係女人街入面 無大大個招牌只有街上攤擋收檔既時候 你先會隱約見到佢😳行到舖頭門前 你先會發現佢係另一個世界😲佢既風格同女人街既野都格格不入不過係熱鬧既街道上 就係需要呢類喘息既空間😮‍💨店內門口位有一幅植物牆襯托霓虹燈既招牌非常吸精🤩小小店舖 一眼關七🧐設計簡單 深褐色石磚紋牆身 bar枱上的擺設俾到我有一種{深夜食堂}既感覺😌-🔸意日風墨汁意粉配海膽沾醬店員提醒呢個意粉係兩食✌🏽先可以試下無沾海膽醬既意粉🍝辣辣地 有d蒜同面豉煮成再沾醬後又會變左另一個風味😋海膽醬都幾濃郁下 稍為咸左少少🤏🏼不過個海膽味都幾出 同個意粉都好夾👍🏼🔸爆汁大龍珠呢個係另一個要重點推介🤩🤩🤩其實佢係炸墨魚咀🦑粒粒都大大粒好脆口勁好食 又唔會韌 入面真係會爆汁😆如果有酒送呢個係一流🤤我地仲encore左一次😆🔸水牛芝士條要襯熱食 因為熱辣辣既時候佢可以拉絲😂雖然係成條芝士 不過佢又唔漏 好食👍🏼🔸燒莎莉蛋糕呢個係必點🤪莎莉蛋糕係兒時回憶🤭可以當佢甜品咁食 因為佢仲配左movenpick雪糕🍦莎莉蛋糕燒到好香同微脆 再加埋雪糕食簡直係perfect🤤🔸汁燒冬菇🔸香甜雞泡魚干🔸鹽燒雞中翼🔸雞軟
係女人街入面 無大大個招牌

整體既食物都整得好好食😋係我預期之上
有質素既食店 更應該多d人認識同支持🥺
🧸🌞C.ookingbear推介指數 👉🏼👉🏼9️⃣🌟
2021-06-05
🍴薰衣草牛油香辣意粉 HKD 88首先係賣相不錯~配菜除左有彈牙蝦仔🍤仲有比較少係意粉出現既翠玉瓜😂意粉口感偏硬🍝食到有啲香草味同個陣淡淡地既花味都幾特別💐而且同辣味都balance到🌝但又因為有呢個薰衣草牛油 就令成碟整體有少少油膩感🤭🍴炸大墨魚咀HKD 28墨魚咀黎講佢都算大粒👍🏻而且係有咬口 但絕對唔係會韌到食膠咁😬有埋七味粉沙律醬 其實就點食都唔會錯😂🍴水牛芝士條 HKD 30首先食個陣要小心熱📢一咬拉絲就出現了🥰有圖有真相😝雖然炸粉都唔厚 食到啖啖芝士🧀但就略嫌芝士味唔夠濃🙈🍴香甜雞泡魚乾 HKD 28味道就冇乜特別架啦😂係比較薄身既魚乾 所以同樣唔會好難咬或者咬好耐😬🍴 薰衣草土耳其蘋果茶 HKD 22冇糖 而且味道清淡🍵薰衣草味比較突出💐蘋果味就真係唔覺有咁🙈但係薰衣草味比較獨特 就可能唔係個個人都鐘意啦~🍴 玫瑰蜜桃茶 HKD 22同樣係味道偏清 但呢杯比起薰衣草就多左蜜桃既甜味🍑味道就冇咁單調啦😬個樽仲可以留返黎重用阿👀
🍴薰衣草牛油香辣意粉 HKD 88

🍴炸大墨魚咀HKD 28

🍴水牛芝士條 HKD 30

🍴香甜雞泡魚乾 HKD 28

🍴 薰衣草土耳其蘋果茶 HKD 22

🍴 玫瑰蜜桃茶 HKD 22
最近旺角就新開左間一人小店叫’花樣工房’,雖然店面細細唔太起眼,但食物款式都唔少,有意粉,串燒,仲有必推比大家來回味下童年嘅’燒莎莉蛋糕’!🤩而且老闆有heart之餘服務態度又好好,煮煮下野會跳fuse都無發脾氣,仲會同我地傾下計問下我地意見,話我地聽Menu嘅變動同原因,感覺到係好有誠意咁經營嘅👍🏻首先想講下意粉嘅部分,老闆將意粉分左淡香味同重口味兩個部分,掃到最後大家會睇到Menu意粉嘅部分,上半係以香味為主,會食到意粉炒香左既味道,下半以味道為主,比較適合重口味人士薰衣草牛油香辣意粉$88🍃好多人都推介呢個以'草'入饌嘅意粉,可能因為我係個重口味人,所以唔係好食到薰衣草味,但食到好香牛油同蒜味,辣度我覺得都控制得幾好,辣得來夠香,意粉亦係al dente,仲有幾粒蝦同翠玉瓜片你食下,$88來講,cp值係超高😍味增龍蝦汁虎蝦意粉$138🍤呢個岩曬重口味友,調味控制得好好,食到濃濃嘅龍蝦汁味,再加左味增嘅鹹味作調整,感覺幾fushion汁燒翠玉瓜$15🍢翠玉瓜上有啲醬汁同七味粉,食落juicy得來相當惹味😋燒莎莉蛋糕$40🍰莎莉蛋糕絕對係我嘅小學童年回憶代表!呢到嘅莎莉蛋糕,老闆會先

薰衣草牛油香辣意粉$88🍃

味增龍蝦汁虎蝦意粉$138🍤

汁燒翠玉瓜$15🍢
翠玉瓜上有啲醬汁同七味粉,食落juicy得來相當惹味😋

燒莎莉蛋糕$40🍰
莎莉蛋糕絕對係我嘅小學童年回憶代表!呢到嘅莎莉蛋糕,老闆會先燒一燒,然後比一球movenpick雪糕你配埋一齊食。燒過之後果然香左又甜左,再加埋雪糕,真係超級滿足🤤

洋甘菊水蜜桃博士茶$35/套🍵
因為博士茶先係主角,所以洋甘菊同水蜜桃嘅味道會相對淡啲。成套用具上枱之後,可以先焗一焗茶,擰一擰個小機關就會有茶流出來,飲完仲可以用隔離個大水壺refill👍🏻
  • 薰衣草牛油香辣意粉
  • 味噌龍蝦汁虎蝦意粉
  • 燒莎莉蛋糕
  • 汁燒翠玉瓜
好多串燒店都只做夜晚宵夜時段 難得搵到呢間晏晝都可以食到串燒嘅小店💛 除左串燒炸物之類 主食有飯有意粉 另外仲有花茶😆呢到地方細細 座位好少 仲可能棟樓比較舊 所以不時停電跳制😂 不過野食真係好食🤤 餐具都好有日式味道 好靚好有feel😍同朋友咩都叫少少諗住share 一齊試下😙 叫左一個燒汁香菌雞肉意大利粉 一串燒冬菇 一份金菇肥肉卷 仲有一份水牛芝士條個意粉好好食 雞肉同菇菌類都好足料😋 上面加左d 炸香嘅脆脆同紫菜就更加香🤤 燒冬菇有醬汁味道 有少少焦味 都唔差😀 金菇肥肉卷就真係好好食🤣 就盛載住金菇肥牛卷嘅日式碗都已經夠靚為道菜加左唔少分😍 金菇肥牛卷淋上好多醬汁所以好食🤤 芝士條就不過不失 可能因為影相都隔左段時間 就食唔出個芝士拉絲效果啦🙈

燒汁香菌雞肉意大利粉
金菇肥肉卷
燒冬菇串 + 水牛芝士條
2021-04-01
燒汁香菌雞肉意大利粉
金菇肥肉卷
🍽薰衣草牛油蝦意大利麵(4/5)💰59黎到當然要試下招牌既薰衣草意粉啦😆一上枱薰衣草超香,但入口後係慢慢滲番出黎😍大蝦有幾隻都爽脆彈牙,麵質適中但整體應該落唔少辣椒片🤔十小辣既我覺得意粉都幾辣下🥵🍽Lunch Set - 慢煮豬軟骨茶漬飯配串燒加冷泡茶(4.8/5)💰76豬軟骨食落比望落多‼️肉質軟滑易咬開,亦非常入味👍🏻但軟骨既部位如果可以再多啲就更好添喇😆配上茶漬飯,湯汁唔係死咸,好香鰹魚味旁邊既酸梅可以整爛撈飯食,我後悔冇早啲咁做🤣茶漬汁咸咸鮮鮮,配上酸梅既酸甜意外地昇華成個口感🤤Set餐配上雞腎串燒,調味十足亦熱辣辣添!冷泡茶簡咗馨香玫瑰嬌甜蜜桃茶叫個陣讀出黎都有啲尷尬🙈飲落玫瑰個種酸香較出,唔係太飲到蜜桃茶味道😗可能下次會試下芙蓉花蘋果茶😆🍽洋甘菊水蜜桃粒博士茶(4.5/5)💰35我呢啲假養生人士就梗係叫番杯黎飲🤫有得無限加水,但其實本身既水都夠沖三杯,再加水就會好淡了😂水蜜桃幾出,微微既甜感,博士茶本身都唔會飲落苦澀所以整體好建議叫,仲有得自己沖下茶過下癮咁添😲🍽燒莎莉蛋糕配Movenpick雪糕(4.2/5)💰40莎莉蛋糕外脆內軟配上雪糕非常match👍🏻整體唔會過甜,非常
🍽薰衣草牛油蝦意大利麵(4/5)💰59
黎到當然要試下招牌既薰衣草意粉啦😆
一上枱薰衣草超香,但入口後係慢慢滲番出黎😍
大蝦有幾隻都爽脆彈牙,麵質適中
但整體應該落唔少辣椒片🤔十小辣既我覺得意粉都幾辣下🥵

豬軟骨食落比望落多‼️肉質軟滑易咬開,亦非常入味👍🏻
但軟骨既部位如果可以再多啲就更好添喇😆
配上茶漬飯,湯汁唔係死咸,好香鰹魚味
旁邊既酸梅可以整爛撈飯食,我後悔冇早啲咁做🤣
茶漬汁咸咸鮮鮮,配上酸梅既酸甜意外地昇華成個口感🤤
Set餐配上雞腎串燒,調味十足亦熱辣辣添!

冷泡茶簡咗馨香玫瑰嬌甜蜜桃茶
叫個陣讀出黎都有啲尷尬🙈
飲落玫瑰個種酸香較出,唔係太飲到蜜桃茶味道😗
可能下次會試下芙蓉花蘋果茶😆

🍽洋甘菊水蜜桃粒博士茶(4.5/5)💰35
我呢啲假養生人士就梗係叫番杯黎飲🤫
有得無限加水,但其實本身既水都夠沖三杯,再加水就會好淡了😂
水蜜桃幾出,微微既甜感,博士茶本身都唔會飲落苦澀
莎莉蛋糕外脆內軟配上雪糕非常match👍🏻
整體唔會過甜,非常適合飯後食嘿嘿😆今次叫咗幾款食物加加埋埋都係200出頭,當時冇收加一
油尖旺區黎講CP值十分高😍
但小店經營漏單情況有啲嚴重需要好好改善下🥲
而且座位有限,建議網上訂座💛
2021-02-26
  • 洋甘菊水蜜桃粒博士茶;
  • 慢煮豬軟骨茶漬飯;
  • 薰衣草牛油蝦意大利麵
2021-03-05 216 瀏覽
約咗朋友今日喺旺角行街而一直都有follow開知佢開喺女人街見佢環境打卡幾靚就book 左晚餐喺女人街行過去,就見到佢個招牌環境唔大,小店舖,但店內擺設睇得出好有心思見到佢打卡位嗰幅畫,但係位置俾人坐咗,冇得影相我哋諗緊食咩嘅時候,店主就介紹佢哋仲未加入菜單既龍蝦麵豉意粉再叫咗個必食嘅招牌薰衣草意粉之後再加幾個串燒同埋叫佢哋必飲嘅花茶龍蝦麵豉意粉,味道好濃郁又唔會太鹹,而且意粉都吸收左麵豉嘅味道再嚟招牌薰衣草意粉感覺好清新,同啱啱龍蝦麵豉意粉感覺好唔同好清新好特別會在encore
約咗朋友今日喺旺角行街
而一直都有follow開知佢開喺女人街
見佢環境打卡幾靚
就book 左晚餐

喺女人街行過去,就見到佢個招牌
環境唔大,小店舖,但店內擺設睇得出好有心思
見到佢打卡位嗰幅畫,但係位置俾人坐咗,冇得影相
再叫咗個必食嘅招牌薰衣草意粉
之後再加幾個串燒同埋叫佢哋必飲嘅花茶

龍蝦麵豉意粉,味道好濃郁
又唔會太鹹,而且意粉都吸收左麵豉嘅味道
再嚟招牌薰衣草意粉
感覺好清新,同啱啱龍蝦麵豉意粉感覺好唔同
好清新好特別
會在encore
薰衣草牛油蝦意粉
2021-03-05
薰衣草牛油蝦意粉
2021-03-01 235 瀏覽
疫情下 女人街一帶都冷清好多以往成條街都系吾同種類既餐廳而家經過 都倒閉左好多呢日行過見到‘‘花樣工房’’個名甘特別就入去試下店面系行日本風既餐廳有居酒屋既掛畫餐牌都系主打日式串燒 茶漬飯仲系用花做主題 有花味既意粉 同花茶系健康既味道呀🥗今次叫左一個意粉 幾款串燒個價錢真系好抵 堂食六十蚊一個意粉其他地方真系好難搵佢用既味道都好特別薰衣草味 其他地方好少見吾系好濃果啲 系愈食花香慢慢浸出泥果種特別推介燒菠蘿 & 爆汁墨魚嘴燒菠蘿系會跟埋梅子粉酸味同菠蘿既甜味好夾Balance番 估佢吾到另外個墨魚嘴 真系爆汁嫁雖然鋪仔細細 估吾到佢甘多驚喜繼續努力
疫情下 女人街一帶都冷清好多

• 薰衣草大蝦意大利粉
  • 燒菠蘿
  • 爆汁墨魚嘴
2021-01-16 440 瀏覽
晚上,限聚令下嘅旺角街頭,惜日的「鬧市」風光不再,而位於橫街窄巷嘅小店更顯得寂寥。晚上收工之後,偶然行到山東街附近嘅橫街,意外發現呢一間令人眼前一亮嘅小店,二話不說,即時幫襯。員工超貼心,可能無咩生意,佢見到我想order即時主動比咗優惠我,並且好真誠咁為我介紹餐廳嘅食物。講返啲嘢食先,因為無得堂食,所以我係外賣返去食嘅。1)金菇肥牛茶漬飯 外賣會將茶、飯同主食分開,所以返到屋企應該對食物質素無太大影響。茶漬飯味道非常清新,唔會太淡口,飯嘅口感都好有咬口,唯一美中不足係茶漬有啲唔夠,令到個飯好快吸哂啲汁,食到後期有少少乾。金菇肥牛就水準之上,唔會太乾身,食落juice 👍🏻⭕️ 評分 : 3.5 / 52)五花烏龍茶 (我唔記得叫咩名,餐牌上搵唔到)飲完一口會有回甘,解膩👍🏻👍🏻 作為飯後茶係好出色!⭕️評分:4 / 5最後希望大家呢段時間幫襯多啲小店,一齊捱過呢個寒冬。

講返啲嘢食先,因為無得堂食,所以我係外賣返去食嘅。

1)金菇肥牛茶漬飯

⭕️ 評分 : 3.5 / 5

2)五花烏龍茶 (我唔記得叫咩名,餐牌上搵唔到)

飲完一口會有回甘,解膩👍🏻👍🏻 作為飯後茶係好出色!

⭕️評分:4 / 5

最後希望大家呢段時間幫襯多啲小店,一齊捱過呢個寒冬。
金菇肥牛茶漬飯
2021-01-15
金菇肥牛茶漬飯
2021-01-05 301 瀏覽
嗰日行過女人街,啲鐵棚檔口全部拆晒咁濟,比我見到一間新開嘅舖頭仔就走入去試,點知有驚喜🤪洋甘菊薰衣草蜜糖花茶🌼本身自己都好鍾意洋甘菊嗰陣回甘味,所以諗都冇諗就點左呢個試。 佢洋甘菊嘅味道啱啱好,甘得來唔會苦澀,然後再配埋個薰衣草味嘅蜜糖,超級夾😍 老細話啲薰衣草蜜糖係自己調出嚟,自家製的👍👍👍聽完之後即刻就咁試下嗰薰衣草蜜糖,haha 真係唔同啲㗎啵😝 淡淡的香味。老實講,我有問老細點解唔加香薰精油等啲味再濃啲啲,佢話特登唔加,想全天然✨✨同埋太濃會搶過洋甘菊清新嘅味道。豬軟骨茶漬飯🐷呢個不得不讚,嗰幾舊蓮藕真係好好味,爽口又入味,咁我又再撩吓老細講嘢啦🙊問佢啲蓮藕係咪入貨返嚟,好有日本風味。點知原來係自己每日慢煮,等啲蓮藕入味😯唯一缺點就係,紫菜多番少少就好喇🤫🤫總括嚟講,出旺角絕對會再去,試埋樽裝嗰啲花茶🌼🌼😛

洋甘菊薰衣草蜜糖花茶

洋甘菊薰衣草蜜糖花茶🌼

同埋太濃會搶過洋甘菊清新嘅味道。

豬軟骨茶漬飯🐷

問佢啲蓮藕係咪入貨返嚟,好有日本風味。
點知原來係自己每日慢煮,等啲蓮藕入味😯

唯一缺點就係,紫菜多番少少就好喇🤫🤫

總括嚟講,出旺角絕對會再去,試埋樽裝嗰啲花茶🌼🌼😛
外賣自取
洋甘菊薰衣草蜜糖花茶
2021-01-04 227 瀏覽
無意中發現依間花樣工房,雖然唔大,但裝修就十分亮眼,吸引我。我點左一份燒汁雜菌雞肉意大利麵($46)正!味道一流!不過如果份量多啲就更好。另外仲點左個冷泡烏龍茶($22)本身我就喜歡冷泡茶,健康丫嘛!友人就點左香辣蝦意大利麵($56)辣度啱啱好,啲蝦又大隻,忍唔住偷左一隻食,不過都係份量多啲就冇得頂!飲品方面,友人就點左芙蓉花酸甜蘋果茶($22)估唔到系女人街有間咁正嘅店佢以花茶同冷泡做賣對我哋依啲追求健康嘅人黎講啱晒老闆之後會有更多味道推出下次一定要再嚟!

我點左一份燒汁雜菌雞肉意大利麵($46)
正!味道一流!
不過如果份量多啲就更好。

另外仲點左個冷泡烏龍茶($22)
本身我就喜歡冷泡茶,
健康丫嘛!

友人就點左香辣蝦意大利麵($56)
辣度啱啱好,啲蝦又大隻,
忍唔住偷左一隻食,
不過都係份量多啲就冇得頂!

飲品方面,友人就點左芙蓉花酸甜蘋果茶($22)

估唔到系女人街有間咁正嘅店
佢以花茶同冷泡做賣
對我哋依啲追求健康嘅人黎講啱晒
老闆之後會有更多味道推出
下次一定要再嚟!
燒汁雜菌雞肉意粉
香辣蝦意大利麵
芙蓉花酸甜蘋果茶
燒汁雜菌雞肉意粉
香辣蝦意大利麵
芙蓉花酸甜蘋果茶
由於本人在朗豪坊附近工作,旺角不嬲都係美食嘅天堂,長期我都會留意有冇乜嘢特色小店(你知啦食飯諗食咩係好困難嘅一件事😅)因朋友的介紹,喺旺角通菜街(女人街)開咗一間花茶及日式串燒店「花樣工房」,今日專程去試吓!地方雖然唔係好大 只有六個堂食位,但環境氣氛OK,好有Cafe嘅感覺(可以過一個休閒嘅下晝)講到食物:價錢平民但質素中上👍🏼👍🏼,今日叫了他們的招牌意粉及日式串燒(都係$100左右),意粉有西餐廳嘅級數,軟硬適中口感良好,醬汁亦是總廚親自調製,配合香港人口味 連我唔食得辣嘅食香辣蝦意粉都覺得美味,而且牛油味香濃。串燒值得一提嘅就係佢哋有個叫做「薰衣草牛油醬」,好味程度基本上可以直接比五粒星臨走買多一樽冷泡茶,冷泡茶順滑可口又無糖,啱晒我啲想減肥人士(我覺得需要改善嘅地方係飲品種類可以再多啲)會再次幫襯
會再次幫襯
2020-12-31