2013-12-25 195 瀏覽
人總係犯賤,明知一間食店質素如何但有時又會因為宣傳效應而去試下。經過時見到"冠軍半筋半肉麵",冠軍wor!所以去試下。冠軍半筋半肉麵冠軍半筋半肉麵,筋位唔太腍,牛肉肉味唔濃,麵條係太差! 太腍而且無晒質感可言。湯底方面亦唔夠濃又唔夠鮮甜! 冠軍...誰選的?

冠軍半筋半肉麵
冠軍半筋半肉麵
每每見到「冠軍」這類字眼,就很想試試,到底是不是真材實料。這天在太古城大食代遇上這間名叫董家大少的麵店。自稱是「冠軍鎮店牛肉麵」,我又怎能不挑戰一下?董家大少在大食代裡,有專用的座位專區,環境尚算可以。不過因為有朋友同行,我只能買外賣。不過,未講食物之前,想先分享一下我在等待外賣期間的觀察。  是咁的,我站在店門外 3 分鐘,竟然沒有人過來招呼。我忍不住,便自行內進詢問店員。那位阿姐告訴我:「在外面的收銀櫃台下單吧。」便沒再理我。於是,我又回到店外等,一等又是 2 分鐘。因為收銀櫃台根本沒人,向職員招手,她們又看不見。無可奈何,我呼叫了在開放式廚房內的小兄弟,問:「請問是在這裡買外賣嗎?」小兄弟倒是爽手得多,不過收銀機不是他掌管,等他找到負責阿姐回來,又用了 1 分鐘。  好啦,可以下單了吧?可惜不是。今次是咁的。阿姐似乎不熟悉收銀機操作,開不到鈔票櫃子,打印不到收據。但真正的問題是,可不可以別在我面前,用滿不耐煩的語氣和黑臉,責備同事呢?這裡又花了 2 分鐘。終於下了單,之後繼續等。這 10 分鐘,說多不多,說少不少,但又讓我目擊一件事。為什麼廚房裡的另一位小兄弟可以有時間玩手機玩足

終於下了單,之後繼續等。這 10 分鐘,說多不多,說少不少,但又讓我目擊一件事。為什麼廚房裡的另一位小兄弟可以有時間玩手機玩足幾分鐘 ...... 還不如幫手煮麵吧。

我點的是,自稱鎮店牛肉麵的「冠軍半筋半肉麵」。至於得過甚麼獎,介紹並沒提及,只說用了筋肉比例相約的上等牛肉、自家製麵條、肉味鮮甜的湯頭。好,暫時忘掉服務上的不足,我就逐樣拆解,到底是不是一碗值得分享的牛肉麵。

外賣的牛肉麵和湯是分開放的,這一點值得加分。味道方面,個人覺得整體上都值得 5 分。頭 2 分是給筋肉比例相約的上等牛肉--原來比例相約的意思是牛肉還牛肉,牛筋還牛筋,分開的。幾乎全瘦的牛肉欠肉香,不鬆軟之餘更帶點老韌,牛筋亦不夠軟腍。如此質素,何來冠軍相?

自家製麵條入口,只得淋字,毫無口感;味道上,亦吃不出麵香。抱歉,我不懂得欣賞,吃了兩口就吃不下去了,給你 1.5 分吧。至於湯頭呢,得個咸字,帶少少微辣。明明不好喝,但我刻意試多幾次,都喝不出半點鮮甜,或其他味道,同樣只算是 1.5 分貨色。

計計數,總分有 5 分之多,不過滿分是 ...... 咳咳。

看看這圖,我發覺我跟沒吃過一樣。這樣一碗牛肉麵盛惠 $48 沒飲品,水都沒有。外賣另加 $2 剛好五十大洋。但未吃飯見肚餓,又免蝕得太金,所以將為數不多的肉吃掉。其餘的,全盤放棄。

如此質素,竟稱冠軍牛肉麵?回家搜尋了一下,找不到這家牛肉麵到底得過甚麼冠軍。我相信,參加比賽的話,大概連提名入圍的資格也未必有。但如果是比拼最差,或者會有機會贏出都說不定。
題外話/補充資料: BY SIMON
20 分鐘 (外賣自取)
2013-08-11 71 瀏覽
太古FOOD COURT就是十分多選擇,與朋友是但簡了一間大家看完個圖,會發現個湯底好似同人地既牛肉麵唔同呢個味道係好似屋企煮既青紅羅白豬骨湯加上辛辣味道既FEEL,姐係甜甜地帶點辣,其實幾有趣牛肉也好似煲湯後既FEEL,但呢個比較有牛味加隻半熟蛋也很有趣,味道比較咸一點,但中間也無過熟,合格麵條有少少咬口,不算太差,但份量很少小食無咩評論,不太差也無亮點唔食過估佢唔到董家是什麼?
太古FOOD COURT就是十分多選擇,與朋友是但簡了一間
大家看完個圖,會發現個湯底好似同人地既牛肉麵唔同

牛肉也好似煲湯後既FEEL,但呢個比較有牛味

加隻半熟蛋也很有趣,味道比較咸一點,但中間也無過熟,合格

麵條有少少咬口,不算太差,但份量很少

小食無咩評論,不太差也無亮點

唔食過估佢唔到

董家是什麼?
2013-05-20
2013-08-04 50 瀏覽
一入到去,我等左2-3分鐘先有人招侍我(當時門口有個類似經理ge人坐左係門口篤手機,吹水Ge有吹水,同埋果時得3,4個客)之後我點左一個紅燒牛肉麫,點知等左成半粒鐘,個四眼男職員ge眼神想趕客咁了,有個職員講粗口碗麫到左,個湯望落都吾多掂,食落仲吾掂,麫未熟,牛肉難咬到,湯好似清水溝味精咁,我食左一口就埋單,埋單加找錢又五分鐘,同佢地講D食物好吾掂,又係例牌果句會改善,對吾住都無聲,服務差到咁仲要加一,睇黎我吾會再入E間野半步

題外話/補充資料:
2013-08-01
  • )無
2013-07-06 40 瀏覽
首先,電話完全收不到。不同台也是。招牌魯肉飯勁少魯肉和汁,完全不夠送飯!問服務員拎多d汁,點知半碗都係油!而且,新給的汁與魯肉飯風味不太夾。招牌牛肉麵的湯很清,對喜歡濃味的我來說,覺得不惹味。我吃的是牛肉牛筋,味道也ok,但肉少了點。最滿意的是麵上的蛋,流心的!
首先,電話完全收不到。不同台也是。

2013-07-06
  • 招牌食物都不ok
2013-04-19 20 瀏覽
昨日放工到太古城 Food Court 的董家台灣牛肉麵開餐,點了個半筋半肉和一個油豆腐細粉一,味道一般。食到一半時,突然有隻小強(蟑螂)在枱上走出來,我當然嚇了一跳啦。馬上通知服務員,點知佢當冇嘢,想一笑了事,連對唔住一句都冇。我哋未食完就賣單走人。以後一定唔會再幫襯!
2013-04-18
2013-04-07 22 瀏覽
叫左四樣野食: 原味牛肉麪,限定的牛筋牛肉麪,煎餃子同埋士林炸雞排,冇一樣好食牛肉麪的湯底覺得好求其,牛肉是做得惗的,但不好吃,限定的牛筋牛肉麪說毎日30碗,光顧時係星期六晚七時,可見只係宣傳並不是限量,又或者真係咁少人幫襯啦,都唔出奇~煎餃子D皮毎隻貼住,分開時D皮會爛洒,唉...士林炸雞排,同台灣士林食到的味道,跟本完全聯想唔到,太鹹亦都太油!總結係唔會再食!

煎餃子D皮毎隻貼住,分開時D皮會爛洒,唉...
總結係唔會再食!
2013-04-06
3K
2012-11-20 8 瀏覽
附近的食店都好多人等位,唔想等黎左food count揾食,全場獨家的臺灣麵董家無乜人,便進來試試。侍應勤快但態度冷淡,感覺不自在……放低兩杯水便行開了。由於不餓只叫了兩碗麵,不知是否沒叫小吃也沒叫飲料,有點冷冷的眼神望著友人及本人。等了五分鐘左右,我的原味牛腩麵來了,碗很大,份量一般,味道亦很一般,不難吃但完全吃不出臺灣的味道。牛腩很黏口,清湯,麵條有點像上海麵,整碗最能留下印象的是配菜的紅蘿蔔,很清甜。過多一陣,友人的鹽酥鷄扒麵來了。湯底,配菜同麵條是一樣的。鷄扒很熱,吃得出是新做的,可是十分鹹!!把它泡在湯裏也是洗不掉,實在沒法吃完。四周都這麽多食客,只有這店靜靜的,果然是有點原因……

侍應勤快但態度冷淡,感覺不自在……放低兩杯水便行開了。

四周都這麽多食客,只有這店靜靜的,果然是有點原因……
2012-11-10
2012-11-03 24 瀏覽
印象中冇食過呢間台灣牛肉麵, 其實都唔知點解, 總之每次路過都會比其他食店吸走...店外放了大量香料作裝飾...還有一碗超巨型牛肉麵...時間尚早, 店內未有客人...牆上掛了中式字畫...滷水豬耳 $18-- 口感很差, 太腍, 腍到溶, 一點也不爽... 滷水入味...鋪底的豆腐很大片, 只看顏色也知道超入味...紅燒牛肉麵 $39-- 麵有點辣, 辣味來自辣油, 麵條偏腍, 紅蘿蔔又軟又甜, 滷水蛋是糖芯, 很香... 紅燒牛肉是五層腩, 入口甘香, 肉質柔軟而富彈性, 滷水很入味... 頗出色...肉燥飯 $33-- 這團肉燥漿糊充斥了超強烈的豆豉及五香粉味, 很難吃!!! 為什麼一瞬間滷水蛋變了不是糖芯?!!縱然服務不太差, 環境也舒適, 價錢亦不太貴, 但是食物味道令人卻步... Sorry, 我不可能再來!!!.
裝飾
店外放了大量香料作裝飾...
裝飾
還有一碗超巨型牛肉麵...
店內環境
時間尚早, 店內未有客人...
店內環境
牆上掛了中式字畫...
滷水豬耳
滷水豬耳 $18
滷水豬耳
鋪底的豆腐很大片, 只看顏色也知道超入味...
紅燒牛肉麵 $39
肉燥飯
肉燥飯 $33

2012-10-29
2012-10-22 20 瀏覽
係 foodcourt 入面都有間有人 serve 的麵店價錢同其他店差不多而且店面感覺舒服我們便進來試試 !可惜中午時段沒有炒飯 唯有叫了這個鹵肉飯味道真的不錯鹵蛋雖醜但味道很好, 有微微酒香 通常這個款式是啡色不吸引但這裡勝在有葱花和紅蘿蔔食落不會太油膩GOOD ! 蕃茄牛肉麵也很好牛肉很新鮮( 沒有蘇味的 !!! )噢 ... 但只有 5粒 ?!!!真是台灣風味啊 !!!我眼光不太好了 ... 我選的豆腐味道雖好但太粗糙了一點都唔滑 ...仲好硬啊 !青瓜味道還不錯 !這裡味道不算太濃烈值得一試再試 ...
係 foodcourt 入面都有間有人 serve 的麵店
價錢同其他店差不多
而且店面感覺舒服
我們便進來試試 !

可惜中午時段沒有炒飯
唯有叫了這個鹵肉飯
味道真的不錯
鹵蛋雖醜
但味道很好, 有微微酒香

通常這個款式是啡色不吸引
但這裡勝在有葱花和紅蘿蔔
食落不會太油膩
GOOD !
蕃茄牛肉麵也很好
牛肉很新鮮
( 沒有蘇味的 !!! )
噢 ... 但只有 5粒 ?!!!

真是台灣風味啊 !!!
我眼光不太好了 ...
我選的豆腐味道雖好
但太粗糙了
一點都唔滑 ...
仲好硬啊 !

青瓜味道還不錯 !

這裡味道不算太濃烈
值得一試再試 ...

2012-10-17
  • 鹵肉飯
2012-09-26 32 瀏覽
收到戲院贈券看優先特別場,下班後遂約太座先到太古城逛逛,順道吃晚餐。太座最喜歡到 food court,愛其經濟實惠,我順從她的意思,找到間有侍應招呼的,叫「董家」,是吃臺灣牛肉麵的。曾聽過一個真實的笑話,來自一個兩母女都很迷周杰倫的家庭,(應該是女兒較迷,亦是我同學),來到這店開飯,母親問女兒這店是不是周杰倫開的,因為周杰倫是臺灣人,人稱「周董」,愛屋及烏,有個董字,便聯想到是周杰倫開的,也幾有趣。閒話扯過,開場在即,要開飯了!我點了醉雞,紅燒牛肉麵,董家炒飯。侍應先通知我們董家炒飯的蜆沒有貨,用了青口代替。醉雞是胸翼部份,酒味並不算濃,帶點酒香,雞肉較實,質素一般。紅燒牛肉麵樣子幾吸引,牛蹍部位,見有透明起膠的腱紋,炆得很腍、很入味,還有半隻糖心蛋,也許蛋白給醬油浸得太耐,變得有點韌,麵條質素過得去,但不是爽滑那種,湯底真不錯,嚐到很多香料藥材熬製,如甘草,花椒,八角等,很好味,這碗麵吃得過。董家炒飯,欠缺了蜆,賣相不及餐牌上的圖片吸引,飯是珍珠米,煙煙韌韌,侍應說用青口代替蜆,但也不見青口的蹤跡,原來已切碎了混入飯內同炒,材料還有雞蛋和蝦仁,魷魚等,但最不濟的是用假蟹柳,相信無論
不是周杰倫開的「董家」
用很多香料藥材
價錢算合理
沒有蜆的董家炒飯,不及餐牌內的圖片吸引。
醉雞
牛肉好味
糖心蛋
董家炒飯
董家炒飯,欠缺了蜆,賣相不及餐牌上的圖片吸引,飯是珍珠米,煙煙韌韌,侍應說用青口代替蜆,但也不見青口的蹤跡,原來已切碎了混入飯內同炒,材料還有雞蛋和蝦仁,魷魚等,但最不濟的是用假蟹柳,相信無論是董家或哪一家都不會喜歡用假蟹柳做招牌炒飯,除非是賣假蟹柳的公司吧!炒飯本身炒得不錯,幾乾身,油不算多,吃飽便趕入場了!
牛肉好味
沒有蜆的董家炒飯,不及餐牌內的圖片吸引。
不是周杰倫開的「董家」
用很多香料藥材
價錢算合理
2012-09-12 15 瀏覽
上次經過見到FOOD COURT開左間台灣店都已經好想試架啦昨晚專程約埋友人來試下.2個人叫左個紅燒牛肉油豆腐米粉, 三杯雞及五香豆干一起食.先來係紅燒牛肉油豆腐米粉, 對於我來講有少少失望初時以為個湯底都會係牛肉濃湯點知都係一個清湯底在台灣多年既朋友話油豆腐米粉係配清湯係咁既味道, 整碗米粉份量偏多就算2個人一起食縑多, 相反紅燒牛肉就只得4小粒.不過牛肉炆得好入味又夠淋身,至於小食既五香豆干就覺得好好味, 有少少蒜容香唔錯.成晚最差就係個三杯雞,雞肉雖然夠滑但就係無左三杯雞內既麻油香.

昨晚專程約埋友人來試下.

2個人叫左個紅燒牛肉油豆腐米粉, 三杯雞及五香豆干一起食.

2012-09-11
2012-06-15 4 瀏覽
夜晚八點幾九點去食 冇乜人 見佢裝潢都唔錯 價錢又唔係貴就入左去點左個 原汁牛肉麪 定原味牛肉麪 $35 黎到 一食落口 嘩....好一個牛肉麪 麪質 同毓民、李純恩 既牛肉麪一樣 都係彈牙 有口感 唔會太林 而個湯呢 就係清湯黎 本來以為係香濃既牛肉味 失望.....雖然冇咩味精 之但係 牛肉又少 紅蘿蔔仲多過牛肉 根本冇咩「味道」可言「鮮味」我就唔識食啦 食開香濃既野多 對我而言尼碗 只係一個 普通既 清湯牛肉麪
點左個 原汁牛肉麪 定原味牛肉麪 $35
黎到 一食落口 嘩....好一個牛肉麪
之但係 牛肉又少 紅蘿蔔仲多過牛肉 根本冇咩「味道」可言
「鮮味」我就唔識食啦 食開香濃既野多
對我而言尼碗 只係一個 普通既 清湯牛肉麪
2012-06-12
2012-05-20 13 瀏覽
星期五晚,周圍都好多人搵食。想食台灣牛肉麵好耐,咁啱入到food court 見到董家,又唔見好夕多人等就試下。啲員工全部都好快手,嗌咗紅燒牛肉麵同蕃茄牛肉麵,兩個都好食。仲嗌咗老水豆腐同拍青瓜,一個稍咸,一個就唔夠凍。仲嗌咗三杯雞。整體都算好食,朋友話太咸,不過我覺得ok 湯都飲晒咁滯有機會會再食。
好味
2012-05-18
好味
  • 紅燒牛肉麵
2012-04-23 4 瀏覽
先後吃過2次, 一來是因為食物不錯, 二來是太古城food court有時實在太多人, 此店在food court內自成一角, 又有侍應serve, 坐得相對舒服.牛肉麵近年少吃牛(為健康和環保), 但一場來到, 當然要吃招牌菜.麵和湯底不錯. 牛肉很鬆軟入味, 肥瘦適中.肉燥飯味道不錯, 有汁, 很好撈飯!焢肉飯點菜時店員主動提醒肉較肥膩, 細心!焢肉肥瘦相間, 有點像紅燒肉但較硬身, 不同吃法.喜歡肥肉如我的人, 不妨一試.以上三款均有配菜, 且質素驚喜! 不是平日是但搭棵烚菜那麼沒誠意...紅蘿蔔像自家煲湯蘿蔔般入味和軟身, 半顆蛋更是錦上添花, 半熟溏心有蛋味.
先後吃過2次, 一來是因為食物不錯,

牛肉麵
麵和湯底不錯. 牛肉很鬆軟入味, 肥瘦適中.

肉燥飯
味道不錯, 有汁, 很好撈飯!

焢肉飯
點菜時店員主動提醒肉較肥膩, 細心!
焢肉肥瘦相間, 有點像紅燒肉但較硬身, 不同吃法.
喜歡肥肉如我的人, 不妨一試.