2022-07-19 380 瀏覽
成班女仔朋友慶祝生日🎂終於揀咗呢一間因為見到啲嘢食好靚全部都好啱打卡影相飲品全部都好精緻同埋有啲公仔呢個富士山飯好靚好特別居然有得叫地瓜球大家都食得好開心有台灣的味道搵個地方坐喺度傾吓計影吓相都唔錯
成班女仔朋友慶祝生日🎂

居然有得叫地瓜球

大家都食得好開心有台灣的味道

搵個地方坐喺度傾吓計影吓相都唔錯
2022-06-22 175 瀏覽
每款菜式同嘢飲都好特別,望見餐牌已經有好多嘢想試我地order嘅膠原滿滿熔岩飯同紫薯海鮮雪糕意粉 賣相非常吸睛味道的話飯我自己覺得不算出色,雪糕意粉比想象中好食,唔會奇怪
每款菜式同嘢飲都好特別,望見餐牌已經有好多嘢想試

之前一直想去鳥語但見到花香就腳我地就即興去左花香仲唔洗排隊🙊餐廳唔算大但環境坐得好舒服~成間鋪好有少女心仲有幾個打卡位可以比你食完野去影返幾張靚相🤣重點係野食都好好味而且擺盤又靚✨唔會好睇唔好食😋推薦大家可以試下花香🌸酥炸蠔蛤蜊青醬意粉HKD128(4/5)本身都幾中意食青醬但好少餐廳有青醬意粉揀~見到依到有即刻嗌咗!個味道同海鮮類好夾炸蠔好大粒出面層炸粉唔厚啖啖肉🦪蛤蜊幾新鮮仲有好多菇仔好豐富🍴慢煮和牛拌牛肝菌蔥飯🍛HKD138(3.5/5)好和式既味道仲整到成座富士山咁👅和牛好淋幾入味~個汁幾清唔會好重口味個飯係撈埋左啲穀米成件事好健康份量好多但食落唔會好滯🐥竹炭雲石Latte HKD52 (3/5)漸層色好靚飲落就正常的latte打卡就滿分👻
之前一直想去鳥語但見到花香就腳
我地就即興去左花香仲唔洗排隊🙊
餐廳唔算大但環境坐得好舒服~
成間鋪好有少女心仲有幾個打卡位
可以比你食完野去影返幾張靚相🤣

重點係野食都好好味而且擺盤又靚✨
唔會好睇唔好食😋
推薦大家可以試下花香🌸

酥炸蠔蛤蜊青醬意粉HKD128(4/5)
本身都幾中意食青醬但好少餐廳有青醬意粉揀~
見到依到有即刻嗌咗!個味道同海鮮類好夾
炸蠔好大粒出面層炸粉唔厚啖啖肉🦪
蛤蜊幾新鮮仲有好多菇仔好豐富🍴

慢煮和牛拌牛肝菌蔥飯🍛HKD138(3.5/5)
好和式既味道仲整到成座富士山咁👅
和牛好淋幾入味~個汁幾清唔會好重口味
個飯係撈埋左啲穀米成件事好健康
份量好多但食落唔會好滯🐥

竹炭雲石Latte HKD52 (3/5)
漸層色好靚飲落就正常的latte
打卡就滿分👻
2022-01-16
2022-04-23 106 瀏覽
這間cafe 的菜式賣相精緻,很適合喜歡打卡的顧客幫襯。1. 紅粉富士山白咖哩黑豚肉飯樣貌十分吸引,咖哩偏淡,肉片彈牙。2. 花香特色月見卡邦尼蝦肉彈牙,但略略欠缺鮮味。整碟意粉醬汁充足,整體味道偏淡。3. 黑糖薑汁鮮奶配懸浮綿花糖薑味濃郁,鮮奶香滑。4. 珍珠紅茶爆漿厚吐司吐司香脆新鮮,爆漿紅茶有幽香的伯爵茶味,珍珠彈牙。5. 桂花烏龍奶蓋茶配懸浮綿花糖有淡淡的桂花味。整體不濃味,食品不過不失。
這間cafe 的菜式賣相精緻,很適合喜歡打卡的顧客幫襯。

1. 紅粉富士山白咖哩黑豚肉飯
樣貌十分吸引,咖哩偏淡,肉片彈牙。

2. 花香特色月見卡邦尼
蝦肉彈牙,但略略欠缺鮮味。整碟意粉醬汁充足,整體味道偏淡。

3. 黑糖薑汁鮮奶配懸浮綿花糖
薑味濃郁,鮮奶香滑。

4. 珍珠紅茶爆漿厚吐司
吐司香脆新鮮,爆漿紅茶有幽香的伯爵茶味,珍珠彈牙。

5. 桂花烏龍奶蓋茶配懸浮綿花糖
有淡淡的桂花味。

整體不濃味,食品不過不失。

2022-03-04 104 瀏覽
➼ 膠原滿滿熔岩飯膠原滿滿係指桃膠同豬軟骨,姐係滷肉飯🤣但其實我唔係好食到啲桃膠,都可能係我自己食咗都唔知🤣呢個一定要趁機食,凍咗嘅話個汁會怪怪哋,變咗一舊嘢咁☹️➼ 紅粉明太子三文魚子忌廉意粉我承認我係因為佢係粉紅色所以嗌嘅🤣啲忌廉汁都算杰身,每條意粉都掛到啲汁👍🏻明太子味都OK濃,我覺得好食過個飯Haha🤣不過一個人食嘅話可能會有啲漏,同人Share會好啲!➼ 藍色富士山其實姐係茉莉奶綠,應該唔係關富士山事🤣可惜個味同平時飲開嗰啲冇乜分別,茉莉花茶味比較淡,但好在佢都唔算好甜,係比較穩陣嘅選擇。
➼ 膠原滿滿熔岩飯

藍色富士山

紅粉明太子三文魚子忌廉意粉
藍色富士山
2022-02-10 55 瀏覽
新年雖然因為疫情減少聚會不過食好西是要keep住的路過見有位就入去食估唔到都幾出色🌸花香特色月見卡邦尼係餐廳推介款哇擺盤好靚 一邊係大蝦 一邊係意粉蛋要拮穿撈埋啲意粉一齊食食落幾creamy但唔會好漏 成碟食晒大蝦的都醃得唔錯 冇雪藏味🦀蟹肉麻婆豆腐富士山飯Special menu有既款黎依個擺盤都好靚 真係影相一流麻婆豆腐味道唔錯 辣得幾過癮只係個飯唔熱,微熱only 唔知係咪個富士山飯係一早整定、雪左好耐🙊解凍解得耐 因為依個飯由落單都等左差唔多半知鐘至有玫瑰拿鐵配懸浮棉花糖配合虎年,棉花糖係老虎🐯好cute拿鐵味道正常桂花烏龍奶蓋茶配懸浮棉花糖棉花糖都係新年主題,有個吉係動物到奶蓋茶幾好飲,桂花味都幾出推介👍🏻👍🏻
新年雖然因為疫情減少聚會

🦀蟹肉麻婆豆腐富士山飯
Special menu有既款黎
依個擺盤都好靚 真係影相一流
麻婆豆腐味道唔錯 辣得幾過癮
只係個飯唔熱,微熱only

玫瑰拿鐵配懸浮棉花糖
配合虎年,棉花糖係老虎🐯
好cute
拿鐵味道正常

桂花烏龍奶蓋茶配懸浮棉花糖
棉花糖都係新年主題,有個吉係動物到
奶蓋茶幾好飲,桂花味都幾出
推介👍🏻👍🏻

2022-02-03
  • 桂花烏龍奶蓋茶配懸浮棉花糖
  • 花香特色月見卡邦尼
2022-02-09 44 瀏覽
一直想去@floomfloom_cafe_kitchen好耐,呢度充滿粉紅色,而且有一個打卡嘅位置,食物仲好精緻💕趁星期六得閒即刻叫埋好朋友一齊去🙆🏻‍♀️我哋就叫咗女士最愛下午茶Tea set😍😍呢個teaset 好得意好啱打卡🙆🏻‍♀️當中少不了佢哋最signature 嘅花香蛋白餅,其他甜鹹點都係新加的😋💕頂層 皮蛋豆腐 ,墨魚製闊條麵配海膽醬 ,花香造型蛋白餅 (得意到唔想食😂),北海道刺身帶子海膽汁小甜筒💕中層法式焦糖燉蛋慕絲蛋糕,膠原滿滿糖心蛋 ,大福,磯燒鮑魚, 關東煮大根💕底層雜莓膠元撻,窩夫,迷你脆排骨漢堡❣️試後感:環境好靚,食物美味,服務好好👍🏻係少有所有野都一流嘅餐廳,值得一去

💕頂層

💕中層

💕底層
雜莓膠元撻,窩夫,迷你脆排骨漢堡

❣️試後感:
2022-02-07 791 瀏覽
初七。心情仍然是放假的節奏...💭短短幾天的年假當然要好好利用,心中定了一日一定要去享受一個下午茶,選擇了地鐵直到的K11 Art Mall底層的「花語」,除了地點方便亦因為新出的tea set夠吸引。🎀𝔸𝕗𝕥𝕖𝕣𝔽𝕝𝕠𝕠𝕞 𝕋𝕖𝕒 𝕊𝕖𝕥 𝕗𝕠𝕣 𝕋𝕨𝕠 💲368𝚞𝚙🎀(𝐌𝐨𝐧-𝐅𝐫𝐢 & 𝐒𝐮𝐧 𝟏𝟒:𝟑𝟎 - 𝟏𝟖:𝟎𝟎)🔸頂層🔸皮蛋豆腐杯▫️墨魚製闊條麵配海膽醬▫️花香造型蛋白餅▫️海膽汁北海道刺身帶子小甜筒蛋白餅好可愛,懶洋洋咁的樣子;加上了海膽醬的小食有鮮味;皮蛋豆腐帶咸香惹味。🔹中層🔹法式焦糖燉蛋慕絲蛋糕▫️膠原滿滿糖心蛋▫️大福▫️磯燒鮑魚 關東煮大根 糖心蛋香甜加了桃膠夠養生;磯燒鮑魚彈牙夠入味;燉蛋mousse cake清甜不膩。🔸底層🔸雜莓膠元撻▫️窩夫▫️迷你脆排骨漢堡 雜莓酸酸甜甜減膩;窩夫好creamy;排骨漢堡乾身,正好點杯餐飲。 〰️配咖啡或梳打〰️〰️配特色飲品+$30〰️〰️飲品另加自家製棉花糖+$10〰️ 加$10點特飲感覺很抵,所以點了兩杯:《髒髒抹茶雪糕拿鐵 +$10 (原價💲58 )》是新品㖿!賣相的確髒髒,忌廉都瀉出來了,加上抹茶雪糕很吸引。《黑糖抹茶牛奶配丸子+$1

初七。心情仍然是放假的節奏...💭

(𝐌𝐨𝐧-𝐅𝐫𝐢 & 𝐒𝐮𝐧 𝟏𝟒:𝟑𝟎 - 𝟏𝟖:𝟎𝟎)

🔸頂層🔸

蛋白餅好可愛,懶洋洋咁的樣子;
加上了海膽醬的小食有鮮味;
皮蛋豆腐帶咸香惹味。

🔹中層🔹

糖心蛋香甜加了桃膠夠養生;
磯燒鮑魚彈牙夠入味;
燉蛋mousse cake清甜不膩。

🔸底層🔸
雜莓膠元撻▫️窩夫▫️迷你脆排骨漢堡

雜莓酸酸甜甜減膩;
窩夫好creamy;排骨漢堡乾身,正好點杯餐飲。

〰️配咖啡或梳打〰️
〰️配特色飲品+$30〰️
〰️飲品另加自家製棉花糖+$10〰️

加$10點特飲感覺很抵,所以點了兩杯:

《髒髒抹茶雪糕拿鐵 +$10 (原價💲58 )》

《黑糖抹茶牛奶配丸子+$10 (原價💲48)》
當日沒有丸子,改成了口感同樣堂韌的小糯米糍;用黑糖代替普通同糖漿味道更清甜。

平均每人$200,夠飽又有特飲,感覺性價比話。
2022-02-04
2022-02-07 32 瀏覽
假日同朋友嚟咗呢度食下午茶, 享受一下💗 款款鹹甜點嘅賣相都好精緻, 少女心十足💕, 好 IG-able, 啱哂同閨蜜打卡呢! ❀花香 AfterFloom Tea Set❀𓌈˒˒ 頂層ꕀ 皮蛋豆腐ꕀ 墨魚製闊條麵配海膽醬ꕀ 花香造型蛋白餅ꕀ 北海道刺身帶子海膽汁小甜筒𓌈˒˒ 中層ꕀ 法式焦糖燉蛋慕絲蛋糕ꕀ 糖心蛋ꕀ 大福ꕀ 磯燒鮑魚、關東煮大根𓌈˒˒ 底層ꕀ 雜莓膠元撻ꕀ 窩夫ꕀ 迷你脆排骨漢堡𓌈˒˒磯燒鮑魚入味又爽口; 皮蛋豆腐樽裏面加入肉鬆同醬汁, 有台式風味🇹🇼~𓌈˒˒小熊🐻造型蛋白餅好可愛, 真係唔捨得食! 𓌈˒˒雜莓膠元撻唔係普通水果撻, 裏面有無花果、雜莓, 仲有粒粒燻蹄! 鹹鹹甜甜的, 味道幾特別~

❀花香 AfterFloom Tea Set❀

𓌈˒˒ 中層
ꕀ 法式焦糖燉蛋慕絲蛋糕
ꕀ 糖心蛋
ꕀ 大福
ꕀ 磯燒鮑魚、關東煮大根

𓌈˒˒ 底層
ꕀ 雜莓膠元撻
ꕀ 窩夫
ꕀ 迷你脆排骨漢堡

𓌈˒˒小熊🐻造型蛋白餅好可愛, 真係唔捨得食!
2022-02-05
2022-02-06 292 瀏覽
仲諗住朋友仔生日可以好好食一餐,點知遇上晚市禁堂食😅 唯有改做late lunch,人少啲,可以慢慢歎❤️‍🔥 呢日我哋揀咗 K11 Art Mall 裡面嘅 花香 Floom Floom。餐廳嘅賣點以少女風裝飾做主打,不過鍾意打卡嘅你,可能會有少少失望,因為餐廳嘅影相位其實唔多,不過食物嘅外貌又真係幾吸引嘅😙 我哋都係第一次嘅幫襯,所以只好憑餐牌上嘅相片做決定。我哋先嚟叫咗兩杯餐飲 #髒髒草莓奶凍、#髒髒抹茶拿鐵,賣相果然不負所望,厚厚嘅吱花忌廉,配上士多啤梨🍓/抹茶雪糕球,非常吸晴❤️‍🔥 不過一上枱已經漏到成個碟邊都係糖水,確係有啲狼狽😅 主食我哋叫咗碟 #軟殼蟹黃金鹹蛋蝴蝶粉, 軟殼蟹火喉控制得麻麻,over cooked 得有啲乾身帶燶,而且個其中一隻蟹鉗不翼而飛😅 所以只好要求換過… 好彩新做嗰碟都還可以,不過真心無黃金鹹蛋嘅風味囉😅 至於個 #明太子三文魚籽芝士蛋餅 都好的骰吓,味就咸咸地,完任感覺唔到芝士/蛋香😅 不過用嚟影相都唔錯嘅😆 話明呢餐係生日飯,當然要有生日蛋糕啦😙 雖然我事前已經同餐廳講好有關安排,不過都好想比朋友仔揀吓。可惜甜品嘅選擇都算太多,只好叫個「是日精

話明呢餐係生日飯,當然要有生日蛋糕啦😙 雖然我事前已經同餐廳講好有關安排,不過都好想比朋友仔揀吓。可惜甜品嘅選擇都算太多,只好叫個「是日精選蛋糕」搏一搏😅 #富士山 造型嘅 #海綿蛋糕,配上 #焦糖脆脆,非常可愛❤️‍🔥 雖然味道一般,不過靚靚地用嚟影吓相,都起碼可以滿足吓我哋 #相機食先 嘅慾望嘅😝
2022-01-22
$226.5 (午餐)
2022-02-01 23 瀏覽
AfterFloom Tea Set$398頂層🈶皮蛋豆腐,墨魚製闊條麵配海膽醬,花香造型蛋白餅,海膽汁北海道刺身帶子小甜筒中層🈶法式焦糖燉蛋慕絲蛋糕,膠原滿滿溏心蛋,大福,磯燒鮑魚➕關東煮大根底層🈶雜莓膠原撻,窩夫,迷你脆排骨漢堡第一個就食磯燒鮑魚,煮得好入味,配埋關東大根,好滋味😋迷你脆排骨漢堡都好吸睛,顏色好靚,漢堡食落都幾惹味最cute 就係花香造型蛋白餅,獨角獸🦄️真係好可愛海膽汁北海道刺身帶子小甜筒個口感都唔錯窩夫係好似格仔餅甘軟身的,裡面個cream唔會好甜今次個大福係朱古力味,裡面係香滑嘅夾心朱古力飲品叫咗髒髒抹茶雪糕拿鐵➕奶蓋雲石拿鐵(水泥咖啡)抹茶雪糕配上cream都幾好味,不過如果唔想個抹茶拿鐵太重茶味🍵就要拌勻啲cream一齊飲,打卡都好靚💕個奶蓋嘅芝士都好飲,咖啡味道香濃
AfterFloom Tea Set$398

底層🈶雜莓膠原撻,窩夫,迷你脆排骨漢堡

第一個就食磯燒鮑魚,煮得好入味,配埋關東大根,好滋味😋
迷你脆排骨漢堡都好吸睛,顏色好靚,漢堡食落都幾惹味

最cute 就係花香造型蛋白餅,獨角獸🦄️真係好可愛

海膽汁北海道刺身帶子小甜筒個口感都唔錯
窩夫係好似格仔餅甘軟身的,裡面個cream唔會好甜
今次個大福係朱古力味,裡面係香滑嘅夾心朱古力

飲品叫咗髒髒抹茶雪糕拿鐵➕奶蓋雲石拿鐵(水泥咖啡)

個奶蓋嘅芝士都好飲,咖啡味道香濃
2022-01-28 20 瀏覽
打卡位很搶眼,一大個大蝴蝶及無數的心心在門口角落,內裡的椅子全都是粉紫色,很浪漫~第一層皮蛋豆腐~內裡還有紫薑及豉油汁的,有微微的薑辣墨魚製闊條麵配海膽醬~墨魚很彈牙,整成卷狀很得意花香造型蛋白餅~超可愛,熊仔藏餅乾,蛋白餅甜甜地,又香脆,配上鹹鹹的餅乾,鹹甜交集第二層海膽汁北海道刺身帶子小甜筒~帶子也挺多,放在雪糕筒幾特別法式焦糖燉蛋慕絲蛋糕~頂層是焦糖啫喱,蛋糕內裡卻放了脆焦糖粒,甜甜的很滿足膠原滿滿糖心蛋~糖心蛋頂部放滿了桃膠,這樣食法也是第一次,啫喱般的桃膠,很Q彈大福~涼涼甜甜的第三層磯燒鮑魚 x 關東煮大根~鮑魚很冧身,配上鹹鹹的蘿蔔粒,又幾好味啊~雜莓膠原撻~雜莓撻內裡放滿了豬手粒,雜莓也放得滿滿窩夫~造型很像蛋治的雪糕迷你脆排骨漢堡~排骨炸很香脆,顏色造型也很正

第一層
皮蛋豆腐~內裡還有紫薑及豉油汁的,有微微的薑辣

墨魚製闊條麵配海膽醬~墨魚很彈牙,整成卷狀很得意

第二層
海膽汁北海道刺身帶子小甜筒~帶子也挺多,放在雪糕筒幾特別

大福~涼涼甜甜的

第三層

雜莓膠原撻~雜莓撻內裡放滿了豬手粒,雜莓也放得滿滿

窩夫~造型很像蛋治的雪糕

迷你脆排骨漢堡~排骨炸很香脆,顏色造型也很正

2022-01-27 39 瀏覽
K11呢間粉紅色 少女心十足既餐廳相信大家都唔陌生💕最近仲新出左high tea set🧁有3層既甜點同咸點 當中仲有啲係crossover架!配埋髒髒抹茶雪糕拿鐵同桂花烏龍奶蓋茶配懸浮棉花糖特飲~打卡一流 🍵抹茶雪糕岩晒唔太鍾意食好甜既人因為佢既抹茶係偏甘苦果種我果杯棉花糖奶蓋茶好靚 就算熱飲都唔會好易整溶啲棉花糖😋桂花清香唔會太甜 茶底香濃。.ℍ𝕚𝕘𝕙 𝕋𝕖𝕒 𝕊𝕖𝕥 𝕗𝕠𝕣 𝕋𝕨𝕠 💜頂層:皮蛋豆腐🦑墨魚製闊條麵配海膽醬花香造型蛋白餅海膽汁北海道刺身帶子小甜筒中層:法式焦糖燉蛋慕絲蛋糕🍰膠原滿滿溏心蛋大福磯燒鮑魚 關東煮大根底層:雜莓膠元撻窩夫🧇🍔迷你脆排骨漢堡.估唔到港女high tea都會有爽口彈牙既鮑魚~小小迷你排骨burger造型可愛 排骨酥脆入味仲有肉鬆皮蛋豆腐 好有台灣風味啊~💁🏻‍♀️
K11呢間粉紅色 少女心十足既餐廳相信大家都唔陌生💕
配埋髒髒抹茶雪糕拿鐵同桂花烏龍奶蓋茶配懸浮棉花糖特飲~
打卡一流 🍵抹茶雪糕岩晒唔太鍾意食好甜既人
因為佢既抹茶係偏甘苦果種
我果杯棉花糖奶蓋茶好靚 就算熱飲都唔會好易整溶啲棉花糖😋
桂花清香唔會太甜 茶底香濃。
ℍ𝕚𝕘𝕙 𝕋𝕖𝕒 𝕊𝕖𝕥 𝕗𝕠𝕣 𝕋𝕨𝕠 💜

底層:
雜莓膠元撻
窩夫🧇
🍔迷你脆排骨漢堡
估唔到港女high tea都會有爽口彈牙既鮑魚~
小小迷你排骨burger造型可愛 排骨酥脆入味
仲有肉鬆皮蛋豆腐 好有台灣風味啊~💁🏻‍♀️
2022-01-23
下午茶
尖沙咀靚靚打卡cafe《花香 Floom Floom Cafe & Kitchen》最近推出了全新afternoon tea set,除了超可愛signature 🦄獨角獸蛋白餅,還有其他新的鹹甜點頂層 : 皮蛋豆腐 - 醬汁夠濃味配豆腐剛好,加上薑絲皮蛋甚有特色墨魚製闊條麵配海膽醬 - 小小的一卷造型夠特別花香造型蛋白餅 - 🦄獨角獸造型的蛋白餅cute爆,蛋白夠鬆,餅脆卜卜😋北海道刺身帶子海膽汁小甜筒 - 迷你甜筒仔夠脆,刺身帶子上有好香的松露中層:法式焦糖燉蛋慕絲蛋糕 - 焦糖香甜脆口,蛋糕軟滑膠原滿滿糖心蛋 - 糖心蛋熟度剛好,上面放了桃膠,夠養顏大福 - 黑糖皮的大褔入面是軟心吉士醬,味道香甜有層次磯燒鮑魚, 關東煮大根 - high tea少見的鮑魚夠晒矜貴,鮑魚煮得入味而且彈牙👍🏻底層:雜莓膠元撻 - 雜莓撻的底層竟然是切成粒狀的燻蹄,鹹香加上酸甜莓果,獨特之餘又出奇地match窩夫 - 窩夫超鬆軟,超多忌廉夠邪惡迷你脆排骨漢堡 - 迷你漢堡細細粒方便食用,脆排骨炸得香脆黑糖薑汁鮮奶配懸浮棉花糖:每顆懸浮棉花糖的造型都不一樣,全部都好可愛🤩讓人捨不得吃掉;黑糖薑汁鮮奶的黑

頂層 :
皮蛋豆腐 - 醬汁夠濃味配豆腐剛好,加上薑絲皮蛋甚有特色
墨魚製闊條麵配海膽醬 - 小小的一卷造型夠特別

中層:
法式焦糖燉蛋慕絲蛋糕 - 焦糖香甜脆口,蛋糕軟滑
膠原滿滿糖心蛋 - 糖心蛋熟度剛好,上面放了桃膠,夠養顏
大福 - 黑糖皮的大褔入面是軟心吉士醬,味道香甜有層次

底層:
窩夫 - 窩夫超鬆軟,超多忌廉夠邪惡
迷你脆排骨漢堡 - 迷你漢堡細細粒方便食用,脆排骨炸得香脆

黑糖薑汁鮮奶配懸浮棉花糖:
每顆懸浮棉花糖的造型都不一樣,全部都好可愛🤩讓人捨不得吃掉;黑糖薑汁鮮奶的黑糖和薑汁比例完美,不會太甜

《花香 Floom Floom 》

📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B2樓201號舖

2022-01-26 401 瀏覽
星期日去左嘆久違了的high tea💓 就係在K11成日見到既粉紅色少女心的餐廳 - 花香,真係好適合女仔去! 🌸 今次我地食佢地既二人份既AfterFloom tea set! 有三層食物,裡面既點心都比較創新同特別❣️另外一人一杯特色飲品,正!..💮Top頂層- 海膽汁北海道刺身帶子小甜筒 Mini Scallop Cone with Uni sauce x 2- 墨魚製闊條麵配海膽醬 Cuttlefish Pappardelle with Uni sauce x 4- 皮蛋豆腐 Century Egg with tofu x 1- 花香造型蛋白餅 Meringue Cookies x 1..💮Middle中層- 磯燒鮑魚、關東煮大根 Abalone Isoyaki, Oden Turnip x 2- 膠原滿滿溏心蛋 Peach resin Soft boiled eggs x 2- 大福 Daifuku x 2- 法式焦糖燉蛋慕絲蛋糕 Creme Brulee Mousse Cake x 2..💮Bottom底層- 迷你脆排骨漢堡 Mini Taiwanese Fried Pork
💮Top頂層
💮Middle中層
- 大福 Daifuku x 2
💮Bottom底層
- 迷你脆排骨漢堡 Mini Taiwanese Fried Pork rib burger x 2
- 窩夫 Waffles x 2
- 雜莓膠原撻 Ham Hock Tarts with Mixed berries x 1.
呢個tea set 比較偏多鹹點多過甜品🙌🏻 最驚喜莫過於high tea set會有鮑魚🤩 大大件,好爽口,特調醬汁整成果凍粒粒狀咁好特別! 配埋一齊食好鮮好夾! 而海膽汁配帶子就好爽甜! 皮蛋豆腐聽落普通,但其實佢係台式果種有肉鬆有醬汁既皮蛋豆腐,我自己本身好鍾意食! .
一粉一黃既迷你小burger,夾住鬆脆既排骨,好食! 仲用左有心心既牙簽插住,成個造型好cute! 溏心蛋整得剛剛好,好味! 而最創新🌟莫過於你地最估唔到既雜莓撻!! 一開始以為係就普通就咁水果甜撻咁,但原來! 內有乾坤! 首先中間有大半塊無花果,旁伴紅莓黑莓,係裡面竟然係一粒粒既燻蹄!!!😱😱😱 咸香同酸甜清新既組合,好創新!!.
而法式焦糖燉蛋慕絲蛋糕,一開始就咁睇賣相以為係好漏既cheesecake,食落去先知係mousse,完全唔漏,而且好濃郁既燉蛋味,加埋上邊鋪上一層焦糖,好不錯!!.
☕ Tiramisu coffee
賣相好可愛,真係用上斜斜造型既透明杯 (⚠️唔好以為我P圖P到斜哂! 🤣) 好濃郁既tiramisu味,再配濃咖啡,好香! 而且旁伴手指餅,要點落tiramisu coffee度再食先好味! .
🍪 OREO曲奇奶蓋茶
呢個要介紹下,唔係曲奇奶昔,而係曲奇奶蓋再加茶底! 飲落去,係好清香既茶啊!!! 好特別好好味!! 所以唔會好漏,真心唔錯!!.
呢度仲有一個打卡位必去!! 就係餐廳旁既一個小角落,成道花牆,中間大大個蝴蝶結,當然要影影相
2022-01-23
  • Afternoon  tea  set