2017-04-30 871 瀏覽
今天晚上與一班吃貨朋友聚餐大家雖然都係女仔 但講到食大牌檔又吾會覺得麻甩 反而勁興奮!因為我地一大班人 可以點超多野食 還有我和無敵黑洞在 食吾曬應該有啲難道鹵水拼盤 $128依個好大盤呀 每樣少少 乜都有得食下面係用鹵水豆腐鋪底 食左一舊 覺得幾滑 吾錯 牛𦟌反而較普通 有啲過咸橙色既墨魚好食喎 爽口彈牙 有鮮味!鼓汁蒸鱔嘩 我既最愛 全晚最滿意係佢!白鱔肉夠新鮮 啖啖肉 口感爽脆 調味岩岩好 完全吾會食到腥味 蘭花炒斑球 $148龍躉塊份量少 切太薄 無左咬落多肉汁既感覺 雖然食落都有鮮味 但吾值咁貴黑椒薯仔牛柳粒 $88叫左兩碟薯仔炸到極脆 咬落入面卻軟糯似薯蓉 口感極佳 再加上薯仔外面有蜜糖和黑椒 香氣撲鼻!牛柳粒反而較遜色 牛肉鬆化但欠缺牛肉香 果然薯仔才是主角!生炒骨 $78酸甜開胃既咕嚕肉 雖然未去到啖啖肉 有啲入面有骨 但食得出肉質新鮮 同埋夠香脆 正!同叫左個炒豆苗 $88調味適中吾會過咸 豆苗應該吾係當做 冬季會幼嫩啲 但味道吾錯 食落亦無油淋淋既感覺魚香茄子煲 $68椒鹽九肚魚 $88蠔餅  超大份!我淨係講左我食左既味道同感覺有啲無食到同價錢就吾太肯定就無打出
今天晚上與一班吃貨朋友聚餐
鹵水拼盤
鹵水拼盤 $128
依個好大盤呀 每樣少少 乜都有得食
下面係用鹵水豆腐鋪底 食左一舊 覺得幾滑 吾錯
牛𦟌反而較普通 有啲過咸
橙色既墨魚好食喎 爽口彈牙 有鮮味!
蘭花炒斑球
蘭花炒斑球 $148
龍躉塊份量少 切太薄 無左咬落多肉汁既感覺
雖然食落都有鮮味 但吾值咁貴
黑椒薯仔牛柳粒 $88
叫左兩碟
牛柳粒反而較遜色 牛肉鬆化但欠缺牛肉香 果然薯仔才是主角!
生炒骨
生炒骨 $78
同叫左個炒豆苗 $88
魚香茄子煲
魚香茄子煲 $68
椒鹽九肚魚
椒鹽九肚魚 $88
蠔餅
蠔餅  超大份!
我淨係講左我食左既味道同感覺
有啲無食到同價錢就吾太肯定就無打出黎!
但最後埋單就$1300 價錢都合理 餸菜份量方面可以多返啲(有點少)
同埋如果姐姐們既態度好啲會更好 問多句都吾耐煩 吾想答你咁 令人感到有點受氣

不過今晚約到一大班朋友一齊出黎食飯 係開心既!食完直接去再戰甜品
2017-04-29
你就似銀河星星 焦點食評
2017-02-21 2726 瀏覽
每年都會和一班中學同學去到一位十分之敬重嘅老師家中拜年,然後柴娃娃去食個晚飯。近呢一兩年首選都係萬發,今年老師好高興咁同我地講唔使行咁遠啦。喺隔離咋,原來萬發呢過年搬咗去新鋪。環境好咗,座位舒適左,感覺乾淨左,整體高級左,唯獨是食物不變,依然咁好!我搶着要食薑蔥魚皮,朋友們非常震驚,我見到佢哋震驚嘅眼神令我都好震驚。怎麼啦!莫非你哋做咗20幾年人未食過?原來佢哋好多都未食過薑蔥魚皮。。。呀!這些老香港的美食,我哋又點可以錯過?近年食過比較好食嘅薑蔥魚皮係澳門,魚皮爽,薑蔥味配搭得宜,唯獨份量比較少,價格比較貴!不過對上一次去澳門嘅時候已經發現嗰間鋪頭執咗啦!有點可惜。薑蔥魚皮最常見嘅呢就係響粥店出現,但係功夫多又麻煩,賣唔起錢越來越少見。萬法嘅薑蔥魚皮好大碟,魚皮都十分之大片,薑蔥份量又夠多,魚皮爽脆,絕無腥味,配上薑蔥同豉油,係健康又美味嘅前菜。幾位同學試過都10分驚喜。一口接一口快速清碟。唯獨是現在睇返啲相覺得有啲密集恐懼症。。招牌名菜石鍋雪菜芥蘭同樣精彩,鑊氣十足芥蘭新鮮爽脆,味道比較濃,比起石鍋生菜更加有口感。清清淡淡地點咗個豆苗,清淡嘅菜式萬發都可以做得好好,蔡炒得綠油油,油
清清淡淡地點咗個豆苗,清淡嘅菜式萬發都可以做得好好,蔡炒得綠油油,油份唔多適合近來愛扮健康的我。
琵琶豆腐係佢哋另外一個必點菜,基本上枱枱都會叫。同樣份量絕不氣場,即叫即做外脆裏邊十分之嫩,外層唔會炸過燶,唔會太熱氣咬落去呢仲有少少汁流出黎架。
以我自己每次嚟到都會發板點呢個鹹魚煎肉餅,我哋呢一個彩特別鍾愛,同樣煎得香脆,鹹魚香味濃郁,而且每一片煎肉餅都有返咁上下厚度,豐滿得很,唔使點汁都覺得好夠味。

萬發座無虛席,天天爆滿,最主要嘅原因深信係佢抵食夾大件,而且能夠維持水準,幾十蚊一個小菜,比其他地區大份好多,叫菜係菜,肉係肉,包保你唔會叫個西蘭花花枝片淨係見到三片花枝然後好多西蘭花,份量大又足料,新舖價格都唔會太大改動,仍然係相宜之選。

無論你去到邊度,呢粒咁閃閃發亮嘅萬發星星,我都會見到咖!

2017-05-22 19 瀏覽
自從上次朋友帶我黎試完個黑椒牛柳粒之後,就念念不忘😂自己有試過番屋企整過,但始於都唔岩味...😥為左一解相思之苦,今日決定再黎食過=]由於今次得兩個人,只可以叫兩個餸。牛柳粒係必點,另外就叫左個小炒王,因為中意佢乜都有D,岩哂眼闊肚窄既朋友XD😀早到既關係,所以唔駛等好耐就上左菜黑椒薯仔牛柳粒 ($98)薯仔個心仲係非常滾口,我仲急急腳夾左舊放入口...就咁辣到🤣下次都係比手機食多一陣先但明顯今次比上次遜色,首先薯仔雖然好熱,但我估應該係瀝油既時間唔夠就回鑊炒,結果今次D薯仔唔係外脆內軟;加上未炒到乾身就上碟,結果碟餸好濕同埋少左焦香味;失望...☹️牛柳粒仍然軟淋淋,只係炒到岩岩好無血水滲出,所以嫩口同Juicy😋萬發小炒王 ($98)雖然呢度D餸唔算平,但其實睇埋佢個Size就會覺得合理一個價錢可以食到韮菜、腰果、菜脯粒、炸過既墨魚仔、蝦乾、青燈籠椒,六款料,係我心目中已經好滿足🤗呢碟野好夠鹹香同好有鑊氣!! 送酒真係一流!!😍 可惜人太少 所以無飲,只係送飯另外叫左兩個白飯($12),呢度小菜就整得唔錯,但飯就麻麻,濕左D
自從上次朋友帶我黎試完個黑椒牛柳粒之後,就念念不忘😂
自己有試過番屋企整過,但始於都唔岩味...😥
為左一解相思之苦,今日決定再黎食過=]
由於今次得兩個人,只可以叫兩個餸。
早到既關係,所以唔駛等好耐就上左菜

黑椒薯仔牛柳粒 ($98)
下次都係比手機食多一陣先

萬發小炒王 ($98)
萬發小炒王
HK$98
雖然呢度D餸唔算平,但其實睇埋佢個Size就會覺得合理

2017-05-18
HK$110 (晚餐)
萬發小炒王
2017-05-17 128 瀏覽
今次朋友帶路,因為我話想食大排檔。叫左幾樣野最好食就係薯仔牛柳粒了,啲薯仔炸得乾身外層有蜜糖,加埋啲牛柳既味,係我好喜歡既咸甜口感!牛柳粒好軟,juicy,食果時已經決定下次去一定要再叫!至於其他野就一般的好食啦,最失望係九肚魚,我覺得佢應該再炸耐啲,個面一啲都吾脆呢。 薑蔥蠔吾夠濃味,蒸鱔既汁都係。反而佢個避風塘炒蝦就炒到蝦皮脆卜卜!叫左7樣野,差吾多食哂,粟米魚肚湯太多了,如果4個人食都係吾好叫,叫多個小菜仲好

2017-05-14 104 瀏覽
假日一大班朋友食飯,叫幾個小菜喝喝啤酒就好。萬發生意太好,招呼預了一般,通常是叫好多次才有人,或者等很久就過來落單。但都只是他們太忙,不禮貌對待倒是沒有。價錢忘了,但整餐飯都不貴。滷水份量多得驚人,滷得入味不鹹,味道很好。我們加了伊麵底,每條麵都沾滿芝士,吃得很過癮!如果不配蝦,亦可以配其他海鮮。酥炸魷魚炸得剛好,魷魚非常新鮮,水準不錯。 這裏的名物黑椒薯仔牛柳粒反而失了水準,薯仔切得賣相不討好,亦無平時那麼脆口。菜炒得不錯。

滷水拼盤

芝士蝦

酥炸魷魚

酥炸魷魚炸得剛好,魷魚非常新鮮,水準不錯。

菜炒得不錯。
滷水拼盤
芝士蝦
酥炸魷魚
2017-05-08 233 瀏覽
shun shui po Friends called dinner party man fat is a good dinner restaurant Although in the daytime This is only a tea restaurant Simply cheap and full of SSP neighbors Men actually the best dish of the night Bitter melon and fresh garoupa pieces So sweet and delicious 😋 The best way to cook this fish I have eaten almost all the plate of fresh fish 🐟 2nd is the salty baked chicken Big and yum But compared with the fish 440$The chicken 400$Isn't worthy enough fried soybean 'pei per' is👍🌽💪su
shun shui po
So sweet and delicious 😋
Big and yum
The chicken 400$
Isn't worthy enough

fried soybean 'pei per' is👍🌽💪successfully
I seldom eat soybean curbs
Yet here is very good 😊 Chinese style fried a piece of beef steak
Ok
this sweet sour porky
Is traditional with bones and little fats
Ok good
I love the feast
Each one shares around
200$
Taste like great classy Chinese old fashioned restaurant
2017-05-04
HK$200 (晚餐)
  • 風沙雞
  • Bitter  melon  fresh  garoupa
  • Sweet  and  sour  pork
2017-04-20 409 瀏覽
上星期约了班朋友到萬發海鮮菜館食宵夜,點了幾碟小菜送啤酒,這裏的碟頭挺大碟,價錢又算合理,平均80-100一碟,味道稍稍太重味精。值得推介是椒鹽鮮鱿和脆薯一口牛,而炸大腸很普通,完全沒有脆口感覺。環境太迫,不適合幾個知己坐低暢談。若大家注重食物質數,可以不試。
2017-04-19 302 瀏覽
海鮮飯店緊係食海鮮!錯!全部人都錯哂!最好食既竟然係黑椒薯仔牛柳粒白飯魚,魷魚鬚,可以話同普通炸物無太大分別,唔係特別新鮮彈牙,又唔係特別好味。。。。。魚雲煲仲係有點腥,而且味道好淡。。。。海鮮飯店既主角黑椒薯仔牛柳粒出場啦!薯仔經過走油,外脆內軟,仲有少少蜜糖甜味。牛柳度度都係用散肉粉,但呢度肉質嫩得黎又唔削,仲好香牛肉味,配上香濃既黑椒汁簡直一絕海鮮唔多得既海鮮飯店,靠一碟黑椒薯仔牛柳粒去拎我加返少少分俾佢
海鮮飯店緊係食海鮮!錯!全部人都錯哂!
最好食既竟然係黑椒薯仔牛柳粒

魚雲煲仲係有點腥,而且味道好淡。。。。
海鮮飯店既主角黑椒薯仔牛柳粒出場啦!

2017-03-31 503 瀏覽
黑椒薯仔牛柳粒 $98 @ 萬發海鮮飯店 之前一直都有聽到,去萬發一定要點呢一味餸🤗,而且主角絕對係薯仔粒!薯仔粒外皮炸到微脆又有點煙韌,亮點係蜜糖外皮🍯,蜜糖甜味同醬油香交織幾惹味,裏面既薯肉又能保持軟滑😊。牛柳粒都頗有牛味,但略嫌單吃的話會有點咸,用作拌飯就岩岩好了。
黑椒薯仔牛柳粒 $98 @ 萬發海鮮飯店

2017-03-28 474 瀏覽
薯仔控必到大排檔 -黑椒薯仔牛柳粒 ($98)招牌菜之一既黑椒薯仔牛柳粒,賣相已經叫人流晒口水!完全係色、香、味俱全😍。今次薯仔就做左主角,薯粒炸過夠晒香脆,除左食到黑椒味之外仲有極濃既蜜糖味🍯,超級似M記既蜜糖BBQ味Shake Shake粉😹,襯埋薯粒食真係一絕!牛柳粒份量都係超多,肉質頗嫩,呢個真係誠意之作👍🏻,難怪每枱都必點啦!-乳香浸通菜 ($78)上枱見到個色好深,以為會極重口味🤔,但入口只有淡淡既腐乳香同少許辣椒味🌶,頗為清淡喎,清新健康之選。-西檸雞 ($88)西檸雞司令都十分推薦😍,雞塊炸得香脆,淋上香檸汁🍋,加多幾片菠蘿🍍,成個感覺好清新。每舊雞塊都好香口,送飯一流!-金牌風沙雞 ($120/半隻)風沙雞個外皮燒到十分香脆,同樣係不得了!雞肉嫩滑,點少少五香淮鹽,食到停唔到口👅
薯仔控必到大排檔
黑椒薯仔牛柳粒 ($98)
乳香浸通菜 ($78)
西檸雞 ($88)
金牌風沙雞 ($120/半隻)
2017-03-24 393 瀏覽
講到萬發,呢度最出名既莫過於薯仔牛柳粒!今次電腦壞左黎開深水埗,就決定自己一個黎試試佢!我無叫到啲乜,剩係叫左個薯仔牛,可樂同白飯。首先要講既係個份量真係超多!睇相未必睇得出,但佢每粒都好巨!其實牛柳就無乜特別,個薯先係主角。外皮好脆,食落口亦都好香。結果我食晒啲薯剩番一大堆牛...因為無咁好食同埋真係好大份!我諗大食既人食就非常抵食,但我就可惜左啲食物喇 唔知佢咁大碟,諗住叫一個餸,點知就食剩晒lu!
我諗大食既人食就非常抵食,但我就可惜左啲食物喇
唔知佢咁大碟,諗住叫一個餸,點知就食剩晒lu!
2017-02-17 1111 瀏覽
同朋友、細佬三個人叫左三個餸黑椒薯仔牛柳粒呢個真係必點😍 煮到乾身👍我同朋友都係妹仔肚 最中意食薯仔 呢度啲薯仔真係好好食 炸到外脆內軟 表面有一層薄薄既甜味 十分夾 牛柳粒淋身又入味 好食到停唔到口😋鐵板鹹豬手之前食過愛民X覺得豬手都唔錯 所以見到呢度有 就忍唔住點個黎試下感覺無果邊咁好食😂 雖然豬手肉質夠淋 但始終感覺差啲啲🤔京都骨最中意佢個汁同菠蘿,菠蘿多汁😍好味個汁酸酸地 醒胃不過肉就韌左啲,而且有排骨唔夠新鮮,食得出有少少豬腥味三個人叫左四個飯,岩岩好食哂啲野又飽肚,每個人都只係$120 價錢可以接受暫時覺得黑椒薯仔牛柳粒可以encore 其他美食要慢慢發掘下先得
同朋友、細佬三個人叫左三個餸
呢個真係必點😍 煮到乾身👍
感覺無果邊咁好食😂 雖然豬手肉質夠淋 但始終感覺差啲啲🤔
京都骨
京都骨
HK$88
最中意佢個汁同菠蘿,菠蘿多汁😍好味
個汁酸酸地 醒胃
不過肉就韌左啲,而且有排骨唔夠新鮮,食得出有少少豬腥味

2017-02-17
2017-02-03 1324 瀏覽
黎得萬發,識食一定食黑椒薯仔牛柳粒,薯仔外層煙韌得黎又保持脆口,勁正!!!!!!唔知係唔係出左名之後,d薯仔大粒左好多,以前細細粒仲好食lol....海蜇手撕雞,咁既配搭又幾新鮮,唔算大碟,味道不過不失;椒鹽骨舊舊超大舊,肉既口感十足,夠香口,唔錯;八珍豆腐煲,加加埋埋都幾多材料,豆腐又夠入味,幾岩我口味,送飯一流;仲叫左個西蘭花斑塊,依個真係麻麻,斑塊唔算滑,冇乜鮮味,下次再食一定唔會點依碟lol…吹水飲番杯既好選擇~
吹水飲番杯既好選擇~
2017-01-22 1249 瀏覽
一早約黎朋友黎食團年飯先, 打左黎book位。阿姐好忙, 快快收線, 連電話都唔洗留。萬發同一條街有幾個舖位, 平日晚去都幾旺, 坐滿人, 見到佢地都幾忙。人少少, 叫左3個餸。京都骨: 都幾大碟, 酸酸甜甜的, 有菠蘿一齊炒, 都幾好味。黑椒薯仔牛柳粒: 鎮店之寶, 薯仔粒甜甜地, 脆口, 黑椒味啱啱好唔會太濃, 薯仔粒係真正嘅主角。牛柳粒唔靭, 但薯仔粒好味啲!!! 必試呀!!!風沙雞(半隻): 皮脆, 肉都幾嫩滑, 沾少少淮鹽, 味道就啱啱好。唔怪得其他人推介喇。坐喺門口位, 好多客人上門, 同伙記拎餸行出行入, 好吸引人。好耐都冇食過呢啲大排檔風味!!! 抵食又好味!!! 下次試下酥脆小棠菜同鹵水拼盤先~

。牛柳粒唔靭, 但薯仔粒好味啲!!! 必試呀!!!

HK$110 (晚餐)
2017-01-05 1376 瀏覽
同事介紹話好好味,即本走去試下,点知去到已经覺得吾係咁乾淨,都唯有去到就試,態度差,叫左薯仔牛柳,味道一般,冇想像中咁好味,炸大腸好酥味吾得,酥炸小棠菜同炸蟮,好厚粉,价钱吾平,吾值得再去