行過無數次駱克道街市,今次我專程去咗英記茶餐廳,試下佢哋嘅標誌美食。首先,我點咗碗熱辣辣嘅香滑蛋治,🍳 雞蛋炒得啱啱好,非常滑口,夾住新鮮多汁嘅蕃茄,真係叫人食落甘心!當然唔少得嚟碗豬紅湯丸,湯頭舊豐富,丸子彈牙咬落QM嘅,配埋d臘肉同蘿蔔,係咁滋味。🥣 個鐵板牛柳止唔住人一試再試,外焦內嫩,搭埋特製醬汁,簡直係在味蕾上嘅煙花。食完兩個菜,我發現密斯仔戴住個大大圍裙忙來忙去,份量非常慷慨,吸引咗唔少街坊客仔。🍽️ 成個飯局都充滿暖笠笠嘅親切感,再點杯絲襪奶茶,醇厚香滑得嚟唔會太甜,真系冇得彈!總結,駱克道街市英記雖然叫唔到上咁豪華,但食物真材實料,加上師傅用心嘅態度,令人吃完喺度都算滿足咗。下次想親自體驗下嘅街坊,記得一早去搵檔頭啦!

2024-01-10 417 瀏覽
只是飽肚合格12點幾系灣仔準備午餐,剛剛想起好多茶餐廳關注組話灣仔街市英記同興利幾正,今次先試英記。去到熟食市場,始終系老街市,環境比較差,但檯面都算乾淨,但有部分杯就麻麻。優點- 夠大碟- 送例湯改善點- 兩碟其中一碟漏單,追三次至有。- 味道吾掂。蝦醬海鮮炒飯($45)1分- 上檯第一口已經覺得吾夠熱,系街市或者大排檔哩個系比較差。- 話海鮮,得蝦仁同條裝蟹柳,份量比$45其他飯麵的肉料少得可憐,兩樣都無味- 可以話一D蝦醬味都無。- 炒飯系濕立立,離譜。菜遠牛肉炒河($39)3分-牛肉同河粉份量十足-可惜牛肉無肉味- 汁比較甜。- 同樣系吾夠熱奶茶( +$6)2分- 見到好多食評話奶茶好,眯叫一杯,- 聞到有茶味,但飲落吾香,比較稀同吾夠滑,- 同樣系吾夠熱- 之後覺得舌”鞋”

只是飽肚合格

優點
- 夠大碟
- 送例湯

改善點
- 兩碟其中一碟漏單,追三次至有。
- 味道吾掂。

蝦醬海鮮炒飯($45)1分
- 可以話一D蝦醬味都無。
- 炒飯系濕立立,離譜。

菜遠牛肉炒河($39)3分
-牛肉同河粉份量十足
-可惜牛肉無肉味
- 汁比較甜。
- 同樣系吾夠熱

奶茶( +$6)2分
- 見到好多食評話奶茶好,眯叫一杯,
- 聞到有茶味,但飲落吾香,比較稀同吾夠滑,
- 同樣系吾夠熱
- 之後覺得舌”鞋”

蝦醬海鮮炒飯
菜遠牛肉炒河
奶茶
例湯
2024-01-10
2023-09-11 963 瀏覽
今日又去左灣仔駱克道市政大廈街市熟食中心嘅平民飯堂食Lunch~~~~ 英記茶餐廳 今日同朋友一齊Order 左手2個炒河餐🧑‍🍳🧑‍🍳🧑‍🍳1)沙嗲牛肉濕炒河🐮份量足夠,幾大碟🤤🤤咖喱、香料和牛肉加上寬河粉炒煮。咖喱味道和香料的香氣濃郁加少少辛辣味,牛肉口感嫩滑,非常開胃。2)乾炒牛肉意粉🐄味道濃郁、口感豐富。牛肉鮮嫩與麵條有咬勁,有彈性,香料和調味料濃郁。如果你喜歡意大利面配牛肉,讓你垂涎欲滴!

今日同朋友一齊Order 左手2個炒河餐🧑‍🍳🧑‍🍳🧑‍🍳

1)沙嗲牛肉濕炒河🐮

2)乾炒牛肉意粉🐄

由校服小朋友食到以家出黎做野,佢伴住好多上水人成長。 除了好味、夠鑊氣、仲有人情味😊我首選 椒鹽班塊 - 有埋椰菜炒、🐟魚塊啖啖肉。🤫菜莆除左放麵、撈飯都巧巧味。 每檯都有一樽放係到,試完覺得正,可以買回家耶~

我首選 椒鹽班塊 - 有埋椰菜炒、🐟魚塊啖啖肉。

今天早上約了朋友灣仔食早餐聚聚,由灣仔地鐵步行軒尼詩道一邊行一邊搵餐廳,行到駱克道巿政大廈,我跟朋友打說,熟食中心會不會有早餐,午餐夜巿一定有,之後就嘗試上去走一趟,發現在原來有的開餐,我哋就選擇了英記,叫了鮑魚火腿通粉加咸牛肉炒蛋,奶茶和沙嗲牛肉麵加火腿奄列,華田。$34價錢,份量都好足夠,比起出面的茶餐廳和連鎖店相對便宜。最特別係杯奶荼,姐姐送到枱上,我和我的朋友己經聞到好重的茶味,我飲的時間感到回甘味和荼味(茶走),實實在在。外面連鎖店的奶茶己經好淡,飲落清水感覺,好無味道。之後我朋友叫了西多士,正正常常,沒有太大驚喜或失望(我的朋友每次去茶餐廳必定要試食西多士來評審),十一點幾己經來了好多人上來食飯了,開始熱鬧起來,可能下次試一試午飯時段的飯,我朋友跟住說來這些地方必定試炒粉麵飯,有鑊氣只有意思的。最後一提,這裡環境衛生好好,沒有濕淋淋,有冷氣,燈光足,扶手電梯係慢慢上升和下降(應該係配合到老人家的腳步)。
)。
奶荼
咸牛肉炒蛋
鮑魚火腿通粉
火腿炒蛋
沙嗲牛肉麵
西多士
題外話/補充資料: 在價錢和份量來說,超抵食的小店
2023-08-05
$48 (早餐)
奶荼
咸牛肉炒蛋
鮑魚火腿通粉
火腿炒蛋
2023-07-11 498 瀏覽
炎夏中,上去英記食個下午茶.两個月冇去,加咗價,$30 去到$34.客人少咗d.叫咗一碟星洲炒米.一邊傾電話,一邊食忘記影相.OMG,!好鹹,好x鹹,加咗價,俾多d料你.你又唔開心. 两個月前的,略鹹,勉強接受.但太鹹, 我個腎頂唔住,食剩一半. 食完,飲完杯凍o茶,不断要飲清水,喉嚨"確確地”!真係一點失望!
炎夏中,上去英記食個下午茶.
两個月冇去,加咗價,$30 去到$34.客人少咗d.
叫咗一碟星洲炒米.

一邊傾電話,一邊食忘記影相.

真係一點失望!
2023-07-11
下午茶
2023-04-14 1099 瀏覽
今日去咗灣仔,突然想去醫吓肚,一想就想起駱克道熟食街市,上到二樓就在英記坐低,發現復活節假期後,更換了新的價目表,睇了一會,價錢只是微調,下午茶套餐仍然屬於很經濟的可以接受的。由於以往不太喜歡食乾炒🐂牛河,所以一向很少會點到這味菜,但今日下午又啲肚餓,於是嘗試一吓太耐冇食過的乾炒🐂牛河了。稍為等候了大約十分鐘,熱辣辣而又香噴噴的乾炒🐂牛河就來到了。意外地望埋去賣相十分吸引,一點不似以前所見到的賣相,一見到就即刻想食咗去😋每逢食親炒嘢,例必唔可以少得嘅,就一定係要有🌶️辣椒醬,更加會野味一啲,呢碟乾炒牛河份量唔算少,配料及🐂牛肉也相當多,第一啖食落口,唔會太鹹或者太淡,味道剛剛好😋加上鑊氣十足,真係熱辣辣👍🥤凍咖啡就是跟著乾炒🐂牛河後來到的,今次杯🥤凍咖啡味道不會太淡,咖啡味仍然很濃,又夠冰凍👍隨即之後,也送上🍲例湯,大大碗,熱辣辣,出晒煙,而且味道唔淡很多渣在湯裏面,一啲都不似其他店舖的🍲例湯,一味溝水再溝水的🥴是隨套餐免費奉送的整個下午茶飯餐,也感到相當滿意👍今次令我對乾炒🐂牛河的觀感改變晒,原來乾炒🐂牛河可以咁好味😋整個套餐份量大,味道好👍價錢方面,相信在灣仔區仍然是最經濟底食的好地

下午茶飯餐~乾炒牛肉河粉

下午茶飯餐~乾炒牛肉河粉加辣椒醬

👍
下午茶飯餐~乾炒牛肉河粉跟凍咖啡

👍
下午茶飯餐~乾炒牛肉河粉送例湯

下午茶飯餐~乾炒牛肉河粉跟凍咖啡送例湯

👍價錢方面,相信在灣仔區仍然是最經濟底食的好地方👍

2023-04-12
下午茶飯餐~乾炒牛肉河粉
下午茶飯餐~乾炒牛肉河粉加辣椒醬
下午茶飯餐~乾炒牛肉河粉跟凍咖啡
下午茶飯餐~乾炒牛肉河粉送例湯
下午茶飯餐~乾炒牛肉河粉跟凍咖啡送例湯
2022-10-14 1469 瀏覽
以三十蚊食到一個即炒粉麵,仲包埋湯同飲品,相信係全香港最平.英記位處街市熟食中心內,當然對環境及服務不可有任何要求,不過起碼有冷氣及衛生尚可.固吸引不少市民光顧.30蚊嘅下午茶選擇不少,我點了一個時菜牛肉炒麵加奶茶,麵條超脆,牛肉尚可,份量絕對不少,例湯一般,奶茶可以.
時菜牛肉炒麵

2022-10-13
時菜牛肉炒麵
2022-08-15 1322 瀏覽
想飲有水準嘅檸茶一定要去啲舊舊地嘅茶記~去開灣仔區,揀左駱克道市政大廈熟食中心,早餐時段好少人!我記得呢度嘅午市係超級旺架!因為啲碟頭飯超級平!!今日想清清地,食餐肉通粉好了。呢個餐肉通真係清到不得了😬淡淡的~餐包+鹹牛肉炒蛋餐包夾埋鹹牛肉炒蛋食,正喎!!(推介呀!)豬扒麵即炸架喎!仲幾好食添喎!麵就正正常常~餐包+火腿奄列火腿奄列正正常常!呢餐最緊要嘅係杯茶!!相當有驚喜!杯底好香!
想飲有水準嘅檸茶一定要去啲舊舊地嘅茶記~
去開灣仔區,揀左駱克道市政大廈熟食中心,早餐時段好少人!
我記得呢度嘅午市係超級旺架!因為啲碟頭飯超級平!!

今日想清清地,食餐肉通粉好了。
呢個餐肉通真係清到不得了😬淡淡的~
餐包+鹹牛肉炒蛋
餐包夾埋鹹牛肉炒蛋食,正喎!!(推介呀!)

豬扒麵
即炸架喎!仲幾好食添喎!
麵就正正常常~
餐包+火腿奄列
火腿奄列正正常常!

呢餐最緊要嘅係杯茶!!
相當有驚喜!杯底好香!

早餐
  • 檸茶
2022-07-05 1173 瀏覽
【#熟食中心 】#英記茶餐廳 早前睇谷友分享,話駱克道熟食中心有一檔抵食到你唔信,今日我就親身去試吓😄兩點半去到,其他鋪仲有好多位,但依間已經坐滿🤤 行咗幾個圈「扮搵位」,有一個阿姐好有禮貌安排我坐一張檯😎 當然係因為啱啱有檯,同埋果段時間未有太多客入啦🤣 不過依位阿姐既舉動係好多「名牌」茶記冰室都做唔到,佢冇因為客多而強硬要你搭檯,值得一讚👍👍已經知道有湯送,但冇諗過係咁大碗🤤 雖然係清湯一碗,勝在夠味,飲得出應該係菜乾😊一般下午茶份量都唔會好 多,但我見到碟牛河,👀都大埋😨 根本就係正價既份量!牛肉有好多又大塊,好多都仲係嫩口😱 河粉最重要夠熱,味道亦恰可👍凍檸茶用依隻杯裝,保證夠凍,茶底夠香👍大碟牛河➕大碗清湯➕冰凍檸茶,都係收$30+2😱😱之前好多人話平野冇好,今日之後,平野都有寶♥推介指數:7.5/10抵食指數:100/10 (爆燈)
【#熟食中心 】#英記茶餐廳

凍檸茶用依隻杯裝,保證夠凍,茶底夠香👍

大碟牛河➕大碗清湯➕冰凍檸茶,都係收$30+2😱😱

之前好多人話平野冇好,今日之後,平野都有寶♥

推介指數:7.5/10
抵食指數:100/10 (爆燈)
2022-07-05
2022-04-27 898 瀏覽
炸肶大大件,可樂原罐上,座位大大張,成個茶餐都係34+6,抵到不得了。上個月去隔離YL冰失,中大伏畀成43蚊食琲成肚氣。今次終於冇搵錯餐廳。呢個價錢,真心想黎個茶餐buffet,分分鐘都食唔到一百蚊。炸肶等左十分鐘到,即叫即炸,心急既我諗你第日再黎過都得。祝生意興隆。咁係咪完美呢,就當然唔會啦,但我會話有進步空間。第一係店員,對答比較無交流,有時要老細提點下先識做。可樂要加6蚊又唔講,要等即炸又唔講,好似當我係熟客咁,今日下午茶得兩枱人,落完單就去吹水,真有特色。

炸肶等左十分鐘到,即叫即炸,心急既我諗你第日再黎過都得。

祝生意興隆。

D餐炸肶薯條
2022-04-27
D餐炸肶薯條
2020-04-11 2870 瀏覽
On and off 甘幫趁咗十幾年,已經算係老顧客了...時時嚟係因為,地方整潔,坐得舒服,又吃得安心,再加上老闆及老闆娘有人情味,今時今日已經很少有...現在主理的年青老闆,對食物的選擇,烹調方法,皆有份堅持,所以,由始至終,仍保持一定水凖...早餐選擇很多,兩大必食: 1) 沙嗲牛肉米粉,湯底香濃,飲落順喉,有幼滑感,不嗆口,不過咸(原來,有羅漢果一齊煲)牛肉口感不錯,米粉輭...食完有幸福飽足的感覺2)鮮蕃茄湯牛肉通粉,用新鮮蕃茄做湯底,味道鮮甜,蕃茄蓉很多,飲得出係自家煲,沒有添加劑,維他命C豐富,通粉吸飽湯,超正...通常會飲到一滴都無剩加埋凍O茶,共$30 ! 抵食!

早餐選擇很多,兩大必食:

加埋凍O茶,共$30 ! 抵食!

2019-10-15 1967 瀏覽
又到食飯時候,公司係彈性食飯時間,更係食下午茶時段,今次去了街市食,平平地$30有個飯餐。 正當睇食咩時,同事發現到有個APM醒神套餐,都係$30,貌似all day breakfast,茶記版,即好奇,成班一齊試下。 APM醒神套餐,$30。 有鹹牛肉炒蛋、茄汁焗豆、司華力腸及牛油奶多士,鹹牛肉炒蛋,想起蛋牛治,司華力腸,半條,另外果半條似乎係同事果份到,因一個餐來。 牛油奶多士,好刀法,呢個明顯唔係食個味道,係食個刀功,竟然可以張件多士一分為二切到咁,真係嘅薄多,究竟係倚天切,定係屠龍斬呢?無人知,但係可以肯定,塊多士口感係脆的,大部份都係半件,不過連價錢來計,都係比平時嘅all day breakfast平一半,過下口癮都好呢。 熱咖啡,跟餐的,冇乜咖啡味。 沙嗲牛肉飯,$30,上次食的下午茶飯餐,都幾大碟,沙嗲牛肉份量多,沙嗲味唔算香濃亦唔淡,正常水準,抵食之選。
APM醒神套餐,$30。
APM醒神套餐
熱咖啡
熱咖啡,跟餐的,冇乜咖啡味。
沙嗲牛肉飯
下午茶
2019-08-03 1464 瀏覽
上了巴士出奇地順暢來到灣仔,仲有成個鐘就附近揾食啦~ 平地地鋪茶記就唔想試啦~嚟到歷史悠久既駱克道街市,搜尋一番: 幾個網頁都彈左*英記* 出嚟, 咁就尼間啦上到熟食中心有幾間做早市, 不過英記係上電梯第一間, 成功被招一坐下就有叔叔過嚟問要咩, 看看餐牌, 就叫左個1號杯熱華田好快就到:不太甜但夠味, 岩我跟住上場既就係沙嗲牛肉麵、蘑菇奄列及烤多士~先食多士, 牛油好香好好味,兩啖就手KO了再嚟蘑菇奄列, 蛋不過火,仲有點蛋汁,雖配罐頭蘑菇,但都唔會整得太差最後係個正餐牛肉麵, 沙嗲牛... 一般般, 唔香無咩味得幾塊,面就過左龍淋淋地... 埋單一位$34, 份量足,好飽! 食飽是為了走更遠的路, 係時候上路... 去展覽囉

一坐下就有叔叔過嚟問要咩, 看看餐牌, 就叫左個1號

杯熱華田好快就到:

不太甜但夠味, 岩我

跟住上場既就係沙嗲牛肉麵、蘑菇奄列及烤多士~

先食多士, 牛油好香好好味,兩啖就手KO了

2019-08-03
$34 (早餐)
2018-03-17 2068 瀏覽
以前常常來,後來因他遷,很久沒有光顧;到最近再度重臨,水凖保持!老闆有一份的堅持,現今很難得的早餐有多款式,簡直有選擇困難😄選了:鮑魚絲火腿通粉,一大碗,足料,通粉,彈牙,恰恰好,不太糊,不太爛太陽蛋煙肉,蛋夠熱,即做,有蛋香,最要讃是兩片煙肉,柔軟,又juicy, 又甜美,(絕不似其他店炸到黑炭,及乾硬,又靱..)熱O水,〇香,夠大杯,好夠喉吃得好滿意的早餐!因為太好吃,忘記拍照,sorry

早餐有多款式,簡直有選擇困難😄
選了:

熱O水,〇香,夠大杯,好夠喉
吃得好滿意的早餐!
因為太好吃,忘記拍照,sorry