2019-02-21 175 瀏覽
今日外賣叫咗雞蛋腸粉,收成30蚊,貴到唔合理都算啦,以為質素有返咁上下,點知打開盒得嗰8條,手指咁粗,雞蛋肯定半隻都冇,甜醬麻醬又冇!snack express 10蚊腸粉仲好食過佢!明明叫咗咸蛋瘦肉粥,電話confirm過店話有的,但轉頭打番黎話冇,話咸蛋要另加8蚊,一碗咸蛋瘦肉粥要成45蚊!外賣盒逐個盒計2蚊,外賣每個餐再另收1蚊!最後turn out 80蚊一個lunch,咩料,做咗30年人,一向好和平,但未試過因為一餐飯嬲到咁,一肚氣!
2019-02-10 121 瀏覽
下午茶時間路過佐敦,唔知食咩好。朋友推介,可以試下呢間荔灣,佢地食開,都唔錯咁話,環境都唔錯,幾幹淨。d位唔會好逼,坐得算舒服。下午茶時段,都幾多選擇。common野,多士,豬仔飽,公仔麵都有。仲有d中式野,粥呀,雲吞麵呀,水餃麵呀之類,都多款式。仲有潮式既酸辣米線,好似車仔麵咁,自己簡餸簡麵。試左個生茶瘦肉粥,ok。朋友試左個豬扒撈公,還可以。野飲都可以,正常。價錢都合理既,30幾蚊個餐,算正常。下次可以再食過既。

環境都唔錯,幾幹淨。d位唔會好逼,坐得算舒服。

價錢都合理既,30幾蚊個餐,算正常。

下次可以再食過既。
2019-02-10
2019-01-29 108 瀏覽
每次行過佐敦想食下午茶既時候,都不自覺咁走左黎食呢間荔灣,初次食係岩岩新開個時,我諗都差不多一年了,其實吸引我會去食既原因係因為覺得抵食又好味,之前食過粥餐係用鍋仔上,份量好足。今次想食粉麵,揀左豬軟骨米粉,熱奶茶,想講呢間熱奶茶好岩我口味,茶味比較濃,再配多碟油菜($24),出餐速度都好快,豬軟骨米粉份量都好過足,好大碗,下午茶餐來講,性價比高茶餐廳來講,其實座位都好舒服,夠闊落,而且好乾淨,食物選擇都多,有煲仔飯餐,湯飯,蒸魚餐等等。。。。。。下次再經過佐敦,一定會繼續幫襯,再試下其他款式

下次再經過佐敦,一定會繼續幫襯,再試下其他款式
豬軟骨米粉
豬軟骨米粉
2018-09-12 383 瀏覽
簡單的一個楊洲炒飯,味道不很簡,蝦亦不太細隻,一般餐廳的材料都看不出什麼來,這間都算認真:蝦🦐清楚可見,而且頗新鮮;火腿和义燒都不錯。😋Cheap 都係咁話,最緊要好食✌️啱食🤞✊不好吃👎幾貴都沒樂趣!🤨加埋真材實料的湯和港式奶茶就真完美!🤝
加埋真材實料的湯和港式奶茶就真完美!🤝
2018-07-25 108 瀏覽
之前食過,再 encore,再食一樣好食。😋蝦球很大隻🦐 很認真,清湯亦很清,整體味道十分滿意!朋友吃的雲吞麵也不錯,她亦讚好味,沒有味精。配菜心,菜很新鮮。我之前也食過,真的不錯,值得試。👍
之前食過,再 encore,再食一樣好食。😋
蝦球很大隻🦐 很認真,清湯亦很清,整體味道十分滿意!
2018-07-24
2018-07-14 66 瀏覽
剛看到一位網友講牛肉,就試試沙嗲牛肉,找了良久,才知道原來沙嗲已代表「沙嗲牛肉」,即試。餐到時,望落好似很濃很「傑」🤔 混和一下,都可以。👌吃下的味道完全踢走起初濃、「傑」的感覺👍 真的有牛肉啊!牛肉很嫩滑,有口感!😋值得試。
餐到時,望落好似很濃很「傑」🤔 混和一下,都可以。👌
值得試。
沙嗲火腿米線
2018-07-14
沙嗲火腿米線
2018-07-14 47 瀏覽
剛上載的豬潤粥好有誠意💖 豬潤大大片,不厚,但很爽口,好味。粥底綿不在話下,很滑!豬潤煮粥,味道實在很夾,粥本身淡口,但豬潤味濃,吃的時候,我喜歡以豉油碟盛些豉油,加胡椒粉,好好味!😋配兩片蘿蔔糕,啱啱好!👍
粥底綿不在話下,很滑!
配兩片蘿蔔糕,啱啱好!👍
2018-04-25 136 瀏覽
中午食咩好?一個人,隨便找好吃,又簡單經濟的,又想到麗灣,好味,又快速。今天再食吉列豬扒煎蛋飯,豬扒比第一次食乾身一些,沒那麼油👍蛋是我喜歡的太陽蛋🍳,好味,不錯的選擇!
中午食咩好?
2018-04-20 242 瀏覽
一碗水餃河+一碟菜,只收$35,份量仲要好足夠,夫復何求呢?不過,好奇怪,簡直有點難以想像。碗河粉非常大碗到,全碗滿都是河粉,完全無湯。水餃全無鮮味、蝦的質地屬於死實實個類。另外,菜芯要腩汁,伙計落單時的確有寫的,但上枱時腩汁菜芯變了蠔油菜芯,叫來伙計處理一下,收走後好快便再送回來,原來竟然只在蠔油菜芯上再淋上腩汁,變成混醬菜芯咁嘅價錢,係咪真係毫無水準呢?價錢平而亳無水準都是合理?真的值得主理人深思
一碗水餃河+一碟菜,只收$35,
份量仲要好足夠,夫復何求呢?
不過,好奇怪,簡直有點難以想像。
碗河粉非常大碗到,
全碗滿都是河粉,完全無湯。
水餃全無鮮味、
蝦的質地屬於死實實個類。
另外,菜芯要腩汁,
伙計落單時的確有寫的,
但上枱時腩汁菜芯變了蠔油菜芯,
叫來伙計處理一下,
收走後好快便再送回來,
原來竟然只在蠔油菜芯上再淋上腩汁,
變成混醬菜芯

咁嘅價錢,係咪真係毫無水準呢?
價錢平而亳無水準都是合理?
真的值得主理人深思
2018-04-18
2018-04-18 55 瀏覽
吃了一啖後,發覺很正!蛋邊很脆,很有蛋味,小蝦很爽口!美味,價錢不算貴,加$3,有熱飲。😋想吃簡單,經濟的食品,這是一好選擇。最喜歡它的食物不油膩,很值得試。
吃了一啖後,發覺很正!
蛋邊很脆,很有蛋味,小蝦很爽口!
美味,價錢不算貴,加$3,有熱飲。😋
想吃簡單,經濟的食品,這是一好選擇。
最喜歡它的食物不油膩,很值得試。
2018-04-18 193 瀏覽
歡迎來到荔灣😋今天就選擇了一個 $32 的沙嗲牛肉公仔麵套餐👍🏿由A-F的特價早餐都只是 $32,以同區附近餐廳而言,這價錢是相對較便宜的👍🏿熱奶茶👍🏿餐廳所用的是黑白淡奶,所以茶香奶滑,非常有味道客人可自選套餐附有的配搭,我所選擇的就是太陽蛋 + 腸仔😋牛油方包就是套餐特定的沙嗲牛肉公仔麵👍🏿香濃的沙嗲牛肉放於公仔麵之上,浸透著清湯,所以就算將沙嗲牛肉攪勻,整體都不會太濃太咸,味道不錯!

熱奶茶👍🏿餐廳所用的是黑白淡奶,所以茶香奶滑,非常有味道

$32 (早餐)
2018-02-02 605 瀏覽
約在兩個月前看著荔灣開業,但直到今日見到已有網友寫食評推介,我才去試試。店內裝飾簡潔,以黃色做主調,甚為開揚。午市後食客不多,坐得舒適。本來想吃乾炒肉片河,原來餐牌轉了,便改要乾炒牛肉意粉,配茶走。如果我形容這個餐的味道是:「牛肉有牛味,茶有茶味」的話,也許網友會覺得我在說「廢話」!但事實上,我吃完這個茶餐,心中只有這個感覺。要知道,今時今日在茶記開飯,要做到「吃那樣食物,會有那樣食物該有的味道」,其實並非易事。首先是那杯「茶走」,阿姐送上時說「奶茶走糖」,我正奇怪為何她這樣說呢?喝一口茶,第一個感覺是:不夠甜。要知道叫「茶走」的話,大部分的奶茶都會有稍濃的煉奶味,而且會比放糖甜。也許正由於這樣,我便覺得「茶不夠甜」。正準備加一包糖時,我喝了第二口茶,卻細味到茶的回甘,雖然已經喝過近千杯奶茶,這種味道卻從未感受過。可能,平日喝的奶茶,其實是過甜了。而這杯,甜味其實是剛好,因此並沒有蓋過茶的原味,並能帶出了茶的甘香。於是,我第一次未吃食物,先將奶茶喝光!再到那碟乾炒牛肉意粉,這個配搭其實有點怪異,或者算是中西合璧吧,亦只有茶記會這個組合。意粉送上時,份量不多,以$35這個價錢來說,亦該心

再到那碟乾炒牛肉意粉,這個配搭其實有點怪異,或者算是中西合璧吧,亦只有茶記會這個組合。意粉送上時,份量不多,以$35這個價錢來說,亦該心裏有數的。目測其實不作期望,感覺就是乾炒牛河,只是換了用意粉來炒吧。

吃一口,我覺得自己太自以為是了。意粉炒得有鑊氣,加了少許芽菜來炒,故吃起來不至於太乾。炒粉的豉油調得剛好,最討好是油份不多,故初看起來沒有光澤。要知道,炒意粉比炒河粉難,因為意粉較乾,而每個人吃意粉的口味亦不同。如果用水煮軟時,時間太短口感並非人人喜歡,太長的話意粉過軟炒時便容易斷開。而這個意粉,做得軟硬適中,經炒過後仍然保持著條條分明。師傅,確是個高手!

再說那些牛肉,愈吃才知份量很多,只是藏在意粉內,我反而覺得,多點意粉更好呢。牛肉並非滑牛,要咀嚼卻又不堅韌。已經很久沒吃過,炒粉麵的牛肉有這種口感了,但我兒時吃的炒牛肉,就是這樣的。當然,現在仍然可以吃到高質素的炒牛肉的,不過並非付$35便可以嘗到而已!
2018-02-02
2018-01-20 263 瀏覽
不定期粥餐款式,很好﹗一入到餐廳,職員就話我知今日煲咗靚粥,很熱情﹗南瓜碎肉粥好好食,早餐碎肉唔係太好非常好,粥底清甜、綿滑﹗炒河粉著色, 冇油膩感覺﹗職員非常親切有禮﹗
不定期粥餐款式,很好﹗
一入到餐廳,職員就話我知今日煲咗靚粥,很熱情﹗

南瓜碎肉粥好好食,早餐碎肉唔係太好非常好,粥底清甜、綿滑﹗
炒河粉著色, 冇油膩感覺﹗

職員非常親切有禮﹗
南瓜碎肉粥+炒河粉
是日早餐
2018-01-20
南瓜碎肉粥+炒河粉
是日早餐
2018-01-16 111 瀏覽
我們叫咗一個牛腩飯配凍檸茶和下午茶餐奶油豬配漢堡扒配熱杏湘。雖然嚟錯蕃茄炒蛋配奶油豬,但無所謂啦,都嫩味嘅~我腩飯比平日茶餐廳好味道,夠味又唔韌,又有菜喎奶油豬都好好味,飽夠脆員工健談。另外話走飲管都可以,多謝支持環保!
雖然嚟錯蕃茄炒蛋配奶油豬,但無所謂啦,都嫩味嘅~

我腩飯比平日茶餐廳好味道,夠味又唔韌,又有菜喎

奶油豬都好好味,飽夠脆

員工健談。
另外話走飲管都可以,多謝支持環保!
2018-01-13 82 瀏覽
早餐︰是日粥餐 - 菜乾粥、炒麵、熱飲 HK$32一向不愛吃菜乾既我,都覺得個菜乾粥好味,「香、甜」﹗可能早上口味偏淡關係,所以覺得個炒麵略為少少偏咸,個炒麵好味的,如果熱少少會更好﹗幫襯過兩次服務也很好,職員有禮、態度親切﹗
早餐︰是日粥餐 - 菜乾粥、炒麵、熱飲 HK$32
一向不愛吃菜乾既我,都覺得個菜乾粥好味,「香、甜」﹗

幫襯過兩次服務也很好,職員有禮、態度親切﹗
2018-01-13
用餐優惠