2022-05-24 1232 瀏覽
早前見食友推介這裏的法包,一直留在後備名單中,只因營業時間及地點,對我來講唔多方便;今日剛好有空經過,就一於買來試吓;據老闆說以前係有堂食的,但因疫苗通行証問題,現在只做外賣了。一入門口,首先在門後拿一張號碼牌,方便老闆分別人客次序;當輪到號碼後,便可說出想要什麼配搭。30元有半個法包,50元就有一個,沒理由唔要一個吧;餡料非常豐富,包括:扎肉、烤肉、甘荀、醃蘿蔔、肝醬、蛋黃醬、青蔥、芫荽、辣椒及豬肉鬆。選擇套餐,更可加上蘑菇湯或南瓜湯,及當日的二款蔬菜(今日係西蘭花、椰菜及秋葵)。法包外層香脆,加上豐富的食材,非常惹味又飽肚,一條又好似真係有啲多;南瓜湯真材實料,非常濃郁又好味;蔬菜就因太飽,吃不下而放棄了。價錢優惠,健康又有益,可惜現在只做外賣,疫情期間真不知可以拿去那裏食,有點不大方便,附近街坊應該好啲。#可用WhatApps叫外賣自取#經典越南法包#南瓜湯 #蔥仔越南包地址: 大角咀櫸樹街52號地舖電話: 35905561

經典越南法包!

2022-05-21
經典越南法包!
  • 南瓜湯
2022-07-01 244 瀏覽
我同男朋友兩個買咗越南包食,個包太硬,兩個人個口都損左,不過味道都OK,價錢OK,性價比very good下次會再幫襯,如果個包林啲就好啦! 好似subway 個D包
2022-06-17 280 瀏覽
每一次食越南菜 都一定必食越南法包🇻🇳呢一度嘅越南法包真係超級抵食 $50有九吋咁長🤑法包烘到外脆內軟 配料都超級豐富:有扎肉、烤豬肉、白蘿蔔、甘筍、蔥、芫荽、豬肉鬆、肝醬、蛋黃醬 口感真係好豐富 食落酸酸甜甜好清爽🤩
原本對越南包冇特別嘅喜愛,平時都唔會特別去食😂直至到機緣巧合之下因為見到聰仔係黃店想試吓,一試就不得了,已經唔係講緊立場,好食到黐線,即使唔係黃店都一定會定期幫襯🥹🥹即使而家住緊大埔一個月食返兩三次係走唔甩😻一咬落去嗰種滿足感真係….成世人嘅煩惱都唔記得晒~~~~ε-(´∀`; )真係唔係老吹,試過就知!帶返個頭盔先,不過個人係鍾意食法包嘅對於鍾意食軟麵包嘅人可能會覺得有少少硬🤫而且其實價錢真係幾抵,作為一個女仔食量唔係好大,買一個大嘅12吋包先$50仲要送沙律😵‍💫😵‍💫😵‍💫夠我食兩餐,所以我平時買完一個鐘會另外買多兩至三個擺喺屋企冰格,識嘅時候用焗爐焗返熱,雖然就真係冇即場食咁好食但係都有95分♥️,唔講真係以為做緊蝕本生意,強烈要求佢哋加價囉🥺自從食過佢哋嘅越南包之後,成日都會有啲口痕想再食,但係要注意因為佢哋開嘅時段唔係全日,有時候撞唔啱時間搞到冇得食,所以都有試過其他舖頭嘅越南包,真係差十萬八千里🥲完全冇得比😂
越南包
越南包
  • 全個
2022-05-12 404 瀏覽
黎大角咀終於食左呢間,叫左全個法包套餐B,套餐B包餐湯一碗蔬菜兩款,法包即叫即製。經典越南法包店長幫我地切半方便食用,法包非常香脆約9吋長,我地叫左少辣多蔥,餡料飽滿有扎肉、烤肉、甘筍、蘿蔔、肝醬、蛋黃醬、青蔥、芫荽、辣椒同豬肉鬆,多菜少肉口感豐富,如果醬汁更多更滋味。餐湯係南瓜湯,有粟米粒令口感更豐富,湯濃厚杰身香甜可口。蔬菜有西蘭花🥦、冬菇同椰菜,唔係白烚用上蒜、醬油、蝦米調味,咸淡適中有誠意

經典越南法包

2022-05-12 241 瀏覽
蔥仔越南包其實我已經食過3次🤣但食極都冇厭到4.5吋 $30 ,9吋$50,非常抵食。-當日我2點去到得左一陣就有得拎啦,唔洗排隊。正啊一樣即叫即整,法包香脆唔會戒到口,內含扎肉、烤肉,醃甘筍蘿蔔、肝醬、蛋黃醬、青蔥、芫荽、辣椒、豬肉鬆(如果唔需要配料可以提早同老闆講)同埋呢度係自己找續講個信字而且出品一d都唔馬虎,食完真係會再回頭嫁!!!
當日我2點去到得左一陣就有得拎啦,唔洗排隊。正啊

(如果唔需要配料可以提早同老闆講)

2022-04-28
大角咀必試人氣小店之一 -----蔥仔越南包喺大角咀雖然已經食左幾間餐廳,已經好飽,但對麵包無法抗拒嘅我,番到屋企仍然可以一個人KO全個包,就知佢有幾吸引我~~ 😆 雖然隔左7個鐘先食,但番到屋企氣炸返熱,法包即時變脆。我平時唔食子天椒,但第一次食呢間小店,緊係乜料都有齊,估唔到子天椒唔會好嗆好辣,反而令個包更好味😋。法包雖然唔係即整即食,但我覺得咁樣反而令所有配料互相吸收左大家嘅味,而變得溫和、融洽,唔會出現搶味嘅情況。呢個法包材料豐富、足料、性價比高,識揀一定揀全個!!😏 當日我係佢隔離間日式牛肉丼餐廳等位,等左2個鐘,每位等緊牛肉丼嘅人,都會有個指定動作-----入去買個法包食住等🙊小店只賣一款越南法包,所以出餐好快,平均2分鐘出一個包。當日紅日,有好多人都係第一次黎,唔識點餐(包括我自己),所以我係度簡單講下:首先喺店內近玻璃門位置痴左一個紙手巾SIZE嘅盒仔,內有黃色嘅Number牌仔,一個法包一張,即係如果要買2個包就要拎2張,之後就等師傅叫Number。由於每個法包整作大概2分鐘,客人就可以喺店外等候,預時間先入店等叫Number,可以避免店內人群聚集。
大角咀必試人氣小店之一 -----蔥仔越南包

2022-04-16
2022-04-18 243 瀏覽
真係行過路過唔好放過!呢區其實都有好多高質小店,相比起一大群連鎖式經營嘅餐廳,喺呢波疫情入面,小店真係好難捱!如果唔支持下,都唔知佢哋仲有冇機會比你下次去支持佢哋!入返正題,成間鋪頭比你選擇嘅野唔多,就只係得越南飽同有沙律湯,再加幾款飲品,主打嘅就係越南飽。呢個飽真係好好食!👍🏿足料之餘,就算比你食個9吋都真係可以再黎多個!入面嘅料會有蔥芫茜肝醬扎肉酸蘿蔔等,個法飽脆但唔「吉」咀。個老闆都好nice😁,店舖只收現金,記住帶錢!

個老闆都好nice😁,店舖只收現金,記住帶錢!
10 分鐘 (外賣自取)
  • 越南法包
幾年前去越南旅行,念念不忘越式法包嘅滋味。前排見到個post介紹呢間小店,講到香港最好味,專程同朋友入大角咀試下有幾正宗。一攞上手已經覺得個包頗贅手,打開包裝紙一睇,餡料塞爆成條包!我講唔出有邊款食物味道最出眾,因為一啖咬落去,蘿蔔絲嘅酸甜,札肉嘅鮮味,雞肉嘅油香,加上芫荽獨特嘅香氣,完美地係口腔融合 🤤 食得辣嘅朋友唔可以錯過指天椒!佢嘅指天椒好細粒,冇越南食嘅咁辣,連埋其他食材有畫龍點睛嘅效果!總括而言,佢絕對fulfill到我係烈日當空行咗15分鐘+bookmark咗成個月嘅期待!如果可以開近啲地鐵站一定會成日食 🥲

越南法包
2022-04-10
5 分鐘 (外賣自取)
越南法包
2022-04-07 306 瀏覽
前幾日想去大角咀食拉麵,點知排到抽筋,驚Youtuber嘅魔力,十分非凡。揸車經過大角咀當然有其他心儀嘅選擇,蔥仔越南包,相對應該最簡單唔使排隊,又夠快。呢間傳說好過渡船街全港最佳越南包嘅小店深受好多朋友嘅愛戴,幸好今日唔使點排隊就食到。以多種唔同嘅配料如札肉、烤豬肉、酸蘿蔔、甘筍,醬料方面有芫荽、青蔥、辣椒、肝醬、蛋黃醬等,較特別嘅配料就有豬肉鬆,痛之前詩歌嘅好似有少少分別,但係最重要最出色係嗰個脆到一個點嘅法包。三十元半件,五十一件,冇理由唔食一件,印象中好似平過渡船街。可惜當日有下一站,所以冇加到佢嘅湯品餐同埋其他野食,下次一定有機會再會。當然如果你喺呢度食得唔夠飽,附近仲有大把好嘅選擇。

2022-04-03
呢間係食過好多次,食極都唔厭既一間餐廳,第一次食已經一試難忘,當然要寫番個食評支持佢😎😎(5分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌕無得彈..💕💕💕💕💕就算外賣番到去個包都係脆,餡料係爆滿,蘿蔔酸酸地搭埋啲小辣椒係超級開胃,扎肉同雞肉既味道就濃番啲,成件事好balance🥴加埋啲芫荽同香料成個包既口感真係好正(小編今星期已經食左三次🤣)另外佢地既蘑菇湯都係足料到傻🤤,蔬菜加左少少麻油同櫻花蝦,味道清爽得黎又唔會太淡🤪女仔食半個應該都夠飽,男士就可以食佢個set包埋湯同蔬菜都有八成飽🥰價錢:🌕🌕🌕🌕🌗全個九吋法包就50蚊,4.5吋就38蚊,絕對係合理價錢(我覺得直頭抵食添🤣)set就加多15蚊包一湯一菜,通常都會飽架喇,除非你地好似我咁大食架姐😂交通:🌕🌕🌕🌘🌑位於大角咀,唔算近地鐵站,都要行十分鐘左右,揸車可20分鐘前whatsapp落定單再泊附近咪錶/內街位,去到就可以即刻拎🙉環境:🌕🌕🌕🌘🌑鋪頭細細主要都係做外賣,亦都有3-4張枱可堂食,之前試過堂食仲有花茶可斟黎飲🤤性價比:🌕🌕🌕🌕🌕50蚊價錢買到個水準極高既法包,健康有營養得黎又唔會太heavy🤤有時無咩胃口唔想大魚大肉食呢個就perfe

(5分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌕
無得彈..💕💕💕💕💕
(小編今星期已經食左三次🤣)

價錢:🌕🌕🌕🌕🌗

交通:🌕🌕🌕🌘🌑

環境:🌕🌕🌕🌘🌑

性價比:🌕🌕🌕🌕🌕
50蚊價錢買到個水準極高既法包,健康有營養得黎又唔會太heavy🤤有時無咩胃口唔想大魚大肉食呢個就perfect match
呢間鋪頭亦非常香港人💛老細非常nice,請大家多多支持呢類好食又特別既香港小店🥰🥰💕💕
2022-02-21 547 瀏覽
呢間小店雖然門面細細,座位都係得幾個,但係你一行入間舖頭,就會聞到一大陣香味。本人本身對越南法包冇咩興趣,但見到咁多人推介真係唔試唔得。我揀咗A餐半個法包配兩種配菜,先講個法包,個包面焗得好,我本身都好鍾意法包偏硬呢種麵包,然後裏面個餡真係冇得彈。醃料調味調得好好,醃蘿蔔嘅酸味,配肝醬同蛋黃醬,同埋少少辣椒,(我走咗芫荽),講出嚟好似好普通但係食落去同聞上去嗰陣香味真係超水準。個包夾住扎肉同埋烤肉,食完好滿足。加左配菜令到成件事好健康,調味就用咗麻油,都幾惹味。

加左配菜令到成件事好健康,調味就用咗麻油,都幾惹味。
蔥仔越南包
蔥仔越南包
2022-02-06 561 瀏覽
蔥仔越南包 位於 大角咀富多來,新九龍廣場對面。店內有少量坐位供堂食,大約6-8個位,其中有兩張2人枱靠牆坐。小店由兩人用心經營,一人負責製作法包,另一位負責湯,飲品,小食其他部份。小店拿手越南法包,材料新鮮,即叫即做,由於用焗爐焗過,所以帶有微温。店水必食之選仲有蘑菇湯每啖都幾乎有蘑菇片,味道濃郁,又足料。今日叫左個4.5寸套餐已經好滿足。留意番小店現只收現金,暫未有其他電子付款系統。另外可以WhatsApp 外賣落單 5449-8562.有嚟開大角嘴,真係可以一試。行過路過,唔好錯過!
蔥仔越南包 位於 大角咀富多來,新九龍廣場對面。

有嚟開大角嘴,真係可以一試。
行過路過,唔好錯過!

4.5寸  法包套餐
2022-02-06
15 分鐘 (外賣自取)
4.5寸  法包套餐
2022-02-04 335 瀏覽
之前睇過有幾個YouTuber都介紹過呢間🤣 見佢唔太貴就求其試吓啦~ 🫔 經典越南法包(半個約4.5寸)$30呢間越南嘢主打「經典越南法包」,入面嘅配菜非常豐富,以下包括:扎肉、烤肉、甘筍、蘿蔔、肝醬、蛋黃醬、青蔥、芫荽、辣椒同埋豬肉鬆。入到去店員會先問你要一個定半個然後再問你要唔要辣同埋加唔加套餐~ 因為唔太肚餓所以淨係叫咗半個走辣(約4.5寸)雖然唔係即刻食但法包仍然保持到脆卜卜,唔會好似出邊嘅餐廳咁硬到咬極都咬唔開🤣 小妹最鍾意係佢酸酸地嘅蘿蔔絲同甘筍🙈 非常之開胃~ 另外扎肉同燒肉嘅份量都唔算少!感覺上唔係好覺落咗好多醬但勝在啲肉本身夠濕潤,唔會話食兩啖就覺得好乾😬 唯一不足係如果個法包係暖嘅可能會好食啲(純粹個人喜好,正常出邊食嘅發包應該係溫/凍(?))不過整體來講非常不錯~ 經過嘅真係要試吓!⭐️ CP值:🐘🐘🐘🐘⭐️ 打卡able:🐘🐘🐘⭐️ 舒適度:🐘🐘⭐️ 再食指數:🐘🐘🐘🐘

🫔 經典越南法包(半個約4.5寸)$30

經過嘅真係要試吓!

⭐️ CP值:🐘🐘🐘🐘
⭐️ 打卡able:🐘🐘🐘
⭐️ 舒適度:🐘🐘
⭐️ 再食指數:🐘🐘🐘🐘
2022-02-03 245 瀏覽
必食之選之前喺大角咀返工咁耐,一直都冇試過越南葱仔包,今次居然係因為停咗晚市走咗去買外賣入到去好簡單,唔需要揀餡料,只係需要揀半份包定一份包,再睇吓自己需唔需要配餐湯或者蔬菜今次揀咗半份包, 4.5吋法包,店主會幫你將個包烘過先,唔會係凍冰冰,包嘅餡料亦都係指定左,我建議全部要晒,唔好有加減,咁先可以食到原汁原味,佢有扎肉,烤肉,肝醬,蛋黃醬,芫荽,辣椒等等,非常惹味至於餐湯,我就加咗$8要咗一碗試吓,嗰日係南瓜湯,味道非常濃郁,食包有陣時會覺得比較乾,加碗湯就啱啱好啦女仔食半份包加個湯我覺得都足夠,如果男仔就最好要晒全份包必定要再食
必食之選

女仔食半份包加個湯我覺得都足夠,如果男仔就最好要晒全份包
必定要再食
半份包配餐湯
2021-12-16
5 分鐘 (外賣自取)
半份包配餐湯