2025-04-22
一次過食23道菜嘅感覺係點?…今晚去咗觀塘嘅”菊月町”食Omakase。呢度除咗唔同嘅廚師發辦set,仲有鐵板燒set等等可以揀。趁天氣回暖返(?),食一個足足23道菜,$1480嘅Omakase set”爍雨”。成個set嘅安排係非常之細緻,由一開始嘅先付,再食啲季節刺身(包括生蠔),跟住就會有啲鐵板燒同熟嘅季節料理,之後就會有一連串嘅壽司、吸物,最後先到湯品同甜品。由於實在太誇張,我挑選啲重要嘅菜式嚟講。北海道海膽根指金箔蘭王溫泉蛋作為前菜,呢個係非常誇張嘅setting,食落去海膽同溫泉蛋嘅混合造成一個好柔軟嘅口感。岩手縣生蠔切開後配上柚子薑汁,基本上一定好食。北海道獅魚賣相相對平凡,但魚味非常突出,甚至好似煮過咁香口,我係驚訝嘅。香箱蟹即係松葉蟹蟹乸,呢個菜式係復活節限定(!),甚至復活節期間都唔係日日有,係非常罕見亦名貴又好食嘅菜式。鹿兒島吞拿魚夾呢度嘅signature,但我唔知佢叫咩名😆。經煙燻過後嘅拖羅變得非常有味道。加上紫蘇葉同魚乾,滋味鮮味都出晒嚟,用嚟影相打卡更加係一流。壽司環節對我嚟講Omakase除咗係展示創意同功力之外,壽司更加係重中之中,不能失手嘅一環。今
由於實在太誇張,我挑選啲重要嘅菜式嚟講。
北海道海膽根指金箔蘭王溫泉蛋
岩手縣生蠔
切開後配上柚子薑汁,基本上一定好食。
北海道獅魚
香箱蟹
鹿兒島吞拿魚夾
呢度嘅signature,但我唔知佢叫咩名😆。
壽司環節
對我嚟講Omakase除咗係展示創意同功力之外,壽司更加係重中之中,不能失手嘅一環。今晚嘅壽司包括九州鯖魚、九州金目鯛、岩手縣平目魚、鳥取沙甸魚同土蝦。睇住師傅嘅手藝,每一件魚都發揮佢最大嘅味道潛力,今晚我會話金目鯛係比較出色嘅。
海膽杯
長寫可以叫做北海道海膽吞拿魚蓉飯。
經過隻燒嘅吞拿魚,配上黃薑同飯,再加埋大量嘅新鮮海膽喺頂。呢個又好食又好影嘅海膽杯,值得一試再試。
甜品
呢個三位一體嘅甜品,非常有心思。日本赤肉蜜瓜配上燒玉子同蕨餅,食嗰陣甚至係有次序!
其實仲有非常多菜式…包括片中一開始嘅蟹仔、外脆內軟嘅螢光魷魚天婦羅、質感豐富嘅魔鬼魚面珠墩、鐵板燒慢煮豚扒,甚至只係一個湯(濃郁到非常嘅魚湯)或者一碗超甜嘅日本蕃茄等等。
呢個真係一個非常豐富嘅日本之旅,加上師傅每一路整一路講解佢嘅菜式,客人又可以問佢問題(我就係咁問😆)。呢間觀塘嘅廚師發辦真係非常高質素!