2023-03-26 1135 瀏覽
呢間蕃茄仔位於九龍灣工業區,喺正享樂烘焙樓上,平日商場人流都唔算太多,唔洗排隊等位呢~餐廳定價唔算太高,推薦比長期糧尾嘅大家XD當日我地兩碗都揀咗配刀削麵,蕃茄湯底質地似puree咁杰身,每啖麵都掛滿蕃茄湯汁,食落勁濃勁鮮甜🍅~之前淨係試過番茄師兄(湯底質地比較稀),相比之下更加鍾意蕃茄仔!①炭烤風味雞扒 $𝟟𝟜 (8/10)一上菜已經聞到陣陣炭燒香味,外皮燒到脆卜卜好香口,雞扒都好多肉汁~不過感覺同個蕃茄湯底唔算話超夾~②特級安格斯牛肩胛 $𝟠𝟜 (8.5/10)牛肩胛食落去好嫩滑又冇筋,同蕃茄湯汁比較夾~味道: ★★★★☆環境: ★★★★☆服務: ★★★★☆CP值: ★★★★★必食指數: ★★★★☆

①炭烤風味雞扒 $𝟟𝟜 (8/10)

②特級安格斯牛肩胛 $𝟠𝟜 (8.5/10)
牛肩胛食落去好嫩滑又冇筋,同蕃茄湯汁比較夾~

味道: ★★★★☆
環境: ★★★★☆
服務: ★★★★☆
CP值: ★★★★★
必食指數: ★★★★☆
九龍灣Eastmark 最近開咗好多新餐廳,作為番茄控嘅我,見到有間主打番茄湯底嘅舖頭,當然忍唔住要試吓🤭。不過可能我期望放太大,食完有少少失望......🙃 只能講不過不失啦~👌 -👌炭燒風味雞扒 / 秘製豬扒 $68 【自選麵底:刀削麵】其實以番茄湯底嚟講,個人覺得依度係有特色嘅👍。番茄湯質感濃稠,口感似打成蓉嘅濃湯,食落會有沙沙嘅顆粒感🍅,味道偏酸,加上乾蔥同蔥花點綴,令湯底更香😛。可惜係雞扒、豬扒同刀削麵都比較普通,尤其雞扒,雖然外皮香脆,但食落有種雪藏味,會令人覺得唔值得比依個價錢食lunch🙃。建議嚟食嘅話,都係嗌返佢哋主打嘅牛,可能相對會較有水準🤧。-回頭推介度:3/5  食物質素:3/5餐廳環境:3/5
炭燒風味雞扒
👌炭燒風味雞扒 / 秘製豬扒 $68 【自選麵底:刀削麵】
回頭推介度:3/5
食物質素:3/5
餐廳環境:3/5
2023-03-13
蕃茄湯底是眾多湯底之中最吸引我的一個:它的香濃和微酸,令主菜更鮮甜、更開胃,不論火鍋或麵食,也是不可或缺的美食🍅今次去到一間以蕃茄為主題的餐廳,主打蕃茄湯麵,配上牛、豬、雞肉等不同組合,定必令食物的味道再升華😦😯環境🌴環境無有太大特色,但勝在夠簡約:不論是光線、座位和餐桌,都是整理而乾淨的,客人也會坐得舒服😌食物🥩蕃茄湯麵是餐廳主要賣點,配以不同肉食,當中以牛肉的款式較多,有牛肩胛和和牛𦟌;另外還有烤鰻魚、鴨肉等🥩🦆麵食也有刀削麵、烏冬、上海麵等,選擇多元,迎合不同人口味😛此外,不少網友還推薦麻香拌麵🍜聽聞拌麵麻而不辣,加上炸蒜、蔥粒和芝麻等🤤不過都是下次再食,今次先試試它的蕃茄湯麵😝1. 特級安格斯牛肩胛(配上海麵)套餐🍅🥩🍜($118)🔸 牛肩胛切至薄身,入口煙韌,不會太難咬,充滿濃濃牛肉香;蕃茄湯較杰身,大量蕃茄蓉及果肉,口感豐盈;上海麵彈牙且幼身。不錯👍🏻🤤🔸 小食 - 忌廉蟹肉薯餅:薯餅內的薯蓉軟滑熱辣辣,外皮香脆;沙律醬使薯餅更香口🦀🫔🔸甜品 - 朱古力mousse :香濃朱古力味,不會太甜🧁2. 慢火澳洲和牛𦟌(配刀削麵)🍜🔸和牛𦟌較厚肉,仍有十足的煙韌度;刀削麵則不過不

環境🌴

食物🥩

1. 特級安格斯牛肩胛(配上海麵)套餐🍅🥩🍜($118)

忌廉蟹肉薯餅

🔸甜品 - 朱古力mousse :香濃朱古力味,不會太甜🧁

2. 慢火澳洲和牛𦟌(配刀削麵)🍜
🔸和牛𦟌較厚肉,仍有十足的煙韌度;刀削麵則不過不失🐮
慢火澳洲和牛𦟌(配刀削麵)

服務🤵🏼‍♂️
客人以QR code 下單,再由侍應送上食物。過程只需5-10分鐘,非常快捷,不怕餓親🫠🫠
2023-02-14
情人節
2023-03-01 400 瀏覽
我本身就好中意食蕃茄湯麵,呢日係九龍灣搵野食就睇中咗呢間餐廳門口寫住red object😆 呢日係平日晚上,無乜客人唔洗等位,始終係商業區夜晚都靜啲用手機掃code點完餐,好快就上菜。店員攞嚟嘅時候熱辣辣仲噴緊煙,聞到好香但都要忍住影返張相先哈哈🤣炭燒風味雞扒刀削麵蕃茄湯好濃郁,質感係好似茄蓉咁,湯底用料十足!味道仲好鮮甜酸度適中,好開胃。雞扒燒得好juicy,塊雞皮仲係脆架!我中意食啲煙韌嘅麵食,所以揀左刀削麵👍🏼麵底都幾大個,唔會食兩啖就無乜個種。食完真係暖笠笠🥰食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️(五⭐️為最高分數)

炭燒風味雞扒刀削麵

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
(五⭐️為最高分數)
2023-02-23 396 瀏覽
今日lunch試下新野食呢間,見有蕃茄湯底好似幾正咁,就叫左碗炭燒風味雞扒刀削麵佢雞扒係整得幾好味既,食得出有炭燒味,蕃茄湯底麵好濃不過覺得佢價錢偏貴,大多數$65或以上,平返少少就抵食啲啦

佢雞扒係整得幾好味既,食得出有炭燒味,蕃茄湯底麵好濃

不過覺得佢價錢偏貴,大多數$65或以上,平返少少就抵食啲啦
2023-02-17 304 瀏覽
red object我諗佢個名既意思係蕃茄湯。試左佢既蕃茄湯底上海麵,配慢煮澳洲和牛輾。蕃茄湯底聞落好香,湯底比較杰身,好濃郁故此可以做到掛麵效果,入口有酸酸甜甜蕃茄味,有種好實在既感覺澳洲和牛好厚身,有好濃牛肉既香酥味,好淋同嫩滑,食得出係慢煮既成品。本身都好鐘意食牛輾,筋連肉入口好好味。整體食物質素不錯,會再嚐試其他食物。

2023-01-25 530 瀏覽
以鮮紅蕃茄湯底作基底,加上不同種類的麵食自由配搭。半開放式的廚房可以飽覽製作人員乾脆俐落的流水式工作,香噴噴的氣味隨隨在餐廳環繞。炭烤風味雞扒雞扒沒有多餘油份,雞皮煎香鎖住肉汁。富有西方風味的黑醋醬汁淋上,與蕃茄湯底的酸度各有千秋。秘製豬扒豬扒的調味與蕃茄湯底未能融合,若硬要與雞扒相比,會略遜一籌。另外,豬扒本身的風味與蕃茄湯較分離。麵條有數個種類,比較推薦葛粉。葛粉可以掛汁、吸收湯汁精華。唯容易過分吸引,令麵條很快呈糊狀。上餐節奏輕快,味道親切甘醇,是一碗有份量、有溫度的麵。柿紅分兩半,好比落日紅。

秘製豬扒
秘製豬扒

上餐節奏輕快,味道親切甘醇,是一碗有份量、有溫度的麵。

柿紅分兩半,好比落日紅。
2022-12-25
  • 葛絲
2023-01-14 367 瀏覽
個日係平日午餐時間來到見到好多打工仔都黎呢度食呢度附近都有好多野食但係作為一個番茄控嘅我🍅諗都冇諗就入咗去試呢間上網啲人話佢個湯底好濃郁🤪又好掛汁 真係食到舔舔脷😋😋不得不說 番茄湯底真係好難有伏😗〰️炭燒風味雞排雞排煎得好香🔥表面仲係脆脆嘅🥰食到雞皮嘅味道 但又唔膩🥺就算擺耐左都仲係咁好食🤤究竟係點做到😨🤯番茄湯底真係好濃郁🥰🫢🥹一滴水都冇好似麵條揀咗刀削麵🤪😍 粗粗地又有咬口又掛到汁 真係好讚!
個日係平日午餐時間來到

就算擺耐左都仲係咁好食🤤
究竟係點做到😨🤯
番茄湯底真係好濃郁🥰🫢🥹
一滴水都冇好似
麵條揀咗刀削麵🤪😍 粗粗地又有咬口又掛到汁 真係好讚!
炭燒風味雞排
2022-12-03
炭燒風味雞排
2023-01-05 310 瀏覽
蕃茄仔🍅🍅💛每天用幾十斤新鮮蕃茄,仲會經過攪碎和隔渣的工序,湯底超級濃稠🍅🥘鍾意食蕃茄既朋友仔就不能錯過💛無激素加拿大豚肉片🐖 (日本葛絲)豚肉煮得出色,薄身但都幾有咬口,唔會話overcook變得好鞋,就算係我唔係太喜愛食豬肉都覺得幾好食,配埋日本葛絲,掛湯既湯底,每一啖都食到蕃茄蓉,濃烈既蕃茄味由於外賣返黎,所以碗野係微暖,如果唔介意即時食已經好好食,如果唔係輕微翻熱就更好食啦🤤🤤蕃茄仔有兩間分店,分别係銅鑼灣同九龍灣,大家都可以去試下~
蕃茄仔🍅🍅

💛無激素加拿大豚肉片🐖 (日本葛絲)

蕃茄仔有兩間分店,分别係銅鑼灣同九龍灣,大家都可以去試下~
2022-12-30 300 瀏覽
一個 set dinner 有飲品,小食,主食,甜品,非常豐富食物味道亦不錯特級安格斯牛肩胛上海麵:牛肩胛夠淋又好香口,好食! 上海麵正常,湯底好濃好夠味!煙燻芝士雞柳刀削麵:芝士份量夠多,芝士迷感到好滿足,雞肉嫩口又夠香,不過刀削麵比較難夾起,似乎食上海麵好啲小食揀了忌廉蟹肉薯餅及沙律, 兩者味道都正常好吃,加埋一件跟餐甜品小蛋糕,感覺好滿足!另外罐裝可樂的話,會另上玻璃杯及冰,值得加分環境整潔。因為食物豐富,枱面有點濟迫,不過尚可接受店員都是年輕人, 服務態度ok,上餐執枱的速度都快,感覺不錯😊
食物味道亦不錯

特級安格斯牛肩胛上海麵:
牛肩胛夠淋又好香口,好食! 上海麵正常,湯底好濃好夠味!

煙燻芝士雞柳刀削麵:

另外罐裝可樂的話,會另上玻璃杯及冰,值得加分

環境整潔。因為食物豐富,枱面有點濟迫,不過尚可接受

2022-12-30
2022-11-15 545 瀏覽
推薦指數 4/5想健康啲 要食番個蕃茄仔先佢既湯底一上枱係熱騰騰、飲落好濃既蕃茄湯底 仲有啲炸蒜蔥增添香口感 記住要趁熱食呀我加錢轉左烏冬 因為本身自己鐘意煙煙韌韌既靚烏冬多個刀削麵 雖然要加8蚊 不過揀個鐘意既麵底配呢個湯係好緊要🍅蕃茄濃湯 特級安格斯牛肩胛牛肩胛燒過尼 咬落有油脂 薄薄幾塊配蕃茄湯好開胃🍅 蕃茄濃湯 慢火豬手豬手有5小舊 慢火煮出尼個皮係淋啲既 但佢本身冇咩特別味 相比下牛肩胛就出色啲喇
推薦指數 4/5

想健康啲 要食番個蕃茄仔先

🍅蕃茄濃湯 特級安格斯牛肩胛

牛肩胛燒過尼 咬落有油脂 薄薄幾塊配蕃茄湯好開胃

🍅 蕃茄濃湯 慢火豬手

• 蕃茄濃湯 特級安格斯牛肩胛
2022-10-27 523 瀏覽
呢間想試好耐,但成日好多人係門口排隊,用外賣apps 要等成半粒鐘,同埋價錢都幾貴$68 一碗麵,唔包野飲,今日下左好大決心先來試下買個外賣,見佢張menu 寫$68 平過外賣apps, 所以打左電話來叫定先,叫左碗燒雞扒上海麵,話十分鐘就有得攞,比外賣apps 快好多,仲平左。打開碗麵,湯同麵分開放,可能因為咁外賣要加$2, 雞扒上面有d 黑色汁,我想講個汁冇咩特別,但雞皮仲有少脆,都算好食,飲淡湯,好好味又真係冇味精,配上海麵都ok, 如果配烏冬應該會更掛湯,但要加$8 ,最後我係飲晒碗湯,滿意會再食。
燒雞扒上海麵
2022-10-26
燒雞扒上海麵
2022-10-25 348 瀏覽
網上成日有人推介呢間好好食🤔今日難得出開九龍灣睇戲🤣就決定喺附近搵食😋🤙🏻叫咗佢哋比較人氣嘅炭燒雞扒🐔🤩睇個名好似幾特別所以主食就揀咗米制通粉😋雖然嘢食等得有少少耐🥲不過好嘢食通常都係值得等待🤩人氣嘅炭燒雞扒唔係浪得虛明😆表皮燒得好香脆雞扒都好入味😋✨而米制通粉就比較煙韌口感比較豐富🤙🏻不得不提一定係佢哋講番茄湯一飲就知道佢哋一定熬咗好耐🥹🫶🏻所以味道好濃郁好正🥰🍅尤其對於蕃茄愛好者嚟講呢個真係恩物🤩
網上成日有人推介呢間好好食🤔
不得不提一定係佢哋講番茄湯
一飲就知道佢哋一定熬咗好耐🥹🫶🏻
所以味道好濃郁好正🥰🍅
尤其對於蕃茄愛好者嚟講呢個真係恩物🤩
🥳 依晚小編去睇show,返咗工即刻碌去九龍灣食晚上飯,一早bookmark定依間想食好耐嘅蕃茄仔!🍅[ 亂闖試飲試食 ]🍽 晚市套餐 - 炭燒風味雞扒 (上海麵) 😋😋😋😋😋上枱見到都覺得大碗,雞扒有陣炭烤過嘅味道,肉質嫩身,唔會乾柴。蕃茄湯🍅屬於creamy版,湯色偏奶橙色,甜而唔酸。夾麵食嘅時候,仲會見到細碎蕃茄蓉掛喺麵度 👍🏻🍽 晚市套餐 - 忌廉蟹肉薯餅 😋😋😋😋完全冇諗過蕃茄湯麵嘅專門店會見到有依款小食,😲 見到好驚喜即叫!兩舊有兩隻手指✌🏻嘅厚度,嚟到熱辣辣,咬開見到忌廉、蟹肉🦀同薯蓉混和咗,外面炸得好脆,中間餡料好軟綿 ☺️ 調味唔算濃。🍽 晚市套餐 - 甜品 😋😋😋😋😋又係另一個驚喜😲,依件朱古力🍫蛋糕比想像中濃郁,甜度適中,口感既creamy又柔軟。☺️🍹 晚市套餐 - 無糖香橙桂花龍井 😋😋😋😋有好香嘅桂花味,龍井甘香,無糖飲落好醒神。😚晚餐 💵💵 約港幣$100/人💁🏻‍♀️ 整體成個晚市套餐好完整,每樣水準都唔錯,一人食絕對好飽肚。值得一試!🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

[ 亂闖試飲試食 ]
🍽 晚市套餐 - 炭燒風味雞扒 (上海麵) 😋😋😋😋😋

🍽 晚市套餐 - 忌廉蟹肉薯餅 😋😋😋😋

🍽 晚市套餐 - 甜品 😋😋😋😋😋

🍹 晚市套餐 - 無糖香橙桂花龍井 😋😋😋😋
有好香嘅桂花味,龍井甘香,無糖飲落好醒神。😚

晚餐 💵💵 約港幣$100/人

炭燒風味雞扒 (上海麵)
無糖香橙桂花龍井
2022-10-06
炭燒風味雞扒 (上海麵)
無糖香橙桂花龍井
  • 炭烤風味雞扒
介紹返💁🏻‍♀️。。🇭🇰 麻香拌麵 在九龍灣 🇭🇰。蕃茄仔 Red Object。EASTMARK1樓7號舖。麻香惹味拌麵 輕煎三味鴨 稻庭烏冬。HKD96麻香惹味拌麵 特級安格斯牛肩胛 刀削麵。HKD85Mini日式煎餃子。HKD32SAGE冷泡茶系列阿里山金萱烏龍。HKD18🤫 話說尋日好衝動咁樣介紹咗壽司郎..而家時空倒流..時間要返返正軌🤭..一於講返上個Weekend帶飯腳仔去食蕃茄仔嘅經過先..(真係估唔到原來有人仲未食過蕃茄仔個喎..haha..好啦..見你近排咁乖..姐姐帶你去食好嘢啦)🤫 其實嗰日我哋要去MegaBox嘅ToysRus度買見面禮物俾飯腳仔嘅兩個姨甥仔女..咁去得九龍灣就一定要去支持吓黃色經濟圈當中相當受歡迎嘅蕃茄仔啦..而且我都想翻兜蕃茄仔好耐㗎喇🤫 咁飯腳仔同我一樣都係唔多鍾意食蕃茄嘅人..所以佢跟我食我強烈推介嘅麻香惹味拌麵..佢就揀咗安格斯牛肩胛刀削麵..而我就當然依舊專一.. 輕煎三味鴨稻庭烏冬..今次仲加多一份餃子🤫 成個Background 詳細解說咗..即刻介紹吓我最愛嘅麻香伴麵..真係超級誇張咁講..就算食第二次..我依然比嗰種麻而不辣嘅
介紹返💁🏻‍♀️

🇭🇰 麻香拌麵 在九龍灣 🇭🇰
。蕃茄仔 Red Object
。EASTMARK1樓7號舖

。HKD32

SAGE冷泡茶系列
阿里山金萱烏龍
。HKD18

🤫 成個Background 詳細解說咗..即刻介紹吓我最愛嘅麻香伴麵..真係超級誇張咁講..就算食第二次..我依然比嗰種麻而不辣嘅味道吸引..再加上鰹魚片炸蒜蔥粒同芝麻..淨係諗吓都知道有幾惹味..配埋佢呢度嘅稻庭烏冬..嗰種煙煙韌韌嘅口感而且又能夠朔晒啲汁..真心就算冇餸都係咁好味
🤫 我揀嘅輕煎三味鴨..鴨扒煎到皮脆肉嫩..而且有成五嚿厚切咁多啊..嗰種酥軟嘅口感..一啖肉一啖烏冬真係冇得頂..我真係好鍾意食呢度塊鴨扒呀
🤫 至於飯腳仔揀嘅安格斯牛肩胛刀削麵..應該係幾受歡迎嘅選擇..我都食咗佢兩嚿牛肉..牛味濃郁..軟滑得嚟有口感..絕對唔係用發粉發過嗰種牛肉..而且例牌份量都唔少..絕對夠撈晒成碗刀削麵..Btw..刀削麵又係掛汁一流
🤫 今次我仲叫多咗一份餃子同埋一支冷泡金萱烏龍..餃子方面..個皮煎得非常之香脆嘅..雖然叫做Mini餃子但係其實都唔係好Mini..餡料亦都足夠..就係正常好食嘅餃子一隻囉..唔係話非常之特別..但係鍾意食肉嘅都可以叫嚟食吓..至於支茶又OK喎..又真係有少少甘甜甘甜嘅味道..而且食完啲咁濃味嘅撈麵..飲啖清涼嘅茶又真係幾舒服嘅..配搭亦都相當唔錯
🤫 咁話晒我哋都係Weekend嚟全場滿座都好正常嘅啫..真係好希望Red Object可以再開多啲分店囉..咁就夠晒方便我哋返兜啦..其實次次食嘅時候望到側邊啲人食嘅蕃茄麵都好有興趣試吓嘅..不過冇辦法啦我咁專一..諗完一大輪最後都會揀返麻香拌麵..好啦..下次等我嘗試下可唔可以放低麻香拌麵去試吓蕃茄仔最出名嘅蕃茄麵啦🤭
🤫 黃色經濟圈
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️(5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)

💮已翻兜次數:2次💮
。。