2021-12-22 489 瀏覽
家庭餐廳環境因素真係好緊要希望每一個客人入嚟 開心 同埋享受 餐廳氣氛食物質素與平實價錢 完全符合要求都唔高但係坐近門口個位置 天花 抽氣機/冷氣 不斷不斷咁傳來嘈雜聲呢啲細節位可以更加留意因為佢並沒有播放背景音樂令嘈雜音更明顯
家庭餐廳

因為佢並沒有播放背景音樂
令嘈雜音更明顯
2021-12-22
2021-09-29 396 瀏覽
其實都食過saizeriya好多次不過都會耐5耐想返黎食下因為d野食種類真係好多依度既野食一定唔會係好好食但真係性價比好高d野食樣樣都大大碟 再加上依個價錢應該好適合d男士 特別係d學生食佢既肉醬多利亞係好食既 真係好creamy基本上依一個飯已經飽左一半但通常習慣性都會每人叫多1 2個小食加加埋埋都只不過5 60蚊前菜黎講 雞翼同田螺算係幾好食總括來講 依度既食物質素唔會話好高但以飽肚黎講一流 同埋佢絕對對得住個價錢
其實都食過saizeriya好多次

前菜黎講 雞翼同田螺算係幾好食

總括來講 依度既食物質素唔會話好高
但以飽肚黎講一流 同埋佢絕對對得住個價錢
2021-08-10
10 分鐘 (堂食)
  • 肉醬多利亞
2021-08-30 273 瀏覽
經過大角咀一陣都會去食薩莉亞,貪佢夠平又可以叫多幾樣食下。之前都嚟過呢間分店幾次,覺得幾舒服,所以先會再嚟。其實去薩莉亞都預咗食物質素唔會好高,都係貪佢性價比,但係有對比有傷害,今次體驗真係麻麻地。叫咗粟米湯,呢個都正常嘅。西蘭花都OK,顏色都綠嘅。另外兩個意粉同雞翼就唔得喇。貪新鮮試吓新出嘅溫泉蛋肉醬意粉,完全同張相好大出入,我嗰碟見到紅色嘅部份真係好少😅食落去就係煮熟的意粉(差唔多係未調味前)嘅味道。呢個黑松露意粉,仲經典😅雖然我未食過車呔,但係感覺佢有車呔嘅味⋯⋯至於個雞翼,望落去好似好正呢,真係幾脆口㗎,點知有啲地方燶到苦⋯⋯⋯⋯對面枱個細路,係咁拍枱⋯非常滋擾⋯唔掂 要close rice。

叫咗粟米湯,呢個都正常嘅。

西蘭花都OK,顏色都綠嘅。

另外兩個意粉同雞翼就唔得喇。

食落去就係煮熟的意粉(差唔多係未調味前)嘅味道。

呢個黑松露意粉,仲經典😅
雖然我未食過車呔,但係感覺佢有車呔嘅味⋯⋯

至於個雞翼,
望落去好似好正呢,真係幾脆口㗎,點知有啲地方燶到苦⋯⋯⋯⋯

對面枱個細路,係咁拍枱⋯非常滋擾⋯

唔掂 要close rice。
2021-03-02 717 瀏覽
餐廳好多時都好多人,剛好有位就入去食個dinner,餐牌有好多類食物,有小食,湯,pizza,飯類,意粉等,飲品係自助取,價錢都合宜Pizza 有好多款,樣樣都想叫,最後叫左兩款食黑椒雞肉野菌薄餅$34雞肉配菇很配,加上茄汁芝士好好味莎樂美腸煙肉菠蘿薄餅$34加入左菠蘿都幾醒胃另外,叫左意大利菜湯$12,同周打海鮮湯$12兩款湯各有特色,意大利菜湯令人好開胃。周打海鮮湯,入面有蜆肉等海鮮,味道唔錯。所有價錢都好經濟,但係質素都有一定保證,CP值相當高

Pizza 有好多款,樣樣都想叫,最後叫左兩款食

黑椒雞肉野菌薄餅$34
雞肉配菇很配,加上茄汁芝士好好味

莎樂美腸煙肉菠蘿薄餅$34
加入左菠蘿都幾醒胃

另外,叫左意大利菜湯$12,同周打海鮮湯$12

所有價錢都好經濟,但係質素都有一定保證,CP值相當高

2020-06-16 998 瀏覽
今日約左crew mates傾野有d因該疫情問題 大家經濟又d困難 但都想見個面 傾下計 食下野就揀左實惠價格 有「平 ! 靚!正!」首選薩莉亞!!!價錢又平又可以坐得耐 比人聚下 又唔趕人走既意式餐廳今晚一行4人 一早叫朋友去拎位(平時食要等好耐座)今日我7點拎到都唔洗拎飛辛苦朋友 早到坐咁耐🤣🤣🤣前菜叫左3個湯 有意大利菜湯同周打海鮮湯叫一份甜蝦沙律 同中華海草一份水牛芝士pizza 都唔夠熱 有d失望肉醬多利亞 今日煮唔太好 飯有小小硬🤐西蘭花香蒜束十意大利粉黑松露野菌忌廉意大利粉菠菜配煙三文魚忌廉意人利芝士法包 蒜香法包 各一份後期追加一份香草牛油焗田螺!第一次係唔反感好香牛油味 食洛好彈牙4個價錢$279$70/人 喱間分店食過幾次 不過今次野食差D
今日約左crew mates傾野

好香牛油味 食洛好彈牙

4個價錢$279
$70/人
喱間分店食過幾次 不過今次野食差D
唔好以為價錢貴就一定好食,價錢平就唔好食,薩莉亞已經好多年了,有些店好似將軍澳新都城仍然是排住隊等入座。今次食大角咀呢間,雖然野食冇將軍澳那間美味,但以這麼平價來說仍要推介。我最鍾意食佢嘅雞翼,好味,周打魚湯雖然只是$12一客,但料都很足很美味,甜蝦沙律🥗雖然有很多蝦仔,不是很出色,不過以$24的價錢可以有甘多蝦已經唔錯👍🏻,甜品香濃朱古力冰雪蛋糕🍰,賣相不高級但味道好。以前去親必食肉醬多利亞,是美味的意大利飯👍🏻👍🏻,但cheesecake 上次食過,芝士味唔夠濃😅平嘅貴嘅只耍好味就ok啦!雖然很多人已食過,但都再值得讚,因為呢個世界一有好多人都好慳架嘛。而且能夠食到又平又好味嘅野有邊個唔鍾意呢😀
2019-09-11 798 瀏覽
之前做過一排薩記員工,都食過唔少菜品。講真薩莉亞出餐速度真係快過出面餐廳好多,野食便得來又幾好味,真心抵食講下我想推介嘅菜薩莉亞必點辣味雞翼同多利亞,呢兩樣可以話係招牌菜,幾乎臺臺都叫,銷量亦係最多。薩莉亞有白汁嘅菜品亦大力推薦,每日人手新鮮打嘅,亦係薩記特色之一。(例如,如果唔怕肥,蔬菜方面可以試下白汁雞肉菠菜)意粉我比較推介卡邦尼、黑鬆露同明太子嘅。pizza嘅話水牛芝士pizza唔錯。加埋粟米pizza同菠蘿pizza,呢三樣最多人叫。中意食芝士嘅可以叫double cheese,真係落足料,拉絲拉得更長。前菜有好多都幾好食,中華海草(幾爽脆開胃)、鐵板黑椒蜆(鮮味)、脆雞球&脆脆蝦(外脆內軟)、辣腸(辣辣地外皮脆)等等。另外,蒜蓉法包(或有加芝士)都唔錯,外面焗到脆仆仆,入面軟身同時又有咬口但蒜汁魷魚就一般,魷魚幾新鮮嘅 夠大隻,但要切開比較費力,魷魚冇乜味,蒜汁又太鹹,變相食唔到魷魚鮮味。沙律建議落單時叫沙律醬另上/少醬,醬偏鹹,見過唔少客人食淨好多沙律,底下滿滿嘅沙律醬,可能係醬太鹹嘅原因🤔如果叫三文魚沙律,本身三文魚就係鹹嘅,加上沙律醬…建議叫定湯/斟水飲。個人認為薩記番

講下我想推介嘅菜
薩莉亞必點辣味雞翼同多利亞

意粉我比較推介卡邦尼、黑鬆露同明太子嘅
。pizza嘅話水牛芝士pizza唔錯
前菜有好多都幾好食

個人認為薩記番茄xx都麻麻,例如菜湯同埋意粉,番茄偏酸,中意食酸野嘅都可以試下嘅🤔

有人話,叫服務員攞碗/刀叉/醬汁時,佢地服務態度唔係咁好。當然有個別服務員服務態度係差少少。但遇著繁忙時間,服務員多野做或會影響到佢地嘅臉部表情。其實side board上放置左小量碗碟、餐具、紙巾、唔同醬汁同埋芝士粉,供客人自取哦。

薩記lunch time通常1點後開始滿座,2點左右最多人。唔想等太耐嘅可以早少少上
來(1100-1300)。通常15-20分鐘內都可以上齊野食,等得太耐嘅,好大機會係漏單,唔好齋等啊。趕時間嘅不妨催催服務員,佢地會幫到你

(另外,如果想食比較新鮮嘅,可以晏d上來,2點後左右嘅食材比較新鮮好味哦,原因就唔方便講啦。

p.s.以上只係我個人返薩莉亞一段時間後嘅心得同推薦菜品,人人嘅口味都唔同,以上只作參考。
2019-09-11
5 分鐘 (堂食)
  • 水牛芝士pizza
  • 蒜蓉法包
  • 脆雞球
  • 白汁雞肉菠菜
  • 多利亞
  • 辣味雞翼
  • 周打海鮮湯
2019-07-24 688 瀏覽
糧尾唔想食得咁貴點算好,於是乎我地就揀左平民恩物的薩利亞🤤 我地嗌左個水牛芝士pizza,熱辣辣幾好食,啖啖芝士好過癮。我地另外再食左個磨菇菌飯,好濕潤好味,唔會太乾。最後仲有必食既雞翼😋😋。呢餐真係好抵食
糧尾唔想食得咁貴點算好,於是乎我地就揀左平民恩物的薩利亞🤤
最後仲有必食既雞翼😋😋。
呢餐真係好抵食
2019-06-04 799 瀏覽
又係時候去食薩利亞啦我鍾意食薩利亞的原因除左係因為窮人恩物之外對於我呢啲成日眼寬肚窄既人就最perfect啦佢每碟既份量都唔多可以食多幾款 就算2個人食都唔怕啦今次叫左4隻雞翼、多利亞、蒜蓉包及焗田螺雞翼每次都係必點佢有4隻/8隻揀 少人定多人食都岩唒雖然話會辣,但係其實不太就算我呢啲唔食辣既人都岩多利亞其實就係肉醬芝士薯蓉細細碟 芝士多 仲可以落埋芝士粉蒜蓉包係2個大包之前會諗係唔係Pizza hut個啲款點知係真係大既包而蒜香焗田螺就一碟6粒因為2個人都岩食所以下次一定會再食~
又係時候去食薩利亞啦

可以食多幾款 就算2個人食都唔怕啦
今次叫左4隻雞翼、多利亞、蒜蓉包及焗田螺

雞翼每次都係必點
佢有4隻/8隻揀 少人定多人食都岩唒
雖然話會辣,但係其實不太
就算我呢啲唔食辣既人都岩

多利亞其實就係肉醬芝士薯蓉
細細碟 芝士多 仲可以落埋芝士粉
蒜蓉包係2個大包
之前會諗係唔係Pizza hut個啲款
點知係真係大既包
而蒜香焗田螺就一碟6粒

因為2個人都岩食
所以下次一定會再食~
2019-05-26
15 分鐘 (堂食)
2019-05-21 445 瀏覽
薩莉亞在香港食挺熱門的食飯/聚會選擇,因為食物種類多,價錢便宜,人多的話可以以平價吃很多不同類型的食物。這天我跟朋友一行四人去大角咀這家薩莉亞吃飯,我們大概6點半到,所以人還不是算很多。我們在門口3分鐘左右就能進去咯。我們叫了溫泉蛋意粉,肉醬多莉亞飯,2盤辣雞翼(16隻),鐵板牛排,之後再追加一碟菠菜意粉,一碟大香腸。我們超餓的呢,所以叫得算多,還有就是加了12塊去換無限添飲。吃得我們可爽呢。牛排很好吃,而且挺大塊,不錯不錯。

牛排很好吃,而且挺大塊,不錯不錯。
2019-04-26 400 瀏覽
夜晚經開大角咀唔知食乜,又有d想下意粉所以就決定同女朋友去食薩利亞上到去唔使等位即刻有得坐,諗好食乜就㩒鐘叫人落order好快侍應就過嚟一人叫咗一個意粉,一碟雞翼(4隻),兩條腸食再加兩個任飲等咗一陣就有嘢食到 飲嘢仲係新ge汽水機可以按自己喜好溝!好方便快捷嘢食味道都可以,價錢又唔貴!份量都唔算太少,所以都幾抵食。以呢個價錢,食到呢個質素嘅嘢食都算係咁啦!所以薩莉亞絕對係又平抵食的平民餐廳!有機會一定再食過!
夜晚經開大角咀唔知食乜,又有d想下意粉
所以就決定同女朋友去食薩利亞

上到去唔使等位即刻有得坐,諗好食乜就㩒鐘叫人落order
好快侍應就過嚟

一人叫咗一個意粉,一碟雞翼(4隻),兩條腸食再加兩個任飲
等咗一陣就有嘢食到
飲嘢仲係新ge汽水機
可以按自己喜好溝!好方便快捷

嘢食味道都可以,價錢又唔貴!份量都唔算太少,所以都幾抵食。
以呢個價錢,食到呢個質素嘅嘢食都算係咁啦!

所以薩莉亞絕對係又平抵食的平民餐廳!

有機會一定再食過!
2019-02-21 531 瀏覽
訓完宴覺,同男友兩個懶癌末期長期病患者又懶得煮飯食🐷𓃟最重要係連雪櫃都冇餸,甘先死😑所以就決定左落樓下食,而宜家又係糧尾嘅原因,大家一致決定去食薩莉亞🍽🍽🍽呢個鐘數都幾多人下,好彩都唔洗等位,很快就有得點餐啦,不過服務員就好似唔係好夠,叫左好多次先有人黎寫單。我呢個海鮮愛好者,就一定會叫魷魚🦑🐙架啦,仲有黑椒蜆,pizza🍕,雞塊等等兩個人都幾食得下😳食物不失水准,甘嘅價錢食到甘嘅食物算係唔錯,一輪戰鬥之後解決曬檯面嘅所有食物😎兩個人飽到捱係墻度掃掃肚子,飲翻杯水休息下,簡單方便快捷嘅一餐就甘解決左,最緊要係平靚正啊🤩🤩🤩
薩莉亞呢幾年真係開咗好多間分店。又平又多選擇, 食物質素雖然唔算好高,但係絕對對得起個價錢, 最啱一大班親戚朋友gathering。今日放工同同事無無聊聊搵飯食,行咗去大角咀呢間分店碰下運氣。因為次次我去親石門嗰間都起碼要等一個鐘,呢度未幫襯過都有啲擔心要等好耐㗎。上到去見到唔多人喎,只係等兩張枱咋同事第一次食薩莉亞,我不停慫恿佢 : 唔使睇價錢㗎,盡情叫啦 我哋兩個人總共叫咗6樣嘢食,再加埋任飲飲品吧,埋單都只係 HKD183, 真係抵到佢唔信,哈哈。同事最欣賞佢嘅辣雞翼,幾乎想encore,但兩個人真係食唔到咁多我就最鍾意佢個牛油鐵板蜆,好鮮味以後收工食飯又多個選擇啦
薩莉亞呢幾年真係開咗好多間分店。

上到去見到唔多人喎,只係等兩張枱咋

同事最欣賞佢嘅辣雞翼
,幾乎想encore,但兩個人真係食唔到咁多

我就最鍾意佢個牛油鐵板蜆,好鮮味

以後收工食飯又多個選擇啦
2019-02-20
10 分鐘 (堂食)
2019-01-07 318 瀏覽
今天跟老公去吃他介紹的餐廳、平價但是份量也是小小的、讓你不自覺一直加點、披薩不是很好吃起司不夠香、最好吃的肉醬多利亞、起司跟飯還有肉醬很搭、讓你不自覺一口接一口、甜品也是一般、點了咖啡蛋糕整個都是甜“有酒味沒有咖啡味、下次不會再嘗試、燒魷魚都算不錯、但是搭配的醬料又太過鹹、最好單吃就不錯了、加醬料太鹹、蒜蓉麵包也算可以如果再烤乾一點就可以、應該更爽口、洋蔥蒜蓉漢堡還可以、雖然便宜但是沒有讓人驚艷的感覺、如果想要吃便宜的義大利餐廳這是不錯之選、但是不適合要求高的人嘗試
2019-01-06 250 瀏覽
This is a busy restaurant with an amazingly cheap menu.We ate the following:Cheese pizzaCheese garlic breadSeafood spaghettiSquidCoca-ColaCoffee x 4Total price was HKD 128.The food is actually quite decent, especially when you consider the price. Their menu claims they use a lot of ingredients from Italy. I would describe the pizza as American style. The spaghetti was quite authentic.The coffee is decent too!The staff were busy, but polite and helpful.The restaurant is a little hard to find. It'

We ate the following:

Cheese pizza
Cheese garlic bread
Seafood spaghetti
Squid
Coca-Cola
Coffee x 4

Total price was HKD 128.

The coffee is decent too!

The restaurant is a little hard to find. It's on the second floor of an apartment complex. When you get to Beech Street, look for the expensive look apartment block (there's only one on the street) and it's in there.
2019-01-06
1 分鐘 (堂食)