2019-07-12 1977 瀏覽
Me and my friend were asking for menu for three times before we got it. The attitude of the boss was really really awful, asking us to wait for the menu. After I emphasized that we have been asking for the menu for three times, the boss answered "this is just the case in the noon", and "leave if you don't want to eat here". I haven't encountered anything like this before. Really shocked me.
2019-07-12
2019-04-06 1422 瀏覽
今日經過上環,搵咗個朋友一齊食lunch,上環lunch Time其實都幾多人,好多餐廳都full晒,要排隊,咁啱蘇杭餐廳有位,所以我哋入去試吓。朋友話佢以前成日嚟食,炒粉麵特別出色,所以我叫咗個豬扒炒公仔麵試一試佢,份量都大嘅,豬扒都多,疊到成碟滿晒,不過味道就一般般, 豬扒有啲乾身,個面又好濕,配椰菜唔係咁好食,如果係芽菜會比較好啲。朋友食完都話同佢以前食嘅感覺唔同,相信都係轉左師傅,所以味道差咁遠。

2019-03-16
上環蘇杭街很多特色食店,在街口就有這家餐廳。四十多元的午餐,在中上環區算是很平宜的了。每次中午經過她的門口,也會看到非常多人在排隊。今天我又經過了,卻幸運地發現人比平常少,等了一會兒,便有座位了。我不了解蘇杭餐廳之所以叫做蘇杭餐廳,只是因為她位處於蘇杭街這樣簡單,還是她真的是製作蘇杭菜,總之,我坐下來之後,不期然想找蘇杭風味食品。幸運地,我找到了。這個山梨醬汁骨飯光聽名字就很像杭州菜,我便二話不說的點了她。這個醬汁骨有濃濃的醬油香,加上醋汁,很像糖醋排骨。可是她比較糖醋排骨更吃的,是加上了辣椒和梨肉烹煮,吃起來多了辣味和清爽的甜味。我個人覺得她真的頗有蘇杭風味,不知道你們怎麼想,反正我信了。

山梨醬汁骨飯

2018-11-20
山梨醬汁骨飯
2018-11-05 838 瀏覽
每天中環區午飯都要同時間競賽,因為得一個鐘頭食飯感覺上足夠,但係當個個都係呢個時候出動,咁就等位都用咗一啲時間,所以真正可以食飯嘅時間真係買少見少。我特別鍾意一個人出去食飯,因為較容易搵位,今天到了上環蘇杭街搵食,見到邊度有位就去邊度,這小店地方不大只有幾張枱,不過咁好彩有一個位所以即刻有得入去食。這碟飯不過不失,米飯不夠熱,反而欣賞那塊豬扒炸得鬆脆香口,醬汁中的香料幾濃,攞返啲印象分,再配過凍鴛鴦,為下晝工作提提神添上動力,我入去到埋單成個過程都係15分鐘左右,因為我明白食飯嘅苦況,所以我都會識做求其醫個肚就算了。
2018-07-13 1260 瀏覽
首先 真係好多人 餐廳又細 位超窄點餐 出面排就點了同4個同事一齊食豬手 薯菜 黑汁幾好食 豬手好有肉 皮無毛 肉唔會好乾 但都有些部分有點乾 係個肉太厚 部位問題真係唔錯 55 一個餐但其實佢仲有d 40幾既 都想試下咩味等餐等左好耐所以你趕時間 唔好食
首先 真係好多人 餐廳又細 位超窄

所以你趕時間 唔好食
2018-07-10
  • 豬手  薯菜
2018-04-20 1492 瀏覽
好多茶餐廳都有提供下午餐,偏偏高質既就越黎越少吃到。最近返學比較彈性,成日周圍去,今日咁岩去上環拎野,經過蘇杭街,見到呢間蘇杭餐廳細細粒,就入左去試下。下午餐有不同的麵食選擇,有干炒牛河、黑椒炒意粉、星洲炒米等等,本身想叫意粉,可惜賣哂,最後揀左豬扒公仔麵。豬扒有一大塊,剪開左,整塊應該有一個手掌咁大,好滿足,男仔食應該都夠飽。公仔麵炒得乾身,軟硬適中,呢點好難得,好多茶仔會炒到好油好濕,食落去無哂口感,學唐牛話,最簡單既食物,係最難整既。$38 一個下午茶,連埋野飲,係中上環黎講算平。同行朋友點了椒鹽雞翼加薯條,貪食既我當然偷食左一件XD。雞翼食得出係岩岩炸出黎,外表爽脆香口之餘,保留到椒鹽味,又唔會有油益味,好食!薯條亦係即叫即炸,熱辣辣,亦好香脆!總括來說,呢間蘇杭餐廳雖然細細間,但食物質素好唔錯,茶餐廳黎講可以講係中上水平。經過或者附近返工既朋友,不妨試下呢間小店!

豬扒公仔麵

$38 一個下午茶,連埋野飲,係中上環黎講算平。
椒鹽雞翼拼炸薯條

同行朋友點了椒鹽雞翼加薯條,貪食既我當然偷食左一件XD。
薯條亦係即叫即炸,熱辣辣,亦好香脆!

經過或者附近返工既朋友,不妨試下呢間小店!
2018-04-20
豬扒公仔麵
椒鹽雞翼拼炸薯條
2018-02-14 858 瀏覽
每一句都 吾該 多謝服務態度好好又會主動幫你收碟雖然環境細細但你吾會覺得好逼 好吾舒服但如果你你大班人黎就難啲午餐份量有啲細但味道吾錯吾會太咸但好似油多左小小但值得一試
每一句都 吾該 多謝

吾會太咸

但好似油多左小小
但值得一試

2018-02-13 574 瀏覽
辛苦了一个上午,肚子非常饿。就叫了苏杭餐厅的外卖(肉饼饭)。实在超级,超级,超级难食。难食到一个点呀!!!只是咬一口就吐出来。唉!谁设计的呢。老板话跟厨房讲讲,其实关厨房什么事呢?菜单不是老板设定的吗?难道他没试过?难道他不知什么是肉饼???唉!!!!!
外賣送餐
2017-12-27 634 瀏覽
是日午餐選擇左上環既蘇杭餐廳,餐廳位於幾條馬路既交界中心,要搵到佢一啲都唔難。入到裡面係一眼睇哂既格局,坐得迫啲在所難免,同埋食完好快啲埋單走人喇😌每日都有六個set lunch簡,選擇算多,價錢唔貴先試試同事既豬扒飯。豬扒非常之熱辣辣,椒鹽味好重,撈飯一絕;份量充足,男仔食一定夠飽👍🏿至於我果個呢,食唔出有紅酒味,可能煮果陣揮發左啦;牛柳係幾淋,但個汁略嫌有點杰,賣相亦都一般般only 雖然如此,亦都無話有中伏既感覺,始終咁既價錢有咁既份量,已經唔可以要求更多了

每日都有六個set lunch簡,選擇算多,價錢唔貴

椒鹽豬扒飯

紅酒汁燴牛柳粒飯

2017-12-01
椒鹽豬扒飯
2017-05-18 911 瀏覽
本人同朋友去過一次 以後不會再去...叫左個LUNCH, 發現佢地餐具非常唔乾淨. 我只是問老板 有沒有紙巾比我自己沬沬佢態度差到爆...... 一句話冇就行左, 我朋友行去7仔買左包紙巾沬.用餐時 老板眼超超 口upup. 真係食左都背脊落.這是什麼態度...以後唔會再去 包括佢對面分店...
本人同朋友去過一次 以後不會再去...

用餐時 老板眼超超 口upup. 真係食左都背脊落.
這是什麼態度...

以後唔會再去 包括佢對面分店...
2017-05-08
2017-04-10 2313 瀏覽
前年夏天,經過上環蘇杭街,中遠大廈附近,發現街頭位置的納米舖位開了一間茶餐廳 <蘇杭餐廳>!跟便利店舖位差不多大,可稱得上是納米茶記! 香港吋金呎土,意想不到在昂貴租金壓力之下,小店屹立這條食街的地舖將近兩年!可見其實力之處!這裡玩懷舊的裝潢紙皮石地磚及窗花設計!卻是地方淺窄,只有 6 張圓枱!還要樓底矮,頗有壓迫感!印象中,開業初期,前年 8月頭第一次幫襯,被那熱情的老闆嚇親! 當時新開張,外型及語氣都好似 Bob 的老闆跟每位幫襯完的食客講:聽日見你呀!哈哈! 所以,已有一段長時間無再幫襯!事隔一年,早餐價錢已經加價 $2~$3,幅度不算過份! 今年新年後再幫襯食早餐,竟然尚未加價!勝在上食物有效率及不馬虎!值得一讚! 金牌早餐~鮑魚絲火腿通粉 $29以雞湯熬製的湯底,鮮甜味美! 通粉好多, 無坑紋的通粉比有坑紋的通粉薄身而彈牙可口,較合個人口味! 火腿與鮑魚絲,後者味道較為突出!還配有微脆的生菜,大大碗的,份量豐足超飽肚! 由始至終,口味不變!卻是配料減少了!雪菜肉絲米 $29雪菜份量幾大堆頭, 米粉絕對夠鹹,是粗身那種,幸好,未至於重口味,肉絲相對份量少,質素一
跟便利店舖位差不多大,可稱得上是納米茶記!
 所以,已有一段長時間無再幫襯!

事隔一年,早餐價錢已經加價 $2~$3,幅度不算過份!
 今年新年後再幫襯食早餐,竟然尚未加價!
勝在上食物有效率及不馬虎!值得一讚!

金牌早餐~鮑魚絲火腿通粉 $29

以雞湯熬製的湯底,鮮甜味美!
 通粉好多,
 無坑紋的通粉比有坑紋的通粉薄身而彈牙可口,較合個人口味!
 由始至終,口味不變!卻是配料減少了!
鮑魚絲火腿通粉
雪菜肉絲米 $29

雪菜份量幾大堆頭,
 米粉絕對夠鹹,是粗身那種,幸好,未至於重口味,肉絲相對份量少,質素一般!
雪菜肉絲米
火腿炒蛋

一塊煎火腿配炒蛋,炒蛋雖然不算十分香滑,尚有蛋漿,入口不會太乾寡吧!
火腿的顏色偏紅一點,師傅不馬虎,就算上班一族早上的時間有幾趕都好,也把火腿煎香!並非乾脆放件凍冰冰火腿上碟草草了事!火腿食落比烚熟香口得多!
牛油方包

牛油太多,
 厚身方包而且連邊!相對大件一點,
 卻是放久了而口感變得硬身!
是否喜歡有包邊的方包?!真是見仁見智嘞!

如果不想食牛油,落單時可要求走油!
火腿炒蛋配牛油方包
 精選早餐 $32

包括:豬扒、煙肉及沙律

豬扒厚薄適中,比預期大件,
 本身已醃過,加上香草茄汁,更加滋味無窮!
煙肉的色澤似是先淼水然後煎香,可加減低油膩感及鹹度,
 入口依然重口味一點!
沙律除了用上雜果之外,還有薯仔粒及蕃茄粒,口感豐富卻是整體較甜!
精選早餐
公司三文治 $36

早餐及下午茶時段食是最抵食!
 等了一會兒,令我期待的公司三文治送到我面前!

記得當時老闆見我食得哂,仲多口話:見到我咁瘦,竟然食得哂!
 (我滴汗嘞!)

三文治烘至金黃外脆內軟!餡料頗為豐富!
 以三層方包夾住!配料包括: 鹹牛肉炒蛋、火腿、蕃茄、生菜、芝士、午餐肉…,相當足料!色彩繽紛惹人垂涎!
  最喜出望外竟然是鹹牛肉炒蛋,厚身不在話下,鹹牛肉與炒蛋的配搭,鹹牛肉提升炒蛋味道,炒蛋中和鹹牛肉的鹹度,兩者相輔相成!配合蕃茄及生菜...等配料,入口更加滋味多汁!口感層次多元化!
 真是一個美妙的配搭啊!一啖放到口裡的確大滿足!
 直至現在見到張相也覺得回味!
公司三文治
熱杏仁霜

送上桌時表面滿載泡泡,杏仁味飄香,
  與淡奶口味平衡!有些人會覺得似藥水味;並非人人可接受的,熱飲當中,好立克與杏仁霜是我必然之選!
熱杏仁霜
熱好立克

由於茶餐廳要出品快,好多時茶記的熱好立克,茶水部只會加入好立克粉,加水加奶,因此好立克粉只會凝結大堆粉!
 店方出品亦正是如此,奶味濃而好立克味道偏淡!
熱好立克
當食客只想要抵食夾大件,自不然會想起這間有實力的納米茶記!店名又易記的 <蘇杭餐廳>!
2017-02-18
$29 (早餐)
鮑魚絲火腿通粉
公司三文治
  • 精選早餐
2016-11-27 1290 瀏覽
話說lunch在上環食左個好味但不太飽的車仔麵,就口痕想食西多士填飽肚,結果見到呢間望落幾骨緻的餐廳有西多就入去食。想入門口之際見到西多係1430-1800供應的下午茶餐,當時係13:15因為真的很想食就問下店員現在有冇供應,點知佢問完老闆又肯叫廚房做!真的太好了!西多士連熱飲$26。即炸的西多好香又熱騰騰,雖沒什麼創新但很經典美味,所以很滿足~見隔離枱叫焗飯都好大份。雖然餐廳唔大但在街口易去到,去PMQ前後的人來食~

2015-11-23 1802 瀏覽
menu内的西多士相片、怎看都有相當厚度、査詢女侍應、回答含糊、解説是2塊厚麺包.....最後原来只是相片中的一半、普通size西多、花生醬又少.....浪費了quota、十分失望 ...以後不会再光顧....雖然餐茶還可以。
...以後不会再光顧....雖然餐茶還可以。
2015-11-17
2015-11-06 1487 瀏覽
在中環辦事後,又來到上環繼續行程,還未完成工作,先來一個午餐。途經蘇杭餐廳,卻駐足看看有甚麼可以吃的餐廳,看過門外的餐牌後,就走入小小的內廳。餐牌是以每天午市套餐為主,分為每天不同的套餐,內裡卻記錄了五款午餐,但也有其他成品,如早餐,以及碟頭飯也有供應。在下就按今天的午餐牌所載的午餐而點。洋蒽汁雞扒煙肉火腿飯。這個午飯或多或少都與茶記相似,當中的醬汁頗多,雞扒煎得香脆,還有點肉汁,煙肉和火腿都沒甚特別,不過醬汁都幾稠結吧。熱奶茶夠香濃,茶味足夠,沒有糖的情況下,沒有甜味。因為店子細小,座位非當狹窄,容忍一下吧。

熱奶茶夠香濃,茶味足夠,沒有糖的情況下,沒有甜味。

因為店子細小,座位非當狹窄,容忍一下吧。
2015-09-22
2015-09-20 1099 瀏覽
週末與同事一齊加班,搬了寫字樓後還在尋找食晏的地方,今次就試了這家店,行過有位男仕在門口拉客,大家抱著一試的心態入去試試,內裏環境當然擠迫,全是圓檯圓櫈,有點像大排檔,幾個同事都叫了套餐,我因為很遲吃早餐,所以就只點了下午茶餐的芝士蕃茄三文治和少甜少冰的凍檸檬茶,店員說原本不可以,但星期六無人,才破例給我一次,同事們的食品上檯賣相,十足像是我以前學生年代的學生餐,勝在大份量夠大,據同事們的反影是地道的香港茶餐廳出品,味道非常一般但意粉太淋,我的三文治就較難令我接受,片裝芝士無特別差,蕃茄得兩片,入口清淡,幸好麵包也夠軟,入口綿軟,餡料絕對少,凍檸檬茶就做到少甜少冰,茶味也不濃。
,我因為很遲吃早餐,所以就只點了下午茶餐的芝士蕃茄三文治
芝士蕃茄三文治
凍檸檬茶
凍檸檬茶就做到少甜少冰,茶味也不濃。
2015-09-19