餐廳: 茶泰 (啟田商場)
資訊:

😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡其實係先前嘅事,但係我一直耿耿於懷,唔開心到今時今日,我唔明白點解經濟已經唔好,唔係應該俾心機做好自己份工咩?點解啲侍應嘅態度可以差到咁。。。。。我一家四口,晚上去幫襯,諗住簡簡單單食個快飯,見入邊冇咩人咪入去坐囉,我坐低咗一張枱先發現我隨身嘅物品,冇位擺,我就問侍應,可唔可以轉去梳化位坐,侍應話:「可以,不過枱上面嗰啲水同餐具,你自己搬過去。」咁冇辦法啦,鬼叫係自己麻煩要調枱咩!!咁咪死死氣自己搬囉,坐低一家四口諗好食咩,叫人落單,當然係叫咗好多次都冇人理啦,佢哋成班姐姐活喺自己嘅空間,好享受自己悠閒嘅工作環境,完全冇主動幫現場任何一個人。侍應姐姐走到過嚟問我哋食咩?我問佢仲有冇黑椒三寶飯?侍應姐姐一面無奈的樣答我:「小姐⋯⋯⋯⋯⋯三寶飯係午餐嚟㗎」(當時侍應的態度、樣貌、身體語言、都非常之不耐煩,好串,好乞人憎!)答完我一句說話之後,就轉身走咗!我一台四個人,就算我嗌錯咗一個餐,咁你都可以問吓其他人食咩,落單先啫,唔使擰轉身走咗去啊。。。。。我嬲到馬上走咗!其實我成日幫襯架,雖然唔算熟客,但每個月都有三四次,已經幫襯咗好幾年,但嗰一次之後,我冇再返去幫

侍應話:「可以,不過枱上面嗰啲水同餐具,你自己搬過去。」
咁冇辦法啦,鬼叫係自己麻煩要調枱咩!!

侍應姐姐走到過嚟問我哋食咩?
我問佢仲有冇黑椒三寶飯?
侍應姐姐一面無奈的樣答我:
「小姐⋯⋯⋯⋯⋯三寶飯係午餐嚟㗎」
答完我一句說話之後,就轉身走咗!

其實我成日幫襯架,雖然唔算熟客,但每個月都有三四次,已經幫襯咗好幾年,但嗰一次之後,我冇再返去幫襯了。。。。每次諗返起都仲好嬲!
我只係想食個飯啫,其實我做錯啲咩呢?

2024-03-22 107 瀏覽
雖然經常經過這商場,但都係第一次食呢間餐廳,叫咗個蔥油雞髀配脆邊煎蛋飯,雞髀炸到燶晒柴皮咁,煎蛋過熟冇流心,蔥油過多成個碟底都係油,太差了😒餐飲凍奶茶係正常嘅!
2024-02-12 130 瀏覽
平時經常到店用餐。見Menu無因年假加價。order 一份早餐後,送來付款單,便見到加一服務費。店員話初一至四要加一服務費。加一不是問題,問題是要通知食客。送餐速度保持水準。食物質素無下降。味道一樣好。分量跟平時一樣足。但咖啡叫少奶,仍然是多奶。食完付款後,睇一睇店舖無張貼年假加一服務費告示。
平時經常到店用餐。
見Menu無因年假加價。
加一不是問題,問題是要通知食客。

送餐速度保持水準。
食物質素無下降。
味道一樣好。分量跟平時一樣足。
但咖啡叫少奶,仍然是多奶。

食完付款後,睇一睇店舖無張貼年假加一服務費告示。

2024-02-12
$42 (早餐)
2024-02-06 85 瀏覽
收工經過茶泰 去到門口見無人等位 入面好多吉枱 諗住拿拿聲有得食就行入去坐低 舉左十分鐘手 都扮睇唔到終於等到有個黑色衫 一名黑衫女職員行過黎問:邊個放黎入黎㗎 要拎飛㗎喎出面啲人都等緊飛 然後轉身走左無幫我落單 😡 之後我就行出門口睇 都無人拎飛 得一個人等緊外賣真係好嬲 呢啲職員真係趕客 最後我就無食到走左人真係一肚氣 明明勁多張吉枱 我入黎都無人等緊位 但就入黎俾你惡意對待 我唔會再黎食
就行入去坐低 舉左十分鐘手 都扮睇唔到
終於等到有個黑色衫 一名黑衫女職員行過黎
問:邊個放黎入黎㗎 要拎飛㗎喎
出面啲人都等緊飛 然後轉身走左
無幫我落單 😡 之後我就行出門口睇
都無人拎飛 得一個人等緊外賣
真係好嬲 呢啲職員真係趕客
最後我就無食到走左人

今天一心諗住同爸爸媽媽慶祝生日食飯,我地一行8人,19:20有位入座,一開始想叫最經典的生菜包、餐牌貼住冇、想叫黃咖哩,餐牌又貼住冇,想叫椰青湯底打邊爐、佢話冇晒煲。算、咁我哋就叫其他啦,紅咖喱、手找餅、炒菜、串燒、炒飯、炒金邊、明爐魚,好快就食晒,就差條魚未黎。阿姐走黎話冇魚,咁諗住叫蝦餅、阿姐話冇,然後叫左鳳爪、泰式烤豬頸肉、炸豬皮,烤豬頸肉黎到唔係烤係焗,仲要冇泰式辣醬點,阿姐話岩嫁喇。呢餐未夠20:10已經食晒啲嘢,因為咩都話冇,連想放蛋糕都話冇雪櫃,仲要收$50切餅費,傻的嗎?就連碌卡都冇得碌。呢間野真係咩都冇,以前開頭都好似好地地,但就越黎越差,以後都唔會再黎呢間野食,乜都冇同我食茶餐廳都冇分別!
生日
2023-06-24 748 瀏覽
見佢開咗咁耐都未試過今日有啲時間諗住去食個早餐我一入去 門口個阿姐就叫我坐個阿叔隔離我諗住行入少少望下有冇其他位門口個阿姐即刻截住我同我講一個人係要搭枱㗎啦我唔係唔搭 我只係想望下有冇得坐喺啲姐姐嬸嬸隔離然後門口阿姐同我講,你唔搭就出去攞飛等位但嗰時嗰唔係爆場既門口有人走我都無要求要坐但點解一定要我坐係個阿叔隔離咁既服務態度淨係受佢氣都夠都唔洗食啦住係附近咁耐都未食過呢間野以後都唔洗旨意我會幫襯佢!!
見佢開咗咁耐都未試過
今日有啲時間諗住去食個早餐
我一入去 門口個阿姐就叫我坐個阿叔隔離
我諗住行入少少望下有冇其他位

門口個阿姐即刻截住我
同我講一個人係要搭枱㗎啦
我唔係唔搭
我只係想望下有冇得坐喺啲姐姐嬸嬸隔離
然後門口阿姐同我講,你唔搭就出去攞飛等位
但嗰時嗰唔係爆場既
門口有人走我都無要求要坐
但點解一定要我坐係個阿叔隔離

咁既服務態度
淨係受佢氣都夠
都唔洗食啦
住係附近咁耐都未食過呢間野
以後都唔洗旨意我會幫襯佢!!
2023-06-15 469 瀏覽
本身係附近住客 以前都成日去食 近呢半年見佢啲服務愈嚟愈差 想落單食嘢舉手成5分鐘個個見到扮唔知 都算 成功落到單 一等就等4-5個字先出到個餐 店員態度又差 完全係hea住做 食物質素雖然唔可以話係差 但遠遠未至於好 比較起上嚟我寧願食其他餐廳都唔食佢 以後都唔會再幫襯
2023-05-27 395 瀏覽
本身嗌個水門雞飯 話個飯要轉 咁就改食咖喱雞 再加一個白飯 點知 個侍應轉頭靜係比咗個白飯我 然後 就不了了之 後來 又唔知睇返張單 點咗三個飯 叫佢退返先至重新打過張單 但呢個時候仲係未有個咖喱雞 然而 我已經等左半個鐘其實都唔係介意個食物質數 而係 發現咗問題之後 問完一句就行開咗 我前前後後都問咗四個侍應 為咗一個咖喱等9個字 實屬非常過份

2023-04-29 444 瀏覽
早餐選擇非常之多,令到我都唔知早餐食啲咩好。😂😂最後左揀右揀就揀咗一塊牛扒、炒蛋、配薯蓉加田園沙律、香草腸同一份蒜蓉多士。配一杯黑咖啡。其實我想講,早餐嘅份量真係非常之多。食完牛扒炒蛋同埋薯蓉,已經好飽。牛扒大大塊非常之Juicy。香草腸亦都好好味,唔會好油,薯蓉整得好淋,食完之後非常之飽。😎😎田園沙律就可以中和左個味道,咬落非常之爽口。蒜蓉多士大大份蒜蓉味好香,多士焗得好脆。小弟認為呢個早餐性價比非常之高,值得推薦
早餐選擇非常之多,令到我都唔知早餐食啲咩好。😂😂

田園沙律就可以中和左個味道,咬落非常之爽口。

蒜蓉多士大大份蒜蓉味好香,多士焗得好脆。

小弟認為呢個早餐性價比非常之高,值得推薦

外賣自取
2023-04-17 322 瀏覽
假日6:30 ,見餐廳當時大約坐滿五成,我就入去試試,帶位小姐知道我四位,好奇怪地佢叫我坐餐廳門口出面的那張四人枱,明明裏面仍然有最少五六張空四人枱,吾明點解叫我坐出面,我估計係想製造到餐廳好滿坐,坐到出去咁嘅場面,吸引其他人中伏。於是我話坐裏面,佢就比我坐裏面。叫餐我哋想叫蝦餅,待應話賣晒,所有炸乜乜都賣晒,泰式沙律又賣晒,大佬,6:30 就賣晒? 作為泰國菜,所有煎炸野賣曬!於是叫咗一個紅咖喱雞配一個白飯,一個菠蘿炒飯,一個蝦醬炒飯及一個炒貴叼,之後,最先嚟就是紅咖喱雞但欠白飯,然後其他炒飯炒粉都來曬,於是就問職員個咖喱欠碗白飯,之後一直有吾同的侍應叫我等等,最後就有一位侍應同我講廚房忘記煮飯,冇曬白飯,叫我等10分鐘左右等碗白飯,真係堅奇怪! 個咖喱冇飯點食呢? 炒飯又有,但冇白飯,超級不能理解! 仲叫我等? 即係等到廚房煮好白飯,我個咖喱都凍曬啦!個菠蘿炒飯及蝦醬炒飯主要係得三色雜豆冇乜肉,味道吾得,只有炒貴叼叫做正常,真係完全唔會有下次,完全中伏!

2023-04-16
2023-04-13 175 瀏覽
好少投訴人,呢間真係極品服務值得我講下。平時都係一樣時間去食晏,從未試過等5個字都未有得食船粉,而根據以往喺度用餐嘅經歷,炒嘢先會等咁耐,所以好少叫炒嘢。但係當日見到後到嘅客都已經食緊碟炒嘢,而我仲未有得食。侍應話廚房翻熱緊啲湯,請問你用咩煲要翻咁耐?如果要咁耐,係咪應該lunch hour前預熱定啲湯?眼見成個廚房都係人,但客只得幾枱,係咪因為服務真係需要改善下???最後我選擇咗離開,唔想再浪費時間。
好少投訴人,呢間真係極品服務值得我講下。

2023-03-07 280 瀏覽
叫左一個蔥油雞髀飯有少少要求啫-》多蔥油另上(意思好難明?)首先要多蔥油,第二蔥油唔好放係飯上另外用小盒裝上之前食過蔥油放喺飯上外賣返到去飯底全部油唔好食要求左分開放,但拎到返去打開完全搵唔到蔥油嘅足跡!去左邊?主打之一冇左唔係第一次,今次係第二次咖啡走椰汁/奶,因為對椰類過敏唔食得,但知道佢哋會係咖啡凍飲會加椰奶,所以會提醒唔好加,去到拎又睇到有白色,職員望一望醒覺即刻沖過一杯其實好失望食兩次都冇蔥油,我下次叫應該呢個點叫先岩先有蔥油飯食?
叫左一個蔥油雞髀飯有少少要求啫
-》多蔥油另上(意思好難明?)
首先要多蔥油,第二蔥油唔好放係飯上另外用小盒裝上

之前食過蔥油放喺飯上外賣返到去飯底全部油唔好食

唔係第一次,今次係第二次

外賣自取
2023-02-24 203 瀏覽
每逢夜晚都無人聽電話 / 打唔到叫外賣 打左80個電話都打唔到 唔知以為執咗囉 呢啲叫食市 人又無 堂食又無 唔同啱啱開鋪嗰時 食物質素高 而家咩都差 餐牌又轉 唔同以前 就算幾多分店都無用
2023-02-24
20 分鐘 (外賣自取)
2023-02-18 205 瀏覽
星期六諗住落街食個午餐,周圍都多人都預咗,咁啱行過二樓茶泰,門口個侍應就叫我入去,入到去又好神奇喎,冇人帶位都唔知坐邊,跟手我就搵一個侍問我坐邊,坐低咗叫個侍應,嘩係正面對面都可以直行直過睇你唔到,跟住叫過第二個過嚟,落咗單等,等咗一陣又上錯餐😡。跟住叫個黑色衫諗住大粒啲,應該會好啲卦,唉丫又係睇你唔到,哦~原來文化黎,上樑不正就下樑歪,忙得幾緊要,咁既服務態度,真係差到一個點,我有骨氣冇下次黎幫襯!

2023-02-18
2022-09-29 741 瀏覽
茶泰 Cha Thai藍田啟田商場209號鋪無意中入咗依間茶泰,諗住食個港式早餐。叫咗個沙爹牛肉麵,食完返唔到轉頭。真係好好食,我食咗沙爹牛肉麵幾十年,依間真係特別好食,一食上癮。個湯底落足心機,香茅,沙爹,花生既混湯底下,配上彈牙既公仔面,同埋淋身既牛肉,依碗沙爹牛肉麵係平均水準之上,有誠意,值得推介😋😋😋
茶泰 Cha Thai
藍田啟田商場209號鋪

無意中入咗依間茶泰,
諗住食個港式早餐。
叫咗個沙爹牛肉麵,
食完返唔到轉頭。
真係好好食,
我食咗沙爹牛肉麵幾十年,
依間真係特別好食,
一食上癮。
個湯底落足心機,
香茅,沙爹,花生既混湯底下,
配上彈牙既公仔面,
同埋淋身既牛肉,
依碗沙爹牛肉麵係平均水準之上,
有誠意,值得推介😋😋😋