2018-12-02 934 瀏覽
Ventured into Kowloon City in search of street food and stumbled on this gem that does delicious meat skewers at affordable prices! This is the pork neck ($13) that was very tender, juicy and flavourful and I couldn’t help but to get the beef as well.What makes these skewers stand out is the nutty sauce that they add to the top.😍While it’s literally just a small shop with no seating, you would come here for the quality of the food and not for a nice sit down meal. I would highly recommend all fo

I would highly recommend all foodies to make a pit stop in Kowloon City because in general there are a lot of foods that are highly worth it!
2018-12-01 863 瀏覽
九龍城呢間蘭英串燒非常出名,但係好早就閂門或者賣晒,平日夜晚放工時間真係唔使諗。趁着weekend嚟到九龍城梗係要食串燒 其實差唔多每一隻肉我都試過,最鍾愛都係墨魚丸!大大粒花枝丸超彈牙,燒過之後個皮脆卜卜,咬落仲食到入邊有一粒粒嘅魷魚,而且一啲都唔痴牙,唔會話攝咗落牙罅。重點係佢個秘製沙嗲醬汁,濃郁嘅沙嗲有非常香濃嘅花生味,會食到有少少碎碎嘅花生粒,佢嘅鹹香同花枝丸真係絕配!食串燒最緊要係個醬汁,我會評選呢間真係我食過最正嘅!呢間小店由兩夫婦打理從不假手於人,真係好希望永遠都繼續食到呢種美味!

2018-11-13 906 瀏覽
九龍城有很多串燒店,以這間印尼串燒小店,味道醬汁始終無變。曾經吃過多次,覺得佢的各種肉都醃得好入味,加上燒烤的技巧到位,每串都燒到香噴噴兼微焦。塗上自製的沙爹醬,醬汁有辣有唔辣,大小朋友都啱,所以可以令你食完再叫,再等再食。醬汁是其中一個主因。豬肉串,肉軟綿外焦香,加埋沙爹醬,真想叫多幾串。想飽肚的,亦有雞脾黃飯,雞脾雖厚身,老闆慢慢燒,只要有耐性,你便可以吃到燒到皮脆肉嫩的雞脾啦!非常惹味,確是另一個好選擇。

豬肉串,肉軟綿外焦香,加埋沙爹醬,真想叫多幾串。

2018-10-14 592 瀏覽
小秘書幫襯咗「蘭英印尼小食」大大話話無十年都有八載,一間細細嘅舖位就開喺九龍城廣場斜對面。因為蘭英嘅 #串燒🍡🍢 係即叫即燒嘅,無啲耐性嘅話,千其唔好嚟幫襯😄因為我剛剛喺隔離新開嘅台灣飲料買咗杯凍飲,好想搵啲嘢嚟送吓口,今日見 #蘭英 人龍唔算長,就過去探吓老闆同整咗串花枝丸填吓個肚😋 無嚟幫襯老闆一排,食物價錢貴咗好多,已經升價到$15一串花枝丸👀 不過花枝丸就一樣咁彈牙同咁好食,加埋老闆啲特製沙嗲醬... 一流👍🏻

2018-10-14
8 分鐘 (外賣自取)
$15 (其他)
2018-09-03 687 瀏覽
上回講到蜜桃小丸子去咗九龍城嘅德昌魚蛋粉食魚蛋河,不過我大食,一碗河唔夠飽,於是就去了轉角嘅蘭英到買串燒食。蘭英係九龍城廣場對面嘅一間小店,就咁睇門面,可能你會輕視佢錯過佢,因為完全無任何華麗嘅裝修,舖頭細細,冇櫈冇枱比你坐,但只要你食過佢嘅食物,包保會返轉頭!叫咗串墨魚丸、雞肉同豬肉。老實講,質量就普普通通,正正常常嘅丸同肉,不過老闆應該將啲肉用乾葱蒜頭甜豉油同香料醃過,所以味道好香,肉質入味,再將佢地係電爐上燒得好均勻,熱辣辣即叫即燒,呢點加分。主角應該就係佢嘅靈魂沙爹醬喇,用咗香茅、葱蒜、大小茴香、豆蔻等香料,粒粒花生同最有特色嘅黑椰糖嚟整,所以香噴噴,啲汁亦特別地濃厚,可以揀大中小或唔辣,蜜桃小丸子唔多食到辣,就試小辣同唔辣。小辣食落口好香,辣得嚟又甜甜地,好惹味同開胃;唔辣就係少咗辣味,食落去有碎花生嘅口感,味道好濃郁,連埋啲肉同丸一齊食,真係食三串都嫌少因為夏天的街頭真的很炎熱,所以蜜桃小丸子逃了到廣場裏吃,如果冬天到咗,相信會食多啲!

2018-05-26 819 瀏覽
Very delicious restaurant! Michelin 2018 and Michelin Roadside food! Happy news! Best in Kowloon City! Loved restaurant! Next year,2019 Michelin 2019, Michelin Roadside food and Michelin Upgrade! Go! I love you! Hit it! Become the best restaurant in Hong Kong and in Earth! Cone on! Go! I support you!
2018-03-01
外賣自取
2018-04-04 1111 瀏覽
個醬幾好味既串燒🤤見到上網個個黎到九龍城都要食既米豬蓮串燒,咁黎掃街就緊係要試下啦。🤷🏻‍♂️咁今次就試左好多人都話好食既豬頸肉同墨魚丸。咁本身我都好中意食呢兩樣,雖然要冒住網上傳既淋巴毒同膽固醇既風險,但食一兩次,應該無事既。🤣由於個個都話好食,但我試完之後,又未去到好好食,但唔差既,可以一試。🤭豬頸肉就有咬口,但唔夠豬頸肉本身可以燒出黎既油香。😳墨魚丸有花枝粒,但無墨魚味。唔難食,但相對唔係我中意食個種重口味既墨魚丸。😅沙嗲汁,今次簡左辣既,無咩甜味但有花生既香味,但每一啖都食到花生微粒,口感幾好,但如果有幾粒大粒啲啲既花生粒,應該會更好。👍🏿😬
個醬幾好味既串燒🤤

豬頸肉就有咬口,但唔夠豬頸肉本身可以燒出黎既油香。😳

2018-04-02
  • 豬頸肉
呢間人情味足既米芝蓮小店,一直都係去九龍城必去其中一間,以前係度番工食果個雞脾黃薑飯,雞脾又大隻又香好抵食。牆上貼滿哂報道,有好多仲係好多年前既介紹,可以見到呢間度既咁多年歷史。今次太飽淨叫串燒《豬頸肉》($12),唔乾好易咬,加上微辣既沙嗲醬超惹味。叫埋《雞肉》($12),燒完之後都好滑嫩,雞油十足滑嘟嘟。《花枝丸》($14)外皮微焦,有四粒大大粒。店名:蘭英印尼小食地址:九龍城福佬村道92-94號餐牌:

店名:蘭英印尼小食
地址:九龍城福佬村道92-94號

餐牌:
2018-02-24
5 分鐘 (外賣自取)
  • 豬頸肉
2017-12-01 1489 瀏覽
難得今日沒人在排隊,馬上買了一串雞肉串燒。不論有多少人在排隊,老闆總是氣定神閒,不慌不忙地慢慢處理電爐上的肉串。而老闆娘則在店舖後面,不停地串起各種肉類,兩人分工合作,就憑著耐心的燒烤手勢,和美味的沙爹醬汁,令這間小店開舖不久,便打出了名堂。無論甚麼時間來吃,串燒都是那麼美味,我獨愛吃雞肉。肉串燒得金黃而不焦燶,堪稱是外脆內滑,加上那獨特的沙爹醬,包保令人一試難忘。真要吃的話,十串也沒有難度呢!
難得今日沒人在排隊,馬上買了一串雞肉串燒。

2017-12-01
其他
2017-10-14 1456 瀏覽
🌟米芝蓮街頭小食推介-> 蘭英印尼小食🌟以前讀中學既時候 lunch time首選就係搭小巴黎九龍城買蘭英串燒飯食 到而家畢左業咁多年 蘭英個老闆娘仲會問我地:你地係瑪利諾定培道啊?所以我咁中意食蘭英 除左佢啲串燒真係正之外 更加係因為份濃濃的人情味啊💕講番食物,我多數都係食串燒(推介花枝丸同豬頸肉)黃飯 $34另一受歡迎之選係雞脾黃飯 $38想提一句,想挑戰大辣既朋友記住諗清楚先,皆因本人今日試左,辣到痴線😂
🌟米芝蓮街頭小食推介-> 蘭英印尼小食🌟

花枝丸豬頸肉黃飯

另一受歡迎之選係雞脾黃飯 $38
串燒黃飯

花枝丸豬頸肉黃飯
串燒黃飯
2017-09-11 1154 瀏覽
係打波之前路經,緊係整返串小串燒補充體力💪🏼之前覺得串燒既醬係最重要的,但食完蘭英,真係覺得新鮮既食材再配合完美既醬汁,非蘭英莫屬!每次都係見到兩夫婦細心制作!老闆娘密密燒,老闆就精心醃製食材👍🏼豬頸肉燒得乾脆,啲油脂已經係慢慢燒既過程迫曬出黎👍🏼加埋小辣醬真係一流❤️燒雞超滑,因為慢火烤所以燒左咁耐仲有好多肉汁,真係好好味👍🏼兩串都係$22咋!係依家呢個世代係邊道搵到又平又有質素既串燒❤️
係打波之前路經,緊係整返串小串燒補充體力💪🏼
每次都係見到兩夫婦細心制作!
老闆娘密密燒,老闆就精心醃製食材👍🏼

2017-08-28 627 瀏覽
#尋訪米芝蓮之旅 #真心戒唔到口 #串燒 #九龍城用心出品必屬佳品同朋友係九龍城終於見到佢開門啦😭可能我之前經常都黃昏後先去,朋友話佢賣完就收工,今日16:00俾我見到第一次開門😅仲有坐位的,見到街坊同兩位老闆邊做邊傾偈,真係好懷念細個街市食檔既情境!男老闆一直切、一直切,全程都無停過手,友人話佢係切走肥肉同雞腿筋😱依家好少舖頭咁細心,咁用心,為每隻脾做功夫❤️係堅持!(不過雞脾賣曬)所以我哋點左雞腎:燒得好香脆,送酒係一流。(但貼左禁止係舖面飲酒的提示)牛肉:嫩滑,軟熟,但少左份串燒香雞肉:帶有少少軟骨,肉汁豐富,口感層次比牛肉多,必食!其實串燒燒得香,保持都肉汁之如,最重要係個醬汁!個沙嗲汁唔太夠香,但花生味十足,而大辣汁因爲有辣椒籽。所以真係夠辣,好野味😍
#尋訪米芝蓮之旅
#真心戒唔到口
#串燒 #九龍城
用心出品必屬佳品

所以我哋點左
牛肉:嫩滑,軟熟,但少左份串燒香
雞肉:帶有少少軟骨,肉汁豐富,口感層次比牛肉多,必食!
2017-07-19 1113 瀏覽
主要推介雞髀皇飯,隻雞髀會喺你面前燒, 你會見到佢成個煮食嘅流程, 就佢去不一啲薑黃飯出嚟, 再加少少炸蒜係面, 老闆用純熟嘅刀功 ,斬開隻雞幾錄, 臨走嘅時候老闆娘就會問你一句, 阿仔要咩辣呀飲乜嘢, 媽呀我真係好懷念佢嘅雞髀飯
2017-05-27 1063 瀏覽
呢間野我諗都食咗起碼10年啦,由$5-6一串食到宜家十零蚊一串,不過水準都保持住一貫地好。最鍾意食嘅係花枝丸,豬頸肉,雞肉同埋雞腎,幾乎每次黎都係嗌呢幾款,今次亦都唔例外。花枝丸外脆內軟,裏面有一粒粒墨魚粒好有咬口,正豬頸肉燒得啱啱好,唔會乾爭爭。雞肉表面燒得好香口,裏面雞肉依然好嫩滑,加上雞肉比較厚身,感覺抵食過豬頸肉。雞腎好爽,不過老人家可能會覺得比較難咬,但後生一輩如我當然無難度。個人比較鍾意食辣,所以每次都會叫大辣,食得辣嘅人真係唔可以錯過!不過真係有一定嘅辣度,所以唔食得辣嘅人就最好叫唔辣啦。小提示,最遲五點去食會比較好,多數六點就賣晒。

花枝丸外脆內軟,裏面有一粒粒墨魚粒好有咬口,正

豬頸肉燒得啱啱好,唔會乾爭爭。

小提示,最遲五點去食會比較好,多數六點就賣晒。
2017-03-19 1403 瀏覽
原本今日約左友人行山,點知落雨就除消左,咁岩屋企人又去左旅行,食晏要自己食。落雨濕濕唔想行咁遠又突然想食串燒黃飯,跟住行落屋企附近嘅串燒店買。2:30pm落到去發現要排隊同埋價錢由我五年前食嘅$26加到而家$34,但味道一樣維持得好好。呢間啲串燒我食過好多款,例如雞髀,豬頸肉,雞肉,花枝丸,牛肉丸同雞腎.. 全部都唔錯但我覺得最好食都係豬頸肉,所以我兩串串燒都order左豬頸肉,加埋老闆自製沙嗲醬小辣,真係超級好味值得推介!

2017-03-19
10 分鐘 (外賣自取)