餐廳: 茶木‧台式休閒餐廳
資訊:

2021-02-19 3 瀏覽
突然間想食台式野,就返朋友工作地點就去左茶木!大約下午3點時間去,好彩唔洗等位叫咗個紅燒牛肉麵牛肉肉連筋2條長長的、蘿白煮得好淋麵質就咬落去韌韌地,湯偏咸野飲叫咗芋香奶茶少甜、唔知佢有無做到啦!都係甜到癲咗,飲咗兩啖頂唔順放棄!
突然間想食台式野,就返朋友工作地點就去左茶木!

大約下午3點時間去,好彩唔洗等位
叫咗個紅燒牛肉麵
牛肉肉連筋2條長長的、蘿白煮得好淋
麵質就咬落去韌韌地,湯偏咸

2021-01-14 124 瀏覽
好多時去茶木食嘢,堂食的味道和份量,一向ok。現在無晚市,今晚買外賣,份量小得過份。今日食滷水五福拼盤,三杯地瓜牛腩,跟飯,和2杯珍珠奶茶。合共$140。可以話每份餐跟飲品,$70。五福拼盤,有蛋,豆腐,腩肉,牛肚,腎。味道和份量ok,跟飯和凍珍珠奶茶,$70,都可以叫ok.地瓜牛腩,一碗仔好小,好細,好濕碎的地瓜牛腩。有3粒1.5cm x 1cm的牛肋條,2粒2cm x 2cm的地瓜,1粒1cm x 1cm的地瓜,2粒0.5cm x 0.5cm的牛筋(可能是牛脂肪粒\肥膏),1碗1.5cm高的腩汁。跟飯和凍珍珠奶茶,$70。真係好差。牛腩小,好多時都因為來貨貴,係腩碎,肉小,都理解。地瓜=番薯,咁平的,都要慳。真係

可以話每份餐跟飲品,$70。

牛腩小,好多時都因為來貨貴,係腩碎,肉小,都理解。
地瓜=番薯,咁平的,都要慳。真係

2020-12-02 140 瀏覽
又再開始限制兩人食飯 😪 疫情期間真係冇乜節目……到朗豪坊食飯,有個好處就係食完飯可以行吓商場當運動 😂今晚試咗兩個套餐,另加小食, 分別有:豬軟骨,炆得幾林,係有少少偏甜培根炒椰菜花,有差不多10隻🌶辣椒, 其實係嚇你 🤣🤣只有少少辣味小食拼盤(糖心蛋+秋葵+鹽酥雞),鹽酥雞是即炸黑糖冬瓜茶 還可以柳丁沙冰,有西瓜和橙味,幾清新 😄芋圓仙草豆腐花,配埋紅豆及寒天,吾太甜🤭俾自己藉口食甜品😛整體不過不失
今晚試咗兩個套餐,另加小食, 分別有:
豬軟骨,炆得幾林,係有少少偏甜
小食拼盤(糖心蛋+秋葵+鹽酥雞),鹽酥雞是即炸

黑糖冬瓜茶 還可以
柳丁沙冰,有西瓜和橙味,幾清新 😄
芋圓仙草豆腐花,配埋紅豆及寒天,吾太甜🤭俾自己藉口食甜品😛
整體不過不失
  • 鹽酥雞
2020-11-18 124 瀏覽
突然好想食台式野想搵下旺角有咩選擇最後決定茶木好耐無幫襯了都想睇下有無進步呀可能星期六關係都要等位呀(仲以為而家熱潮過晒唔駛等呀)等左十零分鍾就入座點左~豬軟骨麵有豬軟骨三大件麵就似係手工麵咁少少似刀削麵質感感覺良好湯底都算濃味同個豬軟骨好夾我都忍唔住飲左好多啖湯~微辣手工拌麵套餐有個素鵝同鴨血一個半筋半肉拌麵拌麵幾好拌得非常均云而且好惹味份量都OK唔會好細個唯獨個肉好好笑係類似肥牛咁唔係一般台式牛肉麵既肉~水果茶少甜(凍)呢個唔知係咪我叫左少甜既關係好似個味少少苦澀咁無以前咁好味
突然好想食台式野
想搵下旺角有咩選擇
最後決定茶木
好耐無幫襯了
都想睇下有無進步呀

可能星期六關係
都要等位呀
(仲以為而家熱潮過晒唔駛等呀)
等左十零分鍾就入座

唔會好細個
唯獨個肉好好笑
係類似肥牛咁
唔係一般台式牛肉麵既肉

~水果茶少甜(凍)
呢個唔知係咪我叫左少甜既關係
好似個味少少苦澀咁
無以前咁好味
2020-11-14
  • 微辣拌麵
2020-11-01 209 瀏覽
臨近生日,又係D朋友仔約我食生日飯嘅時候正當星期五周圍都迫爆人又有時限跟住朋友仔同我碌過去朗豪坊諗住睇吓有啲咩餐廳可以坐得耐啲結果行吓行吓見茶木有位即刻衝入去其實我真係幾鍾意食茶木㗎😆不過每次入嚟唔係食牛肉麵就係食飯所以本身諗住今日想試個面線,點知賣晒😕算啦,咁我都係食返飯啦佢哋啲餐加$30可以有甜品同埋嘢飲杯嘢飲係紅豆薏米水,好似好健康咁不過好似每次去親都飲呢樣嘢😆另外個甜品就係豆腐花😋仲有芋丸好耐冇食過台灣嘅甜品即刻嗱嗱聲叫呢個,唔叫沙律可惜原來好細杯㗎咋😆仲有我嘅主餐小牛排好惹味😋
臨近生日,又係D朋友仔約我食生日飯嘅時候
正當星期五周圍都迫爆人
又有時限

跟住朋友仔同我碌過去朗豪坊諗住睇吓有啲咩餐廳可以坐得耐啲
結果行吓行吓見茶木有位即刻衝入去
其實我真係幾鍾意食茶木㗎😆
不過每次入嚟唔係食牛肉麵就係食飯
所以本身諗住今日想試個面線,點知賣晒😕
算啦,咁我都係食返飯啦
佢哋啲餐加$30可以有甜品同埋嘢飲
杯嘢飲係紅豆薏米水,好似好健康咁
不過好似每次去親都飲呢樣嘢😆
另外個甜品就係豆腐花😋仲有芋丸
好耐冇食過台灣嘅甜品
即刻嗱嗱聲叫呢個,唔叫沙律
可惜原來好細杯㗎咋😆
仲有我嘅主餐小牛排好惹味😋

2020-10-23
2020-09-28 232 瀏覽
下午跟朋友約會之後想找一個地方休闲,記得朗豪坊四樓的茶木於是進去下午茶。下午茶時間客人不少,所有位置都給屏風擋住以保障客人安全。下午茶點了柯仔煎和黑糖薑茶。坦白說柯仔煎真的很一般。蛋不夠多而且蠔仔也很少。整體感覺麵粉過多。黑糖薑茶也很一般實在太甜。越喝就越甜。可能因為是我不太喜歡甜的緣故吧。服務也是很一般。服務員大多沒帶笑容,而且說話也不是很有禮貌。唯一可取之處就是這裏的WiFi速度還可以。最後埋單46元實在感覺一般。

2020-09-28
2020-09-21 133 瀏覽
今日超級早起身,要外出工作。因為工作關係仲未食過野落肚,所以超級肚餓🤪🤪,一做完嘢第一時間要醫肚先,係呢頭附近突然想食台灣菜,就咁啱見到茶木就二話不說就入咗去,先係門口量度體溫,再安排入座,環境都幾好幾衛生☺️☺️,坐低之後我叫左個沙朗肉燥飯再加杯紅豆薏仁水,雖然要成8十幾蚊食過lunch ,係有dd貴,但係食物質數高,所以都不錯👍🏿🤗。仲有一點,我自已覺得係幾好嘅,係因為未到中午食飯時間,所以餐廳無咩人😍

2020-09-06 187 瀏覽
今天去到朗豪坊,再次嘗試這間連鎖店的台灣菜。我叫了一個麻辣拌麵套餐、鹽酥雞、芝士雞翼、紅燒牛肉麵。麻辣麵很好味,不是太辣,面質也有咬勁。還有半隻流心蛋,留心蛋也入味,好吃。豆腐皮造成的卷和麻辣鴨血是我最愛,很美味。加上雞味濃郁的湯簡直是一個絕配。鹽酥雞炸得香脆,雞肉還是很嫩的,值得推薦。芝士雞翼上來的賣相已不錯,點上了芝士醬,味道濃郁,雞肉嫩,好吃。牛肉麵的蘿蔔和紅蘿蔔煮得很淋,也很入味,牛肉也煮得很久,充滿了牛肉的香味,配上了湯汁和軟硬度剛好的麵條,很是滿意。總的來說,每項食物的水準不俗,值得一試。
2020-03-25 769 瀏覽
今日中午突然想食台灣菜,即刻就諗起茶木。呢間餐廳好多區都有分店,相信好多人都時過或者有見過。可能因為疫情關係,平時一到飯點茶木都排曬長龍,但今日唔係排隊都可以直接入座,座位都好寬鬆。午餐嘅選擇唔多,今日揀左份糖心蛋肉燥飯。糖心蛋有點太熟,蛋黃唔夠流心,不過整體味道同口感都ok,影響不大。青瓜係沒有調味,個人不喜歡沒有調味過嘅青瓜,所以都係要連飯同肉燥一齊送入口,夾硬食左佢唔好浪費hahahaaa😂。肉燥同酸菜份量都好夠,不過配飯都係有點乾身。柚子蜜就唔多作介紹了,都係平時柚子蜜嗰啲味。個人認為今日沖嘅呢杯柚子蜜太甜了。呢杯有好多唔同種類嘅水果,果汁味較紅茶味重,整體有點酸,不過味道同口感都唔錯。其實仲有個酥炸排骨肉燥飯($77)($13加配上面介紹嘅鮮果冰紅茶),不過唔記得左影相😅。排骨炸得幾酥脆👍🏻 有半個糖心蛋,有青瓜,肉燥飯嘅份量係同糖心蛋肉燥飯一樣。如果本身都OK炸排骨,飯量又大的話,建議揀酥炸排骨肉燥飯,抵食啲😂

糖心蛋肉燥飯
午餐嘅選擇唔多,今日揀左份糖心蛋肉燥飯。

柚子蜜(熱)

鮮果冰紅茶(冰)

題外話/補充資料: 雖然今日呢午餐味道一般,但茶木其實係不錯的。 之前有試過呢度嘅牛肉麵,點品同意粉。個人十分推薦甜品,特別係雪糕麵包磚,再配上花茶,最適合同閨蜜一齊分享👍👍 總括之前幾次的用餐體驗,我覺得還是可以有4粒星🌟的
2020-03-24
鮮果冰紅茶(冰)
2019-12-31 485 瀏覽
茶木喺無頭緒之選,哈。我哋今晚食左個牛小排餐88加30 同埋一個 豬軟骨餐 68 加 30。 有飯或米粉做主食,一杯野飲,一件甜品。牛小排好韌, 但味道好食的😋豬軟骨🐷好多件, 起碼5大舊! 又諗! 有兩舊大紅蘿蔔🥕一舊白蘿蔔! 好抵好食!我叫左珍珠奶茶🥤同紅豆薏仁水。 珍珠奶茶🥤有點稀。而紅豆薏仁水就幾好既! 甜品🍮叫左鳳梨酥🍍同朱古力🍫慕斯蛋糕🍰 鳳梨酥🍍好好食啊! 但朱古力🍫慕斯蛋糕🍰就一般啦。
茶木喺無頭緒之選,哈。

甜品🍮叫左鳳梨酥🍍同朱古力🍫慕斯蛋糕🍰
鳳梨酥🍍好好食啊! 但朱古力🍫慕斯蛋糕🍰就一般啦。
早前同朋友食完飯,再去朗豪坊"茶木" 😍😋食甜品🍮🍓🍯草莓香草蜜糖磚塊🍞😋😍價錢大約$91 ,👍🏻😍😋草莓吾酸都ok, 🍨草莓雪糕好好味😋粒粒棉花糖😍配埋雪糕好有口感😍另一個就叫左朱古力味,個人鍾意草莓味多d😋🍯蜜糖磚塊🍞😋蜜糖份量岩岩好👍🏻磚塊四邊有小小脆👍🏻正職員係我地落單時,都有講明要等20分鐘...可能要等得耐d(好細心👍🏻👍🏻)🌳TeaWood 🌲個牌係用朱古力黎做🍫
早前同朋友食完飯,再去朗豪坊"茶木" 😍😋食甜品🍮

另一個就叫左朱古力味,個人鍾意草莓味多d😋

🍯蜜糖磚塊🍞😋蜜糖份量岩岩好👍🏻磚塊四邊有小小脆👍🏻正

🌳TeaWood 🌲個牌係用朱古力黎做🍫
2019-10-08 386 瀏覽
今晚同侄仔去旺角朗豪坊睇完玩具,就順便食埋晚飯先返屋企,一路經過好多食店一係坐滿一係等位,最後終於見到一間啱食嘅台灣餐廳,都要排隊等位但唔使等太耐,所以就選呢間等左十分鐘就可以入內坐低,我叫左個:紅燒半根半腩牛肚麵、古早烤香腸肉燥飯、草莓櫻姬和高山蜜香紅茶奶蓋。紅燒半根半腩牛肚麵:麵條好彈牙,牛根、牛腩和牛肚都煮得好腍好入味,湯底好濃好嘢味古早烤香腸肉燥飯:肉燥和香腸份量好多,肉燥香濃美味,台灣香腸味道香甜彈牙草莓櫻姬:好香草莓味,有大大粒草莓,飲管係環保飲管,用可食用嘅草苺味糖做成飲管,飲完後可食埋支飲管高山蜜香紅茶奶蓋:奶蓋入囗鹹鹹滑滑,紅茶入囗好甘香呢間台灣食店都幾多款色,食物都幾好味,有機會可以再試過

等左十分鐘就可以入內坐低,我叫左個:紅燒半根半腩牛肚麵古早烤香腸肉燥飯草莓櫻姬高山蜜香紅茶奶蓋

紅燒半根半腩牛肚麵

古早烤香腸肉燥飯

草莓櫻姬

高山蜜香紅茶奶蓋:奶蓋入囗鹹鹹滑滑,紅茶入囗好甘香
高山蜜香紅茶奶蓋

呢間台灣食店都幾多款色,食物都幾好味,有機會可以再試過
2019-09-30
紅燒半根半腩牛肚麵
古早烤香腸肉燥飯
高山蜜香紅茶奶蓋
2019-09-25 321 瀏覽
星期六行朗豪坊見到茶木心諗都好耐冇食今次就食佢主菜一定係叫呢個雞扒肉操飯個雞扒炸得好脆,而且肉燥唔會太鹹又唔會太淡仲有啲配菜撈埋黎食最後點小得個甜品草莓蜜糖磚塊
星期六行朗豪坊見到茶木
心諗都好耐冇食今次就食佢

主菜一定係叫呢個雞扒肉操飯
個雞扒炸得好脆,而且肉燥唔會太鹹又唔會太淡
仲有啲配菜撈埋黎食

最後點小得個甜品草莓蜜糖磚塊

• 草莓香草蜜糖磚塊
  • 炸雞扒肉燥飯
2019-09-23 203 瀏覽
今日係旺角唔知食咩好見到茶木就入左去好可惜佢哩間無下午茶得午市套餐所以就叫左個久違的紅燒牛肉麵配酸梅冰個牛肉夠冧,但個湯好咸食完好口渴飲埋個酸梅冰仲口渴緊😩😩
今日係旺角唔知食咩好
見到茶木就入左去
好可惜佢哩間無下午茶
得午市套餐
所以就叫左個久違的紅燒牛肉麵配酸梅冰
紅燒牛肉麵
個牛肉夠冧,但個湯好咸
食完好口渴
飲埋個酸梅冰仲口渴緊😩😩
2019-09-05 212 瀏覽
放工後,希望腦子放空,想輕鬆一下,食個晚飯。今天想吃小小麻辣,見到一個懶人系列的Menu寫著麻辣手工拌麵,牛肉牛根好軟好淋,好好味,且有少少麻辣,適合唔食得太辣嘅人食用,拌麵軟硬度適中,咬落煙煙銀銀,好彈牙,且有小小麻辣味道,令人好開胃,煩惱一掃而空!鴨血同豆卜都好入味。加多$30就可以有一杯嘢飲同埋送一個小蛋糕🍰黑糖紅豆奶茶甜了少少,黑加倫子慕絲蛋糕味道也可以。值得推介嘅:蠔仔湯飯,湯嘅味道好鮮甜,蠔仔脹卜卜,同埋蠔仔都幾多,還算新鮮,伴有蝦米冬菇粒同芫荽,味道唔錯。🥰整體來說,食物質素唔錯,服務員態度也好nice,值得讚。
放工後,希望腦子放空,想輕鬆一下,食個晚飯。

麻辣手工伴麵

鴨血同豆卜都好入味。

加多$30就可以有一杯嘢飲同埋送一個小蛋糕🍰
黑加倫子慕絲蛋糕
黑糖紅豆奶茶

黑糖紅豆奶茶甜了少少,黑加倫子慕絲蛋糕味道也可以。

蠔仔肉碎湯飯

整體來說,食物質素唔錯,服務員態度也好nice,
值得讚。
麻辣手工伴麵