2025-05-14 0 瀏覽
莆田蟶子節又到啦😻今次仲多咗三款新口味選擇,梗係要試新野😄🤎冬瓜哆頭蟶湯呢款係新出㗎!一見到就好想試😍冬瓜湯加上蟶子嘅鮮甜更美味,清清地反而更加突出,蟶子保持原汁原味🤎老酒竪海蟶福建老酒煮過嘅蟶子酒味非常濃郁,唔好以為細細個碗裝住得好少,原來都有成10幾隻🤎椒麻小鮑魚作為涼拌菜非常開胃,仲有青瓜伴碟,味道唔算好辣,小鮑魚好入味又彈牙😋🤎酥炒檳榔芋芯福建特產檳榔芋,芋頭外層香甜內裏軟糯,忍唔住一口接一口🤎福氣滿滿四喜糕 甜品試咗都係新品嘅糕點,福建黃饅頭、莆田紅團、莆田印糕、蒸京糕🦥莆田 (PopCorn 2) (將軍澳)將軍澳唐俊街9號PopCorn 2 1樓F94號舖🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌼懶好食指數:4.7/5🌼懶住去指數:4.7/5🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
莆田蟶子節又到啦😻今次仲多咗三款新口味選擇,梗係要試新野😄

🤎冬瓜哆頭蟶湯

🤎老酒竪海蟶

🤎椒麻小鮑魚

🤎酥炒檳榔芋芯
福建特產檳榔芋,芋頭外層香甜內裏軟糯,忍唔住一口接一口
🤎福氣滿滿四喜糕

🦥莆田 (PopCorn 2) (將軍澳)
將軍澳唐俊街9號PopCorn 2 1樓F94號舖

🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
🌼懶好食指數:4.7/5
🌼懶住去指數:4.7/5
🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴
💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
2025-05-09 0 瀏覽
老友回港小聚,想同佢食d比較特別風味嘅小菜,就想起莆田,友人食後都大讚,食物質素令人一再回味。精美四小拼,有豬腸、蝦苗頭水紫菜、竹筍同埋凍前菜,各有特色的開胃小食。蒜蓉蒸海蟶,海蟶肥嘟嘟,爽田鮮甜多汁,蒜蓉份量多令味道更升華!椒鹽哆頭蟶,茶樹菇跟蟶子均炸得金黃色,椒鹽味剛好,入口外脆內軟,趁熱吃特別可口。金湯時蔬,金銀蛋現菜,調味適當,醬汁濃厚,菜亦鮮嫩可口。福建海鮮滷麵,食材豐富有蝦🍤,豬肉、花蛤同青菜等,湯味鮮甜香濃,麵條很淋身,味道很捧啊!

金湯時蔬,金銀蛋現菜,調味適當,醬汁濃厚,菜亦鮮嫩可口。

2025-04-30
用餐優惠
試食活動
喺將軍澳嘅莆田,今次我嘗試咗幾道令人垂涎的美食,真係一次味蕾的驚喜之旅!每一道菜都充滿用心,值得我細細品味。首先,香煎走地雞一上桌就吸引咗我,金黃的外皮散發著香氣,令人忍不住想即刻開動!咬下去,肉質鮮嫩多汁,搭配一點鹽和香料,簡直係完美的組合,讓人感受到雞肉的原汁原味,真係好開心!🍗接著,黃魚煲仔飯更係一個驚喜,煲仔飯香氣撲鼻,米飯粒粒分明,吸收咗黃魚的鮮美,配上魚肉,簡直係絕配!每一口都充滿了海鮮的鮮味,令人回味無窮,真係好滿足!🍚至於鐵板鹽焗蟶子,蟶子嘅鮮味喺鐵板上煎得恰到好處,外焦內嫩,每一口都充滿海洋的味道,令人感受到海風的拂面,真係太棒了!🍽️最後,興化炒米粉真係食客必試,裡面有多款海鮮配料,米粉炒得香滑,海鮮新鮮,口感豐富。每一口都好似喺海邊享受新鮮的海味,帶來無窮的享受!🐟總的來講,莆田的每一道菜都讓我覺得驚喜,無論係賣相、香氣還是味道,大家都值得一試!如果你想要一場味蕾的冒險,莆田絕對係個好選擇!

2025-04-27 0 瀏覽
前排約大佬陪我去完將軍澳做嘢界我發現呢邊都有莆田我哋二話不說又沖咗入去食黃金荷葉包呢個係香噴嘅肉絲條,夾係酥脆嘅荷葉包入面。食落去又脆又 香,非常滋味!金湯佛跳牆好豐富嘅金湯佛跳牆,有南日鮑、海參、瑤柱、松茸、竹笙同 花膠,啲材料好足料,非常高級。農家海蠣湯呢個湯入面滿都係海蠣,啲味道好鮮甜。酒香竹蝦呢個菜用當歸同老酒煨出嚟嘅活蝦,蝦肉好嫩同彈牙,湯底又 係非常鮮甜,非常美味!
前排約大佬陪我去完將軍澳做嘢
界我發現呢邊都有莆田
我哋二話不說又沖咗入去食

黃金荷葉包

金湯佛跳牆

農家海蠣湯
呢個湯入面滿都係海蠣,啲味道好鮮甜。

酒香竹蝦

2025-04-25 0 瀏覽
蠔餅好味,配辣椒醬一流。四宮格小食好味,豬大腸很入味,筍也很入味,紫菜好味。座位寬闊,提供嘅茶好味。前菜係醃蘿蔔,鹹鹹酸酸的很開胃。提供的餐具乾淨,會考慮再幫襯。
2025-04-24 0 瀏覽
**🔥 蒜蓉蒸哆頭蟶**鋪滿金黃蒜蓉炸彈,蒸到剛好開口,蒜香唔搶戲,反而帶出蟶子嘅天然甜味,尾韻仲有淡淡海水香。**🍶 老酒豎哆頭蟶**蟶子肥大肉厚,用福建老酒蒸到酒香入魂,蟶肉浸喺琥珀色酒汁裏面。酒甜同蟶鮮瘋狂交纏,最癲係蟶肚爆出濃郁酒漿,食完個人暖笠笠。**🌶️ 椒麻小鮑魚**初頭似BB辣,點知麻勁慢慢纏住舌根,鮑魚彈牙。**🐟 亞參黃花魚** 亞參醬酸辣醒腦,魚肉嫩過豆腐,仲有蕃茄和茄子作配菜。**🍜 福建海鮮鹵麵** 湯底係**「海鮮軍火庫」**——蟶子、蝦乾、蠔仔熬到濃過龍蝦湯,麵條吸盡精華變成鮮味導彈。

**🔥 蒜蓉蒸哆頭蟶**

**🍶 老酒豎哆頭蟶**

**🌶️ 椒麻小鮑魚**
初頭似BB辣,點知麻勁慢慢纏住舌根,鮑魚彈牙。

**🐟 亞參黃花魚**
亞參醬酸辣醒腦,魚肉嫩過豆腐,仲有蕃茄和茄子作配菜。

**🍜 福建海鮮鹵麵**

2025-04-23
2025-04-09 123 瀏覽
臨近新年🧧莆田推出多款新春套餐、盆菜及撈起適合2至10人~套餐菜名應節又有好意頭👍🏻更可詢問店員索取新春優惠券,消費新春盆菜 及 套餐可享消費滿$1000減$100!好抵!新春套餐:吉祥、如意、鴻運三款😆今次叫左如意二人餐$888~菜式豐富⭐️風生水起•煙三文魚撈起撈起👍🏻寓意新一年撈到風生水起店員到席前邊說祝賀語~邊加入多款材料以多款沙律配搭煙三文魚!賣相鮮艷又有好意頭口味清新微酸開胃⭐️盆滿缽滿•鮑魚大蝦盆菜食材用料豐富!鵝掌、豬手、花菇、海參、燒肉、瑤柱、福州魚丸、大蝦~炆到好入味!入口濃郁又掛汁!⭐️鴻運當頭•海皇魚翅羹加入多款新鮮海鮮粒:蟹肉、鮮蝦、肉絲!足料⭐️萬事勝意•鮮貝燴絲瓜用上鮮甜鮮貝配上絲瓜炆煮!好鮮味⭐️媽祖平安麵麵條濕潤!帶點咸味!配上蟶孖事、花菇、蝦肉口感豐富⭐️甜甜蜜蜜•桂圓銀耳滋補清潤入口味微甜莆田 (PopCorn 2) (將軍澳)📍將軍澳唐俊街9號PopCorn 2 1樓F94號舖
臨近新年🧧莆田推出多款新春套餐、盆菜及撈起
適合2至10人~套餐菜名應節又有好意頭👍🏻

新春套餐:吉祥、如意、鴻運三款😆
今次叫左如意二人餐$888~菜式豐富

⭐️風生水起•煙三文魚撈起
撈起👍🏻寓意新一年撈到風生水起
店員到席前邊說祝賀語~邊加入多款材料
以多款沙律配搭煙三文魚!賣相鮮艷又有好意頭
口味清新微酸開胃

⭐️盆滿缽滿•鮑魚大蝦盆菜
食材用料豐富!鵝掌、豬手、花菇、海參、
燒肉、瑤柱、福州魚丸、大蝦~炆到好入味!
入口濃郁又掛汁!

⭐️鴻運當頭•海皇魚翅羹
加入多款新鮮海鮮粒:蟹肉、鮮蝦、肉絲!足料

⭐️萬事勝意•鮮貝燴絲瓜
用上鮮甜鮮貝配上絲瓜炆煮!好鮮味

⭐️媽祖平安麵
麵條濕潤!帶點咸味!配上蟶孖事、花菇、蝦肉口感豐富

⭐️甜甜蜜蜜•桂圓銀耳
滋補清潤入口味微甜

莆田 (PopCorn 2) (將軍澳)
📍將軍澳唐俊街9號PopCorn 2 1樓F94號舖
2025-04-07 135 瀏覽
福建菜而言,莆田的菜式十分出色。當中的海鮮福建麵線包括了多種海鮮,將豐富的鮮味帶進麵線之中,提升整道菜的香氣,同時麵線亦充滿彈性和韌性令整道菜的口感提升,十分推薦

2025-03-23 268 瀏覽
同朋友晚餐嚟Popcorn 食諗唔到食咩就入咗呢間中菜食叫咗三個小菜: 蠔餅,豆腐鍋,荔枝咕嚕肉三個入邊最好食&有驚喜係豆腐鍋用石頭鍋上菜,嚟到熱辣辣好好食 蠔餅正常,要問佢攞辣醬 因為加埋辣醬就一流 唔太辣得來又好惹味荔枝咕嚕肉我覺得正常,炸粉厚左少少,都係鍾意傳統菠蘿咕嚕肉多啲
同朋友晚餐嚟Popcorn 食
諗唔到食咩就入咗呢間中菜食
叫咗三個小菜: 蠔餅,豆腐鍋,荔枝咕嚕肉
三個入邊最好食&有驚喜係豆腐鍋
用石頭鍋上菜,嚟到熱辣辣好好食

2025-03-16 336 瀏覽
莆田經常都會有唔同既季節限定菜式,今期就做緊海蠣節,緊係要試下當時得令既款式啦。鮮貝燴絲瓜每粒貝都飽滿,貝肉鮮甜,甜味滲入哂絲瓜,十分易入口。阿元香草雞上碟之後先發現原來係冷盤,不過反而有驚喜,雞皮唔肥,雞肉有微微既香草幾清新。蒜青炒海蠣海蠣用青蒜同青蒜白一齊炒,炒得香口而且乾身。九層塔香燜海蠣每粒都好大隻,而且充滿肉汁,鮮甜肥美,九層塔既香味令菜式既層次增添唔少。砂鍋黃花魚湯莆田既招牌菜之一就係佢地既黃花魚,魚既鮮味落哂湯入味,而且一啲腥味都無,即使拎黎整魚湯,魚肉仍然細嫩。福建老酒飲完會增加食欲,口感獨特,香味濃郁,飲完過一段時間仍然齒頰留香。

鮮貝燴絲瓜
每粒貝都飽滿,貝肉鮮甜,甜味滲入哂絲瓜,十分易入口。

阿元香草雞

蒜青炒海蠣
海蠣用青蒜同青蒜白一齊炒,炒得香口而且乾身。

砂鍋黃花魚湯

福建老酒
2025-03-13 295 瀏覽
莆田又有莆田海蠣節啦!❤️ 莆田係新加坡米其林一星餐廳~ 推出的菜式都好好味,將傳統同創意結合得啱啱好,食落好有驚喜!⭐原焗排骨⭐蒸咗一個鐘,排骨軟到一咬就脫骨,肉香十足。嗰啲湯汁又濃郁,撈飯真係一流,食到停唔到口。⭐砂鍋黃花魚湯⭐湯係乳白色,魚肉好嫩,湯飲落甜甜哋,特別暖胃。砂鍋保溫效果好,湯一直熱辣辣,秋冬飲就啱曬!⭐興化炒米粉⭐睇落普通,但食落好有驚喜!米粉幼到好似頭髮絲,口感滑滑哋,配上蝦米、肉絲,味道啱啱好,食完仲想再嚟一碗。⭐莆田海蠣節⭐七種海蠣食法,一次過滿足你!我點咗⭐九層塔香燜海蠣⭐同⭐辣子鮮海蠣⭐。九層塔香燜海蠣香氣撲鼻,海蠣鮮嫩多汁,九層塔同醬汁好夾。辣子鮮海蠣外脆內嫩,微麻微辣,食落好過癮。📍莆田將軍澳唐俊街9號PopCorn 2 1樓F94號舖

莆田又有莆田海蠣節啦!❤️ 莆田係新加坡

⭐原焗排骨⭐

⭐砂鍋黃花魚湯⭐

⭐興化炒米粉⭐

⭐莆田海蠣節⭐

📍莆田
將軍澳唐俊街9號PopCorn 2 1樓F94號舖
2025-03-12 230 瀏覽
💡地道風味滿足味蕾莆田🥢一直都係好好味中菜廳,今次又到莆田海蠣節,今晚嘅福建菜小聚真係好滿足,每樣菜都各有特色,味道同質素都唔錯!環境舒服,服務態度又好,好適合同朋友一齊嚟食飯傾偈。🦪芥菜燒海蠣 芥菜煮得翠綠爽脆,海蠣鮮甜多汁,兩者配搭埋一齊,口感好豐富!芥菜帶少少苦味,但好清爽,海蠣嘅鮮味完全帶出嚟,好適合鍾意海鮮嘅朋友。😋🍖原汁焗排骨 排骨焗得好入味,肉質軟嫩,原汁原味,帶少少甜味,配飯食一流,每一啖都充滿肉香。🦆閩南姜母鴨 姜母鴨煮得好香,薑味好突出,鴨肉嫩滑,帶少少醋味,好開胃!呢個菜好適合冬天食,暖身又暖胃。鍾意濃味同薑味嘅朋友一定會鍾意!🍲🍖莆田荔枝肉荔枝肉煮得好入味,肉質嫩滑,帶少少甜味,同荔枝嘅清香好夾。呢個菜好有特色,鍾意甜酸口味嘅朋友一定會鍾意!🍲大白菜嫩豆腐例 大白菜同嫩豆腐煮得好滑溜,湯汁清甜,帶少少豆香。呢個菜好清爽,好滋味。
💡地道風味滿足味蕾

🦪芥菜燒海蠣

🍖原汁焗排骨

🦆閩南姜母鴨

🍖莆田荔枝肉

🍲大白菜嫩豆腐例

2025-03-09 203 瀏覽
荔枝肉(咕嚕肉)外脆內軟,酸甜適中,再加上是送的,更值回票價。九里香海蠣(蠔)的海蠣鲜甜九里香惹味,脆漿包住海蠣,亦炸得香脆。當天是3月8日婦女節,餐廳更為每一位女顧客送上鬱甘香汽球,饒有氣氛,再加上可以用優惠價$18(原價$48)叫一款桂花雪耳燉雪梨的糖水,為當晚的女神節劃上完美的句號。
2025-03-08
  • 莆田荔枝肉
2025-03-06 243 瀏覽
主打福建菜連鎖餐廳「莆田」, 不定時轉換當造食材主題, 令人有新鮮感。最近推出海蠣節, 絕對不能錯過, 今晚同家人一同享用。海蠣主題推出7種食法, 更可以優惠價HK$218任選兩款海蠣菜式。今晚自選其中嘅九層塔香燜海蠣更令人回味, 推介!!【九層塔香燜海蠣】熱辣辣鍋物滋滋聲上檯, 散發九層塔嘅香噴噴, 未食都已經令人流口水; 炸蠔炸皮薄而酥脆, 蠔肉鮮味juicy, 墊底有大量九層塔同埋洋蔥, 香氣十足! 推介!!【辣子鮮海蠣】同樣為炸蠔, 伴有大量辣椒粒, 看似辣勁十足, 但只食當中嘅炸蠔, 一點辣味都沒有, 只依然食到炸蠔鮮味juicy。【蝦苗豆水紫菜】HK$58紫菜切絲, 凍食兼酸味味, 清新又開胃, 仲有蝦苗陪襯, 錦上添花。【熟醉賴尿蝦】HK$78/份(2隻)熟賴尿蝦雖算不上肥美, 但浸得非常入味, 濃郁香醇酒味, 有助提鮮, 甘香鮮甜。【石鍋滑豆腐】HK$98/例石鍋同樣熱辣辣滋滋聲上檯, 豆腐掛滿鹹甜茨汁, 外皮金黃, 內層軟滑得幾乎入口即化, 仲有一層蛋係鍋底, 多一份蛋甜蛋香。【福建海鮮鹵麵】HK$118/例湯底清甜, 麵條軟滑但不會太過淋, 好入味, 食材豐富, 包
推出海蠣節, 絕對不能錯過, 今晚同家人一同享用。
今晚自選其中嘅九層塔香燜海蠣更令人回味, 推介!!
【九層塔香燜海蠣】

【辣子鮮海蠣】
辣子鮮海蠣
【蝦苗豆水紫菜】HK$58
蝦苗豆水紫菜
【熟醉賴尿蝦】HK$78/份(2隻)
熟醉賴尿蝦
【石鍋滑豆腐】HK$98/例

【福建海鮮鹵麵】HK$118/例
湯底清甜, 麵條軟滑但不會太過淋, 好入味, 食材豐富, 包括有冬菇、豆卜、蝦仁、花蛤、蟶子、珍寶帶子、海蠣等等海鮮配料… 鮮香味十足。
福建海鮮鹵麵
2025-02-27
辣子鮮海蠣
蝦苗豆水紫菜
熟醉賴尿蝦
福建海鮮鹵麵
  • 石鍋滑豆腐
2025-03-04 264 瀏覽
最近,我來到將軍澳的莆田餐廳,想試試他們的招牌菜,果然冇令我失望!這裡的環境輕鬆舒適,適合和朋友聚餐。接下來就讓我逐一介紹一下這些美味的佳餚。### 閩南五香卷首先上桌的是閩南五香卷,這道菜真係色香味俱全!豆皮外層金黃色,透出誘人的光澤,咬一口時,裡面的肉餡和脆馬蹄交織在一起,口感層次分明。蒸過的豆皮非常柔軟,再經過炸製後外脆內嫩,香氣四溢,令人一試成主顧!這種獨特的香氣,彷彿把我帶回了閩南的街頭。### 原汁焗排骨接下來是原汁焗排骨,這一道菜的肉質嫩滑,汁液豐富,令人垂涎欲滴。每一塊排骨都被烤得恰到好處,外皮微微焦香,內裡卻是滿滿的肉汁。當我咬下去的時候,濃郁的肉香和醬汁的味道瞬間在口中爆炸,讓我忍不住想再來一塊!### 熟醉瀨尿蝦然後是熟醉瀨尿蝦,這道海味十足。蝦肉鮮甜,搭配特製的醬汁,讓人一口一口停不下來。蝦殼剝開後,裡面的肉質彈牙,吃到最後還能感受到淡淡的酒香,真係非常過癮!### 椒鹽炸豬手最後是椒鹽炸豬手,這道菜的外皮炸得金黃酥脆,香氣四溢。每一口都充滿了椒鹽的香味,豬手的肉質軟嫩,搭配著脆皮的口感,真係吃到讓人心滿意足。這道菜非常適合和朋友一起分享,邊吃邊聊,真係好chi

### 閩南五香卷

### 原汁焗排骨

### 熟醉瀨尿蝦

### 椒鹽炸豬手

最後是椒鹽炸豬手,這道菜的外皮炸得金黃酥脆,香氣四溢。每一口都充滿了椒鹽的香味,豬手的肉質軟嫩,搭配著脆皮的口感,真係吃到讓人心滿意足。這道菜非常適合和朋友一起分享,邊吃邊聊,真係好chill!