2024-02-27 100 瀏覽
上次第一次食過覺得好好食!今日特登再叫外賣,在網上平台搵極都搵唔到燒鵝油雞雙拼飯,唔緊要!我分別買燒鵝飯同油雞飯,到時自己將兩個飯平均分番,另外叫左一個燒鵝叉燒飯比呀仔食,一打開飯盒時,開頭仲覺得店家咁好既,比隻脾位我,再望多望唔對路呀!咩料呀?燒鵝無皮既,我諗大多數人食燒鵝主要都食鵝皮,無左皮真係差好多!從收到個外賣3分鐘內,我2次致電餐廳,第一次係我發現無跟醬料,店家話點外賣時要註明先會比,我話我在外賣平台搵唔到邊個位置可以註明,如果搵到我點個燒鵝叉燒飯,將叉燒改成油雞,唔使特登叫多個油雞飯,最後我問店家無皮無醬汁點算?店家話叫我自己上平台投訴!🧐難得搵到屋企附近有間覺得唔差既燒味餐廳,竟然今次會係最後一次幫襯😔
2024-01-21 96 瀏覽
一向都唔煮飯食外賣多,今日突然好想食燒味飯!竹園街市屋企樓下果啲唔好食,今日用網上外賣平台叫外賣,隨便揀咗呢間,點咗兩個燒味飯,燒鵝叉燒飯用黎供神,油雞飯就自己食,估唔到有驚喜、覺得呢間好好食,下次可以翻卓😋起碼燒鵝睇落唔乾柴,而且份量唔算少,油雞飯堅好入味!白飯都唔差,粒粒分明有口感,呢間一定好食過新光隔離果間(廣x燒味)但係可唔可以唔好迫我要寫足200字先比我出post呀?寫太多感覺好做作😌🤪
燒鵝叉燒飯
油雞飯
2024-01-21
$150 (其他)
燒鵝叉燒飯
油雞飯
2023-11-27 162 瀏覽
臘味糯米飯,首先一定要睇吓個糯米飯炒得夠唔夠香、夠唔夠乾身、夠唔夠入味。當然最緊要就梗係要有靚臘味。好鍾意佢哋個糯米飯炒得有香又熱,啲花生粒脆卜卜,最緊要係啲臘味夠多夠靚,一碗飯入面食到有臘腸粒、臘肉粒、蝦米粒、又夠油香,加埋炒到脆卜卜花生粒撈埋一齊,越食越好食。佢而家仲加埋燒味,一係叉燒,一係燒鴨拼臘味糯米飯。我今次就揀咗叉燒,英都啲叉燒唔錯啖啖肉,唔係死實實嗰啲。可以一啖糯米飯一啖叉燒,個感覺又唔同晒,好似冇淨係食糯米飯咁孤單。
叉燒燒鴨拼臘味糯米飯
叉燒燒鴨拼臘味糯米飯
2023-10-30 188 瀏覽
今天下午茶時段來到英都燒味廚房,那便一定要點這店必食之選:叉燒。下午茶餐的的燒味湯粉麵餐只售$42,可自選餐牌內兩款燒味配自選粉麵,再配飲品一杯,頗為超值。~叉燒燒鴨湯河粉河粉份量也不少,入口軟滑,湯河味道適中,不會過鹹。燒鴨看似有點燶,但入口不錯呀!燒鴨皮甘香,肉質又不會韌。叉燒醃得入味,一咬即開;啖啖肉的口感,令人頓感滿足。餐後來一杯好立克是最好不過。~叉燒切雞湯米粉叉燒肉嫩,燒得恰到好處。切雞皮爽肉嫩,一點也不會膩。這燒味雙拼配湯米粉來吃,配合得宜。餐後以一杯熱阿華田作結,特感滿足。

~叉燒燒鴨湯河粉
河粉份量也不少,入口軟滑,湯河味道適中,不會過鹹。

餐後來一杯好立克是最好不過。

~叉燒切雞湯米粉

餐後以一杯熱阿華田作結,特感滿足。
2023-08-12 359 瀏覽
我覺得黃大仙鳳凰新村一帶,最好食一定係燒味飯。今日我同朋友去食,我叫咗乳豬叉燒飯。先講乳豬,外皮趣卜卜,乳豬肉多肥少,輕輕點小小乳豬醬同白飯一齊食,冇得頂。 跟住試一啖叉燒,大啖咬落去,果然個片叉燒肉肥瘦適中,叉燒又淋又滑,醬汁惹味,香香甜甜,真係冇得彈。相比其他燒臘店,嚡熠熠或者琳back back叉燒肉,又或者乾爭爭、肥嘟嘟乳豬,嗰啲真係貼錢買爛受,只會食到個胃好辛苦。呢間燒臘咁好食、咁有水準,聽講燒味係自己廚房出品,同其他街舖比較,應該唔係中央工場、都唔係交貨。大熱天時,燒味店居然有自家製清涼飲品,凍薏米檸檬水,食完碟飯,飲杯薏米水,清清涼涼又健康,真係覺得好舒服。整體嚟講燒味師傅真係有水準!食材夠新鮮,值得一讚!

整體嚟講燒味師傅真係有水準!食材夠新鮮,值得一讚!
叉燒乳豬飯
叉燒乳豬飯
2023-07-21 254 瀏覽
見到近期英都燒味FB不斷出Post 同 Story,心郁郁郁就去黃大仙試下。環境就係一般茶記咁,原本想食招牌燒味,口痕痕問個伙計有咩推介? 佢叫我試下"椒鹽豬扒生蝦鬆飯",究竟我聽左D乜嘢?  原來係魚鬆個鬆,不過不是魚,是蝦鬆😆 。一落order,就立即聽到個廚房有炒嘢聲,原來即叫即整! 碟飯離遠送過嚟,已經聞到香噴噴,豬扒夠香夠鬆化、蝦鬆好似魚餅咁啖啖肉,煙韌彈牙,再加埋椒鹽、洋蔥、青紅椒配搭,賣相已經好吸引,熱辣辣之餘又非常惹味。餸夠曬份量,同飯既比例亦剛剛好。伙計原本推介飲凍奶茶或凍檸茶,但係我見到牆身貼咗海報,有檸檬薏米水。大熱天時,食咗碟椒鹽豬扒飯,配番杯凍檸檬薏米水,真係超爽😬可以encore!

可以encore!
椒鹽豬扒蝦鬆飯
檸檬薏米水
2023-07-20
椒鹽豬扒蝦鬆飯
檸檬薏米水
2023-07-02 229 瀏覽
想避開食飯人潮,基本上唔想食飯又唔想食麵、米粉、通粉,可以食吓乜嘢呢? 所以今日特登揀咗下午茶餐。呢度係2:30pm後有得食下午茶,價錢平啲,感覺着數啲。下午茶都有好多選擇:燒味雙拼湯粉麵餐、輕鬆下午茶粉麵飯餐、漢堡包餐、飛碟餐、三文治餐、炸物小食餐。但係我見到對面枱個女仔食緊紅豆西多士,但係餐牌見唔到有?問一問個夥計,佢話係呀,老細新推出的,真係奇怪點解唔貼出嚟俾人知?即管叫一份試吓。厚厚一件西多士,望到廚房個姐姐,即叫即做。做完仲自己親手送出嚟俾我,感覺好似有啲尊貴😝。切開件西多,入面真係填滿左紅豆,咬一啖,感覺好夾。終於跳出左花生醬西多士個框框。唔錯。
紅豆西多士
2023-07-01
下午茶
紅豆西多士
2023-06-30 148 瀏覽
我成日都會嚟呢度斬料燒味返去加餸,個人比較喜歡叉燒、燒肉、燒鵝(其實炸蝦丸都好正!) ,斬料嗰位師傅亦都好快手,唔使兩三分鐘燒味就包好。間中我lunchtime都會坐低食,通常我會叫四寶飯,叫做咩都有齊,食過幾次都唔會悶。今日下晝 2:30 去試下食燒味下午茶。叫咗一碗燒味雙拼米線 - 叉燒拼燒鴨,叉燒好新鮮鬆化,燒鴨個皮仲小小脆,米線個湯底夠味但唔會好咸。估唔到下午茶價錢,但係一樣食到平時正價燒味嘅質素。唔錯唔錯。下午茶時間冇咁迫人,仲可以坐喺卡位慢慢食,都幾舒服。

叉燒拼燒鴨雙拼米線
2023-06-27
叉燒拼燒鴨雙拼米線
2023-05-31 215 瀏覽
天氣真係好熱,中午簡單食個快餐,決定食燒味飯,應該最快唔使等食完就可以繼續返工。入到嚟餐廳,咁啱俾我見到乳豬出爐,師傅送緊隻乳豬入廚房。咁一於食乳豬飯。見到對面枱食緊燻蹄叉燒飯,我就乳豬拼燻蹄飯。乳豬好熱好脆,又唔會太肥,真係好彩遇到剛剛出爐,真心真係正。唔理咁多一定要趁熱食晒幾件乳豬先。之後先慢慢食燻蹄,片燻蹄都多肉,唔係林back back嗰啲,條皮好爽,點埋個醋好醒神。食完乳豬加個燻蹄又幾夾喎。可惜杯奶茶就未合格,可能係燒味最大賣點,所以冇乜理茶水。
乳豬燻蹄飯
奶茶
2023-05-30
乳豬燻蹄飯
2023-05-08 226 瀏覽
黃大仙都有好幾間燒味店,今日中午路過雙鳳街,見到門口掛起d燒味,望落去個樣都唔錯,所以走入去試一試。老闆推介食叉燒、乳豬、燒鵝、燒肉、薰蹄。一嚟就推介咁多嘢咁我應該食咩好呢?佢話燒味係自己工場燒,唔係交貨。諗咗一諗,今次先試燒肉燒鵝飯,可以啖啖肉。雙拼飯一嚟到,首先成碟飯熱辣辣,先試一啖燒肉,燒肉好林、燒肉皮好脆,食得出舊燒肉係新鮮豬肉;再食一嚿燒鵝,燒鵝味醬汁濃、燒鵝肉都滑,唔會黐牙,燒鵝皮都係脆。一邊食飯,一邊再加啲薑蓉,成碟飯食曬。整體嚟講,燒味應該係新鮮,估唔到燒肉燒鵝飯肉連皮都食得曬。下次可以再試吓其他燒味。
燒肉燒鵝飯
2023-05-08
燒肉燒鵝飯
  • 燒味雙拼飯
2023-04-28 172 瀏覽
都係鍾意去黃大仙呢間由細食到大嘅燒味茶餐廳,一樣叫返燒鵝脾叉燒飯食,碟飯離遠望落去見到隻燒鵝大大件、叉燒肥瘦適中;一啖咬落去,即刻食到燒鵝脾肉質豐富,燒鵝香味濃郁,叉燒肥瘦適中,入口鬆化多汁,再加上一碟白飯同埋例湯,真係大滿足。同個收銀哥哥傾計,佢話呢度跟其他餐廳做法有啲唔同,呢度真係會上燒鵝大髀,大大隻燒鵝髀,夠晒份量,最緊要係熱辣辣,我又可以大大啖肉, 識食梗係食燒鵝髀!

英都燒鵝脾叉燒飯
題外話/補充資料: 上星期上環做完野見到間燒臘茶餐廳,叫個燒鵝髀叉燒飯醫肚,嘩百幾蚊貨色😤燒鵝偏肥、叉燒唔夠林,真係非常一般😤
2023-04-26
英都燒鵝脾叉燒飯
2022-05-28 845 瀏覽
童年時住慈雲山,英都燒味可以說是我最愛!無他,因為童年時 佢既燒味係最好味!小弟已搬離慈雲山20年多,偶然經過附近決定再試試!童年印象回憶,英都除了燒味外廚房出品的餸菜只屬一般!入到餐廳,先掃二維碼,再搵位坐見到樓面只有兩位年約40歲的女樓面一腳踏真係好辛苦呢!我坐近廚房位置,看見年紀較大的女待應同廚師又攬又拖手,好曖昧,見到都打冷震.....叫左個叉油雞飯,湯 同 凍奶茶!共55蚊,希望物有所值啦先評論凍奶茶,茶味淡,冇奶味,不合格!再評論 例湯, 淡如水,送既冇乜要求!湯渣全部都係骨頭,d肉去哂邊最後到 叉油雞飯,飯少豉油太多....飯幾有咬口,可惜份量有如兒童餐!再來評論叉燒,冇燶邊,死甜!肉質似一絲絲煲完湯既豬肉渣...(童年時點解會喜歡,可能夠甜掛)再來 豉油雞,有色澤,但食唔到豉油香或其他味,舊舊都係骨多過肉...冰鮮雞黎講肉質還可以接受 ,但整體黎講,同唐順興d雞差唔多!食完叉油雞後,仲有半碟白飯剩,哈哈!難題黎喇,薑蓉又唔夠,點食落去呢!就係呢個時候,隔離枱有對情侶食飯,女食客突然間將成個匙羹內既飯 潑向我...雖然有講對唔住,但我碟飯已經沾有你的口水.....仲有半碟
童年時住慈雲山,英都燒味可以說是我最愛!
無他,因為童年時 佢既燒味係最好味!

小弟已搬離慈雲山20年多,
偶然經過附近決定再試試!

童年印象回憶,英都除了燒味外
廚房出品的餸菜只屬一般!

入到餐廳,先掃二維碼,再搵位坐
見到樓面只有兩位年約40歲的女樓面一腳踏
真係好辛苦呢!

叫左個叉油雞飯,湯 同 凍奶茶!
共55蚊,希望物有所值啦

先評論凍奶茶,茶味淡,冇奶味,不合格!

最後到 叉油雞飯,飯少豉油太多....

飯幾有咬口,可惜份量有如兒童餐!

再來 豉油雞,有色澤,但食唔到豉油香或其他味,

食完叉油雞後,仲有半碟白飯剩,哈哈!
難題黎喇,薑蓉又唔夠,點食落去呢!

仲有半碟飯食剩唔想食...幸好隔離枱條女幫我解決!

最後極速擺底55蚊走人,一肚氣!

雖然唔知佢憑乜野可以賣55蚊咁貴

呢一餐30蚊都比多佢!
同屯門果間玉林苑相比,論味道及價錢,真係差10萬倍!

但最少比我知道,童年既回憶終於破碎了!
再見喇,英都燒味餐廳

2022-03-13 632 瀏覽
是日的早鳥晚餐🤩😋.黃大仙區的隱世美食.位於鳳凰新村雙鳳街的英都燒味廚房已經有好多年嘅歷史了.佢嘅味道真係好親民份量又夠足料😋.今次品嚐佢的鎮店之寶有食神之稱的黯然銷魂飯《甜豉油叉燒滑蛋飯》.豉油同雞蛋真係絕配靚靚嘅叉燒大細分明😍😍.仲有好飲的例湯同冰鎮凍檸茶🤩🤩正呀--#黃大仙美食#英都燒味廚房 #香港美食#香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港美食分享 #852 #hkg#hkig #hkfood#hkfoods #hkfoodie #hkfoodies #discoverhk#discoverhongkong #travelcation #홍콩스타일#홍콩여행 #홍콩관광#홍콩음식
是日的早鳥晚餐🤩😋
#홍콩관광
#홍콩음식
2022-03-13
2021-12-22 631 瀏覽
12月21日冬至,難得细仔仔得閒,可以陪肥爸,和靚媽食餐冬至團圓飯,為免到酒楼等位,所以選擇咗呢間,在鳳凰村開業多年,而做燒臘口碑,都幾好嘅,英都茶餐廳食晚飯,當日點了,小炒,炸物,和燒臘合共,五,六,樣食品,再加壹枝淡啤酒,諗住好好品嚐,而每樣餸菜嘅賣相都算0K,又夠熱度,理應味道吾差,但當日,我揾食肥華個胃,吾知係吾係,冬至日子要休息一天,呢餐飯我每樣菜夾咗少少食之後,個胃就頂住,頂住再食吾落野,所以今餐我揾食肥華,未敢對此食店出品,妄下評語,但從靚媽,及細仔仔進食情况推斷,此店應該吾會太差

今年假期特意到此黃大仙「英都燒味」,品嚐聞名的义燒下午茶時間品嚐了义燒,燒肉湯河及凍奶茶只需$38. 性優比特別高帶點焦香叉燒味道蜜味頂呱呱,燒肉脆皮,肉質口感豐富,超捧燒味义燒燒肉不像一般茶餐廳燒味放在湯河上,而是分開另上,上湯底濃香配以河粉绝配👍🏻👍🏻👍🏻不一樣的濃香這店仲有点讚真正叉燒漢堡包和朱仔包及叉燒炒蛋反、黯然叉燒飯下次再試,然後再和是大家分享.總括這店用心做,待應服務友善待客👍🏻👍🏻👍🏻
今年假期特意到此黃大仙「英都燒味」,品嚐聞名的义燒

燒肉

下午茶义燒、燒肉湯河

總括這店用心做,待應服務友善待客👍🏻👍🏻👍🏻

2021-06-27
  • 叉燒皇