2023-05-02 792 瀏覽
太耐無食過咁邪惡嘅乾炒牛河真係好好食呀😈😈😈😈我家寶寶竟然唔知辣椒醬同乾炒牛河係絕配!我唔食辣都會落辣椒醬因為真係好好食🤤略嫌冇乜鑊氣嗌咗個咖喱吉列豬扒飯咖喱汁送飯好耐無食過喇😈😈😈😈白飯偏乾身 不過送咖喱汁就啱啱好吉列豬扒唔夠厚 炸衣有點厚道始終唔及日式吉列豬扒咁好食但整體來講都好好味,因為有咖喱汁搭夠好似冇食菜 叫咗個上湯菜心佢用菜心苗 所以都嫩好似食咁多肥膩嘢,食返少少菜舒服啲排隊等咗十幾分鐘都唔算耐 接受到見到隔籬枱 嗌西檸雞 咕嚕肉好大碟 夠晒兩個人share
太耐無食過咁邪惡嘅乾炒牛河
真係好好食呀
😈😈😈😈
我家寶寶竟然唔知辣椒醬同乾炒牛河係絕配!
我唔食辣都會落辣椒醬

😈😈😈😈
白飯偏乾身 不過送咖喱汁就啱啱好
吉列豬扒唔夠厚 炸衣有點厚道
始終唔及日式吉列豬扒咁好食
但整體來講都好好味,因為有咖喱汁搭夠
咖喱吉列豬扒飯

好似冇食菜 叫咗個上湯菜心
佢用菜心苗 所以都嫩
好似食咁多肥膩嘢,食返少少菜舒服啲
上湯菜芯

排隊等咗十幾分鐘
都唔算耐 接受到

見到隔籬枱 嗌西檸雞 咕嚕肉
好大碟 夠晒兩個人share
2023-05-01
15 分鐘 (堂食)
乾炒牛河
咖喱吉列豬扒飯
上湯菜芯
2023-04-29 471 瀏覽
每次經過都見到排隊嘅荳子冰室,今次11:00左右去食brunch,因為一個人,所以唔使排隊。11:30前仲有早餐供應。店內用QR CODE落單,唔使怕比店員催,可以慢慢揀食乜。最後點咗西冷牛扒餐配熱奶茶,再單點菠蘿油。菠蘿油嘅牛油放喺乾冰上送到,非常有戲劇效果之餘,鮮牛油又能保持冰鎮,已經勝過好多茶餐廳或冰室,而且牛油冇雪櫃味,將牛油放入微溫的菠蘿包(如果可以再熱一點,成為冰火菠蘿油就更完美),表現不錯!果然係新鮮出爐麵包,值得再食!
2023-04-27 416 瀏覽
每次經過豆子冰室,都是大排長龍,一直疑惑為什麼這麼多人排隊,直至到有一次和屋企人去豆子冰室吃早餐,我才知道為什麼這麼多人去捧場了!🤣🤣🤣❤️❤️我叫的一份早餐是牛扒餐,牛扒非常大件,而且感覺較新鮮,亦都配上牛扒汁,加上有我最喜愛的薯餅,真的很難得有餐廳早餐有提供薯餅㗎!實在是非常高質素的早餐❤️❤️❤️其他屋企人叫的早餐,賣相都是非常精美,而且他們點了菠蘿油,當然都是非常美味👍🏻👍🏻👍🏻總括而言,早餐真是一百分!

一向都好中意食BEANS, 自從佢地開左茶餐廳後, 機乎變左我既飯堂😉不過代價係好多時都要排隊! 有一日好想食下午茶, 見唔係咁多人排隊就入左去食了! 下午茶有十多款輕食選擇, 例如沙律, 三文治, 多士等等, 價錢親民! ✨✨✨馬交豬扒包配薯菜 $43仲未去澳門特別掛住豬扒包🐷, 豬扒大大塊, 炸得香脆, 肉質鮮嫩, 啖啖juicy! 配埋薯菜雖然有點罪惡感, 但扭扭薯條真係唔係度度都食到, 薯條唔算太油膩, 口感唔錯, 好好食!!

馬交豬扒包配薯菜 $43
2023-04-23 339 瀏覽
昨天去了食早餐,今晚買外賣回家一家三口開餐。我一向對荳子冰室的評價都非常高,早餐我特別喜歡叫一份菠蘿油+咖啡,因牛油是厚切,上枱時是冰凍的,還有乾冰保持牛油凍冰冰,那感覺是其他冰室找不到的,但昨日上枱時,沒有乾冰,侍應只懶懶地說了一句「沒有乾冰」,就放下菠蘿油走開了,因我非常之趕時間,所以照哽下埋單也就離開了,但回頭一想,是否應該在我下單時告訴我,或者送來時問我要不要,又或者減返乾冰嘅錢?今晚的晚餐外賣,叫了三餸加一個小食(見相片),肉餅淋到好像食平價魚肉餅,完全無𡁻口,完全揾唔到土魷,其實餸菜味道大不如前,也強差隔離嗰間「太X」☹️最失望的,是店內的音響系統壞咗幾個月都未完全維修妥,單座位無聲😏唯一無變,價錢依然咁貴😂
昨天去了食早餐,今晚買外賣回家一家三口開餐。

唯一無變,價錢依然咁貴😂
2023-04-21 303 瀏覽
這間豆子冰室,見到食評唔錯,平時都人山人海,當日早上等了5分鐘就有位,終於可以試吓將軍澳區最貴的茶餐廳早餐.1)沙嗲牛肉通粉,沙嗲牛肉很多,但係牛肉表面係熱,內裏是凍的。我食咗兩啖心諗都係算啦,攞啲湯浸一陣就會熱。2)最離譜係個通心粉,我估佢應該係一碗一碗淥定擺喺度,啲通心粉癡晒底,我覺得還未過冷河,仲有一浸類似麵粉味的味道。所以我終於頂唔順,叫佢幫我換個米粉。3)蘑菇煙肉奄烈,也是一樣,份量足夠,但又係蘑菇煙肉是凍的,蛋皮就好熱。這樣的口感,好辛苦。4)我另外加咗塊薯餅,心諗應該會同埋奄列一齊出,但點知分開出,塊薯餅,我們差唔多食晒成個早餐先至到,我明白薯餅是用油炸出來的,但可唔可以唔好成隻碟都係油。5)另外少少意見:餐廳內的辣椒油,可否不要獨立包裝,這個牌子的獨立包裝辣椒油啲渣是攞唔到出來的,還很容易整到成手都係。

我食咗兩啖心諗都係算啦,攞啲湯浸一陣就會熱。

所以我終於頂唔順,叫佢幫我換個米粉。

3)蘑菇煙肉奄烈,也是一樣,份量足夠,
但又係蘑菇煙肉是凍的,蛋皮就好熱。
這樣的口感,好辛苦。

凍沙嗲牛肉米粉
2023-04-19
5 分鐘 (堂食)
$50 (早餐)
2023-04-04 417 瀏覽
每次諗唔到食咩就黎呢到食。晚餐食扒餐係最抵食的🤣🤣 百鬆啲有份大大件牛扒、餐湯、飯/意粉/薯菜同野飲。最神奇係!!!!凍檸樂都係當凍飲+$3🤩 平時出街食飲呢啲都係當特飲計😔😔。Btw 佢嘅午餐都大碟得好恐怖,完全係二人份量🤣🤣 次次都食唔哂🥲 另外味道都好好食😋最體貼係佢有for 1個人嘅自閉位👍🏻👍🏻 唔洗排隊又唔洗同人夾枱。可以安安靜靜咁食野🙌🏻 岩哂我呢啲社恐人士(仲要係qr code落單)😹😹食咗咁多次都冇試過上錯野🙌🏻🙌🏻會keep住做常客😽😽

食咗咁多次都冇試過上錯野🙌🏻🙌🏻會keep住做常客😽😽
It gives me confidence when I found out that Cafe De Beans is under the Bean’s Group, which offers high quality food. The ice room was opened a few years ago when I was working in Macau, otherwise I would have tried it earlier.—Dry Noodles with Roasted Pork Jowl 日式燒豬頸肉撈公仔麵 8.5/10 ⭐️Simple combination of sesame and spring onion was surprisingly savoury, with slices of flavourful pork jowls and springy instant noodles tossed in not-too-sweet teriyaki sauce, the dish was SO GOOD that I finished it a

Simple combination of sesame and spring onion was surprisingly savoury, with slices of flavourful pork jowls and springy instant noodles tossed in not-too-sweet teriyaki sauce, the dish was SO GOOD that I finished it all!

Hot Milk Tea 熱奶茶 5.5/10 ⭐️
Already ordered “more milk” when I placed the order, but it was still rough and bitter, I had to request for extra evaporated milk to balance the bitterness.

Salted Egg Yolk Custard Mexican Bun 鹹蛋黃奶王墨西哥 8/10 ⭐️
The bun was soft and chewy with a crunchy buttery crust, the sweet-savoury blend of salted egg yolk and custard went really nice. It would be better if there’s more salted egg yolks inside 😋.

Scrambled Eggs with Black Truffle Paste 黑松露醬炒滑蛋 6/10 ⭐️
Quite a generous amount of black truffle paste was put on top, it was average though.

Service: The staff served promptly with good manners 👍🏻

Environment: Songs by Faye Wong and Dave Wang were being played, which gave me the 80s to 90s vibes. It is obviously a popular spot to dine: A few seats were still available when I arrived, but people were queuing outside when I left.

📍荳子冰室 Cafe De Beans
熱奶茶
2023-03-31
日式燒豬頸肉撈公
鹹蛋黃奶王墨西哥
近幾次黎食已經開始飯同餸都冇之前咁足,今次食個豬扒炒意粉更離譜,$67食咁既野,豬扒分開三舊,每片薄過食豬肉乾,充滿著油味,食完返屋企即刻開始肚痛,懷疑係豬扒唔新鮮。間野價錢已經愈來愈貴,又愈來愈唔好食,如果唔係將軍澳咁少餐廳選擇都唔會再黎食。
豬扒分開三舊,每片薄過食豬肉乾,
充滿著油味,食完返屋企即刻開始肚痛,
懷疑係豬扒唔新鮮。
間野價錢已經愈來愈貴,又愈來愈唔好食,
如果唔係將軍澳咁少餐廳選擇都唔會再黎食。
豬扒炒意粉
豬扒炒意粉
2023-03-27
10 分鐘 (堂食)
2023-03-17 288 瀏覽
住呢頭好耐,第一次入呢間冰室,因為嚟親都排長龍,前日放假專程嚟幫趁幾有心,我同朋友仔嚟食早餐,排左15分鐘多少少都可以接受,叫個最愛早餐,希望食翻童年味道,覺得都合格吾錯,最後我哋加多一個雞尾飽略嫌太甜,環境一定是多人,但比一般冰室叫做有裝修、光猛,靚靚仔仔中規中矩咁,最難忘一點就係冰室內一直播懷舊金典,梅姐、哥哥嘅歌非常動聽,有啲歌舊到自己都未聽過呢樣野都幾配合冰室嘅概念;埋單時發現價錢都好公道,如果唔係成日排長龍,我會時常光顧
2023-02-05 551 瀏覽
平時荳子冰室經常大排長龍,這天經過竟然不用排隊,當然要幫襯 炒滑蛋和餐肉羅宋湯通粉都是我的 comfort food,所以每次來都會叫常餐,這裏的食物和奶茶全部都是合格以上,而且午餐價錢只是 $54,難怪經常都是全院滿座
平時荳子冰室經常大排長龍,這天經過竟然不用排隊,當然要幫襯
黑松露炒蛋加多士
餐肉粒羅宋湯通粉
黑松露炒蛋加多士
餐肉粒羅宋湯通粉
2023-02-03 461 瀏覽
好味冰室1️⃣咖哩牛脷飯牛脷好淋,咖哩好香,夠味💰HKD$592️⃣粉絲鮮牛煲粉絲得好小,三色椒洋蔥就勁多.味道正常💰HKD$783️⃣養生燉湯幾足料,濃味💰HKD$324️⃣菜芯份量幾多,好淋💰HKD$155️⃣黑牛(朱古力可樂新地)好大舊雪糕👍🏻💰HKD$266️⃣花奶芒果布甸普通💰HKD$15好多選擇,好多香港特色食物
好味冰室
1️⃣咖哩牛脷飯
牛脷好淋,咖哩好香,夠味
💰HKD$59

2️⃣粉絲鮮牛煲
粉絲得好小,三色椒洋蔥就勁多.味道正常
💰HKD$78

3️⃣養生燉湯
幾足料,濃味
💰HKD$32

4️⃣菜芯
份量幾多,好淋
💰HKD$15

5️⃣黑牛(朱古力可樂新地)
好大舊雪糕👍🏻
💰HKD$26

6️⃣花奶芒果布甸
普通
💰HKD$15

好多選擇,好多香港特色食物
9點仲未食飯但好多店都接近收舖,想起呢間冰室經常好多人排隊不如碰碰運氣。果然即有卡位, 以為執到寶🥹未幫趁過就試啲基本嘢凍奶茶少冰 - 顏色淡淡,味道亦一樣茶味欠奉。算啦,人哋就嚟收工可能啲茶係淡啲嘅。焗蘑菇肉醬意粉 - 賣相無乜唔妥但食落就勁唔掂。醬汁同意粉完全分開,意粉底又乾,啲汁係稀嘅。越食越哽胃,一定無下次😣😣😣友人食嘅焗鮮茄豬扒飯,賣相完全唔對板,睇到就唔想食😓一粒茄都無!咁嘅質素仲咁多人排隊,我真係唔明白大家點解要浪費青春😠

未幫趁過就試啲基本嘢

友人食嘅焗鮮茄豬扒飯,賣相完全唔對板,睇到就唔想食😓
一粒茄都無!

咁嘅質素仲咁多人排隊,我真係唔明白大家點解要浪費青春😠
2023-01-29 341 瀏覽
我係街坊一名,呢間店我間中會有嚟光顧不止一次,食物無問題仲幾有心思,港人港味。唯一敗筆,係門口帶位嘅一位中年四眼黑框鏡嘅女職員。其實已非第一次係咁,非常之冇禮貌。呢間嘢有個狀況,因為長期多人排隊唔夠位置,多人時條隊龍會分開咗,前頭會喺舖嘅門口到角位,唔夠位就會分開喺隔兩個舖位對面方向繼續排落去。由於一條龍分開咗,每次都需要行過少少“裝下”隊尾喺邊度,經常造成混亂或令人排錯龍尾。我就係今日以為隊尾喺舖門口果條,呢位中年女職員後來走過嚟更正叫我排返對面嘅龍尾,本來我已隨她要求去返對面排(因為根本好難辨別), 行唔夠三步,個女職員就向本來排我前面嘅其他人非議我:‘’我都覺得奇怪㗎啦,我見佢行入嚟排,明明你地排咗好耐㗎嘛‘’,都相當挑釁之餘,而且事情並非如該女所言係插隊,令人相當之氣憤!呢個狀況幾趕客,加上此女職員不必要的言辭及加鹽加醋,祝貴店老闆好運,否則會趕走不少有心嘅街坊客囉。(此女口沒遮攔並無風起浪外,問題係有需要加呢啲說話?)結果當然係走人啦!

結果當然係走人啦!
2023-01-29
2023-01-12 376 瀏覽
+$5 轉腸仔飽 又係照比多士😮‍💨外賣出錯比率極高真係忍唔住要出post真心建議check清楚先好走記住佢地無錯架,門口阿姐話「錯咪換比你囉!」一啲悔意都無,有無諗過客人未必住好近,出錯又無電話可以聯絡你地,確保出餐正確是餐廳嘅責任!
+$5 轉腸仔飽 又係照比多士😮‍💨
外賣出錯比率極高
真係忍唔住要出post
真心建議check清楚先好走

記住佢地無錯架,門口阿姐話「錯咪換比你囉!」

外賣自取