哦~
  • 蛇羹
天氣開始稍凍了, 又係諗起蛇羮同糯米飯既時候.呢間蛇王輝, 本人由細到大已經幫襯佢, 每年冬天, 天氣稍凍就自自然然地走去食(就算係大年初一, 二, 三, ).店舖雖少, 店內坐到盡, 都只係坐到9個人, 但無損食蛇蛇既雅興.雖然好多時都要排隊等位, 但在店外的每一位, 似乎都習以為常了. 各人都會耐心等待, 不會有煩躁的情況.今年冬天, 第一碗蛇羮終於上枱喇(堂食分為小 - $36, 大 - $50)........份量, 材料依舊, 卜卜脆亦都冇變, 食得出同一家供應商 價錢雖然比往年漲了少許. 但一定沒有將貨就價的情況發生.糯米飯都上枱喇(堂食分為中 - $20, 大 - $30). 好多料, 店主從不吝嗇腊腸和膶腸的份量, 加上跟飯混在一起的腊肉, 比例十分夾. 正~~~~食飽飽後, 期待下一次稍凍的天氣, 又可以再黎食蛇蛇暖身了, 呵呵~~~
天氣開始稍凍了, 又係諗起蛇羮同糯米飯既時候.

價錢雖然比往年漲了少許. 但一定沒有將貨就價的情況發生.
超超超正的蛇羮

• 蛇羮
  • 糯米飯
1K
2010-12-04 85 瀏覽
2010年11月26日,20:10花友報信,港西北有四季蛇羹。兩位花友,同時推介,怎可錯過^m^店地空間極少,恰似灣仔蛇王燊。這店以外賣為主打,不斷有客人外賣,賣兩、三碗等閒事^m^。要了細蛇和糯米飯。蛇羹:入口帶點點陳皮味@m@'和胡椒味;粗壯蛇片鮮美,口感略為粗糙,木耳絲脆口。牆上剪報提及,加入了雲靈和白述,少了點姿燥,所以四季佳宜,火喉比他店老,怪不得蛇肉稍粗糙。糯米飯:有點點米香,軟硬適中,口感好、但偏油;臘腸甜香、潤腸食味更佳,花生夠脆。檸檬葉和薄脆任食,但我獨好檸檬葉^m^題外話:三十多年前,某個暑假,曾在屯門贖世主堂當義工,睡了兩星期課室^m^;當年暑期班的學生,應已成家了;但願他們過著幸福的生活。
2010年11月26日,20:10
花友報信,港西北有四季蛇羹。
兩位花友,同時推介,怎可錯過^m^

店地空間極少,恰似灣仔蛇王燊。
這店以外賣為主打,不斷有客人外賣,賣兩、三碗等閒事^m^。

要了細蛇和糯米飯。

檸檬葉和薄脆任食,但我獨好檸檬葉^m^

題外話:
薄脆、檸檬葉任加,夠豪氣
四季蛇羹,有點難度,原來有秘技。
中糯米HK$15.-軟硬適中,口感好。
2010-11-26
四季蛇羹,有點難度,原來有秘技。
中糯米HK$15.-軟硬適中,口感好。
2010-11-13 108 瀏覽
天氣開始轉涼, 最好的選擇就是去食蛇羹+臘味糯米飯; 屯門新墟既蛇王輝年終無休. 蛇羹(HK$34)味道仍然可以保持水準, 蛇肉好肥美, 個然是"秋風起三蛇肥"; 一定要加薄脆和檸檬葉 臘味糯米飯(HK$15)熱騰騰的糯米飯再配上臘腸和膶腸, 簡直是天作之合

蛇羹(HK$34)
味道仍然可以保持水準

蛇羹

臘味糯米飯(HK$15)
熱騰騰的糯米飯再配上臘腸和膶腸, 簡直是天作之合

臘味糯米飯

蛇羹+臘味糯米飯
2010-11-13
臘味糯米飯
蛇羹+臘味糯米飯
2010-06-16 36 瀏覽
大部份人都是在秋/冬兩季才去食蛇進補, 今日大熱天時突然想去食, 保持住小弟的我行我素行為食左先算!! 每次去到都是會叫細蛇羹+迷你臘味糯米飯, 果然保找水準沒有令我失望; 今日去到好在老闆輝哥有開冷氣, 否則一定會一邊食一直流汗(其實食完都已經很熱了); 其實都唔需要多介紹好唔好食, 用"真材實料"來形容已經很足夠, 大家可以看到老闆1年365日年終無休, 一直有一班老街坊支持, 以為天時熱只有老人家才去食, 估唔到今日O甘熱都見到有年青人來幫襯(包括我在內), 大熱天時進補另有一番味道, 值得小弟推介比大家和跟隨蛇王輝已經13個年頭了!! 繼續支持你!!
), 大熱天時進補另有一番味道
細蛇羹(好多蛇肉)
記得要加薄脆同檸檬葉
2010-06-16
細蛇羹(好多蛇肉)
記得要加薄脆同檸檬葉
  • 臘味糯米飯
2010-05-09 27 瀏覽
雖然價錢加了,但無論夏天定冬天都甘多人捧場,蛇更足料唔在講,蛇湯都超好飲,勁濃郁,藥材味十足,真材實料~~掂~~~~
2009-02-24 14 瀏覽
冬天就最中意食蛇羹有時入開屯門都一定要黎"蛇王輝"食返碗蛇羹佢d蛇羹真係落足料好多蛇肉^^絕無偷工減料馬鞍山果間都唔夠佢好食ar~真係超好味yummy yummy
冬天就最中意食蛇羹
有時入開屯門都一定要黎"蛇王輝"食返碗蛇羹
佢d蛇羹真係落足料
好多蛇肉^^絕無偷工減料
馬鞍山果間都唔夠佢好食ar~
真係超好味yummy yummy

$40 (其他)
2007-11-28 17 瀏覽
呢度開咗十四年架喇~~有好多嘢食架!! 價錢中等啦! 不過真係好食又足料, 係抵食架!!最正當然係蛇羮啦! 真係勁好味!未食過既朋友有機會真係要試下!細蛇羮 $27, 大蛇羮 $40, 堂食外賣同價。

細蛇羮 $27, 大蛇羮 $40, 堂食外賣同價。