2024-03-08 190 瀏覽
今日在茶點cafe買了一件tiramisu,mousse好滑,咖啡同酒味好出,唔係好甜,值得推介的一款蛋糕,下次試吓其他款式的蛋糕😋同埋環境都唔錯好舒服🥰🥰下次光顧在店內試吓其他不同的菜式,服務員態度都唔錯,值得推薦的一間文青cafe🥰 🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰
Tiramisu
2024-03-08
外賣自取
Tiramisu
2024-02-22 117 瀏覽
這次來到聯和墟,又是跟朋友吃飯聊天的時間,來到這間店,大大的玻璃窗,採光度100分,有一種坐在露天茶座的休閒感覺!第一份點了:大蝦,牛油果,芒果乳酪漢堡配薯條新鮮的大蝦,牛油果配上香甜的芒果乳酪,酸酸甜甜,滿滿的田園清新感,很喜歡!配上新鮮香脆薯條,吃完也不會有罪疚感!另一款是冬陰功大蝦意大利麵,外表乍看平平無奇⋯吃下去卻意外開胃好吃!甜,酸,辣度都恰到好處,我一口接一口地吃都差點忘記要給老公試試⋯。兩款也很喜歡,價錢也公道,下次有機會也會再去光顧!
第一份點了:大蝦,牛油果,芒果乳酪漢堡配薯條
兩款也很喜歡,價錢也公道,下次有機會也會再去光顧!
大蝦牛油果芒果乳酪漢堡配薯條
冬陰功大蝦意大利麵
2024-02-12
大蝦牛油果芒果乳酪漢堡配薯條
冬陰功大蝦意大利麵
第一次吃日式咖哩吉列豬扒飯,我幾乎一小件豬扒都沒有辦法吃到,因為實在不能入口。我想食炸物,都貪圖其香脆口感,但整碟炸豬扒飯都是被咖哩「椰香清湯」弄濕,一入口已是淋了,加上所謂的咖哩汁只是有椰香味的咖喱水,連撈飯都做不到。服務態度是很好,可是廚房真的要好好了解下甚麼是日式咖喱飯,以及要把豬扒炸好要分開上菜。礙於天氣凍的關係就把飯吃光就馬上離開最活靈活現的食評和對食肆的回饋就是,幾乎完封不動的把食物退回來付錢離開
日式咖喱吉列豬扒飯
2023-12-31 152 瀏覽
2023年中粉嶺自從疫情之後開咗好多唔同種類餐廳, 咁今日星期日就求其搵一間試下先, 諗住漢堡呢啲嘢簡單嘢唔會死錯人, 見佢拎到埋嚟咁大塊肉我就揭開塊包望下舊肉先, 第一件事即刻打開塊雞皮, 跟住一陣超級勁嘅雪藏味再加啲怪味湧出嚟, 跟住就即刻放低唔食, 我諗個廚師去點樣處理一般雪藏食物嘅常識都冇, 簡直不知所謂,一個簡單嘅雞肉漢堡連雞肉都未處理好就去煮, 仲要擺埋上枱比人食, 呢餐就咁食咗面頭果一塊包走人, 絕無下次,請都唔識
2023-12-31
2023-10-12 265 瀏覽
食得出餐廳的食品用心制作, 雞翼外皮脆亦好香口, 調味好食, 食完一隻會想再食多幾隻 連沙律都好食, 唔會太漏或太甜, 味道剛好嘅沙律醬撈埋蘋果及薯仔另外咖啡拉花靚, 靚到有啲唔捨得飲, 襯埋餐廳內嘅環境舒適, 令人感覺好舒服, 想慢慢坐低享受一下忙裡偷閒的感覺 下次會想再去試吓lunch或dinner, 期待再去食其他食品

2023-10-12
下午茶
2023-09-16 240 瀏覽
Pasta & Pastries 這餐廳,位於粉嶺聯和墟粉嶺是-間小Cafe 顧名思義主打意大利粉及西式糕點這餐廳是新開的,櫥窗及門口十分吸引,外面掛着一些意大利粉及蛋糕的相片。餐廳環境十分舒適,主色米白淺木色,燈光柔和,室內環境舒服,有spa 音樂,令人愜意,服務員態度友善,對餐飲知識豐富。看見晚餐菜單,主打意粉,也有日式飯類,risotto ,是日餐湯等等。飲品很多選擇,天氣開始涼,想飲些茶,見到有Rosemary 茶,外邊比較少有。首先飲過餐湯:南瓜湯 👍$30好幼滑濃郁南瓜湯,內裏還有新鮮南瓜肉粒 主菜:美國豬扒配番茄意粉👍$108連骨豬扒煎到好香,超大塊,上面還有些香草碎,食得出用新鮮蕃茄煮意粉甜品:窩夫配咖啡雪糕😍$78即叫即做熱辣辣原味窩夫配上香濃咖啡雪糕Rosemary tea 加配$10簡直就是完美句號餐廳環境舒適配合柔和音樂下用餐,令人賞心樂事。今次餐飲體驗,令我最喜歡是環境十分舒適,好乾淨,主菜那份豬扒廚師廚藝頂級。如果餐牌上有牛扒就perfect
顧名思義主打意大利粉及西式糕點

首先飲過餐湯:南瓜湯 👍$30
好幼滑濃郁南瓜湯,內裏還有新鮮南瓜肉粒
主菜:美國豬扒配番茄意粉👍$108
甜品:窩夫配咖啡雪糕😍$78
即叫即做熱辣辣原味窩夫配上香濃咖啡雪糕

Rosemary tea 加配$10
簡直就是完美句號

餐廳環境舒適配合柔和音樂下用餐,令人賞心樂事。

如果餐牌上有牛扒就perfect
美國豬扒配番茄意粉
窩夫配咖啡雪糕
南瓜湯
2023-09-15 142 瀏覽
位於聯和墟囍逸樓下一個轉角位 有超大玻璃窗,可以邊吃邊欣賞街外的景物。 老闆娘服務態度超好,用心經營。 環境舒適,食物用料非常好。 坐著用餐或慢慢品嚐他們自製的糕點 喝杯咖啡 好療癒的感覺。不時都會到訪這裏,找一種舒適寧靜 放鬆的感覺 。今天試了他們的全日早餐,賣相和用料很是不錯, 驅使了我寫這篇評論。餐牌的選擇也很多,有時下午茶就會選擇吃一件西餅一杯咖啡 50元交易 當然 你也可能會想嘗試其他例如 意粉 包點等等。希望他們繼續保持水準 吸引更多客人來光顧 分享聯和墟這類少有的美食。

2023-09-15
可能人年紀大咗,食嘢真係要坐得舒服,乾淨,又要餐廳有心做好,先至會食得開心舒服。呢間餐廳由老闆娘親自坐鎮,雖然只係一間輕食茶點,老闆娘每一台客都會訪問及招呼周到,今時今日都好難搵到。家具乾淨企理,枱凳唔會郁嚟郁去或發出難聽的刮地聲🤣🤣🤣。枱面亦都好乾淨乾爽。至於食物,看得出用心設計餐牌及食材新鮮,唔馬虎絕對物超所值,男仔食都唔會唔夠飽😎🤣旁邊又有一個勁多差電位嘅停車場,停低叉電食返就最啱!
  • 冬陰功大蝦意粉
  • 新鮮餐湯
  • 檸檬慕絲蛋糕
2023-08-12 152 瀏覽
試咗呢間前牌啱啱轉左手嘅餐廳裝修設計行文清風蒜香輕辣雞柳招牌意大利麵 $78呢個好一般 佢個意粉好似水煮冇蒜香味 剩係得幾塊蒜頭片 個雞柳就係好普通嘅香草煎香完全冇辣味 整體調味淨係食到香草 呢個唔使叫 !本身對咖喱豬扒飯($88) 冇咩期望 反而好食嘅係佢雖然個汁偏稀 係偏甜嘅日式咖喱 裏面有薯仔粒 食得出係自家製 薯仔夠淋 個汁份量偏小豬扒屬於吉列豬扒 皮肉冇分離 幾有肉汁 唔會乾 肉身都偏厚 呢個飯幾好 但係性價比唔高 都要$88凍鮮奶咖啡 +$12咖啡味幾濃 唔係好甜 味道偏甘味重 奶味相對弱啲熱朱古力咖啡 $12 好飲 但係偏甜 朱古力味都幾重 !食開午餐可以加錢叫但特登叫就唔會!
試咗呢間前牌啱啱轉左手嘅餐廳
裝修設計行文清風

蒜香輕辣雞柳招牌意大利麵 $78
呢個好一般 佢個意粉好似水煮
冇蒜香味 剩係得幾塊蒜頭片
個雞柳就係好普通嘅香草煎香
完全冇辣味 整體調味淨係食到香草 呢個唔使叫 !

本身對咖喱豬扒飯($88) 冇咩期望
反而好食嘅係佢

凍鮮奶咖啡 +$12
咖啡味幾濃 唔係好甜 味道偏甘味重
奶味相對弱啲

熱朱古力咖啡 $12
好飲 但係偏甜
朱古力味都幾重 !食開午餐可以加錢叫
但特登叫就唔會!
2023-08-05 109 瀏覽
過了三個月再入粉嶺,加上朋友生日,想低調地過生日.心思思又黎多次今次醒咗,check 定有冇開,朋友試過摸門釘打定電話,留件cake 準備慶祝生日晚上客人不多,變咗包場🤣🤣經服務員介紹我叫咗個日本蠔白汁意粉$98,加上了餐湯好似$40同行朋友吃冬陰公大蝦意粉,日式咖喱豬扒飯及蟹肉蘑菇意大利粉估唔到做日式飯類也有水準老實講食物係好味,不過食物唔係重點佢哋窩心嘅服務,令我哋喜出望外上蛋糕之際,老闆娘竟然播上生日歌,真係好開心呀,食幾百蚊嘢,有咁嘅服務超乎想像真心推介題外話:聽佢哋講,八月份會有新菜式,及營業時間有更改(唔怪得知上次摸門釘啦) 粉嶺有咁高質素嘅餐廳,替朋友開心期望下次再嚟,希望唔使等三個月🤣🤣

今次醒咗,check 定有冇開,朋友試過摸門釘
打定電話,留件cake 準備慶祝生日

晚上客人不多,變咗包場🤣🤣

同行朋友吃冬陰公大蝦意粉,日式咖喱豬扒飯及蟹肉蘑菇意大利粉

估唔到做日式飯類也有水準

老實講食物係好味,不過食物唔係重點
佢哋窩心嘅服務,令我哋喜出望外

上蛋糕之際,老闆娘竟然播上生日歌,
真係好開心呀,食幾百蚊嘢,有咁嘅服務

超乎想像

真心推介

粉嶺有咁高質素嘅餐廳,替朋友開心
期望下次再嚟,希望唔使等三個月🤣🤣

• 日本蠔白酒意粉
  • 加配蛋糕
  • 日式咖喱豬扒飯
2023-07-11 256 瀏覽
粉嶺區新開一間文青cafe✨裝修簡約,以木為主調,食物都以輕食為主。價錢屬於中價位,以粉嶺少有既cafe黎講可以接受。Order左早餐香煎雞扒意粉,店員推介牛角包,所以另外加$8將多士轉牛角包。意粉分量唔算多,女仔食就足夠,男士就應該唔夠飽。蕃茄湯底,有少量蔬菜,湯底夠濃味,蕃茄味夠清新,意粉偏硬口感,整體唔錯,夠開胃。雞扒用香草煎香,肉質有少少乾,牛角包🥐幾香牛油味,外脆內軟😋可以一試杯熱朱古力奶味較重,反而朱古力味唔夠,有少少失色。整體都唔差,係粉嶺區搵到間質素唔差,環境舒適價錢合理既cafe,服務都值得一提,店員有禮貌,仲主動提供電話托,服務一流👍🏻可以再食😌
粉嶺區新開一間文青cafe✨
裝修簡約,以木為主調,
食物都以輕食為主。

價錢屬於中價位,
以粉嶺少有既cafe黎講可以接受。

Order左早餐香煎雞扒意粉,
店員推介牛角包,
所以另外加$8將多士轉牛角包。

香煎雞扒湯意粉

意粉分量唔算多,
女仔食就足夠,男士就應該唔夠飽。
蕃茄湯底,有少量蔬菜,
湯底夠濃味,蕃茄味夠清新,
意粉偏硬口感,
整體唔錯,夠開胃。

牛角包

雞扒用香草煎香,
肉質有少少乾,
牛角包🥐幾香牛油味,
外脆內軟😋可以一試

特濃朱古力

杯熱朱古力奶味較重,
反而朱古力味唔夠,
有少少失色。

整體都唔差,
係粉嶺區搵到間質素唔差,
環境舒適價錢合理既cafe,
服務都值得一提,
店員有禮貌,仲主動提供電話托,
服務一流👍🏻可以再食😌

$78 (早餐)
香煎雞扒湯意粉
牛角包
2023-05-28 333 瀏覽
喺粉嶺成日食嚟食去都係茶餐廳,好鬼悶!想搵間價錢合理,又乾淨企理嘅餐廳,的確唔易!囍逸開了一間新cafe, 心思思去試吓!叫做茶點輕食,一入餐廳比我嘅感覺,好光猛,好乾淨午餐時候都幾忙,我同朋友一人order 咗一個意粉!卡邦尼意粉及香蒜雞肉意粉,一杯latte 加配朱古力蛋糕 好好食喎!雖然貴過茶餐廳,平均$78 個意粉包一杯飲品,朋友加cake 就比多$28 環境舒服乾淨企理服務員有禮貌又有免費Wi-Fi,仲有手機電話托提供 嘩,真係估唔到喎真心推介
喺粉嶺成日食嚟食去都係茶餐廳,好鬼悶!
想搵間價錢合理,又乾淨企理嘅餐廳,的確唔易!

囍逸開了一間新cafe, 心思思去試吓!

叫做茶點輕食
,一入餐廳比我嘅感覺,好光猛,好乾淨

午餐時候都幾忙,我同朋友一人order 咗一個意粉!
卡邦尼意粉及香蒜雞肉意粉
,一杯latte 加配朱古力蛋糕

環境舒服
乾淨企理
服務員有禮貌

又有免費Wi-Fi,仲有手機電話托提供
,真係估唔到喎

真心推介
Latte
朱古力慕絲蛋糕
題外話/補充資料: 外賣自取,有印花!滿10個送一件cake
2023-05-27
Latte
朱古力慕絲蛋糕
  • 卡邦尼意粉
  • cake
2023-05-17 247 瀏覽
呢間係咪新開嘅呢?因為太耐冇去粉嶺見到個裝修又幾好所以就試吓啦叫咗個意粉同埋黑毛豬意粉我覺得個黑毛豬意粉都算抵食都係$100左右不過個要求就唔可以太高囉個肉質係有少少硬環境服務👍🏻
呢間係咪新開嘅呢?
因為太耐冇去粉嶺見到個裝修又幾好

不過個要求就唔可以太高囉
個肉質係有少少硬

環境服務👍🏻

2023-05-08 225 瀏覽
轉咗手之後裝修靚咗. 而且多咗自家製西餅 加28HKD可以有甜品食. latte都可以加錢 轉餐飲. Mango 千層餅我覺得麻麻地. tiramisu 都ok. 芒果大蝦burger都幾refreshing. 冬陰功意粉都煮得好味. 下次有機會再試下其他菜式。 不過淨係好似做 到六點。 其實以佢呢個價錢我覺得佢做晚飯倒返轉頭會抵食,如果當係中午食lunch嘅話其實 有少少貴 同區都仲有好多選擇嘅。 不過新餐廳試下都好嘅。 比起上一手我唔知佢哋係咪有改動過通風系統定還是因為佢哋menu啲嘢食 有少少改動 比之前 餐廳有成陣油煙味而家好好多。
2023-05-06
  • 冬陰功 大蝦 意粉
  • 芒果大蝦漢堡
2023-05-07 158 瀏覽
環境優美,坐得超舒服!!十分乾淨!!肉醬意粉一流!!凍檸茶正到傻!!啲蛋糕好好食,甜度啱啱好,生果好新鮮!牛角包質素有5星級酒店!去過幾次,都服務態度極好 具有笑容 主動介紹野食 個個服務員都好好傾,都有優美嘅音樂,食物飲品都保持水準!!好耐無遇到啲咁物超所值嘅西餐!幾十蚊嘅蛋糕都有酒店水準!!粉嶺好耐無啲咁好食嘅西餐…別具一番風味希望開分店 令各區市民都可以品嚐咁好食嘅西餐一定一定會再幫襯!!唔係講笑 真係好好食😋😋
環境優美,坐得超舒服!!
十分乾淨!!
肉醬意粉一流!!
凍檸茶正到傻!!
啲蛋糕好好食,甜度啱啱好,生果好新鮮!
牛角包質素有5星級酒店!
好耐無遇到啲咁物超所值嘅西餐!
幾十蚊嘅蛋糕都有酒店水準!!
粉嶺好耐無啲咁好食嘅西餐…
別具一番風味
希望開分店 令各區市民都可以品嚐咁好食嘅西餐
一定一定會再幫襯!!
唔係講笑 真係好好食😋😋