餐廳: 華星冰室 (太和中心)
資訊:

2021-04-24 227 瀏覽
華星一向用心做奶茶同炒蛋,今日三點三食咗個常餐,保持一貫水準。叉燒湯意粉湯底味濃,意粉煙靭,加埋多士炒蛋同濃滑奶茶👍🏻佢哋仲加咗幾個素友選擇,塊素豬扒炸得非常脆口,值得一讚。
女朋友住在大埔但喜歡吃這家餐廳的早餐,今日早上有行與他來到這裏品嘗他所欣賞的茶餐廳早餐!食物果然與眾不同,我點了個炒蛋炒蛋質感十分滑估計入面有加了鮮牛奶, 培根雖然煎得不透徹,但不因為這樣而令到培根的質感有所改變,反而不太焦吃起上來質感也不錯,同時雞扒要煎得十分香配上燒汁吃起來外脆內軟! 反而家啡另外有少許失望,原本女友所說咖啡奶茶在這家餐廳是很不錯的選擇,但一看下去感覺並沒有很好喝的感覺,早餐已有驚喜,但咖啡也應該是早餐的靈魂,因而被我打了一些折扣!

2020-11-15
早餐
2020-08-31 316 瀏覽
色香味美的鮮茄牛肉雞蛋燴意粉,但係油就多咗啲,奶茶一般我覺得自己沖的仲唔錯。可能經開飯網落單特價所以份量偏細,我情願冇折扣好過。整體而言尚算滿意,一定會再次幫襯,等我下次叫通粉餐食。😋
鮮茄牛肉雞蛋燴意粉
2020-08-31
5 分鐘 (外賣自取)
鮮茄牛肉雞蛋燴意粉
2020-06-15 318 瀏覽
一直都有光顧該店,一直都想寫個食評。悠閒星期天大約十二時半再來用餐,店裡員工依然親切有禮,不用多想就照舊來個常餐: 茶走少甜、叉燒意粉、火腿炒蛋多士。不一會,奶茶、叉燒意大利粉奉上。先嘗一口我的至愛-茶走。茶味濃又夠滑!  今天要品嘗一杯高質素既奶茶並不容易,呢度杯茶就給我大滿足!再來多士配火腿炒蛋,切塊火腿加炒蛋連多士一起品嚐乃指定動作。炒蛋滑、多士外脆內軟!再來多口濃滑奶茶,然後就係叉燒意粉啦。叉燒美味、量多(附圖叉燒放底)。意粉很有咬口。今次再來,發現此店數年來食物水準依然保特,菜式(看似)簡單,但心機絶不簡單。別以為又是常餐數款作招徠,我見對面食客叫來叉燒滑蛋飯甚吸引,而且還有其他新菜式,下次來必試。我應該係當日中午第二位客人,坐下不久,其他街坊一家大細都陸續來齊齊到食好嘢。
一直都有光顧該店,一直都想寫個食評。

常餐
題外話/補充資料: 枱與枱之間設有膠版分隔已是常態,大家食得安心啦。
2020-06-14
常餐
2019-12-26 495 瀏覽
屋企人話有張積分卡,好易儲夠分玩嘢食或者禮物,我都幫襯多咗,食多兩三餐換禮物又真係幾抵嘅!豬扒炒意,包飲品$50,唔係貴唔係平,豬扒有時會腍得滯,今日就肥肉多得滯。炒意有鑊氣,今次味道幾好吵得幾香。鍾意呢度意粉質地,夠彈牙,無論係湯意粉或者炒意粉都好適合。炒意係12點後先至有,如果早左黎就要等到12點。熱奶茶熱鴛鴦,熱奶茶熱鴛鴦都好飲。奶茶係用黑白牛奶同好濃茶膽,每次水準穩定,夠香濃又滑。近黎熱鴛鴦水準都穩定,咖啡奶茶比例剛剛好,鍾意飲熱鴛鴦嘅應該都唔會失望。

豬扒炒意粉

熱鴛鴦
熱奶茶

豬扒炒意粉
熱鴛鴦
熱奶茶
2019-11-01 377 瀏覽
假日的下午兩三點先岩岩訓醒想搵d全日餐食下但又唔想食西餐就諗起華星冰室啦!是關佢地除咗有冰室嘅常餐之外,仲有一個叫鬼佬早餐但我今日就揀左散叫一個麵!因為我想食佢個「重口味」。呢個要散叫先有,而且要加8蚊,雖然有啲貴,但成日食沙嗲牛都悶嫁嘛!而且呢個麵湯幾好味嫁,有少少似蕃茄湯又好似加左其他野? 呢個麵我叫左鮮牛肉同牛餐肉做送,d送多到呢其實個湯我覺得以前「重口味」d,反而依家唔夠膿。另外,因為散叫無炒蛋配,我又另外叫多左份黑松露多士好貴啊!52蚊呀! 但佢d炒蛋又幾好食嘅。算啦!飲品當然係凍奶茶🤩佢d奶茶真心無得頂!
假日的下午兩三點先岩岩訓醒
想搵d全日餐食下但又唔想食西餐
就諗起華星冰室啦!
是關佢地除咗有冰室嘅常餐之外,仲有一個叫鬼佬早餐

但我今日就揀左散叫一個麵!

呢個麵我叫左鮮牛肉同牛餐肉做送,d送多到呢
其實個湯我覺得以前「重口味」d,反而依家唔夠膿。

另外,因為散叫無炒蛋配,我又另外叫多左份黑松露多士

好貴啊!52蚊呀! 但佢d炒蛋又幾好食嘅。算啦!
飲品當然係凍奶茶🤩佢d奶茶真心無得頂!
2019-08-21 357 瀏覽
我係食翠和里分店!不過可能太新未有鋪頭資料 我同男友都鐘意呢邊食飯 貪佢泊車夠晒方便😂😂😂😂今日同男友一齊放假 難得食到早餐早餐選擇都多。我同男友都揀左最普通既早餐轉炒蛋配咖啡野食送得好快 我係好鐘意食炒蛋的呢到炒蛋真係好滑 份量又夠多 好滿足火腿通粉係兒時回憶 呢到係雞湯做base我自加pepper調味 非常好👍多士都有驚喜 我放到最先食 竟然都仲係好脆牛油用料都係好 咸香味濃 咖啡正常港式口味 小妹腸胃好敏感 無肚痛 應該都乾淨😂早餐$38 值回票價👍
我係食翠和里分店!不過可能太新未有鋪頭資料

我同男友都鐘意呢邊食飯 貪佢泊車夠晒方便😂😂😂😂
今日同男友一齊放假 難得食到早餐

早餐選擇都多。我同男友都揀左最普通既早餐轉炒蛋配咖啡

野食送得好快 我係好鐘意食炒蛋的
牛油用料都係好 咸香味濃
咖啡正常港式口味 小妹腸胃好敏感 無肚痛 應該都乾淨😂
早餐$38 值回票價👍

2019-06-25 364 瀏覽
華星冰室一向都是地道茶餐廳代表,分店愈開愈多,每間的水準又會有不同,以今之大埔分店為例環境:人不多,等候時間接近零,室內裝修與一向的華星差不多食物:炒蛋略為老了一點,只可以說不同時間不同地點,味道的確有所不同,本人認為繁忙時間奶茶質素更高,可能茶不會放太耐令茶變老,奶茶叫保持水準,其他沒太大出入,不錯

環境:
人不多,等候時間接近零,室內裝修與一向的華星差不多

食物:
屋企夜晚有party,由起床開始忙準備,晏晝嗰餐唯有叫外賣(網上外賣平台), 好想食出前一丁,所以叫左個餐蛋麵,屋企人就叫咗個煎蛋豬扒會意粉。1點order,~1:35期待左好耐嘅午餐終於送到,預算之內既,因為都幾遠下。點知一打開,我個餐蛋麵變咗意粉,即刻睇返張單,餐廳張單就寫單拼意粉(午餐肉 煎蛋),明白佢哋忙嘅時候未必樣樣都要咁準,只要最後銀碼OK就得,但係我叫嘅係出前一丁,佢俾咗意粉我。重點係我都唔食意粉嘅☹️☹️,都唔緊要啦,照食佢啲餸,食咗一舊豬扒,又”un”又”鞋”,好唔開心,未試過咁。雖然唔鍾意食意粉,不過試咗少少佢嘅蕃茄會意粉,味道係唔錯嘅,個汁教得幾好,鍾意食意粉嘅人呢個粉都幾好食,但揀餸就建議唔好揀豬扒。

外賣送餐
2019-05-18 250 瀏覽
有食過營養餐既都知佢平時唔會係咁上,今日整到成份三文治咁,仲要冇烘底冇搽牛油!前題係我叫既係一份冇special order既餐。外賣冇check到就變左咁!!!下次外賣記住要check下先走😡😡
營養餐
2019-05-18
外賣自取
2019-05-15 209 瀏覽
華星冰室係名就大家都知,係大埔開左分店咁耐一直冇幫襯過,今次終於一食。開左幾個月都仲好多人食,而且我發現係熟客居多我食叉燒湯意,一開頭望落都真係呆左呆,驟眼睇好似得一舊仔叉燒咁,好在原來啲叉燒係哂底火腿炒蛋+多士奶茶偏向多奶,但好滑幾好飲啵叉燒炒意,睇樣又係奇貌不揚,但係食落又幾香口,幾有鑊氣!冰室出名但冇令人失望!熱啡,港式茶餐廳黎講係高質既!食緊野途中老闆又來送花比佢啲伙記同食客,估唔到我未做人呀媽但係母親節都有花收,真係窩心呀

火腿炒蛋+多士

奶茶偏向多奶,但好滑幾好飲啵

熱啡,港式茶餐廳黎講係高質既!

2019-01-23 396 瀏覽
大埔呢間分店係正屋企樓下,周末最鐘意黎食下午茶餐,夠哂平靚正快😆又唔洗點等位!每次黎都必點佢既出前一丁雙拼餐餐,出前一丁煮的岩岩好仲有少少硬身,俾調味粉你自己落~加沙嗲牛煎蛋🍳係個Good morning arr😋😋
2019-01-21 263 瀏覽
依間位於太和食街集中地,餐廳設計以單車為藍本,最特別是其中一架單車是周星馳踩過基本上每次食都會叫常餐,下午茶就會叫出前一丁餐炒蛋,多士每次水準都很高,不過湯底較淡,不如灣仔總店

基本上每次食都會叫常餐,下午茶就會叫出前一丁餐

炒蛋,多士每次水準都很高,不過湯底較淡,不如灣仔總店
2019-01-21 204 瀏覽
唔知係唔係香港壓力真係好大, 今日呢度華星茶餐廳, 服務嘅態度真係好差。 對客嘅態度呼呼喝喝, 全無禮貌。而佢哋嘅食物, 全部都係一pat一pat畀你。 下次應該唔會再幫襯。

2019-01-19 139 瀏覽
秋高氣爽 入黎行山前嘆返個good morning!華星一向以快見稱 一坐底就會有個哥哥係隔離行幾轉睇你落得單未 一落完單隔左5分鐘唔洗已經上齊哂食物今次同平時一樣落左個常餐 火腿通粉+滑蛋+多士+熱奶茶火腿通用上湯去煮 入味之餘通粉又夠爽口滑蛋做得出色 唔會好老 而且雞蛋色澤好黃 應該用本地/外國雞蛋去煮而熱奶茶我自己就覺得係華星招牌 茶味濃奶夠滑 茶同奶比例好完美 一飲就知同其他茶餐廳有好大分別!P.S. 大埔呢間分店門口係內街入面 平時少入黎都搵左少少時間
秋高氣爽 入黎行山前嘆返個good morning!

今次同平時一樣落左個常餐 火腿通粉+滑蛋+多士+熱奶茶
火腿通用上湯去煮 入味之餘通粉又夠爽口