2022-02-25 842 瀏覽
尋日食過莆田嘅午市頭等餐,今日返尋味,因為太抵食。叫左兩個莆田午市頭等餐,$198兩個人,價錢相宜,仲包茶錢。尋日食黃花魚餐,今日就食另一個荔枝肉餐。荔枝肉餐包莆田扁肉湯,莆田荔枝肉,金湯時蔬,莆田主食3揀一,同莆田甜品。莆田扁肉湯莆田扁肉湯即紫菜餃子湯,一客7粒迷你餃子,再加紫菜同香莤蔥花。餃子係用魚皮餃包住蔥花同豬肉,味道唔錯。個湯幾清,好飲。莆田荔枝肉莆田荔枝肉一客八件,塊皮少少脆,熱辣辣上枱,肉質算嫩,當然有肥膏。個汁帶少少荔枝味。伴碟有燈籠椒,翠玉瓜一片同荔枝一粒。金湯時蔬金湯時蔬係豆苗,用左金銀蛋同蒜子一齊整。豆苗新鮮,份量唔少,金湯好味得黎夠健康,味道唔錯。興化炒米粉莆田主食3揀一,有紅菇海鮮滷麵,漁民紫菜燜飯同興化炒米粉。尋日試左紅菇海鮮滷麵,今日我哋揀左興化炒米粉。米粉整得夠乾身,算唔錯。配料同紅菇海鮮滷麵差唔多,有好硬嘅蟶乾,超迷你蜆仔,一隻去唔哂殼嘅鮮蝦,超迷你帶子粒,另外仲有少少豬腩肉片,小棠菜,娃娃菜,冬菇片,豆卜,仲有少量炸紫菜同花生粒增加口感。同紅菇海鮮滷麵一樣,海鮮配料質素就好麻麻。莆田甜品莆田甜品都係花生糖水。總括而言,試過黃花魚餐同荔枝肉餐,個人覺得
尋日食過莆田嘅午市頭等餐,今日返尋味,因為太抵食。

莆田甜品都係花生糖水

總括而言,試過黃花魚餐同荔枝肉餐,個人覺得荔枝肉餐好好多,雖然條黃花魚本身都唔錯。遲d可以再黎過,人均只係$99。
2022-02-25
莆田甜品
平時成日食日本菜同燒肉,今日一於食好少食嘅福建菜,係好多年前黎過一次嘅莆田,餐牌話係米芝蓮推介。疫情期間平日一點幾到,完全唔洗等位。先上一碟酸辣醬,沾海蠣煎食好味,都幾辣架。茶係菊花茶。餐牌花多眼亂,好厚又有相又有詳細介紹。一坐低先叫左呢個$209兩道嘅莆田鮮海蠣。揀左辣子鮮海蠣同福建特色海蠣煎。另外仲有5款揀。福建特色海蠣煎 福建特色海蠣煎正價$119。海蠣煎一大底,切開左4大份。基本上係蠔仔煎蛋,加左好多蔥一齊煎。蠔仔冇乜蠔味,不過唔會好似台式蠔仔煎咁太多粉。我覺得冇特別。辣子鮮海蠣 辣子鮮海蠣正價$129。海蠣嘅炸皮都脆,不過幾油,又係冇乜蠔味,食落味道帶少少辣,好多蠔都係勁細粒。伴有好多辣椒。個人覺得呢兩道菜式只係麻麻哋。另外叫左兩個莆田午市頭等餐,$198兩個人,價錢相宜,仲包茶錢。喺荔枝肉餐同黃花魚餐當中揀左黃花魚餐。黃花魚餐包水晶豬蹄凍,百秒黃花魚,酥炒芋芯,莆田主食3揀一,同莆田甜品。水晶豬蹄凍水晶豬蹄凍一客8件,不過奇怪哋唔太實,一夾就散,又冇乜豬蹄味,主要係啫喱味。上面加啲醬汁同一條香莤。質感好差。百秒黃花魚百秒黃花魚係一條中型原條黃花魚,用清湯加薑蔥蒸熟,只需10
酸辣醬,菊花茶

先上一碟酸辣醬,沾海蠣煎食好味,都幾辣架。茶係菊花茶。

餐牌花多眼亂,好厚又有相又有詳細介紹。

福建特色海蠣煎

福建特色海蠣煎

辣子鮮海蠣

辣子鮮海蠣

個人覺得呢兩道菜式只係麻麻哋。

水晶豬蹄凍

水晶豬蹄凍

百秒黃花魚

百秒黃花魚係一條中型原條黃花魚,用清湯加薑蔥蒸熟,只需100秒就蒸好,用陶瓷鍋上枱保持温度。黃花魚肉質非常嫩,當然骨多要小心。個湯好清,可以飲哂。

酥炒芋芯

酥炒芋芯一客11件,伴有少少洋蔥同香蔥。酥炒芋芯外皮甜甜哋,少少脆同痴牙,入面好粉,好重澱粉質。

紅菇海鮮滷麵

莆田主食3揀一,我哋揀左紅菇海鮮滷麵,另外仲有興化炒米粉,同漁民紫菜燜飯揀。紅菇海鮮滷麵大大鍋上枱,不過份量唔算太多。個湯呈淺紅色,味道唔太特別。滷麵係幼身滑溜白色麵,都唔錯。係就係配料差啲。海鮮有好硬嘅蟶乾,超迷你蜆仔,一隻去唔哂殼嘅鮮蝦,超迷你帶子粒,另外仲有少少豬腩肉片,紅菇,小棠菜,娃娃菜,冬菇片,豆卜。海鮮配料質素就好麻麻。

莆田甜品

莆田甜品係花生糖水,我真係第一次食。入面有4粒芋圓同好多花生,味道少甜,芋圓腍中帶少少煙韌,唔錯。

總括而言,食物有好有唔好,不過午餐真係抵食,可以一試。二人可坐四人卡位,座位舒適。服務員態度友善好客,係漏左前菜要追先臨尾上返呢吓差啲。
2022-02-24
4天前 0 瀏覽
莆田開左咁耐,真係第一次去食,估唔到真係咁平靚正!199兩道 蟶子必叫!鐵板鹽焗蟶夠哂咸香,爽口彈牙!每一隻size都差唔多,必定有經精挑細選。蟶炒金黃蛋份量超級多,淨係蟶子都十幾隻,蛋起碼都用左五隻決炒,送飯真心無得彈!點少少辣汁仲開胃!黃金荷葉包 38個包有少少似炸銀絲卷,甜甜地。餡料係洋蔥炒豬柳,咸咸地,同個包好夾芋香鴨 98必叫!必叫!必叫!炸得好酥脆,鴨肉又香。雖說得八舊,但都大件。二人剛好!砂鍋黃花魚湯138黃花魚煲完成條都完整。湯煲到白色證明好鮮。超好飲。豆腐有少少臭豆腐feel, 都好食興化炒米粉118夠乾夠幼,值得一試
莆田開左咁耐,真係第一次去食,估唔到真係咁平靚正!

199兩道 蟶子必叫!
鐵板鹽焗蟶

夠乾夠幼,值得一試
  • 芋香鴨
1K
5天前 0 瀏覽
☀️周日下午去銅鑼灣既莆田食lunch😋😋之前食過覺得正,最近餐廳有個💕哆頭蟶節menu,$199任選2道哆頭蟶菜式👍👍❤️每年4至7月,係莆田哆頭蟶最肥美既時節,入夏呢幾個月,最新鮮,每一隻都肥肥嫩嫩,鮮甜爆汁!✔️揀咗蒜蓉清蒸同農田蟶溜湯。清蒸好鮮甜,蒜蓉味香濃。蟶溜湯鮮甜,材料豐富,有椰菜花蕃茄同滑蛋, 蟶子脹卜卜。🥢冰鎮南日鮑 $68/位矜貴前菜,鮑魚嫩滑。🥢酒香竹筒蝦🦐 $52蝦肉彈牙,藥膳湯底充滿酒香。🥬金湯時蔬 $88金銀蛋莧菜惹味健康。🥢興化炒米粉 $118呢間餐廳必食嘅菜式,食過都會讚😋 炒得乾爽唔油膩,又香又有鑊氣。食得好飽,價錢抵食 ,屋企人邊食邊讚,話要再嚟😁👏

✔️揀咗蒜蓉清蒸同農田蟶溜湯。

🥢冰鎮南日鮑 $68/位

矜貴前菜,鮑魚嫩滑。

🥢酒香竹筒蝦🦐 $52

蝦肉彈牙,藥膳湯底充滿酒香。

🥬金湯時蔬 $88

金銀蛋莧菜惹味健康。

🥢興化炒米粉 $118

食得好飽,價錢抵食 ,屋企人邊食邊讚,話要再嚟😁👏

6天前
  • 興化炒米粉
  • 蒜蓉蒸蟶子
2022-05-16 0 瀏覽
地道福建菜,鎮店之寶當然係哆頭蟶(蟶子)及海蠣(即係我哋叫嘅蠔仔),而佢4/7 月係當做日子,會更肥美更鮮😁$199 可選兩款口味哆頭蟶,咁抵食就試試啦 😋辣炒蟶子肥嘟嘟大大隻,非常Juice好鮮味✨椒鹽哆頭蟶肥美哆頭蟶,外皮酥脆,咬落爆汁,惹味香口,送酒一流😁傳統海蠣煎 $128勁多海蠣🦪,蔥花增添香味,好滿足✨漁民紫菜燜飯 $98經過砂鍋熱力將香氣滲入,食起嚟粒粒甘香✨莆田荔枝肉 $98好香荔枝味,肉好鬆軟酸酸甜甜好開胃👍🏻
$199 可選兩款口味哆頭蟶,咁抵食就試試啦 😋

辣炒蟶子
肥嘟嘟大大隻,非常Juice好鮮味✨

椒鹽哆頭蟶
肥美哆頭蟶,外皮酥脆,咬落爆汁,惹味香口,送酒一流😁

傳統海蠣煎 $128
勁多海蠣🦪,蔥花增添香味,好滿足✨

漁民紫菜燜飯 $98
經過砂鍋熱力將香氣滲入,食起嚟粒粒甘香✨

莆田荔枝肉 $98
好香荔枝味,肉好鬆軟
酸酸甜甜好開胃👍🏻
  • 漁民紫菜燜飯
每年嘅4-7月,係莆田哆頭蟶最肥美嘅時節!☀ 只有入夏幾個月,先可以食到嘅時令海鮮🤤特色福建菜餐廳,推出哆頭蟶主題菜式,炸炒蒸焗煮,9款任選2款都只需$199,夠抵食!🔥鐵板鹽焗蟶+農家蟶溜湯 $199🐟秘製大黃花魚 $198🍠芋香鴨(小) $108🌿薄荷枇杷凍 $42🍐桂花陳皮燉雪梨 $42哆頭蟶係莆田當地嘅黑泥灘塗吸收咗充足營養,鹽焗之後,每一隻都肥肥嫩嫩,食落特別鮮甜爆汁🤤農家蟶溜湯,採用咗當地特色農家做法,加入豐富時蔬🥦,又滑又鮮,完美保留蟶子鮮甜~其他菜式同樣保持高質水準,屋企人好滿意,會回訪💗

🔥鐵板鹽焗蟶+農家蟶溜湯 $199
🐟秘製大黃花魚 $198
🍠芋香鴨(小) $108
🌿薄荷枇杷凍 $42
🍐桂花陳皮燉雪梨 $42

其他菜式同樣保持高質水準,屋企人好滿意,會回訪💗
莆田我成日食😋😋今次發現佢地有個哆頭蟶節,9款哆頭蟶菜式任揀2款都只係$199😍😍好抵食😍😍即刻去食😋😋😋—————————𝑴𝒚 𝑯𝒐𝒏𝒆𝒔𝒕 𝑹𝒆𝒗𝒊𝒆𝒘 🍽 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲 :▐ 哆頭蟶菜式9選2 $199▐▐ 蒜蓉蒸海蟶▐蒜蓉汁同海鮮真係最佳拍擋,哆頭蟶雖然細細隻,但係鮮味豐富,帶少少微辣令味道更突出🤤▐ 鐵板鹽焗蟶▐呢款係莆田連續5年銷量冠軍嘅哆頭蟶菜式🤤開殼時要小心唔好辣親,店員建議點少少鹽食會更好味🥰▐ 傅統海蠣煎-小 $128▐蠔餅蛋嘅比例較多,蠔份量十足,粉唔多,所以食晒成個都唔滯,點佢地招牌辣汁食好夾😋醬汁類似泰式海南雞酸辣汁,食落更解膩開胃🤤▐ 脆皮蒜香雞(半隻) $168▐半隻都好大碟😋炸蒜好香口,雞皮卜卜脆🤤雞亦好嫩,炸得啱啱好🤤▐ 經典包菜飯(例牌) $98▐例牌都成個電飯煲上😁侍應姐姐幫我地加入蔥花、蝦皮等香料拌勻,配料有椰菜、滷肉蝦米、香菇、蟶乾同瑤柱,每啖飯都食到菜嘅甜味同海味嘅咸鮮😋一煲有成4碗飯😁但都俾我地兩個清晒👍🌐𝗔𝘁𝗺𝗼𝘀𝗽𝗵𝗲𝗿𝗲 : 裝修簡約時尚,枱夠大叫多幾味餸都唔怕放唔落👍雖然食飯時間坐滿,但環境唔會太嘈。🤵‍♂️ 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 : 侍應姐

—————————

▐ 鐵板鹽焗蟶▐

▐ 傅統海蠣煎-小 $128▐

▐ 脆皮蒜香雞(半隻) $168▐

▐ 經典包菜飯(例牌) $98▐

🤵‍♂️ 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 : 侍應姐姐見我未揀到野食非常用心推介菜式,好留意每枱人需要,時常加茶收碟,亦有關注食物質素。服務好好👍

💰 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 : 已經係多次回訪嘅餐廳,今次嘅哆頭蟶菜式抵食又好味,難得我試過嘅分店質素都一致,出品有水準👍
  • 鐵板鹽焗蟶子
  • 蒜蓉蒸蟶子
  • 傅統海蠣煎
2022-05-13 0 瀏覽
日日都係母親節🫶🏻去了連續5年米芝蓮一星@putienhk 提供具質素且經濟實惠的福建菜碰上莆田哆頭蟶節 一年僅一季✨共九種吃法唔知揀邊款好?現有優惠價 $199/2道 好抵食.鐵板鹽焗蟶🏆連續5年銷量冠軍 這是莆田當地的經典食法鐵板上堆滿鹽巴 蟶子整齊有條理地鋪插在其中焗得周邊帶焦香 裏面保持肉嫩鮮甜🧂可蘸點鹽.辣炒蟶子🌶新品!感覺來對了月份 每隻蟶子都好肥美飽滿採用辣椒 蔥蒜作為重要調味料 味道相當不錯夠哂鑊氣 香辣惹味🔥同時不會蓋過蟶子的鮮味.蟶炒黃金蛋🍳看似簡單卻大有驚喜 蟶子的口感像蛋一樣滑嫩而且已經去除外殻 份量毫不吝嗇 啖啖肉好幸福蛋漿除了葱花 還有菇 蘿蔔🥕乾葱爆炒 超級香.福建老酒焗海蟶🍲建議先啜一口 這種煮法保留了海蟶的原味原味而且蒸出來的湯汁格外鮮甜 要搶著喝 太美味了加入福建老酒 香氣濃郁 酒味醇厚🍶去腥增香.莆田扁肉湯🥟扁肉與抄手 小雲吞很類似 特別在於它的外皮是用豬肉 番薯粉打制而成 透薄如紙 煙韌有口感由於扁肉皮與餡料以豬肉製造🐷所以肉香濃郁.芋香鴨🍠鴨肉與芋泥比例完美 入口一咬分得出皮脆肉Q芋泥軟鬆 咀嚼3種口感 充滿了肉與芋的香氣鴨胸肉厚身 嫩滑帶肉汁
日日都係母親節🫶🏻去了連續5年米芝蓮一星
  • 鐵板鹽焗蟶子
  • 蟶炒黃金蛋
  • 福建老酒焗海蟶
2022-05-12 25 瀏覽
對於我呢啲吃貨嚟講 每逢有新餐廳🍴進駐香港🇭🇰都會搵機會試一試 所以一早已經認識呢間於新加坡享譽盛名 🎖米芝蓮一星🌟推薦💙【莆田餐廳】 對於餐廳名菜哆頭蟶更加可以講係 一試難忘 印象深刻最近喺銅鑼灣行完街順便搵地方晚飯 就被我發現💙【莆田餐廳】正值✨推廣期 只需 $1 9 9 優惠價即可選2種風味嘅哆頭蟶 於是即時決定入座 我哋兩個人點咗:❣️精美4小拼 $128 水晶豬蹄凍|紫菜|筍乾|小腸 小腸:熱辣辣好肥美 口感豐富 水晶豬蹄凍:味道清甜涼浸浸 無油膩 配上醬汁進食 夠曬開胃 紫菜、筍乾:清甜有益 營養豐富❣️百秒黃花魚 $88 估唔到只係簡單以油、鹽🧂、薑、蔥、福建老酒及普寧豆瓣醬配料就可以將黃花魚嘅鮮味大大提升 魚鮮味甜 非常有驚喜😍 用上100秒蒸熟嘅黃花魚 肉質特別新鮮嫩滑  最重要調味控制得宜唔會鹹 呢個菜式性價比超高 屬心水推介💕❣️哆頭蟶 $199/2道 呢個餐廳名菜幾乎係每檯必點嘅菜式 再加上4-7月係哆頭蟶當造季節☀️ 當然要把握黃金機會好好品嚐一番 多達9款煮法包括炸、炒、蒸、焗等等⋯ 今次揀咗椒鹽 ➕ 鐵板鹽焗2味 每一隻蟶子均肥美肉厚 鮮嫩多汁  大小剛好一啖
對於我呢啲吃貨嚟講 每逢有新餐廳🍴進駐香港🇭🇰
都會搵機會試一試 所以一早已經認識呢間於新加坡享譽盛名
最近喺銅鑼灣行完街順便搵地方晚飯 就被我發現💙【莆田餐廳】
於是即時決定入座 我哋兩個人點咗:
❣️精美4小拼 $128
 水晶豬蹄凍|紫菜|筍乾|小腸
小腸:熱辣辣好肥美 口感豐富
水晶豬蹄凍:味道清甜涼浸浸 無油膩 配上醬汁進食 夠曬開胃
紫菜、筍乾:清甜有益 營養豐富
❣️百秒黃花魚 $88
估唔到只係簡單以油、鹽🧂、薑、蔥、福建老酒及普寧豆瓣醬配料
就可以將黃花魚嘅鮮味大大提升 魚鮮味甜 非常有驚喜😍
用上100秒蒸熟嘅黃花魚 肉質特別新鮮嫩滑
 最重要調味控制得宜唔會鹹 呢個菜式性價比超高 屬心水推介💕
❣️哆頭蟶 $199/2道
 大小剛好一啖一口 令人回味無窮🤩
✨椒鹽:
蟶子炸得熱辣辣♨️ 外層金黃香脆 入面肉質仍然保持鮮嫩 再伴以味道創新
同樣炸脆嘅茶樹菇 配搭相當得宜 加上面層灑上椒鹽 既香脆又惹味
食落每口都充滿鹹鮮
✨鐵板鹽焗:
味道做得非常出色 保持一貫水準😍 鐵板有助鎖住蟶子肉汁及保持溫度
加上鹹鹹嘅鹽味 有助提升蟶子獨特鮮味 難怪連續5年成為餐廳銷量冠軍🏆
未試過嘅朋友 我絕對推介大家一試💕
❣️大白菜燉軟豆腐(小)$128
食中餐我都習慣要有蔬菜🥬 呢個菜式又有湯 啱曬鍾意❤️湯水嘅我🥰
大白菜份量十足 軟豆腐係莆田自家製品 唔怪得出面食唔到啦
湯底以大骨高湯熬製8小時而成 軟豆腐吸收咗湯之後
口感變得特別軟滑 最驚喜係原來個湯都有蟶子🤩味道更顯鮮甜
❣️福建紅菇海鮮滷麵(小)$118
呢碗湯麵🍜盛載咗13款精選食材之多
 包括花蛤、鮮蝦、蟶乾、紅菇、蔬菜等等 非常足料
湯底紅紅主要係因為加入咗上等野生紅菇 紅菇獨特嘅甜味 令整個湯底更顯清甜
 麵質腍軟滑溜 每條麵都將湯底味道盡收 食落啖啖都充滿菌香鹹鮮 口感豐富
大家都趁呢個夏天☀️一嘗肥美當造嘅哆頭蟶啦✨
2022-05-09
  • 哆頭蟶
  • 百秒黃花魚
  • 大白菜燉軟豆腐
  • 福建紅菇海鮮滷麵
2022-05-10 51 瀏覽
午餐來食真的超值,有午餐價點午餐,又可用優惠價點蟶子食,太滿足了😍蒲田扁肉湯~一隻隻扁肉餃很彈牙,配上紫菜鹹香的湯,好味~金湯時菜~爽脆鮮嫩,菜的份量比想像中的多,一大碟放得密密的~興化炒米粉~有鑊氣,米粉亦帶濕潤,不會乾巴巴,配料也多,有帶子,蟶子,蝦乾及菜等,炒得很香~九轉小腸~很多層豬腸塞到腸中腸,吃起來很彈牙,一咬便能咬開,能嚐到滷水汁的香味,而碟的底部還有蠟燭台,吃到最後餸菜還能暖的~蒜蓉蒸蟶子~很多蒜蓉,每一隻蟶子都很厚肉,有海鮮鮮甜味,優惠價點是抵吃的~椒鹽哆頭蟶~這個是我最愛,蟶子炸得很香脆,而椒鹽的香更令我一口接一口,內裡蟶子鮮甜而外層鹹香~冬瓜薏米水~很多薏米很足料,薏米水有一定濃度,微微甜剛剛好,冰涼的感覺蓮子銀耳湯~甜味剛剛好,很清甜,整個甜品吃起來很清潤~

蒲田扁肉湯~一隻隻扁肉餃很彈牙,配上紫菜鹹香的湯,好味~

蓮子銀耳湯~甜味剛剛好,很清甜,整個甜品吃起來很清潤~
2022-05-09 30 瀏覽
<哆頭蟶節>每年4至7月是莆田哆頭蟶最肥美既時節!哆頭蟶於莆田當地的黑泥灘塗裡吸收充足營養,每一隻都肥肥嫩嫩!炸、炒、蒸、焗、煮,多達9款哆頭蟶菜式,任選2道只需$199!.⭐️鐵板鹽焗蟶: 連續5年銷量冠軍! 第一次試鹽焗哆頭蟶,肉質飽滿多汁,能突顯其鮮甜味🤩.⭐️福建老酒焗海蟶: 用老酒焗過,酒香提升蟶湯嘅鮮甜😌 鮮甜爆汁!.💜芋香鴨 $108: 比一般中式酒樓健康,炸漿比較薄,酥而不膩☺️.🍚經典包菜飯 $99: 莆田人的家常燜飯,有包菜滷肉、蝦米、香菇、蟶乾、乾貝! 拌勻後令添加燜飯的質感及味道😋.🥬金湯莧菜 $88: 湯底加入鹹蛋黃再配上皮蛋,非常豐富!.🌽自製養生玉米汁$35: 熱飲粟米汁,質地非常濃稠,味道清甜👍🏼
<哆頭蟶節>

⭐️鐵板鹽焗蟶

⭐️福建老酒焗海蟶
: 用老酒焗過,酒香提升蟶湯嘅鮮甜😌 鮮甜爆汁!

💜芋香鴨 $108
: 比一般中式酒樓健康,炸漿比較薄,酥而不膩☺️

🍚經典包菜飯 $99

🥬金湯莧菜 $88
: 湯底加入鹹蛋黃再配上皮蛋,非常豐富!

🌽自製養生玉米汁$35
: 熱飲粟米汁,質地非常濃稠,味道清甜👍🏼
2022-04-19 133 瀏覽
復活節假期試了這間水準一般的餐廳,兩個人叫左3樣野食,埋單$479.6,銅鑼灣黎講,ok lar。聽說蟶子仔係呢間野的招牌菜,梗係要試下啦,味道OK,對於兩個人來說就大份咗少少,不過$199黎講差不多了。我寧願D蟶子仔佢比少D我但係就可以新鮮D會更好。苒田荔枝肉其實就類似菠蘿咕嚕肉的變奏,味道OK啦,不過好似士多啤梨骨好食D。興化炒米粉就即係炒米粉,都炒得乾身,不過D米粉就無乜味。
興化炒米粉就即係炒米粉,都炒得乾身,不過D米粉就無乜味。
2022-03-07 262 瀏覽
莆田系香港少數有得食福建菜既餐廳,佢係好多地方都有分店,仲攞左幾屆米芝蓮推介。本身以為價錢會比較貴,但係驚喜發現原來佢既午市套餐好抵食,一個人食都可以食得好豐富,有前菜有主食仲有湯,仲免加一添!1⃣️莆田午市一位餐($68) 包左三款自選小菜、主食同埋燉湯  👉滷水燉豆腐滷水唔會太鹹  👉水晶豬蹄凍幾精緻,但係食落有少少肥  👉家常燜筍乾 鹹鹹地燜得幾入味  👉興化炒米粉配料都幾豐富,有蝦、豬肉、菜等等,面頭既紫菜係脆脆地既伴埋米粉食幾唔錯☺️米粉炒得好爽,一啲都唔油,唔會好重口味,食落幾香😋  👉玉米蘿蔔排骨燉湯 呢度既燉湯係每日都唔同既。飲落清甜唔油,入面仲有粟米、排骨、蘿蔔,唔洗70蚊仲有燉湯飲都幾正👍  2⃣️莆田午市頭等餐(兩位用)($198) 👉蝦苗伴頭水紫菜好鍾意呢個紫菜🤤紫菜係冷盤黎,加左啲醋調味,酸酸地好開胃,仲有啲蝦米。簡簡單單但係好好食。  👉大白菜燉軟豆腐 大白菜煮得好淋,湯底清甜就咁飲都好唔錯😚豆腐索曬湯汁,軟軟地,食落口好有豆香而且好綿,可以即刻係口到化開既感覺。  👉傳統海蠣煎 蠔餅有好多唔同既做法,有台式、泰式、潮式,福建菜既版本都係第一次食😯薄薄一層蛋皮,面頭鋪

1⃣️莆田午市一位餐($68)
包左三款自選小菜、主食同埋燉湯

👉滷水燉豆腐
滷水唔會太鹹

👉水晶豬蹄凍
幾精緻,但係食落有少少肥

👉家常燜筍乾
 鹹鹹地燜得幾入味

👉興化炒米粉

👉玉米蘿蔔排骨燉湯

2⃣️莆田午市頭等餐(兩位用)($198)
👉蝦苗伴頭水紫菜
蝦苗伴頭水紫菜

👉大白菜燉軟豆腐

大白菜燉軟豆腐

👉傳統海蠣煎

傳統海蠣煎
蠔餅有好多唔同既做法,有台式、泰式、潮式,福建菜既版本都係第一次食😯薄薄一層蛋皮,面頭鋪滿好多既蠔仔,蘸一下佢配上既酸辣醬汁,好有鮮味!

👉漁民紫菜燜飯
漁民紫菜燜飯
原鍋上,入面有紫菜、豬肉、蠔,飯燜得好入味,飯粒吸收曬啲紫菜碎加蠔既鮮味,好食😋

👉甜品
甜品係雪耳糖水,有少少太甜。

3⃣️芋香鴨($99)
芋香鴨
外皮好脆,脆皮下係芋泥,中間包住鴨肉,好有層次感🤩食落感覺唔油膩,鴨肉唔會好肥,搭配埋芋泥食個口感好正~芋泥增加口感但係唔會蓋過鴨味😌
蝦苗伴頭水紫菜
大白菜燉軟豆腐