2016-09-27 895 瀏覽
人地個牌寫住南丫島雞蛋仔,我原本都諗住買雞蛋仔試吓嘅,點知行到埋去見到超~大粒~魚蛋😍無論男仔定女仔都俾超大、大粒、魚蛋呢啲野誘惑到,就俾去吸引左失去理智叫左一串大。魚。蛋。咁大~粒~呃like啱晒,同雞蛋仔一樣要$18架,見到咁大就想咬落😌貢~大~粒魚蛋冇汁嘅🙄真係得普通魚旦味仲要唔出嘅哈哈$18三粒,$6一粒其實真係有啲貴,下次都係理智啲唔好見到超大、魚蛋就俾人吸左去😂
2016-09-24
下午茶
2015-09-06 681 瀏覽
我到底相隔幾耐無入南丫島?當天天氣熱到一個點,但我竟然⋯相約LAM小姐去南丫島行山!不得不佩服自己及LAM小姐。天氣好熱,行到身水身汗!除了想要喝水外,也想吃點東西。正好看到,這裡有賣大魚蛋!當然要買來解一解饞!大魚蛋(3粒) HKD 17.00旅客生意,當然是有點小貴。但是魚蛋一粒就超大,3粒加起來份量不小。看上去是平平無奇的大魚蛋,原來有調味的!而且味道很不錯呢~有點點醬油加糖的味道,甜甜咸咸的!相當好吃!魚蛋彈牙,又爽口!行完一個上午的路,又晒又熱的。吃一串魚蛋補充體力,順便慰勞一下自己。

我到底相隔幾耐無入南丫島?

當天天氣熱到一個點,
但我竟然⋯
相約LAM小姐去南丫島行山!
不得不佩服自己及LAM小姐。

天氣好熱,行到身水身汗!
除了想要喝水外,也想吃點東西。
正好看到,這裡有賣大魚蛋!
當然要買來解一解饞!

大魚蛋(3粒) HKD 17.00
旅客生意,當然是有點小貴。
但是魚蛋一粒就超大,
3粒加起來份量不小。
看上去是平平無奇的大魚蛋,
原來有調味的!
而且味道很不錯呢~
有點點醬油加糖的味道,
甜甜咸咸的!
相當好吃!
魚蛋彈牙,又爽口!

行完一個上午的路,又晒又熱的。
吃一串魚蛋補充體力,
順便慰勞一下自己。
外賣自取
香港眾多離島之中,最愛便是南丫島,因為它集合了太多我喜愛的元素: 人少(比市區而言)、貓蹤處處、有各式各樣的手工店、富有異國情調、能輕易找到各國美食,最重要是有我喜歡的海鮮、山上山下還有很多考古遺蹟、深灣海邊更可以看見綠海龜產卵等等...。大學時代曾經有段時間很迷島上一間叫「南島書蟲」的店,幾乎是隔週便會跑來一次,之後還一定會行山,今次則主要是為了邪惡貓而來的。下船後跟着人潮方向走,看見一處叫「南丫島雞蛋仔」的檔攤,除了雞蛋仔和格仔餅,該店亦有售魚蛋、司華力腸、牛丸等小食。魚蛋有分正常和特大兩種,後者$17三粒,價錢比一底雞蛋仔還要貴。老闆把魚蛋放入透明膠袋,拿出來再用港幣$1來量度,發現魚蛋的size比兵乓球還要大一點,實在嚇人。論味道沒有很突出,不過咬下去,口感很彈,唯一擔心吃完這三球後,未知胃部還有沒有空間繼續吃下一間噢。
2015-01-01
2015-01-30 490 瀏覽
非常顯眼的小吃店,小吃選擇多,價錢亦便宜~好耐都無食過熱到燙手的雞蛋仔,雞蛋仔邊夠脆,色澤金黃,咬落去鬆軟香甜,蛋味濃郁,感覺像在吃蛋糕,軟軟的,好好味呀!豬皮跟平時吃的豬皮不一樣,有點在火鍋下吃凍豆腐的感覺。辣椒汁亦相當夠味,食到我頭都冒汗。
非常顯眼的小吃店,小吃選擇多,價錢亦便宜~

2015-01-25
20 分鐘 (外賣自取)
$30 (其他)
2015-01-24 517 瀏覽
南丫島雞蛋仔正正位於牛記茶餐廳門外,食店外有一條小人龍,當中不乏旅客,難得來到南丫島,不得不嚐離島雞蛋仔,繼續完成我的香港美味雞蛋仔版圖,目標是吃盡全港所有雞蛋仔!食店除了有售雞蛋仔,還有格仔餅、超大魚蛋等港式街頭小食。雞蛋仔($15)即叫即製,淡黃色的雞蛋仔比預期出色,表面香脆,內裡有豐富的蛋餡,鬆軟咬感,帶少甜,不俗!不過雞蛋仔很快變涼,要記緊趁暖的時候吃完喔。baka評價此雞蛋仔比起去年來南丫島時吃到的進步很多,現在可以列為最愛雞蛋仔的頭五位,真誇張,哈哈~
食店除了有售雞蛋仔,還有格仔餅、超大魚蛋等港式街頭小食。
雞蛋仔
不過雞蛋仔很快變涼,要記緊趁暖的時候吃完喔。
2015-01-17
5 分鐘 (外賣自取)
2014-12-20 203 瀏覽
是日,與小姐結伴同遊南丫島。落船不久,見有一檔雞蛋仔賣大大粒魚蛋,決定一試。 一串三粒超大魚蛋$17,如乒乓球般大小,雖非十分爽口彈牙,且入口帶甜味,幸也具有咬口,且略帶魚鮮香味。

2014-12-20
其他
2014-11-29 290 瀏覽
這𥚃除了有大大粒魚蛋外,亦有雞蛋仔及格仔餅。我買了一份雞蛋仔($15)試試。雞蛋仔外表很脆,內𥚃很鬆軟,口感很好!顏色鮮豔,不會有燶黑的情況。甜度適中。只是蛋味不夠明顯。雖然不及大澳的雞蛋仔,但仍屬極佳的出品,值得推介呢!

2012-04-16 98 瀏覽
買過了椒鹽白飯魚,再行前兩步,看見太太手拿着一塊久違了的格仔餅。此時為食的我當然也要分一杯羮了....拿近鼻子先嗅一下,沒嗅到甚麼蛋香來;再咬一口,餅身尤如濕水炮仗般"淰滋滋"的。縱然花生醬及牛油下得不少,但欠了蛋味及濕澾澾的咬口,已是死罪....不禁吃至大皺眉頭。這一刻,我忽然想起牛下未拆前四眼哥哥的炭爐格仔餅.....不知他現在身處何方呢.....
....

拿近鼻子先嗅一下,沒嗅到甚麼蛋香來
;再咬一口,餅身尤如濕水炮仗般
"淰滋滋"的
....

不禁吃至大皺眉頭
.....
5 分鐘 (外賣自取)
2012-04-02 67 瀏覽
南丫島相對長洲而言,小食比較少,加上這店坐落在大街上,地理位置very good一串有三粒的大魚蛋,看起來十分美味,於是急不及待買來一嘗。魚蛋的確大,但沒什麼味道(淡了一點吧)下次還是去長洲才吃大魚蛋好了。不知道這店的雞蛋仔如何?下回可一試呢!
南丫島相對長洲而言,
小食比較少,
加上這店坐落在大街上,
地理位置very good
已被我吃了一粒的大魚蛋
一串有三粒的大魚蛋,
看起來十分美味,
於是急不及待買來一嘗。
魚蛋的確大,
但沒什麼味道(淡了一點吧)
下次還是去長洲才吃大魚蛋好了。

不知道這店的雞蛋仔如何?
下回可一試呢!
2012-03-24
12月31日, YEAH~~~ 幸福歡渡咗整個2O11年!!! 喺大除夕嘅今日, 我地就去咗南丫島, 向住我地話過要去一次嘅風車山出發~~~::: 超大魚蛋 ::: $14見到呢個魚蛋大得咁離譜, 連平時少食魚蛋嘅呀菲都忍唔住買咗串試下! 一串三大粒, 亦唔係一般魚蛋嘅圓形, 有一邊係尖尖地~ 以前都食過d特大魚蛋, 感覺好似d發水丸咁, 咬落就好似一團粉咁… 不過呢到嘅魚蛋又無咁嘅問題喎! 口感相當彈牙~ 無乜魚味, 反而覺得有少少墨丸味! 作為街頭小食其實都幾得意~ 不過就油膩得滯, 一路咬個咀好似搽緊潤唇膏咁, 勁油!::: 雞蛋仔 ::: $12既然舖頭咁大膽以南丫島雞蛋仔起名, 我地又即管叫一底試試~ 由於佢即叫即整, 所以都要等一陣… 新鮮出爐熱辣辣嘅雞蛋仔望落十分對辦, 最頂係薄薄一層脆皮, 中間有空心, 最底層係蛋糕~ 聞落亦十分香蛋味! 不過食落味道就好一般… 蛋味甜味都薄弱, 仲食到有少少梳打粉之類嘅苦味… 同之前喺大澳食過嘅炭爐雞蛋仔真係爭得遠!好意外地, 以雞蛋仔打頭陣嘅華記小食店, 魚蛋味道比雞蛋仔優勝. 不過其實兩款小食都只是不過不失~ 南丫島仲有好多好野食

::: 超大魚蛋 ::: $14
::: 雞蛋仔 ::: $12
雞蛋仔
好意外地, 以雞蛋仔打頭陣嘅華記小食店, 魚蛋味道比雞蛋仔優勝. 不過其實兩款小食都只是不過不失~ 南丫島仲有好多好野食, 如非好餓都唔好隨便浪費quota…
門面乾淨企理
2011-12-31
8 分鐘 (外賣自取)
門面乾淨企理
2011-10-01 41 瀏覽
由於食左海鮮同豆腐花 個肚無咩空位 行過比粒大魚蛋吸引左不過記得自己好耐無試過雞蛋仔 掙扎一陣決定食雞蛋仔一賣見佢拎d整定既比我 就即刻叫佢加熱 佢都係例牌個句 岩岩整出黎架咁無計 唯有照食 一拎上手 仲熱 再食 好有蛋香而且軟硬適中 出乎我意料之外我自己食過唔少地方既雞蛋仔 呢間都算做得幾好愛雞蛋仔人士可以一試呀
由於食左海鮮同豆腐花 個肚無咩空位

我自己食過唔少地方既雞蛋仔 呢間都算做得幾好

愛雞蛋仔人士可以一試呀
2011-10-01
2011-06-17 94 瀏覽
一早預好時間在尖沙咀搭船到中環,之後再轉船到南島,前後都是40分鐘都事,挺幾捷的! 第一站是榕樹灣大街,除了吃還是吃,而第一站就來到這間新開的小食店。雖然店名叫南丫島雞蛋仔,但大家對它的雞蛋仔興趣不大,反而見到小店發售坊間少見的超大魚蛋,才引起大家興致一試。特大魚蛋一串共有三粒,索價$13,特點是不太圓身,份量就真的很巨大;味道方面,魚蛋外皮厚薄適中,咬來也有一定彈性,不過魚肉沒任何鮮味可言,相比之下還是長洲的大魚蛋較好吃。 然而又是那句,長老們面對新鮮食物,食得十分開懷歡心,做兒女的看在心裡也夠快慰了!

2011-06-11
2011-05-04 28 瀏覽
南丫島半天游,行近尾声,肚子不太餓,看看有沒有特式小食。 "特大魚旦",字又大,魚旦又大,遠遠也看見,暖暖地的鱼旦,算是彈牙,OK 喇!如魚旦能再熱一些就更佳。 13元3大粒

13元3大粒
2011-05-02
外賣自取
$13 (其他)
2011-02-27 46 瀏覽
行過看見有得賣雞蛋仔和珍珠奶茶,於是便上前落order。同個老闆娘講完要雞蛋仔之後,佢叫我等等。轉個頭同佢講加多杯珍珠奶茶,佢態度惡劣地問我加什麼?話唔知我之前落了什麼order。最後等了很久終於取得就走。個人覺得,雞蛋仔同珍珠奶茶都合格既,但D咁既服務態度就唔得囉!人一多佢根本做唔切,又無叫人排隊。D人行埋來都不知誰在排隊買野,誰在等取東西。秩序混亂。幫櫬佢還要受氣。講多人旺角D鋪比佢多人N倍喇,人地都唔會咁既態度喇!可能係獨市喇,因為都唔見有第二檔賣哩D野,所以先咁大支野。哩間野試一次就夠。
行過看見有得賣雞蛋仔和珍珠奶茶,於是便上前落order。

同個老闆娘講完要雞蛋仔之後,佢叫我等等。

最後等了很久終於取得就走。

講多人旺角D鋪比佢多人N倍喇,人地都唔會咁既態度喇!

可能係獨市喇,因為都唔見有第二檔賣哩D野,所以先咁大支野。

哩間野試一次就夠。
10 分鐘 (外賣自取)
紀念日
2010-10-17 37 瀏覽
除了長洲有超大魚蛋外,原來南丫島也有,看見店名南丫島雞蛋仔,便點了鷄蛋仔先。但要等再望望又看見有超大魚蛋,又點,說真味道一般,但頗大粒都幾開心,而且可以唧點甜醬、辣醬來吃,感覺良好好主打的鷄蛋仔,不像市區的有脆口的感覺,全是軟軟的,但蛋味濃是可取來這裏試試大魚蛋不錯

來這裏試試大魚蛋不錯
2010-10-16