2024-03-11 93 瀏覽
熟食街市見到43蚊有餐飯見下幾抵喎即刻入咗去坐低飯送上果陣當我同魚頭對望我就心知不妙有魚有飯有豉油但係冇肉得D豉油可以送飯魚雲無錯貴過魚肉但係理應當係小菜而唔係俾人送飯蒸魚豉油送飯其實幾好食但係食得多都會膩最後我只係食咗1/3既飯43蚊買豉油撈飯我依家真係又餓又後悔
熟食街市見到43蚊有餐飯見下
我依家真係又餓又後悔

2024-03-11
  • 蒸魚豉油
2021-10-18 303 瀏覽
上水·蔡漢記早餐必食✌️✌️✌️✌️由細食到大$32 自選兩餸+凍飲每次都係食豬心同椒鹽豬頸肉豬潤同肉片都好食嫁🥰有時過左12 點幾 個豬頸肉就會賣曬😔係假期先可以食到佢個早餐💕平得黎仲要好食🙈🙈#石湖墟熟食街市#蔡漢記
上水·蔡漢記
平得黎仲要好食🙈🙈

#石湖墟熟食街市
#蔡漢記
2018-02-03 581 瀏覽
假日午餐特別多人黎😂😂😂可能因為熟食中心嘅食物價廉物美✌🏻✌🏻✌🏻蔡漢記 是日E餐 味菜牛柳絲炒麵 $35 跟餐飲Well ....上枱系幾大碟嘅不過主要系d炒麵底多囉咁姐系其實d汁唔夠餸面食 🤢🤢🤢🤢食到最後會好乾不過佢嘅牛柳絲系切得幾厚所以要改善一下麵同餸嘅比例👀👀👀👀👀Ok 另外小編叫左鮮牛肉豬潤米粉D豬潤系切得好厚 不過系咪應該要煮熟少少見到血唔太好鮮牛肉好新鮮抵讚👍🏻👍🏻👍🏻有薑絲 好香👍🏻👍🏻
假日午餐特別多人黎😂😂😂

見到血唔太好
鮮牛肉好新鮮抵讚👍🏻👍🏻👍🏻
有薑絲 好香👍🏻👍🏻

2013-09-15 565 瀏覽
上水石湖墟街市可說是秘店雲集,既有以粥聞名的東莞佬,又有以牛腩麵冠絕街市的林德記。而在下有時放工都會街市買菜,偶爾跟同事來個午餐。蔡漢記在街市一角,中午時段頗多顧客,水牌每天有五至六款供選擇,今次就點了通菜炒牛肉,而飯菜是分開上,綠油油的很亮麗,牛肉醃得無乜味,再加一杯凍飲,半小時不到可以走人,夠快了吧?
而在下有時放工都會街市買菜,偶爾跟同事來個午餐。
2012-03-30 217 瀏覽
和謝姑娘開會後,便和媽媽和叔叔吃東西,商量過後,便決定往這兒吃,因為很久沒有吃過。我叫了:雞扒烏冬-不錯,因為烏冬上有菜,而雞扒不肥,但又不乾爭爭,很好!媽媽叫了:豉椒排骨炒麵跟熱檸水-不錯,很好吃,d麵又不會炸得太硬,好!叔叔叫了:枝竹豆腐斑脯飯跟熱奶茶-好好吃,d魚及豆腐好好吃,正!服務不錯,很好!下次會試下佢的早餐!
服務不錯,很好!
正!
下次會試下佢的早餐!

2012-03-30
2009-07-18 165 瀏覽
返工前想食沙爹牛肉米,就上去街市睇下邊間岩食~沙爹牛肉米 + 牛油方包+蛋+腸仔 + 熱奶茶 ($19 +1)︰個米粉一食就知係「東莞米粉」我就打左折扣了...佢d 沙爹牛肉d味可以濃多少少,但杯奶茶真係要讚架!好滑又好濃,因為我叫「茶走」,佢幫我搞埋,正!um...沙爹牛肉米始終唔及上水德興~
返工前想食沙爹牛肉米,就上去街市睇下邊間岩食~

個米粉一食就知係「東莞米粉」我就打左折扣了...
佢幫我搞埋,正!

um...沙爹牛肉米始終唔及上水德興~
2009-07-06
2009-05-03 121 瀏覽
這天下午去了較少到的蔡漢記食碟頭飯,我叫了一客 滑蛋叉燒炒蝦仁飯,加了蔥碎的蛋花炒得夠清及滑身,沒有漿粉太傑身的情況,叉燒是那種茶餐廳常見那種,一碟有多件叉燒再加上數隻橙紅色的中蝦,份量足而味道亦不錯,午餐包飯飲品,價錢算係咁。

滑蛋叉燒炒蝦仁飯
滑蛋叉燒炒蝦仁飯
2009-02-23 75 瀏覽
上次吃了一碟椒鹽鷄扒飯,雖然這裹的價錢不貴,但味道都唔錯,今天再安哥來食椒鹽猪扒飯,也是用青椒、洋葱及椒鹽等香料爆香,再淋上豉油醬汁伴飯上枱,味道跟上市的鷄扒飯同樣好吃,表面煎得很香脆,入口充滿椒鹽的惹味鹹香,連豬扒肉邊位的脂肪入口也不覺油膩,真的煑得夠好食! 怪不得在這塲中這麽人氣。平嘢不一定不好吃的!

平嘢不一定不好吃的!
椒鹽豬扒飯
椒鹽豬扒飯
2009-02-08 79 瀏覽
上星期有天午飯去了蔡漢記吃,農曆年後熟食中心内的食店都將價格上調了一些,我今天叫了一碟椒鹽鷄扒飯,因為人客眾多都等了差不多十分鐘才送來,椒鹽鷄扒以青椒、洋葱及椒鹽等香料煎香,再淋上豉油醬汁伴飯上枱,味道意想不到的好吃,鶏扒被切成細細件的方便食入口,表面煎得夠香脆又不油膩,可嗅到有一陣燒烤的焦香味,入口充滿椒鹽的惹味鹹香,但雞肉没有因經爐火煎過而太乾身,內面仍保持有肉汁,外面脆口而肉身仍軟熟,不像一般因索了大量汁而太腍身的雞扒夠水準,值得推介!
椒鹽鷄扒飯
椒鹽鷄扒飯
2008-12-15 64 瀏覽
蔡漢記在石湖墟熟食中心內是較人氣旺的食店,每天午市它的枱都坐滿客人,從前只有老闆兩公婆及一兩個伙記,現在生意好更請了多名侍應招呼客人,雖然客人多但厨房出菜也很快,不像場內另一食檔那樣雖然客少但也要久侯;除此之外蔡漢記的食物也是場中飯店最有鑊氣而且碟頭足,難怪咁旺!

• 干炒牛河