在限聚令下,大家都避免不必要的娛樂和聚會。難得近日疫情有所改善,於是找個機會,跟久未見面的朋友們聚餐。而有甚麼比起吃自助餐更讓人盡興?今次我們和朋友相約到帝京酒店的花月庭吃自助晚餐,以瀛「脆」樂滿 Fun 為主題,主打日式美饌,更有雀巢 Kit Kat 朱古力主題甜品區,為晚餐開心助慶。為了保障食客健康,進餐廳前要先量度體溫,餐廳亦會提供消毒搓手液供客人使用。而每一桌限坐八個人,並設有隔板。對食客而言,最大的影響應該是提取食物時須佩戴口罩吧。而餐廳很細心,為每位客人準備了紙袋,作為暫放口罩之用。雖然會有些許不便,但為了食得安全放心,也是值得的。餐廳的大堂有一個畫上香港夜景的紫色背幕,背幕前方是一輛吸睛的 Kit Kat 巴士。成為打卡熱點。而取餐區的中央,是以 Kit Kat 朱古力為主題的甜品區。是今次自助餐的一大賣點。不過,甜品還是留到最後。作為前菜,沙律區的廿四個月西班牙風乾火腿值得推薦。而芝士的選擇比之前更豐富。重點攻略的部分,自然少不了刺身和冰鎮海鮮。雖然短期內沒法去日本旅行,但吃吃刺身,也算可以彌補那份對旅行的懷念。有三文魚、馬刀貝、八爪魚、油甘魚、鯛魚、吞拿魚等。冰鎮海鮮

冰鎮海鮮選擇也不少。即開生蠔的檔位長期排滿了人,還有美國同法國兩款蠔選擇。啖啖肉的松葉蟹腳以及龍蝦鉗也很受歡迎。熟海蝦、藍青口、翡翠螺等,整體也很不俗。

另一邊廂,熟海鮮亦絕不失禮。薑蔥炒龍蝦鉗可說是令人驚喜,炒得非常入味,而蟹肉飽滿又滑溜。而且殼已經敲開,拆肉毫無難度。不試絕對會是損失。

而牛油芝士火炙龍蝦也是邪惡之選。在彈牙加拿大龍蝦肉上,鋪上以牛油與芝士調製的金黃醬汁,經過火炙後,非常惹味!

排完龍蝦,記得到旁邊的檔子取一份香煎鴨肝配蘋果蓉醬。微脆的鴨肝帶著一份不俗的油香,不乾身。以無限任食的自助餐來說,已是及格有餘。

烤肉區有多款肉類輪流推出,當晚所見最少有燒肉眼和羊鞍。肉色紅粉的羊鞍肉質幾嫩,帶點羶香。燒肉眼的水準是及格的,但感覺肉質老了點。而且當晚在爐端燒區有高質的澳洲 M5 和牛,所以被比下去了。

爐端燒的種類頗豐富,有烤雞腿、雞軟骨、燒鯖魚、秋葵、照燒雞翼、肉丸子等等。但一定不能不吃的是澳洲 M5 和牛 D-Rump。選用牛後腰脊的部位,肉質柔軟、彈牙,又有豐富肉汁。水準有驚喜!

壓軸推介星期一至四自助晚餐限定的明太子帆立貝北海燒。每位客人限取一份。選用北海道噴火灣特產帆立貝,份量十足的同時,嫩滑鮮甜又彈牙。而以博多明太子製成的醬汁,香濃惹味,是畫龍點睛。

經過幾輪戰鬥之後,終於來到每次自助餐的壓軸環節:甜品。而今期甜品的焦點,當然落在多款雀巢 Kit Kat 朱古力主題甜品身上。

最吸引目光的,要數 Kit Kat 朱古力條造型的 66% Alpaco 朱古力松露蛋糕,內裡是松露軟心、榛子曲奇、海綿蛋糕三層夾心,層次豐富,朱古力味濃而不膩。

鋼琴造型的 朱古力草莓忌廉蛋糕 亦很受在場客人歡迎。蛋糕是草莓忌廉味,鍵盤則是曲奇忌廉和黑朱古力味的 Kit Kat 朱古力。

巴西莓朱古力慕絲 的面層,堆疊了不同口味的馬卡龍和 Kit Kat 朱古力。賣相和味道都非常吸引。

如果怕膩,不妨試試被朱古力條包圍的 紅桑子朱古力蛋糕 。

其他期間限定主題甜品,還包括香橙紙杯蛋糕、芒果朱古力千層酥、抹茶柚子白朱古力撻、紅寶石草莓慕絲蛋糕等。各有特色和亮點。

當然,我們每次來花月庭,都不忘吃一杯滿滿的 Mövenpick 雪糕,共有八款口味選擇。

價格方面,自助晚餐成人每位 HK$ 548 起(兩小時)。經 OpenRice 預訂的話,更有超值優惠。訂枱前記得 Check Check。
1K
2020-06-10 12117 瀏覽
自助餐迷應該等左好耐,自疫情開始,個個都話好耐冇食過自助餐,疫情開始緩和,好多自助餐都已經回歸咗,其中大受歡迎嘅花月庭亦都番左黎啦。花月庭成日都有好多唔同嘅主題,每次都好令人深刻,今次都唔例外。唔知呢度有幾多喺雀巢® KIT KAT®迷,通常好少以朱古力來做自助餐主題,下午茶用朱古力做主題你一定見得多,但自助餐真係提起我無限興趣和想像,不如帶大家睇下有乜好食啦。前排寫海洋公園自助餐,網友即刻問有冇即開生蠔,如果你都係生蠔嘅愛好者呢度絕對啱你,即點即開夠新鮮,而且都幾大隻, 雀巢® KIT KAT®主題外,一定不能錯過又可以令你滿意嘅,一定係生蠔。而呢度嘅海鮮陣容絕對冇令人失望,同樣係食番高質素嘅多種不同海鮮,由於今次想主打講新菜式,今次唔講凍海鮮了。當然也不能錯過這裏的刺身,煙三文魚,壽司也不錯,但當然要留位,就食刺身算啦。講番特別今次先有嘅菜式,滋賀縣去過一次,都唔知呢度嘅米原來好出名,松葉蟹膏雜炊用上日本米為主題,係你面前用龍蝦湯混合松葉蟹膏做一個雜炊 ,仲要加上好多好正嘅海鮮例如帶子、龍躉、大蝦同埋松葉蟹肉,點解要講咁多因為如果見到個賣相你就咁食可能會Miss,因為個樣睇完,你以

講番特別今次先有嘅菜式,滋賀縣去過一次,都唔知呢度嘅米原來好出名,松葉蟹膏雜炊用上日本米為主題,係你面前用龍蝦湯混合松葉蟹膏做一個雜炊 ,仲要加上好多好正嘅海鮮例如帶子、龍躉、大蝦同埋松葉蟹肉,點解要講咁多因為如果見到個賣相你就咁食可能會Miss,因為個樣睇完,你以為係普通料,但實在足料又好食。

爐端燒係呢度嘅出名之作,火炙龍蝦其實每次嚟到都必食,加拿大嘅龍蝦當然爽甜又彈牙,加上牛油和芝士同火焰拼湊出的醬汁交響樂,冇人會抗拒。

可能你以為 KIT KAT®一定主要係食甜品多但係呢度竟然有一個用朱古力元素入撰嘅美食,就係谷咕牛肋條。將牛筋條加入雜菜同秘製醬汁煮到腍哂之後,再加谷咕粉,吃下去即刻會有可可香味,個醬汁非常特別,基本上即刻會想用嚟撈飯食,我用上海南雞飯嘅飯返嚟撈,感覺更有趣。

星期一到四嘅晚上每位更額外附送一盒明太子帆立貝北海燒,又係勁大隻嘅份量,又有好開胃嘅明太子汁,可惜,每位只得一隻。

最後,熟食方面另外一個最特別嘅一定係以澳洲M5和牛為主角嘅板燒澳洲M5和牛D-Rump,用上牛嘅腰脊部位,脂肪比例冇咁高,又係即叫即煎,肉汁滿滿,睇住師傅煎已經吞晒口水。

講熟食,當然還有鴨肝多士,係回本之作。

其實還有好多熟食也不錯,例如即場煮嘅烏冬,粉絲蜆,雲吞雞,片皮鴨,燒雞等等,只怕你冇位不到。

相信甜品係朱古力迷最愛之作,限定雀巢® KIT KAT®主題甜品區,各款蛋糕造型玩味十足,美味又可愛,最緊要夠趣又夠脆。

全部都好靚好有特色,特別係 KIT KAT®造型,見到點會唔興奮。

搶鏡的巴西莓朱古力慕絲愛情用上朱古力忌廉加上戚風蛋糕,中間再給藍莓同巴西莓慕絲味道,甜甜地又酸酸地,開胃。

呢個巨型 KIT KAT®朱古力條,總共大約17吋長,係最巨型最有玩味之作,以芙娜(Valrhona)的66% Alpaco朱古力為軸心,蛋糕加上朱古力松露軟心,榛子曲奇脆夾心加海棉蛋糕,吃下去鬆軟同香脆兩層口味無間斷為你送上。

其他的朱古力草莓忌廉蛋糕 、紅桑子朱古力蛋糕 、芒果朱古力千層酥、紅寶石草莓慕絲蛋糕、抹茶柚子白朱古力撻、香橙紙杯蛋糕,全部都美不勝收,爭妍鬥麗,愛甜品嘅一定可以食得好愉快。

所有愛自助餐嘅朋友,如果你餓左好耐自助餐,以呢個為序幕絕對不錯,供應期到七月底,想食就快啲訂位啦。

花月庭
旺角太子道西193號帝京酒店2樓
2020-05-25
2020-05-31 7844 瀏覽
疫情下的經濟、民生活動雖不至全面叫停,實行Home Office或輪流返工的模式也為數不少,限聚令下市況更形凋零;放寬至八人後大家都急不及待呼朋引伴,呆在家的日子也總算可暫告一段落!當然,進一步要出埠又是更遙遠的事,唯有先以味道解一解寂寞的「旅人心」罷!在日本,你總會發現不同口味的「KIT KAT」,有些口味甚至令人意想不到;而且不同地域或時令均有其各自的特色及主題,所以Kit Kat 也是最能帶出東洋風味的其中一款手信。今次花月庭和Kit Kat聯成的《瀛「脆」樂滿Fun》自助餐,在不能出走的日子,一於帶著食咗當去咗的心態,聊以慰籍思鄕的心!每到食肆,總要被「槍」指頭,感覺總是怪怪的;而這裡則使用熱像感應鏡頭,只須在鏡頭面前走過,螢幕上便會顯示各人的溫度,感覺自然良好得多。為自身及他人的健康著想,在提取食物時;記得先佩戴口罩呀!自助餐的收費為星期日至四及公眾假期成人$628 小童$418 長者$488,星期五、六及公眾假期前夕成人$668 小童$448 長者$508。另設兩小時分段收費,成人$548小童$358。供應期由即日起至7月31日。想吃得精、吃得抵,當然要打開精明眼 -

為自身及他人的健康著想,在提取食物時;記得先佩戴口罩呀!

想吃得精、吃得抵,當然要打開精明眼 - 逢星期日至四及公眾假期,只須在晚上六時至九時三十分內;選擇其中連續兩個小時,再經Openrice網上預約訂座,更可享低至$398一位的優惠。

據當晚所見,雖是平日、也是全場爆滿,可能困得太久;大家都要作出狠狠的「報復」吧?想試,就真係要盡早訂位啦!

除了刺身、生蠔、凍海鮮、牛油芝士火炙龍蝦、爐端燒等等外,今次的特色菜有:松葉蟹海龍皇雜炊、香煎鴨肝配蘋果蓉醬、明太子帆立貝北海道燒、燒羊架、24個月西班牙風乾火腿、關東煮、谷咕牛肋條、板燒澳洲M5和牛D-Rump 及 KIT KAT®主題甜品區,各款造型獨特的蛋糕不僅令人眼前一亮,更是好味又趣緻。

松葉蟹海龍皇雜炊~
星級陣容:龍躉、帶子、大蝦及手拆松葉蟹肉,米種更是來自滋賀縣的晴岡米;粥底軟棉、滋味鮮甜,首推必吃之一!

香煎鴨肝配蘋果蓉醬~
鴨肝外酥內滑兼juicy,烘多士吸收了濃郁的油脂後,滋味更好;以酸酸甜甜的蘋果醬減低了油膩感,吃著更覺清新;忍不住連吃兩大件才滿足。

明太子帆立貝北海道燒~
Super Giant的帆立貝厚實甜美,配辛辣惹味的明太子和香滑薯蓉,真係超好味!惠顧星期一至四全時段自助晚餐的客人便可獲贈乙客,不要走寶呀!

燒羊架~
熟成度剛好,肉質嫩而多汁, 微羶中帶少許香草味,不錯;但推出的時間比較晚,記得留肚。

24個月西班牙風乾火腿~
油香滿溢的火腿配清甜的哈密瓜從來都是絕配、甜鹹相抵;又一必吃美食。

關東煮~
傳統的日本庶民料理,只要準備好湯底,加入喜吃的食品煮至入味便可。自己尤喜大根、玉子及蒟蒻絲,再飽也要一試。

谷咕牛肋條 及 板燒澳洲 M5 和牛D-Rump,雖然不知其味,但見友人吃得津津有味兼要encore;水準應當不錯吧?

KIT KAT 主題甜品區 - 造型獨特富創意,有些更是玩味十足,例如蛋糕面放滿各式朱古力條及馬卡龍的巴西莓朱古力慕絲蛋糕、以66%  Alpaco 朱古力製作成香濃而不膩的巨型KIT KAT® 朱古力條、香甜美味的紅色鋼琴,認真攪鬼。

更有多款迷你又有趣的甜品,如抹茶柚子白朱古力撻、芒果朱古力千層酥及香橙紙杯蛋糕及紅寶石草莓慕絲蛋糕,賣相精美、呃Like一流。

最尾當然是以 MÖVENPICK® 雪糕及鮮甜的生果作圓滿的收結了。

花月庭
地址: 旺角太子道西193號帝京酒店2樓
電話: 26226154
2020-05-30 6398 瀏覽
幾個月冇見班老友記係時候約佢哋出嚟見吓見,咁啱喱排有返真嘅自助餐一於就去食buffet啦!揀咗最多嘢食嘅花月庭任食兩粒鐘每人都係398蚊,有生蠔、刺身、龍蝦仲有鬼死咁多其它嘢食甜品係KitKat主題,個個都揾到啱嘢食唔使諗食乜咁頭痛。 一入到揾食區見到師傅切緊脆卜卜嘅燒腩肉,乜都唔使講整番幾件食先啦真係好鬼香脆。 原來喱個位會輪流出其它烤肉好似我鍾意嘅牛肉、豬手同埋羊架都有。 向右行見到有老婆大人最like嘅西班牙風乾火腿仲係24個月添,跟住仲有啲前菜同埋芝士咁! 凍海鮮都有好幾款翡翠螺、雪花蟹爪、藍青口、龍蝦鉗、新西蘭青口海蝦都好新鮮喎! 隔離有沙律吧鍾意清清哋嘅朋友可以自己溝到啱心水為止。 刺身則有7款揀三文魚、鯛魚、吞拿魚、油甘魚、魷魚、八爪魚仲有馬刀貝,您又鍾意食邉樣? 生蠔係美國貨即開即食夠乾凈企理,今晚起碼砌返半打先收口! 隔離有長長嘅熱食枱位置,先有吉列炸雞、味噌吉列豬扒、吉列雜菜,跟住仲有爐端燒嗰個板燒澳洲M5和牛後腰脊肉引到我呢! 然後係一輪中西熱食,最特别又吸引我嘅係谷咕燴牛肋條,究竟朱古力加牛係咩味呢? 長龍食物一定係任食嘅牛油

隔離有沙律吧鍾意清清哋嘅朋友可以自己溝到啱心水為止。

生蠔係美國貨即開即食夠乾凈企理,今晚起碼砌返半打先收口!

長龍食物一定係任食嘅牛油芝士汁火炙龍蝦同埋香煎鴨肝配蘋果蓉醬啦,兩樣都好味要排多幾轉先得。

跟住仲有印度咖喱同埋日式嘅關東煮同烏冬。

繼續行有老婆大人至鍾意食嘅海南雞飯、薑蔥沙巴龍躉煲、松葉蟹膏雜炊、南瓜忌廉湯、姬松茸甘筍唐排湯仲有麵包同素菜。

飲品係自助形式放咗凍水、紅茶、咖啡機同氣水機,實行自己飮品自己攪掂。

甜品枱生果、雪糕、中西甜點就梗係有啦!不過最正就梗係有靚又抵死嘅KitKat甜品啦!

睇嘢食睇到個肚都打鼓快快手攞嘢食開餐喇喂!

整杯橙汁後先嘆海南雞同豬手,兩樣都唔錯可以返兜。

不過燒牛肉仲正粉嫩嘅肉色好吸引,食落香又淋加埋肉汁食一流。

喺星期一至四嚟食仲有明太子帆立貝北海燒一隻送,大大隻嘅帆立貝好新鮮個醬好香,連帶下面啲薯蓉都好鬼正。

之後整件爆膽固醇香煎鴨肝今夜無悔哈哈哈哈哈!

24個月的西班牙風乾火腿係老婆大人嘅至愛我梗係要拎一大碟貢獻比佢啦!

生蠔漲卜卜好肥美,男人嘛就食多幾隻補補身啦嘿!!

凍海鮮都夠新鮮不過懶得剝殼,好彩有個體貼嘅老婆剝晒殼比我嘆抵我錫晒佢!

刺身我不嬲都幾重視喱道嘅好靚好新鮮我都食咗唔少!

熱食我就最鍾意下面喱兩樣牛,呢個板燒澳洲M5和牛後腰脊肉又香又淋好鬼正。

喱個谷咕燴牛肋條就夠晒特别真係從來都冇試過朱古力煮嘅牛肉,估唔到又幾鬼夾味喎值得試呀。

甜品我唔算太好不過老婆大人鍾意食我梗係捨命陪老婆啦,嗰件芒果朱古力千層酥唔會好甜但又好鬆脆真係幾好味。

花月庭  La Scala                                                                                     電話號碼:26226154

地址:旺角太子道西193號帝京酒店2樓
2020-05-21
究竟有多久沒有吃過真正的自助餐數數手指原來已經4個多月了!終於在這夜解禁到花月庭跟久未見面的好友相聚一夜兼大擦一頓! 花月庭剛復推出了真自助餐!取名瀛脆樂滿Fun以KitKat作甜品主題配豐富精彩的美食,收費為星期日至四及公眾假期成人$628 小童$418  長者$488,星期五、六及公眾假期前夕成人$668 小童$448  長者$508,更另設兩小時分段場收費為成人$548小童$358,供應期由即日起至7月31日。 大家也在擔心衛生問題了吧!餐廳把關得不錯入內前要量度體溫,客人如到自助餐桌拿取食物必須佩戴口罩,場內亦有不糾察人員提醒客人注意佩戴口罩,食品亦用上透明蓋放好,而飲品區依舊以自助形式供應,當中包括有新鮮檸檬片、冷熱紅茶、水、自助咖啡機及汽水機,大家可以暢快的自斟自飲。 而甜品區則以期間限定雀巢® KIT KAT®作主題,供應一系列以KIT KAT炮製的精美甜品玩味十足!當中以約17吋長巨型雀巢® KIT KAT®朱古力條造型的66% Alpaco朱古力松露蛋糕最為吸睛! 另外鮮艷悅目的紅色鋼琴朱古力草莓忌廉蛋糕亦是超Like之選,黑白鍵正是由曲奇忌廉及黑朱古力味

另外鮮艷悅目的紅色鋼琴朱古力草莓忌廉蛋糕亦是超Like之選,黑白鍵正是由曲奇忌廉及黑朱古力味的雀巢® KIT KAT®朱古力疊砌已成好精緻。
還有紅桑子朱古力蛋糕內裡盡是紅桑子慕絲包裹著海綿蛋糕,並以曲奇忌廉及黑朱古力味的雀巢® KIT KAT®朱古力圍邊,充份表現出主題特色的味道!
最後還有芒果朱古力千層酥、香橙紙杯蛋糕、紅寶石草莓慕絲蛋糕、綠茶柚子白朱古力撻、巴西莓朱古力慕絲等美味甜點。
轉角的是焗牛油麵包布甸、葡式蛋撻、老婆餅及雞蛋仔很有地道港式的風味。
生果則有哈密瓜、西瓜和我至愛吃的菠蘿太合我心水了!
雪糕是Movenpick的出品還有8款口味那麼多!當中薄荷朱古力更是我心水的口的味正啊!另外還有原味的乳酪雪糕可供選擇。

木桶內的是嫩滑豆腐花和滑溜的仙草,還有甜品櫃內超多款式的小甜點,甜品控絕對足夠您滿足到爆燈!

熱食桌上有鹹味軟包和法包兩款供應,放入焗爐翻熱塗上牛油吃總是誘人!
有麵包自不然想起餐湯!這夜有南瓜忌廉湯和姬松茸甘筍唐排湯,中西合璧老少咸宜。
旁邊的是松葉蟹膏雜炊、薑蔥沙巴龍躉煲、蜜汁叉燒和沙律醬燒一字骨。

當然還有我最掛念帝京的祕製海南雞飯,須然轉了放自助檯上但也不失美味!

想清爽又怕吃沙律凍冰冰!那可品嚐濃魚湯魚腐浸時蔬清爽冇負擔!
繼續往前走有日式烏冬配鰹魚湯和關東煮,喜歡的也可混合來品嚐唷!

印度美食之中這夜有印度咖喱羊和雜菜果仁咖喱,喜歡重口味的朋友別錯過啊!

之後是勁受歡迎的牛油芝士汁火炙龍蝦和香煎鴨肝配蘋果蓉醬,吃多幾轉回本就話咁易啦!
其餘的熱葷還有川味豬手、櫻花蝦炒飯、谷咕燴牛肋條、香煎比目魚、迷迭香燒檸檬春雞、意式芝士忌廉蜆肉長通粉等選擇超多!

接力還有惹味的爐端燒打頭陣有粉嫩誘人的板燒澳洲M5和牛後腰脊肉、豚腩肉、鹽燒油甘魚鮫、雞肉大蔥及椎茸,最後還香口的有吉列炸雞、味噌吉列豬扒、吉列雜菜。

而受歡迎的即開生蠔依舊供應著,這夜有美國生蠔奉客新鮮即開當然成為大排長龍之項目吧!

刺身則有7款可選包括有三文魚、鯛魚、吞拿魚、油甘魚、魷魚、八爪魚及馬刀貝。

壽司卷物也有多款輪流供應如加洲卷、野菜穴子壽司、明太子火炙海老壽司、火炙三文魚壽司等等!
沿著長長的Buffet Line轉角則擺放了多款前菜及沙律菜,自己喜歡怎樣Mix & Match也可。

冰鎮海鮮亦有不少選擇包括有藍青口、雪花蟹爪、加拿大翡翠螺、龍蝦鉗、新西蘭青口及海蝦,真係睇到我食指大動啊~

另邊廂的前菜及芝士專區供應著各式芝士、長通粉沙律、蒜泥白肉、意式肉腸、刁草三文魚及谷巴火腿,另外還有更正的24個月的西班牙風乾火腿呢!

最後的烤肉專區全晚會輪流供應燒豬腩肉、燒豬手、燒牛肉及羊架,全部質素也十分出色食肉獸的您真的別錯過耶!

介紹完畢當然是大快朵頤的時候!各自取來喜歡的食物再開心Share是我們的習慣,很久沒嘗這快樂感覺了這夜來得特別感觸!
有無限暢飲我這夜足足喝了三杯無糖凍檸檬茶,冰紅茶質素比很多茶記的還要好呢!

先來吃碟沙律前菜和生果這慣例改不掉,風乾火腿配菠蘿這組合對我來說永遠也是No1之選。

芝士拼盤好豐富呀補鈣必吃,那蜜餞杏甫和菠蘿也非常的甜蜜嗜甜的您要嚐嚐哦!

到嘆美國肥美的即開生蠔個子十分飽滿亦十分新鮮,加檸檬汁最是我的菜!

富光澤的各款刺身質素相當不俗,尤以肥美的三文魚腩最為吸引我吃了不少呢!

壽司方面我則推介明太子火炙海老壽司,吃下香口爽甜好味道大家見到咪走寶喔!
冰鎮海鮮中以鮮甜又Juicy的雪花蟹爪就最受歡迎,當然因為加上有我做剝殼專員而變得更受歡迎啦!

吃過凍食後來一碗足料的松葉蟹膏雜炊暖暖胃就最合適,以日式龍蝦湯混合松葉蟹膏炮製雜炊,還加入了龍躉、帶子、大蝦及手拆松葉蟹肉,真材實料味道鮮甜叫人吃得很滿足。

凡惠顧星期一至四全時段自助晚餐每位客人可額外獲贈明太子帆立貝北海燒乙客,選用北海道噴火灣特產帆立貝個子超級珍寶,配以明太子醬焗製而成吃下去味道鮮甜又惹味,墊底的薯蓉也味道非凡怎滿足也要品嚐。

香煎鴨肝配蘋果醬賣相金黃外脆內軟入口即化,邪惡但味美很真的難抗拒忍不住啪了一件嘿嘿!

燒豬腩肉和燒豬手都是我心水之選,前者皮脆肉香後者甘香豐腴巧巧味喔!

主食當然要重溫帝京的祕製海南雞飯,油潤的海南雞飯配三色醬吃依然是絕配!

我還自組了一碗日式烏冬X關東煮跟大家一起分享,那入味的大根當然成為我的囊中物啦!

吃飽飽就到甜品時間嚕!忍不住跟大版Kit Kat合照一幀先,每逢遇上大版或迷你版的東東也感份外吸引!
先來4球Movenpick雪糕以慰藉甜牙齒!加多一隻葡撻和4粒雞蛋仔和車爸爸分享剛剛好!

66% Alpaco朱古力松露蛋糕味道香濃甜美,芒果朱古力千層酥香脆可口,而紅寶石草莓慕絲蛋糕則酸香中帶甜蜜滋味,三款也味道不俗各有捧場客!
還有嫩滑豆腐花吃罷真的滿足到一個點啊,快樂的一夜又過去期待再跟大家相聚!
2020-09-11 0 瀏覽
好奈冇食自助餐,這餐廳曾經都食過都ok,今天突然想食buffet 就book咗,好可惜食物不夠新鮮也不太多種類,味道一般比想像中落差很大。兩人约900元食兩小時倒不如去食個靚中餐。
。兩人约900元食兩小時倒不如去食個靚中餐。
2020-09-11
2020-07-06 810 瀏覽
帝京酒店 - 花月庭做緊夏日「芒芒」嘅下午茶自助餐,但只做星期六同日。今日星期一同朋友聚會,酒店職員打嚟確認座位時,已通知我哋只有普通甜品嘅下午茶,連加一都只係$168,我哋都覺得可以試吓😃😍😍 所以都出乎意料之外嘅好,有簡單壽司,冷烏冬,又有少少鹹點 (飯、粉、炸雞件、三文治... )最開心係連本嚟只做星期六日嘅台灣愛文芒嘅甜品都有👍🏻👍🏻 另有抹茶乳酪雪糕, 自製 pancake ... 飲品檸檬茶、檸檬水都可以任飲,3-5pm 2小時舒舒服服下午茶真係唔錯 💖夏日芒芒 由即日起至 2020年8月2日🗓

夏日芒芒 由即日起至 2020年8月2日🗓
2020-07-03 957 瀏覽
$200頭已經食到的酒店自助餐,真心抵食。如果係長者去,$195就已經食到。所以我同老婆去到的時候,我哋都發現到有好多公公婆婆。雖然有少少逼,但始終都係酒店,所以坐得都好舒服。食物款式勁多,多到食唔晒。有刺身,凍海鮮,熟食,甜品等。以咁嘅價錢,食物質素合格的,最啱同爸爸媽媽及細胃人仕去食。食少左都覺得浪費。我個人最鍾意食三文魚刺身,厚切牛扒,Movenpick雪糕,叉燒及海南雞。下次我約埋爸爸媽媽一齊去食餐勁嘅。PS: 豬腳薑真係好多人排,要食的話最少要排15分鐘!

下次我約埋爸爸媽媽一齊去食餐勁嘅。

PS: 豬腳薑真係好多人排,要食的話最少要排15分鐘!

厚切牛扒
生牛河
珍珠雞及海南雞
剌身
2020-07-02 765 瀏覽
好耐無食自助餐,見近排好多優惠, 勾起條癮 最後老公選左呢間,一於去試下。 一到埗發現排緊隊入場,比想像中多人場內座位非常多, 而且多長者, 後來先知長者食勁平, 唔使200蚊埋單。食物種類多,但是款式一般, 沒有什麼貴價的供選擇。 刺身算新鮮。 冷盤的蝦及青口一般。 也有海南雞、豬腳薑等等食。 飲品選擇少,基本上得咖啡茶同水飲。 甜品的選擇較多, 當中斑蘭蛋糕及雪糕較好食,雪糕是movepick 本身都有咁上下質素.我忍唔住食左2轉。 埋單lunch buffet是$228一人,都幾抵。