利申:平時都係外賣自取,幫襯左好多次,食物係好好食好抵讚。正題開始,都聽聞呢間鋪頭係食物好同埋老闆串嘴出名,今日真係領教了,話說我交外賣單到窗口,平時收單個姐姐唔係位,老闆係個位度,講左句「唔該,想問下要等大概幾多分鐘?」(語氣唔係命令式,係緩和嘅語氣)跟住遞張單出黎,個老闆望一樣,話唔想等咪唔好食咯(巴巴閉閉嘅語氣),跟住冇接我張單,跟住我問佢「係咪問下都唔得?」 佢就好講野,直接走左佢。最後個姐姐行過黎收我張單。講返自己感受,串唔係問題,但係冇禮貌冇家教就真係接受唔到,況且我係問幾多分鐘可以拿,佢唔知可以講「等多陣啦」,而唔係預設左你係唔等得佢啲食物,建基於老闆自己嘅想法而串,呢個就真係為串而串,係好冇家教。
利申:平時都係外賣自取,幫襯左好多次,食物係好好食好抵讚。
外賣自取
2016-01-14 2404 瀏覽
店名:蒙麵車仔麵地址:紅磡必嘉街83A號地舖好味指數:7.5/10價錢:$31三餸車仔麵(豬皮,雞翼,魚餅)+麻辣湯底出名蕃茄薯仔湯底,但最後選了麻辣湯底, 份量挺多,味道很不錯的,吃完整碗也不會感覺太"濟"!
店名:蒙麵車仔麵
地址:紅磡必嘉街83A號地舖
好味指數:7.5/10
價錢:$31
三餸車仔麵(豬皮,雞翼,魚餅)+麻辣湯底
2014-02-13
黃埔紅磡 越黎越少車仔麵可以食啦 執下又一間 幸好仲有--蒙麵!🍤------------------------🍴小弟今次就order左 :1) 三餸車仔麵 🍲🍲揀左: 佢推介既牛腩 同魚餅 及雞翼 湯底牛腩汁 麵底 河粉👍牛腩 蚊得好好 以e個價錢 雖然唔係坑腩 但佢癡住小小肥既地方 好鬆軟 而且蚊得好淋同入味 以e個價錢 好值得推介👍 雞翼入味而 唔會過分淋 同爛 但只係鼓油味 變五香或鹵味會更佳👉魚餅 就比較普通 只係普通既泰式魚餅👉湯底 可以接受 似腩汁咁 不過較咸👎 河粉上枱時已經好碎 好難夾😊😄好多湯底 麵底 餸揀 選擇困難症既你 就要小心啦------------------------💁服務: 比較粗魯 可以接受🍳------------------------⛲環境: 細小 較油煙 燈光較暗 同位較小🍢------------------------**提示: 2:30pm下午茶時段 2餸送雞翼🐣小弟蠢左 應該試下佢既招牌燒雞翼 但因為小弟太餓啦 冇好好睇餐牌就叫😅😅**2016年2月將會搬鋪 響家維村附近☺
黃埔紅磡 越黎越少車仔麵可以食啦

**提示: 2:30pm下午茶時段 2餸送雞翼🐣

**2016年2月將會搬鋪 響家維村附近☺
三餸車仔麵
2015-11-16 1297 瀏覽
今日跟同事行遠一點食午飯, 點知突然下起雨上來, 立即揾間小店入去避雨。這家「蒙麵」店子十分小, 但門外門內都貼滿報章雜誌的訪問。剛好有空位於是走入去。店子的通道只能容納1個人, 店內位置只是十多位而且十分擠迫。店內環境不太理想, 但是店內牆壁上卻有數張店主與藝人的合照。估不到藝人會在這麼狹小的店子用餐。「蒙麵」是港式車仔麵檔。$30有3餸麵, 價錢經濟實惠。但是店主推介餸菜便要加$1~3, 價格可以接受。豬腸、豬肚、枝竹河$35湯底選了牛腩湯, 顏色呈深啡色。味道濃郁, 但帶些咸味。不論河粉或餸菜, 份量多。雞公碗邊有破損, 影響外觀。豬腸及豬肚顔色跟湯底同樣的呈深啡色, 味道都同樣的入味。豬肚夠入味, 夠厚身有咬感, 只是爽口度不足。豬腸的裡面不算澈底地清理, 但是幸好豬腸被調味蓋去豬的穌味, 口感軟綿綿, 味道不錯。
這家「蒙麵」店子十分小, 但門外門內都貼滿報章雜誌的訪問。
豬腸、豬肚、枝竹河$35
2015-11-13
2015-10-16 1403 瀏覽
這一晚,我們又來到了蒙麵。雖然小小的店面,卻藏著製作美食的無比用心。港式車仔麵,是一個多樣性的實驗。不同的食材配合可以引出千變萬化的結果,但是萬變不離其宗的,是巧手廚藝跟優質食材。我們如常地點了兩碗麵加一客雞亦。首先出場的是牛腩豬手蘿蔔油麵根據小弟廿多年的飲食經驗,這牛腩不是外面一般的牛胸腩,而是牛肋條。牛肋條較一般牛胸腩嫩口,吃起來不會起渣,這樣才不會影響廚師心血調味。除了牛肋條外,那豬手也跟外面的很不一樣。一般外面的車仔麵因為成本的關係,通常用上了豬腳。豬手跟豬腳最大的分別在於骨肉比例,豬手骨細肉多而豬腳就是皮帶骨。肉多的好處是炆制過程比較入味,也因為肉質令豬手不致於單調,肉多皮少也令口感比較不油膩。魔鬼藏在細節裡,可見蒙麵挑選食材的確有一套心得。而重點在於蒙麵特制辣醬,像是戰爭中的導火線,將牛腩和豬手引上舌尖上的戰場,同盟國與軸心國之間對陣交織出一波又一波嫩滑而實在的場景,教我們享受手藝與食材本身的扎實感。如果牛腩豬手麵是一場戰爭,那麼蕃茄馬鈴薯就是蝙蝠俠跟羅賓的關係,它們互相成就了對方。湯頭是一個美麗的背景,引導豬頸肉和大腸成為王子與公主的動人故事。社會上日漸追求健康輕盈食材,

這一晚,我們又來到了蒙麵。
雖然小小的店面,卻藏著製作美食的無比用心。

我們如常地點了兩碗麵加一客雞亦。
首先出場的是牛腩豬手蘿蔔油麵

除了牛肋條外,那豬手也跟外面的很不一樣。

社會上日漸追求健康輕盈食材,罪惡感來自令人又愛又恨的豬頸肉和大腸,不過如果你把它們配上充滿茄紅素的熟蕃茄呢?這一種複雜的感覺,可能比你只追求大魚大肉來得實際。
這麼兩場豪邁戰役跟王子公主美麗場景,再配上鮮少調味的生炸雞翅,像是為這一晚的晚餐拉上序幕。我們平常在菜市場買菜也知道,雞翅教人又愛又恨,有的太細、有的又有雪味。但這裡的雞翅比外面的大隻,也少了一分雪氣,我想是食材供應商下了功夫,從蒙麵使用的食材得知他們的確有所追求。

捧著大大的肚子離開的一剎,我由衷的希望蒙麵保持熱情,也繼續為我們帶來貨真價實的食材。精湛的廚藝加上食材穩定的水準,才是我們老饕追求的所在。
2015-09-25 947 瀏覽
呢間車仔麵好好味 款式又多最好就係材料都係有品質,就算普通芝士腸都食得出唔係貪平的貨。我最鍾意就係佢個辣汁!辣得好過癮!正!豆腐和蠔仔煎蛋都係我推介的toppings!👍🏻
呢間車仔麵好好味 款式又多

我最鍾意就係佢個辣汁!辣得好過癮!正!

豆腐和蠔仔煎蛋都係我推介的toppings!👍🏻

• 蠔仔煎蛋
  • 辣汁
2015-08-18 848 瀏覽
往日老闆挺文質彬彬,謙虛有禮,今天更添型格,但亦不失 客氣,至少肯移步出來下單。兩餸麵下午茶,送二隻雞翼,但某些餸料須另加錢,豬大腸 都要加$2,再加可樂/凍飲又加$4,這樣很易令本來$30的 下午茶變到$40。蘿蔔又大件又沒渣,入味吸湯,相當美味。豬大腸達七八 件,穢物盡清,爽而美味不膩,不錯。油麵不少,連友人的米粉也不少,份量確是比往日多。香草雞翼,草味香濃,但略為咸及帶點辣味,還好,蒜香雞 翼太乾太硬,缺水,沒太好吃。當年我們都仍在讀書,午膳時間太多便過來吃,而蒙麵今年 已五周年,時光飛逝,一瞬間吾等俱老矣。
往日老闆挺文質彬彬,謙虛有禮,今天更添型格
,但亦不失 客氣,至少肯移步出來下單。

,爽而美味不膩,不錯。

油麵不少,連友人的米粉也不少,份量確是比往日多。

,缺水,沒太好吃。

2015-08-14 988 瀏覽
記得一年前第一次到訪這一家車仔麵小店,到今次已經是第四次到訪。雖然餐廳的位置不是十分方便,但我和女友已經四次到訪,可見它的魔力所在。 有別於一般餐廳用茄膏煮蕃茄湯底的做法,這家小店最用心的地方,莫過於用上原個蕃茄和薯仔來煮出它的蕃茄薯仔湯底,湯底清甜濃郁而不膩,連米線一起送入口中,更是一陣陣鮮甜的味道。 是日光顧為麵店開張的五週年慶祝期間,全日下午茶餐供應,可選兩款餸及一款烤雞翼(兩隻)連一杯菜蜜,都只係$30,十分抵食! 因為我們都加了$6轉蕃茄薯仔湯底,變相多了蕃茄和薯仔兩個餸,所以每人叫多兩個餸都夠食!而我們最後選了:鹵水豆腐(豆腐軟滑入味又不會太咸)、香茅魚餅(香茅味突出但不過份,比較特別的選擇)、蘿蔔(煮得夠腍、沒有渣)、菜甫蛋角(像普通煎蛋,相對比較失色)。下午茶餐的雞翼,我們點了蒜香生炸雞翼和香草烤雞翼,另外亦追加了女友最愛的烤叉燒串($13)。這裡的叉燒串可說得上是蕃茄薯仔湯以外的必點之選,叉燒肥瘦均勻而蜜汁濃度適中,而烤物更是即叫即做的,所以熱辣辣十分可口! 店內環境雖然不算是十分舒適,但以每人$40左右就可以食到咁豐富的晚餐,絕對是超值之選!有質素的小店,一

蕃茄薯仔湯底

叉燒串

店內環境雖然不算是十分舒適,但以每人$40左右就可以食到咁豐富的晚餐,絕對是超值之選!有質素的小店,一定會繼續支持!
2015-07-12
蕃茄薯仔湯底
2015-06-16 1173 瀏覽
三餸米粉:牛筋、香茅魚餅、豬紅 配 蕃茄薯仔濃湯牛筋夠入味,炆得夠軟腍;魚餅香茅味濃,但又不會蓋過魚肉味,夠爽口;豬紅爽而微韌,滷水味濃;蕃茄薯仔湯大大碗十分足料,清而濃郁,與米粉確是佳配 三餸米線:蘿蔔、咖哩魚蛋、牛肚 配招牌辣汁(小辣)蘿蔔爽腍度剛好,但未夠甘甜,而且有少許渣;咖哩魚蛋細細粒但爽口,咖哩汁稍為偏甜;牛肚爽口彈牙,同樣炆得夠入味;招牌辣汁果然香辣惹味 招牌蜜汁叉燒串是自家調製即叫即燒,雖為瘦肉,但燒得剛好,有咬口之餘仍保持肉汁,不會又老又韌的感覺,蜜汁甜度剛好,燒得香口惹味~ 果然食過翻尋味 其他串燒亦即叫即燒,墨魚丸串每粒開半,調味剛好不會過鹹,略嫌墨魚丸本身未夠爽口彈牙~ 還有麻辣燒雞翼,麻香撲鼻,辣在舌上,夠滋味   二人大吃一頓,捧腹而回,也不過一百餘元,確實性價比高的車仔麵檔
三餸米粉:牛筋、香茅魚餅、豬紅 配 蕃茄薯仔濃湯
豬紅魚餅牛筋米粉(蕃茄薯仔湯底)

三餸米線:蘿蔔、咖哩魚蛋、牛肚 配招牌辣汁(小辣)
蘿蔔魚蛋豬肚米線(招牌辣汁小辣)

叉燒串

墨魚丸串、麻辣燒雞翼
2015-06-11
豬紅魚餅牛筋米粉(蕃茄薯仔湯底)
  • 招牌蜜汁叉燒串
  • 蕃茄薯仔濃湯底
  • 麻辣燒雞翼
2015-06-13 1043 瀏覽
下午四時抵達蒙麵車仔麵,店內的食客不多,我和朋友立刻便可以取得座位。我覺得自己很幸運,每次等位也很容易。更幸運的是我剛巧看見5週年優惠!不過,我用不著該優惠,因為我用餐時段已經是下午茶時段。六月份有機會會再光顧蒙麵,使用該傻惠我點了蕃茄薯仔湯底+時菜+豆腐+香草雞翼+一杯熱飲,蕃茄薯仔湯底非常濃洧,實材實料,很好吃。我覺得很好的是可以選擇拉麵,因為在其他車仔麵的店未必有這種選擇。我覺得這個下午茶最抵吃的是送雞翼兩隻,不錯不錯。

蕃茄薯仔湯底+時菜+豆腐+香草雞翼+一杯熱飲
2015-06-06
蕃茄薯仔湯底+時菜+豆腐+香草雞翼+一杯熱飲
2015-05-26 1071 瀏覽
呢一間係我讀POLYU咁耐,經常幫襯既食肆! 呢間車仔麵非常多料同湯底選擇,而且味道都相當唔錯! 呢間店真係好有heart 我同男朋友大約5點鐘黎到 果日落好大雨 所以都唔多人 唔洗等位!一黎到我男朋友就幫我叫左我最中意既串燒豬頸肉 (Ard$10)豬頸肉燒到外面脆脆地, 肉質juicy, 而且味道好好我男朋友就叫左串叉燒串黎食 (好似都係$10)  個蜜汁真係好好味, 雖然個叉燒比較瘦, 但一D都唔"鞋"口,而且頗Juicy之後我同我男友就Share左個下午茶餐 揀2款餸及一款雞翼,再包一杯飲品都係$30 (不過由於我轉左蕃茄湯底所以就加左好似$6)由於太心急食, 食唔切未食之前既相! 但我主要係想介紹個蕃茄薯仔湯底! 個湯底好足料,而且味道好好, 我次次都會飲埋個湯底! 食車仔麵食到飲埋個湯底,,你話誇張唔誇張? xD我地又另外加$5叫左個炸魚皮,, 都幾多下,,而且味道好, 又勁脆口! 雞翼方面我揀左芝士雞翼後黎因為唔夠喉既關係,所以我地再叫左份明太子蜜汁雞翼 ($35 for 3)。我個人覺得咸左d。

豬頸肉燒到外面脆脆地, 肉質juicy, 而且味道好好
juicy 豬頸肉
我男朋友就叫左串叉燒串黎食
雞翼方面我揀左芝士雞翼
黑白芝士雞翼
明太子蜜汁雞翼
2015-05-21
juicy 豬頸肉
2015-04-29 989 瀏覽
先叫主菜 - 車仔麵蕃茄薯仔湯底好夠味,南乳豬手既味道完全冇俾湯底既味道所影響到,香茅魚餅亦都幾好味!😀😀 再黎一個小食 - 即叫即製叉燒串燒 👍👍👍👍正到冇朋友!!形容唔到太多,真係要去試下!! 小小的宇宙,大大的美味😝😝下次會影好啲嫁喇 😗有機會一定要去試嫁,一次都唔夠,睇怕要3-4次!😫😫
先叫主菜 - 車仔麵
南乳豬手+香茅魚餅+生菜 feat 蕃茄薯仔湯底 車仔麵

再黎一個小食 - 即叫即製叉燒串燒 👍👍👍👍
正到冇朋友!!形容唔到太多,真係要去試下!!
即叫即製叉燒串燒

小小的宇宙,大大的美味😝😝

下次會影好啲嫁喇 😗

• 叉燒串
  • 豬手
  • 香茅魚餅
2015-03-31 792 瀏覽
係openrice搵到呢間車仔麵,見到幾多好評所以黎試下,食完幾滿足個碗好大個,我叫左4個餸😛 湯底要左佢個招牌蕃茄蘿仔濃湯一黎我就飲佢個湯底,一啖入落去「好好味!」,好有蕃茄味同好甜,如圖見到附送好多蘿仔。餸個方面我叫左蠔仔煎蛋,墨魚丸,芝士腸,金菇菜。除墨魚丸有點太實身外,其他都正正常常,蠔仔蛋略厭只得2粒蠔🙈整體上都幾好味,車仔麵黎講算係非常好,好在個湯底真係正,我會再返黎食👍👍

個碗好大個,我叫左4個餸😛 湯底要左佢個招牌蕃茄蘿仔濃湯

2014-10-12 1694 瀏覽
Tried this place because it got good reviews on OR..... potato, tomato slices, tomato soup with noodles..  with tripe and dumplings!!!  unusual... yes, but altogether i would say worth trying, especially if you like the idea of tomato soup stew.... with noodles!  for local HK Chinese this taste is probably as familiar as the ubiquitous macaroni soup brekky i see being demolished on every street corner of a morning.... i guess it's not too far away from having a classic (Western) stew with dumplings (gnocchi or spaetzl for example), except the starch is noodles instead, makes sense, right?!?!? :-/  we piled on the chilli oil (la chiu yau) and it was actually pretty good, and the pork skewers were nicely roasted and tender.  unfortunately i knocked the scallion container into one of the soups as i left; the guy looked like he wanted to knock me out, understandably....  by no means the best bowl of noodles i've had, and i probably would return but for my clumsy exit
maybe give him a few weeks to cool down
題外話/補充資料: no English menu - i just pointed at a picture on the wall
2014-10-09
2014-09-25 1328 瀏覽
周圍搵食,走左去食車仔麵.叫左:五香牛筋香茅魚餅油麵(秘制沙嗲汁),鹵水大腸蘿蔔油麵(香辣菜甫),香草雞翼,蒜香雞翼五香牛筋香茅魚餅油麵(秘制沙嗲汁):五香牛筋夠淋,但唔夠入味,香茅魚餅同街邊貨一樣,油麵好硬身唔淋,湯底似好淡似滾水,個所謂秘制沙嗲汁真係不得了又小又唔夠味,都唔知用咩秘制.鹵水大腸蘿蔔油麵(香辣菜甫):鹵水大腸好淋夠入味,蘿蔔唔甜有根,油麵一樣好硬唔淋,湯底一無一樣似滾水,香辣菜甫唔香又唔夠辣,普通.香草雞翼:又乾又嚡,細隻又唔夠味.蒜香雞翼:好小小夠味D,但都係乾嚡細.整體:冇下次囉,環境又差.
周圍搵食,走左去食車仔麵.

鹵水大腸蘿蔔油麵(香辣菜甫):鹵水大腸好淋夠入味
,蘿蔔唔甜有根

香草雞翼:又乾又嚡,細隻又唔夠味.

蒜香雞翼:好小小夠味D,但都係乾嚡細.
整體:冇下次囉,環境又差.
五香牛筋香茅魚餅油麵
鹵水大腸蘿蔔油麵