Tea
2018-12-07 391 瀏覽
今日吃過午餐後同事們說不如買返杯飲品,我們便去了灣仔茶湯會。我點了觀音拿鐵半糖$35。茶湯會的觀音拿鐵一直是心中的冠軍🏆招牌茶飲,鐵觀音與鮮奶,交疊出一種不可思義的味道。

我點了觀音拿鐵半糖$35。

茶湯會可一不可再,不值得一試本來因為天氣太熱想點杯冰凍飲品解個暑想點個珍珠奶茶,店員還問想選用奶粉沖或是鮮奶沖的我選了$28蚊以鮮奶沖的,要了半糖微冰,滿心歡喜的等待飲料。門面是挺華麗的,簡單有格調餐牌就是正正常常的,沒什麼特別亦有特飲但叫了的飲品真的十分淡而無味,茶沒濃香,沒有奶滑香氣不值再試希望可以有改進,實在太失望了,這是我近年喝過最難渴的珍珠奶茶,想渴點甜的我,實在是十分失望不太推薦這飲品店
茶湯會可一不可再,不值得一試
本來因為天氣太熱想點杯冰凍飲品解個暑
想點個珍珠奶茶,店員還問想選用奶粉沖或是鮮奶沖的

門面是挺華麗的,簡單有格調

餐牌就是正正常常的,沒什麼特別

亦有特飲

但叫了的飲品
真的十分淡而無味,茶沒濃香,沒有奶滑香氣

紅茶珍珠拿鐵

不值再試
不太推薦這飲品店
2018-08-07
2018-07-25 265 瀏覽
買飯返公司,就諗住順手就買返杯珍奶返去嘆下....之前飲過中環分店都ok架,點知今次真係唔得,茶味好淡好淡而珍珠亦好腍,飲左半杯已經唔想飲不過同事話佢個杯桑葚果茶就好ok,唔通真係我咁唔好彩遇正職員失手??!------------------------------食物質素:🤤🤤(5🤤最優)價格水平:💰💰💰(5💰最貴)環境裝修:(5✨最好)服務態度:🌟🌟(5🌟最佳)整體評分:❤❤❤(10❤滿分)是次評論及分數視乎進餐當天的品質而訂,亦同為個人觀感:)------------------------------
買飯返公司,就諗住順手就買返杯珍奶返去嘆下....

之前飲過中環分店都ok架,點知今次真係唔得,茶味好淡好淡

而珍珠亦好腍,飲左半杯已經唔想飲

食物質素:🤤🤤(5🤤最優)
價格水平:💰💰💰(5💰最貴)
環境裝修:(5✨最好)
服務態度:🌟🌟(5🌟最佳)
整體評分:❤❤❤(10❤滿分)
是次評論及分數視乎進餐當天的品質而訂,亦同為個人觀感:)
如果要選擇一間台式飲品店,我會選擇《茶湯會》,特別是灣仔這一家!👍🏻每次光顧,我必定點《紅豆珍珠拿鐵》,皆因它茶味香濃,珍珠口感煙韌,紅豆一半是紅豆沙、一半是原粒狀,不會太硬,調校得恰到好處,有咬口,每啜一啖可以滿足幾個甜點慾望🤤!而且它是用鮮奶沖調,不像某些店用奶粉調配,不會有奶粉味!在等候期間,發現有桑葚果茶試飲,一試便愛上!😍 桑葚是mulberry,它味道帶酸,配上香濃紅茶,酸甜味美,生津止渴,夏天消暑恩物!👍🏻最後我也禁不住付錢追加一杯桑葚果茶,原來買一杯內𥚃會加整粒桑葚果,每粒都非常新鮮,醒神開胃!😋後話,每間茶湯會水準不同,中環店就麻麻!😑灣仔店是我最愛!❤️希望他們會再培訓店員,把水準改善統一!

外賣自取
  • 紅豆珍珠拿鐵
  • 桑葚果茶
2018-01-14 485 瀏覽
食完飯口渴,同友人一人一杯。友人甲買左杯芋香珍珠翡翠走甜,芋頭本身好甜,所以杯野都夠味,但珍珠好細粒。我同友人乙揀左好耐,最後買左芋香珍珠紅茶同鐵觀音珍珠。友人乙叫左芋香微甜,甜死,不過茶香,茶味取勝。我杯鐵觀音茶味濃,我叫左微甜,茶味突出。間唔中飲下幾好,因為都幾貴,成三十蚊杯,一餐飯咁貴。
2018-01-09 291 瀏覽
食完野過黎買野飲,睇左好耐都揀唔到飲咩,擾擾攘攘終於有左決定,友人買左芋香珍珠翡翠,佢走糖都夠味,因為啲芋頭本身都甜,珍珠係細細粒幾好咬,另一友人好似揀左觀音珍珠,好飲過平時飲到嘅珍奶,我就揀芋香珍珠紅茶,個味都幾夾,叫左少甜,友人接受唔到話太甜。雖然話買3杯share,不過最後每杯試左一啖之後就飲返自己嗰杯。
2017-11-13 316 瀏覽
今日去灣仔做嘢,行行吓有啲口渴,但係又唔想飲咖啡,跟住行到去集成附近,見到茶湯會完全冇人等,咁梗係即刻入去飲番杯鐵觀音珍珠奶茶啦。其實都係第二次飲,都未試過飲其他味道嘅嘢飲,鐵觀音珍珠奶茶同上次喺旺角飲嘅味道好唔同,呢度啲茶濃啲,飲落似鐵觀音咁有啲回金嘅味道,而且呢度啲奶味比較淡啲,正常甜味來講都唔算好甜,所以對於一個唔鍾意咁甜同埋咁重奶味嘅人來講係好啱飲。同埋最重要嘅係茶湯會嘅珍珠係超迷你珍珠,一啖飲左勁多粒珍珠可以慢慢咬,真係好抵飲!

2017-11-12
選擇性喜歡嘗試新食物的我,當面對選擇時,總會有點困難。。。。。。,因為想試這想試那,但總不能一次買那麼多,怕會造成浪費。。。。。。。所以我昨晚托屋企人幫我買了兩杯飲品嘗嘗味道珍珠奶茶$19呢款珍珠奶茶的珍珠,比我嘗過的別家細小,又彈牙,就算用奶粉沖,奶同茶的味道好夾,好香百香綠茶$17果香味香濃,跟綠茶很夾,不會過份的酸,不似我喝過別家的差,喝下喉嚨會不舒服但美中不足的,就是份量有點少,可能我喝慣大大杯吧,有緣下次會試其他款式
珍珠奶茶$19
百香綠茶$17

2017-10-26
外賣自取
食完晏見依間茶湯會不論晏就定係放工時間都係一樣甘多人飲,於是就抱住人試我試既心態買左一杯紅茶珍珠拿鐵,職員問用奶粉開定鮮奶,其實聽得唔係好清楚,我就話用鮮奶開,唔知係咪依個原因,不論茶同奶都好淡,飲第一啖既感覺係唔知邊到似拿鐵,只係似沖得好淡既奶水,茶味一d都唔香,最失望係珍珠,好細粒,細粒到唔係平時飲開個d size, 可以用S碼黎形容。舖頭入面有個排行榜,係咪應該試頭三名既最穩陣呢?,不過應該唔會有下次突然好掛住台灣珍煮丹
。舖頭入面有個排行榜,係咪應該試頭三名既最穩陣呢?
,不過應該唔會有下次

突然好掛住台灣珍煮丹
2017-10-10 185 瀏覽
This shop is so popular recently😌 as we saw they are having buy 1 get 1 free for the signature drink so we choose to queue up for that. We choose the guan yin latte ($23). To be honest I can't taste any guan yin flavour... too sweet I would say. Also it's quite like the normal milktea 🤦🏻‍♀️ I will we won't try it again 🙆🏻‍♂️

2017-09-15 1832 瀏覽
今日同公司的妹妹食完譚仔,口有啲渴就去揾野飲買 ,行行吓,見到有間新既珍珠奶茶店,就一於試下!我買的係珍珠奶茶微糖, 睇到佢個杯寫佢有三十年茶湯硬底子,品選茶葉真功夫,提供最創新,純粹同優質的用心好茶,感動每個品嚐的味蕾。。。心諗唔知係唔係真之制,傳來一聲“嘩!好飲吖!”原來係阿妹話勁好飲,茶味夠濃之餘奶味都好夠,奶係香,一啲唔稀唔水汪汪咁,我叫的係少甜,所以感覺會稀少少嘅!珍珠用上小珍珠,細細粒唔洗咬得咁辛苦。飲完,阿妹話以後要轉場,唔飲街尾的“賞x"了!另外提提你,珍珠奶茶,用奶粉沖$19一杯,鮮奶$26一杯,睇你點揀啦😇

2017-09-15
10 分鐘 (外賣自取)