2019-06-20 195 瀏覽
睇到網上介紹呢間餐廳用心做多款西式甜品, 今晚經過TST就黎試下.  揀左個平時少食既. 大家都知需要既食材唔多, 做法簡單, 只係要燉1個鐘左右.  雖然容易, 但自己總係懶得整, 哈哈 睇左menu大概都知"燉雪梨"係咩樣, 大概等左5分鐘...原來店主幾有心思, 用有桂花整既蒟蒻圍住起雪梨下做伴碟, 令到雪梨乖乖咁企起碟上. 另外, 蒟蒻同燉梨有口感反差, 另外白酒香味滲滿著成個雪梨, 所以會好享受食曬成個燉梨! 整潔, 多座位, 地點易搵
睇到網上介紹呢間餐廳用心做多款西式甜品, 今晚經過TST就黎試下.  揀左個平時少食既[桂花白酒燉雪梨].

[食物] 睇左menu大概都知"燉雪梨"係咩樣, 大概等左5分鐘...

[環境] 整潔, 多座位, 地點易搵

桂花白酒燉雪梨
$70 (宵夜)
2019-02-15 90 瀏覽
肥黃是甜品控,在朋友中稱呼她的稱號就知佢又幾喜歡嚐甜。食過晚飯嚷著要吃甜品非她莫屬。行經寶勒巷,見到一間裝潢簡約的甜品店,中式西式,各式各樣,有多款選擇。到了嚟嗰時候,你估肥黃會放過機會嗎!楊枝甘露芒果肉,柚子肉份量頗多,有口感。不過柚子肉就帶有些少苦澀。芒果汁打底,甜而不膩,味道算ok。西瓜薄荷特飲嬌艷紅的色澤,賣相非常吸引。味道比較清淡,薄荷味不會太搶,西瓜茸帶有口感,可作為飯後清清味蕾的飲料。

楊枝甘露

西瓜薄荷特飲

2018-11-19
$50 (宵夜)
2019-01-25 82 瀏覽
知道呢到有個粟米蛋糕所以特別同朋友黎試下!見到個樣都覺得好得意好岩打卡呀建議大家唔好咁快食,因為一上既時候蛋糕係非常硬!!要好用力先不到一啖黎食所以放番軟先食會好d不過佢又平想像中冇咁有粟米味,但都值得黎試下!
知道呢到有個粟米蛋糕所以特別同朋友黎試下!
見到個樣都覺得好得意
好岩打卡呀

所以放番軟先食會好d
不過佢又平想像中冇咁有粟米味,但都值得黎試下!
2019-01-17 121 瀏覽
最近成功畢業,要約番同學仔出去吹下水知朋友喜歡食甜品 特登推介佢試呢間位於尖沙咀既菓甜品可以一齊食下甜品 吹下水幾咁開心寫意 我就叫左杯OREO 朱古力飲品加D CREAM MIX 埋 正 鮮果菠蘿雪靶 水果十分新鮮由照片上已經可以睇得出啦吧?!顏色繽紛,望落心情又開心D水果份量多 食既時候不要太勿忙避免一路食一路趺法式焦糖燉蛋 讓我十分驚喜既甜品蛋味唔會太過濃郁 若然蛋味過重我就會受唔到好好食 焦糖方面做得相當唔錯我同我朋友一人一個窩夫 分別係香蕉 及 黑森林和餐牌上一樣咁吸引同時又發生 一個小事件隔離有兩個遊客食見到我地點多甜品食問我地 O唔OK 好搞笑 我答覆佢地話 OK 同埋話D甜品好味 最後想減少D食太多甜品既罪惡感叫番個花茶享受下先得十分滿足既甜品餐 ^^

最近成功畢業,要約番同學仔出去吹下水
知朋友喜歡食甜品
特登推介佢試呢間位於尖沙咀既菓甜品

可以一齊食下甜品 吹下水
幾咁開心寫意
我就叫左杯OREO 朱古力飲品
加D CREAM MIX 埋 正

鮮果菠蘿雪靶 水果十分新鮮
由照片上已經可以睇得出啦吧?!
顏色繽紛,望落心情又開心D
水果份量多 食既時候不要太勿忙

叫番個花茶享受下先得
十分滿足既甜品餐 ^^
2018-11-29
2019-01-13 267 瀏覽
年尾來到除夕之夜,適逢男友可以早放令我何其歡喜,因為是我倆的《500天》。奈何又要加班的關係,唯有一個人的等待。但等都要找一個地方吧。走到尖沙咀附近,五點半時分到甜品最好不過。「菓甜品」的地方不算大,但有一種小店的感覺。地方相當舒適,牆身更掛上只要打卡及讚好即可以全單有95折。餐牌上以西式甜品為主,並帶有少量中式糖水的選擇。曲奇奶昔 $48男友未到單點奶昔,曲奇味道濃郁不算太甜,頂層有曲奇餅乾帶有口感,而且大大杯相當不錯。 香蕉太妃 $55男友終於到來可以點甜品,香蕉太妃的香蕉帶點蕉糖脆身並有蝴蝶酥相當吸引。內𥚃有雪糕、小蛋糕、朱古力等材料豐富,甜度恰到好處。芝士粟一燒$68粟一燒的外貌非常特別,頂層芝士帶有蜜糖,輕輕咬一口帶有粟米香而內裡芝士蛋糕,口感上相當唔錯連同旁邊的脆粒同吃,富口感非常美味大推之品。桂花白酒燉雪梨 $56我喜歡燉雪梨又點會錯過,雪梨燉得香甜又腍軟並加入桂花條及少量白酒,帶有口感及清潤又滿足。

曲奇奶昔 $48

香蕉太妃 $55

芝士粟一燒$68

桂花白酒燉雪梨 $56
2018-12-31
  • 芝士粟一燒
  • 香蕉太妃
2019-01-12 124 瀏覽
聖誕佳節期間心情係特別容易放縱,食完又食,特別係甜品更加係不能拒絕。所以今日去咗尖沙咀嘅呢間甜品鋪大吃特吃。兩個人分別各自叫咗兩款甜品,所以總共有四款:心太軟、焦糖燉蛋、窩夫伴雪糕、朱古力芭菲!另外見可能會太甜而口渴,我認為叫一壺茉莉花茶係最適合不過,除咗可以暖暖胃,又可以中和下口裡面嘅甜味,一壺夠兩個人飲,飲完仲可以Re-fill,十分推薦。最先到嘅甜品係絲絲入心嘅心太軟,需要大讚一下的確係製作得唔錯,用叉切開朱古力蛋糕時,質感外層帶脆但入口鬆化味道香濃,加上流心嘅黑朱古力漿,整體又唔會甜得過份,再配上一啖冰凍嘅雪糕,實在令人非常滿足!可以話係最近食過嘅心太軟之中,論口感至味道做到最好嘅一間。但唯一美中不足係個擺碟太花巧,餅乾牢牢痴住係杯面,除咗食唔到塊餅之餘,流心朱古力快速流入杯內,用叉潷起杯內嘅雪糕都係十分狼狽,有點弄巧成拙。其次焦糖燉蛋都相當不俗,即叫即燒,香脆嘅焦糖糖衣,配上軟滑嘅燉蛋,面頭一少撮雲尼拿奶油,整體十分溫和。蛋味香濃而甜度適中,多食都唔覺漏,真係百吃不厭。接住嘅魔鬼朱古力芭菲,可以話係猶如其名,賣相非常甜美,但糖量真係超級邪惡。皆因芭菲裡面除咗有朱古力蛋糕、朱古
茉莉花茶

絲絲入心

法式焦糖燉蛋

接住嘅魔鬼朱古力芭菲,可以話係猶如其名,賣相非常甜美,但糖量真係超級邪惡。皆因芭菲裡面除咗有朱古力蛋糕、朱古力可可米、麥堤莎、朱古力雪糕、雲尼拿軟雪糕、阿華田布甸,仲有好多朱古力漿。雖然魔鬼,但芭菲往往擁有一份魔力,令人忍唔住要柯打一試。當然味道係以上你能想像得到嘅零食味道大集結,但我認為背後真正嚐到嘅係完滿咗兒時對芭菲憧憬想一試嘅成就,以及獲得過份甜度嘅滿足感。
魔鬼朱古力

最後一款,香蕉金莎朱古力窩夫伴雪糕,呢款甜品都令我極為深刻,不單只係佢嘅尺寸大份量多,窩夫本身口感做到外脆內軟,食入口感到意外,又做得幾好。若只有朱古力醬實在太單調,因此香蕉、榛子、雪糕等等配料,令到成件事更多樣化。香蕉果香,榛子口感,凍雪糕帶來嘅溫度變化。整體味道到廚勢手勢,都非常唔錯,會想再安哥嘅甜品
香蕉金莎朱古力窩夫伴榛子雪糕
總結,店內甜品整體唔算太大份,但兩個人食四款甜品確實係有點多,我諗大概三款應該剛剛好。至於甜品味道方面,整體幾款都不錯,頗有水準,因此呢間位於尖沙咀嘅甜品店絕對值得一試!
  • 法式焦糖燉蛋
  • 香蕉金莎朱古力窩夫配樁子雪糕
  • 絲絲入心
  • 魔鬼朱古力
2019-01-12 67 瀏覽
食完飯又心絲絲想食甜品🍧 咁岩見到呢間甜品舖👉🏻菓甜品👈🏻睇落唔錯就走左去試下🙈..點左個➰絲絲入心➰(朱古力心太軟) HKD$64上台個樣又幾靚喎😆食落都幾濃朱古力味又唔會太膩👅蛋糕質感濕潤⬆️因爲係即叫即整,所以要等耐少少時間⏱

2019-01-09 112 瀏覽
其實甜品店好似好容易經營,但係要留住一班客人,除咗買相,質素都好重要,經過尖沙咀想食甜品,食完之後覺得唔錯,好可惜星期六(12/1)就要結業,有心思嘅甜品店真係值得支持🙈.呢間甜品店好有心思食左幾款甜品都係用心之作奈何敵不過貴租😫今日收到消息星期六就要結業啦🙈.▪️芝士粟米燒$58外層:粟米🌽mousse(新鮮粟米打成汁+楓糖+忌廉)內層:New York cheese cake ..賣相真係好似一條粟米!其實係芝士蛋糕~😍蛋糕上面塊牛油係芝士嚟㗎。.呢個味道好得意因為粟米味真係超級濃郁好似食咗一個鹹嘅芝士蛋糕🙈如果好鍾意食粟米,可以一試呢。...▪️法式焦糖燉蛋鮮果班戟 $64鍾意個焦糖脆面燉蛋係滑嘅,有蛋香個皮煎得幾薄下邊仲有忌廉同埋生果.一直想試太安樓呢個名物就算搬咗去筲箕灣都太遠啦尖沙咀都有得食就最方便..▪️桂花白酒燉梨 $56世紀梨+紅糖+桂花糖+白酒燉成透明一條條嘅係桂花味寒天呢個甜品好有驚喜,因為有一種清甜。。。▪️宇治抹茶麻糬窩夫伴雲呢拿雪糕 $70呢個窩夫超級飽抹茶味濃郁個人覺得有少少苦朋友就話抹茶味突出,而且唔會太甜。

呢間甜品店好有心思
食左幾款甜品都係用心之作
奈何敵不過貴租😫
今日收到消息星期六就要結業啦🙈

▪️芝士粟米燒$58
外層:粟米🌽mousse
(新鮮粟米打成汁+楓糖+忌廉)
內層:New York cheese cake .
賣相真係好似一條粟米!
其實係芝士蛋糕~😍
蛋糕上面塊牛油係芝士嚟㗎。
呢個味道好得意
因為粟米味真係超級濃郁
好似食咗一個鹹嘅芝士蛋糕🙈
如果好鍾意食粟米,可以一試呢。

▪️法式焦糖燉蛋鮮果班戟 $64
尖沙咀都有得食就最方便

▪️桂花白酒燉梨 $56
世紀梨+紅糖+桂花糖+白酒燉成
透明一條條嘅係桂花味寒天
呢個甜品好有驚喜,因為有一種清甜。

▪️宇治抹茶麻糬窩夫伴雲呢拿雪糕 $70
呢個窩夫超級飽
抹茶味濃郁
個人覺得有少少苦
朋友就話抹茶味突出,而且唔會太甜。
2019-01-08 82 瀏覽
冬至前跟朋友聚會順便做節,本想來這間位於寶勒巷的甜品店先吃點甜品,後再吃晚飯。但是這裡竟然出乎意料地有晚餐供應,就因利乘便在此吃晚餐了。黑松露雜菌意大利雲吞這出乎意料地做得出色。雜菌預先用油炒香過,口感和味道都加了分數。醬汁是整道菜的靈魂,奶味豐郁,而且質感好creamy。再加上黑松露的香,味道天衣無縫!意大利雲吞的內餡為薯蓉,口感不錯。龍蝦汁海鮮意大利飯意大利飯煮得軟硬適中,香濃的龍蝦汁把每一飯粒緊緊包圍。蝦煎得很香,跟龍蝦汁的味道互相輝映。宇治抹茶窩夫伴雲呢拿雪糕抹茶窩夫雖然未必是最完美,但整體感覺已經不錯。雪糕跟熱辣辣的窩夫一冷一熱,冰火交融,味感享受一流。法式焦糖燉蛋鮮果班戟這是我最欣賞的甜品。焦糖燉蛋香滑無比,奶香蛋香都很豐富,加上外皮脆脆的焦糖,食感很有層次。香軟的班戟,內裡包裹著鮮果與鮮奶忌廉,口感綿密,是值得推介的甜品!

宇治抹茶窩夫伴雲呢拿雪糕

宇治抹茶窩夫伴雲呢拿雪糕

2018-12-20
One night I was so crave for something sweet! Searched online and found this, seems highly recommended by others! It’s close to where I was, so anyway, I came to check this out tonight! .+.+.+.+.+.+.+👉🏻I have ordered a black truffle and coffee panna cotta $54. It looks so great! Exactly the photo I saw online! Very excited and can’t wait to try it! It tastes soooooo good! I love it!!! Tasted better than I imagined! Can’t taste much about the black truffle flavour but rich in coffee taste! The m
.+.+.+.+.+.+.+

It tastes soooooo good!
I love it!!! Tasted better than I imagined! Can’t taste much about the black truffle flavour but rich in coffee taste! The macaron is great! And the cute soil like powder, it has popping candy in it! Good surprise! 😍love this dessert!
2019-01-07 53 瀏覽
窩夫製作時間比較長,但上碟時外型很精緻,值得等待。這款綠茶窩夫,除了有傳統的紅豆伴碟,還有綠茶蒟蒻,甚是驚喜。窩夫的質感有點硬,不像現在大熱的梳乎厘pancake那份棉花糖軟棉棉的質感,但配以紅豆,忌廉,綠茶蒟蒻一起送入口,一口裡面有不同的食材,豐富的層次感還是令人感到滿足。綠茶窩夫比較飽肚,適宜兩人或以上一起分享。心太軟是另一款製作需時較長的甜品,但上碟跟傳統和雪糕球同放碟上的心太軟不同,鋪頭的心太軟是放在杯上,而雪糕放在杯下,當客人切開心太軟,裡面流動的朱古力便會流到下方的雪糕球,設計甚有心思,滿足視覺上的驚喜。心太軟的水準屬正常水平,溫暖的朱古力配上冰凍雪糕,冰火二重的感覺帶來味蕾的滿足感。帶着試新式甜品的花心,桂花寒天加白酒燉雪莉正中下懷,滿足喜愛煙韌同清甜嘅胃。除了清新花香甜意,雪梨有微微白酒味,微醺一下。

宵夜
食緊晚餐嘅途中已經穩捃定一陣食乜嘢甜品,發現喺附近有一間未食過嘅甜品屋,就響寶勒巷咁就一於去試吓。兩條友叫咗三樣野薑汁花生湯丸本來係芝麻湯圓因為賣晒所以就改咗花生湯圓薑汁好夠濃,掂換湯不換藥埋上變得很不一樣就係賣相幾別緻嘅心太軟食物都係一件心太軟蛋糕配雪糕,但style和一般嘅擺法不同,用咗一個球狀透明玻璃器皿盛放,變成另一個層次再加咗朱古力蝴蝶,立即又高貴尐最正係𠝹開心太軟,內裡嘅流心便向下滴在雪糕上,好治癒!喺Facebook或者Instagram like或追蹤,就會有九五折㗎啦

兩條友叫咗三樣野

本來係芝麻湯圓因為賣晒所以就改咗花生湯圓

薑汁好夠濃,掂

換湯不換藥埋上變得很不一樣就係賣相幾別緻嘅心太軟

再加咗朱古力蝴蝶,立即又高貴尐

最正係𠝹開心太軟,內裡嘅流心便向下滴在雪糕上,好治癒!

2018-11-15
紀念日
2019-01-06 32 瀏覽
同女朋友行街經過寶勒巷,佢話想食甜品,于是我地揀左呢間甜品紅店菓甜品,估唔到佢竟然有晚餐食,正岩都幾肚餓,決定試下。餐廳裝修簡約,環境衛生。點左呢個黑松露野菌意大利飯,黑松露味好濃郁,聞到已經好想食,味道不俗,仲十分creamy,份量也很滿足。食完正餐食甜品,先嗌兩杯野飲解解渴。西瓜薄和特飲同鮮果冰茶賣相好靚,口感fresh。鮮果冰茶有好多款生果,健康有益,飲返一杯真系「365 days happy 😃 with you」啦。女朋友點左呢隻桂花白酒燉雪梨,知佢識嘆啦,呢款甜品有益健康,雪梨潤肺養生,桂花蒟蒻勁爽口,同雪梨好match 。而我就揀左呢款楊枝甘露,夠冰涼,西柚大粒,茫果好甜,正!

餐廳裝修簡約,環境衛生。

食完正餐食甜品,先嗌兩杯野飲解解渴。

西瓜薄和特飲同鮮果冰茶賣相好靚,口感fresh。

而我就揀左呢款楊枝甘露,夠冰涼,西柚大粒,茫果好甜,正!
2018-12-30
下午茶
  • 黑松露野菌意大利飯
  • 楊枝甘露
2019-01-05 29 瀏覽
同朋友食完飯,吹完水已經成10點多,然後去厚福街食甜品。點知排長龍,即刻摷下附近有咩甜品店,見到評分唔錯嘅菓甜品,又未打烊就去試下。去到門口,門面好細以為普通野,但試過真係有驚喜。窩夫必吃,脆邊,熱騰騰好好食;個絲絲入心嘅心太軟唔夠流心🤨但香噴噴也好吃;果芒果雪糕d雪糕有果蓉係入面,味道特別,好味!😊問個男職員,原來開左五個月左右,下次同朋友去尖沙咀,可以再試👍🏻
2019-01-04 35 瀏覽
早早就已經收藏左呢間甜品店,亦聽朋人黎過評價不錯。今日經過尖沙咀又有D時間,就決定黎呢度試下佢既招牌粟米芝士蛋糕粟米芝士蛋糕真像真度好高,本來以為佢只係粟米形狀既芝士蛋糕,估唔到佢食落真係有粟米味! 呢個甜品真係非常有驚喜另外仲叫多個朱古力心太軟,見圖切開個心太軟會流晒個朱古力醬落杯雪糕好吸引咁,可惜黎到雖然有流心,但無咁誇張既效果,有少少失望。整體外形打卡唔錯,但食落比較普通。另外,係instagram打卡可以有95折,埋單116蚊。

呢個甜品真係非常有驚喜

另外,係instagram打卡可以有95折,埋單116蚊。