2016-03-06 1206 瀏覽
好少會去葵芳,想找一家可以坐的舒服一點的餐廳,想食ALLDAY BREAKFAST,在OPENRICE找到A-1,不用等位,立刻入坐。叫了一個ALLDAY BREAKFAST AND STEAK,包一個湯/SALAD,飲品一杯。五分鐘湯到,味道還可以啦,可惜唔夠熱!未吃完,主食到,個ALLDAY BREAKFAST 同STEAK 都份量充足。All day breakfast 材料都頗新鮮,沒有太多油份,特別喜歡那個太陽煎蛋,一切D蛋黃流哂出黎,煙肉片同埋個蘑菇香腸都煎得香脆。原本對那個牛扒沒有什麼期望,塊扒肉質挺嫩滑,ORDER五分熟,也真的是煮的剛剛好,不過性價比不太高。如果下一次再同朋友去葵芳,A-1會是一個CHOICE。可以再order All day breakfast, 再試下那裡D意粉

2016-02-21
  • STEAK
2015-12-30 988 瀏覽
而家A-1 Restaurant 有一部份裝修緊,細左好多,但佢既收費都比較貴,所以係LUNCH 時間都易揾到位。今日同同事一齊出黎食飯,午餐方面佢會有個自家制餐包,餐湯/沙津,主菜同飲品自家制餐包仲會配埋自家醬選都幾好味~特別係芝士包餐湯選左紅湯,普通LA好大份,我食左薯條同一半既包就放棄左LA, 個包我唔太鐘意食,佢中心有少少紅,但唔係煮唔熟,好UN, 難咬海鮮飯,都係大份,我個大食既同事都係剛剛可以食完味道普通
而家A-1 Restaurant 有一部份裝修緊,
自家制餐包仲會配埋自家醬選
都幾好味~特別係芝士包
餐湯選左紅湯,普通LA
好大份,我食左薯條同一半既包就放棄左LA,
海鮮飯,都係大份,我個大食既同事都係剛剛可以食完
味道普通
2015-12-01
2015-11-20 797 瀏覽
午飯時間約了同事吃飯,因為我被流放去了深圳一個月,回港上班便立刻有同事約食飯了。難得因為公司轉系統,識了很多新同事,大家互相支持和幫助,所以飯聚必定去。A1餐廳,沒的訂位,必須前來取位,所以我們習慣要早一點來到等位,等了10分鐘便能入坐。很多人說A1餐廳不好吃,但其實也算不差了,從小便愛吃A1的麵包,確實做的好吃。而西餐,材料也新鮮,味道也不錯,環境又舒服,只是價錢貴了一點點,我這餐便吃了HKD98。****************************英王餐廳平日有午餐,選餐包其中一款,還有醬料也有幾款給你選擇,一人一款也不錯。A1麵包是很軟屬,我選了意大利香草包配意大利醋,愛吃這裏的意大利醋,不會很酸的。餐湯,忌廉磨菇湯,很香磨菇味,確實不錯。因為上深圳吃得太多了,所以回來想吃點清淡的午餐,要了一份煙三文魚沙律。煙三文魚都幾多,菜也很新鮮,選上了醋為醬汁,開胃又好吃。還是選了我至愛凍檸茶,這裏的茶和一般的茶餐廳不同,茶味很淡的一種,想吃回清淡的,所以也不錯。

****************************

餐湯,忌廉磨菇湯,很香磨菇味,確實不錯。
煙三文魚都幾多,菜也很新鮮,選上了醋為醬汁,開胃又好吃。
2015-07-05 1323 瀏覽
一落電梯就聞到好香~原來香味黎自呢間餐廳,又唔洗排隊,於是就入去食~叫咗個二人餐,可以揀沙律or湯~好足料~味道啱啱好唔會太辣~不過不失好多款包,不過呢兩款特別d~兩個面包都好鬆軟~好香濃嘅黑松露,帶子新鮮,意大利飯有d松子仁,口感更豐富👍👍龍蝦肉質爽嫩;蒜香蠔用生熟蒜,可惜蠔一d都唔入味,仲好腥👎其他都ok~唔錯~雖然係二人餐,但我地兩個食完一d都唔飽😅唔知係我地大食定佢分量太少喇。。。總括黎講,店員服務態度良好,食物質素ok,價錢略貴~
叫咗個二人餐,可以揀沙律or湯~

雜菜湯

好足料~味道啱啱好唔會太辣~
吞拿魚沙律

不過不失

芝士包,日式xx包 配沙沙醬 青醬

好多款包,不過呢兩款特別d~兩個面包都好鬆軟~

黑松露帶子意大利飯

波士頓龍蝦蒜香蠔比目魚

甜品-芝麻雪糕杯

唔錯~

薄荷茶

橙汁

總括黎講,店員服務態度良好,食物質素ok,價錢略貴~
2015-07-03
波士頓龍蝦蒜香蠔比目魚
甜品-芝麻雪糕杯
薄荷茶
2015-06-14 919 瀏覽
兩份扒餐連加配埋單四舊幾,以經唔算經濟!但係食物質素一般…一份肉眼要七成熟就變全熟,一份羊扒又係要七成熟就變左得三成熟……仲要凈係得佢地既燒汁(D黑椒汁同洋蔥汁去哂邊)兩杯凍檸檬茶要小冰就成杯都係冰,仲要無乜茶味。總括黎講呢間野真係無下次
……仲要凈係得佢地既燒汁(D黑椒汁同洋蔥汁去哂邊
I reside in the US and visited Hong Kong recently. I was attracted by the presentation of the restaurant and therefore gave it a try.We tried pasta, sauage. and samon salad dishes.We were the second group entered the restaurant for dinner. After we were seated, no one gave us water or even greeted us.  They were busy getting ready for dinner service. I had to keep waving my arm to get their attention to get us water. After food arived, we realized that we were short of silverware. I had to call
We were the second group entered the restaurant for dinner. After we were seated, no one gave us water or even greeted us.  They were busy getting ready for dinner service. I had to keep waving my arm to get their attention to get us water. After food arived, we realized that we were short of silverware. I had to call them and asked for one extra set.

Food was not that great for the price we paid. I ordered a salmon salad. It was a piece of smoked salmon plus salad. I do not think the salad dressing was house made. To me, this is way over priced for something like this. My son got a sauage dish.  The sauage was regular hotdog and bratwurst. Nothing special at all. They messed up our order and sent out wrong dishes to us. I was annoyed and asked them to be more careful. I did not pay to help them do their job.

Four people, we spent over $500 HK dollars. The food is subpar.  $500 HK dollar is nothing if converted back to US dollar. But, it is fafr more expensive than Mc Donald and the food is not too much better if not the same.

I can't help writing this review even I was back to the US for over a week already. I regret to go there.

2015-06-02
2015-05-22 730 瀏覽
在3點的鐘數, 下午茶時間..來到葵芳的新都會廣場~ 泊好車, 剛出lift, 就見到這間A1英王餐廳. 就我們一行3人就選了這間. 我們點了一個黑松露醬北海道帶子野菌燴有機糙米飯, 一個crispy onion carbonara 和一個甜品. 這個crispy onion carbonara的味道還可以, 只是這些crispy onion也就太多了點. 令到意粉的比例好小呢~黑松露醬北海道帶子野菌燴有機糙米飯味道不錯, 而且軟硬適中. 這個甜品有點像茶木那個. 都是雪糕放在吐師上面. 不過驚喜的是綠茶的味道很香濃.

題外話/補充資料: 新都會廣場消費滿$200, 就免費泊車2小時
2015-05-21
2015-04-01 970 瀏覽
葵涌你話好多野食又五少, 但係就真係好似五知食乜好, 記得呢間以前有自助餐食, 點知已經取消左. 一入去,侍應又要同你講有時間限制,只能坐個半鐘…….立即O嘴 無SET DINNER, 全部要散叫, 要加$先可以有頭盤,麵包及飲品, 所以埋單一D都五平……..以呢個質素同價錢相比, 五底食,怪不得間間食店排曬隊, 佢就大把位………..德國豬手 - 豬手好細隻, 外脆,但係無乜味………D酸椰棻不倫不類, 好無酸味, 反而旁邊白色的酸粒同青瓜較酸.雜扖(羊,牛,蝦,香腸) - 無問我地要幾成熟, 最後牛扖係10成熟, 羊係8成熟………..你話最後會五會好食………..羊本身較唸, 都食得到, 牛就好似食牛肉乾咁黑松露野菌牛肉濃汁寬條麵 - 全晚最差係佢…..D粉太唸, 無黑松露味, D汁又五夠杰………… 全場最好味係D麵包, 有多種味遁選, 又有多種調味點黎食………麵包好香, D汁最好味係一種魚做成既汁, 好特別, 好好味如果之係麵包好………..下次直接去麵包店好過……….

德國豬手 - 豬手好細隻, 外脆,但係無乜味
………D酸椰棻不倫不類, 好無酸味
, 反而旁邊白色的酸粒同青瓜較酸.

如果之係麵包好………..下次直接去麵包店好過……….
2015-03-28
2015-02-09 1253 瀏覽
因壞提款卡,迫住要去好日唔入的銀行,但有人的銀行買少見少,最近我的得葵芳,在攪掂好手續,都下午茶了,剛巧新都會低層有大大間A1,就入去試一試,入內裝飾特別,燈光比較暗,幾舒服,下午茶set也有飯,要了個海鮮飯,加15可選一小食,要了菠菜薯餅,飲品就只有指定的咖啡茶,咁要檸檬茶,薯餅是跟沙律,沙律唔錯,用芝麻醬撈成,薯餅混合了菠菜,夠健康,而且香脆,好味,海鮮飯來到,好豐富,好少餐廳咁足料,有魷魚,青口,蜆,龍利柳,蝦,而且炒飯底,我鍾意多汁,忌廉汁好豐富,差唔多每粒飯都有,而且味道唔差,賣相也可以,至於餐飲,檸茶就差一點,跟糖漿,但得薄薄三片檸檬,檸檬味不足,總括來說,服務ok,價錢一般遍貴,地方舒適
裝飾
菠菜薯餅
沙律唔錯,用芝麻醬撈成,
沙律菜
薯餅混合了菠菜,夠健康,而且香脆,好味,
菠菜薯餅入面有大量菠菜
海鮮飯來到,
焗海鮮飯
好豐富,好少餐廳咁足料,有魷魚,
魷魚
蝦,
而且炒飯底,
炒飯底
餐飲檸檬茶
總括來說,服務ok,價錢一般遍貴,地方舒適
2015-02-09
沙律菜
焗海鮮飯
2015-01-03 1486 瀏覽
平安夜食餐飯都特別貴放工附近就係A1諗住近近地同男朋友食個diner啦係平安夜都預左貴但真係比平時貴好多total食左六百蚊叫左個set dinner例排都有前菜,餐湯味道一般可以接受個飯食落都唔錯既話哂都成舊水碟飯每塊牛排都有好大舊肥肉,個人黎講就唔係好鐘意塊肉就肥肉搞到每塊都切走半塊食左唔係好多豬排無咩特別食落都ok甜品係set定無得揀套餐送兩杯意大利酒認真好難飲 ,見隔離枱啲人都無飲就知真係好難飲餐飲又要勁耐先黎到但果陣唔係好多客人
平安夜食餐飯都特別貴

叫左個set dinner
例排都有前菜,餐湯味道一般可以接受
個飯食落都唔錯既話哂都成舊水碟飯

唔記得咩名既飯
2014-12-24
紀念日
2014-10-12 1789 瀏覽
今天老婆仔來接收工但由於我今晚需要通宵工作要爭取時間睡眠只能一起吃午餐選擇了到葵芳這間餐廳其實已經經過很多次但一直因為覺得太貴而沒有去試今天和老婆仔吃飯, 所以貴些也不緊要不知這間餐廳與A1-bakery有沒有關係但lunch set裡連餐包也可選擇我要了個80元的慢烤雞胸南瓜蔬菜意式燴飯老婆仔就要了個86元的忌廉蕃茄蟹肉蜆肉意粉另外加15元加了個菠菜薯餅lunch set可選餐湯或沙律, 各要了一個包就要了法式芝士包和鬆軟餐包這些是lunch set的前菜包果然有A1-bakery的味道算是不錯餐湯雖然不知是什麼湯但喝起來也很不錯味道很濃我點的慢烤雞胸南瓜蔬菜意式燴飯很有意大利的味道意大利地道的飯的口感都是很奇怪的而且味道帶點嘔吐物的感覺這個形容是老婆仔描述的卻不是反義詞而是因為芝士味很濃我就接受到這種濃的芝士味而且吃起來也很飽適合非常肚餓的我慢烤雞胸肉也很不錯煮得剛剛好不過其他的配菜就一般而老婆仔的忌廉蕃茄蟹肉蜆肉意粉看得出堆砌得很有心思蜆肉數目也算多而最值得一讚的是意粉製作得剛剛好質感適中醬汁也很配合另外加的菠菜薯餅也非常值得推介外層的薯餅非常鬆脆有點入口即溶的感覺不過可能因為外
今天老婆仔來接收工
但由於我今晚需要通宵工作
要爭取時間睡眠
只能一起吃午餐
選擇了到葵芳
這間餐廳其實已經經過很多次
但一直因為覺得太貴而沒有去試
今天和老婆仔吃飯, 所以貴些也不緊要

不知這間餐廳與A1-bakery有沒有關係
但lunch set裡連餐包也可選擇
我要了個80元的慢烤雞胸南瓜蔬菜意式燴飯
老婆仔就要了個86元的忌廉蕃茄蟹肉蜆肉意粉
另外加15元加了個菠菜薯餅
lunch set可選餐湯或沙律, 各要了一個
包就要了法式芝士包和鬆軟餐包

而且坐得也很舒適
2014-10-12
忌廉蕃茄蟹肉蜆肉意粉
2014-09-30 1710 瀏覽
餐廳位於商場中央位置,可以容納成百五人,今晚試下晚餐,價錢不算平宜,野菌蘑菇湯,味道好好,是我們至愛, 麵包有多款選擇,連配醬都可以選,蕃茄,牛油,等等,絕對有誠意。烤美國安格斯 8 oz 西冷牛扒伴迷迭香牛油黑松露野菌牛肉濃汁意大利寬條麵餐牌話自家製,初初以為是一個雪榚球,上檯是“杯“裝,清潔衛生,另外芝麻味十分濃郁,又幼滑,好好味道。咖啡味唔錯,但有些苦澀味,不算好飲。
餐廳位於商場中央位置,可以容納成百五人,
面積很大

今晚試下晚餐,價錢不算平宜,

野菌蘑菇湯,味道好好,是我們至愛,
麵包有多款選擇
安格斯 8 oz 西冷牛扒

烤美國安格斯 8 oz 西冷牛扒伴迷迭香牛油

法式開心果仁烤焗羊架

甜品 芝麻雪榚

熱咖啡

咖啡味唔錯,但有些苦澀味,不算好飲。
2014-09-29
麵包有多款選擇
安格斯 8 oz 西冷牛扒
甜品 芝麻雪榚
  • 芝麻雪榚
  • 牛扒
  • 羊架
2014-09-22 1565 瀏覽
繼續補記葵芳食記,其中A-1 Restaurant對上一次到訪,已是2013年的除夕,那時囝囝還難得有點BB味,而妹妹模樣兒更是很傻很呆,令人懷念。這次的帶同囝囝再來,超高的個子給同事說似4-5歲小朋友了...!!! 喜歡這裡的午餐有自選的餐前包及醬料,到底 A-1 也兼營麵包店,出品不會太差。加上不同的醬汁 (特別推介香草醬),挺好吃。午餐另有沙律或湯,當天選了南瓜湯也甜美好喝。分享了屬於同事,新出的黑松露醬北海道帶子野菌燴有機糙米飯 ($92),也不錯的,帶子夠鮮甜,米飯也很有咬口;反而我那較貴的脆烤美國豬扒配香蒜牛油汁 ($138),有層厚厚的脆漿,感覺比較膩滯。更喜歡配菜有日本小紫薯,又香又糯,好吃!午餐可由咖啡/茶轉成橙汁 (對不起忘拍了~~),加上比較baby-friendly的環境,也是賣點之一。
自選餐前包及醬料
自選餐前包及醬料
南瓜湯
黑松露醬北海道帶子野菌燴有機糙米飯
2014-09-17 1369 瀏覽
好不容易地等到下班的時間,是在下最喜歡的星期六下午,不過今天的午餐卻不願多走遠,只是來到葵芳尋找午餐地方。A-1 Restaurant 是在下良久沒有來過的餐廳,約已經有一年多沒有來過了,今次再到訪,原於找不到想其他地區的理由,也想不到最想吃的是甚麼。餐廳的環境也不用多說了,只是看看餐牌裡有甚麼好吃的。餐牌記載了意粉,漢堡包和牛扒的套餐,也有一個麵包的餐牌,麵包要餐牌裡選擇,也已經轉變了。布里歐修麵包。這是一個柔軟的麵包,而且包身還是微熱的,附加一個醬料以增加味道,其醬料名為自家製蕃茄沙沙醬,是一種有著微辣的醬汁,吃落也都有一種酸配甜甜的味道。沙律。今天不喝湯頭,反而來個沙律,只是想再多一些蔬菜可以吃一下。面頭是一個紅肉柚子,但是以酸味為主,不過都幾開胃醒神,下面的沙律不算太新鮮,而且沙律菜也頗腍的,不算太爽口吧。正宗美式牛肉漢堡包配薯條。今天意粉米飯不吃,來一個漢堡包。這個漢堡包相比其他專門店當然少了一個碼吧,但份量也不少,當中牛肉是全熟的,內裡有芝士,煙肉和沙律菜。煙肉是全瘦的,但是略兼不脆,較硬,芝士味十足,可是當中牛肉就乾了很多,沒有肉汁在內,因此吃下時覺得乾爭爭,毫無可觀而言

正宗美式牛肉漢堡包配薯條。今天意粉米飯不吃,來一個漢堡包。這個漢堡包相比其他專門店當然少了一個碼吧,但份量也不少,當中牛肉是全熟的,內裡有芝士,煙肉和沙律菜。煙肉是全瘦的,但是略兼不脆,較硬,芝士味十足,可是當中牛肉就乾了很多,沒有肉汁在內,因此吃下時覺得乾爭爭,毫無可觀而言,但隨著芝士的溶化,略為加添濕潤吧!薯條是粗身的,加埋蕃茄醬都不錯吧。
熱咖啡一早已上桌,因此放涼不少。在下為著自身健康,落少了一半糖份。然而咖啡尚有咖啡的香濃,糖落少了,當然不甜,反而喝到咖啡原來的味道。
今天的午餐不過不失,只是略嫌牛肉不夠多汁,倘若可以鎖到肉汁的話就好了。
2014-09-06
2014-09-12 993 瀏覽
今日嚟到葵芳,周圍都有人等位食 Lunch, 見到 A1 好似ok, 就試下。環境 : 開放式,上層的人都可以say hi 店員 : 人手有些不足,所以好忙,有時叫佢地都無理到。地方整潔,還ok 啦。點左 2個 lunch set, 可以4選1 個款式的麵包。仲有醬汁配。個包 軟綿綿暖暖的,再加 牛油 or 銀魚醬,有咸香味,都幾得意。個set 可選 湯 or 沙律。焗海鮮飯,都ok,份量都足夠,有白汁的香味。牛扒配法包,牛扒ok, 可惜凍左DD, 但都叫 唔鞋,唔un, 都幾香牛肉味 ,但個法包 有些硬,果然有口感。

環境 : 開放式,上層的人都可以say hi

店員 : 人手有些不足,所以好忙,有時叫佢地都無理到。

地方整潔,還ok 啦。

個set 可選 湯 or 沙律。
焗海鮮飯,都ok,份量都足夠,有白汁的香味。
2014-09-10