2024-04-12 191 瀏覽
蕃茄湯淡到水咁 仲有碌菜水味成個配方唔同左以前係有茄膏酸酸甜甜宜家似用茄汁溝水咁啦真係樓下茶記/三哥茄湯都好食過佢香濃過佢呀難怪隔離枱既遊客們都無食哂就走左點左芝士腸同豬潤豬膶又乾又柴芝士腸有4條分量正正常常食過其他分店,尖沙咀觀塘不下10次都無咁差係咪變左遊客必訪紅店就差咁多呢?呢個質素我真係覺得60蚊好唔值畢竟都襯lunch time提早過黎排左28分鐘隊換黎既係失望囉對呢間好失望非常不推薦而且我都好肯定無下次啦
蕃茄湯淡到水咁 仲有碌菜水味

點左芝士腸同豬潤
豬膶又乾又柴

芝士腸有4條分量正正常常
食過其他分店,尖沙咀觀塘不下10次都無咁差

係咪變左遊客必訪紅店就差咁多呢?
呢個質素我真係覺得60蚊好唔值
畢竟都襯lunch time提早過黎
排左28分鐘隊換黎既係失望囉

對呢間好失望非常不推薦
而且我都好肯定無下次啦

2024-04-12
2024-02-10 855 瀏覽
比較一致質量的chain 茶餐廳今日系第三次幫襯第三間華嫂早餐,同之前兩間(天水圍,尖沙咀)比較— 哩間吾系遊客區,吾使排隊。—新裝修完,座位比較寬闊。— 比較其他chain 茶餐廳,三間分店食物難得幾一致,改善點— 唯一系衛生要改善,     —每次抹檯都好老式茶餐廳咁掃落地     —抹布放系客人座位背真系睇到吾舒服豬趴米線餐($46)4分— 豬趴醃得好好味,帶骨又超級大塊— 米線系比較”淋”,— 湯底都吾錯—檸檬水正常豬趴包($29)5分-豬趴系無骨但一樣好味,有兩塊小豬趴,仲有番茄同生菜,比足料。-菠蘿包好新鮮,個菠蘿皮帶椰汁味,幾特別。-加埋個酸酸地醬料真系接近perfect。
比較一致質量的chain 茶餐廳

— 哩間吾系遊客區,吾使排隊。

—新裝修完,座位比較寬闊。

— 比較其他chain 茶餐廳,三間分店食物難得幾一致,

改善點

— 唯一系衛生要改善,

—每次抹檯都好老式茶餐廳咁掃落地

—抹布放系客人座位背真系睇到吾舒服

豬趴米線餐($46)4分

— 豬趴醃得好好味,帶骨又超級大塊

— 米線系比較”淋”,

— 湯底都吾錯

—檸檬水正常

豬趴包($29)5分

-菠蘿包好新鮮,個菠蘿皮帶椰汁味,幾特別。

-加埋個酸酸地醬料真系接近perfect。

豬趴麵

豬趴包

2024-02-07
豬趴麵
豬趴包
2024-02-06 485 瀏覽
之前聽過灣仔返工嘅朋友推介華嫂,上星期日晏畫3點過嚟試吓。全場90%人都係遊客。QR code落單發現所有下午茶餐售罄,迫於無奈點飯餐食。叉燒煎蛋飯啲叉燒係霉嘅,啲飯又太爛。另外叫左一客豬扒滑蛋飯,豬扒極咸。連同一杯飲品、一客公司三文治,差唔多要$200。餐廳裝修精美但座位、枱與枱之間十分擠迫,食物貿素仲差過快餐店,性價比極低,侍應及收銀服務態度差,非常失望,做壞之前建立嘅名聲,難怪只有遊客會幫襯。灣仔銅鑼灣區平過佢又好食過佢嘅餐廳多的是,鐵定唔會再幫襯。
2024-02-04
2024-01-22 611 瀏覽
之前經開見佢出面圍矖板,仲以為執左。點左今日見到佢原來番新左,咁就同老婆同BB入左去食。對上一次黎都差唔多3個前,而家個環境靚左。12點黎到等左一陣就有得入座。本身拎左張2人枱嘅飛,入到去職員見到我地帶住個7個月BB,好主動咁offer左4人卡位俾我地,呢個時間入場又確實有consider 過。👍食物方面,用QR Code 落單,落單system 可以堜嘅option 算多,算方便,不過種類唔多,好快就落到單。不過筷子有啲笠,要自己再抹。我哋叫左個冬陰公喇沙米粉,併煎蛋鹵水雞翼同豬肉眼筋,招牌菠蘿包,兩杯野飲。共銀115。CP值偏低,不過出品穩定,太陽蛋,反蛋無炒車。個湯底偏淡,肉眼筋唔un ,有豬味,唔太鹹。雞翼正常操作。點底算大份。菠蘿包好食,係貴左少少。凍檬茶,茶底一般。酸度弱,無太大驚喜。久唔久食下無乜大問題,算好食嘅。

不過筷子有啲笠,要自己再抹。

菠蘿包好食,係貴左少少。

凍檬茶,茶底一般。酸度弱,無太大驚喜。
久唔久食下無乜大問題,算好食嘅。
2024-01-19 494 瀏覽
11點半左右,經過見新開就諗住試下,工人姐姐叫左個麵餐同熱咖啡(跟餐),隔左10分鐘左右,到左杯熱飲但一啲都唔熱(個杯都唔熱),同店員講完,就即刻換,換完係夠熱(起碼有煙),但一飲就發現佢叫既咖啡變左奶茶…之後搵店員問一句,知唔知呢杯係咩?(因為我自己本身唔飲咖啡奶茶呢啲),個男店員就即刻回答「點啊?又唔想要啊?」,我都只係問一句,都要咁既態度🙄

2024-01-19
2023-12-23 555 瀏覽
因為剛在澳門回來,但在澳門吃不到一個令我回味的豬扒包,回到香港意猶未盡的我,今天經過銅鑼灣,看到這間有不少人推介她的豬扒的店,所以就一試其頗有特色的菠蘿豬扒包。 菠蘿豬扒包$40雖然菠蘿包是其招牌之一,但口感味道也一般般,菠蘿脆皮層略甜,有點脆但不太鬆化, 勝在麵包有烘熱過,包身有點外脆,麵包口感軟熟濕潤,不會很乾。豬扒非常之出色,厚切,還要有2 大塊,肉質鮮嫩,豬柳扒中間還夾住 一塊很新鮮的蕃茄,蕃茄又不會太多汁,而令到個包太濕。再配上芥末醬,可以平衡一下油膩感覺,只是菠蘿包拼豬扒,又不算太特別,又不算太合襯,所以自己就不會再特別去試,下次再吃應該就會回到基本步,吃豬扒豬仔包。另外也試了其叉燒蛋飯$48煎蛋及叉燒份量不少煎蛋沒有燶邊且半流心叉燒肥瘦適,只是 不夠野味飯有點濕, 葱油不夠鹹香。
因為剛在澳門回來,但在澳門吃不到一個令我回味的豬扒包,
所以就一試其頗有特色的菠蘿豬扒包。
菠蘿豬扒包$40
菠蘿豬扒包
雖然菠蘿包是其招牌之一,但口感味道也一般般,
菠蘿脆皮層略甜,有點脆但不太鬆化,

勝在麵包有烘熱過,包身有點外脆,
麵包口感軟熟濕潤,不會很乾。
豬扒非常之出色,
厚切,還要有2 大塊,

肉質鮮嫩,豬柳扒中間還夾住 一塊很新鮮的蕃茄,
蕃茄又不會太多汁,而令到個包太濕。
再配上芥末醬,可以平衡一下油膩感覺,
只是菠蘿包拼豬扒,又不算太特別,
又不算太合襯,所以自己就不會再特別去試,
下次再吃應該就會回到基本步,吃豬扒豬仔包。

另外也試了其叉燒蛋飯$48
煎蛋及叉燒份量不少
煎蛋沒有燶邊
且半流心
叉燒肥瘦適,只是 不夠野味
飯有點濕, 葱油不夠鹹香。
2023-11-02
下午茶
菠蘿豬扒包
2023-12-01 424 瀏覽
今天跟著小紅書找美食,一行三人來到這家小紅書名店位於灣仔的華嫂冰室,這是一間以香港風味為招來的餐廳,很多內地遊客據說會認為這是香港人最愛和最常食的餐廳,但事實正好相反來這裡的,大多是遊客, 而且他們都希望品嘗地道人喜歡的港式美食,而本也人卻只有很小數目,這個都很諷刺。華嫂冰室菠蘿包:這是一種香港特色的麵包,外皮有點像菠蘿的紋理,裡面塗上牛油和煉奶,然後用烤箱烤過,吃起來香甜鬆軟。這裡的菠蘿包很大一個,但是我覺得沒有什麼特別的,就是一般的麵包,沒有什麼驚喜。⚡️ 好味指數:🌕🌕🌕🌘🌘🧀️  約300-350kcal 卡路里/份所向無敵餐蛋麵:這是一種香港常見的麵食,是用蛋麵煮熟,然後加上醬油和油,再配上一份炸蛋和一份午餐肉。這裡的餐蛋麵很普通,沒有什麼特色,蛋麵很乾,炸蛋和午餐肉也很油膩,吃起來很沒有滋味。⚡️ 好味指數:🌕🌕🌘🌘🌘🧀️  約750-850kcal 卡路里/份凍奶茶:紅茶和奶精混合,再加上一些冰塊,喝起來很清涼很一般,沒有什麼特別的,就是一杯奶茶,沒有什麼香氣,也沒有什麼層次感。⚡️ 好味指數:🌕🌕🌕🌘🌘🧀️  約120-140kcal 卡路里/份老實說,我對這間餐廳的感覺是很一般,

華嫂冰室菠蘿包:

🧀️  約750-850kcal 卡路里/份

凍奶茶:
⚡️ 好味指數:🌕🌕🌕🌘🌘
🧀️  約120-140kcal 卡路里/份

老實說,我對這間餐廳的感覺是很一般,沒有什麼亮點,也沒有什麼吸引力。我個人認為代表香港美食的地方很多,不太認同小紅書上過度誇獎的食評,我覺得這些食物都很普通,沒有什麼特色,也沒有什麼健康價值。我不會再來這裡吃飯,也不會推薦給別人。
2023-11-29 274 瀏覽
这个菠萝包谁看了能不爱招牌菠萝包 随着手起刀落,🥚蛋液是一浪接着一浪的涌出,热气烘得黄油逐渐融化🧈,吃起来每口都是不同程度的酥脆与绵软槟城喇沙 一上桌就仿佛绽放着金色的光芒✨,先喝其汤,是浓郁鲜香的奶香味混合着深沉的沙茶酱香,🥘而里面的豆腐泡和肥牛更是同频共振,咸鲜滑嫩超浓郁!下雨天去的竟然还不用排队,更爱了
这个菠萝包谁看了能不爱
下雨天去的竟然还不用排队,更爱了
2023-11-07 354 瀏覽
菠蘿包嘅外皮酥脆,入面嘅麵包鬆軟,兩者嘅口感形成咗一個完美嘅對比。菠蘿包嘅餡料有牛油、蛋漿同埋菠蘿乾,味道香甜,非常可口。我最鍾意嘅係菠蘿包嘅外皮,咬落去嘅時候,外皮嘅酥脆感會令我嘅嘴巴充滿咗滿足感。菠蘿包嘅餡料亦都非常唔錯,牛油嘅香氣同埋菠蘿乾嘅甜味融合得非常好。
2023-10-22
2023-11-06 298 瀏覽
第一次去華嫂灣仔這間分店,食之前我食開觀塘嗰間,一向都知華嫂排長龍,但係太耐冇食過,所以唯有排吓隊,灣仔呢間分店好多都係遊客幫襯而上班族較少。諗咗好耐最後揀豬扒喇沙米線,本想加多個菠蘿油但係驚太飽,所以都係叫一個米線就夠。出餐超級快嗌咗唔使5分鐘就已經上菜睇落去個豬扒同觀塘嗰間大細差唔多,食落個味道都好似但觀塘嗰間好似較為濃味。而那新湯底兩間分店都不相伯仲,椰汁味好濃好香,唔會太辣啱晒我呢啲唔係好食得辣嘅人,最緊要係夠多芫荽唔鍾意食芫荽嘅朋友記得要走芫荽。再加埋杯鹹檸七,簡直係最佳嘅配搭。感覺到灣仔呢間分店嘅員工服務態度比觀塘分店友善,好多同埋座位比較寬敞唔會咁迫,如果唔使等位咁耐就好啦。

唔鍾意食芫荽嘅朋友記得要走芫荽。

再加埋杯鹹檸七,簡直係最佳嘅配搭。

2023-11-03 253 瀏覽
前兩天看到關於#華嫂冰室 的報道,終於鼓起勇氣去探個店,這家店我一直沒去過,因為我們(本地人)一般是不會看大眾點評而是看另一個APP叫(開飯喇)去找好吃的,而華嫂在這個本地APP也是比較少推薦的,所以我猜就是因為這個原因華嫂是比較少本地人去光顧⋯⋯我們點了奶茶,招牌菠蘿包,檳城喇沙湯米線,雞翼冬蔭公米粉...奶茶-茶味夠濃也夠絲滑,沒毛病;招牌菠蘿包-香脆松化,真的比其他茶餐廳優勝;檳城喇沙豬排湯米線-先說最主要的湯底-不過不失,標準口味的湯底也沒太大驚喜,豬排也是一般般,沒有豬的鮮味,應是用雪藏的;雞翼冬蔭公米粉-湯底也是比較標準,口味沒太大驚喜,雞翼就是用瑞士雞翼的做法,口味是可以的⋯.至於服務態度方面,也沒察覺到有什麼問題,對內地遊客也沒有什麼不一樣的態度,總括而言,如果我要去華嫂就只會點奶茶和菠蘿包而已.
2023-10-07
  • 招牌菠蘿包
  • 奶茶
2023-11-01 190 瀏覽
原來華嫂已經有5間分店,能捱得過呢幾年,真心佩服! 茶餐廳基本動作,凍奶茶凍檸茶,再加餐蛋麵同鮮油火腿菠蘿包。 鮮油火腿菠蘿包既鮮油其實無乜意義,基本上一放低塊鮮油都已經溶緊!但值得讚揚既就係,火腿咁卷埋卷埋加埋菠蘿包一齊食,有豐富口感,同平時一塊火腿既感覺好唔同。 我叫既凍奶茶響茶記界來講,唔算合格!試咗一啖朋友叫既餐蛋麵,應該家家戶戶既媽媽姐姐都可以整得比佢出色! 唔夠熱就已經扣曬分!呢D唔係好需要技術既嘢,有心就整得好㗎喇啵。

2023-10-20 329 瀏覽
多次經過華嫂,都見国內遊客排長龍等位,前日見到不用等位,終於可以試試,叫咗芫茜皮蛋湯底的豬潤豆卜米線,湯底唔錯好多芫茜,煲完湯的皮蛋仲可以食好有味,值得一讚,但好可惜豬潤好腥好腥,明顯是處理得唔好,一片都無法吞下,豆卜未浸淋無味道,我已經刻意將豆卜浸落碗底,但仍然乾硬,真的失望,如果執枱收碗伙記見到成碗豬潤豆卜無食到,希望佢有同廚房反映改善!
,但好可惜豬潤好腥好腥
,明顯是處理得唔好,一片都無法吞下
2023-09-11 650 瀏覽
每日午餐都要諗食咩都幾頭痛🤣🤣🤣🤣好彩返工附近有華嫂,今日落毛毛雨,☔️排隊嘅人唔多,等一陣就有位!正!✔️✔️今日我食咗所向無敵餐蛋丁🍜配凍檸茶檸檬🍋☕️,好經典嘅港式午餐組合🤣🤣🤣仲美味呀餐肉有鮮嫩的口感&豐富嘅味道,切成薄片,加入去出前一丁公仔麵嘅湯底度,增添咗肉的香氣和口感。荷包蛋係餐蛋麵必備嘅,放進湯麵入面,使湯麵更加豐富&營養。配埋冰凍檸茶,爽呀!🤤🤤🤤🤤🙌🙌

2023-08-17 361 瀏覽
華嫂係屏山好出名架,而家係唔同地區擴充業務,咁岩Office 附近有間分店。同埋同事一齊再食先。開關後,好多遊客慕名而來,所以都要排20-30分鐘。不過拎票後,可以係網上睇到叫號。真心推介:1)香煎豬扒米線—— 豬扒配米線,搭配豐富的調味料和配菜,味道豐富。香煎豬扒調味入味,好香,煎至金黃酥脆,保持豬肉的嫩度和多汁口感。米線的柔軟,可口,爽彈。每一口都充滿滿足感2)鮮油腿菠蘿包——在香港非常受歡迎。它結合了酥脆的菠蘿包和香濃的鮮油火腿肉,味道豐富多樣,菠蘿包外皮金黃酥脆,包的內部鬆軟,帶有微甜的香氣,是一種傳統的中式麵包。火腿煎香放入菠蘿包中,再配上厚厚嘅牛油,絕對可以食多幾次。

真心推介: