2020-09-26 2280 瀏覽
台式茶飲,早已經由一個熱潮變成了香港人飲食的日常。在香港,台茶著名品牌的台式茶飲店固然很受歡迎啦。但近來多跑出的,除了是國內的人氣店之外,也有不少 "本地薑"。是日拜訪的,是近日火紅的香港品牌茶飲店,在天水圍起家,打明 "香港" 旗號的店《茶星人》(E. Tea)。明顯地,這是一間 "撐香港" 的店,因為杯中早已經說明了『香港』兩個大字。對近來發生的一連串事件,為香港加油,絕對值得加分。這一次,太太試了黑糖波霸鮮奶茶。近來接受了黑糖這東西,發覺這一個味道同珍珠奶茶幾夾。用上了鮮奶去弄台式飲料,口感比較 creamy,奶味也比其他店用奶粉沖出來的香。黑糖甜得黎很潤,感覺非常之可口。碳燒奶茶,奶茶比起一般的奶茶店來得濃郁,奶味也份外地香滑,是一杯很 smooth 的飲品。茶味重,奶味香,濃濃的奶茶,沒可能不好飲。又好味,又撐香港的小店,值得大家去多多支持。香港品牌,香港製造,香港出產的珍珠奶茶,我可以說,味道好過好多拿著什麼 No. 1 台灣品牌的加盟茶飲店。

$25 (其他)
2020-09-03 1998 瀏覽
呢次係我第二次飲,encore得緊係唔錯奇亞籽火龍果 $33好足料,除咗見到成層奇亞籽之外,仲食到好多火龍果果肉。火龍果食落唔係好淋,亦都唔係切到好細,切成正方體,幾有口感。不過,感覺未係好熟,咬咬下有啲啲酸,嗰少少酸完全係可以接受,配合返幾香少甜嘅四季茶就中和得幾好。飲落個層次係火龍果嘅甜,之後少少酸,之後就飲到好香茶味。幾唔錯
呢次係我第二次飲,encore得緊係唔錯

奇亞籽火龍果 $33
奇亞籽火龍果
2020-08-10 3481 瀏覽
📍茶星人上星期經過美孚就順便試吓bookmarked 左一段時間嘅茶星人🥰佢哋店嘅飲品種類非常多😍有超多系列可以選擇! 選擇困難症嘅我揀咗10分鐘先揀到飲咩🥺因為有好多款我都想試呀😢- 芒果雙朱脆皮($33)杯嘢飲有得選擇甜度 我就懶健康咁樣揀咗少甜😂杯嘢飲底下面有好多芒果粒 仲有好多朱古力脆皮🤤 甜甜地 又唔會太甜 我好鍾意呢杯!🤭夠晒特別👅下次再飲可能會想試下再少啲糖🙈芝芝桃桃($33)呢杯一樣我叫咗少甜少冰👅 呢杯野飲落去鹹鹹地甜甜地 桃味都幾濃👍🏻不過平時麻麻哋鹹鹹地嘅嘢飲 所以我都係鍾意脆皮嗰杯多啲🤪 不過鍾意芝士奶蓋嘅話 應該幾鍾意!水果大爆炸($33)杯嘢飲入邊有好多水果🤩有蘋果、火龍果、菠蘿等等 飲落去酸酸甜甜我叫咗少甜 覺得啱啱好👍🏻 都幾好飲👻Darling 菠蘿乳酸梳打($30)杯嘢飲底下都有幾多菠蘿🍍啱晒我呢啲鍾意食菠蘿嘅人😹不過杯嘢梳打味有啲重 乳酸味唔岀😢我這比較鍾意飲乳酸味嘅嘢🙊-我下次有機會經過都會想試埋其他 我仲有好多嘢想試😂😂✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎綜合食評外觀:★ ★ ★ ★ ☆回頭率:★ ★ ★ . 5抵食指數:★ ★ ★ . 5
📍茶星人
芒果雙朱脆皮($33)
杯嘢飲有得選擇甜度 我就懶健康咁樣揀咗少甜😂
下次再飲可能會想試下再少啲糖🙈
芝芝桃桃($33)
呢杯一樣我叫咗少甜少冰👅
呢杯野飲落去鹹鹹地甜甜地 桃味都幾濃👍🏻
不過平時麻麻哋鹹鹹地嘅嘢飲 所以我都係鍾意脆皮嗰杯多啲🤪
不過鍾意芝士奶蓋嘅話 應該幾鍾意!
水果大爆炸($33)
杯嘢飲入邊有好多水果🤩
有蘋果、火龍果、菠蘿等等 飲落去酸酸甜甜
我叫咗少甜 覺得啱啱好👍🏻 都幾好飲👻
Darling 菠蘿乳酸梳打($30)
杯嘢飲底下都有幾多菠蘿🍍啱晒我呢啲鍾意食菠蘿嘅人😹
芒果雙朱脆皮
芝芝桃桃
芒果雙朱脆皮
2020-08-02 1299 瀏覽
茶星人 黃店 繼續黃色生活圈💛 ——————————————————————蜂蜜紅柚四季春 小編叫左走甜,皆因有蜂蜜系裡面,所以飲落都唔會酸,反而岩岩好同紅柚夾到🤜🏻🤛🏾而另外兩杯分別系#黑洞朱古力 同#水星蜜桃 🍑,蜜桃果杯都叫左走甜,飲落清清地,蜜桃有d酸,都ok~朋友覺得整體唔錯😽好飲指數:7.8/10抵飲程度:7.8/10回頭度: 7.9/10——————————————————————📍地點:美孚美孚新村二期吉利徑49號地下E2號舖⏰營業時間:星期一至星期日11:00-22:00☎️電話:26061636
茶星人

📍地點:美孚美孚新村二期吉利徑49號地下E2號舖
⏰營業時間:星期一至星期日11:00-22:00
☎️電話:26061636
2020-07-12 1291 瀏覽
美孚雖然話咁多年都開過唔少小店賣珍珠奶茶,好多好有人情味既老闆,但基本上都執哂。只有一間連鎖既仲經營緊,但我俾左兩三次機會個間x茶都真係唔明點解仲有咁多人飲。本人唔係珍珠奶茶愛好者,但做完運動攰到死,行過次次都想試下,又見呢班鋪老闆應該係wanna one既fans,所以就試下!映入眼簾係南非國寶茶。身為茶葉迷,仲要國寶級既茶,伏都要試!可能我又真係衰,仲要唔加糖,加埋個奶蓋其喺真係唔係好夾,但係佢奶蓋係好飲,而且好似都係28蚊到,比起其他好高高高高知名度既抵好多!幾抵飲,同埋有啲特別既茶,不過奶蓋似乎配綠茶或者烏龍茶更加夾!希望生意長做長有,終於多返間選擇俾我揀!

南非國寶茶芝士奶蓋
2020-06-27
10 分鐘 (堂食)
2020-06-16 1367 瀏覽
夏天真係要解解渴☀️行過美孚發現呢間茶星人⭐️野飲好多款式呢 有茶有果茶有奶茶...... 💫試個水蜜桃茶先 🍑桃味好香 🍑🍑茶味清新 較喜歡茶味嘅清新口感可以試下呢款當然你可以跟據自己喜歡嘅水果黎㨂啦☺️☺️再黎呢款宇治綠茶 鐘意口感較厚身嘅就可以試下呢款本身抺茶都有奶感再加埋芝士奶蓋 口感更thick 🥛另外有唔少人會叫黑糖珍珠系列岩岩沖好個一刻杯邊嘅黑糖滴漏式嘅點綴加左好多分呢!👍🏻👍🏻順帶一提個杯好靚呢非常硬淨😍

夏天真係要解解渴☀️

順帶一提
個杯好靚呢
非常硬淨😍
2020-06-07 1042 瀏覽
今日同friend去左美孚搵食,黎到呢間黃店💛最近轉左menu,多左好多款飲品😍😍————————🔸奇亞籽火龍果 $33好!好!飲!勁fresh,火龍果味同茶味平衡得好好,仲要唔係好甜,加埋奇亞籽感覺再健康d🤩好想即刻再encore😂😂評分:🌕🌕🌕🌕🌕-🔸手工芋泥鮮奶 (熱/500ml) $33 係你啦!之前我一直都話鍾意芋泥入面有芋頭粒既,呢個有!芋泥分量都好多,唔會未飲哂d奶就冇哂d芋泥🥰🥰評分:🌕🌕🌕🌕🌗-佢既水果茶真係好出色,如果去一定要叫!
————————
🔸奇亞籽火龍果 $33
評分:🌕🌕🌕🌕🌕
🔸手工芋泥鮮奶 (熱/500ml) $33
評分:🌕🌕🌕🌕🌗
佢既水果茶真係好出色,如果去一定要叫!
  • 奇亞籽火龍果
2020-04-07 1059 瀏覽
其實熊貓一直都很喜歡飲水果茶,除了熊貓的首位,一fong水果茶之外,今次熊貓竟然喺美孚,發掘到一間隱世水果茶,很想推薦給大家。這間小店是位於巴士總站附近的一個小角落,雖然他最出名的不是水果茶,但係他的水果茶也是10分有心思。這杯水果茶是用真材實料炮製,並不是溝出來的,所以每杯水果茶入邊也配料非常充足。當你行到熱辣辣,飲一杯水果茶,簡直是熊貓生一大享受。除了水果茶,這間小店還有其他不同的飲料,如果大家有機會經過美孚,不妨支持一下!

忙裡偷閒,如果返工冇手食下午茶,叫杯嘢飲都唔錯呀🤤。茶星人嘅鮮奶好香口,雖然唔算厚身,但味道可以媲美幸福堂或者老虎堂。最可惜嘅係我叫咗少珠 (如圖 less boba),因為我食過唔少煮唔透嘅珍珠,外軟內硬咬落好傷心。點知茶星人將佢地煮得咁彈牙,叫咗少珠嘅我真係蝕哂底呀!另外怕甜嘅朋友都唔駛特登叫少甜,茶星人落黑糖糖漿嘅份量啱啱好,食到黑糖獨特嘅香味之餘又唔會甜到漏。下次一於試埋芝士奶蓋系列飲品🧀!
忙裡偷閒,如果返工冇手食下午茶,叫杯嘢飲都唔錯呀🤤。
下次一於試埋芝士奶蓋系列飲品🧀!
外賣送餐
  • 黑糖波霸鮮奶
2020-03-30 2810 瀏覽
呆在家 , 已有一段時日 , 今天就出外走走 , 縱使疫情嚴峻 , 未係時候外出用膳 , 怎樣也好都要買杯飲料 , 輕鬆一下 .... 當然就是幫襯 "黃色經濟圈" 的 ~就到 E.TEA 茶星人 , 買杯飲料 .... 這間 E.TEA 茶星人 台式茶店 , 觀其門面 , 確實是一間 "黃店" 亦是一間良心小店 ~Menu ~草莓撞上番石榴 : 顧名思義就是 , 士多啤梨加上番石榴的飲料 , 其外觀色澤鮮艷 , 粉粉紅紅 , 看上去就有種說不出的甜蜜與浪漫感 , 未曾飲用已叫人有一種期望 ; 芳香又甜蜜的味道裏滲出莓香甜蜜的草莓味,當中更夾雜了番石榴獨有的果香味 , 微少的冰量令這杯飲料的口感溫度剛好 , 甜甜蜜蜜 , 舒心順暢又健康 , 好好飲 ~本篇完 ~
就到 E.TEA 茶星人 , 買杯飲料 ....

Menu ~

本篇完 ~

2020-03-26 591 瀏覽
今日又黎到茶星人飲野啦!之前聽過唔同朋友話佢水果茶好飲,今日就黎到同大家試下啦💪🏻💪🏻蘋果硬拼火龍果 $30見到呢個組合就即刻比佢吸引左,雖然本人唔特別鍾意食火龍果,但火龍果汁又好似好少見,一於試下先❗️❗️唔算太甜,好清新,火龍果汁伴住淡淡既蘋果香味,兩者好match,想像唔到咁好飲❗️❗️❗️水果茶黎講,唔會太側重左向水果或者茶果邊,兩者得以平衡,唔錯唔錯,未試過既,相信你一試便愛上😍😍
蘋果硬拼火龍果

蘋果硬拼火龍果 $30

蘋果硬拼火龍果
2020-02-22 786 瀏覽
呢間E.Tea飲品鋪頭位於美孚,近地鐵站A出口。其實試過好多次,每次都試飲左唔同款式嘅飲料。今次,因為太耐無飲黑糖波霸鮮奶所以經過就買左杯。不過佢呢度啲野飲有啲偏貴,同埋黑糖唔甜,比較淡味,但鮮奶嘅味都好香👍🏻
2020-02-01 571 瀏覽
係有良心兼超有人情味嘅茶飲店!先前喺IG見到佢哋有幾咁支持香港人, 已經好鍾意呢間茶飲店, 早幾個星期都嚟咗呢度支持一下!最近喺Instagram又見到佢哋嘅新post, 係關於醫護人員的, 而家只要出示醫護證, 就可以半價購買茶飲, 好欣賞佢哋咁支持醫護人員呢👨‍⚕️👩‍⚕️!茶飲選擇有好多, 大人細路都一定啱飲!
係有良心兼超有人情味嘅茶飲店!

茶飲選擇有好多, 大人細路都一定啱飲!
2020-02-01
2020-01-27 640 瀏覽
美孚街坊經過開可以試一試這間茶飲店呀! 💛餐牌上有多款飲品供選擇, 主要有水果茶、芝士奶蓋茶、純茶系列等等。今個冬天, 他們亦推出幾款冬日限定熱飲供客人選擇, 可以喝一杯熱飲暖暖胃。蜂蜜紅柚四季春 - 紅柚給人的感覺通常都是有輕微酸酸澀澀的味道, 但因為這杯茶飲加入了蜂蜜🍯 , 所以飲落甜甜的, 沒有紅柚本身的澀味, 同時亦有很香的茶味。蘋果硬碰火龍果 - 以新鮮蘋果🍎、紅肉火龍果製作, 再配上茉莉花茶, 這個配搭很夾! 飲落有火龍果天然的清甜味, 同時亦有蘋果的清新, 茶底不會太過濃味, 是清新茶飲好選擇。養生桂圓紅棗茶 - 是其中一款冬日限定茶飲, 寒冷天氣底下飲就最適合不過了!飲落有紅棗的甜味, 以烏龍茶做茶底, 有回甘。
美孚街坊經過開可以試一試這間茶飲店呀! 💛

2020-01-27
2020-01-15 607 瀏覽
上次經過開美孚,飲過呢一間既黃芝金菠蘿。佢個咸蛋黃奶蓋真係一試難忘,個咸蛋黃既咸香,同奶蓋既奶香奶原來好match。今次試下另一隻,厚芝士奶蓋碳培烏龍。呢個厚厚既奶蓋好香濃,個芝士味好出。配上個好重茶味既烏龍真係一流。如果質素來講,呢間既奶蓋真係好過好多間🤤🤤。下次經過再買先🥰。