2012-06-13 788 瀏覽
孩子說九龍城有20元一份西多下午茶,+分便宜,躍躍欲試。是的,學生時代的零用錢,一分一亳都是錢。食物無分貴賤,有衣食便好了。要試便一起試吧!一個下午,室外氣温33度,茶記的冷氣正在維修,一一關掉,於是,熱上加熱。xxx xxx xxx西多跟熱檸水 (HKD20) : 西多上桌時,聞得有蛋香,可惜過火了。外面香脆得開始乾硬了。速速加上牛油和糖槳後,賣相還是吸引的。入口又香又甜,可以。熱檸水的水夠熱,檸檬新鮮。xxx xxx xxx迷你肉醬意粉跟熱華田 (HKD30) : 上桌時吱吱作響,有氣泡起伏,賣相誘人,令人垂涎。意粉稔,剛過心,實在。肉較少但勝在汁多好味,可夠吃完整份意粉,加上熱華田,夠熱量,飽了。]xxx xxx xxx迷你乾炒牛河跟熱奶茶 (HKD30) : 油 水足,有光澤,有顏色,賣相好。有鑊氣,牛肉滑,芽菜、韮菜爽,河粉新鮮,好吃。熱奶茶夠熱,惟茶稀味淡,而奶茶屬荼餐廳主角,誠美中不足。xxx xxx xxx 餐後如數付款,店主收後未有一聲「多謝」。
食物無分貴賤,有衣食便好了。要試便一起試吧!

xxx xxx xxx

餐後如數付款,店主收後未有一聲「多謝」。
2012-06-08
2012-03-23 248 瀏覽
星期六下午本來是想去德昌食魚旦粉,但大排長龍,於是隨意到附近一間茶餐廳,可能片頭河不是此本的推介食品,我覺得麻麻地, 芽菜似乎未熟, 湯底無味,進食其間,其他人都是order 四寶/ 燒味飯, 賣相亦很出色, 下次再來的話要試試。
下次再來的話要試試。
片頭河很一般
2012-03-17
2010-11-04 153 瀏覽
看到食友蝗蟲兄寫這裡的燒肉飯。自己身為龍城之友,一直也有聽聞她的燒腩水準很不錯。自老店"羊城"光榮結業後,在龍城吃燒味的地方已是屈指可數了。能找到一間看來似樣的,也是一件樂事呢....甫一坐下看看餐牌,心多多的我看見其他燒味如义燒好像甚對版的,又想轉駄叫個雙併。但立時醒覺今次來的目的是燒腩,於是便下定決心,專攻一味,不再分心....燒腩帶點微温,沒有太多的脂肪肥羔,是屬偏瘦的大豬;皮是脆啪啪的。一如蝗蟲兄所言,質地是硬了些,但於我而言,只要是夠厚身及脆口便是上選了;肉醃得偏鹹一些,但這樣卻更能用之來下飯了....很有水準的燒腩。價錢當然比平常火肉貴一點點。但付多一點點錢來換來多點點的口腹享受,想必所有的饞嘴之人如我,也都心甘情願的....
....
....

2K
2010-08-17 83 瀏覽
14-8-2010一直喜歡呢度的燒腩仔 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1889371), 是日朋友「大駕光臨」九龍城, quick lunch 就帶佢嚟呢度試試.熱奶茶: 奶味 vs 茶味約 6:4, 不過茶味其實 ok, 唔澀, 質地亦夠滑, 幾好飲的.朋友的凍奶茶就無試了, 唔知得唔得?燒腩仔瀨: 瀨粉夠爽身不過一般滑, 不過點解同一碗有「半透明」及「實心白色」兩種顏色? 白色的係米線吧 (相信佢唔會有鮮製攦粉供應吧)? 燒腩仔層皮好脆, 不過又脆得有少少硬, 還是「斷秤」order 的鬆化得多; 肉就偏瘦, 不過都算腍, ok 的; 而下午茶時段燒腩仔唔夠熱? 就如常先食咗層皮, 再將肉浸入熱湯瀨粉內, 食得津津有味. 朋友食燒腩仔飯, 碟頭勁大 見朋友最後食剩好多白飯, 燒腩仔就差不多清晒, 相信亦希望佢都喜歡吧. 醉雞翼: 見有醉雞翼供應, 又口痕叫了嚟試試, 食落酒味夠濃又唔會苦, 不過雞翼雪得勁冰凍, d 肉乾硬又黐骨, 早知唔叫. 食物 ok, 埋單就每
14-8-2010

朋友的凍奶茶就無試了, 唔知得唔得?

朋友食燒腩仔飯, 碟頭勁大

食物 ok, 埋單就每人差不多 $50, 估唔到咁耐無嚟堂食, 佢價錢一樣偏高呀吓...
主角燒腩仔
主角都係燒腩仔
奶茶偏「奶」, 但都幾好飲
  • 繼續不錯的燒腩仔
2010-08-03 58 瀏覽
今晚開完OT同老公來呢度食個簡單晚飯今次都唔係第一次來,因為星期一至五晚市有雙拼焗飯/意炒,超好味! 雙拼選擇除左有肉醫,雞扒,豬扒,牛仔骨,海鮮...之外, 仲有我最鐘意既煽貝,另外可配芝士汁,黑椒汁,白汁...好多好多選擇$38 連飲品,好抵!老公就點左個牛尾飯,$44, 連湯及飲品,又係超正!老公冇食開牛尾,都話價錢同水平相乎!
今晚開完OT同老公來呢度食個簡單晚飯

另外可配芝士汁,黑椒汁,白汁...好多好多選擇

$38 連飲品,好抵!

老公就點左個牛尾飯,$44, 連湯及飲品,又係超正!

老公冇食開牛尾,都話價錢同水平相乎!

2010-08-03
  • 雙拼焗飯/意粉
2010-07-02 20 瀏覽
係附近見工,順導搵好野食(因聽聞九龍城出名有好多好野食)因這裡食店有很多,所以求其揀咗間入去~(其實是因為見到這間有我喜歡的飲品)四川擔擔麵,本以為會好辣,點知一點辣的感覺也沒有,而份量極少+ $2 要了杯Mocha, 點知似泡沫咖啡或普通咖啡,因無朱古力味,還差點搞到我睡不著P.S. 出發前忘了上openrice,結果就中招了
係附近見工,順導搵好野食(因聽聞九龍城出名有好多好野食)
因這裡食店有很多,所以求其揀咗間入去~
(其實是因為見到這間有我喜歡的飲品)

P.S. 出發前忘了上openrice,結果就中招了
2010-07-01
2010-06-22 8 瀏覽
親身經歷:今天晚上10點幾,自己同埋9個朋友去這間食野,有4個(包括我)冇叫野食,只係陪朋友食,用左兩張桌子,當我D朋友食到一半個陣,有個侍應生粗暴地對我們說"你地唔食野飲野都好丫,係度阻著D位,走開LA,而家仲有D客人係度冇位坐"(但事實係左邊有兩張有卡位的桌子,同一時間佢就帶著幾位客人黎緊我地面前),最後我地4個被迫走左先,個人感想:其實我真係覺得貨不對辨唔重要,最重要係個態度,冇錯.我地真係冇叫野食,咁都唔洗趕我地走嘛.附近有空桌子,真奇怪!?自己猜想係咪附近係中產以上的地區,所接待的都是有$$$$$$$$,我覺得有99%係因為佢見我地冇$$$同埋年輕,咁對我地,我唔知,但係我真係火爆,第一次咁比人對待....~O~我唔係話要抵制佢,但係請大家留心留心........
親身經歷:

個人感想:
2010-06-22
2010-03-14 12 瀏覽
今晚係九龍城去茶記想吃Dinner,同男友去到叫了不太貴也不太平的焗野吃,2款餸加一款自選汁,價錢只是$38蚊一個餐,總算ok!!我今晚吃肉醬+石斑配芝士汁焗意粉及加多$8叫了杯黑糖珍珠奶茶!!味道都ok!!只是芝士汁不太濃.....男朋友就吃牛仔骨+扇貝配黑椒汁焗飯及叫了杯茶走奶茶!!味道黑椒汁好辣,好正!!簡簡單單的一餐都可以吃下,不太貴不太平,味道一般的一餐!!可以再去吃的晚餐!!

味道都ok!!只是芝士汁不太濃.....
男朋友就吃牛仔骨+扇貝配黑椒汁焗飯及叫了杯茶走奶茶!!

味道黑椒汁好辣,好正!!
牛仔骨+扇貝配黑椒汁焗飯
黑糖珍珠奶茶
總數
  • 自選焗飯or意粉
2010-01-13 8 瀏覽
放工走左過龍城買點東西,完事後食埋飯先返屋企,隨便找間茶記搞掂,就這間茶記茶餐廳吧!點了個紅燒牛肉麵,飲凍奶茶。麵送上,挺大碗的,有牛肉又有蘿蔔,看似吸引。先吃件蘿蔔,是稔身,亦無渣,可是一點也不清甜,比起早幾日在車品品吃的差幾班;麵條是不彈牙,唔好食;最好是紅燒牛肉了,起碼夠稔,沒有根。凍奶茶,既無茶味,又無奶味,喝半杯便放棄。埋單要成四十蚊,似乎有些貴!

凍奶茶,既無茶味,又無奶味,喝半杯便放棄。

埋單要成四十蚊,似乎有些貴!
2009-08-05 13 瀏覽
出左九龍城做野 過了午市時段 食個下午茶 想到茶記..可惜下午茶既豬扒焗飯好細碟($27連熱飲)得三四口飯 睇落午市飯餐$31~$35份量卻大得多 更抵食 其他如奶茶 焗飯焗乜都好平均..OK 比較令我難忘~西多士 又厚又有蛋香
出左九龍城做野 過了午市時段 食個下午茶 想到茶記..
可惜下午茶既豬扒焗飯好細碟($27連熱飲)得三四口飯

比較令我難忘~西多士 又厚又有蛋香
2009-07-31
  • 西多士
2009-07-11 8 瀏覽
又係補食評時間, 今次我地落咗龍城食茶記其實茶記食物只屬一般, 冇驚喜也冇驚嚇,不過勝在款式多,港式星馬式台式澳門式仲有各式米線都有,絕對可以滿足各位不同的口味雖然一般套餐都要四十蚊上下,不過午餐相對就抵好多,只需$28,鹽焗雞飯;茶記的鹽焗雞很滑,以茶餐廳計已算不俗;可惜鹽香味唔多覺,沒有「鹽焗」之感,咸蛋也非很香的那種;整體而言,只勉強叫 above average,完全是茶記一貫的風格。另外,吃試了一小件肥仔同事的豬扒包, 豬扒的鮮美度和包的香鬆度皆不足,不如留肚去德昌叫外賣好過!
又係補食評時間, 今次我地落咗龍城食茶記

午餐 - 鹽焗雞飯
2009-05-26 4 瀏覽
今朝食左個醒神早餐, 係火腿蛋通粉加熱horlick印象好, 因為pt1: 火腿切絲, 份量超多, 有心機做的通粉, 唔使我要成塊咬, 食得舒服!pt2: 雞蛋分開上, 可以自己用刀切開, 唔使咬, 更加唔會水汪汪, 荷包蛋又煎得靚, 好食pt3: 湯係用濃雞湯, 雖然係罐頭湯, 好過只係落幾粒味精的難食湯雖然只係一碟通粉, 有心機同求其係好唔同的, 食完返工個人都開心啲
今朝食左個醒神早餐, 係火腿蛋通粉加熱horlick

雖然只係一碟通粉, 有心機同求其係好唔同的
, 食完返工個人都開心啲
2009-05-24 5 瀏覽
午餐跟男朋友在九龍城度過到了茶記食個海南雞飯, 之前只係是但食少少野, 但係估唔到都幾好味首先, 我覺得這碟海南雞飯的雞肉好嫩滑, 仲有透明狀的膏狀物, 雞味好濃, 好好食! 仲比o左成隻脾我食, 對我實在係太好了, 有點感動另外, 油飯都幾好味, 少少的咸味, 再食得出用雞粉煮過的, 好開胃而且, 點雞用的醬汁齊全, 有薑茸, 黑豉油同泰式雞醬! 係一個有誠意的作品咁好食私的海南雞飯, 喺一間茶餐廳食到, 都算係一間異數了
午餐跟男朋友在九龍城度過
咁好食私的海南雞飯, 喺一間茶餐廳食到, 都算係一間異數了
2008-09-05 11 瀏覽
早上,與同事到九龍城吃早餐,胡亂衝進一間茶記吃早餐,這間餐記是沒有一般餐記的早餐:即一碟類似餐包加腿旦的食物再加一碗粉麵的早餐,所以我就點了一碗沙嗲牛、墨丸片米線加凍奶茶。沙嗲牛、墨丸片米線:牛肉咸了一點,墨丸片太少,不過幾彈牙,米線就一般,整體一般。凍奶茶(少甜):夠茶味,但甜了一點。整個餐二十三元(好像是......),味道一般,份量較少,在九龍城應可找一間好一點和份量多一點的。

凍奶茶(少甜):夠茶味,但甜了一點。

$23 (早餐)
(非會員)
2008-08-25 10 瀏覽
早幾個星期同朋友去茶記度食 tea~~因為打完波,諗住沖晒涼咁去果度嘆返杯大杯的利賓納~~咁因為食開都要四十幾蚊果隻茶餐先有大杯野飲...所以唔理啦....就算個碟飯細碟少少,用料唔太夠,以及無隔離間地x咁好味都好啦~~~都照入去食....之前我地都有咁食開,杯利賓納都係大果隻....好啦....今次我地又食叫同一樣的野.....咁當然個侍應落左單啦....我地一心諗住等大杯野飲...杯野一黎,見到係細杯果隻...細啖到幾啖都飲得完果隻....嘩....以為佢地比錯左啦...因為大拿拿四十幾蚊食個下午茶...唔通貪你d野食細碟又貴咩....果個幫我地落單o既女人一埋黎,我地都未講任何野....佢就話『係呀,唔係大杯野飲架,因為而家轉左某幾隻野飲先有大杯...』嘩,未講都知我地問乜?即係落單果陣知道我地想大杯,特登唔講清楚,驚我地唔叫果樣野... 佢地轉左無大杯,就應該話比個客知啦,人地廿幾蚊果個餐同佢四十幾蚊果個餐份量同埋用料差唔多....你連杯野飲都呃我?你話加幾蚊先有,咁我一早都可以加...而家咁即係刻意隱瞞啦....當我們當作羊枯嗎??咁樣的經營手法是絕對有問題,唔排除有詐騙成份
早幾個星期同朋友去茶記度食 tea~~
因為打完波,諗住沖晒涼咁去果度嘆返杯大杯的利賓納~~

之前我地都有咁食開,杯利賓納都係大果隻....好啦....
今次我地又食叫同一樣的野.....

咁當然個侍應落左單啦....我地一心諗住等大杯野飲...

果個幫我地落單o既女人一埋黎,我地都未講任何野....

你話加幾蚊先有,咁我一早都可以加...而家咁即係刻意隱瞞啦....當我們當作羊枯嗎??咁樣的經營手法是絕對有問題,唔排除有詐騙成份。

所以,我以後都唔會再去!!!
  • 乜都得,但唔好貴