2023-09-25 1311 瀏覽
食物還好 味道價錢合理,但喺度食的話就注意一下點餐要快同攞啱餐具我記唔到成個餐嘅名,講出黎就有點偏差 但關鍵字盡量講到了,都比個收銀串 想即刻叫下一個,好彩我好快再補充多少少 佢先幫我選咗個最接近嘅餐 就係我想嗌嗰個,但佢仲要講多句 「比錯餐你唔好怪我啊」 使唔使咁呢 本來就無諗住怪佢 佢咁嘅態度先至令我要寫呢篇野 另外 嗰次我亦都順手攞咗外賣筷子,但我係堂食 純粹一時見唔到堂食啲餐具,結果比人要我比多$1外賣費用
2023-02-07 2135 瀏覽
真係劣食,全中大最垃圾不為過!🤮🤮🤮先從環境講起,CoffeeCon位於山腰,景色其實不錯,餐廳內部比較擠擁,整體比較焗,排隊處旁邊就有餐牌,方便顧客提早諗定食咩,而外面露天用餐區則空氣流通不少,而且空間也比較大,較推薦。到服務質素,其實係令人失望,我去嘅時候係中午時段,人流比較多,排隊都差唔多排到去大膳堂,不過無傷大雅,排左好耐,期間我已經諗定食咩,結果到俾錢嘅時候,先被告知冇哂湯麵,我嚟CoffeeCon就係為咗食何粉,排咁耐隊先知冇,如果冇唔係應該要貼喺餐牌咩,真係失望。令我更嬲嘅係,個職員一講完冇湯麵就直接嗌「下位」,直接當我冇到,堅嬲。我好肚餓,唔想再排過,所以叫咗個豬柳漢堡意粉,但係咁嘅服務質素我真係接受唔到。最後到食物質素,容我直接,垃圾。其實湯麵真係唔錯,甚至可以話喺呢個價錢($25-40)係算好食,但呢個茄汁意粉,真係狗也不__。一眼望落去,全部係醬,我知落大量醬係香港意粉特色,但今次真係太多,喺意粉份量細嘅情況下(係,真係好少,我最後食哂都係唔飽),蕃茄醬可以話係多過啲意粉,條條意粉都掛住成啖醬,食落口就好似飲咗啖濃稠嘅醬,真係好噁心。個醬仲要唔係鮮甜嘅蕃茄汁,而係
真係劣食,全中大最垃圾不為過!🤮🤮🤮

豬柳漢堡意粉
最後到食物質素,容我直接,垃圾。
個醬仲要唔係鮮甜嘅蕃茄汁,而係最最最劣質、成陣膠味嘅下欄嘢,成啖食落口簡直就係味覺嘅衝擊,對我精神意志嘅考驗,喺我口腔入面發生嘅恐怖襲擊。大家應該多少想像到,CoffeeCon嘅茄汁意粉到係幾恐怖,奉勸大家珍惜生命遠離茄汁意粉,除非玩真心話大冒險嘅時候叫人哋食呢個意粉,如果唔係真係唔好再叫,唔好再助長歪風。

2023-02-07
2023-02-02 1196 瀏覽
畢業之後返CU睇展覽,順便係CU食埋野,讀書時候都會黎coffee corner食,食物性價比高👍湯粉、意粉、下午茶雞髀都抵食,收銀姐姐落單快但服務態度一如以往咁差😓⋯讀書時候被訓練要諗好叫咩野食先去收銀台,講慢少少落單都會比收銀姐姐說教,繁忙午飯時段會有好多人排隊,久不久都有時會見到收銀姐姐比說話慢少少落單嘅同學聽,叫同學下次點做可以快D。雖然比人感覺態度係差😒但繁忙時段都諒解今次同朋友返大學係非䌓忙時段光顧,未有人排隊,去收銀台想叫幾樣野食,遲左幾秒講下一樣,比收銀姐姐話下次可以連住講,佢會落得切單,有一段時間冇黎,叫野食冇以前咁純熟可以急口令式落單😆我哋叫左意粉、湯河,味道保持讀書時候水準,性價比都係咁高👍意粉份量多,大學食物價錢比出面抵食。係大學canteen習慣食完離開會自己收拾返餐具,負責收拾餐具職員哥哥同嬸嬸同以前一樣咁nice,見你用完餐,會有禮貌地詢問你用完餐未,主動幫忙收走👍以性價比黎講係抵食,大家叫野食前記得要諗好食咩同講快D,位收銀姐姐由我讀書到畢左業都係負責坐收銀落單,見Openrice 有其他評論講及收銀職員待客態度,如果講究服務可能會深同感受🙄

• 意粉
  • 雞髀、湯河
🥖越式札肉漢堡+沙律+薯條 $34Coffee con 係范克廉樓地下,長期都勁多人🥹作為CU其中一間人氣咁高既餐廳,食物質素都唔錯💁🏼‍♀️漢堡入面塊肉都幾厚,配埋醃蘿蔔同九層塔,好fresh🌱朋友就話個沙律唔夠甜🥗高CP值港式下午茶🍟
🥖越式札肉漢堡+沙律+薯條 $34

2021-11-25 1708 瀏覽
先不论东西好不好吃,下单收银员的态度就让人很反感。每次点单都一副很不耐烦的样子,必须很快下好单。导致每次用餐体验都不太愉快。有一次因为还不太熟悉餐牌内容,客客气气的问请问今天供不供应xx菜,她直接怼一句“你可不可以看餐牌点单”。有必要这样吗?明明可以好好回答一句有或者没有,也不耽误多少事啊。为什么要摆出这种嘴脸对待客人呢。不明白为什么中大里面会有这样服务态度的食堂,垄断学生生意了也不用这么嚣张吧。
2021-11-25
2021-10-18 1539 瀏覽
試過中大咁多間Canteen,范克廉樓絕對係我中大TOP3其中之一。除左性價比高之外,我最鍾意佢既係杯奶茶。暫時喺中大未有一間CANTEEN泊得住佢。就算出面既茶餐廳質素都未必好得過佢。1杯10蚊有找既熱奶茶可以去邊度搵。不過來堂食既朋友要有心裡準備預左等位,因為實在太太太多人啦。即使你搵到位喺度用膳都唔好諗住可以慢慢品嚐,因為CANTEEN阿姐係會好快手咁收左你檯上面食完既碗碟。另外,要記得張落單紙放入指定位置(吧檯上既收集箱)。如果你就咁放張單喺吧檯,入面係唔會做野架!!
就算出面既茶餐廳質素都未必好得過佢。
雞扒公仔麵熱奶茶
2021-10-18
$20 (早餐)
雞扒公仔麵熱奶茶
  • 奶茶
2021-07-09 1616 瀏覽
就嚟要f2f番學喇 咁多位同學😉我決定要食盡中大 介紹每一間canteen比大家😎今次呢間都好受歡迎 唔只平咁簡單 食物種類都好多👏🏻有河粉,檸粉,米線,意粉,螺絲粉...當然仲有飯🍚輕食都有好多 三文治,熱狗,牛角包,漢堡包就連鬆餅都有🤪.📌豬扒意粉 $21.5冇睇錯 真係咁平‼️仲包一款配菜 我就揀咗雜菜🥬雜菜係椰菜再加啲蘿蔔 係白烚嘅 都幾健康😌佢個汁日日都唔同 我嗰日係香草蘑菇汁😝有幾片蘑菇 香草味唔濃 鹹鹹地咁🌿豬扒都幾出色 佢係有走過油 所以面頭脆脆地 但係冇炸咁油膩 肉質唔會太乾🥰不過當然唔好期望佢好滑🤣唔只豬扒夠大塊 意粉嘅份量都好驚人🍝圖二係冇菜墊底 成盤都係意粉 夠晒足料💯無論價錢定質素都唔會比一般茶餐廳輸蝕❣️
📌豬扒意粉 $21.5

2021-06-29 1170 瀏覽
不知不覺做左中大人已經1年啦😚讀夜校既唔好處就係冇咩canteen好選擇🤣最常同同學食既就係係本部既coffee con😌最緊要係平、抵食同啲姐姐都好好😍🍔🍟🥗 芝士豬柳漢堡+薯條+沙律 $28暑sem最後一堂想食得超邪惡!就叫左呢個漢堡薯條餐😁咁多樣野都唔洗30蚊,真係大學canteen先有既價錢🥲呢個價錢食到咁既質素一啲都冇投訴啦!要讚下佢既沙律係有新鮮水果整成架,唔係得罐頭生果😌個漢堡塊芝士仲要半融咁,好正😝 可惜唔記得叫走番茄,哈哈!個環境係就係舊少少(咁多年歷史!)但人情味夠濃,啲姐姐係你食完就會秒速收走你個碗😁叫餐個位姐姐叫普通話都係深入民心!「有沒有外賣、自己拿餐具~~~~~」
不知不覺做左中大人已經1年啦😚
讀夜校既唔好處就係冇咩canteen好選擇🤣
最常同同學食既就係係本部既coffee con😌
最緊要係平、抵食同啲姐姐都好好😍

🍔🍟🥗 芝士豬柳漢堡+薯條+沙律 $28
暑sem最後一堂想食得超邪惡!就叫左呢個漢堡薯條餐😁
咁多樣野都唔洗30蚊,真係大學canteen先有既價錢🥲
呢個價錢食到咁既質素一啲都冇投訴啦!
要讚下佢既沙律係有新鮮水果整成架,唔係得罐頭生果😌
個漢堡塊芝士仲要半融咁,好正😝 可惜唔記得叫走番茄,哈哈!

個環境係就係舊少少(咁多年歷史!)
但人情味夠濃,啲姐姐係你食完就會秒速收走你個碗😁
叫餐個位姐姐叫普通話都係深入民心!
「有沒有外賣、自己拿餐具~~~~~」
2019-08-26 3300 瀏覽
因為某些原因,小的每隔一段時間便會在各所大學內遊走,晨早流流到達目的地,當然是先吃個早餐才開始一天的挑戰吧!說到餐廳數目之冠以及價格之低,小的相信中大是當之無愧的。而每次來這裡,在下幾乎也是指定動作地,到Med Can享用早餐,而這次,終於打破常規,到了文化廣場的細Can。這所餐廳應該在中大屹立多年吧,看到某些熱飲杯,具然還是使用雙紅線瓦杯呀!看到她,在下簡直雙眼發光呢!本來想點熱檸水也變成點了熱奶茶。可惜的是,這裡的奶茶色澤對辦,但茶味卻杳然呀!在勻勻西式早餐中,選了湯粉麵類,晨早流流食好西的話,小的不太習慣,於是點了可自選三款配菜的湯粉,什菜榨菜煎蛋扭扭粉,即點即煮熱呼呼,而且刻意選了沒肉的,來個偽素食早餐頗不錯呢。重點來了,這樣一個湯粉連熱飲,廿元有找,絕對是反通漲的價位啊!

可惜的是,這裡的奶茶色澤對辦,但茶味卻杳然呀!

2019-06-26 1849 瀏覽
行完山順道走過黎,試番以前鐘意食嘅餐廳。雜扒意粉,正常味,已經係全餐牌偏貴嘅一個($3x)豬扒麵,唔駛三十,同出面茶記差唔多甚至更好...出咗黎做嘢,乜都貴,其實呢度都貴咗,畢竟都幾年了,但係味道不變,價廉物美!可惜試唔到佢最好食嘅焗意粉...
行完山順道走過黎,試番以前鐘意食嘅餐廳。

雜扒意粉,正常味,已經係全餐牌偏貴嘅一個($3x)

豬扒麵,唔駛三十,同出面茶記差唔多甚至更好...

2019-05-07 1511 瀏覽
近排中大勁多遊客,除左去天人合一之外,另一吸引之處就係平價飯堂、其實平都唔一定係食頹飯,平都好有質素,以呢間為例,食物好有質素,侍應都好有服務態度今早點菠蘿油加奶茶都係11.4,係出面食廿幾蚊起,呢度真係超值,唔怪得早上咁繁忙,勁多人食

2019-03-21 1383 瀏覽
中大coffee con 出名人流多,平、靚、正!性價比高!大部分食物都是30蚊以內!中午時候無論是外賣,堂時都是滿滿人龍呢,coffee con 位於本部附近,行政樓車站對面!點了豬扒檬粉作午餐,豬扒入味而且還有很多配料,有菜,白蘿蔔和小塊紮肉!另外,亦點了經常賣斷市的雞腿沙律!雞脾當然比連鎖店好吃😋而且入味,沙律是水果沙律也有蘋果!絕對是抵食!除了一般既飯餐還有很多意粉選擇之前試過也不錯呢,不過地點就有點遠了要坐校巴才能到逹!

雞脾沙律
香茅豬扒檬粉
紮肉檬粉
豬扒豆卜河粉
豬扒凍檬
2019-03-20
雞脾沙律
2019-01-17 1234 瀏覽
自從Year 1,2 已經好少上山去本部食野啦🤩 今日難得去到就一定要食coffee corn!我叫咗最出名嘅炸雞脾意粉!雖然雞脾比想像細隻,但啲肉都夠食同ok嫩~ 個白汁好及味,有少少煙肉,仲有椰菜同我最鐘意嘅栗米😍😍 最唔鐘意係意粉唔夠汁,而佢就好夠!三十幾蚊,算高質!加埋檸檬佔咗半杯嘅檸檬茶~回憶返曬黎~~今日天氣仲要好好,坐係戶外食好正!仲要比起以前Staff嘅服務態度好好,好有禮貌🤩🤩 值得一讚!

2019-01-17 642 瀏覽
今日難得返中大上山,就去返以前成日去既coffee con 食lunch。因為唔係好肚餓既關係,所以就嗌左個沙茶牛肉水餃公仔麵($26)。佢本來係米粉,但可以隨便轉做河粉、公仔麵,好有彈性架!平時呢間can都幾多人,排隊排到出門口,我地今日12前到左,吾洗排隊就買到😆講番個麵先,本身以為個湯底會係沙茶湯,但結果係雞湯再加沙茶牛肉。不過個水餃好大好足料,煮得岩岩好,唔會太淋☺️同埋啲staff雖然好忙 但都好好服務,係中大既回憶呀
同埋啲staff雖然好忙 但都好好服務,係中大既回憶呀

2019-01-17
2018-10-23 959 瀏覽
在中文大學這個山頭,每處都充滿人情味,這個餐廳裡除了價錢便宜(因為配合學生沒有收入),各員工更充滿人情味,她們知道客人不能自行捧餐,便會為客人捧餐,如對食物有特別要求,例如粉面少湯,只要向他們提出,他們都會盡量幫忙現在還有那裡可以找到這麼便宜的早餐呢?這個早餐有通粉,有面包,有飲品,都只是二十多元,味道又十分不錯,比起很多已被連鎖快餐店進駐的大學傳統得很多,希望這類餐廳仍可保留,不至於消失殆盡,令我們仍找到點人情味

2018-09-20
$20 (早餐)