你就似銀河星星 焦點食評
1天前 60 瀏覽
每年都會和一班中學同學去到一位十分之敬重嘅老師家中拜年,然後柴娃娃去食個晚飯。近呢一兩年首選都係萬發,今年老師好高興咁同我地講唔使行咁遠啦。喺隔離咋,原來萬發呢過年搬咗去新鋪。環境好咗,座位舒適左,感覺乾淨左,整體高級左,唯獨是食物不變,依然咁好!我搶着要食薑蔥魚皮,朋友們非常震驚,我見到佢哋震驚嘅眼神令我都好震驚。怎麼啦!莫非你哋做咗20幾年人未食過?原來佢哋好多都未食過薑蔥魚皮。。。呀!這些老香港的美食,我哋又點可以錯過?近年食過比較好食嘅薑蔥魚皮係澳門,魚皮爽,薑蔥味配搭得宜,唯獨份量比較少,價格比較貴!不過對上一次去澳門嘅時候已經發現嗰間鋪頭執咗啦!有點可惜。薑蔥魚皮最常見嘅呢就係響粥店出現,但係功夫多又麻煩,賣唔起錢越來越少見。萬法嘅薑蔥魚皮好大碟,魚皮都十分之大片,薑蔥份量又夠多,魚皮爽脆,絕無腥味,配上薑蔥同豉油,係健康又美味嘅前菜。幾位同學試過都10分驚喜。一口接一口快速清碟。唯獨是現在睇返啲相覺得有啲密集恐懼症。。招牌名菜石鍋雪菜芥蘭同樣精彩,鑊氣十足芥蘭新鮮爽脆,味道比較濃,比起石鍋生菜更加有口感。清清淡淡地點咗個豆苗,清淡嘅菜式萬發都可以做得好好,蔡炒得綠油油,油
清清淡淡地點咗個豆苗,清淡嘅菜式萬發都可以做得好好,蔡炒得綠油油,油份唔多適合近來愛扮健康的我。
琵琶豆腐係佢哋另外一個必點菜,基本上枱枱都會叫。同樣份量絕不氣場,即叫即做外脆裏邊十分之嫩,外層唔會炸過燶,唔會太熱氣咬落去呢仲有少少汁流出黎架。
以我自己每次嚟到都會發板點呢個鹹魚煎肉餅,我哋呢一個彩特別鍾愛,同樣煎得香脆,鹹魚香味濃郁,而且每一片煎肉餅都有返咁上下厚度,豐滿得很,唔使點汁都覺得好夠味。

萬發座無虛席,天天爆滿,最主要嘅原因深信係佢抵食夾大件,而且能夠維持水準,幾十蚊一個小菜,比其他地區大份好多,叫菜係菜,肉係肉,包保你唔會叫個西蘭花花枝片淨係見到三片花枝然後好多西蘭花,份量大又足料,新舖價格都唔會太大改動,仍然係相宜之選。

無論你去到邊度,呢粒咁閃閃發亮嘅萬發星星,我都會見到咖!

同朋友、細佬三個人叫左三個餸黑椒薯仔牛柳粒呢個真係必點😍 煮到乾身👍我同朋友都係妹仔肚 最中意食薯仔 呢度啲薯仔真係好好食 炸到外脆內軟 表面有一層薄薄既甜味 十分夾 牛柳粒淋身又入味 好食到停唔到口😋鐵板鹹豬手之前食過愛民X覺得豬手都唔錯 所以見到呢度有 就忍唔住點個黎試下感覺無果邊咁好食😂 雖然豬手肉質夠淋 但始終感覺差啲啲🤔京都骨最中意佢個汁同菠蘿,菠蘿多汁😍好味個汁酸酸地 醒胃不過肉就韌左啲,而且有排骨唔夠新鮮,食得出有少少豬腥味三個人叫左四個飯,岩岩好食哂啲野又飽肚,每個人都只係$120 價錢可以接受暫時覺得黑椒薯仔牛柳粒可以encore 其他美食要慢慢發掘下先得
同朋友、細佬三個人叫左三個餸
黑椒薯仔牛柳粒
感覺無果邊咁好食😂 雖然豬手肉質夠淋 但始終感覺差啲啲🤔
京都骨
京都骨
HK$88
最中意佢個汁同菠蘿,菠蘿多汁😍好味
個汁酸酸地 醒胃
不過肉就韌左啲,而且有排骨唔夠新鮮,食得出有少少豬腥味

5天前
2017-02-03 788 瀏覽
黎得萬發,識食一定食黑椒薯仔牛柳粒,薯仔外層煙韌得黎又保持脆口,勁正!!!!!!唔知係唔係出左名之後,d薯仔大粒左好多,以前細細粒仲好食lol....海蜇手撕雞,咁既配搭又幾新鮮,唔算大碟,味道不過不失;椒鹽骨舊舊超大舊,肉既口感十足,夠香口,唔錯;八珍豆腐煲,加加埋埋都幾多材料,豆腐又夠入味,幾岩我口味,送飯一流;仲叫左個西蘭花斑塊,依個真係麻麻,斑塊唔算滑,冇乜鮮味,下次再食一定唔會點依碟lol…吹水飲番杯既好選擇~
吹水飲番杯既好選擇~
2017-01-22 847 瀏覽
一早約黎朋友黎食團年飯先, 打左黎book位。阿姐好忙, 快快收線, 連電話都唔洗留。萬發同一條街有幾個舖位, 平日晚去都幾旺, 坐滿人, 見到佢地都幾忙。人少少, 叫左3個餸。京都骨: 都幾大碟, 酸酸甜甜的, 有菠蘿一齊炒, 都幾好味。黑椒薯仔牛柳粒: 鎮店之寶, 薯仔粒甜甜地, 脆口, 黑椒味啱啱好唔會太濃, 薯仔粒係真正嘅主角。牛柳粒唔靭, 但薯仔粒好味啲!!! 必試呀!!!風沙雞(半隻): 皮脆, 肉都幾嫩滑, 沾少少淮鹽, 味道就啱啱好。唔怪得其他人推介喇。坐喺門口位, 好多客人上門, 同伙記拎餸行出行入, 好吸引人。好耐都冇食過呢啲大排檔風味!!! 抵食又好味!!! 下次試下酥脆小棠菜同鹵水拼盤先~

。牛柳粒唔靭, 但薯仔粒好味啲!!! 必試呀!!!

HK$110 (晚餐)
2017-01-05 1067 瀏覽
同事介紹話好好味,即本走去試下,点知去到已经覺得吾係咁乾淨,都唯有去到就試,態度差,叫左薯仔牛柳,味道一般,冇想像中咁好味,炸大腸好酥味吾得,酥炸小棠菜同炸蟮,好厚粉,价钱吾平,吾值得再去
2016-12-21 1522 瀏覽
同班麻甩仔食飯,好多時都係食大排檔,今次佢地話帶我食好野Wo~~ 叫我follow them 就得~ 萬發個樣完全係好地道舊式菜館格局~ 去到啲麻甩仔就自動點菜,我就慢慢坐係到等食朋友話薯仔牛柳粒係呢間店既鑽店小菜~ 真係好好食~ 牛柳粒出面岩岩好封住入面既肉汁,入面好鮮嫩~ 至於薯仔更加不得了~ 甜甜地,外脆內軟,一啲都唔油膩,好好食~ 食到收唔到制!椒鹽九肚魚,出面炸到好干身,亦唔油膩,好酥脆,入面九肚魚肉滑嘟嘟,加上椒鹽好惹味,令人停唔到口卻丫~生醃螄蚶,用酒、鹽、蒜去醃,隻隻血紅色,好鮮甜爽口,無腥味~
2016-12-16 1126 瀏覽
之前睇左篇報導,說人愈大生日就愈簡單,小時候都是個人生日會,長大後卻變了集體慶生聚會。早前終於約齊人開秋季生日會,因為臨時臨急先約到,最後去左妹妹介紹的萬發海鮮酒家,仲講到有個鎮店之寶必定不可錯過!終於齊人,影返張乾杯相先做opening 先啦~街坊小店主打各款小菜,大碟夾抵食係基本,沒什麼裝修但環境好適合一班人來食飯吹水。叫左幾款小菜 鹵水大拼盤 樣樣都有點,整體不過不失吧~ 風沙雞半隻坦白講,不計必試的牛柳粒,這個風沙雞是幾高分的,雞件煮得夠嫩滑不老,脂肪不會好多,醬汁甜甜地再加埋d炸蒜,根本無得輸。最重要負責切雞的師傅切到每件大小相約,讚。薯仔牛柳粒這個就是妹妹口中的鎮店之寶。不過牛柳粒只是配角,雖然都好好食,口感夠淋又亦夠晒味!而主角其實薯仔,你有無食過薯仔係脆卜卜甜甜地好似有層焦糖面,而咬開係軟熟的?就是這個感覺,味道又咸又甜充滿衝擊,多多薯仔都食得晒。呢個我地六個都食到耳仔郁!炸脆鱔朋友忽然話要食所以叫左,金黃色的鳝球一睇就知炸得好脆身,入面的鳝亦夠彈牙同厚身。鳝明顯沒有額外調味,雖然有炸過但依然食到鳝獨有香味。在大排檔也不太重味精呢,就是有一份難得的脫俗感。萬發海鮮飯店深

終於齊人,影返張乾杯相先做opening 先啦~

叫左幾款小菜 鹵水大拼盤 樣樣都有點,整體不過不失吧~
鹵水大拼盤
炸脆鱔
炸脆鱔
萬發海鮮飯店

深水埗九江街150-152號地下
HK$140 (晚餐)
  • 風沙雞半隻
  • 炸脆鱔
2016-12-14 834 瀏覽
又咸又差又污穢😒比以前差很多很多,招牌菜變成拆招牌餸 👊🏼砵酒蠔無焦香味洋蔥唔熟不特止仲似係切完放落去就算 😒黑椒薯仔牛柳粒無黑椒味只有大量豉油味咸到一個點😑蜜餞一字骨 又硬又無味似炸熟淋蜜糖😒食完呢餐只可以話失望已後都唔會再黎食
2016-12-14
2016-12-07 979 瀏覽
話說之前朋友生日一直都沒時間食餐飯,最後臨急臨忙先約到出嚟🙈🙈本來諗住去穩穩陣陣嘅大中華,朋友既妹妹提議我哋來依家餐廳!仲話有個鎮店之寶一定要食!薯仔牛柳粒HKD89$我想講,牛柳只係配角!係配角!係配角!好重要所以要講三次😤!牛柳雖然都好好食,肉質夠淋又夠入味😌一個薯仔先至係主角!外層炸到脆卜卜,入面軟熟,味覺甜甜咸咸,有啲蜜糖既味道,配上小許既爆香既蒜頭乾蔥,只能用四個字形容「驚為天人!」,講真!暫時我末食都一個薯仔牛柳粒比依間更好食!來食飯真心必點😎!還有點其他既菜式,味道也不錯黃金鮮魷脆鱔滷水拼盤最後埋單每人大約$150,價錢都算合理,仲要飲咗三支啤酒,一定會再去食多次😀

薯仔牛柳粒HKD89$

還有點其他既菜式,味道也不錯

黃金鮮魷
脆鱔
滷水拼盤
2016-11-22
HK$150 (晚餐)
2016-12-04 838 瀏覽
今晚同朋友去咗萬發大角咀店食飯,以前都有食開石硤尾嗰間覺得唔錯,原來大角咀都有分店。就幾位同事放工去試下。首先一定一定要講下個胡椒豬肚雞煲!!真係好好味,胡椒味好香好濃,加埋隻雞同豬肚,成個湯好滑好好飲,個個爭住飲晒啲湯。燒乳豬水準都唔錯,個皮好脆好香。啫啫菜煲同炸一口豆腐保持一貫水準,我每次去萬發都必食。講到必食,薯仔牛肉粒先係代表,薯仔炸到香脆,夾埋牛肉汁,無得頂。再叫多兩個菜,瑤柱豆苗同埋小炒王。豆苗個汁較得啱啱好,小炒王鑊氣夠,兩碟都有水準。 碟碟餸都好好送,食咗兩大碟! 滿足既一日,保留到港式大牌檔風味,必定會再黎。

燒乳豬水準都唔錯,個皮好脆好香。
啫啫菜煲同炸一口豆腐保持一貫水準,我每次去萬發都必食。

2016-12-01
2016-11-13 1013 瀏覽
Date: 28 Oct12人飯局 重有10個係大男生 萬發尼類型 絶對岩哂Feel 唔打邊爐 只係食小菜 香港大排檔式火口亦絶對冇失手 重點係想嘻嘻哈哈大聲講大聲笑 開開心心一晚 重要食得飽 尼到環境岩哂👍🏻👍🏻👍🏻
2016-11-03 1133 瀏覽
又番黎回憶下必食既薯仔牛柳粒啦~~~充滿大學回憶既味道~薯仔依舊係比牛柳粒出色~ 炸得好香口~少少甜~好惹味!!黎呢到其實剩係為左食呢道菜~哈!黃金鮮魷都係必點既菜式之一~好香蛋黃味~不過我個人中意椒鹽鮮魷多D~~小炒王都幾多配料~一D都唔辣~不過不失吧~~~唔夠惹味~唔夠穫氣~金銀蛋時菜唔錯~幾清甜既湯底~菜都幾入味~不過勁少皮蛋……可惜既係個人覺得只有薯仔牛柳粒值回票價…小菜唔係唔好食…但偏貴…唔值冇乜服務 冇乜禮貌 又唔係特別有人情味 有下一台既話又會趕你走環境冇咩裝修 都唔係特別整潔…坐得唔係特別舒服….可惜可惜…
又番黎回憶下必食既薯仔牛柳粒啦~~~
充滿大學回憶既味道~
薯仔依舊係比牛柳粒出色~ 炸得好香口~少少甜~好惹味!!
黎呢到其實剩係為左食呢道菜~哈!

黃金鮮魷
都係必點既菜式之一~
好香蛋黃味~
不過我個人中意椒鹽鮮魷多D~~

小炒王
都幾多配料~一D都唔辣~
不過不失吧~~~唔夠惹味~唔夠穫氣~

金銀蛋時菜
唔錯~幾清甜既湯底~菜都幾入味~不過勁少皮蛋……

環境冇咩裝修 都唔係特別整潔…坐得唔係特別舒服….
可惜可惜…
2016-10-17 1066 瀏覽
以往去親萬發必點薯仔牛柳粒或小炒王,但今次想試試其他,由於得兩個人,所以就住叫,啫啫通菜煲,上枱時莫講話通常煲仔嘅餸菜熱到「噗噗」滖,但可惜佢連煙都無,有炸過嘅蒜頭同蝦米,味道屬一般啦。海哲手撕雞雞無味道,幸好海哲還爽脆,無技巧可言,今餐確實令我失望
雞無味道,幸好海哲還爽脆,無技巧可言,今餐確實令我失望
2016-10-13
2016-10-10 873 瀏覽
實在係超耐無去食小菜 差吾多超過一年今次去重拾回憶!必叫菜式當然有薯仔牛柳粒超濃牛津香味 配合走油連皮薯粒 食落甜甜地好惹味另一我好中意既菜就係薑蔥桶蠔超大粒蠔 足足有我個手掌禁大隻但可惜價錢左但份量少左好多 成碟野薑蔥最多椒鹽九肚魚即叫即炸 食落熱辣辣但賣相一般 個色水吾好可能D油吾靚今次D野食比一年前差左好多 下次可能去第間食小菜
實在係超耐無去食小菜 差吾多超過一年
今次去重拾回憶!
必叫菜式當然有薯仔牛柳粒

椒鹽九肚魚即叫即炸 食落熱辣辣
但賣相一般 個色水吾好可能D油吾靚
今次D野食比一年前差左好多 下次可能去第間食小菜
2016-10-09 645 瀏覽
是日約了中同們吃晚飯, 人數眾多, 朋友們提議前往萬發海鮮菜館, 聽聞那裡的小菜很美味的, 真好, 又可以試菜! 訂了枱, 一貫大排擋的格局, 冷氣夠, 地方光猛, 坐得也算舒適. 點選了很多小炒, 不得不提的是鎮店之寶---薯仔牛柳粒. 點選了(大)的分量, 果然沒有欺場, 分量足以十多人食用. 試一口牛柳粒, 牛肉夠淋夠軟滑, 牛味又夠濃郁, 很不錯. 至於薯仔粒, 更是不得了, 完全吸收了醬汁的精華, 鹹中帶甜, 薯仔粒的外層又帶點脆口, 真的無得輸! 這可是筆者近期吃過最滿意的一餐! 期待下次的聚會.

這可是筆者近期吃過最滿意的一餐! 期待下次的聚會.
2016-08-27