餐廳: 華星冰室 (阜財街)
資訊:

2020-12-31 1372 瀏覽
又喺行山日,老友知我喜歡挑戰吓,。又最好行啲未行過嘅,所以,今次由友人帶路,由粉嶺出發,經「蝴蝶山徑」起步,先嚟個前菜上到480M高嘅北大刀屻,接着走到是日主菜566M高嘅大刀屻,終點就喺嘉道理農場。晌呢個位,有巴士駁去大埔或元朗,元朗就大家都方便散水,所以,落到元朗就食個下午茶補補體力,最就腳就喺落咗巴士附近間「華星冰室」,一於揀呢度攤抖吓。呢間「華星」屬細鋪,內裡地方本身就唔好大,加上依家疫情,間起啲硬紙板,感覺就更逼狹,但都無辦法。餐牌就一大疊,不過,下午茶時段嚟到,主要就喺下午茶餐及全日套餐中作選擇。小弟原先都諗住食菠蘿油,不過,見佢有一款炒蛋菠蘿包,都喺一樣價錢,所以,就改改要呢個餐,提升菠蘿包嘅滋味。啲硬紙板唔止喺做間隔,仲喺用嚟宣傳吓餐廳嘅食品,如佢哋嘅包點唔落防腐,不含豬油,其實呢啲晌時下嘅飲食界都喺基本。炒蛋菠蘿包 $25首先個菠蘿包都有番咁上下大個,「菠蘿皮」亦好工整,而且,極之脆口,一口就碎到一枱都喺皮碎,然而,包身亦好軟熟,雖然喺來貨嘅,都喺有質素。炒蛋就睇得見塞滿好多,兼且都炒得滑,充滿蛋香,第一次食咁嘅組合,真喺唔錯喎。熱奶茶佢哋嘅紙板有介紹,用唔同粗幼嘅錫
,都喺一樣價錢,所以,就改改要呢個餐,提升菠蘿包嘅滋味。
炒蛋菠蘿包 $25

炒蛋菠蘿包
熱奶茶

佢哋嘅紙板有介紹,用唔同粗幼嘅錫蘭紅茶嚟做,小弟就無深究咁樣做喺咪有根據,但總之出嚟杯奶茶色澤對辦,入口真喺醇厚細滑,茶底芳香。
熱奶茶
友人話大刀屻依家兩邊着滿草,十幾廿年前喺光禿禿,山頂位既尖又窄,遠睇確有大刀之態,依家仲保留以前嘅鐵鏈「扶手」,都想像到以前喺幾險要。如果唔點影相、打卡,行開山嘅朋友3個半鐘內可以行得晒,否則,都幾辛苦,因為上落梯級勁多,不過,我哋啲賤命,鍾意攞苦嚟辛,哈哈
行完山,出身汗,又嘆到份性價比咁高嘅下午茶,喺滿滿足足嘅一天。
炒蛋菠蘿包
2021-05-01 26 瀏覽
我們於1/5(六)約14:00到達餐廳,叫了3個餐:常餐:叉燒意粉、火腿煎蛋及牛油多士;咖央西多 及Pizza多士。❶常餐:叉燒意粉、火腿煎蛋及牛油多士($42)起初來的時候,只看到意粉,沒有叉燒,味道一般,火腿煎蛋及牛油多士也不是熱的,不值一顧。❷咖央西多($30):比外面餐廳的西多面積較細,咖央醬也不是很多。❸Pizza多士($28):有粟米,火腿,芝士,比較創新,也是唯一較好吃的食物。另外,待應在我們差不多吃完東西,喝飲品的時候,已經收拾好所有的餐具及碗碟,然後放比下一枱客人的餐具在枱面,感覺好似催人走,令食客感受不太好。
常餐
常餐
咖央西多
Pizza多士
2021-05-01
Pizza多士
元朗大把選擇真可以吾使揀佢早餐只可以通粉,常餐只可以跟公仔麵。正常都可以轉其他,吾轉得吾緊要既,但我吾知吾轉得,問下男樓面佢就黑口黑面勁吾耐煩,雖然帶住口罩,但眼神同態度都極吾友善。另外衛生都吾見得好好,佢放低兩杯水,但其中一個杯邊仲痴住食物既殘渣冇洗乾淨,因為我吾飲只用黎洗餐具,加上個男樓面好似得罪佢咁,都費事叫佢換。食物質素就中規中矩啦,都係火腿通同沙爹牛麵,冇特別好食,又吾難食。之後埋單,個女收銀又係好似得罪佢咁,黑口黑面又冇講幾錢同找幾錢,再加找錢用掉的,雖然我有眼睇張單既,但基本禮貌都冇。
元朗大把選擇真可以吾使揀佢

2020-10-09 286 瀏覽
以前成日去旺角間華星冰室,元朗開左分店近屋企,咁岩經過突然想食就去買🍝鮮茄豬扒燴意粉 $45一向都好鐘意呢間的燴意粉,點鮮咁鐘意因為多洋蔥、蔥,同勁多汁!超濃港式茶餐廳鮮茄汁味道,正😋蕃茄又大件同都算多,可惜豬扒可以再煮淋d同好味d,同食完都口渴都多味精,不過呢個價錢,呢個質素完全可以接受😉另外服務態度算不錯,買外賣主動拉櫈俾我坐,仲好快就有,值得一讚👍🏻

🍝鮮茄豬扒燴意粉 $45

外賣自取
  • 鮮茄燴意粉
2019-11-24 712 瀏覽
之前已留言話呢到伙記態度差,改善了一排後,最近有一男樓面態度超趕客,由於佢說話冇禮貌,我冇落order就走了,我發誓我唔會再幫襯,因為我比錢唔係要受氣,希望各明星老闆真係要好好留意下

2019-11-24 447 瀏覽
早上唔知食咩,見華星入左元朗都未試過,就入去食早餐。入到去坐低,我問個男侍應有咩早餐食,佢好悔氣話:咪呢度囉,搵手指篤兩篤。之後再叫佢黎落單,佢又好悔氣話:咪黎緊囉。問佢可否轉米粉,佢又好大聲話:唔得。d態度真係好差,又黑面,我俾錢食野仲要受氣,什麼垃圾餐廳。d通粉,公仔麵餐普通到極但又貴。d炒蛋放埋落湯,林晒,蛋醬又淡,所以無咩蛋味,煎蛋餐又勁多油,通粉又林好難食,用上一d好cheap的材料但$39一個餐。真係唔知有咩理由會再幫襯。
2019-11-24
$40 (早餐)
2019-11-24 299 瀏覽
睇左老闆民迪電視節目講解餐廳現況,見老闆經常做慈善,於是星期六早上一心走去幫襯元朗店,老公去泊車,我先去攞位,但未入去一肚氣,入去禮貌講出幾多位,但遭到安排座位嘅員工不禮貌對待,大聲一句:「唔好入嚟,出面排隊!」其實當時門口都無人排,好,你叫我出面等咪出去,之後個員工出來亦非常不禮貌話:「2位你人齊未?!呢度假期要人齊!」一臉極度唔憂做嘅表情同態度,其實公司有規矩可禮貌同客人講,但咁樣令一心來支持嘅我只好拋下一句:「咁不用了,唔該。」非常失望離開,亦永遠不會再來!呢個時勢嘅香港同成個華星冰室都多得你呢d人唔少!
2019-10-05 282 瀏覽
今早食早餐,由上通粉開始食,未食完個餐一半,都係十分鐘左右,已有伙計叫你食快D因為多客,以後唔會再多,因為已少我一家人去食。伙記態度差,就算食物幾好都冇用,枉我幫襯左筲箕灣店咁多年,依家元朗店唔掂
2019-10-05
2K
位於元朗的華星冰室,是一間售賣香港平民美食的茶餐廳。「用心做好炒蛋丶奶茶」是餐廳的精神標語,想吃份正宗港式風味的炒蛋? 想吃杯正宗口味的港式奶茶? 去華星冰室就沒錯啦。華星冰室在香港的港九新界都有分店,全部走黑白型格裝飾風格,比傳統的懷舊冰室多一份新潮感覺哦。設有茶餐廳必備的卡位,是遊客們打卡拍照的好地方哦。餐廳深受歡迎,曾被票選為 - 我最喜愛食肆和必食茶餐廳。明星,遊客和街坊勻是常客 ,在中午和下午茶時段光顧,必定大排長龍呀。服務員叔叔非常熱情,稱呼客人為 : 朋友朋友,又介紹店家的招牌菜,讓人感受到香港人的好客之道哦。公司三文治 $50只在二時至六時供應的公司三文治,賣相好吸引呢! 超大件的公司治,一人獨享,甚感滿足哦。麵包很厚,去邊烤香,散發香氣。公司治有兩層餡料,一層是芝士丶火腿丶青反丶蕃茄丶生菜,一層是炒滑蛋丶鹹牛肉,炒蛋果然是的餐牌貨,滑嫩可口,蛋香豐盈,很不錯哦。沙爹牛肉叉燒公仔麵$39這碗公仔麵是採用港人最愛的出前一丁,呈上時更會附上湯包粉,客人可自行加入增味。沙爹牛肉和叉燒的份量充足,味道稱不上絶頂,但以份量多取勝。熱奶茶招牌熱奶茶,是光顧茶記的必喝飲料哦。
位於元朗的華星冰室,是一間售賣香港平民美食的茶餐廳。

公司三文治 $50

沙爹牛肉叉燒公仔麵$39

熱奶茶

招牌熱奶茶,是光顧茶記的必喝飲料哦。
2019-09-15
2019-08-11 277 瀏覽
訓到下午2:00才起身食下午茶,華星冰室分店港九新界都有,但都是第一次光顧,餐室內座位不多,但地方也寬闊,地方尚算乾淨,冷氣充足,感覺舒服。45元下午茶餐也算超值,半熟太陽蛋,煎得好靚,配上火腿及厚多士,平凡也好食,另外還有叉燒意粉,叉燒肉身夠淋及半肥瘦👍👍茶餐叫左凍檸茶,茶味一般餐廳老闆好有心思,在廁所貼了兩幅文字,令去廁所的人靜靜地反思😂😂

2019-08-11
2019-07-02 261 瀏覽
一直有幫襯開其它分店, 這間是唯一次次都不用等位的。 早餐沒什麽選擇,都是炒蛋多士火通粉,多士外脆內軟,炒蛋很香消,份量亦十足,火腿通粉,通粉很彈牙,和其他分店的一樣,火腿絲很多亦唔鞋口,雞湯湯底偏咸,味精落重手左。 凍奶茶茶底可能很熱,一上枱冰巳溶了三分一,一浸很厚的冰水浮面,所以巳經變得唔好飲,但熱奶茶是很有水準的, 用餐地方好很迫,對面肥婆講野噴口水幫我加料,冷氣凍過停屍間,所以只能速戰速決。响元朗區價錢偏貴,廚房做野不夠用心。
一直有幫襯開其它分店,
這間是唯一次次都不用等位的。
早餐沒什麽選擇,都是炒蛋多士火通粉,
多士外脆內軟,炒蛋很香消,份量亦十足,
所以巳經變得唔好飲,但熱奶茶是很有水準的,
用餐地方好很迫,對面肥婆講野噴口水幫我加料,
冷氣凍過停屍間,所以只能速戰速決。
响元朗區價錢偏貴,廚房做野不夠用心。

2019-06-29
$45 (早餐)
  • 炒蛋
2019-06-26 225 瀏覽
相信好多人都聽過「華星冰室」呢個名,咁多年嚟有無數嘅明星嚟幫襯,今日就入去試下,睇下仍係唔係咁有料到先😏!由於全場接近爆滿,所以只被安排坐單邊卡位,未睇餐牌前已經被幅牆吸引住🤓點解?因為牆上面有好多明星嚟幫襯時影嘅相📸有一眾華星歌手🤩,梁漢文、陳奕迅、楊千嬅,感覺好似返返十幾年前咁🥰叫左一份早餐,有「火腿通粉」、「煎蛋多士」、「熱奶茶」!火腿通食落不過不失,係通粉頗為韌左d,還可以啦!煎蛋多士就幾正,塊多士係焊過,但未至於太過乾!下次嚟可以試埋個下午茶😏

下次嚟可以試埋個下午茶😏
火腿通粉
煎蛋多士
2019-06-26
早餐
火腿通粉
煎蛋多士
2019-06-26 144 瀏覽
平日早上9點鐘到,見到華星冰室內大半都坐滿客人,開業一段日子都未試過,就決定今日試下早餐選擇唔多,只有三、四款餐選擇,今次叫左火腿通粉,配煎蛋多士,加埋熱飲要$39,比普通茶餐廳貴。通粉湯底餐牌寫住係雞湯底,但飲落都係有味精既感覺,食完後會覺口乾。而熱咖啡就反而不錯,有咖啡香無帶酸澀味。多士用上超厚方包,食落軟熟,不過可以熱些就更好;煎蛋就份量十足,仲有脆邊,讚👍🏻總捨而言,早餐性價比不高,用同等價錢應該可以有更好既選擇。

總捨而言,早餐性價比不高,用同等價錢應該可以有更好既選擇。
2019-06-25
$40 (早餐)
2019-06-04 192 瀏覽
今早忙忙碌碌忙到不知時間過,仲諗住去食個早餐,點知已經中午。入到冰室睇餐牌,睇左好耐,發現其實都唔係太多野揀,睇黎睇去就睇岩個營養餐岩口味啲。需則我覺得佢地係想類似澳洲牛奶公司咁,睇落餐牌好多種類,但實則來來去去都係果三個餐,但始終果間係澳洲牛奶公司嘛~最出名,而又穩定的炒蛋出品。營養餐火腿炒蛋多士配熱奶茶-多士夠厚夠鬆軟,-炒蛋唔算太滑,-奶茶還好,茶味可以再濃啲。整體感覺就係各樣都一般般啦,就這樣開始了我一般般的一天。
今早忙忙碌碌
忙到不知時間過,仲諗住去食個早餐,
點知已經中午。
入到冰室睇餐牌,睇左好耐,
發現其實都唔係太多野揀,
睇黎睇去就睇岩個營養餐岩口味啲。

需則我覺得佢地係想類似澳洲牛奶公司咁,
睇落餐牌好多種類,
但實則來來去去都係果三個餐,
但始終果間係澳洲牛奶公司嘛~
最出名,而又穩定的炒蛋出品。

營養餐

營養餐

火腿炒蛋多士配熱奶茶
-多士夠厚夠鬆軟,
-炒蛋唔算太滑,
-奶茶還好,茶味可以再濃啲。

整體感覺就係各樣都一般般啦,
就這樣開始了我一般般的一天。
2019-06-01
2019-05-30 137 瀏覽
華星炒蛋真係冇得輸......好滑好香,入到去可以見到每個人枱面一定有一份炒蛋。個多士又夠脆,薯餅亦十分出色,炸得啱啱好,係個煙肉略嫌咸左啲同唔夠香口,但整體黎講都係唔錯嘅早餐選擇。好立克好重奶味,個人就唔算太中意。見到有人沙嗲牛加炒蛋好似都幾正。