Jervois Cafe
預制菜
apmidnight002hk
2025-09-25
關注
它們的所謂甜品,由3拾多元起,原來都在淘寶購買。廚房師傅越來越唔掂,义燒比之前差咗很多,晚上宵三絲炒公仔麵超多油。這店已幫襯多年,愈食愈唔好,水準👎👎👎不會再來。查看更多
Foodie_hei
滑蛋叉燒飯好味
Foodie_hei
2025-09-19
關注
🍛 滑蛋叉燒飯(地點:旺角蘇杭茶餐廳)🥢 必食指數 🍛🍛🍛🍛(5🍛為最高)在旺角覓食,被這份滑蛋叉燒飯狠狠抓住味蕾!叉燒肥瘦相間,經過精心醃製與燒烤,鹹香中帶著微甜,肉質軟嫩又有嚼勁。滑蛋像雲朵般輕盈,入口嫩滑到會在嘴裏輕輕“跳舞”,蛋香濃郁。米飯粒粒分明,吸飽了叉燒的醬汁和蛋香,三者搭配,每一口都幸福感爆棚~茶餐廳裏還有西多士、碗仔翅等超多經典美味,感覺能來好幾次慢慢試。而且這份飯賣相絕佳,暖黃色的蛋、紅亮的叉燒,拍起照來超有食欲,味道更是不輸大餐廳!📍旺角蘇杭茶餐廳hkfoodie #foodie #旺角覓食 #茶餐廳美食 #滑蛋控 #叉燒魂 #香港味道 #街頭美食 #打卡必食 #食咗未查看更多
滑蛋叉燒飯
街坊茶記
2025-08-04
關注
這一所街坊店都不是第一次來了,原來現在開放到凌晨兩點鐘,這裏的菜單其實更真了不久,想不到這麼快就被用舊了。叫了一下素菜意粉,覺得醬汁太多了,所以相對咸一些,餘下的粟米粒就吃不清。餐飲方面就是標準輸出,金屬杯子就是保溫。我們由十二點坐到一點多,一點就幾乎滿座了,所以也不好意思坐得太耐。另外去了一次洗手間,上次的洗手間是維修的,現場觀察衛生就一般般吧,是普遍的茶餐廳格局。如果下次還經過附近,也會到來幫襯的。特別一題早餐的菜單相當豐富,圖片設計是非常吸引的。查看更多
相關食評
30日內同一位會員在同一間餐廳提交的食評
april_yeung123
蘇杭冰室的奇味雞煲煲仔麵
april_yeung123
2025-07-14
關注
蘇杭冰室的奇味雞煲煲仔麵令我眼界大開, 將我最喜歡的東西完美結合: 雞煲﹑煲仔和公仔麵, 完美!首先店員很友善, 一入店內基本上不用等位, 安排得妥善, 令人第一步已經有不錯的體驗, 對食物更是加倍期待。店內光猛, 但又不會太光到刺眼, 用餐環境算舒適理想。而且餐廳內很整潔, 讓人第一印象很好。奇味雞煲煲仔麵上桌時很熱騰騰, 因為煲仔的保溫能力很好, 這道菜熱食很讚,湯汁濃郁, 不會稀, 而是掛到汁的, 讓公仔麵吸收所有精華味道,風味十足, 不用山珍海錯, 而是公仔麵都很好吃, 撈雞煲醬汁簡直天衣無縫。雞肉鮮嫩,湯汁香濃,配合煲仔麵,真係好開胃!查看更多
街坊茶記
2025-07-07
關注
晚上大概十點,附近的糖水店都大排長龍,所以選擇在茶餐廳用餐就對了,入座就剛好坐到卡位,一行三人剛剛好。叫了兩款雪梨的糖水,一款是半個梨,一款是一片梨,所以是和預期是有所不同的,還以為都是一個完整的梨。疑於定價,這也是能夠接受的,大約30元的糖水也不能要求太多吧。素食意粉一如標準輸出,凍奶茶也是。這裏的飲用水是自助服務,各款食物境界也屬合理,所以也想不到有哪些地方是特別挑剔,唯一要說說的就是當天有一個洗手間維修,不能使用。查看更多
+ 2
相關食評
30日內同一位會員在同一間餐廳提交的食評
donaldduck123
唔錯嘅下午茶🙌🏻
donaldduck123
2025-07-05
關注
今日出咗旺角食下午茶,見到呢間嘅下午茶好似唔錯,就決定入去試下🙌🏻脆炸雞髀配薯條 $43⭐️⭐️⭐️⭐️雞髀同薯條都係新鮮炸起,熱辣辣🔥。雞髀幾大隻,雞髀嘅皮好香脆🍗。薯條嘅份量都好多🍟,熱辣辣脆卜卜🔥。奶黃流心西多士 $35 ⭐️⭐️⭐️⭐️見到呢個奶黃流心西多士幾特別🍞,西多士好厚,要落多啲糖漿先夠味🍯,入面嘅奶黃餡料都好多,但食落就有啲漏🫄,兩三個人share食就好啲。查看更多
脆炸雞髀配薯條
奶黃流心西多士
Helens K
旺角港式茶記 滑蛋x爆蔥香
Helens K
2025-05-03
關注
旺角日與夜都多人,就算行到核心外圍都係,成條街都係食店,間間都多人,初初見蘇杭冰室呢個名以為食蘇杭野,但原來係食港式茶記野食,重有甜品!招牌蔥花蝦仁滑蛋飯好食,蝦仁彈牙,滑蛋如絲綢般包裹所有飯,豪撒的新鮮蔥花迸發辛香,淋上秘製豉油瞬間喚醒味蕾!更正是蔥油雞扒伴肉燥,貼心將蔥油另裝,香氣伴飯,雞皮脆如薄紙卻不油膩,肉燥鹹香與蔥油超夾,多卡位,不過旅客都多,所以要提早拎位。#旺角必食 #滑蛋王者 #蔥油控查看更多
yingtsoi
Lunch cp值之選
yingtsoi
2025-03-29
關注
🫶🏻葡汁雞焗意粉葡汁幾香濃雞肉香脆帶有juicy🤤🫶🏻煙肉野菌蕃茄汁意粉整體上蕃茄幾香配搭上煙肉野菌幾夾🤓🫶🏻滑蛋叉燒飯滑蛋唔算太滑叉燒大嚿整體上不過不失🙈🙈查看更多
煙肉野菌蕃茄汁意粉
ice*BB
大份夾抵食😆😆
ice*BB
2025-03-13
關注
來自親民的港式茶記,今天試了牛扒x意粉的雙組合✨✨先叫咗凍檸茶同埋水果菜,甜到適中,非常之易入口,整杯都是滿滿的罐頭水果,很有誠意🫶🏻熱烈登場的牛扒混著洋蔥汁的香氣襲來,牛扒邊緣煎出微微焦脆的蕾絲邊,刀叉鋸下去那刻,先聽見「咔嚓」脆響,緊接著粉紅肉汁緩緩流出。配菜是翠玉瓜與薯條。至於「黑松露蘑菇意粉」,別被名字嚇到,其實是街坊版豪華comfort food。罐頭蘑菇片和洋蔥在奶油醬裡游泳,撒上的松露醬令畫面立即升級。 每份餐的份量都不少喎,便宜經濟又實惠,打工的你收工不妨試吓🙌🏻🙌🏻😆查看更多
蘇杭滿滿水果茶
hoho12321
多元化嘅冰室
hoho12321
2025-03-08
關注
蘇杭冰室係一間好多元化嘅冰室,入邊嘅選擇非常之多,就算係夜晚揀嘢食都好,都要揀到好耐好耐先揀得到,因為選擇真係好多好多。咁今日我哋就揀咗,公司公仔麵,呢個公仔麵套餐,配料非常之多,除咗一碗公仔麵之外,仲有一件豬扒,腸仔,煙肉,午餐肉,煎蛋做餸。另外仲叫咗一個炸雞髀飯,炸雞髀嘅份量非常之多,成塊面咁大,夠晒送飯。仲有叫咗一個牛肚牛腩煲,芋肚牛腩煲,佢係好似打邊爐咁樣有個火熱住個煲,所以成個煲係熱辣辣咁樣食嘅。查看更多
bobo_free2002
蘇杭冰室差👎
bobo_free2002
2025-02-25
關注
食了簡直浪費自己啲quota 全部都好垃圾 喺OpenRice見到好評都唔少 諗住試吓佢 價錢唔係特別平,但係食物就真係好難食 同另一半食咗佢嘅 個奄列好似啲柴咁 自家製肉丁麵 啲肉丁就係 求其用啲肉醬撈啲肉丁 肉丁仲係白色 完全冇用功 同用心製作杯茶都好普通 我叫鴛鴦走少甜 依然甜到嘔 欣賞佢唔慳加啲煉奶,一啲都不吝嗇 但係我真係唔想要咁甜,如果唔係我都唔會特別要求少甜 然後 嗰個免費升級嘅豬仔包又係乾到食唔落口 如果心急啲食會鎅損你個口 搽上去嘅牛油乾到凍 完全唔識溶 簡直係擴闊咗我對奶油豬仔包嘅認識 最後要形容下啲職員 本來已經對客人嘅態度唔多 好 然後仲要互相喺入邊高談闊論 逼客人晨早喺度聽埋一啲好負面怨氣好重既對話 主要係話啲客 人朝早order一個早餐,仲要佢哋送餐 搞到佢哋啲人手安排失去預算諸如此類 一直係度佢哋傾偈 真係不知所謂 其實自己做唔切咪唔好接外賣單囉 又好似想做多啲生意 又識講自己人手唔夠 咁你哋咪唔好做外賣囉 附近大把冰室囉俾返啲生意人哋做啦,你哋啲嘢又唔係好食查看更多
faihung
旺角唔錯冰室
faihung
2025-01-26
關注
今日經過旺角買完波鞋,有啲肚餓就去咗間冰室試吓個下午茶。叫咗個 *餐蛋公仔麵* 同埋 *黑松露炒蛋* 😋*餐蛋公仔麵* 🍜:餐蛋公仔麵味道正常,但都唔錯,蛋煮得剛好,配埋公仔麵,簡單又好食。*黑松露炒蛋* 🍳:呢個真係非常好味,炒蛋嫩滑,黑松露嘅香氣濃郁,真係好味!我朋友叫咗個 *雞扒湯意粉* 🥘:湯意粉味道唔錯,雞扒煎得香脆,配埋湯底,整體口感唔錯。整體嚟講,呢次嘅下午茶經歷非常滿意,呢間冰室嘅味道同服務都唔錯,下次一定會再嚟試其他嘢食!查看更多
+ 4
亦宁Elin
香港旅游|旺角这家茶餐厅一定要来!
亦宁Elin
2024-12-03
關注
刷到很多次的一家,趁着朋友有空就约了一起去,真的没踩雷!这家和香港普通的茶餐厅还不太一样,因为环境真的太好了,而且服务人员态度都好好,普通话也可以无缝交流!基本都是卡座,还是北欧简约风的设计,拍照好看!我们是午餐饭点的时候去的,真的超级多本地人排队,据说是五星级酒店的前主厨主理的,出品都很可以菜品涵盖早/中/晚/下午茶,他家的滑蛋饭我们几个人一致好评!Ps本来很想试一下很🔥的奇味鸡煲煲仔面和舒芙蕾班戟,发现是14:00以后才开始供应的,姐妹们记好时间!查看更多
+ 3
lcyaa
服務太差
lcyaa
2024-10-30
關注
本身身體唔題要走,間中都會有茶餐廳出錯或落錯單,發現有堂要求更改都冇問題今朝早餐落單之後Double check凍檸茶要走甜,中年女侍應一句話入咗機唔准改,最後嚟咗杯有糖檸檬茶我又唔可以換,唯有當蝕俾佢自己飲清水查看更多
ginnieee
我最愛嘅叉燒意🥹
ginnieee
2024-10-05
關注
呢間係我喺旺角最鍾意去嘅茶餐廳,蕃茄濃湯叉燒意粉嘅叉燒雖然唔係嗰啲好靚嘅半肥瘦叉,但份量真係足夠,唔似其他餐廳得一兩塊。蕃茄濃湯真係好濃味,搭配出前一丁麻油,味道更加出色,真係冇得頂!!佢個茶底都係好正嘅,絕對唔係嗰啲好澀嘅茶底!最重要係,呢個價錢包埋奄列多士同飲品,實在係超值,下午茶餐嚟講,真係搵唔到咁划算嘅選擇。😂😂 而且要澄清,真係唔係打手,每個禮拜我都會忍唔住叫外賣嚟食,佢其他嘢都好好食!推薦大家嚟試下~查看更多