2021-12-31
其實每一次嚟呢度,我都係得一個目的,就係為咗食呢度嘅和牛,因為真係非常好食,同日本嘅高級餐廳係拍得住。招牌鹿兒島A5肉眼,配埋珍珠飯, $338 ,我覺得如果要食返同類型嘅,喺日本餐廳嘅話一般可能要六百幾蚊,因為我食過。佢呢度嘅和牛,係會連埋Wasabi同埋日式豉油一齊奉上,肉眼可以選擇熟成嘅程度,而呢度嘅店員亦都好好心機,會預先將塊和牛設成一片片,方便一夾起嘅時候可以即刻點埋Wasabi一齊食。佢呢度配埋白飯嘅原因,就係因為和牛本身嘅油脂分布非常均勻,入口嘅時候嘅又係即刻爆出黎,所以要即刻連埋飯一齊食,咁樣成個感覺同埋味道就會好均勻。食完主食之後,我叫咗佢哋呢度一個麻辣薯條,辣度唔算特別重,連埋酒一齊飲嘅話,可以同朋友喺度坐足三個鐘。我哋另外亦都叫咗一串牛舌,連埋檸檬汁,牛舌嘅香同油膩會變得好開胃同埋好舒服,而且肉質亦都非常彈牙。呢度最好嘅,就係有自家製,有味道嘅麒麟生啤,我叫咗桂花味同埋黑加侖子味,啤酒裏面真係能夠心頭出嗰一款嘅香味,我特別鍾意桂花香,因為佢會令到成餐飯嘅終點係變得好Fresh。