2021-09-09 365 瀏覽
食羊肉餃 呢一區一向多野食 餃子專門店最特別係用羊肉做餃子一向少食羊估唔到可以用黎做餃子 水餃好飽滿 皮薄餡足夠,上菜已經有一陣茴香香草味 入面既肉餡鮮甜多肉茴香味道係口中入面慢慢散出黎,有種回甘既味道 食完好暖胃另外可以配湯麵或炒麵 ,炒麵係豉油皇炒麵,大大碟又炒得夠香夠獲氣另外仲有小食可以選係滷豬腳筋 食佢脆同爽既口感,浸得夠入味仲好香酒味整體上唔錯九龍城獅子石道11地下評分7/10平均消費$80
食羊肉餃 呢一區一向多野食 餃子專門店最特別係用羊肉做餃子
一向少食羊估唔到可以用黎做餃子 水餃好飽滿
皮薄餡足夠,上菜已經有一陣茴香香草味 入面既肉餡鮮甜多肉
茴香味道係口中入面慢慢散出黎,有種回甘既味道 食完好暖胃
整體上唔錯

九龍城獅子石道11地下
評分7/10
平均消費$80
2021-02-03 455 瀏覽
之前見到有素友介紹過呢一間九龍城嘅話華園餃子店,於是去開九龍城,特登去試吓。而且都搵咗一陣先見到。去到冇乜人,考慮咗一陣,都係入咗去坐低。佢餐牌上面都有幾款素食,但由於我唔係好肚餓,所以就只係叫咗佢個素餃麵食。碗麵嚟到,首先個湯好唔掂,餃子餡料偏少,而且好一般,冇乜特色。麵裡面嘅菜又硬⋯⋯真係好勉強先食完。服務態度都OK嘅,不過叫餃子店,起碼個餃子要掂吖。真係未必會再去了。早知去泰國素食個度食⋯⋯😔
而且都搵咗一陣先見到。
早知去泰國素食個度食⋯⋯😔
2021-01-03 312 瀏覽
帶小朋友去買外賣,本來想去地戊館買外賣,但門口太多人都唔太想入去。所以就帶小朋友去行前幾間舖去我至愛嘅餃子店買外賣。服務態度一流之外,食物水準極佳! 小朋友都食到舔舔脷,千叮萬囑叫我一定要寫食評同埋比五粒星喎!😅😅😅蕃茄鮮肉餃,炸豬扒飯 ,麻醬撈麵全都好好味😋⋯⋯佢哋嘅服務態度每一次都係好好,所以幫襯都幫襯得開心啲!不過佢哋可能要印過貼門口啲相,有點退色,睇唔出嘢食嘅好味道,未必吸引到好多新客幫襯。

2021-01-03
8 分鐘 (外賣自取)
2020-09-20 511 瀏覽
吾經過依條街,都吾會發現有一間餃子🥟店見到門口餐牌好多餃子,入左去試下店舖服務員好主動,落單親切有禮貌依間小以餃子同麵為主,餃子款式多到吾知簡邊款好🤣簡左推介既慈禧餃子慈禧餃子上枱有驚喜,餃子多汁食落帶點咸香😋而茴香餃子,食落吾錯、另一風味另一推薦黃金煎糕,入口煙韌有口感,小食必試至於擔擔麵無乜特別,除左擔擔麵小店仲有其它麵,包括公仔麵等依間小店小食、餃子款式多,進店餃子、小食必試🥢🥟留意係無套餐,以餐牌單點散叫為主
吾經過依條街,都吾會發現有一間餃子🥟店
見到門口餐牌好多餃子,入左去試下

店舖服務員好主動,落單親切有禮貌

慈禧餃子上枱有驚喜,餃子多汁食落帶點咸香😋
而茴香餃子,食落吾錯、另一風味
另一推薦黃金煎糕,入口煙韌有口感,小食必試

至於擔擔麵無乜特別,除左擔擔麵小店仲有其它麵,包括公仔麵等
  • 煎慈禧水餃
  • 黃金煎糕
2020-01-19 1160 瀏覽
九龍城向來都多好西食,但呢排少左幾間出名舖頭揀🙁,所以今日就介紹返一間小店比大家頂住先!呢間既餃子真係好特別✨!除左普通既白菜、韮菜餃外,仲有羊肉餃同十三么餃。我就怕羊肉羶味,就試左茴香鮮肉餃!水餃雖然比一般細隻少少,大細可以接受,食落口味真好特別!先要讚佢,皮薄餡足夠,未食已經有一陣茴香既香草味!裡面既豬肉變成一粒肉丸咁,鮮甜又多肉汁!一咬落去,茴香既味道係嘴入面慢慢散開,好似係一種回甘既香草味咁,好似為豬肉增添左香濃味道!一兩啖一粒,配埋熱湯,食完個人暖哂!呢度既水餃可以揀10件水餃🥟或5件配湯麵。不過我建議大家可以揀10件水餃,因為麵為上海麵,唔太吸引,而湯底都比較淡,叫全部水餃似抵D!呢度既水餃味道真夠特別😋,食落味道都唔錯! 另外,呢度仲有好多特色自創野食,有好多出面少見既味道,大家嚟九龍城不妨嚟試試!

茴香鮮肉水餃麵
2019-07-05 1077 瀏覽
舖面乾淨企理,夠闊落,坐得舒服。餃子款式好多,任君選擇。偏偏我唔醒起,落單西洋菜鮮肉水餃,食落有d苦,以為自己味覺退化,第二粒都係苦,家姐食都話苦,佢話西洋菜過了時令。好唔好意思咁同侍應講,佢都好樂意換過另一款俾我哋。換左份津白鮮肉水餃,味道幾好,呢個好ok呀!下次同相公黎,試煎羊肉餃先得。
今天太太突然想食餃子,但我在九龍城,本知道深水埗有好餃子店,但在九龍城,因此上網查看九龍城區有冇好的餃子店,看了這一間,就進入去購買了名為十三么的生餃子回家煮。回家後將水煲滾,打開餃子一看,見餃子的皮已經不好看,深信餃子的皮一定很硬,煮熟後進食時證明了自己的看法,餃子皮硬,餃子味道也不好,真是大失所望,我從未食過如此難食的餃子,價錢也不便宜,14粒要$70 ,在深水埗的餃子店比它好得多了,每次在深水埗買餃子都要排隊,這一間必定沒有下一次。

2019-07-04
2019-05-09 803 瀏覽
同老公經過九龍城諗住食個清清地嘅晚餐,於是就入咗呢間餃子店。Menu:佢個餐牌除咗餃子之外仲有好多其他嘢食!連油渣麵同蝦子麵都有。瑤柱上湯蝦子麵~麵質彈牙,冇鹼水味~瑤柱上湯都好清甜,個碗度都有d瑤柱喺底,應該冇落味精~份量就少咗啲油渣麵~豬油渣好軟身,好似冇炸過~湯底好濃郁,湯底入邊有好多啲辣菜普同埋小蝦乾十三么餃子~一次過有14隻餃子可以試晒唔同味~餃子皮有啲厚,不過都有肉汁~其實我分唔到邊隻味打邊隻味~唯一食得出一個係茴香肉餃,好味總括來講:食物選擇款式多,味道不錯,不過份量偏少。

Menu:

瑤柱上湯蝦子麵

~麵質彈牙,冇鹼水味

~瑤柱上湯都好清甜,個碗度都有d瑤柱喺底,應該冇落味精
~份量就少咗啲

油渣麵
~豬油渣好軟身,好似冇炸過

~湯底好濃郁,湯底入邊有好多啲辣菜普同埋小蝦乾

十三么餃子
~一次過有14隻餃子可以試晒唔同味
~餃子皮有啲厚,不過都有肉汁
~其實我分唔到邊隻味打邊隻味
~唯一食得出一個係茴香肉餃,好味

總括來講:食物選擇款式多,味道不錯,不過份量偏少。

2019-05-07
  • 瑤柱上湯蝦子麵
2019-04-16 745 瀏覽
有事要去九龍城,只有少許時間所以本想在街邊檔隨便吃吃,經過這間餃子店卻又見到有許多小食類的款式,看見也能稍坐一會便去吃個撈丁。其中看見有個香滑甜酒豆乳撈丁,名字很特別,價錢也毫不吝嗇。不過既然來到就儘管試試。等了一會,撈丁上菜,就真的只是個撈丁,而且看下去好像份量很少。😅它沒錯,只是這樣的價錢,那怕只多給條菜感覺也會更良好。味道,不説我也吃不出甜酒或豆乳,不過感覺是甜甜的,有點甘香。的確比別的撈丁的醬汁特別,撈得每條麵也沾滿醬汁,也許用的食材很優質吧;也看得出來是用心製作的小食。不過這點心意值不值四十多元就見仁見智啦。這家店雖然主打餃子,但食物種類之多令人有點摸不著頭腦,不知對它經營究竟是好還是壞。不過去餃子館不評論餃子有點對它不公平,而且一讚的是員工服務態度超級良好。下次有機會還是想再去試試看其他東西。
香滑甜酒豆乳撈丁
2019-04-02
2019-03-08 410 瀏覽
本來想找一點吃的,肚餓走進去,在門口看見有報章嘅食評介紹,以為很好吃,然後進去發現所有的東西所有的餃子看起來也是一個圖樣,外面看到七彩繽紛的餃子是不存在的,然後我,餃子的肉也很實,皮很厚,然後餃子價錢尚算一般,然而其他的食物全部也很貴,家姐酥餅很有,不好吃,完全不值得去試,大家千萬不要中計,雖然老闆人很好,很好笑容,建議確實真的不好吃啊不要亂花錢。從來也沒有想過是這麼令我失望,到其時肚餓的時候以為什麼也可以吃進去,第一次吃到這麼差的餃子。我平常很少寫食評,這次真的不能不寫一次
一次
2019-03-08
今天因事逗留在九龍城大半天,午餐吃了泰菜,晚餐決定吃點不一樣的🤗來到這間主打餃子的餐廳,點了白菜馬碲水餃面($40)和南瓜鮮肉水餃面($40)各一份~本來對這種只專門做一種食物的小店滿有期望的🤷‍♀️但吃下去就是還好的感覺~只能說調味不多,味蕾表示這餐吃得很健康😂😂帶家中的老人家來相信也不會被罵~友人說他不下調味都吃不下😆😆😆白菜馬碲水餃:南瓜鮮肉水餃:唯一令我印象深刻的是店員(還是店長?老闆?)感覺很殷勤態度很好🙂笑容滿滿的~

白菜馬碲水餃:

南瓜鮮肉水餃:

2019-02-03
2019-01-16 331 瀏覽
一向都好中意食餃子🥟既我,緊係要去搵下d專賣餃子既舖頭試食啦!比我搵到呢間餃子店,入面有好多款唔同款式既餃子麵比你選擇,如果好中意食餃子,仲可以揀淨餃子添!兩個人食,分別叫左「津白鮮肉水餃麵」,「白菜馬蹄鮮肉水餃麵」同一個小食「青瓜拌海蜇」,味道都幾好既,加黑醋食風味更佳,下次可以再試埋佢個煎餃系列。
2018-08-21 563 瀏覽
見落雨又口淡淡,走咗入去食餃子,一入去感覺都幾乾淨,而且食物選擇都算多。水餃麵既價錢算係差唔多,不過份量就唔多。老公點咗金玉滿堂水餃麵,麵係上海麵。交換咗一粒,金肉滿堂係粟米加豬肉,都好鮮甜。我自己就點咗番茄鮮肉水餃米粉米粉有啲似粉絲,番茄水餃無咩特色,番茄味唔夠,而且係一舊結實既肉咁,唔似金肉滿堂咁多汁,呢款有啲失望。食到最後發現原來有啲菜係底,如果啲菜放番係面,好似會靚仔啲,唔係白雪雪咁。

水餃麵既價錢算係差唔多,不過份量就唔多。

老公點咗金玉滿堂水餃麵,麵係上海麵。

交換咗一粒,金肉滿堂係粟米加豬肉,都好鮮甜。

我自己就點咗番茄鮮肉水餃米粉

2018-01-09 811 瀏覽
今日唔知食咩好,兜兜下就兜左去九龍城,係選擇困難症中揀左尼間華園餃子館,店內整潔乾淨,可能午餐時間已經過左所以店內人唔多,店員好有禮貌值得讚,我地點左招牌十三幺淨水餃同香煎小籠包仲有酒醉雞翼同香煎紫薯+熱杯豆漿...份量唔大,除左個水餃...全部係迷你份量,兩個人勉強夠食...味道還算可以但價錢有d貴..唔加一埋單$170如果唔係順路我諗唔會特登再去食😌
2017-11-23 643 瀏覽
當日行過見到間新開嘅上海野,就行入去食下凍檸七,抵飲10蚊咋叫咗個”麻醬伴麵”,唔錯,夠麻醬味,又唔會太咸加多個”羊肉酥餅”真係幾酥下,鐘意食羊肉嘅朋友應該唔怕,整體感覺唔錯
當日行過見到間新開嘅上海野,就行入去食下

凍檸七,抵飲10蚊咋
叫咗個”麻醬伴麵”,唔錯,夠麻醬味,又唔會太咸