2021-06-17 568 瀏覽
🌹星期天,老公放假,又可以一齊去收藏的食店探店,今次選了位於中環地鐵站附近的《茶研》,網上讚好環境又讚好食物,當自己親身到場的時候,果然不失望。🌹餐廳設計時尚舒適,圓圓的燈飾配合環境,呈現出特別效果,打卡十分正。唯一不好是遇上餐廳有部份座位給工作坊之用,正正是我想坐的位置,但為保持適當社交距離,選擇另一邊進食區。🌹翻看餐牌,是日早餐點選了印度烤餅,芝士鬆餅,滴漏咖啡,植物茶。Paratha Omelette ⭐️⭐️⭐️⭐️配搭獨特,薄餅內含炒蛋、菜脯,味道不錯Savoury scone⭐️⭐️味道不夠Ethiopia⭐️⭐️⭐️⭐️濃濃咖啡香Botanist ⭐️⭐️⭐️⭐️美麗的冰花,配上冷泡烏龍,清香個人評分食物味道⭐️⭐️⭐️⭐️(鬆餅有待改善)飲品⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️衛生⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率⭐️⭐️⭐️⭐️抵食⭐️⭐️⭐️

Paratha Omelette
⭐️⭐️⭐️⭐️
配搭獨特,薄餅內含炒蛋、菜脯,味道不錯

Savoury scone
⭐️⭐️
味道不夠

Ethiopia
濃濃咖啡香

Botanist
⭐️⭐️⭐️⭐️
美麗的冰花,配上冷泡烏龍,清香

個人評分

食物味道⭐️⭐️⭐️⭐️(鬆餅有待改善)
飲品⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️
衛生⭐️⭐️⭐️⭐️
服務⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食⭐️⭐️⭐️

2021-06-13
$284 (早餐)
在人來人往的中環,想找一個寧靜又坐得舒服的小角落約會聊天?偷偷告訴你這個好地方,茶研除了環境靚又夠避世,仲提供一系列素食或純素美食,飲品則以精品茶飲為主,給不好咖啡的你另一個選擇。The Tea Academics 位於中環陸海通大廈一樓,從中環地鐵站 D2 出口一出來就到,超級方便!而且我最鍾意佢地點隱秘,平日午市都唔會太多人或者要排隊,環境亦唔會太嘈雜,又靚又坐得舒服,最適合約朋友聊天約會,或者享受一個人獨處時光,我最鍾意望住街上面人來人往,非常有忙裡偷閑的感覺。餐點以全日早餐和主食為主,全部均為素食,部分有標記「V」字的為純素。這邊的菜單由 14 South Lane 的大廚主理,所以風格有相似的地方。點主餐加 HK$20 可以轉套餐,包一杯梳打飲品。南非冰紅茶 HK$58 / 鐵觀音拿鐵 HK$58這裡的茶味拿鐵,奶底都採用RUDE HEALTH 有機豆奶或杏仁奶,叫的時候都唔記得左,飲一啖先發現係豆奶,不過鐵觀音味好似唔太突出。綠茶味噌蕎麥麵 HK$98朋友叫這個綠茶蕎麥麵,原來有附一個綠茶醬倒落麵度,整個非常有趣,我無諗過綠茶可以配湯麵。配料好似幾足,隻溏心蛋仲好吸引添。印

南非冰紅茶 HK$58 / 鐵觀音拿鐵 HK$58

綠茶味噌蕎麥麵 HK$98

印度蛋餅 HK$88

這個印度蛋餅我上次來的時候已經想食,所以諗都唔洗諗就揀佢。我以為會係好似奄列果種蛋餅,原來有一個酥皮狀的燒餅,入面個炒蛋勁厚,仲有少少印度香料味,食起來好有特色。上面仲有兩塊我最鍾意的 Halloumi 芝士,整個非常滿足滿意。

約人去中環又唔想行上山或者人逼人,這個位置又方便又悠閒,餐點飲品都夠精美,順便影相打卡都ok,唔好話俾太多人知呀!
2021-03-01
2021-02-13 1712 瀏覽
一個平日的下午,窩夫在中環找地方吃東西,去了陸海通大廈一樓的The Tea Academics,愛茶的窩夫一試便愛上了。地方不算很大,一排玻璃窗增加空間感,每張桌子上放了不同的鮮花,環境很舒服。The Tea Academics顧名思義主打茶類飲品,普洱拿鐵比較少見,原來普洱的咖啡因比鐵觀音和宇治抹茶低。The Tea Academics的茶來自中國、日本、台灣和斯里蘭卡等地。食物方面,選擇比預期多,全日早餐類的多士和蛋餅等由早上八時開始供應,主食類的飯麵等則由早上十一時開始供應。窩夫點了scone set ($88),可選一款自家製鬆餅,配一杯焙茶拿鐵或抹茶拿鐵,比散叫平五元。自家製鬆餅有四款口味,窩夫選了芝士粟米鬆餅,一上桌已經聞到芝士的香味,印象中第一次吃鹹的鬆餅,味道和口感都叫窩夫非常滿意,誠意推介,蘸點番茄酸辣醬來吃又有另一番風味。焙茶拿鐵的焙茶味香濃,用上英國品牌RUDE HEALTH的植物奶,口感比平日用牛奶做的輕盈一點。窩夫已經想好下次光顧要試焦香芝士蛋糕,有伯爵茶和焙茶兩款口味。

芝士粟米鬆餅

焙茶拿鐵

焦香芝士蛋糕

2021-02-05
芝士粟米鬆餅
焙茶拿鐵
今日約左同事食飯,同事介紹呢間茶研,位於中環既中心地帶既陸海通大廈。呢度有午餐餐牌,有八款揀,主要係飯,麵等,價錢由$98到$138不等。可以加錢要茶。素肉擔擔麵 $108 另加一我揀左個辣辣地既素肉擔擔麵。餐牌寫住配料有菇,四川辣椒,紫蘇葉,花生醬。等左至少半個鐘先有得食。首先擔擔麵係幼身偏淋,同個醬撈好左。個擔擔麵醬係好食既,而辣度合適,只係少少辣。菇整到細細粒,食落又真係好似肉粒。味道係唔錯。上面灑上黑白芝麻粒,咬落啖啖脆脆地,口感唔錯。紫蘇葉都好香。只係價錢偏貴。呢個價錢要收加一,唔包飲品或前菜,而冷熱水同面紙係自助既。勉强比個OK。

素肉擔擔麵 $108 另加一

2021-07-20
2021-07-20 0 瀏覽
Weekend 去左中環依間茶室, 佢地係以素食同茶為主 🥰 作為tea lover 既我, 緊係要去試下啦😋 餐廳主要走日式簡約風, 加上樓底夠高, 感覺好舒服 ❤️ 我地揀左窗邊位 我地叫左自家製紅菜頭班戟 🥞 抹茶味增蕎麥麵 🍜 飲品叫左植物學家同一樹梨花 🍹 甜品叫左彩花乳酪蛋糕 🍰茶同蛋糕最先到, 三樣野既擺盤都超靚😍 店員好細心講解茶既成份同飲法👍🏻 植物學家茶base 係鳳凰單叢茶, 係烏龍茶既一種, 加上龍眼同埋紅棗, 入口甘苦香甜😋 佢地連d 冰都一絲不苟, 係由唔同花製作成冰🥰 一樹梨花base係烏龍茶, 加上碟豆花同梨醬, 入口比較清新👍🏻 同埋真係好靚🥰紅菜頭班戟口感煙韌,係我鍾意既口感 😋加上既乳酪同香蕉, 酸酸甜甜, 味道唔錯👍🏻抹茶味增蕎麥麵, 味道正常, 但抹茶味唔夠突出 最後彩花乳酪蛋糕, 賣相一流 🥰好岩打卡🤣 面層係乳酪, 加上蛋糕唔算甜, 唔錯👍🏻下次想再去試下佢地既手工茶🥰味道 🌕🌕🌕🌖🌑環境 🌕🌕🌕🌗🌑服務 🌕🌕🌕🌖🌑性價比 🌕🌕🌕🌗🌑小貼士❤️ 佢地無限時, 可以慢慢品茶, 過中個relax 既中午

抹茶味增蕎麥麵, 味道正常, 但抹茶味唔夠突出

下次想再去試下佢地既手工茶🥰

味道 🌕🌕🌕🌖🌑
環境 🌕🌕🌕🌗🌑
服務 🌕🌕🌕🌖🌑
性價比 🌕🌕🌕🌗🌑

• Confetti Sliced Cake
2021-06-20 147 瀏覽
又係因為見到Foodie介紹 所以吸引到我嚟…真係純粹比佢嘅latte相吸引😂佢係一棟商業大廈嘅lobby隔離 所以環境係好好 非常寧靜 Weekend亦都唔使等位😀🥧☕️𝙎𝙘𝙤𝙣𝙚 + 𝙏𝙚𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 $88🥧Sweet Scone + Earl Grey Tea JamScone入面係充滿粒粒嘅藍莓乾🫐雖然話係sweet scone 但係如果食唔到入面嘅藍莓乾真係冇乜味 同埋真係太乾😅藍莓乾偏酸 不過如果整個scone食再點埋佢嘅Earl Grey jam 係幾夾 如果唔係乾到咁樣就好了☕️Hojicha Latte唔知點解人哋永遠影相影到啲拉花都係獨角獸呀🦄️動物呀🧸等等 但係我出去飲嘢永遠遇到嘅拉花就只有心心同樹葉🍂💗….我知啲拉花應該都係random俾你 但係點解我只係會見到心心同樹葉出現😟Anyway….焙茶嘅味道濃郁到就咁放低杯野未入口已經聞到🌬茶味濃而且唔甜 份量亦都比平時出面飲咖啡大杯 整體來講不錯的環境係好安靜舒適 好chill😌不過。。佢呢度淨係主打茶,而冇任何咖啡…而食物選擇不多,對於我呢啲 #咖啡控 黎講 要weekend搵個地方飲杯嘢的話…都係飲咖啡好☕️所以我

🥧☕️𝙎𝙘𝙤𝙣𝙚 + 𝙏𝙚𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 $88

☕️Hojicha Latte

環境係好安靜舒適 好chill😌不過。。佢呢度淨係主打茶,而冇任何咖啡…而食物選擇不多,對於我呢啲 #咖啡控 黎講 要weekend搵個地方飲杯嘢的話…都係飲咖啡好☕️所以我就應該唔會嚟下次😅😅
2021-05-25 304 瀏覽
環境:✨超近中環站,天氣咁熱都唔洗行到身水身汗✨座位頗多,坐好耐都唔會影響到人做生意✨裝修優雅整潔令人好放鬆食物:✨主售茶類飲品蛋糕和全素餐單✨有蛋糕套餐,飲品加蛋糕只售$88,這環境這味道很不錯。#焦香芝士蛋糕(焙茶)$48 (hojicha cheesecake)~焙茶巴斯克芝士蛋糕,芝士味比較重,但唔會好甜,中間半熟好軟滑,下次想試伯爵茶味。#焙茶拿鐵 $55 (hojicha latte)~唔甜,重焙茶味,配蛋糕剛剛好,超喜歡貓貓造型的拉花。#三蔥油天使麵 $98 ~好香,但係好多油,天使麵煮得啱啱好,整體都好食。#茉莉花茶 $58~好似有啲貴。服務:落order 店員反應都好快,又有禮貌。#加一服務費#會再幫襯🙆🏻‍♀️
環境:
✨超近中環站,天氣咁熱都唔洗行到身水身汗
✨座位頗多,坐好耐都唔會影響到人做生意
✨裝修優雅整潔令人好放鬆

食物:
✨主售茶類飲品蛋糕和全素餐單
✨有蛋糕套餐,飲品加蛋糕只售$88,這環境這味道很不錯。

#焦香芝士蛋糕(焙茶)$48
(hojicha cheesecake)

#焙茶拿鐵 $55
(hojicha latte)

~唔甜,重焙茶味,配蛋糕剛剛好,超喜歡貓貓造型的拉花。

#三蔥油天使麵 $98

~好香,但係好多油,天使麵煮得啱啱好,整體都好食。
#茉莉花茶 $58

~好似有啲貴。

服務:
落order 店員反應都好快,又有禮貌。

#加一服務費
#會再幫襯🙆🏻‍♀️
2021-05-22 194 瀏覽
素食茶室🍵·🥢素肉擔擔麵($108)朋友點的.試左一啖,好多花生肉碎好有咬口.味道香濃,覺得比蕎麥麵好食~·🥢抹茶味噌蕎麥麵($98)睇相見到有🥚🤡所以我就點左呢份!以茶入饌,但茶味唔太出. 配料以蔬菜、菇菌為主,味道清淡. ·🥑牛油果多士($88)比較細食既朋友表示食麵會食唔落甜品😆🍰Confetti Sliced Cake($42)望落好靚!面層yogurt鋪有乾花花瓣,唔太甜但質地鬆散,唔岩我地口味既關係一人一啖就無再食😂🥧Basque Cheesecake ($48) 點選了伯爵茶.茶味出且甜度適中,但唔算好creamy, 比較鍾意cupping room的🤪🍵 Matcha Latte ($55) 打卡一流😆茶味比奶蓋過,試一次就好🍹Matcha soda / Hojicha soda 無糖梳打水(茶)·📍The Tea Academics中環皇后大道中31號陸海通大廈1樓
素食茶室🍵

🥑牛油果多士($88)比較細食既朋友表示食麵會食唔落甜品😆

📍The Tea Academics
中環皇后大道中31號陸海通大廈1樓
2021-05-19 110 瀏覽
The menu has a lot of vegetarian food but the IG intro says they have (mostly) plant-based food, which is very misleading. If the food is plant-based, they need to refrain from using egg, milk, money and all kinds of animal products. Very disappointed indeed.

2021-05-16 143 瀏覽
茶研是一間以茶為主題 且是全素的cafe環境幽靜不嘈吵且服務態度很友善 餐後店員還主動詢問食物質素如何。⬗ 𝐏𝐚𝐫𝐚𝐭𝐡𝐚 𝐎𝐦𝐞𝐥𝐞𝐭𝐭𝐞印度蛋餅 $88是為了𝐇𝐨𝐥𝐥𝐨𝐮𝐦𝐢 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞才點的~誰知兩塊𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞也小得可憐...(´・_・`)不過蛋餅份量很多 應該有2至3顆蛋的量吃完很飽肚的說 外表仍微脆配上蕃茄醬蠻清新的 內裏加了一點菜脯更添口感有點像台式的蛋餅~⬗ 𝐓𝐢𝐞𝐠𝐮𝐚𝐧𝐲𝐢𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $58入口先是嚐到豆香味 後韻才有非常淡的茶甘鐵觀音的茶香偏清淡幾乎只嚐到豆奶味~後來店員告知我們加太多茶的話味道會變得澀呢⬗ 𝐒𝐜𝐨𝐧𝐞 + 𝐓𝐞𝐚 𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞 $78妹妹點了的蕃茄芝士𝐒𝐜𝐨𝐧𝐞 + 𝐔𝐣𝐢 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞也很不錯的𝐒𝐜𝐨𝐧𝐞是鹹款的 芝士味也蠻濃口感很鬆化 也有少少牛油香還有粉粉粟米 配上蕃茄醬似濃湯的而𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞很驚喜!抹茶很濃郁且很有回甘 還有淡淡的豆香沒想到用豆奶也很出色~
茶研是一間以茶為主題 且是全素的cafe
環境幽靜不嘈吵
且服務態度很友善 餐後店員還主動詢問食物質素如何。

⬗ 𝐏𝐚𝐫𝐚𝐭𝐡𝐚 𝐎𝐦𝐞𝐥𝐞𝐭𝐭𝐞印度蛋餅 $88
是為了𝐇𝐨𝐥𝐥𝐨𝐮𝐦𝐢 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞才點的~
誰知兩塊𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞也小得可憐...(´・_・`)
不過蛋餅份量很多 應該有2至3顆蛋的量
吃完很飽肚的說 外表仍微脆
配上蕃茄醬蠻清新的 內裏加了一點菜脯更添口感
有點像台式的蛋餅~

⬗ 𝐓𝐢𝐞𝐠𝐮𝐚𝐧𝐲𝐢𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $58
入口先是嚐到豆香味 後韻才有非常淡的茶甘
鐵觀音的茶香偏清淡
幾乎只嚐到豆奶味~
後來店員告知我們加太多茶的話
味道會變得澀呢

⬗ 𝐒𝐜𝐨𝐧𝐞 + 𝐓𝐞𝐚 𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞 $78
𝐒𝐜𝐨𝐧𝐞是鹹款的 芝士味也蠻濃
口感很鬆化 也有少少牛油香
還有粉粉粟米 配上蕃茄醬似濃湯的
而𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞很驚喜!
抹茶很濃郁且很有回甘 還有淡淡的豆香
沒想到用豆奶也很出色~
2021-05-08 174 瀏覽
今日嚟到bookmark左起碼有一年嘅餐廳因為同朋友慶祝生日所以順便book咗位好彩有book枱!原來假日繁忙時間book位先有卡位坐🤣🤣環境都幾靚,夠大,上面啲燈飾同裝飾嘅乾花都好靚,仲有落地大玻璃添餐單選擇都幾多㗎首先嘢飲方面,有日式茶、台式茶同花茶由於預計到會食得幾飽所以我就冇叫嘢飲食物方面更加有驚喜雖然係素食,但係感覺佢嘅食物一啲都唔馬虎網上見好多人推介抹茶蕎麥麵,朋友見到覺得幾得意就叫黎試吓嘢食嚟到之前朋友嘅嘢飲嚟到先同網上嘅人所講一樣 唔好期望太多🤣🤣🤣我飲咗一啖,感覺唔太似抹茶latte 可能奶比較多,唔太飲到抹茶味而嗰種抹茶味都唔係話好特別總括嚟講可以唔使試😂😂😂然後就到呢個素肉擔擔麵老實講食之前都糾結咗好耐叫唔叫呢樣好因為以前食過一啲好難食嘅擔擔麵係花生醬太多呢個係唔錯嘅!唔會覺得太多麻醬花生醬食落去口感都唔會覺得好油隻麵都覺得好特別,唔係普通嘅油面🤣素肉意外地都幾好食,同普通嘅肉粒口感真係差唔多唯一美中不足嘅係我個人比較鍾意食辣,但係佢冇乜辣味🙈然後嚟到重頭戲,呢個抹茶味噌蕎麥麵果然有驚喜🥰首先不得不提嘅係佢個抹茶醬同味噌仲有蕎麥麵都真係幾夾朋友一次過倒晒落去,加埋
今日嚟到bookmark左起碼有一年嘅餐廳
因為同朋友慶祝生日所以順便book咗位
好彩有book枱!原來假日繁忙時間book位先有卡位坐🤣🤣

餐單選擇都幾多㗎
首先嘢飲方面,有日式茶、台式茶同花茶
由於預計到會食得幾飽所以我就冇叫嘢飲
食物方面更加有驚喜
雖然係素食,但係感覺佢嘅食物一啲都唔馬虎
網上見好多人推介抹茶蕎麥麵,朋友見到覺得幾得意就叫黎試吓
Macha  Latte

嘢食嚟到之前朋友嘅嘢飲嚟到先
同網上嘅人所講一樣 唔好期望太多🤣🤣🤣
我飲咗一啖,感覺唔太似抹茶latte
可能奶比較多,唔太飲到抹茶味
而嗰種抹茶味都唔係話好特別
總括嚟講可以唔使試😂😂😂
素肉擔擔面

然後就到呢個素肉擔擔麵
老實講食之前都糾結咗好耐叫唔叫呢樣好
因為以前食過一啲好難食嘅擔擔麵係花生醬太多
呢個係唔錯嘅!唔會覺得太多麻醬花生醬
食落去口感都唔會覺得好油
隻麵都覺得好特別,唔係普通嘅油面🤣
素肉意外地都幾好食,同普通嘅肉粒口感真係差唔多
唯一美中不足嘅係我個人比較鍾意食辣,但係佢冇乜辣味🙈
抹茶味增蕎麥麵

然後嚟到重頭戲,呢個抹茶味噌蕎麥麵果然有驚喜🥰
首先不得不提嘅係佢個抹茶醬同味噌仲有蕎麥麵都真係幾夾
朋友一次過倒晒落去,加埋麵豉同蕎麥麵幾惹味
一開始以為會係凍食,原來係暖暖的🤣
配料都十足,淨係糖心蛋都有足足一隻💛
一開始望落去以為份量唔太多,但係我同朋友兩個人食都覺得幾滿足
麵豉本身味道都濃郁,加埋個抹茶醬真係好日式🤤
配料嗰種菇都幾好食,成個配搭食落去好清新,食到尾完全唔會覺得飽滯~
伯爵茶焦香芝士蛋糕

另一個重頭戲就係蛋糕!
因為同朋友慶祝生日所以就叫咗個伯爵茶焦香芝士蛋糕
一路以嚟都好想試吓呢種芝士蛋糕
望落去個樣同出面嗰啲好似有啲唔同🧐
但係食落去都幾香伯爵茶味
茶香適中,亦唔太甜,個人認為茶味可以再濃少少😌
口感絲滑,果然茶品同cheese cake都幾襯!
不得不提嘅唔好睇佢細細舊,我同朋友兩個人食都食到好飽
可能因為佢唔似出面嘅芝士蛋糕入口即溶,都有啲口感㗎
總括嚟講環境五星
服務都真係好好 一開始book位嘅時候侍應已經幫我留低咗個俾朋友嘅慶生msg
然後去到嘅時候都會同我確認一下,真係好helpful😚
朋友都好開心好滿意
不過注意想食好西嘅朋友記住要揀啱嘢嚟食😝
2021-05-08
素肉擔擔面
抹茶味增蕎麥麵
伯爵茶焦香芝士蛋糕
  • 抹茶味噌蕎麥麵
🇭🇰中環新開嘅咖啡店,就係喺陸海通大廈非常近地鐵站,而且主打茶類餐🍵 這裡也有主食都是素食,健康之選!Paratha Omelette 印度奄列薄餅 $88這裏的鹹食好吃過甜食/拿鐵。有Halloumi立馬把整件事好味很多,薄餅還是酥酥的,而且配有熱情果醬(味道像chutney)所以酸酸甜甜挺開胃!但是一定要share因為半份也挺膩🤭🤭Scone 司康+ Latte set 培茶/抹茶/伯爵茶拿鐵 (Hojicha/ Matcha/ Earl Grey) $78Hojicha Scone培茶司康-質感鬆化,但是幾乎零茶味。蘋果過一張幾好的,但係吃多咗會過甜🤣Matcha Latte 抹茶拿鐵🍵 這裡得拿鐵都是用Rude health 的soymilk,almond milk。抹茶好像是山政小山園抹茶粉,雖然它主打不是銳利甘苦濃茶味,但我真的覺得我無法好好欣賞它淡薄的茶味,雖然沒茶粉打得行西環完全冇操鞋的感覺,我但係你要不停地攪勻如果唔係沒刷會沉咗底,總括而言這不是一杯我會喜歡的抹茶🥺6/10Pu’er Latte 普洱拿鐵☕️很特別很好味的一杯,但係又未去到必學不可,飲淡淡的抹茶味而且飲

Paratha Omelette 印度奄列薄餅 $88

Scone 司康+ Latte set 培茶/抹茶/伯爵茶

Pu’er Latte 普洱拿鐵☕️
很特別很好味的一杯,但係又未去到必學不可,飲淡淡的抹茶味而且飲到最後會有朱古力嘅香氣,建議要不停攪勻就可以飲到普洱同埋朱古力混合左嘅味道😍 8/10
2021-04-29 149 瀏覽
素肉擔擔麵($108)配料有素肉、紫蘇同花生醬,花生醬既碎花生令到口感增加。仲有四川胡椒調味,不過個人覺得唔係好夠辣🥺三葱油天使麵($108) 覺得2碟麵既質感同味道都大同小異🤔唔會特別推介任何一款🥲植物學家($68)一樹梨花($68)兩者相比之下,會推介植物學家🌿味道好養生,有紅棗、龍眼同糖漿。食物整理味道比較單一,份量亦唔太多。勝在茶同甜品選擇多。環境地點都好加分,係地鐵站出口對面,可能係寫字樓lobby所以無太多人知?環境亦好適合同客人傾下生意。
素肉擔擔麵($108)

三葱油天使麵($108)
覺得2碟麵既質感同味道都大同小異🤔唔會特別推介任何一款🥲

植物學家($68)
一樹梨花($68)

食物整理味道比較單一,份量亦唔太多。勝在茶同甜品選擇多。

星期六的中午,食個午餐,再去睇戲。見到呢度裝修好靚,終於有機會嚟試。天花嘅紙波波燈,燈光柔和,好舒服。服務員態度友善Hojicha 培茶拿鐵$55 Roasted green tea latte $55 不是太甜,沒有蓋過茶香,唔錯。茉莉花茶 $58 Jasmine / passion fruit / chia seeds 好香熱情果,不是太甜,有茉莉花茶香, 整個配搭很解渴。綠茶味增蕎麥麵$98附上綠茶醬Matcha miso soba 第一次食蕎麥麵係有綠茶醬,,有一隻流心蛋,有青菜,同鮮冬菇,食起上嚟感覺很新鮮。Confetti sliced cake $42 呢個蛋糕好出色,好香檸檬味,蛋糕內有檸檬皮,質地濕潤。Carrot cake $38 甘筍蛋糕 $38 切成幼絲甘筍,蛋糕濕潤,不是太甜,好喜歡。
星期六的中午,食個午餐,再去睇戲。
見到呢度裝修好靚,終於有機會嚟試。

天花嘅紙波波燈,燈光柔和,好舒服。服務員態度友善

Hojicha 培茶拿鐵$55
Roasted green tea latte $55
不是太甜,沒有蓋過茶香,唔錯。

茉莉花茶 $58
好香熱情果,不是太甜,有茉莉花茶香, 整個配搭很解渴。

綠茶味增蕎麥麵$98附上綠茶醬
Matcha miso soba

Confetti sliced cake $42
呢個蛋糕好出色,好香檸檬味,蛋糕內有檸檬皮,質地濕潤。

Carrot cake $38
甘筍蛋糕 $38
切成幼絲甘筍,蛋糕濕潤,不是太甜,好喜歡。

2021-04-24
  • Confetti Sliced Cake
  • Carrot  cake
2021-03-25 285 瀏覽
又是下午茶時間,今次第一次入去這幢樓,地方頗靚。終於找到這店,那時是三時許,只有幾枱客。環境很舒適,因客不多所以在繁忙的中環有一種寧靜的感覺。坐下侍應便拿餐牌給我們,這店賣點是茶Latte,來到便要試試,奶可以選擇牛奶,豆奶,杏仁奶。我們選了一杯普洱豆奶latte和一杯宇治抹茶Latte, tea set 叫了一個芝士鬆餅 和一件花牛油餅(各$88+10%)。賣相吸引和靚。鬆餅除了用芝士外,內裏有些粟米,無糖。食下去真是頗鬆,比起英式鬆餅更鬆,我覺得可以硬反少少。兩杯Latte,靚,有心思。味道也可以,不過茶味比較少。我覺得這店是個打卡位。牆上有一幅舊中環的街道,有趣。侍應好有善。當我們離開時,整個餐廳已滿坐。很好,我鍾意。
茶Latte
茶Latte