2022-01-06 304 瀏覽
已經係第二年做冬訂薈味盤菜了,仲有司機送貨到屋企樓下超級方便!! 他們的配材充足,有美味的靚海鮮如海蔘鮑魚和大蝦宴客唔會失望。沒有傳統南乳汁的濃味薈味盆菜的汁獻應該比較適合一般人口味
2015-04-01 4045 瀏覽
完成步行籌款活動,每位參加者可以領到一份午餐袋,其中一樣係三文治,有兩款味道,火腿同蛋沙律,我同肥髀各一份,每個膠盒有兩件,我同肥髀分享,碎蛋沙律好滑,份量多!配鬆軟麵包好味!火腿餡就正常,但味道就普通啲!膠盒包裝簡單衛生!行完山食剛好!
行完山食剛好!
火腿三文治
包裝簡單衛生
碎蛋沙律三文治
2015-03-29
午餐
碎蛋沙律三文治
2015-01-06 3305 瀏覽
一到年尾又是與朋友gathering的日子上月很多飯局連2014聖誕扒也忘記了跟大家分享跟朋友們開派對不想自己落手落腳煮或是懶得去買食材 訂購到會確實是不錯的選擇今年朋友介紹了"薈‧味 Taste Collection"價錢算經濟一人都只需約$200 而食品亦非普通之物通常都是先吃一點開胃沙律 Aminn都好喜歡蔬菜的~今餐有煙火雞配凱撒沙律和煙火雞的味道不錯還有淡淡的黑胡椒香味另外配上芝士及汁醬是分開上的鴨沙律的鴨肉跟香芒一起吃也幾夾還夾雜了三色椒和微辣醬汁 酸酸甜甜帶點微辣很有泰式風情雞翼真的是香港人的party之選瑞士雞翼表面的瑞士顏色和味道都剛好而且雞翼委大隻 無得彈!煙肉卷牛仔腸的外貌很特別煙肉卷通常都是配雞肉腸 所以很supprise~牛仔腸跟珍寶腸差不多size 口感實很多而且肉味較濃就算煙肉卷是切開一段段上吃起來都很滿足"薈‧味 Taste Collection"的到會其實每款都配了很多蔬菜或沙律菜這是非常值得讚的!!另外我們還是點了一款時蔬 泰式豬頸肉配香炒時蔬豬頸肉之外還有西蘭花三色椒和翠肉瓜加上泰式醬泰式酸酸辣辣又香口又滋味 很滿足!日式咖喱雞飯是甜咖哩 不會太辣
一到年尾又是與朋友gathering的日子
上月很多飯局連2014聖誕扒也忘記了跟大家分享
跟朋友們開派對不想自己落手落腳煮
或是懶得去買食材 訂購到會確實是不錯的選擇

今年朋友介紹了"薈‧味 Taste Collection"
價錢算經濟一人都只需約$200 而食品亦非普通之物

通常都是先吃一點開胃沙律 Aminn都好喜歡蔬菜的~
今餐有煙火雞配凱撒沙律和
煙火雞的味道不錯還有淡淡的黑胡椒香味
另外配上芝士及汁醬是分開上的
鴨沙律的鴨肉跟香芒一起吃也幾夾
還夾雜了三色椒和微辣醬汁 酸酸甜甜帶點微辣很有泰式風情

雞翼真的是香港人的party之選
瑞士雞翼表面的瑞士顏色和味道都剛好
而且雞翼委大隻 無得彈!

煙肉卷牛仔腸的外貌很特別
煙肉卷通常都是配雞肉腸 所以很supprise~
牛仔腸跟珍寶腸差不多size 口感實很多而且肉味較濃
就算煙肉卷是切開一段段上吃起來都很滿足

這是非常值得讚的!!
另外我們還是點了一款時蔬 泰式豬頸肉配香炒時蔬
豬頸肉之外還有西蘭花三色椒和翠肉瓜加上泰式醬
泰式酸酸辣辣又香口又滋味 很滿足!

日式咖喱雞飯是甜咖哩 不會太辣且甜味濃一點
白飯也是珍珠飯粒粒分明 開party最緊要大眾化
不喜吃辣的朋友也可吃到

另一款主食韓式雜錦肥牛炒烏冬味道就像泡菜肥牛炒烏冬
酸酸辣辣都幾開胃不過濕炒在到會中就較難處理 吃到最後時已開始出水
有一點扣分了~
題外話/補充資料: "薈‧味 Taste Collection"的到會set都跟上一枝紅酒 聖誕和新年開party一班朋友都幾合用!!
2014-12-22
  • 日式咖喱雞飯
  • 香芒泰式鴨沙律
2014-12-30 2654 瀏覽
臨近聖誕前,出席朋友們的聖誕前聚會餐,食品由一間叫薈味的食品公司所供應,很高興與朋友們吃一個提前聖誕的大餐,而且可以寫寫食評,寫下對於"到會"形式的感想。首先來兩客沙律,分別有煙火雞配凱撒沙律和香芒泰式鴨沙律,蔬菜也很嫩綠新鮮,入口清爽可口。凱撒沙律額外有一個芝士粉和凱撒汁,撈入沙律並吃很美味。泰式鴨沙律酸酸甜甜很清新開胃。瑞士雞翼醃得很夠味,不會過鹹,雞肉鮮嫩肥美。日式咖喱雞飯的珍珠米很軟熟,咖喱味香濃,不太辣又惹味易入口。香煎龍脷柳配自家制鮮茄汁,龍脷魚稍為有點鹹,不過加上面層的番茄汁中和口感和味道也不錯,汁可以再多返少少就更好。韓式雜錦肥牛炒烏冬很喜歡吃這個烏冬,食落有股韓式醃菜的酸辣味,酸酸辣辣的令人很開胃。泰式豬頸肉配香炒時蔬,豬頸肉咬落煙韌彈牙,又充足肉汁鮮味,蔬菜有紅蘿蔔、西蘭花,翠玉瓜等,吃了這麼多肉類,吃點蔬菜幫助中和一下,健康又美味。煙肉卷牛仔腸肉質肥味味道香濃,煙肉包著牛仔腸並吃味道一流。雜錦海鮮意粉白酒忌廉汁,雜錦海鮮當然要有很多配料:蛤蜊、煙三文魚、蝦肉、火腿、洋蔥、 彩椒,用料豐富,意粉煙韌彈牙又夠多汁美味,推介之選。吃了多款鹹食,吃返一點甜食,精選甜品有馬

首先來兩客沙律,分別有煙火雞配凱撒沙律香芒泰式鴨沙律,蔬菜也很嫩綠新鮮,入口清爽可口。凱撒沙律額外有一個芝士粉和凱撒汁,撈入沙律並吃很美味。泰式鴨沙律酸酸甜甜很清新開胃。
煙火雞配凱撒沙律
瑞士雞翼醃得很夠味,不會過鹹,雞肉鮮嫩肥美。
泰式豬頸肉配香炒時蔬
煙肉卷牛仔腸肉質肥味味道香濃,煙肉包著牛仔腸並吃味道一流。
雜錦海鮮意粉白酒忌廉汁
吃了多款鹹食,吃返一點甜食,精選甜品馬卡龍和小蛋糕Cupcake,賣相精緻色彩繽紛很吸引,甜品甜美可口。
馬卡龍和Cupcake
整體食物質素相當不錯,很叫令人滿意,份量很足份有餘一共十幾人各個也吃很得飽,大家也滿載而歸,開心愉快度過今年的聖誕節。
2014-12-18 2280 瀏覽
今天好開心出席朋友舉辦的聖誕前的Party,得到友人悉心準備聖誕大餐,今天一同十人去了旺角樓上的餐廳elsie Cafe & Restaurant開p,餐廳的一角做了我們party的地方,朋友預先order 咗「薈味」的到會食物,A餐原價是$3530,現在價錢是 $2680,份量大約是15人。 開party時候到了,我也先點了一些飲品,我點了一杯凍薄荷朱古力,朱古力味好濃郁,散發著啖啖的薄荷香,幸好不太甜膩,加上滑溜美味的鮮忌廉,真是好美味可口。 到會套餐送上紅酒一枝,不過只是飲了兩口,今天不敢飲太多,都怕飲醉了,紅酒味道帶點瀝口,果味一般,不過都好容易入口。 煙火雞配凱撒沙律----新鮮爽脆的沙律菜,再加上芝士粉及凱撒汁可以自行撈沙律。整體上都感到清新而且食得健康。同時帶點煙燻味火雞切成薄片,質地軟滑都嫩口,與沙律菜共食更增不同口感。 香芒泰式鴨沙律----清甜的芒果絲、鴨絲,伴著酸甜的汁醬拌勻,味道清新也令人醒胃。 經典瑞士雞中翼(30隻)----雞中翼也醃得好入味,皮肉都香滑之外,內裡的肉質都好嫩滑,水準真是不錯。 煙肉卷牛仔腸----上枱時,賣相
今天好開心出席朋友舉辦的聖誕前的Party,得到友人悉心準備聖誕大餐,今天一同十人去了旺角樓上的餐廳elsie Cafe & Restaurant開p,餐廳的一角做了我們party的地方,朋友預先order 咗「薈味」的到會食物A餐原價是$3530,現在價錢是 $2680,份量大約是15人。
煙火雞配凱撒沙律----
香芒泰式鴨沙律----
經典瑞士雞中翼(30隻)----
煙肉卷牛仔腸----
上枱時,賣相已經非常震撼,雖然只是一小段的牛仔腸,但看來已經份量十足烤焗至金黃香脆。牛仔腸咬落好脆口,加上腸仔被煙肉包圍,香脆煙肉的鹹香增加食味豐富又juicy。
雜錦海鮮意粉伴白酒忌廉汁----
海鮮的配料絕對晤會少,而且配料都好足,煙三文魚、蜆肉、蝦肉、火腿、洋蔥、 彩椒......忌廉汁煮的意粉入口都好爽口彈牙而且都好滑溜。
日式咖喱雞白飯----
日式咖哩不會覺得太辣,反而咖喱汁較香甜,當中的雞肉都好入味晤嚡口,白飯也是選用了珍珠米,入口都好煙韌。
香煎龍利柳配自家制鮮茄汁---
厚肉的龍利柳沽上蛋汁去煎,入口的魚味頗香,蕃茄汁的茄味頗濃,與魚柳共食一點也不會膩。
 泰式豬頸肉配香炒時蔬
---豬頸肉咬落都好彈牙爽口又肉香,時蔬有彩椒、翠玉瓜、西蘭花、紅蘿蔔.....整體的蔬菜都好juicy 又新鮮,吃番一些蔬菜又健康一些。
韓式雜錦肥牛炒烏冬----
有咬口帶煙韌的烏冬內有醃菜的香味,食落帶點酸甜,越食越開胃。
精選甜品----
精緻小巧的cup cake 真是好可愛,奶油上加上食用閃粉及爆炸糖,蛋糕上的軟滑的奶油令人食得津津有味。蛋糕質感都好鬆軟加上奶油共食口感更幼滑柔軟,蛋糕也變得更滑溜美味。另一款是馬卡龍,味道帶味微酸,咬下都幾脆口。
歡樂時光真是過得好快,今餐食物真是好豐富,個個都捧腹而回,真是好多謝朋友的邀請我參加聖誕party ,真是好開心又滿足。
2014-12-10
好快又到聖誕節的來臨, 又係時候同朋友聚一聚. 到會是一個不錯的選擇, 今次我地就一試薈味這間外賣店的到會套餐.佢地一共有三個不同的套餐供顧客選擇, 人數是15份量.今次我是選擇其中一款套餐, 包括香芒泰式鴨沙律, 煙火雞配凱撒沙律, 經典瑞士雞中翼, 煙肉卷牛仔腸, 香煎龍脷柳配自家製茄汁, 泰式豬頸肉配香炒時蔬, 日式咖喱雞白飯, 韓式雜錦肥牛炒烏冬, 雜錦海鮮意粉伴白酒忌廉汁, 法式馬卡龍杏仁餅和杯子蛋糕.香芒泰式鴨沙律賣相不錯, 甜甜地的芒果配上帶點配的鴨, 味道幾夾和醒胃. 另一款沙律是煙火雞配凱撒沙律, 配有醬汁和芝士粉, 可以因應個人喜好而加醬汁和芝士粉, 想清一點可以就咁食, 蔬菜幾新鮮.煙肉卷牛仔腸所用的腸是質素較高的雞肉腸, 腸較有鮮味, 所以味道較平日那些好食, 這個是我推介的食品之一.經典瑞士雞中翼是到會不可缺少的食品, 雞翼幾嫩滑, 瑞士汁再濃郁一點會更好.香煎龍脷柳配自家製茄汁, 龍脷柳本身味道不錯, 但外層的蛋漿比較咸, 所以影響咗魚,加上茄汁唔夠, 再多一點味道會更好.泰式豬頸肉配香炒時蔬, 豬頸肉肉質尚算不錯, 唔會過硬, 加上以西蘭花伴碟, 食咗甘多

佢地一共有三個不同的套餐供顧客選擇, 人數是15份量.

加上茄汁唔夠, 再多一點味道會更好.
泰式豬頸肉配香炒時蔬, 豬頸肉肉質尚算不錯, 唔會過硬, 加上以西蘭花伴碟, 食咗甘多肉類, 要食番一些蔬菜.
日式咖喱雞白飯, 上枱已香味撲鼻, 咖喱汁配白飯是最佳拍檔,
韓式雜錦肥牛炒烏冬, 烏冬幾彈牙, 汁是泡菜對於不太食得辣的我, 真是比較辣, 但幾惹味, 我鍾意食當中的配菜.
雜錦海鮮意粉伴白酒忌廉汁, 試咗一個飯, 一個烏冬, 這個是意粉, 忌廉汁唔會太過濃味, 意粉質感不會太過軟身.
甜品是法式馬卡龍杏仁餅和杯子蛋糕. 這兩款甜品也是自家製. 杏仁餅質感無平日食那些咁煙靭, 口感不錯, 但也不錯.

而杯子蛋糕唔會太甜, 加上蛋糕面沾了閃粉, 幾有聖誕氣氛.
  • 日式咖喱雞白飯
2014-12-17 1050 瀏覽
一到年尾的十二月,大家期待的聖誕節便快降臨,有人會準備到其他地方旅遊,而留港的朋友就準備開聖誕party,雖有時間準備佈置和禮物,但食物卻是比較難預備的,所以今天便跟食友,一同試試到會食物的水準。到會先吃一點沙律是常識,今天有煙火雞配凱撒沙律跟香芒泰式鴨沙律,煙火雞的味道不錯也帶點煙燻味,鴨沙律的鴨肉略為韌了點,但跟香芒一起吃也幾夾。瑞士雞翼用上鹵水汁醃好,看雞翼的表面顏色,估計應該夠味,吃來雞翼的確十分入味,就算喜愛炸雞翼的人,吃過這個瑞士雞翼也應該收貨。煙肉卷牛仔腸的外貌吸引,牛仔腸份量不少,就算是切開了一段段,吃起來也仍然覺得份量十足,且牛仔腸的肉味頗濃,加上香口的煙肉就更令人吃得滿足。吃到會一般也少吃海鮮,因怕放涼了味道差很遠,而但香煎龍脷柳配自家制解茄汁還可以,龍脷柳厚肉,沾過蛋汁再煎好,魚肉裡不太乾仍有肉汁也吃得過。飽肚的澱粉質有雜錦海鮮意粉白酒忌廉汁和日式咖哩雞飯,意粉的忌廉汁不會太重手,因自己比較怕一坨坨白汁蓋住意粉的那種,咖哩汁就真的比較日式的那一類,不會太辣且甜味濃一點容易入口。除了吃沙律中的蔬菜,也有泰式豬頸肉配香炒時蔬,做好的豬頸肉加上泰式醬,出來的味道很香口,
除了吃沙律中的蔬菜,也有泰式豬頸肉配香炒時蔬,做好的豬頸肉加上泰式醬,出來的味道很香口,再吃點西蘭花青椒和脆肉瓜,十分滿足。
吃到此時已沒能耐再吃下任何東西,雖然隨後的精選甜品看來可以,但也只有看的份兒,唯有留下給有實力的食友品嚐。
訂到會也跟上紅酒一枝,只是聖誕未到,大家也不敢放肆,如若正在開聖誕party,應該一下子給清掉了。

在聖誕跟親朋好友開派對,如果想要自己落手落腳烹調,要買多人份量的食物已是難題,要用平常家中的器具去煮多人份量的食材更是麻煩,所以訂購食物到會,不用到處張羅食材和可以用多點時間去買禮物的話,的確是不錯的選擇。
外賣送餐
每年聖誕新年,總有很多朋友要出席一人帶一個食物share那種趴地!而廚藝只屬於幼稚園級,都會覺得幾頭痕...都最後,都係叫家母幫拖,所以叫到會就最好的選擇!!!(不過中伏的機會都多!)在芸芸咁多間到會餐牌海中遊,最後,決定揀呢間叫 "薈‧味 Taste Collection"!原因是我工作的地方,不時都有Order開,質素亦穩定/不錯的!!!今次叫呢個係聖誕節的Promotion $2680/15人份(原價$3530)平均都是$180 / 人,對有要求(而又不想菠蘿腸仔)的朋友屬中價之選吧!另有其他套餐, 價錢在此也不詳述了,都是相差一百幾十!!煙火雞配凱撒沙律火雞肉沒有下重手的調味,只有淡淡的黑胡椒香味,口味比較清爽,沙律菜量多而且切得大少剛好另外芝士及汁醬都是分開上的,我這些天生不愛醬汁的,覺得安排非常好!香芒泰式鴨沙律我的口味偏好比較輕怡,基本上沒有很濃重的醬汁我就會很喜歡!酸甜帶點微辣的調味帶點泰式風情,伴勻可吃到三色椒及芒果的甜味,鴨絲亦煮得剛好屬於比較開胃之選~瑞士雞翼開P點可以沒有雞翼,雞翼調味不會死咸,皮肉都很滑~而且一食就會骨肉分開,食o既時候不狼狽!煙肉卷牛仔腸做法
而廚藝只屬於幼稚園級,都會覺得幾頭痕...
都最後,都係叫家母幫拖,所以叫到會就最好的選擇!!!
(不過中伏的機會都多!)

在芸芸咁多間到會餐牌海中遊,
另有其他套餐, 價錢在此也不詳述了,都是相差一百幾十!!

沙律菜量多而且切得大少剛好
香芒泰式鴨沙律
我的口味偏好比較輕怡,基本上沒有很濃重的醬汁我就會很喜歡!
屬於比較開胃之選~
瑞士雞翼
開P點可以沒有雞翼,雞翼調味不會死咸,皮肉都很滑~
而且一食就會骨肉分開,食o既時候不狼狽!
煙肉卷牛仔腸
做法簡單的只是把煙肉同牛仔腸卷埋一齊焗就是了,
簡單要做得好食,其實就要睇材料! 呢個牛仔腸真係超好食,一食就知係貴價貨!
我好少食肉都覺得好味!邊位焗到有少少焦,有d豬油流出來,食落一d都唔會乾爭爭!!
食o個時仲係熱辣辣的!!
香煎龍脷柳配自家制鮮茄汁
龍脷柳調味好咸,而且茄汁份量都比較少,同埋煎過回左水有d淋淋地,自己就麻麻了!!
泰式豬頸肉配香炒時蔬
很喜歡呢間到會就算是肉類的菜式,都會在旁邊放很多的蔬菜,而且都是揀手靚菜!!
三色椒,翠肉瓜都清甜,豬頸肉很爽口呢!!
雜錦海鮮意粉白酒忌廉汁
因為我自己不愛忌廉汁,所以沒有試.....不過看到材料也粉足量的!!
蜆,三文魚,蝦也是大手大手的下!!
日式咖喱雞飯
咖哩是甜咖哩,不喜辣的朋友也可吃到,
白飯應該是珍珠飯,煮得粒粒分明, 極LIKE! 的確,我很怕吃爛飯的!!
韓式雜錦肥牛炒烏冬
味道有點像泡菜的酸酸辣辣,味道都幾開胃,
不過,吃到最後時,菜類開始出水時,賣相就比較差了~~呢個真係要快食~
精選甜品
好啦!!!到甜品了,其實食了這麼多,我們也吃不下甜品,
甜品是比較簡單的Cupcake 同 馬卡龍~
小小的Cupcake感覺聊,可愛多於好吃,Cream 的部分都加了一丁點閃粉!
遠看很似閃閃的聖誕樹喔!!
馬卡龍方面,我吃了一個綠色的,實在吃不出是什麼味道~
精選甜品
整體來說,我覺得食物質素也不錯,聖誕節的套餐亦會送紅酒一支~
而且佳節流流都不想白忙一(幾)場,
搵人出手乾手淨腳,家母就最高興 (不用煩到她老人家),哈哈哈!
2014-12-08
2014-12-14 924 瀏覽
臨近聖誕,又是吃聖誕餐的時候,最近,我便提早在某一天裡,和多位朋友一同享用到由這間外賣店供應的外賣到會服務,吃了一個到會版聖誕大餐。其實這間外賣店今個聖誕設計了三款聖誕套餐,主要給顧客開 Party之用,當中 A餐原價 $3,530,現時優惠價 $2,680; B餐原價 $3,600,現時優惠價 $2,880;C餐原價 $2,980,現時優惠價則是 $3,725。三款套餐都是 15人份量,無論訂購任何一款,都贈送紅酒一瓶。我和朋友吃的是 A餐,套餐的食物甚為豐富,包括兩款沙律:「香芒泰式鴨沙律」和「煙火雞配凱撒沙律 」、兩款小食:「經典瑞士雞中翼」和「煙肉卷牛仔腸」、兩款主菜:「香煎龍脷柳配自家製茄汁」和「泰式豬頸肉配香炒時蔬」和三款飯麵:「日式咖喱雞白飯」、「韓式雜錦肥牛炒烏冬」和「雜錦海鮮意粉伴白酒忌廉汁」。最後,還有「法式馬卡龍杏仁餅」和「杯子蛋糕」作為甜品奉客。整體來說,雖然這套餐只不過是聖誕到會的食物,但食物質素大都有板有眼,味道不差,兩款沙律都清新開胃,小食就以「煙肉卷牛仔腸」較佳,「經典瑞士雞中翼」也不錯。主菜方面,「香煎龍脷柳配自家製茄汁」是較遜色的,茄汁不夠,龍脷柳的

整體來說,雖然這套餐只不過是聖誕到會的食物,但食物質素大都有板有眼,味道不差,兩款沙律都清新開胃,小食就以「煙肉卷牛仔腸」較佳,「經典瑞士雞中翼」也不錯。主菜方面,「香煎龍脷柳配自家製茄汁」是較遜色的,茄汁不夠,龍脷柳的味道也鹹了點。至於飯麵,「日式咖喱雞白飯」賣相不錯,水準不差,「韓式雜錦肥牛炒烏冬」酸酸辣辣的,挺開胃。相對來說,「雜錦海鮮意粉伴白酒忌廉汁」雖然材料豐富,份量也多,就較為普通。最後,在甜品方面,「杯子蛋糕」是及格的,但「法式馬卡龍杏仁餅」就不及格了,雖然我吃的 Macaroon的綠茶餡味道可以,但餅身軟而不脆,就不足以令人叫好了。

足15人份量的聖誕 A餐,價錢只是 $2,680,平均每個人才不過 $180左右,已可吃到一頓食物質素蠻好的聖誕餐,都幾抵食呢!
2014-12-13 470 瀏覽
聖誕提早開PARTY!平時大家可能叫慣某大薄餅店或家鄉雞,第一次試試這間的外賣到會!雖然地址在屯門,但身在旺角嘅我們都會送!一行10人,我們點選了A餐,套餐共有十盤食物,質素不錯,好多蔬菜,啱哂女士食!份量有點多,最後食剩咗好多,部份打包返屋企~  我估12個人食會更好!沙津都有兩款,其中香芒泰色鴨沙津,雖然鴨有點硬靭,但有瓜有菜有車厘茄,加上甜甜的芒果,加上有少少酸甜味,開胃清新!煙肉卷牛仔腸這派對小食簡單易整,它不選用次底的雞肉腸,反而是選用較高質素的牛仔腸,這小食人人爭著食,亦是最快K.O.的!日式咖喱雞飯出乎意料好味!甜咖喱帶微辣,珍珠飯加入酸醃蘿蔔,撈上咖喱汁,雞入味,薯仔好「林」好開胃!另一款我較愛的雜錦海鮮意粉伴白酒忌廉汁,基本上亦易處理,汁好CREAMY,加上豐富海鮮如蜆、魚柳、煙三文魚、蝦、菇、三色椒,這個好易令人飽肚,最後我將剩餘的帶回家,第二日LUNCH。香煎龍俐柳配自家製鮮茄汁,記得要趁熱食!這款好壞參半,有朋友說不錯,有朋友說有點咸,而我覺得如果茄汁加多些會更好!甜品帶點驚喜!通常到會的甜品來來去去都係個幾款,但這裡是自家製的馬卡龍同CUPCAKE,CUPCA
雜錦海鮮意粉伴白酒忌廉汁
甜品帶點驚喜!通常到會的甜品來來去去都係個幾款,但這裡是自家製的馬卡龍同CUPCAKE,CUPCAKE糕有點似「馬拉糕」質地,馬卡龍不算煙靭,甜品說不上好好食,但誠意搭救,好有HOMEMADE FEEL。

總結:外賣到會質素中上,聖誕新年BOOK CAFE又貴又趕,如果朋友有地方,不妨輕輕鬆鬆叫到會,一邊玩遊戲,一邊食嘢傾計,過一個愉快嘅晚上~
雜錦海鮮意粉伴白酒忌廉汁
2014-12-11 571 瀏覽
對我黎講有得揀都好少會食到會。無他既。由細到大稱得上『食得落』既到會真係十指可數。今次友人係CAFE搞GATHERING(唔係COFFEE) =P 食到質素不錯既到會就推介比大家啦。餐有兩個沙律。一個係芒果泰式鴨沙律。三色椒加埋芒果仲有鴨絲出上微辣帶酸既醬汁撈埋。夠曬開胃。青瓜片爽脆。用黎捲起一齊食。其實都唔係咁易嫁。煙火雞CASCER 。羅馬菜爽甜。CASCER SOURCE同芝士碎分上。DIY按自已所想黎MIX。要瘦身?自行走醬啦。有PARTY到會又點可以冇雞翼。平時九不離十都係鞋既乾既。但係呢盤浸得入味。皮肉都滑而唔乾唔老。你問我易唔易整成咁?其實唔難。不過到會有咁既水準。讚啦!我一個人都KO左半打煙肉卷牛仔腸。又係其實唔難系列。煙肉同牛仔腸卷埋一焗就係。但係好多時呢D油水位都比到會公司食到盡。好彩薈。味用上既係有質素既腸同煙肉。咁多盤剩得最少就係佢。泰式豬頸肉炒時蔬。用上三色椒同脆肉瓜。菜肉比剛剛好。椒甜。肉爽。瓜JUICY。日式咖喱雞飯。用上甜身日式咖喱。極微辛。小朋友都啱食。甘荀同薯仔食得出係一齊煮唔係烚完就咁加汁。雞肉唔會切到雞碎咁。珍珠米煮得剛好。唔會濕漉漉。個餐仲有甜
芒果泰式鴨沙律
泰式豬頸肉炒時蔬
日式咖喱雞飯
個餐仲有甜品跟埋。今次係MINI CUP CAKE同MACAROON。MINI CUP CAKE幾FANCY。粉紅色加左食用閃粉。淡黃色就加左紅色爆炸糖。味道冇乜特別。對我黎講CUP CAKE都係睇多過食。

到會冇啖好食真係未必既。睇下你ORDER邊間嫁姐。呢到而雖然算唔上酒店級數。起碼同出去食西餐有得比。聖誕新年有個地方一班人聚下。唔想捱快餐到會。呢間係一個唔錯既選擇。
泰式豬頸肉炒時蔬
  • 芒果泰式鴨沙律