2024-03-23 271 瀏覽
好多時我地都會覺得飲茶係老一輩嘅玩意就算會飲茶都未至於會去似飲咖啡一樣去深入了解茶同茶葉所以今日我就同朋友仔一齊上茶館茶療學品茶《茶療》顧名思義以茶療心呢度提供一個地方以茶會友等大家可以放慢步調悠閑享受一盞好茶同試試以香茶入饌嘅甜品甫入座店長就先送上冷泡千里香一洗客塵千里香冰涼清逸正好一解三月嘅潮濕悶熱店主介紹每月會有4款高山茶奉客根據當天的時間為客人分配適當嘅好茶如今日我地下午茶時段上去就飲發酵茶咁就唔怕訓唔著~然後店主再同我地分享茶葉嘅基本知識知道左原來茶葉根據生長區域有分別來自凍頂茶、雲霧茶、高山茶同平地茶生長環境愈高嘅茶葉就污染更少鴨屎香檸檬茶蛋糕糕體濕潤鬆軟茶香味夠檸檬醬酸爽鮮美桂花烏龍蕨餅個蕨餅直頭係人生蕨餅口感煙韌軟糯再配上清新嘅桂花蜜甜茶味同甜味配搭得啱啱好好好好好食!香片貓呢個甜品食得玩得睇住佢搖下搖下勁療癒呀!好想可以多一隻真貓喺度一齊hea呀~香片貓茶味突出奶凍嫩滑絕對值得加點!店長見我地食得咁滋味私人送多件自家製嘅咖吔腰果酥俾我地食腰果酥唔會太甜食到淡淡嘅腰果香味幾特別!一邊食店主就為我地準備今日嘅高山茶一款係鳳凰山烏崬村特產夜來香聞落去帶花香入口甘甜另一款就係
好多時我地都會覺得飲茶係老一輩嘅玩意

店主介紹每月會有4款高山茶奉客
根據當天的時間為客人分配適當嘅好茶
如今日我地下午茶時段上去
就飲發酵茶
咁就唔怕訓唔著~
然後店主再同我地分享茶葉嘅基本知識

呢個甜品
食得玩得
睇住佢搖下搖下
勁療癒
呀!好想可以多一隻真貓喺度一齊hea呀~
香片貓茶味突出

店主不停留意住我地要唔要加水
又間唔中過黎同我地傾下計
時間就過得好快
好快已坐夠兩個鐘
就要戀戀不捨咁離開喇~

店內仲有售賣高山茶茶包
等我可以有手信帶走~
下次再黎前,可以解解茶癮
估唔到黎左茶療一次已可以令我上癮❤️
2024-03-17
下午茶
冷泡千里香
自家製咖吔腰果酥
2024-01-04 191 瀏覽
茶寮係喺西營盤地鐵站出口幾分鐘嘅路程內,要上少少斜路,就係因為高咗少少,所以佢所在嘅環境都幾清幽,店內裝修好雅致,有啲日系嗰種溫暖舒服既感覺。我哋品嚐嘅係一個茶嘅omakase,店舖先上一個冷泡茶,秋冬季節到來,店舖選用左白芽奇蘭烏龍茶作為一個opening,白芽奇蘭烏龍茶係一種優質並且好清香既青茶,質感幾輕盈。跟住開始上小食,首先嚟一個焙茶奶凍,佢個樣真係好趣致,完全唔捨得食佢😂 但係你一食咗就停唔到,因為個焙茶味好濃,甜度岩岩好~杏仁芝士檸檬Scone我覺得係有驚喜既佐茶小食😀 佢三款食材個味都好balanced,並且唔會搶咗你杯茶既茶味,因為佢室溫都好食,所以佢貫穿咗我哋嚟緊之後飲嘅茶🤣仲有林柿伯爵茶蛋糕,個伯爵茶蛋糕係店舖自己整的,茶味好濃~ 連忌廉都有淡淡既茶味😀 個林柿醬唔會太甜,食到有啲林柿既果肉,有texture☺️小食話咁快就到晒,嚟到揀茶嘅時間~雖然話係茶omakase,但係都可以選擇你自己喜歡嘅種類嘅茶,茶藝師Candy精通茶道,佢會預先選擇咗幾款優質並且岩返呢個季節飲嘅茶,介紹佢哋嘅獨特之處同味道,仲可以俾你聞下佢哋既香氣,睇下你比較鍾意邊一類型多啲。今次我哋揀咗

小食話咁快就到晒,嚟到揀茶嘅時間~

今次我哋揀咗嘅係白牡丹同九龍窠。白牡丹有一種獨有既清幽,感覺細膩,口感好順滑,可以形容為妖而不俗。九龍窠有一種濃郁既花果香,聞嗰陣時已經覺得好特別,所以就揀咗,口感比較醇厚,味道持久。

用嚟沖茶嘅水,全部都係日本鹼性水,引出茶葉特有的茶香,不會有澀味☺️

留意店舖有分時段,記得探訪前先預約😉 外賣或買禮品除外
2023-11-11
乍暖還寒的天氣最適合品茗。茶療 Tea Therapy 的新店選址西營盤「骨子裏」舊址。地鐵站C出口走幾分鐘就到,是既方便又寧靜的一隅。在這裏品茶,剛好。店內供應不同茶類和茶點,走 Omekase 模式。店長推介時令食材和茶葉,讓客人不用費煞思量,可盡情放空一下享受美茗。𓂑 冷泡茶白芽奇蘭先來一杯冷泡茶清清味蕾,白芽奇蘭是珍稀烏龍茶良種。茶湯色白,嗅著帶蘭花幽香,口感順滑醇爽,予人舒心之感。𓂑 焙茶奶凍可愛的動感貓咪奶凍,入口即化。用上小山園秋摘焙茶,茶味濃醇。古人說:「春茶苦,夏茶澀,要好喝,秋白露。」果然是對的。秋茶就是香氣回蕩悠長,再配上奶香,甘甜兼備。𓂑 白牡丹白牡丹屬白茶中的上乘佳品,茶湯清透,有鮮爽花香。多冲幾泡湯色變澄黃,滲出木香。所以可試到不同口感,非常特別。𓂑 柿醬伯爵茶戚風蛋糕因為所有茶點都係home made的,除了誠意十足外,還可不時不食。秋天柿子當時得令,配上清香的伯爵茶,絕配!𓂑 九龍窠武夷岩茶,有花香果香桂皮香,是香氣沉穩的老茶。店長用鹼性水冲茶,比較好喝之外還比較健康養生。難怪多冲幾泡都無酸味。𓂑 芝士檸檬杏仁脆脆Scone非常推薦這個芝士檸檬杏仁脆脆S

乍暖還寒的天氣最適合品茗。

𓂑 冷泡茶白芽奇蘭

𓂑 焙茶奶凍

𓂑 白牡丹

𓂑 柿醬伯爵茶戚風蛋糕

𓂑 九龍窠

𓂑 芝士檸檬杏仁脆脆Scone
非常推薦這個芝士檸檬杏仁脆脆Scone!檸檬的清爽平衡了芝士鬆餅的油膩感,吃起來比較輕盈。芝士的咸香和杏仁脆片的鬆脆口感非常加分!必點!

從屯門茶藝教室,到西營盤地舖;從茶葉到糕點;從選材到冲煮;店家都一絲不苟,誠意滿滿。若你需要一個 洗滌心靈 或 好好沉澱 的地方,推介你來這裏。

2023-12-01
  • 芝士檸檬杏仁脆脆Scone
  • 焙茶奶凍
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 靜靜地泡茶喝茶就算在茶療玩手機工作也格外舒服讓自己調節時間節奏𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ Lemon cheese scone 清新檸檬味但沒有酸澀味~好好吃!✨ Hojicha pudding 怎麼可以吃免免🤣動L動L太!可!愛!了!💕✨ 伯爵林柿蛋糕太適合秋冬吃了!淡淡的伯爵味加爽甜的林柿,整件事太完美了😍以上會配冷泡茶喔☺️🍵 10年老白茶老白茶裡面的氨基酸、咖啡因會消散秋冬喝有保暖作用🍵 單欉紅茶紅茶來自百年老樹發酵之後帶有少少荔枝香入口清甜 兩泡後更帶出茶的質感𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞⭐️ 也可以到屯門店的茶教室學沖茶,認識茶文化,感受不一樣的茶體驗

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

靜靜地泡茶喝茶
就算在茶療玩手機工作
也格外舒服
讓自己調節時間節奏

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ Lemon cheese scone

清新檸檬味但沒有酸澀味~
好好吃!

✨ Hojicha pudding

怎麼可以吃免免🤣
動L動L
太!可!愛!了!💕

✨ 伯爵林柿蛋糕

太適合秋冬吃了!
淡淡的伯爵味加爽甜的林柿,
整件事太完美了😍

以上會配冷泡茶喔☺️

🍵 10年老白茶

老白茶裡面的氨基酸、咖啡因會消散
秋冬喝有保暖作用

🍵 單欉紅茶

紅茶來自百年老樹
發酵之後帶有少少荔枝香
入口清甜
兩泡後更帶出茶的質感

𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞

2023-11-18 131 瀏覽
最近比呢度嘅𝘧𝘪𝘯𝘨頭貓貓奶凍洗版了~小店源於屯門一間茶藝室🫖今年喺西營盤開新店 主打品茶體驗 店內氛圍就是𝒸𝒽𝒾𝓁𝓁!品杯茶 食啖甜品 不知不覺就一個下午 實在寫意(❁´◡`❁)而且店主雖然年輕 但品茶功力深厚 絕對係一位茶藝大師!喺品茶𝘴𝘦𝘴𝘴𝘪𝘰𝘯會仔細講解 大家會感覺上左一堂茶藝入門班 心情亦平靜唔少啊.♥ 冷泡茶|老欉水仙♡ 甜點|茉莉銀針奶凍清香甘醇嘅白茶配茉莉奶凍 入口迎來一股淡香 作為第一道茶品非常適合(・∀・)奶凍口味獨特清甜 𝘧𝘪𝘯𝘨頭喵喵款最近瘋狂洗版 但原來要預訂 所以今次錯過了嗚嗚~.♥ 熱茶|單欉紅茶♡ 甜點|奶油焦糖鬆餅紅茶來自百年老樹🌳自帶花香 入口清甜 茶韻悠長(❁´◡`❁) 𝘴𝘤𝘰𝘯𝘦香脆鬆化 內外滲透焦糖香 奶油略添鹹香 配搭十分和諧.♥ 熱茶|老白茶♡ 甜點|黑森林蛋糕白茶係三款茶中最淡味 入口醇和 配上自家製黑森林 剛好中和朱古力同莓醬嘅甜度~解膩一流茶款同茶點都會視乎天氣每月更換 踏入冬天 睇嚟又要去多次了(*゚∀゚*)!

♥ 冷泡茶|老欉水仙
♡ 甜點|茉莉銀針奶凍

♥ 熱茶|單欉紅茶
♡ 甜點|奶油焦糖鬆餅

♥ 熱茶|老白茶
♡ 甜點|黑森林蛋糕

.°゚・ 🍵 ᴛᴇᴀ ᴛʜᴇʀᴀᴘʏ 茶療・ᴡᴇꜱᴛᴇʀɴ ᴅɪꜱᴛʀɪᴄᴛ//由荃灣到屯門 再到西營盤終於有時間到訪西營盤新店一踏進門就有村長Candy 熱情款待真的很久沒見呀! 同樣是一款冷泡茶兩款熱茶今次的茶款又有不一樣的🍵 冷泡白茶 真是消暑良品🍵 大烏葉 :大烏葉單叢 是鳳凰單叢茶品種之一 帶少許回甘 尤其第二三泡香氣更出🍵 茉莉大白毫: 出色的工藝茶 茶葉與茉莉花混合在一起 讓茶葉慢慢吸取茉莉花香 茶葉和茶湯香氣撲鼻 想再飲呀! 🦋 蝶豆花西米椰汁糕 西米飽滿又唔會太甜 🍰 愛文芒海綿蛋糕 蛋糕夠moisture 又soft 🥜 花生醬scone 是我另外加的! 自家製的花生醬 超讚! 一定一定要預約呀! //📍 Shop 2B, G/F, 38 Bonham Road, Sai Ying Pun, Western District゚・*:.。. .。.:*・゚・:,。゚・:,。・:,。゚・:,。・*:.。. .。.:*
.°゚・

由荃灣到屯門 再到西營盤
終於有時間到訪西營盤新店
一踏進門就有村長Candy 熱情款待
真的很久沒見呀!

同樣是一款冷泡茶兩款熱茶

今次的茶款又有不一樣的
🍵 冷泡白茶 真是消暑良品

🦋 蝶豆花西米椰汁糕 西米飽滿又唔會太甜
🍰 愛文芒海綿蛋糕 蛋糕夠moisture 又soft

一定一定要預約呀!

2023-07-08 650 瀏覽
#pb食在西環 #pb茶室系列西營盤新開舒適茶室🍵New Cafe Alert 🚨✨呢間人氣茶室2021開業 之前由荃灣搬到屯門 最近再搬左去西營盤 頂替左骨子裡嘅位置😍 店內裝修冇咩改變 以木系為主 環境唔大 只有5張枱 最大嘅枱只有4人枱🥰 佢採用預約制 星期三至日都可以預約 分3個時段(12-2/ 2-4/ 4-6 )👍🏻 逢星期日4-6設有毛孩時段 毛孩每兩位家長只可帶一位毛孩❤️.整個茶藝師發辦體驗每位$258 時間大約2小時🥰 已包當月茶室指定甜品一份、一份冷泡茶、一份熱茶😋 所有茶、甜品都係按季節決定😍 當日有4款熱茶選擇 包括月光白、毛尖綠茶、小紅袍、青蔘烏龍👍🏻🔹月光白🍵來自雲南嘅一種白茶😍 飲落味道清香 有微微嘅甘甜味👍🏻 聽講佢有去火、降脂減肥嘅功效🤪🔹毛尖綠茶🍵毛尖綠茶比月光白濃少少 但當然唔會濃到好似紅茶咁🤪 飲第一啖已經覺得好清甜 就算再泡多幾次 味道同樣好突出🥰 聽講佢有增強免疫力、降血壓嘅功效🤪🔹Chestnut Cake🍰推介❤️ 蛋糕口感超鬆軟 Cream、栗子蓉好滑身 一d都唔漏😋 蛋糕中間仲有一粒粒栗子👍🏻 整體成件蛋糕好輕盈 輕鬆KO一件🥰🔹Pi
#pb食在西環 #pb茶室系列
西營盤新開舒適茶室🍵
New Cafe Alert 🚨✨

🔹月光白🍵

🔹毛尖綠茶🍵

🔹Chestnut Cake🍰

🔹Pistachio Scone🥠
Scone口感幾脆👍🏻 開心果份量超多 多到外觀望落以為係芫荽scone🤪 不過出奇地冇咩開心果味 純粹得個香字🥲

整體✨ 呢間人氣茶室由荃灣搬到屯門 依家再頂手骨子裡西營盤嘅位置🤪 新店環境舒服 店員態度好親切🥰 整個茶藝師發辦體驗都好好、好專業 蛋糕好食😋

茶療 (西環)
西環西營盤般咸道38號地下2B號舖
2023-07-01 392 瀏覽
呢度只有四張枱, 最多可以四人一枱👍🏽 因為想客人可以好好享受茶品同放鬆, 所以呢度設預約制, 總共分12:00-14:00/ 14:00-16:00/ 16:00-18:00三個時段, 食物同茶都會定期更新🤓茶藝師發辦🫖($258)清澈既茶好香, 以呢款茶開始體驗有助消暑解渴, 另外仲有消淡同去除痱滋既功效, 行完上去熱辣辣飲返啖好爽😌四款茶揀兩款, 因為怕寒涼所以揀左白芽奇蘭 同大紅袍兩款比較溫和既茶😊 大紅袍仲要係老闆自家茶莊出產, 有補血等既功效, 飲到後調仲有淡淡既紫菜香😌 白芽奇蘭屬烏龍茶, 用左中度烘焙, 口感滑順同甘香🤩愛文芒海綿蛋糕每日新鮮製造, 鬆軟既海綿蛋糕夾住清甜既愛文芒必食😋碟豆花椰汁西米糕五件紫藍色既西米糕口感Q彈, 配埋香甜椰汁超正, 同茶好夾😎呢度既環境好舒服, 客人同Staff好似朋友咁係度傾計成個感覺好Chill同Cozy, 重點係呢度既茶係好高質, 自己一個人去又得, 同朋友去一樣得, 仲可以帶埋寵物一齊黎😊

茶藝師發辦🫖($258)
[冷泡白茶]

[熱茶]
四款茶揀兩款, 因為怕寒涼所以揀左白芽奇蘭

[小食]
愛文芒海綿蛋糕
每日新鮮製造, 鬆軟既海綿蛋糕夾住清甜既愛文芒必食😋

碟豆花椰汁西米糕

2023-07-01
$258 (其他)