2024-05-31 2112 瀏覽
張大千是20世紀最著名和最具影響的藝術家之一。時至今日,出自大師之手的作品及文字,也已成為價值連城的物品,顯得特別珍貴。這張於60年代在家中宴請好友時的親筆書寫菜單,近年才由五女割愛釋出,並由華創辦人於香港蘇富比拍賣上購藏,更聯絡到張大千家屬,並獲得食譜與菜式的詳細做法;經過廚師團隊的共同研究及重新演譯,才得以重見天日,可謂難能可貴!食店的裝修,簡潔中帶點日本庭園風格,設計令人拍案叫絕;一排向海的座位,適合情侶或人少少享用,看着窗外的美麗的維港,同時享用美味的食物,份外覺得滋味!相信如是「看煙花」或特別日子,更是一位難求。如人比較多,可選擇大廳或vip房間,環境闊落,清幽簡潔,也是很不錯的。首先上的這味前菜「六一絲」,據說原本是把六種食材,全部煮在一起,有點像今日的小炒王;而經過食店改良後,把它分為六種不同口味的前菜,包括:鮮辣火腿豆乾、椒鹽鮮蟲草花、紅油鮑魚凍、鹹香韭黃金針菇、椒麻蒿筍 及 甜酸茭白卷;待應提議由左下向右開始吃。因張大師是四川人,而川菜有24種口味,食店特意選擇了其中6種,而每一種也有其獨特的韻味。首先第一味主菜是「燻子雞」,廚師先把雞浸入豉油中調味,慢煮48個鐘之後
首先第一味主菜是「燻子雞」,廚師先把雞浸入豉油中調味,慢煮48個鐘之後再釀入法國鵝肝後煎封,碟底是時令的蠶豆蓉;雞肉鮮嫩多汁,更帶陣陣煙燻香味,唔錯。
魚翅作為高級食材,而張大師又是一位傳統美食家,自然不會缺少;魚翅看似份量足有3兩,認真落本;餐廳以一種全新的方法製作,首先生拆蟹肉,加入新鮮的生椒水及切絲青瓜,而生椒水不但有效減低飽腬感,食落更加清新,口感帶有少許微辣,什是惹味。
大烏參~
外層酥脆,有點似日式天婦羅的脆漿,但比較薄身;遼參中釀入爽彈的蝦膠,配上青椒汁,食落口感香脆 、微辣、煙韌、Q彈共冶一爐,外貌更有溶入山水畫中的意境,令人讚嘆不已,真是好看又好吃。
干燒蝦~
採用越南虎蝦,體型偏大,咬落爽滑且肉質飽滿,蝦味鮮甜味濃;醬汁採用新鮮番茄剁成茄膏,製作成酸甜汁,食落更帶有濃濃的番茄香味。
清蒸魚~
採用東星班,大大件肉質肥美食落較有咬口,配上青豆及雞油酒釀,也算不錯。
燴磨芋~
在竹笙中釀入切碎的磨芋及黃耳等,最後淋上酸辣醬汁,惹味又鮮甜。
干燒笋~
廚師改用新派嘅方法來製作這道菜,採用醇厚多汁的安格斯牛肉,中間包裹着清脆細嫩的春筍,配上惹味的意大利野菌湯,朋友食後大讚:好味道!
甜點係「燕窩凍蘋果汁」及「奶黃西瓜酥」,燕窩凍味道清淡,甜度不高,最好先食;奶黃西瓜酥外型極有趣,師傅還特意把餡料染成紅色,加入少量黑芝麻,看似就像迷你小西瓜一樣;食落外脆內軟,酥脆可口,趣緻又好食。
價錢每位$1880,另收加一服務費;如想一嘗張大千的口味,就記得預早兩日前訂位啦!

*順帶一提,M+博物館營業時間後,要由地庫的士站旁邊的大門進入;因地面沒有指示,第一次來最好預早少少時間。

#大千宴
#cview

#華
地址: 尖沙咀西九龍文化區博物館道38號M+16樓
電話: 28805535
2024-05-22
西九龍文化區除了藝術館滿佈藝術氣息外,餐廳也各自散發和而不同的文化氣息,今次一試這間主打江蘇、淅江及上海風味佳餚的Cview~用上全黑的設計,型格寧靜,同時飽覽西九維港美景;以園藝風及音樂營造出別樹一格的用餐環境,侍應帶🙆🏻‍♂️🙆🏻‍♀️到中式庭院用餐,別有一番風味小籠包💰$98輕輕咬開就能嚐到鮮嫩肉汁,肉汁比平時吃到的小籠包更香甜可口沙鍋雲吞雞(半隻)💰$328雞湯清而不油,雞肉非常軟腍,連雞骨也熬至軟腍,火侯十足上海炒麵💰$238熱騰騰的上桌十分誘人!炒麵自帶甜味,入口時與辣椒醬一同入口更惹味可口!拔絲香蕉💰$158賣相十分吸引,拔絲上灑上金箔作點綴,把華麗更推上一層樓,清脆焦糖包着軟腍香蕉,兩極的口感為味棗泥鍋餅💰$88油煎後外皮酥脆,餡香甜,深受南北方人們的喜愛,面層灑上花生粒、砂糖,滋味無窮茶介💰$30@1___________________________性價比:🌟🌟🌟食物質素:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟🌟位置:🌟🌟🌟

小籠包💰$98
輕輕咬開就能嚐到鮮嫩肉汁,肉汁比平時吃到的小籠包更香甜可口

沙鍋雲吞雞(半隻)💰$328
雞湯清而不油,雞肉非常軟腍,連雞骨也熬至軟腍,火侯十足

上海炒麵💰$238

2024-02-02
上海炒麵
棗泥鍋餅
2024-08-10 666 瀏覽
藏身係m plus 博物館16樓, 一出電梯好有中國庭園風裝修,1-4人可以揀向海The Pearl Of The Orient, 如果比較多人就可以揀坐係庭園區, 今次只有左點心黑魚子燒賣皇油雞樅海參餃南翔小龍包蠔皇叉燒包潮州粉果金腿蘿蔔絲酥宮廷棗皇糕感覺點心偏細粒,最出色係油雞樅海參餃,個雞樅味好出, 另外金腿蘿蔔絲酥又係必試, 最麻麻地係小籠包,唔鍾意佢個餡有蔥喺入面,價錢以環境黎講唔算貴,係地點唔太方便,而且服務態度亦非常好

黑魚子燒賣皇

南翔小龍包

蠔皇叉燒包

潮州粉果

金腿蘿蔔絲酥

宮廷棗皇糕

感覺點心偏細粒,
價錢以環境黎講唔算貴,係地點唔太方便,而且服務態度亦非常好
2024-07-06 1172 瀏覽
服務超好香港夜景真美花雕醉雞 $168雞肉滑口入味 酒味剛好 係食過最好食嘅醉雞醬香和牛面肉 $128面肉本身會較淋的,但廚師功夫 一流,不會太淋 剛好,有少少咬口 又美味 很小地方可以食到 這個價錢超值紅燒獅子頭 $238裏面有不同嘅香料&馬蹄,惹味 很不錯上海粗炒 $238正宗上海粗炒 口感不錯 但因太飽了 所以要包走蓮蓉壽桃 $48朋友生日 可以預先要求 在碟上寫祝賀語
服務超好
香港夜景真美

花雕醉雞 $168
雞肉滑口入味 酒味剛好 係食過最好食嘅醉雞

醬香和牛面肉 $128
很小地方可以食到 這個價錢超值

紅燒獅子頭 $238
裏面有不同嘅香料&馬蹄,惹味 很不錯

上海粗炒 $238
正宗上海粗炒 口感不錯 但因太飽了 所以要包走

蓮蓉壽桃 $48
朋友生日 可以預先要求 在碟上寫祝賀語
  • 花雕醉雞 醬香和牛面肉
昨日正午,我同朋友喺M+博物館看完展览后,佢神秘咁带我上咗CVIEW海景餐廳。一入去,我驚到咗!特別係嗰款星斑金鱼饺,真係係點心界嘅藝術品!金魚嘅鱗片好細致,咬落去,味道真係超乎想像嘅好!要講嘅係,CVIEW嘅點心比起我們常去嘅文華酒店仲要精緻,味道更係上佳,仲唔貴,真係係物超所值!後來聽朋友話,原來這裡嘅點心師傅係米芝蓮一星嘅大咖,怪不得出品這麼好!餐廳嘅裝修同海景真係好搭,坐喺窗邊,一邊食美食,一邊望海景,真係係人生一大享受!可惜咗,當時太投入咗,連影相都忘咗!總之,CVIEW海景餐廳係一家一定要試嘅餐廳!無論係點心嘅味道,還是餐廳嘅環境,都係令人回味無窮。如果你來到西九文化區,這家餐廳千萬唔好錯過!快啲來試試這份美食與美景嘅雙重盛宴啦!
2024-06-12
  • 抹茶紅豆荔枝球
  • 百香果柚子糕
  • 奶皇西瓜酥
2024-06-11 640 瀏覽
古時家中宴客,主人家都會親手寫菜單,這晚來到華Cview有幸一睹潑墨山水大師張大千菜單真跡,更品嚐到由廚師團隊重新演繹的大千宴。前菜六一絲,包括了鮮辣火腿豆乾、椒鹽鲜蟲草花、红油鮑魚凍、鹹香韭黃金針菇、椒麻萵筍、甜酸筊白卷。原本的六一絲是把6款食材炒在一碟,經廚師們改良後,以川菜其中6種味形分別展現出來,對愛吃辣的我來說,可說是過足口癮。燻子雞,雞隻以豉油慢煮48小時後,卷釀鵝肝再煎封,雞肉鮮嫩與幼滑鵝肝好搭配,吃時與蠶豆蓉及豉油一併吃下,這煙燻鵝肝雞卷拿滿分。非常足料的蟹⾁⽵笙翅,結合生拆蟹肉絲、⽵笙絲、青瓜絲、⿂翅的爽口與鮮甜,以雞湯煨煮,再加上野⽣椒⽔,味道濃郁清甜帶點微辛,清新美味。脆⽪遼參,廚師團隊以張大千名作《黄山奇松通景》取靈感,以關東遼參入饌,釀入鮮嫩多汁的豬⾁及鮮蝦膠,再以⾼湯煨煮,外層以滾油脆炸⼀層薄薄的⾦⾊蟬衣,口感香脆爽彈而鮮甜,伴以微辣青椒汁點睛,味道豐富。干燒蝦,煎香越南虎蝦,再以新鮮蕃茄剁煮成茄膏的酸甜醬汁煮至微收汁,蝦肉爽彈且入味。清蒸魚,本地東星斑以酒釀雞油蒸熟,再伴以清甜青豆,魚肉肥美,入口濃郁美味。燴磨芋,爽脆竹笙釀入磨芋及黃耳,再澆上酸辣汁,竹笙

燴磨芋,爽脆竹笙釀入磨芋及黃耳,再澆上酸辣汁,竹笙吸滿醬汁,鮮甜惹味。

干燒笋改良為安格斯牛肉春筍野菌湯,入口清淡但菌香味十足,喝得舒服。

甜品有外形趣緻的奶皇西瓜酥,入口鬆化,另外,還有燕窩凍蘋果汁,清新微甜,女士至愛。
2024-05-31
工作忙都要不忙放空一下所以日常都好鍾意去屬於你我的文化藝術新天地#西九文化區 參觀及欣賞美景到咗夜晚又係醫肚嘅時間唔講唔知原來M+ 博物館上有一間江蘇、淅江及上海風味的#中華美饌餐廳「 #華CVIEW 」鍾意中菜館門口的私隱度高以及有與別不同的隱世氣派一打開門就是長長的餐廳空間左邊有吧枱位置可飽覽 #西九維港美景配上傳統淮揚和江浙菜式的 #中華美食簡直就是觀賞美景及品嚐佳餚的好地方❣️⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨由店員誠意推薦多款精選菜式最後我哋一口氣order咗五款大家一齊開心share食🤍 【 #小籠包 】熱辣辣的小籠包粒粒飽滿皮很薄夾起不易穿破一啖放進口中湯汁肉餡交融肉質美味湯汁濃郁又鮮甜💚 【 #乾煸四季豆 】特色傳統菜式四季豆主要製作材料有四季豆及豬肉口感酥脆送飯一流🧡 【 #樟茶鴨 】遠處已經聞到樟木和茶葉的特殊香氣鴨的風味帶有鹹香外酥裏嫩、肉香濃郁而鴨肉口感很細嫩有嚼勁🩶 【 #弄堂蝦肉小雲吞 】採用鮮蝦做餡料的小雲吞啖啖蝦及肉夠晒真材實料💛 【 #雪菜黃魚煨麵 】肥美黃魚的份量頗多魚肉質感細緻彈牙雪菜的鹹香味及新鮮的魚令麵條變得很香濃入味
工作忙都要不忙放空一下
所以日常都好鍾意去
屬於你我的文化藝術新天地
#西九文化區 參觀及欣賞美景
到咗夜晚又係醫肚嘅時間
唔講唔知原來M+ 博物館上
有一間江蘇、淅江及上海風味的
#中華美饌餐廳
「 #華CVIEW 」

鍾意中菜館門口的私隱度高

魚肉質感細緻彈牙
雪菜的鹹香味及新鮮的魚
令麵條變得很香濃入味

2024-04-04 436 瀏覽
CVIEW is a newly opened Chinese restaurant located on the 16th floor of the landmark M+ in West Kowloon. The prime location offers a panoramic view of the Victoria Harbour.  It also features a stunning interior design that made use of Chinese screens, Chinese landscape features and sleek lines to echo with the skyline of HK while showcasing traditional Chinese culture.CVIEW specializes in traditional Jiangsu and Zhejiang cuisine, making use of different seasonal ingredients.  We tried the follow

CVIEW specializes in traditional Jiangsu and Zhejiang cuisine, making use of different seasonal ingredients.  We tried the following dishes during our visit:

- Sliced Pork Terrine Served with Zhengjiang Black Vinegar ($98)
- Tea Leaf Smoked Eggs ($68)
- Chicken and Wonton Soup (Half) ($328)
- Crispy Rice Cones Filled with Diced Chicken ($118)
- Braised White Cabbage with Salted Pork ($208)
- Steamed Pork Dumplings ($98)
- Pan-friend Pork Dumplings ($98)

All the dishes live up to our expectation with really balanced flavours and delicate presentation that showcase the skills of the culinary team.  We particularly love the chicken and wonton soup.  Served warm, the chicken soup was really flavourful and comforting.  The addition of Chinese cabbage and homemade wontons elevate the flavour profile and layering of the soup.  We just couldn’t have enough of it.

Do visit CVIEW for their Chinese cuisine if you happen to visit the West Kowloon Cultural District next time!
2024-04-04 513 瀏覽
兩年前同老公喺M+影Pre-wedding 好喜歡呢到充滿藝術文化氣息今次慶祝結婚兩週年 專登嚟返M+嘅餐廳慶祝☺️CVIEW 主打江浙中菜,坐擁維港海景,景色優美。餐廳展現出中國庭園景觀,更有一系列樹木代表四季嘅轉換,相當有意思!餐廳菜式選擇眾多,侍應為我地悉心推介菜式,服務既貼心👍前菜:花雕醉雞、黃瓜、鎮江肴肉醉雞鮮嫩,酒味濃香,肴肉味道清爽,味感有多種層次海參酸辣湯:係近期飲過最好飲嘅酸辣湯,酸度適中再帶微辣,口感穠稠滑順,加入海參更添矜貴。外婆紅燒肉肥瘦相間嘅五花肉,香滑軟腍,每啖都食得好滋味,配上上海菜飯減低油膩感👍干燒明蝦球蝦肉爽彈,醬汁酸甜惹味,好開胃!小籠包每隻外皮都夠薄,餡料肉鮮多汁甜品 酒釀小丸子:味道清甜帶酒香,小丸子口感軟糯
兩年前同老公喺M+影Pre-wedding
好喜歡呢到充滿藝術文化氣息
今次慶祝結婚兩週年 專登嚟返M+嘅餐廳慶祝☺️

餐廳菜式選擇眾多,侍應為我地悉心推介菜式,服務既貼心👍

前菜:花雕醉雞、黃瓜、鎮江肴肉
醉雞鮮嫩,酒味濃香,肴肉味道清爽,味感有多種層次

外婆紅燒肉

干燒明蝦球
蝦肉爽彈,醬汁酸甜惹味,好開胃!

小籠包
每隻外皮都夠薄,餡料肉鮮多汁

甜品 酒釀小丸子:
味道清甜帶酒香,小丸子口感軟糯
呢間江浙菜隱藏係西九文化區,夜晚嘅西九別有一番恬靜,行到入餐廳個份禪意都令人個心更加平靜🧘🏻‍♀️ 鎮江肴肉 ($98) 絕對係今餐飯嘅MVP,淨係擺盤已經好吸引😍 肴肉肥而不膩,而且食落幾香,加埋鹵凍同鎮江醋就啱晒🤙🏻 四喜烤麩 ($98)嘅調味都唔會太鹹,烤麩索晒醬油嘅精華,亦都唔會好油,仲有啲冬菇、木耳,整體都唔錯🤪砂鍋雲吞雞 ($328/半份) 無諗過半份上枱係咁大份😳 原個砂鍋上枱後,店員會幫手拆骨再分入一個個碗到,食起嚟都好方便✨ 雲吞皮好滑,咬落去餡料頗香,雞肉亦都唔會好乾柴,雞湯都好清甜,飲落暖笠笠🥰 原煲鹹肉菜飯 ($238) 熱辣辣,上枱仲係滋滋聲,聽到都流晒口水🤤 火腿鹹香十足,但整體比較油膩~總括嚟講,呢一間中菜都幾精緻,而且環境望住海景,一邊用餐一邊有種終於可以放鬆落嚟嘅感覺💆🏻‍♀️

【望海景中菜廳·飲茶食上海菜🥄🤤】/////西九龍文化區位置開揚 位於海邊嘅M+博物館16/F有間中菜廳 門口裝修高貴華麗🪟用餐時間可以望住海景食小菜 so chill!!🤩.✨沙鍋雲吞雞 (半隻) ($328)好欣賞個雞湯清甜冇味精🤭雲吞彈牙 肉味香濃 半隻雞份量都適合2-3人享用~.✨脆皮素鵝 ($98)腐皮呈金黃色 口感香脆 包住冬菇素鵝等材料 再點醬汁 酸甜有咬口😬.✨小籠包 ($98)皮薄餡靚 裏面有豬肉餡 滿滿湯汁👀.✨上海回鍋肉 ($238)回鍋肉切得薄身滑嫩 口感唔會太油膩👍🏻.✨上海津白炒年糕 ($238)年糕過於實淨 煙韌口感會更佳 配搭肉絲 小棠菜 配料都幾豐富(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵).✨棗泥鍋餅 ($88)鍋餅煎得香口惹味 夾住微甜嘅棗泥 飯後甜品之選😌———-📍華 (尖沙咀)尖沙咀西九龍文化區博物館道38號M+16樓
【望海景中菜廳·飲茶食上海菜🥄🤤】
/////

✨沙鍋雲吞雞 (半隻) ($328)

✨脆皮素鵝 ($98)

✨小籠包 ($98)
皮薄餡靚 裏面有豬肉餡 滿滿湯汁👀

✨上海回鍋肉 ($238)
回鍋肉切得薄身滑嫩 口感唔會太油膩👍🏻
✨上海津白炒年糕 ($238)

✨棗泥鍋餅 ($88)
鍋餅煎得香口惹味 夾住微甜嘅棗泥 飯後甜品之選😌

———-
📍華 (尖沙咀)
尖沙咀西九龍文化區博物館道38號M+16樓

2024-03-18
2024-03-21 486 瀏覽
M+充滿文藝氣息,原來16樓有間高質江浙菜,都好有藝術氣氛!餐廳以黑色為主,配以中式庭院,非常有格調,超級靚🥰 如果兩個人想靜靜地又想看海景,可以坐另外一邊窗邊位置🌅雞絲粉皮口感爽滑棉稠,配青瓜絲食用更清新砂鍋雲吞雞雞湯鮮甜濃郁,喝了兩碗🥹雲吞也很新鮮松子桂花魚廚師刀工和技術都好利害,將桂花魚片成小薄片片,再炸至一片片豎起,每片百合大小,每次食松子魚都會覺得醋味有點酸,而這個糖醋汁甜酸度混然天成,精緻又美味😋 沒有配白飯之下我一個人吃了半條魚鹹肉扒津白清甜津白配上鹹肉的鹹香,這個配搭很好拔絲香蕉雪山一樣的拔絲賣相吸引,脆皮焦糖包裹着香蕉,外脆內軟

雞絲粉皮
口感爽滑棉稠,配青瓜絲食用更清新

砂鍋雲吞雞
雞湯鮮甜濃郁,喝了兩碗🥹雲吞也很新鮮

松子桂花魚

鹹肉扒津白
清甜津白配上鹹肉的鹹香,這個配搭很好

拔絲香蕉
雪山一樣的拔絲賣相吸引,脆皮焦糖包裹着香蕉,外脆內軟

2024-03-11
2024-03-16 2568 瀏覽
今日係我第一次去M+,不過我唔係去睇展覧,而係去左位於十六樓既Cview。入面裝潢充滿中國文化氣息,氣派非凡,而且擺滿唔同大小既花草樹木。另外落地玻璃加上昏暗燈光,整體環境同格調幾適合二人燭光晚餐,中菜既燭光晚餐非常特別。餐廳另外有一列窗邊座位,容人可以一邊欣賞西九維港海景一邊享受美食🤩- 精選三小碟首先前菜有三款,包括花雕醉雞、鎭江肴肉同蜇頭青瓜。每款前菜各有特色,其中鎭江肴肉最令我印象深刻。蹄肉紅潤鮮嫩、鹹鮮有致,上湯豬皮膠晶螢剔透,口感獨特,而且可以中和蹄肉既油膩感👍🏻- 松茸燉花膠味道非常清甜,而且好足料,花膠非常大塊😍- 蜜豆河蝦仁蜜豆爽脆清甜,配上蝦仁更加突出蝦仁既鮮甜,每一啖都好滿足🥰- 蔥燒海參咁大個仔第一次食到原條海參,口感爽口。本身海參無咩味道,蔥燒醬汁同海參超夾,味道出色。- 松子雞米鍋巴賣相非常精緻,出面既鍋巴非常香脆,松子雞整到非常好似花生咁細粒,另外仲有松子,口感勁豐富,我一個人可以食曬兩件🤣- 腿片扒菜苗金華火腿鹹香十足,下面既草苗好嫩,不過賣相同味道無上面幾道菜咁驚豔🤔- 小籠包小籠包皮薄餡靚,入面非常多汁,外皮同時幾煙韌唔會一夾就爛👍🏻- 拔絲蘋果拔絲

精選三小碟

- 精選三小碟

松茸燉花膠

- 松茸燉花膠
味道非常清甜,而且好足料,花膠非常大塊😍

蜜豆河蝦仁

- 蜜豆河蝦仁
蜜豆爽脆清甜,配上蝦仁更加突出蝦仁既鮮甜,每一啖都好滿足🥰

蔥燒海參

- 腿片扒菜苗

- 小籠包

拔絲蘋果
- 拔絲蘋果
拔絲蘋果外脆內軟,味道無我想像中咁甜,值得一試!

整體而言,環境同景色都無可挑剔,除左腿片扒菜苗外之外,所有菜式都有驚喜。原來中餐都可以營造出燭光晚餐既氛圍👍🏻
2024-01-12
松子雞米鍋巴
腿片扒菜苗
拔絲蘋果
2024-03-12 398 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯今次佢嘅餐廳位於西九龍文化區,其實都係一個充滿藝術嘅地方,餐廳一入去就已經充滿藝術氣息,氣氛環境都感到讚嘆,除咗喺兩邊都有無敵海景,餐廳以一種深黑色加上園藝風格同音樂營造出獨特嘅環境,令我印象深刻,餐廳亦主打浙江、江蘇、上海菜等.腌篤鮮上海名菜之一,喺香港其實真係比較少地方有得食,主要食材有筍,醃肉,百頁等,全部嘢加埋一齊喺乳白色充滿鹹香味生煎包食落入邊多汁鮮嫩,充滿肉汁外皮煎到香脆,依家回想起亦非常回味 樟茶鴨外皮非常之香脆,肉質比較乾爽未食已經聞到好濃烈好香既煙燻味味道相當之吸引而且有唔配搭佢哋嘅饅頭食用東坡肉肥而不膩,肥肉嘅部份軟熟彈牙瘦肉嘅部份亦都腌製入味味道恰到好處拔絲香蕉造型吸睛,拔絲甜蜜可口又脆香蕉外脆內嫩,真係食完又想食個人感受:真係想俾多啲人知道呢間餐廳服務非常之好,而且環境特別舒服食物嘅價錢亦都非常之合理呀!非常值得去嘅一間餐廳!如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️ ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯華 (尖沙咀)尖沙咀西九龍文化區博物館道38號M
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

腌篤鮮

生煎包
食落入邊多汁鮮嫩,充滿肉汁
外皮煎到香脆,依家回想起亦非常回味

樟茶鴨
外皮非常之香脆,肉質比較乾爽
未食已經聞到好濃烈好香既煙燻味
味道相當之吸引
而且有唔配搭佢哋嘅饅頭食用

東坡肉
肥而不膩,肥肉嘅部份軟熟彈牙
瘦肉嘅部份亦都腌製入味
味道恰到好處

拔絲香蕉
造型吸睛,拔絲甜蜜可口又脆
香蕉外脆內嫩,真係食完又想食

個人感受:真係想俾多啲人知道呢間餐廳
服務非常之好,而且環境特別舒服
食物嘅價錢亦都非常之合理呀!
非常值得去嘅一間餐廳!

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

華 (尖沙咀)
尖沙咀西九龍文化區博物館道38號M+16樓
西九M+一向都係文青嘅聚居地,為咗更加貼近文青嘅style,我決定去吸收下文化氣息,為自己培養多啲氣質。今次就到訪M+16樓「CView」,餐廳入邊除咗夜景吸引我之外,另一個亮眼點就係有中式嘅園林設計,令人置身於中式庭園一樣。花雕醉雞 $168淡黃色又有光澤嘅雞身,連雞皮一樣都係咁嫩滑,食落仲有濃郁嘅酒香味。糖醋蝦球 $298炸皮厚度恰到好處,糖醋汁亦都唔會蓋過蝦球嘅鮮味,蝦身夠彈牙餸飯一流。雪菜毛豆百葉 $208呢個菜式我都係第一次試,原來係上海嘅家常小菜。百葉軟身又有彈性,味道有少少酒香,帶出毛豆天然嘅甜味。拔絲香蕉 $158一餐最期待嘅當然係甜品,金色嘅拔絲令到成個甜品更加立體,另外香蕉軟身又有甜味,做甜品真係一流。

花雕醉雞 $168

糖醋蝦球 $298