位於中環的TomatoMan ,是一間日本拉麵過江龍。來自東京的蕃茄沾麵專門店,在香港開設首間分店,香港的拉麵迷有福啦!餐廳光線充足,坐位比普通拉麵店寬敞,服務員親切有善,用餐過程很舒適哦。約八時半,全院滿座,記得早點來光顧啦!餐廳以濃郁蕃茄湯頭為招來,採用有機意大利蕃茄配合秘製和風湯熬煮而成,蕃茄味濃郁,健康有益。而且設有六級辣度,客人可選還辣至激辛,想冬天吃碗刺激拉麵?這裡便適合你啦! 除此之外,為配合香港人口味,餐廳推出芫荽沾麵丶拌麵和擔擔麵! 芫荽控一定要試啦。達人招牌蕃茄汁沾麵 $128先嚐嚐店內招牌沾麵吧! 由日本黑毛豬製成的叉燒和叉燒肉粒,質感實在,沾湯吃更美味。沾麵條是由本地製麵廠加工改良而成,口感煙靭彈牙,粗幼適中,能掛上蕃茄濃湯。沾麵湯用上雞、豬、野菜和蕃茄四種材料熬煮3-5小時,其後混合有機蕃茄肉一同烹調,蕃茄味濃香鮮甜,把芫荽放入湯中,更有風味,更有層次呢!達人香菜蕃茄擔擔麵 $108相比起招牌沾麵,這個數量限定的擔擔麵,更得我歡心呀! 擔擔麵有四種口味可以選擇,愛好芫荽的你,當然要試重量級芫荽版本啦!擔擔麵的湯頭有濃香撲鼻的香氣,濃濃稠稠的花生香深得我心,面層
位於中環的TomatoMan ,是一間日本拉麵過江龍。

達人招牌蕃茄汁沾麵 $128

達人香菜蕃茄擔擔麵 $108

擔擔麵的湯頭有濃香撲鼻的香氣,濃濃稠稠的花生香深得我心,面層放有大量芫荽丶韮菜丶肉碎,一同入口,沖擊味蕾! 麵條是幼身直麵,比沾麵的麵更容易掛上湯汁,超好吃呀!

特製唐揚炸雞 $48

炸雞質素不俗,值得點選一份哦。香脆可口的炸皮,包裹著爆汁滑嫩雞肉,我一口氣吃掉五大件呀!

特製豚肉生薑燒 $48

沒想到生薑燒都用上芫荽去炒,每一道菜充滿芫荽香氣,愛芫荽之人值得光顧呀!
2019-12-06
2019-12-10 238 瀏覽
一早略聞在中環地區開了一間主打吃番茄汁沾麵的地方。 對於我這一個沾麵控來說,這絕對是無法抗拒的。 馬上坐言起行, 花了差不多一小時專程來到一嚐之....一早已經做定功課,知道這裏的蕃茄沾汁是帶辣的。 對於近年不能吃辣的我,這倒是有點難度的....辣度從一去到十來計算, 一是最輕微的到十的超大辣, 我選的當然就是一了....怎知吃將下去,竟然對我來講還是頗辛辣的,只是號稱是辣度一但也不可說笑的。 不過話說回頭者 辣蕃茄沾汁算是走比較健康的路線內裏除了有許多新鮮蕃茄之外還下了不少的秋葵, 口味是走比較清爽的路線, 入口也茄味濃郁而且並不油膩....這招牌沾麵的賣點是碗上鋪滿了許多的芫茜, 這對我來講絕對是天敵來,因為我從小到大就很討厭吃芫茜。 不過若果將它挑走的話,我還是吃得下的....麵條的粗度是我喜歡的,咬下去亦可有韌勁,不錯... 叉燒對我來講是較弱的一環,吃下去好像在吃白烚肉一般,沒有什麼味道,不過肉質倒還是嫩的, 算是扯了個平手....蕃茄汁沾麵對我嚟講算是一個較新的體驗,試一下亦無妨....

麵條的粗度是我喜歡的,咬下去亦可有韌勁,不錯...

蕃茄汁沾麵對我嚟講算是一個較新的體驗,試一下亦無妨....
趁週末,跟好姊妹走到新開約兩個月嘅中環日本東京過江龍沾麵店 <蕃茄達人 The Tomatoman> 初嚐蕃茄沾麵的滋味!這是日本東京過江龍!實在不容錯過!況且,我放工行過來都方便就腳呢!這裡以木色調,舒適之餘不侷促!餐牌拉麵亦有不同辣度及份量任君選擇!汁煮叉燒蕃茄汁沾麵 (微辣) $118 以有機意大利蕃茄製成的蕃茄湯濃郁鮮甜少油,滿載蕃茄、西蘭花、秋葵...等配料,拉麵並非預期的溫和熱,而是室溫, 全靠熱辣辣的蕃茄汁弄熱,麵質彈牙帶煙韌又掛湯!  叉燒大塊,浸湯後變得肉質更柔軟!達人招牌蕃茄汁沾麵 (微辣) $128 這款跟我那碗的汁煮叉燒蕃茄汁沾麵,分別是表面放滿香菜,很滿滿!枝豆 $30份量比預期多! 加熱之餘,還灑上鹽,師傅一點卻不馬虎!豆類蛋白質及纖維高!有益又健康!簡單美味!生薑燒豬肉 $48熱辣辣散發薑辛香!豬肉夾雜脂肪,肉質柔軟鬆化!
這是日本東京過江龍!
實在不容錯過!況且,我放工行過來都方便就腳呢!

這裡以木色調,舒適之餘不侷促!
餐牌
拉麵亦有不同辣度及份量任君選擇!
汁煮叉燒蕃茄汁沾麵 (微辣) $118

拉麵並非預期的溫和熱,而是室溫,
 全靠熱辣辣的蕃茄汁弄熱,麵質彈牙帶煙韌又掛湯!
  叉燒大塊,浸湯後變得肉質更柔軟!
達人招牌蕃茄汁沾麵 (微辣) $128

枝豆 $30

份量比預期多!
 加熱之餘,還灑上鹽,師傅一點卻不馬虎!
豆類蛋白質及纖維高!有益又健康!簡單美味!
枝豆
生薑燒豬肉 $48

熱辣辣散發薑辛香!豬肉夾雜脂肪,肉質柔軟鬆化!
生薑燒豬肉

2019-11-09
生薑燒豬肉
2019-11-22 251 瀏覽
香港人愛吃日本拉麵,所以無論海外來港或本地品牌都有捧場客。最近就有一間來自日本東京的蕃茄沾麵專門店「蕃茄達人 THE TOMATOMAN」登陸香港,吸引了不少人專程去打卡朝聖。餐廳選址中環歌賦街,紅色的門面非常搶眼,店內地方不算很大,約有 30 個座位,但環境光猛,裝潢以木系為主調,配上門口一列落地大玻璃,感覺新派和諧。餐牌共有兩份,其中一份以沾麵為主,另外亦有定食套餐、日本小食及飲品等供應。至於另外一份就係新推出嘅擔擔麵,全部都以蕃茄為湯底。我哋揀咗達人招牌蕃茄汁沾麵 ($128) 同一款擔擔麵,另外再加咗兩款小食同飲品。這裡的沾汁可以自己揀辣度,辣度共有六級,分別為微辣、小辣、中辣、大辣、勁辣及特級辣。至於沾麵就有並盛、中盛及大盛三個不同份量可供選擇。沾麵用料非常豐富,碗內除了配有兩大片黑毛豬叉燒及新鮮芫荽外,還有不少特製豬肉粒、紫椰菜、溏心蛋、紫菜及青瓜漬物。店員教路,可於麵條上灑少許檸檬汁才吃,能令味道更清新。另外以意大利有機蕃茄炮製的沾汁,用料亦絕不欺場,可以清楚見到碗內有蕃茄肉、西蘭花、秋葵和叉燒肉粒等。麵條粗身煙韌,食落富厚實感,加上掛湯力不俗,沾上酸香鮮活的蕃茄湯汁後,
麵條粗身煙韌,食落富厚實感,加上掛湯力不俗,沾上酸香鮮活的蕃茄湯汁後,香濃味美。叉燒肉味濃郁,入口軟嫩不柴,不失嚼勁。溏心蛋望落去雖稱不上流心狀,但吃起來都夠黏滑又富蛋香。
至於另一客達人香菜蕃茄擔擔麵 ($108) 亦十分之有特色,湯底用上清爽酸甜嘅蕃茄、自家調配嘅芝麻醬,再綴以肉碎等炮製,味道唔算太辣,反而帶點酸甜,就算不嗜辣者都應該可以食到。麵條本身滿有嚼勁,而且粗幼度亦剛好,配氣味清香的芫荽吃,令人胃口大開。
小食揀咗炸雞 ($48) 同生薑燒豬肉 ($48),炸雞大大件,粉漿不厚,咬下肉質仍然腍嫩,不會乾韌,入口帶著肉汁,鹹香有致。至於生薑燒,豚肉的份量蠻多,也沒有很肥,吃起來不會滿口油膩感,既入味又不嚡口。洋蔥味道帶甜,醬汁亦恰到好處,不會缺乏薑味,食完配番杯啤酒,入口相當冰凍,順喉清爽。
2019-11-20
$204.5 (晚餐)
2019-11-01 180 瀏覽
朋友話俾我聽最近有間主打蕃茄湯沾麵嘅日本過江龍黎左香港,所以作為茄湯愛好者嘅我即刻mark底左!餐廳只有蕃茄沾麵同香港限定嘅蕃茄撈麵選擇主要係 有/無叉燒 有/無芫荽 嘅配搭特別之處係蕃茄沾麵湯可以自己揀選辣度總共有10級唔同辣度選擇!麵底亦都有180/250g!〰️糖心蛋紫菜蕃茄沾面 💲108呢款係唯一一款有一整個糖心蛋 其他都係得半隻!平時唔食得辣嘅我就揀咗level1-微辣蕃茄湯酸酸辣辣好開胃 入邊仲有少少西蘭花同秋葵雖然睇落蕃茄湯好似好浠 但蕃茄味幾濃唯一不足之處係番茄湯好易就變凍 有啲可惜驚喜之處係佢哋嘅麵條做得好出色有咬口得黎掛汁力好高!份量仲好多!食完沾麵仲可以加配芝士飯撈湯 呢個係成晚嘅驚喜!熱辣辣嘅蕃茄湯同飯撈勻之後 就好似食緊risotto咁🔥一碗麵嘅份量都好多 所以呢個價錢黎講絕對唔貴相比起魚介沾麵 呢個更得我心 感覺仲健康啲!另外仲叫咗兩款小食,本身以為只係一小碟,但原來係一大碗,我同朋友都嚇咗一下,佢哋嘅份量真係好大好足,今晚食完真係捧住個肚走。

餐廳只有蕃茄沾麵同香港限定嘅蕃茄撈麵選擇
主要係 有/無叉燒 有/無芫荽 嘅配搭
特別之處係蕃茄沾麵湯可以自己揀選辣度
總共有10級唔同辣度選擇!麵底亦都有180/250g!

〰️糖心蛋紫菜蕃茄沾面 💲108

呢款係唯一一款有一整個糖心蛋 其他都係得半隻!
平時唔食得辣嘅我就揀咗level1-微辣

蕃茄湯酸酸辣辣好開胃 入邊仲有少少西蘭花同秋葵
雖然睇落蕃茄湯好似好浠 但蕃茄味幾濃
唯一不足之處係番茄湯好易就變凍 有啲可惜
驚喜之處係佢哋嘅麵條做得好出色
有咬口得黎掛汁力好高!份量仲好多!

食完沾麵仲可以加配芝士飯撈湯 呢個係成晚嘅驚喜!

熱辣辣嘅蕃茄湯同飯撈勻之後 就好似食緊risotto咁🔥

一碗麵嘅份量都好多 所以呢個價錢黎講絕對唔貴
相比起魚介沾麵 呢個更得我心 感覺仲健康啲!

2019-12-27 15 瀏覽
話說朋友好鍾意食番茄,見到哩間係中環新開嘅餐廳即刻話要嚟!之前哩間餐廳啱啱開嘅時候,有做新張優惠所以我地就決定試下佢!餐廳選擇離不開番茄同沾麵(好似講緊廢話)問咗店員「達人招牌番茄汁沾麵」同「汁煮叉燒番茄汁沾麵」有咩唔同(因為望落一樣)原來「達人招牌番茄汁沾麵」同係多啲芫荽,貼緊返日本人口味我個人就好鐘意食芫荽不過又未至於要俾$10食多啲所以我同朋友都係叫咗「汁煮叉燒番茄汁沾麵」番茄汁係有得揀辣度,我地驚大家對辣嘅標準唔同所以就叫小辣試下好快個沾麵就嚟咗啦!我淨係叫咗正常麵量因為唔係話極度餓,不過男士可以考慮多麵番茄有辣係幾過癮,叉燒都尚算好食,偏瘦唯一要挑釁就係番茄汁可以熱啲~
話說朋友好鍾意食番茄,見到哩間係中環新開嘅餐廳即刻話要嚟!

餐廳選擇離不開番茄同沾麵(好似講緊廢話)

原來「達人招牌番茄汁沾麵」同係多啲芫荽,貼緊返日本人口味

我個人就好鐘意食芫荽不過又未至於要俾$10食多啲

所以我同朋友都係叫咗「汁煮叉燒番茄汁沾麵」

汁煮叉燒番茄汁沾麵

好快個沾麵就嚟咗啦!
我淨係叫咗正常麵量因為唔係話極度餓,不過男士可以考慮多麵

番茄有辣係幾過癮,叉燒都尚算好食,偏瘦

唯一要挑釁就係番茄汁可以熱啲~
汁煮叉燒番茄汁沾麵
麻辣蕃茄沾麵聽個名都夠晒特別啊位置係勝香園附近,都唔難搵既。叫左個麻辣蕃茄沾麵,沾汁紅紅好有食慾有濃濃香菇味,麵份量可以揀 100g 250g絕對夠食。汽水半價左$7.5 有埋冰底有埋人幫你斟真係唔話得朋友就嗌左個叉燒蕃茄沾麵,超。級。多芫茜,鐘意既朋友可以加錢再叫多d添,不過唔使加都夠多啦。
麻辣蕃茄沾麵聽個名都夠晒特別啊

位置係勝香園附近,都唔難搵既。

2019-12-03 70 瀏覽
來自🇯🇵日本東京的TOMATOMAN主打蕃茄沾麵登陸香港啦!選址離地鐵站有一段距離,但行上去又不覺太辛苦。小店以有機意大利蕃茄配合秘製和風湯頭炮製濃郁蕃茄沾湯,屬於全港首創!很清新又驚喜。選擇也有很多呢!湯頭辣度分6級,微辛至激辛自選辣度,朋友的「大噴火」辣得好刺激。不過如果想試真啲蕃茄的香味,可以選擇level 1的微辣。蕃茄香甜,仲有豐富嘅營養茄紅素,可以降低密度膽固醇水平,防止血管老化,預防心血管疾病,抗氧化效果仲一流!女性恩物!麵質由於已過冷河,非常爽口彈牙,食之前加入檸檬汁,更加清新!湯頭香甜加上了少少辣好惹味,麵的掛湯力十足。配料還有紫椰菜和酸瓜,好有西餐的感覺。食完可加配一個芝士飯,加埋沾湯,十足十意大利燴飯
選擇也有很多呢!

2019-12-02 95 瀏覽
今天來到新開的蕃茄達人,未試之前感覺應該是酸爽的蕃茄湯底日式拉麵。安排入左了面壁位,朋友點了一個蒜味的叉燒拉麵,配蕃茄湯,朋友評價不錯。我自已則點了中式和日式的fusion,炸雞蕃茄湯擔擔麵,可能我真的不太喜歡擔擔麵的湯底,湯底感覺很濃稠,花生醬味比蕃茄味重太多,沒有了預期酸爽的感覺。另外,炸雞也沒有與湯底分開,導致炸雞泡湯後雞皮都變軟了,建議店家應把炸雞與湯分開。整體感覺還可以,價錢一般不是特別便宜。
2019-11-22
嚟到歌賦街諗緊食周月好定勝香園好嘅時候,見到呢間新開嘅蕃茄達人,主要係沾麵同蕃茄湯,一次過滿足晒2個願望😂。雖然覺得呢個組合有點怪,但店員已經係門口熱情迎接,就一於試下佢❤️相比起附近餐廳,呢間地方闊落好多,唔洗同人逼住坐。 店員服務態度都好好,仲好貼心,見我著白色衫就俾左件即棄圍裙我👍🏻汁煮叉燒番茄汁沾麵 $118 沾麵的湯底好濃郁,都好足料,入面有西蘭花,秋葵,叉燒肉粒同番茄,酸酸辣辣好開胃(我叫左3level辣,如果唔食得辣的朋友就叫微辣,可食少少辣的話3 level已經夠辣了)生薑燒豬肉定食 $108   (推薦)同沾麵一樣有個番茄濃湯,燒豬肉好入味,湯同豬肉送返都係一流,個人比較鍾意呢個燒豬肉定食多過沾麵。最後,再次讚下呢度的服務態度👍🏻
相比起附近餐廳,呢間地方闊落好多,唔洗同人逼住坐。
汁煮叉燒番茄汁沾麵 $118
生薑燒豬肉定食
生薑燒豬肉定食 $108   (推薦)

最後,再次讚下呢度的服務態度👍🏻
2019-11-23
生薑燒豬肉定食
2019-11-18 210 瀏覽
路過見主打蕃茄為題沾麺,我最喜歡蕃茄,一定要試吓如果有番茄湯麵更好 。最後選了番茄沾麵。店有不同辣到給食客選擇非常好。可惜我不食辣 但選了1 號辣度還可以呀!湯底有很多材料 連酸瓜秋葵也有帶點驚喜 熱度正常,但始終天氣開始冷了,更熱會更吸引沾麵很滑身易入口 ,軟硬適中很美味。不過沾麵抗體濃度易較好。因一般沾麵店會有另外一碗湯自己調較適合濃度,此卻沒有。職員態度良好,時加水飲品半價 但只見汽水及酒精類。整體來說不俗🤗
路過見主打蕃茄為題沾麺,我最喜歡蕃茄,一定要試吓

湯底有很多材料 連酸瓜秋葵也有帶點驚喜

熱度正常,但始終天氣開始冷了,更熱會更吸引

沾麵很滑身易入口 ,軟硬適中很美味。
職員態度良好,時加水

飲品半價 但只見汽水及酒精類。
整體來說不俗🤗
蕃茄沾麺
蕃茄沾麺
2019-11-16 193 瀏覽
近來好像有很多日本過江龍餐廳來開香港開業,其中一家比較吸引我的就是來自日本東京人氣蕃茄沾麵店專門店「蕃茄達人 TOMATOMAN」,因為本身喜歡番茄湯底亦愛吃辣,所以這家有6級辣度的蕃茄湯底的沾麵店就最合我心意。除了辣蕃茄沾麵湯底之外,芫茜也是另一大亮點,身為芫茜控的我當然要試。達人招牌蕃茄汁沾麵。沾麵用的蕃茄湯十分足料,有新鮮的茄肉、西蘭花、秋葵、叉燒肉粒。剛才提到有6級辣度,本身有吃辣,所以點了中辣,不過這個中辣不是一般的辣,沾著麵還好,直接喝就不行了。沾麵碗裡鋪著滿滿的材料,有芫茜、紫椰菜絲、日本黑毛豬叉燒、叉燒粒和酸瓜。麵條爽滑彈牙,份量可以選180g和250g,如果想要350g則需要加$25。而另一款沾麵就選了香菜蕃茄汁沾麵,材料跟達人招牌,只是多了很多香菜和少了日本黑毛豬叉燒,不過我本身就為了芫茜才來,當然要點最多芫茜的一款。特別值得讚賞的是芫茜都很新鮮,全都是翠綠色的。把蕃茄沾麵吃完後,店員特別推介可將剩餘的蕃茄湯倒到芝士飯裡,變成意大利芝士燴飯,所以就點了一碗兩個人分享。味道不錯,不過芝士的份量可以再多一點,因為蕃茄味實在太濃了,令芝士的味道不夠突出。除了沾麵,我們也試

除了沾麵,我們也試了兩款小吃,分別是炸雞件和生薑燒豬肉,炸雞件炸得夠香脆,裡面肉嫰多汁;至於生薑燒豬肉也不錯,不過比較適合送飯,多於似一款小吃,所以這裏也有供應定食版哦!
2019-11-16 181 瀏覽
近排中環呢間專食有機蕃茄沾麵既專門店,開係正招牌蕃茄湯麵隔離,打對台~ 見新開有折,梗係入去試一試啦 達人招牌蕃茄汁沾麵 ❣️有哂餐牌上的所有材料,切成粒粒的豬肉,肥瘦平均、超多香茜蔥,怖滿整碗麵、流心蛋、碎紫菜、另外仲有檸檬,店員話可以增加沾麵既味道更fresh~ 佢個蕃茄汁都算濃郁,微微辣更開胃 但食到中段個湯開始慢慢變凍,就遜色左少少如果麵有埋硬度揀就更好啦~ 下次可以試埋佢個蕃茄撈飯,食完個麵再加飯,一定勁飽

近排中環呢間專食有機蕃茄沾麵既專門店,
開係正招牌蕃茄湯麵隔離,打對台
~ 見新開有折,梗係入去試一試啦

達人招牌蕃茄汁沾麵 ❣️
佢個蕃茄汁都算濃郁,微微辣更開胃
但食到中段個湯開始慢慢變凍,就遜色左少少

如果麵有埋硬度揀就更好啦~

下次可以試埋佢個蕃茄撈飯,食完個麵再加飯,一定勁飽

2019-10-26
  • 達人招牌蕃茄汁沾麵
2019-11-05 178 瀏覽
又一日本過江龍 開正係已經有兩大沾麵名店的歌賦街對自己應該相當有信心 叫得#TomatoMan 當然主打蕃茄湯頭🍅🍜有沾麵或撈麵比起傳統豬骨或者近年流行的雞白湯蕃茄相對健康又抗氧化 啱晒一眾女士🥰不嬲自己都中意沾麵多過拉麵 中意麵質咬口有質感叫左達人招牌蕃茄汁沾麵($128)有齊全部特色配料 黑毛豬叉燒3片 煎香的特煮叉燒粒溏心蛋 紫椰菜 本地新鮮芫荽等🌱食落蕃茄味相當濃郁 當中仲有秋葵西蘭花🥦等配料我會想湯頭可以更稠更厚身 掛麵度更高食到7788可以好似我咁加多個迷你芝士粉飯($25)將淨左的蕃茄湯倒入去撈均 酸甜開胃🍚另外小食推介特製唐揚同生薑燒豬肉($48/1)炸雞即叫即炸 熱辣辣之餘皮脆肉嫩好Juicy生薑燒就甜甜地 洋蔥軟身入味 豬肉半肥瘦好想叫多碗飯撈汁🤫整體係幾新穎的配搭 想清清新新食個沾麵 可以一試
又一日本過江龍 開正係已經有兩大沾麵名店的歌賦街
對自己應該相當有信心 叫得#TomatoMan
當然主打蕃茄湯頭🍅🍜有沾麵或撈麵
比起傳統豬骨或者近年流行的雞白湯
蕃茄相對健康又抗氧化 啱晒一眾女士🥰
不嬲自己都中意沾麵多過拉麵 中意麵質咬口有質感
叫左達人招牌蕃茄汁沾麵($128)

有齊全部特色配料 黑毛豬叉燒3片 煎香的特煮叉燒粒
溏心蛋 紫椰菜 本地新鮮芫荽等🌱
食落蕃茄味相當濃郁 當中仲有秋葵西蘭花🥦等配料
我會想湯頭可以更稠更厚身 掛麵度更高
食到7788可以好似我咁加多個迷你芝士粉飯($25)
將淨左的蕃茄湯倒入去撈均 酸甜開胃🍚

另外小食推介特製唐揚同生薑燒豬肉($48/1)
炸雞即叫即炸 熱辣辣之餘皮脆肉嫩好Juicy
生薑燒就甜甜地 洋蔥軟身入味 豬肉半肥瘦
好想叫多碗飯撈汁🤫
整體係幾新穎的配搭 想清清新新食個沾麵 可以一試
2019-11-05
  • 達人招牌蕃茄汁沾麵
  • 特製唐揚
2019-11-05 129 瀏覽
在九月下旬時經過歌賦街,看到這間剛開張數天,以蕃茄為主的沾麵店跟另外兩間拉麵店並排。由於我一向愛吃沾麵,喜歡彈牙的冷麵及比拉麵更濃厚的湯頭,而蕃茄湯底更是不常見的沾麵湯底之一,因此吸引了我,決定跟朋友一試。我點了最基本的蕃茄汁沾麵,雖然我愛吃辣,但也不想蕃茄湯被辣味搶掉特色,於是只點了小辣。可是當看到眼前的沾麵,有一刻懷疑這不是沾麵的湯—湯底相當稀,可以直接喝。或者因為有少許辣味,茄湯的味道變得很像羅宋湯,幸好擠點檸檬汁後令湯頭清新一點,味道還好。麵條彈牙,口感不錯且份量很多;叉燒粒份量正常,肉質鞋口;糖心蛋有半隻,味道正常。其實蕃茄湯酸酸的頗開胃,但不夠濃郁的沾麵湯底就有點失色了。我後來才知道十月初有優惠,九月下旬吃時仍然要付正價呢。

蕃茄汁沾麵

2019-09-25