2023-07-28 399 瀏覽
每次去Cheesecake Factory ,我都會食返件芝士蛋糕。而呢度嘅7吋芝士蛋糕都好適合用作慶祝不同場合➕一大班人一齊分享。今次訂咗個7吋無敵紅絲絨芝士蛋糕真係啱晒多人聚會一齊食,紅絲絨蛋糕與芝士蛋糕層層相間,外層係忌廉芝士糖霜➕白朱古力,芝士配上紅絲絨蛋糕既棉滑又香甜😋🔺7吋蛋糕沒有預先分切,適合用作慶祝生日(10吋蛋糕則已預先分切成12件)🔺朱古力牌($28)可寫祝福字句;蠟燭因應要求可免費提供。

🔺朱古力牌($28)可寫祝福字句;蠟燭因應要求可免費提供。
2023-07-25 455 瀏覽
適逢朋友仔生日,肥妹就買左朋友仔最愛食Cheesecake 慶祝生日🎂而一提起Cheesecake就第一時間諗起The Cheesecake Factory 而7月30係Cheesecake Day,The Cheesecake Factory 仲推出限定優惠添!✾ Oreo®️奥利奥非凡夢想芝士蛋糕拎上手就Feel到重量,份量十足好適合同朋友家人開心Share切開時層次分明,層層不同內餡蛋糕面層係朱古力糖霜同Oreo曲奇慕絲香濃幼滑芝士蛋糕中有一個個Oreo 曲奇而餅底係朱古力蛋糕;外層滿滿朱古力碎碎口感豐富,啖啖滿足❤❤

✾ Oreo®️奥利奥非凡夢想芝士蛋糕
拎上手就Feel到重量,份量十足
好適合同朋友家人開心Share
切開時層次分明,層層不同內餡
蛋糕面層係朱古力糖霜同Oreo曲奇慕絲
香濃幼滑芝士蛋糕中有一個個Oreo 曲奇
而餅底係朱古力蛋糕;外層滿滿朱古力碎碎
口感豐富,啖啖滿足❤❤
外賣自取
爸爸節同屋企人去左The Cheesecake Factory 食飯慶祝,試左紅絲絨芝士蛋糕 同 Godiva 朱古力芝士蛋糕,一試難忘~屋企人生日,指定點名要再食!! 好彩除左堂食一件件cake外,仲有7吋version 可以外賣拎走~Birthday Cake @CheesecakeFactoryhk❤️7吋無敵紅絲絨芝士蛋糕🎂白色外層鋪滿忌廉芝士糖霜,賣相吸引~一切開就見到一層層鬆軟既紅絲絨蛋糕,再加一層好creamy好濃郁既既芝士蛋糕,一層層睇落吸引,一啖過~朱古力味同芝士味完美融合~#hkfoodie #hkfood #2023CheesecakeDay #Celebration #CheesecakeDay #Celebration #TheCheesecakeFactory #LikeNoOther #dessert #cakelover #美式 #甜品 #雪糕 #芝士 #慶祝 #生日 #餐廳 #香港美食 #吃貨 #吃貨人生 #美食日記 #打卡 #香港打卡 #香港好去處 #好味 #美食推介

原來7月30日係「芝士蛋糕日」呀!當然要食番個芝士蛋糕慶祝下𝑻𝒉𝒆 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆𝒄𝒂𝒌𝒆 𝑭𝒂𝒄𝒕𝒐𝒓𝒚 既芝士蛋糕向來受一眾甜點控追捧今次趁住芝士蛋糕日· 亦推出超值優惠同大家一齊慶祝呢個甜點界嘅大節日!𝑶𝑹𝑬𝑶® 奧利奧非凡夢想芝士蛋糕超誘人既芝士蛋糕蛋糕面層塗滿香濃既𝑶𝒓𝒆𝒐 曲奇慕絲而裡面由一層層𝑶𝒓𝒆𝒐 曲奇組成配搭香濃細滑芝士蛋糕同𝑩𝒓𝒐𝒘𝒏𝒊𝒆餅底每口都非常邪惡·卻令人滿足!

原來7月30日係「芝士蛋糕日」呀!
當然要食番個芝士蛋糕慶祝下

𝑻𝒉𝒆 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆𝒄𝒂𝒌𝒆 𝑭𝒂𝒄𝒕𝒐𝒓𝒚 既芝士蛋糕
向來受一眾甜點控追捧
今次趁住芝士蛋糕日· 亦推出超值優惠
同大家一齊慶祝呢個甜點界嘅大節日!

𝑶𝑹𝑬𝑶® 奧利奧非凡夢想芝士蛋糕
超誘人既芝士蛋糕
蛋糕面層塗滿香濃既𝑶𝒓𝒆𝒐 曲奇慕絲
而裡面由一層層𝑶𝒓𝒆𝒐 曲奇組成
配搭香濃細滑芝士蛋糕同𝑩𝒓𝒐𝒘𝒏𝒊𝒆餅底
每口都非常邪惡·卻令人滿足!

外賣自取
爸爸節同屋企人去左The Cheesecake Factory 食飯慶祝,試左紅絲絨芝士蛋糕 同 Godiva 朱古力芝士蛋糕,一試難忘~屋企人生日,指定點名要再食!! 好彩除左堂食一件件cake外,仲有7吋version 可以外賣拎走~Birthday Cake @CheesecakeFactoryhk❤️7吋無敵紅絲絨芝士蛋糕🎂白色外層鋪滿忌廉芝士糖霜,賣相吸引~一切開就見到一層層鬆軟既紅絲絨蛋糕,再加一層好creamy好濃郁既既芝士蛋糕,一層層睇落吸引,一啖過~朱古力味同芝士味完美融合~🔖黎緊7月30號就係🌟Cheesecake Day,係7月19號 – 8月2號係餐廳出示我呢個post嘅screencap 或係網上外賣平台到輸入promo code “CHEESECAKEDAY” 外賣訂購 指定口味7”芝士蛋糕* 即減$150😍 要再買多個party gathering 再食先🎉🎉

2023-07-24 190 瀏覽
講起Red velvet cake 第一時間就諗起Cheesecake factory,事關佢地嘅蛋糕好足料,味道正宗!紅絲絨蛋糕嘅精髓就係夠肥😆蛋糕綿密濕潤,有淡淡白朱古力香,又唔會死甜。中間夾雜幾層忌廉芝士,味道濃厚馥郁。建議share食,因為蛋糕好足料7吋蛋糕拎上手已經好重,食咗半件已經好飽肚🫠*19/7 – 2/8 係Cheesecake factory 出示呢個post cap圖或網上外賣平台輸入promo code “CheesecakeDay” 外賣訂購 指定口味7”芝士蛋糕即減$150🫰#chill #holiday #hotel #food #foodie #foodporn #foodstagram #style #fashion #lifestyle #love #goodvibes #hkig #hkiger #hkigfood #relax#CheesecakeDay #Celebration #TheCheesecakeFactory #LikeNoOther @cheesecakefactoryHK @cheesecakefactorymo

2023-07-20 452 瀏覽
𓊈7吋Godiva®朱古力芝士蛋糕 $𝟻𝟹𝟾𓊉 面層鋪滿可可粉, 裡面分成2層, 1層係朱古力芝士蛋糕, 另1層係朱古力慕斯, 蛋糕充滿濃郁嘅朱古力香味, 同芝士蛋糕完美融合, Godiva 嘅朱古力味道香濃甜美, 但唔會過份遮蓋芝士蛋糕嘅味道, 蛋糕整體口感順滑, 甜而不漏, 個人比較鐘意將個蛋糕雪得硬身一d, 食落更有質感!𓇊 7月30日就係 Cheesecake Day (芝士蛋糕日), 係時候齊齊慶祝, The Cheesecake Factory 嘅芝士蛋糕真係好適合大夥兒一齊慶祝同分享! 於7月19日至8月2日期間, 喺餐廳出示螢幕截圖或者喺 app 輸入promo code “CheesecakeDay” 外賣訂購指定口味嘅7吋芝士蛋糕可以即減$150!
𓊈7吋Godiva®朱古力芝士蛋糕 $𝟻𝟹𝟾𓊉

2023-07-19 693 瀏覽
由月頭約到月尾既girl’ s talk 👧🏻去完海港城個個迪士尼100週年展🐭行到好攰就搵間餐廳食飯 6:00去到已經要等位 暑假威力好勁🍴Avocado Eggrolls$152👧🏻推介!話好好食 爆多牛油果 同埋個個汁 酸酸甜甜沾落去好解膩🍃Sheilas Chk Salad$226呢個烤雞沙律都係另一個👧🏻推介!話上次食完 好想再食 個汁都係酸酸甜甜好惹味 好大份 差啲食沙律都食飽🤣Farfalle w/Chkn & Ga$196Everything Flatbread$148Salted Caramel$8430th Anniversary$84Cheesecake 係好食既~但偏甜同重口味 唔係螞蟻人🐜既我就唔係好食得到😂 對食的甜既👧🏻👧🏻係一種享受🐿🍃餐廳環境行懷舊風 食物好大份 一定要人多先會可以試到多啲唔同既野 🥹如果得兩個人可能就咁嗌兩樣都已經撐飽左個肚🥲

Avocado Eggrolls$152

Sheilas Chk Salad$226

Farfalle w/Chkn & Ga$196

Everything Flatbread$148

Salted Caramel$84

30th Anniversary$84

2023-07-18 576 瀏覽
價錢好似好貴咁但其實份量好多,好岩一大班人聚會,就可以叫多啲野一齊share。我同男朋友兩個人食,叫左2個main加一份前菜,最後要take out個burger。橙汁都幾好飲,好多人推介既蒜雞蝴蝶粉,啲粉我覺得好食,但雞粒就諧左小小,我一個女仔都食到成個粉。前菜係類似天婦羅翠肉瓜,幾得意幾好食,唔會覺得好硬,兩個人share就多左啲。最後個蘑菇burger都好juicy下,男朋友叫既我無食到,但聞落好香。下次會再試下,不過建議兩個人食既話一個前菜一個main再一人一杯野都夠。我地仲take out左Godiva cake不過無影底,個cake唔會話好甜,正。
2023-07-16
愛吃芝士蛋糕的朋友仔😏,相信你一定有吃過 來自美國的 🇺🇸 𝐓𝐇𝐄 𝐂𝐇𝐄𝐄𝐒𝐄𝐂𝐀𝐊𝐄 𝐅𝐀𝐂𝐓𝐎𝐑𝐘吧(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)! 這間超知名的連鎖店在𝟏𝟗𝟕𝟖開業,在香港開店時大排長龍。我也曾經排了三個小時,非常誇張🙈!!多年過後,餐廳依然好受歡迎😳,不想等位的話,不如買個大蛋糕回家與家人品嚐吧(≧▽≦)! 蛋糕款式多到不得了🤤,有𝐆𝐨𝐝𝐢𝐯𝐚、𝐎𝐫𝐞𝐨、紅絲絨、提拉米蘇等等,款款都超吸引❤️!!!每次我都會吃 「 𝐎𝐫𝐞𝐨非凡夢想芝士蛋糕 $𝟖𝟒/件 $𝟓𝟖𝟎/𝟕寸🍰」,充滿𝐎𝐫𝐞𝐨香的蛋糕,又香又濃又甜,超級邪惡👿,作為𝐎𝐫𝐞𝐨控大滿足!!!

2023-07-17
2023-07-15 460 瀏覽
約朋友一齊gathering,晏晝唔洗等位,可以直入🥣西蘭花忌廉湯面頭有芝士碎同脆脆,增加飲湯既口感,忌廉好濃郁,夠creamy ,飲完個湯已經飽左一半🍝達文西長通粉原來係秘制既馬德拉葡萄酒汁,加入牛肉汁去煮長通粉,配上雞肉、蘑菇&洋蔥,帶酸酸甜甜香味,啲醬汁仲填滿左每條長通粉,食落去好開胃🥖巴馬臣芝士蒜蓉包呢個蒜蓉包好特別,係流心拉絲嫁!入面有蒜蓉、香草、牛油,旁邊有莎莎醬&蕃茄沾醬,兩隻醬都好正,個人比較喜歡蕃茄醬🍰紅絨芝士蛋糕✨最後外賣一件蛋糕返去食,食到太飽,一定要食埋甜品先滿足到我個肚皮一層層間住紅絲絨蛋糕&芝士蛋糕,外面包滿住忌廉芝士糖霜及白朱古力,旁邊配搭住有一舊忌廉,超級邪惡👿 真係好好味既呢⋯⋯📍The Cheesecake Factory

約朋友一齊gathering,晏晝唔洗等位,可以直入

🥣西蘭花忌廉湯

🍝達文西長通粉

🥖巴馬臣芝士蒜蓉包

🍰紅絨芝士蛋糕

📍The Cheesecake Factory
  • 紅絲絨芝士蛋糕
2023-07-07 482 瀏覽
同大班朋友係尖沙咀想搵餐廳坐低食dinner傾吓計,就搵到呢間the Cheesecake Factory.本來侍應同我哋講walk-in要等1.5鐘,好彩咁啱有客人離開,侍應就即刻執好抬安排入座。最後同朋友嗌咗:蕃茄肉丸意粉、雞肉檸檬忌廉意粉、紅絲絨蛋糕 、同朱古力oreo蛋糕兩份pasta都好大粉而且味道都唔錯,比較推薦蕃茄肉丸意粉蕃茄味好濃,而且肉丸大大粒,好抵食。Oreo蛋糕偏甜, 而紅絲絨蛋糕啱啱好

兩份pasta都好大粉而且味道都唔錯,比較推薦蕃茄肉丸意粉
蕃茄味好濃,而且肉丸大大粒,好抵食。

Oreo蛋糕偏甜, 而紅絲絨蛋糕啱啱好

2023-07-07 436 瀏覽
今日去咗尖沙咀The cheesecake factory食晚餐,點咗2個paste (番茄肉丸義大利麵,雞肉蒜香檸檬忌廉意大利麵),2個paste都好大份,味道好食。之後仲點咗2件cheesecakes (Oreo Dream Extreme Cheesecake, Ultimate Red Velvet Cake Cheesecake), cheesecake都好大件,都食得飽肚。
琳瑯滿目多到唔知嗌邊樣嘅menu係令人會一再光臨嘅原因當然每次都會有encore嘅菜式例如呢個燒雞蝴蝶粉Creamy得嚟又有香濃雞油味蝴蝶粉口感滿足3-4 個人叫一碟就啱啱好Nachos 係上次無叫今次專登叫番嚟試震撼嘅份量食3日都食唔哂😂上面有3款醬料dip 唔會食極都獨孤一味咁齋炸魷魚聽講係必叫之一呢碟反而無想像中咁溜可以一直掃哂全碟由於樣樣都想食 最後飽得制食唔落cheesecake😩上次食過朱古力cheesecake意猶未盡本身心諗今次一定要encore最終都係要留番下次溫馨提示:如果想食dinner最好6點左右去攞定飛先 否則分分鐘排個幾鐘甚至無得攞飛
琳瑯滿目多到唔知嗌邊樣嘅menu

可以一直掃哂全碟

由於樣樣都想食 最後飽得制
食唔落cheesecake😩
最終都係要留番下次

今日happy Friday,收工同朋友去左食the cheesecake factory,兩個人叫左三樣野。牛油果脆卷,水牛城雞翼,四重芝士長通粉。牛油果脆卷就一般般,唔係太岩我口味,覺得個脆卷好油咁,牛油果炸左既感覺又怪怪的水牛城雞翼,我地就要求汁另上,但建議汁同個雞翼mix埋一齊好啲,因為汁既份量比較足夠,分開上就唔係好夠汁。但味道上好好食CP 值好高四重芝士長通粉,真係好好食,食完一啖又一啖,芝士味夠哂濃黎得呢間食既客人都應該鐘意芝士,不仿試下

CP 值好高

四重芝士長通粉,真係好好食,食完一啖又一啖,芝士味夠哂濃
黎得呢間食既客人都應該鐘意芝士,不仿試下