2024-03-14 715 瀏覽
薑媽😘😘😘隱秘無添加美食牛頭角大業街、舊工業區和新大廈交雜、居然隱藏「無添加」美味早、午餐!店內以木系列裝潢、配上暖系柔和燈光、站在店門、以感受暖和家的味道🥰打工仔🈶福氣、區內多一個好選擇🥰-汁三菜定食、共四個餐選擇、*配曰本國產米、味噌湯、漬物及飲品*而每個餐都各有特色、營養均衡👍🏻⋯⋯最重要無添加味精、食得開心又健康😊M1定食🍱主菜:黑胡椒炒澳洲和牛肉野菜$120、高質澳洲和牛、濃香牛味、口感嫩滑、配黑椒炒、提升味道、又唔搶左牛肉鮮味、配新鲜時菜、健康配搭曰本米、飯一碗、均衡食物🥬🍚副菜S1: 椒麻涼拌帶子裙邊、爽口彈牙、醬汁甜甜酸酸帶微辣、開胃前菜、惹味又滋味😋追加+S3、$24炸豆腐魚餅、外脆內軟、豐富豆腐夾雜魚肉、沾上沙律醬、味道新穎、不油膩、吃到舔舔脷👅M2定食🍱主菜:日式海鮮鍋$128、材料新鮮豐富、魚、蝦、蜆、升級兩隻鮑魚仔配蔬菜、豆腐、菇🍄份量十足、湯底濃郁有鮮味、清甜無添加、配埋原曰本國產米、粒粒有嚼口、飽肚🈵️足!副菜S8:甜蝦柚子大根漬、刺身夠新鮮、又鮮甜、午餐都能享用、真係超抵食、柚子甜甜酸酸、又開胃!大根又爽🤣追加+S4、$24胡麻雞絲沙律、雞絲嫩滑沾上胡麻醬
😘😘😘
隱秘無添加美食
打工仔🈶福氣、區內多一個好選擇🥰

-汁三菜定食、共四個餐選擇、
*配曰本國產米、味噌湯、漬物及飲品*

M1定食🍱

M2定食🍱
追加+S4、$24胡麻雞絲沙律、雞絲嫩滑沾上胡麻醬、芝麻粒、爽口椰菜絲、配搭一流!
+S2、$24新鮮水果、士多啤梨🍓、奇異果🥝、藍莓、火龍果、橙、飯後水果、完🈵️全餐
升級$22特濃朱古力咖啡、除了享用咖啡又有濃香朱古力味、一層忌廉、creamy又滑滑、賣相-流、雙重享受、起chill😋
升級$22士多啤梨奶(含果肉)、選用靚靚牛奶、3.7牛乳、配士多啤梨🍓粒粒、味道鮮甜、又香又滑、色澤艷麗、吸引眼球👀
牛頭角大業街29號海洋工業中心1樓A室
新鮮水果
  • 甜蝦柚子大根漬
  • 炸豆腐魚餅
  • 椒麻涼拌帶子裙邊
餐廳:薑媽 (牛頭角)地址:牛頭角大業街29號海洋工業中心1樓A室牛頭角近海濱匯嘅呢間樓上西日式料理餐廳——薑媽 @grandma.by.wom ,轉眼間由附近舖位搬遷咗過嚟超過一年半,原來兩位店主都喺由嫲嫲或者婆婆湊大👵🏻,而呢個共通點亦成為咗佢哋嘅餐廳名平日中午一點幾嚟到,全場座無虛席,坐滿晒喺附近做嘢嘅打工仔👩‍💻,好彩等咗大概5分鐘就有得入座,而因為人多嘅關係,繁忙時間落單相對要長啲時間,大家記得俾啲耐性喇🤓。雖然人多熱鬧咗啲🗣,不過和式嘅裝修配上木系傢具,都可以比忙碌嘅都市人一種喘息relax嘅感覺🇯🇵餐廳本身主打一汁三菜同手作漢堡🍔,近兩星期轉咗新Menu,加入洋風意大利粉同茶湯漬飯,比經常過嚟食嘢嘅客人都可以有更多選擇同新驚喜😍✝️香煎安格斯牛板腱 $108其實食物嘅賣相都幾影響一個人嘅食慾,見到呢個香煎半熟安格斯牛板腱🥩,配上雞蛋蓋日本國產米飯🍚,加上用咗鮮蕃茄整嘅自家製意式蕃茄醬、火箭菜同巴馬臣芝士碎🧀,未食已經流晒口水🤤。牛板腱有5-6塊,有咬口又有濃郁牛肉香,每咬一啖肉汁都輕輕淺出💦;蕃茄醬酸甜開胃一啲都唔膩,連埋芝士碎同炒滑蛋一齊食簡直喺絕配😎,不過唔知喺唔喺我掛
餐廳:薑媽 (牛頭角)
地址:牛頭角大業街29號海洋工業中心1樓A室

✝️香煎安格斯牛板腱 $108
其實食物嘅賣相都幾影響一個人嘅食慾,
蕃茄醬酸甜開胃一啲都唔膩,連埋芝士碎同炒滑蛋一齊食簡直喺絕配😎,不過唔知喺唔喺我掛住影相擺得太耐嘅關係有少少出水,所以大家記得食物要趁熱食啊😛

唔鍾意食飯可以要意大利粉🍝,
跟主食另外仲附送忌廉南瓜湯同飲品,可以揀日本綠茶🍵、熱美式咖啡或者熱伯爵茶,
而我就加$16升級咗做有精緻拉花嘅Cafe Latte☕️,
值得一提佢哋個南瓜湯好清甜無添加糖嘅味道,南瓜鮮香都幾出,加咗忌廉打到輕輕稠杰狀態,確實幾好飲😌
2023-12-05
2024-03-08 176 瀏覽
佢地個一汁三菜定食 有主菜 副菜 味噌湯 漬物同野飲,一個人黎講,真係選擇好豐富,如果人多既話仲可以一齊share試到唔同食物!先叫第一款主菜 日式海鮮鍋❤入面有蝦 帶子 蜆 魚同蔬菜,份量好滿足。湯底濃郁鮮味夠清甜,白飯殺手。另一款主菜 薄燒日本黑豚肉眼❤黑豚肉眼口感彈性,油脂分布均勻,食起黎滑潤唔嚡,齒頰留香副菜椒麻涼拌帶子裙邊❤辣辣地,夠哂爽口惹味胡麻雞絲沙律❤入口順滑,經典必點牛油果泡菜❤醇厚既牛油果配酸辣既泡菜 好開胃八爪魚新薯沙律❤酸酸甜甜,彈牙八爪魚配日本新薯甜蝦柚子大根漬❤味道清甜炸豆腐魚餅❤️外層香脆入面軟嫩核桃小女子❤️ 鹹鹹甜甜嘅合桃加埋魚乾仔好開胃佢地既menu 會定期update tim!

副菜
椒麻涼拌帶子裙邊❤辣辣地,夠哂爽口惹味
胡麻雞絲沙律❤入口順滑,經典必點
牛油果泡菜❤醇厚既牛油果配酸辣既泡菜 好開胃
八爪魚新薯沙律❤酸酸甜甜,彈牙八爪魚配日本新薯
甜蝦柚子大根漬❤味道清甜
炸豆腐魚餅❤️外層香脆入面軟嫩
核桃小女子❤️ 鹹鹹甜甜嘅合桃加埋魚乾仔好開胃

佢地既menu 會定期update tim!
2024-02-23 169 瀏覽
難得Metime 午餐要食好啲,今次去咗牛頭角工廠區搵食😆。薑媽係工廈上面,經過樓下都唔顯眼,估唔到午餐時間好多人,不過好快就有位。店內裝修好有日系感覺,一入門口見到有咖啡櫃檯,唔洗講一定要點杯咖啡先!店舖主打一汁三菜定食,配埋日本飯、味噌湯、漬物及飲品。另外都有手作漢堡🍔、意粉🍝選擇。見好多人都點一汁三菜定食,我點咗日式海鮮鍋🍲,裡面有蝦、扇貝、蜆、魚同蔬菜,份量唔少,而且湯底濃郁有鮮味,用來配飯一流。副菜有甜蝦柚子大根漬,柚子很清甜,加埋甜蝦同大根幾特別👍。另外八爪魚新薯沙律🥗,用日本新薯配彈牙八爪魚,酸酸甜甜很開胃。2款副菜都好清新,感覺唔錯。店員話定期會轉換新菜式,下次來都唔怕悶😆飲品加$18升級海鹽焦糖咖啡☕️,有焦糖香味,海鹽中和甜度,飲落順口。整體味道同環境都唔錯,雖然價錢唔算平,下次都可以再食。

2024-01-04 199 瀏覽
某日經過海洋工業大廈見到好多人上上落落心諗係咪上面有食市點知看更就話一樓有間好好味嘅餐廳第一次去到十二點十分勁多人今次就醒目十二點到唔洗等位我點咗個牛肋肉定食牛肉又淋又入味前菜裙邊又好好味連美式咖啡都好飲同事點嘅泡菜豬肉同一夜干都好食前菜嘅豆腐同炸雞都好好食價錢雖然貴咗少少但有質素耐唔耐食下都幾開心
某日經過海洋工業大廈
但有質素
耐唔耐食下都幾開心
2024-01-04
2023-12-01 186 瀏覽
今日放假去左朋友食lunch, 近近地係佢公司附近食,朋友帶左我去~薑媽~食。~薑媽~係一間和風日式餐廳,主打日式定食、手作漢堡🍔同特色咖啡☕️。餐廳木系既裝潢,好舒服,仲估唔到餐廳都幾大,座位又寬敞。咁我地決定叫一汁三菜定食套餐同漢堡。套餐有主菜、副菜、味噌湯、漬物同野飲。朋友話呢度啲款式定期都會轉,唔會咁悶。牛肋肉牛舌味僧煮啲肉超腍又入味,牛舌都一樣正。薑媽講我地講入而啲蘿蔔紅蘿蔔全部都係人手刨圓,因為係避免啲尖角係煮既過程斷落,影響個汁既味道,真係好細心💓。 裏面仲有蒟蒻,口感特別。副菜要左味噌芝士焗蠔,好香口,原來味噌同芝士咁夾架。蘑菇🍄日本和牛漢堡🍔配薯條🍟塊和牛漢堡好正,牛香十足。 烘過嘅麵包夾住和牛漢堡,加上炒香嘅洋蔥、磨菇、新鮮沙律菜,芝士🧀同滿滿既醬汁,超豐富。海鹽焦糖咖啡&美式咖啡呢度啲咖啡好香濃,唔會苦澀,無論齋咁飲,定海鹽焦糖口味,都yummy.

餐廳木系既裝潢,好舒服,仲估唔到餐廳都幾大,座位又寬敞。

咁我地決定叫一汁三菜定食套餐同漢堡。

牛肋肉牛舌味僧煮

副菜要左味噌芝士焗蠔,好香口,原來味噌同芝士咁夾架。

蘑菇🍄日本和牛漢堡🍔配薯條🍟

海鹽焦糖咖啡&美式咖啡

之前聽朋友講牛頭角有間好好食嘅Cafe—薑媽,今日終於有機會嚟試吓,真心覺得好唔錯,食物質素又好,而且裝修又勁靚靚,之後一定都會再嚟🧡一汁三菜定食好正,叫咗燒花魚一夜干配椒麻涼拌帶子裙邊,燒花魚好好食,魚肉香又唔會乾身,而且成個set好豐富,簡直滋味滿瀉,而且裙邊好特別,爽口得來有辣辣地好惹味😆泡菜豚肉鍋都好有驚喜,泡菜爽口,而且辣辣地幾好食,而且豚肉好足料,大大嚿🤩炙燒牛油赤海蝦伴碟都好正,爽口,牛油味又好突出😍飲品方面叫咗杯桂花荔枝鐵觀音真心好驚艷,茶底好香濃,而且荔枝味好突出,甜度又啱啱好,好飲到不得了,一定要試吓🩷另外叫咗個chai tea latte,係新出嘅產品,印度香料味道好突出,好飲😎

炙燒牛油赤海蝦伴碟都好正,爽口,牛油味又好突出😍

2023-11-24
餐廳位處的工廈非常殘舊,但一出lift就別有洞天!餐廳感覺好日系、光鮮,食物都走日式定食。每個餐包左一個主菜、前菜、麵豉湯及餐飲!餐廳定時都會改餐牌,所以隔一段時間再食,都唔會悶!1. 汁燒牛肩胛高野豆腐配大蔥蜜糖煙鴨胸($128)2. 韓式辣醬豬肋骨配椒麻涼拌帶子裙邊($118)3. 黑醋野菜炸嫩雞配三文魚南蠻蹟($120)全部都好好味!除左三文魚真係太健康🤣冇咩味同豬肋骨有d辣之外至於餐飲,本身包左冷熱綠茶/美式咖啡再叫突然飲品要再加錢!雖然價錢上係有d貴但偶爾一次都係一個唔錯選擇!不過留意,要早d去因為好快full嫁!
餐廳位處的工廈非常殘舊,
但一出lift就別有洞天!

餐廳感覺好日系、光鮮,
食物都走日式定食。
每個餐包左一個主菜、前菜、麵豉湯及餐飲!

餐廳定時都會改餐牌,
所以隔一段時間再食,
都唔會悶!

1. 汁燒牛肩胛高野豆腐配大蔥蜜糖煙鴨胸($128)

2. 韓式辣醬豬肋骨配椒麻涼拌帶子裙邊($118)

3. 黑醋野菜炸嫩雞配三文魚南蠻蹟($120)

全部都好好味!
除左三文魚真係太健康🤣冇咩味
同豬肋骨有d辣之外

至於餐飲,
本身包左冷熱綠茶/美式咖啡
再叫突然飲品要再加錢!

雖然價錢上係有d貴
但偶爾一次都係一個唔錯選擇!

不過留意,要早d去
因為好快full嫁!
2023-10-09 142 瀏覽
牛頭角附近好少cafe,但係最近俾我搵到一間日式家庭風嘅cafe,午市仲成日爆場,想食嘅朋友仔記得預早少少時間等位。餐廳主打日式定食同便當,另外都有手作漢堡等等。韓式辣醬豬肋骨定食 $118一共有4款一汁三菜定食,款式會定期轉。每份定食選用日本國產米,配有味噌湯、漬物、1款冷菜加1杯熱飲。我就揀咗韓式辣醬豬肋骨,一碟有七件豬肋骨,每件都啖啖肉,入口滑嫩。醬汁少少辣,送飯一流。吉列珍寶蠔及竹莢魚定食 $130同事就叫咗吉列珍寶蠔及竹莢魚。珍寶蠔好大隻,炸得香脆金黃,唔錯。

韓式辣醬豬肋骨定食 $118

吉列珍寶蠔及竹莢魚定食 $130
2023-10-07 63 瀏覽
今日同同事嚟呢度食lunch,大概等咗5分鐘就可以入座,lunch hour都幾full,店內環境走日式休閒風,燈光舒適。午市餐牌約四個主菜,另外仲有大概10個小食可以隨意配搭,套餐包括麵豉湯,醃菜,主食,小食,飯同餐飲。主食我揀咗黑醋野菜炸嫩雞,小食就大蔥蜜糖煙鴨胸,套餐$120。大概10分鐘上餐,擺盤十分精美,食物嘅顏色五顏六色配襯得好好,好適合打卡,而且都好好食。整體由餐廳嘅裝修,員工嘅服務態度到食物嘅質素都可以感受到餐廳滿滿嘅誠意。

2023-10-06
2023-10-03 61 瀏覽
🍱一汁三菜定食|韓式豬肋骨+南瓜西蘭花苗+熱伯爵茶💰$118.⚡️牛頭角一帶其實少cafe,想食餐精緻嘅午餐,第一時間諗起薑媽🤣,餐點同裝橫都行日式家庭路線🎏冇得book只能walk in,冇限時所以係到食lunch舒適又梳乎🫶🏻🥰.⚡️午餐一共有4款定食,包1款冷菜+1杯熱飲,揀咗韓式豬肋骨,每件都啖啖肉,醬汁微辣惹味,襯飯一流👍🏻.⚡️店員們全部非常nice,大家如果想嚟試,記得避開lunch hour,如果唔係有排等🙊
🍱一汁三菜定食|韓式豬肋骨+南瓜西蘭花苗+熱伯爵茶
💰$118

2023-10-03 1726 瀏覽
LUNCH HOUR最煩惱便是找食店吃lunch……閒時沒有機會外出吃lunch。今天要辦點私事,跟朋友來短聚及吃個好味道的日系午餐。。。超讚!食店可以留住食客……因為食材及味道,評分達到90分以上……品味過後,菜式很好味道及飲品很吸引……用心的烹調及調配。選用日本國產米,配上味噌湯,漬及飲品。😋……………………回頭指數達90%#日本和牛漢堡配薯條或沙律 :和牛漢堡份量已足夠兩個人吃,最喜歡洋蔥圈烹煮後的甜美,芝士跟和牛扒很配搭,牛肉扒有牛肉碎及牛肉絲混合而成,有軟腍及咬口的層次感,有了甘藍羽衣代替了普通生菜,升級版的牛肉漢堡, 配上即炸即食的薯條,真的很享受!#一汁三菜定食 :汁燒牛肩胛高野豆腐 + 三文魚南蠻漬(南蠻漬的做法及步驟原來不簡單 ,日本的烹調真的好認真及講究)估唔到個汁很濃郁配上日本米飯是非常的好味道,牛肉很嫩滑,豆腐兩邊香煎配上醬汁吸收了濃郁的醬汁,有日本的唐辛子,特別惹味。 以為吃不完一碗飯,吃著吃著……很滿意的午餐。#黑糖玉桂咖啡 :黑糖及玉桂都帶有食療作用,天然不加工的黑糖可有補血,玉桂有暖身作用,女仕們不論任何季節都很適合飲。飲咖啡想嚐試新口味,可以點下這款

選用日本國產米,配上味噌湯,漬及飲品。

😋……………………回頭指數達90%

#一汁三菜定食 :
汁燒牛肩胛高野豆腐 + 三文魚南蠻漬

飲咖啡想嚐試新口味,可以點下這款飲品,有驚喜。

#百香果水果梳打 :酸甜的百香果是我的最愛,「果汁之王」百香果,果肉果汁散發出多種水果的香氣且營養又豐富,不僅酸甜開胃還對健康有益!

午餐時段有兩杯飲品,在短短的午餐時段增擔當了很重要的陪伴角色。

2023-09-25
  • 百香果水果梳打
  • 黑糖玉桂咖啡
2023-09-26 938 瀏覽
薑媽😘😘😘一起開飯吧!牛頭角工厦都🈶️隱袐食店、出左地鐡向宏利大廈大馬路方向走、附近以舊式工業大厦和新商厦交融、一起吃好嘢!一出電梯、已被柔和微黃燈門面吸引住、店內裝修以曰和木系簡約風、開放式咖啡調製飲料區、寬敞舒適、🈶️時間可以嘆杯咖啡打埋卡!😘😋🤩主食以午餐以日式料理為主⋯⋯一汁三菜定食、主菜+副菜、味噌湯、漬物及飲品、選用日本國產米👍🏻手作漢堡曰本和牛漢堡$140內層夾着、蕃茄、沙律菜、炒洋蔥、芝士、秘製燒肉汁、沙律醬、重要曰本和牛漢堡、包包外層脆口、內層軟綿綿的漢堡包🍔、曰本和牛、肉味濃郁、肉汁豐富、微煎香金黃、提升和牛獨有油脂香、咬一口肉汁充塞口腔、牛香味撲鼻!配以「薑媽」秘製燒肉汁、飽肚滿足😃午餐🉑️以優惠升級抹茶迷凍宇治抹茶拿鐵$21⋯⋯宇治抹茶配咖啡、各份量配🈴️🉐️宜、抹茶唔澀囗、又唔會掩蓋咖啡香味、絕配一流、清綠色好fresh🤩🤩凍美式朱古力$21......調配師用❤️創作、好似火山爆發溜醬感、賣相吸睛、非一般朱古力、味道配合非常、清香不太甜、適🈴️every one👍🏻👍🏻打咭一流!超值、超正、超chill **Breakfast Combo**8:00am-11:00am超
😘😘😘
一起開飯吧!
主食以午餐以日式料理為主⋯⋯
手作漢堡
曰本和牛漢堡$140
午餐🉑️以優惠升級
抹茶迷
超值、超正、超chill
超多選擇!

宇治抹茶拿鐵
美式朱古力
  • 曰本和牛漢堡
2023-07-25 127 瀏覽
上星期同朋友一齊嚟咗牛頭角嘅「薑媽」用餐。呢度係一間家庭式經營嘅cafe,佢哋嘅餐牌都係定期會有啲變化嘅。👍🏻我同朋友揀咗兩份唔同嘅菜式,第一份係和風牛油果漢堡扒飯加埋核桃小女子,仲有啲味噌湯同漬物。嗰個牛油果漢堡真係特別,肉質彈牙多汁,加上牛油果嘅鮮甜,真係好好味!核桃小女子都係新鮮香脆,飲嘅味噌湯都係咸淡啱啱好,啲漬物令飯食更開胃。😋另一份係韓風甜醬油炒豬肉便當,加埋胡麻醬沙律同醬油溏心蛋,韓風甜醬油炒豬肉味道唔錯,肉嫩多汁,搭配胡麻醬沙律同醬油溏心蛋,真係好滿足。我仲叫咗杯香濃嘅美式朱古力,朱古力嘅香甜令整個飯餐完滿!❤️「薑媽」嘅環境唔算豪華,但係好舒適,啲員工都好友善。佢哋嘅家庭式經營令我地感覺好親切。如果你喜歡多元化嘅選擇,「薑媽」係一個值得嚟試吓嘅地方,我肯定會再嚟呢度啦!‼️

2023-07-07
2023-07-03 109 瀏覽
今日朋友帶我去咗喺牛頭角嘅「薑媽」食午餐,真係唔錯😋!佢係一間唔算太大但係好舒服嘅餐廳,裝潢簡約又有啲日式風格🍱。餐廳好簡潔舒服!🍻 不過午市真係好多人等位呀😝我哋叫咗烤日本赤魚粕漬,呢個真係好正呀!魚肉好鮮美,一咬就可以感受到魚嘅鮮味同埋油香味,實在令人回味無窮啊!🍴🐟 定食配有飯、湯、漬物、飲品,正👍🏻❤️韓風甜醬油炒豬肉,個豬肉煮得好嫩滑,加上啲韓式甜醬油嘅味道,真係好好味呀!加上仲有啲胡麻醬沙律,清爽又唔會太鹹,可以感受到新鮮嘅滋味!🍲🥢 醬油溏心蛋,個蛋煮得啱啱好,蛋黃仲係流心嘅,真係好味啊!😍🍳蒜茸燒汁牛肉,個牛肉切得好薄,燒得啱啱好,啲蒜茸嘅味道又好香,一啖下去就可以感受到牛肉嘅鮮味同埋蒜茸嘅香味,真係好好味呀!🥩🧄 日式便當蛋啦,好特別,係加入左豆去煎,加埋啲麻油拌紫椰菜,清爽又健康,好味🤤🍱總括而言,「薑媽」真係係一個好正嘅餐廳,食物好好味,環境舒適,服務又好好,真係值得推介俾大家嚟呢度試吓呀!👍🏻👍🏻👍🏻