2017-09-30
南朗山道街市呢間泰國菜晚市都座滿,我地一行6人剛好有位,遲多少少都要等。地點:地點一出地鐵站對住就係,一啲都唔難搵,走時搭番地鐵又方便,餐廳在2樓。環境: 當然係街市嘅格局,預左都逼嘅,不過職員態度都幾好,主動示意你可以邊度擺袋食物:枱枱都見到食唔同野,賣相平實不華,不過味道都唔錯!椰青:1 人1個!!!大部份人話好清甜,椰子肉可以刮埋黎食,好味。烤烏頭魚: 呢個我最鍾意,有驚喜好味道!烤得很有風味又剛剛好,揭開塊魚皮,肉質滑溜,我地成碟清哂,魚皮燒得卜卜脆,唔怕太咸同有些濃的話,可以篤少少黎試下!泰式咖喱炒青口:見到人地食咖喱蟹個汁好得,諗住少少地叫個青口黎試下,估唔到個汁都好好味,驚喜一間小店都有呢個質素嘅味道,椰香十足,配入泰國香料,勁惹味,咖喱汁稠濃掛汁在每隻青口上,蛋汁香味,配飯或蒜蓉包好好味!蝦醬炒芥蘭: 佢嘅蝦醬好似帶有咸魚香,可能泰式蝦醬唔同些!?不過又一餸飯之作,炒得有鑊氣又好味。鐵板蠔仔蛋:中規中舉菜式,蠔仔粒粒飽滿分明,味道OK泰式金邊粉:我無食到,但朋友話味道偏甜。。。一般ORDER RICE SHARE, 每人賣單$110,夜晚呢個價錢再有椰青,算好抵了!鮮椰
食物:枱枱都見到食唔同野,賣相平實不華,不過味道都唔錯!
鐵板蠔仔蛋:中規中舉菜式,蠔仔粒粒飽滿分明,味道OK
泰式金邊粉:我無食到,但朋友話味道偏甜。。。一般
鮮椰青,勁鮮甜
燒烏頭魚