2010-06-23 116 瀏覽
I see a lot of good comments here... but i was VERY disappointed with the food...ALL of them are way below my standard... or simply i choose thee wrong kind of food...This shop is small and just one of the local area shop... the bosses... (i think they are couple) are very nice, chatty and friendly...They have many different kinds of food to choose from...but i am sorry i didn't like any of the food there... sorry~ not my cup of tea...

too much fish sauce and chilli
soup with no taste but is free ^O^
nope... no taste...
so so...
extremely SWEET!!!!!! >.<
2010-01-11
nope... no taste...
2010-02-01 34 瀏覽
是日時間好趕,成 2 點先差唔多食得飯,黎到佢已經無哂人執哂野咁,驚佢已經收左爐。問佢有無野食,佢話仲有,最緊要係你啱食,哈哈,呢個老闆娘好好呀。套餐有成十款選擇,應該日日都係咁上下,最後要左個蝦羔炒飯。飯未黎佢就俾左一大碗湯我先,仲同我講話呢碗湯下火喎! 哈哈,我個樣好熱氣咩! 其實飲左我都唔係好飲得出係咩湯,不過個湯夠清甜,幾好飲,而且非常大碗!等左一陣個飯就黎左啦,嘩,感覺幾大碗下,唔知食唔食得哂呢。賣相唔差,有隻炒蛋係上面,不過側邊幾條菜就好似HEA左少少 XD。個飯炒得好香好濃味,唔散乾身,不過感覺唔係好多油。而且都算幾多料,有好多雞肉,切到一粒粒,不過有D食落口感覺粗糙左少少,即係好唔滑既感覺。加埋炒蛋幾好味,可以調劑下D鹹味,最鍾意食個D帶少少甜味既臘腸,非常惹味。食完再慢慢飲埋碗湯佢,個段時間完全無人騷擾,可以慢慢睇下電影咁,係一個食LUNCH既好地方。感覺佢夜晚都唔錯喎,搵機會試下先。

大大碗下火湯
蝦羔炒飯
大大碗下火湯
蝦羔炒飯
2010-02-01 22 瀏覽
封筆良久,過去一年轉變極大且工作繁忙。不過二月來了,虎年亦快將來臨,小弟也是時候重出江湖要寫下食評了!自上年九月新工上任後,大部分時間都會出沒於薄扶林和西營盤一帶,所以對本區的食肆可謂瞭如指掌。其中泰國菜在本區也算是選擇不少,由西邊街到第二街,泰國餐廳也有四、五間,要數有質素及實惠的非華昇莫屬也。九月到現在光顧次數可以說是數之不儘。午市套餐和晚市套餐都是約有十款選擇,價錢分別是$26和$28,只是兩大洋之差和多碟菜而已,另外還是其他特色炒粉麵飯都只是$35左右。是晚與友外賣了火車頭炒飯($28)和香葉肉碎炒飯(加辣)($35)回公司吃,各連例湯及菜。火車頭炒飯有豬肉、芥蘭、車厘茄,用料十足,甚有鑊氣。至於香葉肉碎炒飯則香辣惹味非常,好辣人士記得跟老闆娘說要「加辣」,包你回味無窮。晚餐每人約三十元有菜有肉有湯,實在是超值。不過如閣下對泰式煮法的海鮮有興趣的話,堂食也有很多選擇,但大家最好預早訂位,因逢五六日這裡都極度旺場的。

2010-01-30
  • 香葉肉碎炒飯
  • 火車頭炒飯
  • 泰式拼盤
2009-12-06 26 瀏覽
筆者出身草根,自少只知 "石頭飯" "懷石料理" "石燒" 等菜式就代表貴野!!平價版本就是韓式鐵板燒,印象中就是好多前菜,好大油煙,用埋非常"痴"底難搞今次咁短時間於相同鋪頭寫食評,因為老闆 call 話試新野,(個老闆真係好鐘意試新野),佢話買左幾塊石板,可以玩韓式石板燒,ok!! 一行八人就試下新野!一去到就見到塊石板,原來可以直接放於 Gas 爐上面用! 不過要先上油,感覺幾好玩! 不過食味唔知點? 用一般用火燒或者鐵板又有乜唔同???老闆幫我地安排左生蠔! 鮑魚仔! 魷魚仔! 豬頸肉! 羊肉片等做開始!一開始石板烤肥牛! 正~ 勁快趣又惹味! 但油煙比想像中少左 dd~~~再黎試羊肉片同豬頸肉! 好味~ 以前經驗韓式鐵板好易一放肉落去就 "痴" 實晒,除非落好多油落去,原來用石板唔洗咁多油又唔會勁"痴"底,同行友人一邊食一邊話好玩! 同埋 d 食物燒出黎食都仲可以保持好 juicy! 肉類唔會燒到乾爭爭。跟手又燒 d 海鮮類試試~ 石板燒飽魚仔同生蠔都係第一次試,Keep 到好鮮味!連 d 魷魚仔燒出黎個心都好鮮甜! 好好味~再黎再燒串燒、帶子、茄子、大蝦 (可惜個個已經掛住

一去到就見到塊石板,原來可以直接放於 Gas 爐上面用!

再黎試羊肉片同豬頸肉! 好味~

連 d 魷魚仔燒出黎個心都好鮮甜! 好好味~

再黎再燒串燒、帶子、茄子、大蝦 (可惜個個已經掛住食! 無人影相~~~)

最難得老闆一早準備好一個燒汁,好多食物可以一邊燒一邊上汁,
更加惹味!

今次大家食得好開心,而且好抵,埋單為番一人百二蚊,
假假地都叫做石燒,仲想點???
今次主角-石板烤肉
鮑魚&生蠔
醃好的墨魚仔&豬頸肉
肥牛片&牛柳粒
羊肉片
  • 石板烤肉,燒大蝦,燒生蠔,燒鮑魚仔
之前同美女朋友放工之後到西環食糖水跟美女到了西環後,她發現很近蝦多士的這店,二話不說的便拉我來了!門外看真的不起眼 坐到裡頭即刻叫了兩客蝦多士老板娘還認得我的美女朋友呢第1次吃的稍燶但可以接受金黃的麵包上有著原隻的肥美大蝦不禁要說句:好好味啊!最近前幾天又和朋友食飯,立即想到這裡試其他菜兩個人要了泰式炒金邊粉、菠蘿炒飯,蝦多士,青檸梳打等的時間老闆娘送上兩碗湯,不知是什麼湯,但 - 意外的鮮甜! 金邊粉酸酸辣辣的 旁邊配備了花生、辣椒乾、青檸和砂糖不錯啊~還有生菜,吃了這些炒飯實在吃不下了吃了幾口配料很多,很好吃,不想浪費便打包走了友人也說這店的食物很不錯! 尤其係蝦多士~~
之前同美女朋友放工之後到西環食糖水
門外看真的不起眼
坐到裡頭即刻叫了兩客蝦多士
老板娘還認得我的美女朋友呢

第1次吃的稍燶但可以接受
金黃的麵包上有著原隻的肥美大蝦
不禁要說句:好好味啊!

最近前幾天又和朋友食飯,立即想到這裡試其他菜

兩個人要了泰式炒金邊粉、菠蘿炒飯,蝦多士,青檸梳打

金邊粉酸酸辣辣的 旁邊配備了花生、辣椒乾、青檸和砂糖
不錯啊~

還有生菜,吃了這些炒飯實在吃不下了
吃了幾口配料很多,很好吃,不想浪費便打包走了

友人也說這店的食物很不錯! 尤其係蝦多士~~

泰式炒金邊粉
菠蘿炒飯
蝦多士
泰式炒金邊粉
菠蘿炒飯
蝦多士
2009-11-22 32 瀏覽
老友好鐘意食蝦蟹海鮮,古古惑惑話帶大家食好野,出發前梗要上 openrice 睇睇乜料,第二街華昇美食, 又無乜華麗裝修,心諗都係 d 街坊野加泰菜,不過無乜惡評,ok, 又試下係乜傢伙!!!老友訂左位,一入去就見到大大隻長腳蟹!! (起碼有五斤!) 嘩~ 乜老友今次咁好準備!!車~ 原來係另外一枱客訂左,不過我地都訂到隻細 d 既長腳蟹 (大約 3 斤到啦~)老細推介我地長腳蟹兩食,蟹腳就啖啖肉~ 蟹蓋同 d 蟹羔就用黎焗飯! 勁好味~又黎左個錫紙鹽焗大頭蝦,賣相普通,不過 d 羔多到我擔心膽固醇又超標,一啖一驚心。轉頭又上個 "森林大蝦" ,齋睇個樣真係唔知乜野係 "森林"???不過一上菜就好香! 望落去確又似有 d 樹枝樹葉! 哈哈~問問老細,原來 "森林" 係形容個賣相, (佢話係個熟客同廚師改既名),其實係 d 香茅、香葉、乾蒜粒、南薑粒同其他調味料爆香,整法同味道應該係 "避風塘" 整法既改良版,更加香同惹味。(用黎送啤酒正到不得了!!!)森林大蝦太惹味! 我地想再 encore,老細建議黎個 "森林肉蟹" !差不多用料,不過就再加入少少香料同辣味! 又係勁惹味!如果食得辣
ok, 又試下係乜傢伙!!!

一啖一驚心。

不過一上菜就好香! 望落去確又似有 d 樹枝樹葉! 哈哈~

其實係 d 香茅、香葉、乾蒜粒、南薑粒同其他調味料爆香,
整法同味道應該係 "避風塘" 整法既改良版,更加香同惹味。
(用黎送啤酒正到不得了!!!)

差不多用料,不過就再加入少少香料同辣味! 又係勁惹味!
如果食得辣,相信再加辣就正斗!!

最衰無大隻瀨尿蝦,如果唔係一定又 "森林" 左佢~

期間又有叫個 "生蝦"、"蝦多士" "生菜包" 同 "泰式金邊粉",
一般大路泰式食品有一定水準,原來裡面個廚師真係泰國人!

可惜一行只得 6 人,仲有好多菜式都試唔到!
食緊期間都發覺呢間鋪都好多熟客,有不少係附近既 HKU 學生,
都幾奇怪無乜人食評呢間鋪頭,可能真係無乜廣告同裝修關係,
不過老細的服務態度同食品質素補救到該店普通既裝修。

睇佢鋪頭細細,原來都幾多不同菜式,不過有不少菜式都要預訂,
老細話咁樣可以減低來貨(責貨)成本,所以果晚訂隻長腳蟹食都好平!!
下次等再多 d 人就可以再試多 d 唔同菜式。
鹽焗大頭蝦
泰式金邊粉
惹味森林蟹
森林大蝦
大大隻長腳蟹
  • 長腳蟹兩食,森林大蝦,森林肉蟹,生蝦,泰式金邊粉,
2009-04-10
人與人是講緣份,食店也可嘗不是。你今日食到的,聽日未必有。今日好食的,聽日又未必好食。第一次吃就覺得好吃的,就會keep住番食。first impression,食如此,人也如此。華昇係tco時代最愛的飯堂,親切、平價有質數集於一身,又怎可錯過。是次吃晚飯,未點先來大大碗無味精靚例湯,簡單得來又幾好飲。蟹王膏炒飯很不俗,雖然唔似蝦醬炒飯味道咁重,但係佢有另一隻香味。飯炒得乾身,不油膩的。也點了蒜溶老虎蝦,有七八隻之多,蒜溶極之入味,蝦是冰鮮蝦,蝦味較淡,但配埋蒜溶,又是一味極品。埋單兩個人每個人都只是五十多元,平靚正。真奇怪如此好店每晚的人客都這樣少,是不是少了點宣傳?

是次吃晚飯,未點先來大大碗無味精靚例湯,簡單得來又幾好飲。

埋單兩個人每個人都只是五十多元,平靚正。

真奇怪如此好店每晚的人客都這樣少,是不是少了點宣傳?
2009-03-24 3 瀏覽
好像很久沒有和sheep在西環吃晚餐了...是夜我們再來這間小店…其實上一次新年的時候經過就想試的…只是當天店裡面有一圍大檯把門口擋著…不知道是不是店主自己的朋友們呢…我們又不敢進去問…所以最後放棄了~差不多九點…店裡有四檯客…只是店裡只有一個嬸嬸做樓面…所以她很忙碌…點菜…傳菜…收錢…收拾都是她一個人在做…我們坐下的時候都是只是由她的一位熟客替我們送上熱茶呢~(因為我們本來以為那個女人是店員…後來發現她和她的朋友吃罷付款離開…才聽老闆娘說那個是常來的熟客…)這種的食物款式非常多…不只是星馬…印尼泰國甚至港式都有…我在牆上甚至看到有鱷魚頭湯呢....本來想吃辣椒膏炒青口…可惜今天沒有青口…想吃生蝦刺身…今天沒有蝦…老闆娘說趕不及到貨…最後我們點了生菜包…辣椒膏炒椰菜….(本來是想炒魷魚的了…可是老闆娘說魷魚都拿了去整炒飯了…)…椰汁雞湯…最後還點了兩串孜然羊肉串…坦白說…想吃的都沒有…實在是令人有點失望的了…~不過既然來了…唯有試她有的東西吧~首先老闆娘送了我們兩碗例湯…好像是南北杏菜乾陳腎湯…味道不錯…肯定是沒有味精的了…而且是粉麵碗的size…都不少呢~生菜包…我和sheep都一致

生菜包…我和sheep都一致認為這裡的生菜包是我們沒吃過的款式…因為生菜包通常都是洋蔥粒再加肉碎的…酸辣味道的….但這個生菜包….首先不是全部都是肉碎…有些是小肉條…洋蔥大大條的…還有豆角…炒出來的顏色比正常的為鮮艷….不過這些都不是問題…不是正宗不要緊…好吃就可以了…這個生菜包的餡料炒得不錯…幾惹味…而且連不太吃得辣的sheep也覺得辣度可以接受…我覺得是可以一試的了…

辣椒膏炒椰菜…其實我是想吃”辣椒膏炒xx”…炒什麼沒問題…今天就是特別想吃辣椒膏…這個炒椰菜…一點也不辣…辣椒膏的味道不夠濃…比較稀…如果再杰一點和濃味一點就好了…但可喜的是椰菜幾甜…而且份量一點也不少了…比平常吃到的大概多30%...(其實我數學很差……)

椰汁雞湯…老闆娘說師傅趕不切整雞…替我們取消了…還說這裡的食物分量多…吃這些就夠了…其實她一開始送我們湯的時候我也在想…喝了你的例湯又再喝雞湯…就會喝了很多湯呢~所以我們也沒在意雞湯被取消了…只是心想….這裡到底有什麼東西可以吃…哈哈哈哈哈~

最後的孜然羊肉串….頭尾都燒得很焦…一定要咬掉才可以吃…我本來以為孜然羊肉串應該會是下了孜然粉的羊肉串吧…..但旁邊的沙嗲醬讓我不用吃就知道根本不是那回事…羊肉上面沒有粉末…沒有那種獨特的香味…吃下去的時候我還以為是雞肉…因為一點羊羶味都沒有…幸好差不多最後一口時我吃到一點點羶味…才可以肯定這串是羊肉…沙嗲汁只是一般…水水的不夠香濃….

老闆娘和廚師其實都幾友善...因為廚師也有出來道歉說人手不足...有很多食物沒有...所以感覺良好...只是食物質素確實是一般了...再來就要看機綠了~
我覺得這個英文翻譯很好笑...所以把它拍下來...
2008-12-17 24 瀏覽
一間咁值得推介的舖頭竟然只得一篇食評, 實在看不過眼.店鋪的主人家我們稱呼為Jo媽,是個親切又不失幽默的太太, 每次大夥兒有喜事想食好吃的慶祝,或是向新朋友介紹西環附近好吃的東西,總會想起Jo媽.蝦多士, 菜包飯, 各款的炒飯或許你仍可在其他地方嚐到但特色的生蝦刺身實在是在別處嚐不到的味到!!還有鹽燒鯖魚!!Jo媽用了大量的鹽同一種很特別的汁,用錫紙裹起然後燒,製成品:魚的鮮味+鹽香 再蘸一點特別汁, 不但賣相一流,味道之好實在令你不能自拔地一夾再夾. 不消數分鐘,整條魚已經見骨...還有澳洲新鮮運到的蜆,蟹...說他無一不精實在不為過. 吃不得辣的人也會抵受不住其吸引力而向辣味挑戰!辣得舌頭失去知覺之際,便來一杯芒果龍眼冰,或是青檸疏打,舌頭頓得到解脫,那種感覺絕對能讓你徹底領悟何謂"食得是福"!!多說無謂, 吃過最實際.如有天經過西環,不妨去去這間靠word-of-mouth宣傳的食肆,定能帶給你驚喜.p.s和Jo媽混熟了,下次提早給她撥個電話,她會為你和你的朋友準備一餐特別而外人無福消受的大魚大肉宴.
一間咁值得推介的舖頭竟然只得一篇食評, 實在看不過眼.
蝦多士, 菜包飯, 各款的炒飯或許你仍可在其他地方嚐到
但特色的生蝦刺身實在是在別處嚐不到的味到!!
還有澳洲新鮮運到的蜆,蟹...

多說無謂, 吃過最實際.

正!蝦多士拼盤!內藏特製咖喱角春卷
正!!鹽燒鯖魚!!
正!澳洲運來的蜆肉果然唔同d!雖然肉細d,但清甜多d乾淨d
正!蝦多士拼盤!內藏特製咖喱角春卷
正!!鹽燒鯖魚!!
正!澳洲運來的蜆肉果然唔同d!雖然肉細d,但清甜多d乾淨d
  • 生蝦刺身
  • 蝦多士
  • 鹽燒鯖魚
  • 薄餅
2008-05-06 10 瀏覽
在門外看似是一間泰菜館,一心想來吃碗湯河,但原來看勻餐牌,也沒有湯粉類供應的。見午市餐牌,連飲品都只是廿二蚊,幾便宜,那既來之,則安之,就要了燒牛肋骨的午餐。先來例湯,餐牌上說明是不含味精的老火湯,原來是菜乾豬骨湯。材料十足,喝起來幾清甜,也有陳皮香,真的是沒有味精的,幾有誠意;碟頭飯也來,以為廿蚊貨色的牛肋骨,會是茶記的粒粒牛仔骨級數吧,又不然,原來牛肋骨是一大條的。幾有燒烤的香味,上面也灑了不少的香草,佐以燒過的士多啤梨蓉,酸酸甜甜,又帶點香味,出乎意料之外的不錯。牛肋骨肉有點韌,因為廋肉見肥肉少,不過勝在沒有給化學品醃過的,實牙實齒的吃,也不相干。燒汁也是甜甜又濃濃的,下飯良品。連凍咖啡一杯,埋單也只是22蚊,已經吃得飽一飽,真的便宜得令人發笑。