2020-09-18 258 瀏覽
未分立場的時候,呢間位於石門嘅點心店「蒸蘆」一向都好多人排隊,每次去石門都想試吓,但佢都係好長人龍⋯⋯後來因為疫情加上限聚令,今次行過嘅時候,見到有位就即刻入咗去。之前睇過啲人推介,一定要叫一個蒸飯,同埋佢嘅桂花糕係非常足料。所以今次我都叫晒呢兩樣野另外再叫咗一啲我平時去飲茶都會叫嘅點心。南瓜鳳爪排骨飯估唔到佢嘅飯好有味,係粒粒分明,而且有一啲蒜油香,估計應該係鳳爪嘅精華所以非常惹味。而且份量都係意料之外咁多,平時睇慣左酒樓嗰啲頭飯尺寸😅蟹子燒賣皇入面嗰隻蝦真係好大隻,好彈牙薑蔥牛柏葉因為我唔太喜愛食牛柏葉,但係男朋友非常之鍾意,呢個就較為普通。咖喱土魷蒸豆卜佢個咖喱真係好好食,最後食唔晒嗰啲飯係靠佢個咖喱食埋佢。紅豆桂花糕果然真係一定要嗌桂花糕。食咗幾款點心之後的確有一點油膩感,最後靠佢幫我化解左。入面真係好足料,桂花味重,紅豆多!至於服務態度方面,職員做嘢爽快,不過有一點要改善嘅係,茶壺放低時需要細力少少,有幾次差啲到咗啲茶落我嗰度。當然,我明白係好多嘢做。但係我諗職員都唔希望食客有啲咩意外掛。

另外再叫咗一啲我平時去飲茶都會叫嘅點心。

蟹子燒賣皇
入面嗰隻蝦真係好大隻,好彈牙

咖喱土魷蒸豆卜
佢個咖喱真係好好食,最後食唔晒嗰啲飯係靠佢個咖喱食埋佢。

紅豆桂花糕

2020-08-15
2020-08-01 1187 瀏覽
度度都係連鎖式茶樓,想安全咁飲啖茶、食個包都難發現石門呢間中式點心店,佢招牌係蒸飯拼燉湯,但我哋覺得點心同甜品比較好有5款燉湯,黨蔘天麻川弓燉魚頭湯係其中一種基本材料含黨蔘、天麻、川弓、白芷、杞子、圓肉、魚頭燉湯以一盅盅上枱,揭開蓋時不斷冒煙,熱辣辣驟眼睇材料豐富,不欺場,只係整體偏油,略帶肥膩燉湯顏色略深,的確係濃郁,入口即時感覺到藥材味超重,藥材有啖啖回甘味但藥材散發出微酸味,估計係杞子,桂圓肉香甜味未能中和魚頭雲滑嫩,但鮮味同香味未能融於燉湯內,就係欠缺魚味最奇怪係湯內有一件魚頭雲,但湯內竟然毫無魚味,只有極濃藥材味欣賞材料夠充足,如果湯名叫黨蔘天麻川弓湯會比較高分套餐仲有荷葉蒸飯,南瓜鳳爪排骨飯放置荷葉表面以大個竹籠上枱,籠仔蒸飯的確幾霸氣除咗鳳爪、排骨、南瓜粒,仲有菜心粒粒,顏色鮮艷吸睛飯粒黏口,偏濕潤,並非乾身,有輕微荷葉清香味油份唔算多,甜豉油另上,可自行添加豉味鳳爪配豆豉排骨份量唔少,掛列整齊鳳爪略有彈性,醬汁幾濃,排骨滑嫩帶酸甜,肥肉唔多,只係略嫌唔夠乾身菜芯粒無咩青味,幾爽甜,但最美味反而係南瓜粒,軟腍香甜,撈飯有啖啖南瓜微甜味晶瑩蝦餃皇喺套餐加小點價錢就有兩粒,出
度度都係連鎖式茶樓,想安全咁飲啖茶、食個包都難
黨蔘天麻川弓燉魚頭湯

有5款燉湯,黨蔘天麻川弓燉魚頭湯係其中一種
基本材料含黨蔘、天麻、川弓、白芷、杞子、圓肉、魚頭
燉湯以一盅盅上枱,揭開蓋時不斷冒煙,熱辣辣
驟眼睇材料豐富,不欺場,只係整體偏油,略帶肥膩
但藥材散發出微酸味,估計係杞子,桂圓肉香甜味未能中和
魚頭雲滑嫩,但鮮味同香味未能融於燉湯內,就係欠缺魚味
欣賞材料夠充足,如果湯名叫黨蔘天麻川弓湯會比較高分
黨蔘天麻川弓燉魚頭湯

套餐仲有荷葉蒸飯,南瓜鳳爪排骨飯放置荷葉表面
以大個竹籠上枱,籠仔蒸飯的確幾霸氣
除咗鳳爪、排骨、南瓜粒,仲有菜心粒粒,顏色鮮艷吸睛
飯粒黏口,偏濕潤,並非乾身,有輕微荷葉清香味
油份唔算多,甜豉油另上,可自行添加
豉味鳳爪配豆豉排骨份量唔少,掛列整齊
南瓜鳳爪排骨飯

晶瑩蝦餃皇喺套餐加小點價錢就有兩粒,出爐時脹卜卜,睇落好飽滿
蝦餃皮的確幾薄,晶瑩剔透,白裡透紅,雪白蝦餃皮透視紅噹噹蝦肉
表皮入口煙韌滑溜,蝦肉鮮甜,份量幾多,唔算好爽口彈牙,可以接受
蟹籽燒賣皇亦似乎係招牌之一,一籠有四顆,每件都好大粒
比平時坊間食嘅燒賣大一倍,加上橘色蟹籽點綴,好吸睛
餡料都足夠,蝦肉、豬肉各佔一半,豬肉略肥膩,但蝦肉可以接受,質感好紮實
蟹籽燒賣皇

腸粉賣晒,轉為點選鮮竹牛肉球,牛肉球反而比招牌貨有水準
質感彈牙,牛味雖唔算濃,但滑嫩黏口,喼汁相當配合
潮州大粉果同蝦餃相似,一樣飽滿,粉果皮、蝦餃皮比餡料出色
餡料有爽口白蘿蔔同韮菜碎等,但唔太食到花生粒、蝦米
薑蔥牛栢葉係周末限定,睇落夠大碟、好足料,入口味道不過不失
配料較入味,牛栢葉好有咬口,有咬口,咬咗10分鐘都未咬得爛
鮮竹牛肉球

甜品比點心優勝,冰凍紅豆杞子桂花糕一碟三件
件件晶亮,燈光照射特別透光,最啱天氣炎熱下食用
將桂花糕、紅豆糕融合,底層為紅豆糕,上層為桂花糕,側面可睇到材料充足
底層有密集紅豆粒,上層舖有桂花、杞子
紅豆糕略甜,粒粒紅豆有咬口,亦幾大粒,軟心微微起沙
桂花糕散發幽幽清香感,桂花味慢慢滲出,清甜味配搭紅豆香甜味
桂花糕中和紅豆糕甜味,顯得唔算太甜
冰凍紅豆杞子桂花糕
2020-07-11
冰凍紅豆杞子桂花糕
2020-07-21 565 瀏覽
疫情下,太夜放工不能煮飯,不如買2個外賣回家與老公撑枱腳。店名叫蒸廬,食物也必然以蒸為主。我們選了點心拼盤($55)及田園菇雞肉蒸飯($45),因為是外賣全單有九折。🥳點心拼盤有9件點心,包括燒賣丶蝦餃丶菜苗餃丶义燒飽丶馬拉糕丶馬蹄糕丶紅棗糕。雖然是外賣,燒賣仍是溫熱,蝦與豬肉比例恰當,有鮮味!相比之下,蝦餃雖遜,餃皮過腍。义燒飽有香濃义燒汁,义燒不算多但亦ok。馬拉糕與馬蹄糕十分有水準,馬拉糕輭熟,馬蹄糕爽口,有大大粒馬蹄,不過甜,是好味的飯後甜品。😋😋😋這個蒸飯完全不似外賣,一打開蓋便聞到荷葉香。👍🏻👍🏻👍🏻 有很多不同種類的菇和菜心,健康。鷄肉十分滑溜,配合菇丶菜送飯,美味。😋😋😋這個小店充滿誠意,員工很有禮貌,以每人不到$50價錢,能享受美食,值得推薦。
疫情下,太夜放工不能煮飯,不如買2個外賣回家與老公撑枱腳。

2020-07-20
  • 田園菇雞肉蒸飯
2020-07-12 543 瀏覽
石門嘅蒸廬我真係記低左好耐要食今次終於有朋友肯陪我黎食下星期六嘅下午都係要排隊嫁啦不過等3張都唔係話好耐而且食物質素值得我等一陣嘅叫左個蒸飯餐,可以加配一盅兩件同燉湯真係幾正嘅,下次叫其他蒸飯可能好食啲事關呢個飯啲蝦似乎唔太新鮮但係蝦餃好食,所有食物上枱都熱辣辣,值得一讚入面嘅蝦大大粒冇偷工減料嫁呢個鮮竹卷有驚喜!魚湯好夠味唔係求其俾個汁我整體好夾,感覺同平時食嘅好唔同咖喱土魷超級正啊!味道濃郁入味土魷、豆卜吸收哂咖喱嘅精華勁好食又香又濃味,係我食過最正嘅!為左呢碟同個湯都絕對值得再黎!雞湯上枱熱到辣手我最怕飲湯唔夠熱!呢樣已經要加分!仲要足料冇味精超清甜飲落去就覺得好補一人飲一盅都唔過份!平均先80蚊一個人,抵啦!
石門嘅蒸廬我真係記低左好耐要食
今次終於有朋友肯陪我黎食下

星期六嘅下午都係要排隊嫁啦
不過等3張都唔係話好耐
而且食物質素值得我等一陣嘅

叫左個蒸飯餐,可以加配一盅兩件同燉湯
真係幾正嘅,下次叫其他蒸飯可能好食啲
事關呢個飯啲蝦似乎唔太新鮮
但係蝦餃好食,所有食物上枱都熱辣辣,值得一讚

入面嘅蝦大大粒冇偷工減料嫁

金銀蒜香海蝦飯
晶瑩蝦餃皇

呢個鮮竹卷有驚喜!
魚湯好夠味唔係求其俾個汁我
整體好夾,感覺同平時食嘅好唔同
魚湯蟲草花鮮竹卷

咖喱土魷超級正啊!
味道濃郁入味
土魷、豆卜吸收哂咖喱嘅精華勁好食
又香又濃味,係我食過最正嘅!
為左呢碟同個湯都絕對值得再黎!
咖哩土魷蒸豆卜

雞湯上枱熱到辣手
我最怕飲湯唔夠熱!呢樣已經要加分!
仲要足料冇味精超清甜
飲落去就覺得好補
一人飲一盅都唔過份!
花膠蟲草花栗子燉土雞湯

平均先80蚊一個人,抵啦!
2020-07-04
  • 栗子蟲草花花膠燉雞湯
  • 咖喱士魷蒸豆卜
2020-06-21 728 瀏覽
作為沙田友以前好鍾意食喺連城廣場嘅點點心可惜佢執咗笠🙈點知發現石門有一間飲夜茶嘅鋪頭仲要係黃店🤩冇理由唔試姐🤣去到門口已經好多人排下隊見到啲姐姐做到踢晒腳咁不過都叫做好快就入到去叫咗個點心拼盤份量好大 呢度每件點心都勁大嚿🤣蝦餃燒賣全部都係平時1.5倍嘅份量❤️佢哋層外皮係比較厚 但係係煙un個種要睇返每個人既口味啦🙈我係煙un控就好鍾意❤️皮厚之餘餡料都好足👍🏻👍🏻全部點心都水準之上除左舊馬蹄糕一食就知道蒸過左龍☹️跟餐配左個湯個湯唔係好甜嗰種不過飲得出好足料好滋補😍😍😍另外叫咗個流心蛋肉餅飯啲飯係粒粒分明嘅同埋有荷葉香👍🏻流心蛋同肉餅就正正常常🤣仲有平時少見既懷舊可樂👍🏻呢間係會再返兜既夜茶✅題外話一下 呢間鋪既姐姐雖然好忙 但態度都好好仲要講野好搞笑🤣值得讚揚一下❤️
作為沙田友

• 蝦餃
  • 晶瑩蝦餃皇
  • 鮮蝦豆苗餃
2020-06-20 430 瀏覽
20/6 與屋企人去試,伏伏伏!話好味只有 2 個可能:1.)味覺出左問題!2.)食顏色!一邊食已經覺得唔太好味,越食越覺中伏!食物無味,只可以話件件都好大件!食完肚屙,差啲瀨係街,不過唔一定關呢間舖事,但我係一個好易肚屙既人,次次食完有問題嘅食物都即出事,所以食環請我就無錯!環境唔太迫,但亦唔算寬敞,相信應該唔夠1.8米社交距離!員工似係家庭式作業嘅群組,高朋闊論、流行曲詞琅琅上口、爛Gag⋯⋯進食環境不如舊式冬菇亭大排檔!食評講真我甚少寫,搵食搵食⋯阻人搵食於人無益;於己亦無利,但咁不濟嘅食肆竟然仍能大排長龍,香港呢遍福地變得一塌糊塗,果真係變成咗一塊「福」地了!不過有一樣嘢係好抵讚揚,佢地嘅服務係有禮同利落嘅,但如果只係呢 2 個因素唔值得我再去幫襯!

20/6 與屋企人去試,伏伏伏!話好味只有 2 個可能:
1.)味覺出左問題!
2.)食顏色!

一邊食已經覺得唔太好味,越食越覺中伏!
食物無味,只可以話件件都好大件!

2020-05-26 1047 瀏覽
兩個人,食唔到太多碟但咩都想食,就叫左個拼盤嘩,d點心比平時酒樓既都大粒另外,叫多左3個點心(腸粉,鳳爪同雞)同荷葉蒸飯荷葉飯好大籠所有點心都好好味值得推薦!!
兩個人,食唔到太多碟
但咩都想食,就叫左個拼盤
嘩,d點心比平時酒樓既都大粒

另外,叫多左3個點心(腸粉,鳳爪同雞)同荷葉蒸飯

荷葉飯好大籠
所有點心都好好味
值得推薦!!
  • 蒸廬拼美點
  • 籠仔荷葉蒸飯
第一句一定要講:「湯好飲,點心好食。」香港人其實好鍾意食點心同飲茶,可惜依家有良心嘅酒樓唔多蒸廬絕對係其中一間有良心的飲茶的地方。 原來飲茶除咗係朝頭早之外仲可以夜晚飲夜晚飲茶同食點心當作晚飯係另類嘅享受嗰日同男朋友兩個人食晚飯,叫咗一碗湯一個飯同埋四個點心。份量俾我哋想像中大份首先我哋點左花膠蟲草花栗子燉土雞湯,由於好足料,所以第一啖湯好甜。落少少鹽就更加好飲花膠蟲草花栗子燉土雞湯$48然後點心陸陸續續上枱,雖然上菜時間唔係好快不過每一籠點心絕對係即叫即蒸,所以每上一籠點心都係出哂煙、熱辣辣架我哋點左牛柏葉鳳爪燒賣同埋馬拉糕,由於男朋友鍾意食馬拉糕嘅關係。 所以佢見到咁大份都表示有點驚喜,值得一讚就是份馬拉糕好細心切到細細舊變咗六份。方便客人進食牛柏葉同鳳爪就不過不失保持水準,燒賣第一啖咬落去就咬到大大嚿蝦,果然足料。真係每一籠點心都係熱辣辣㗎最後我哋食埋粟米肉餅飯,由於份量真係好大所以我哋兩公婆都食到肚子都大埋,滿載而歸。另外值得一提嘅就係,蒸廬嘅員工都好好禮貌。係冇客人等位嘅時候基本上都唔會趕大家走。知道大家食得好飽仲比時間大家慢慢嘆埋杯茶,感覺十分之好,一定有機會再返嚟幫襯#黃
第一句一定要講:
「湯好飲,點心好食。」

香港人其實好鍾意食點心同飲茶,
可惜依家有良心嘅酒樓唔多
蒸廬絕對係其中一間有良心的飲茶的地方。

原來飲茶除咗係朝頭早之外仲可以夜晚飲

夜晚飲茶同食點心當作晚飯係另類嘅享受

嗰日同男朋友兩個人食晚飯,
叫咗一碗湯一個飯同埋四個點心。
份量俾我哋想像中大份

首先我哋點左花膠蟲草花栗子燉土雞湯,
由於好足料,所以第一啖湯好甜。
落少少鹽就更加好飲

花膠蟲草花栗子燉土雞湯$48

然後點心陸陸續續上枱,雖然上菜時間唔係好快

我哋點左牛柏葉鳳爪燒賣同埋馬拉糕,
由於男朋友鍾意食馬拉糕嘅關係。
所以佢見到咁大份都表示有點驚喜,
值得一讚就是份馬拉糕好細心切到細細舊變咗六份。方便客人進食

牛柏葉同鳳爪就不過不失保持水準,
燒賣第一啖咬落去就咬到大大嚿蝦,果然足料。

真係每一籠點心都係熱辣辣㗎

最後我哋食埋粟米肉餅飯,
由於份量真係好大所以我哋兩公婆都食到肚子都大埋,滿載而歸。

#黃色經濟圈

• 栗子蟲草花花膠燉雞湯
  • 馬拉糕
2020-05-09 855 瀏覽
放假最好同屋企人歎一盅兩件,奈何好多酒樓都係藍嘅連鎖店,除左早排告急嘅富東閣外,沙田友可以考慮下蒸廬。雖然店仔細細,但點心燉湯甜品樣樣齊,屋企人都幾滿意食物質素,今次已經第3次到訪。每逢六日都人頭湧湧,好彩我11:30前到,無幾耐已經有十幾人排隊。.南瓜鳳爪排骨飯:籠仔荷葉蒸飯係佢地嘅拿手菜,阿爸每次可以食晒一個,啲排骨嘅蒜香同淡淡嘅荷葉香滲落飯粒度,排骨唔梅但有少少肥,個飯仲有南瓜粒同菜心鋪面,配搭均衡。鮮蝦菜苗餃:菜苗餃有滿滿嘅豆苗,鮮蝦無雪味,可惜今次塊皮太軟,一夾跌晒啲餡出黎,上次無呢個問題,應該一時失手。.魚湯蟲草花鮮竹卷:呢個有啲驚喜,腐皮厚薄適中,魚湯煮到奶白色清清地,無蠔王/上湯咁油膩。綠茶豆沙煎軟餅:呢款喺其他酒樓無見過,嗰皮綠色好搶眼但有色無味,口感煙煙韌韌,豆沙餡稍甜,但作為飯後甜點都唔錯。之前食過佢嘅黑金流沙包同其他點心都有一定水準,不過近廚房位置嘅衛生情況欠佳,喺客人坐嘅地方附近倒水同垃圾,幾次黎地下都係濕嘅,希望店家改善下。
南瓜鳳爪排骨飯:

鮮蝦菜苗餃:
魚湯蟲草花鮮竹卷:

綠茶豆沙煎軟餅:
綠茶豆沙煎軟餅

2020-05-01
2020-05-09 627 瀏覽
第三次到來這間點心專門店,之前兩次都是平日晚飯時間來吃蒸飯/點心和飲湯,今天星期六再來食點心這裡食物質素好、員工禮貌友善,是我們一再光顧的原因。小店很受歡迎,每次來到都坐無虛席。客人流轉快,拿籌約10-15分鐘便能入坐。今次我們兩人點了5個點心,看看圖片睇下點心幾靚燒賣夠大粒,蝦和豬肉比例適中,唔會係豬肥膏。芝麻包是流心的,芝麻味也很香!糯米雞賣相很特別,像蛋包飯,入面藏有一隻雞翼喝茶方面,小店也有壽眉、普洱等等幾款茶供選擇。儘管石門有其他飲茶食點心的選擇,我們還是只會來蒸蘆這裡品嘗美味嘅點心
這裡食物質素好、員工禮貌友善,是我們一再光顧的原因。

今次我們兩人點了5個點心,看看圖片睇下點心幾靚

喝茶方面,小店也有壽眉、普洱等等幾款茶供選擇。

雲石芝麻包、晶瑩蝦餃皇
鳳凰煎糯米雞
  • 雲石芝麻包
  • 蛋煎糯米雞
  • 晶瑩蝦餃皇
繼續響應「🖐🏾☝🏽黃金週」幫襯過蒸廬既晚市幾次 今日同媽媽去幫襯茶市☺️雖然係茶市 但因為我地未食晏 所以都叫左幾多野食💁🏽‍♀️平時去都係食海蝦飯 今次去就轉下口味~~蝦子金粟肉餅飯套餐 ($50) 飯粒有微微荷葉香😋 蝦子同粟米份量唔少 肉餅肉質彈牙又唔乾身👍🏽 (+$33) 花膠蟲草花栗子燉土雞湯 好多料既燉湯👍🏽 都幾好飲!不過湯渣入面見唔到花膠 唔知係咪已經溶左😛(+$14) 晶瑩蝦餃皇(兩件)每次叫套餐都會加😆 因為有幾大粒既蝦肉餡! 原籠蔗糖馬拉糕 (茶市大點:$22)馬拉糕係媽媽至愛既點心💁🏽‍♀️ 用蔗糖整既馬拉糕色澤無一般茶樓用黑糖整既咁深色~~ 但都係咁鬆軟!本來以為要打包 但係最後都清得哂😋蒸廬隔一排就會轉下蒸飯同燉湯既菜式所以幫襯幾多次都唔會厭 我會繼續支持💛
繼續響應「🖐🏾☝🏽黃金週」
幫襯過蒸廬既晚市幾次 今日同媽媽去幫襯茶市☺️

雖然係茶市 但因為我地未食晏
所以都叫左幾多野食💁🏽‍♀️
平時去都係食海蝦飯 今次去就轉下口味~~
蝦子金粟肉餅飯套餐 ($50)
飯粒有微微荷葉香😋
蝦子同粟米份量唔少 肉餅肉質彈牙又唔乾身👍🏽

(+$33) 花膠蟲草花栗子燉土雞湯
好多料既燉湯👍🏽 都幾好飲!
不過湯渣入面見唔到花膠 唔知係咪已經溶左😛

(+$14) 晶瑩蝦餃皇(兩件)
每次叫套餐都會加😆 因為有幾大粒既蝦肉餡!

[單點] 原籠蔗糖馬拉糕 (茶市大點:$22)
馬拉糕係媽媽至愛既點心💁🏽‍♀️
本來以為要打包 但係最後都清得哂😋

蒸廬隔一排就會轉下蒸飯同燉湯既菜式
所以幫襯幾多次都唔會厭 我會繼續支持💛
2020-05-01 421 瀏覽
上一篇關於酒樓點心,是評現今正統中菜酒樓之點心團隊,最少要用八人以上編制。薪金平均算是二萬元一位,連同花紅保險強積金膳食福利開支,聘用每位點心師傅約要二萬四千元,再乘八人,即點心部薪酬開支最少要二十萬。另外,疫情以前,行內欠缺新人,酒樓酒店互搶人材,流動性大,點心出品經常不穩,進而大型連鎖酒樓苦思良策,造就點心工場出現,以工場大規模生產代替人手。損失的卻是客人,點心品質失去傳統精緻手工、新鮮味道。認識許多點心師傅酒樓酒店出身,十年努力,然後自立門戶,開設小型點心專門店,投資只約十來萬,知名者如添好運老闆麥師傅出身四季,青出於藍豪奪米芝蓮,進而玩賣跨國經營權賺個盆滿缽滿。點心專門店首先吸引顧客是沒太明多繁文規序,自由自在,沒茶錢小費,明碼實價。再者從營運者角度,可減少點心數目,專注做好幾款,反而味道更出眾。一般傳統酒樓點心約有六十款,有些貨不好賣,往往擺放幾小時,味道變質。但點心專門店廿款以內,貨如輪轉,味道勝於酒樓。蒸廬位處商場高層,坦白說頗難找。但黃金周將至,當然要支持一下。獨自一人,有套餐選擇但每款一件,倒不如叫幾款點心慢慢細味。侍應二人,均是耆者,估計師傅是青年人,聘用父母看店吧

蒸廬位處商場高層,坦白說頗難找。但黃金周將至,當然要支持一下。獨自一人,有套餐選擇但每款一件,倒不如叫幾款點心慢慢細味。侍應二人,均是耆者,估計師傅是青年人,聘用父母看店吧。沒有靚茶提供有點失望,只有溝稀普洱一杯。

蝦米煎腸粉
莫非是自己包的腸粉麼?普通酒樓都用街貨,沒有太多的蔥及蝦米,但蒸廬這兒反常是蔥多蝦米多,材料比街貨約多三倍。師傅煎腸粉時十分有耐性,不貪快,先煎黃一面才反轉煎另一面,金黃微微燶皮,壓成兩半上碟灑芝麻。用筷子夾起,師傅功力高上質素,皮微硬,咬落香脆,沾豉油再配混醬,味道美極,做得出色。不像坊間酒樓煎腸粉白雪雪一片沒蔥沒蝦米,質地軟綿綿塌陷如清蒸般。這煎腸粉值得推薦。

蟲草棉花雞
賣相吸引,材料多如小山丘。棉花即魚肚也,大都選用平價沙爆魚肚,加工頗麻煩要浸水至少一兩小時,軟身後斬件舖碟底。然後加雞件及幾絲蟲草淋油入蒸爐即成。坊間酒樓甚小再有此傳統點心,因工序繁多且容易變酸。見這兒有特意點選,雞件滑,棉花淋,質素高。

鮮竹牛肉球
考手門的點心,易學難精,蒸廬牛肉球水準在合格之上。餡料家家不同,講求配合,三分肥七分瘦牛肉攪碎免治,又或牛豬混合,再加入馬蹄粒蔥段,接後加豉油生粉等調味打至起膠成球狀,放在生竹上蒸即成。這兒有爆開及呈凹凸,個人認為是用料正宗足夠之故。若然是平滑,就是粉漿落得太多了。沾喼汁吃,味道相配。

總括而言,蒸廬點心雖然選擇不多,但水準高,若有壺靚茶,必定再來。
  • 蝦米煎腸粉
2020-04-05 460 瀏覽
抗疫時期真係唔敢去酒樓飲茶所以最好都係幫襯番黃店 小店佢地做足曬防疫措施測體溫 比搓手液你消毒雙手抬與抬之間有距離點心都熱辣辣新鮮蒸起流心奶皇包好好味呀蝦餃燒賣都大大粒 好足料真心推薦!!!
抗疫時期真係唔敢去酒樓飲茶

蝦餃燒賣都大大粒 好足料

真心推薦!!!

• 黑金流沙包
2020-03-23 460 瀏覽
又嚟食蒸蘆次次都係點呢幾樣黑金奶黃流沙包,流沙依然都係好流心,次次食都咁正,必食,平日嘅芝麻流心包其實都唔錯,但係黑金奶黃流沙包先至係最正蝦餃皮薄餡靚,脹卜卜鳳爪又係好好食假日限定嘅咖喱土魷,如果平時都有就好囉薑蔥牛柏葉,又係假日限定蒜香籠仔海蝦蒸飯,個蒸飯要讚一讚,冇之前咁多油,乾身好味,唔使落豉油都好夠味魚湯浸娃娃菜,呢個冇乜特別,正正常常薑汁紅棗糕,又係次次食都咁正,重薑汁味,唔會太甜叫咁多樣嘢食都係$300有找,非常抵食,良心小店🖐😷☝️撐
又嚟食蒸蘆
次次都係點呢幾樣

黑金奶黃流沙包

蝦餃皮薄餡靚,脹卜卜

蝦餃

鳳爪又係好好食

鳳爪

假日限定嘅咖喱土魷,如果平時都有就好囉

咖喱土魷

薑蔥牛柏葉,又係假日限定

蒜香籠仔海蝦蒸飯

魚湯浸娃娃菜,呢個冇乜特別,正正常常

魚湯浸娃娃菜

薑汁紅棗糕,又係次次食都咁正,重薑汁味,唔會太甜

薑汁紅棗糕

蒜香籠仔海蝦蒸飯
魚湯浸娃娃菜
薑汁紅棗糕
2020-03-10 369 瀏覽
每次去都好多人等位,其實已經去過好多次,最近開始寫食評,補返有米豬連認證,安心食用呢個黑金奶黃流沙包,真係好正,包皮好軟熟,裡面係堅流心,咸蛋黃夠咸香,唔會得奶黃甜味最正係食唔晒帶返屋企,凍左都咁流咁軟咁好味,呢個冇得輸!醬汁鳳爪次次都會叫,試過就知正,鮮蝦菜苗餃脹卜卜好飽滿,食落好juicy,蝦又夠爽口,餃皮厚薄適中薑蔥牛柏葉,呢個又係冇得輸,但星期六限定,賣晒就冇,可遇不可求蝦腸,本身我唔中意食腸粉,好少覺得腸粉好食,個人偏見,評價係正常嘅腸粉,完。薑汁糕又係正嘢,夠薑又唔甜,口感好好其實仲食過好多,有飲過燉湯,好足料好濃郁,仲食過籠仔蒸飯,幾香幾好味,但覺得比較多油,始終都係點心比較出色,質素比好多茶樓好好多,支持黃色經濟圈🖐😷☝️

有米豬連認證,安心食用

最正係食唔晒帶返屋企,凍左都咁流咁軟咁好味,呢個冇得輸!

醬汁鳳爪,鮮蝦菜苗餃

鮮蝦腸粉

薑汁糕又係正嘢,夠薑又唔甜,口感好好
薑汁糕

醬汁鳳爪,鮮蝦菜苗餃