2024-08-08 37 瀏覽
一家人剛剛左隔離食完飯,有人想食糖水一家四口三個大人一個小朋友,兩個大人叫左兩碗,無幾耐個女侍應行過黎話每個人要叫最低消費,我明白有時旺場定規矩搵多啲錢,但問題間舖都無坐滿人😕,嬲嬲地安排一大一細出返門口私家車坐算,咁都要趕客,唔好怪人地返大陸消費🙃
2024-07-13 121 瀏覽
叫左兩個外賣:芒果涼粉撈及雜果西米撈芒果涼粉撈- 芒果得三舊,半邊芒果都無,但不意外。涼粉份量出奇地少,好意外,因為涼粉應該是不值錢嘅野,我expect 會比多d。 取而代之用嚟填滿膠兜嘅係有少少甜嘅水(或者係溶咗嘅冰;取外賣到返屋企路程落五分鐘)。食得落肚嘅嘢得咁少,有d唔抵。味道就正常發揮,無特別好食或唔好食****雜果西米撈-水果份量ok,西米份量足夠。友人認為味道正常發揮,無特別。而我本人試咗兩啖覺得唔夠味,椰汁有椰香但無椰味。****以上兩碗糖水製作算容易及standard,未能試出店家真實工夫,通常我會比同一間店兩至三次機會,希望下次試其他或堂食會有意外收穫。
叫左兩個外賣:芒果涼粉撈及雜果西米撈

芒果涼粉撈-

味道就正常發揮,無特別好食或唔好食
****
雜果西米撈-
水果份量ok,西米份量足夠。

****

芒果涼粉撈,雜果西米撈
2024-07-13
5 分鐘 (外賣自取)
$41 (宵夜)
2024-05-17 200 瀏覽
🍽️芒B甜品🥭宵夜打算吃甜品,落街見到這間新開的甜品店,馬上去試試😋🥥涷蛋白燉椰皇 💰56🐯選了這個甜品,原隻椰子🥥配上燉動L動L的蛋白,看起來十分吸引,而且都重蛋白和椰子味道,但🐯吃一口後發現有一陣椰子水酸了的味道🥺可能天氣太熱有點影響⁉️🥭香芒小丸子冰 💰41👶🏻選了這個芒果甜品,看到店內的招牌是芒果類甜品🥭,當然要試試。刨冰🍧加上芒果🥭和小丸子🍡,不會出錯的配搭😏。這款刨冰是有甜味的,芒果亦十分鮮甜,配上煙靭的小丸子絕配👍🏻😋店內有極多種不同口味的甜品,不論懷舊和新式都盡收店內🍡🍧🍨🍦🍮味道 : 🤎🤎🤎🤎🤍環境 : 🤎🤎🤎🤎🤍服務 : 🤎🤎🤎🤎🤍CP值: 🤎🤎🤎🤎🤍🍽️芒B甜品📍長沙灣青山道195號恆輝樓地舖
🍽️芒B甜品🥭

宵夜打算吃甜品,落街見到這間新開的甜品店,馬上去試試😋

🥥涷蛋白燉椰皇 💰56

🥭香芒小丸子冰 💰41

味道 : 🤎🤎🤎🤎🤍
環境 : 🤎🤎🤎🤎🤍
服務 : 🤎🤎🤎🤎🤍
CP值: 🤎🤎🤎🤎🤍

🍽️芒B甜品
📍長沙灣青山道195號恆輝樓地舖

朋友带我来了一家深水埗新开的糖水店刚开店就去了,周围帮衬的街坊很多菜单选择很多,将近上百种不同类型的甜品所有糖水都是在店内手工制作点了榴莲西米捞、雪花芒果、雪糕香芒紫米饭、芒果蛋白椰皇冻,都是招牌的经典糖水🥭他们家用的都是菲律宾吕宋芒,这种超适合做糖水,有浓郁的芒果香气,而且甜度适中,肉质比较有型,口感也很好不会过软或者过硬🍮超喜欢雪糕香芒紫米饭,紫米煮得香甜软糯,加上雪糕一起吃一整个满足😋🍨榴莲西米捞是用榴莲果肉加榴莲汁加西米做的,每一口都是浓郁的新鲜榴莲味除了各式水果捞还有小时候常见的香蕉船,真的是童年回忆了,还有果汁和中式糖水,吃完还想再来尝试不同类型
朋友带我来了一家深水埗新开的糖水
刚开店就去了,周围帮衬的街坊很多
菜单选择很多,将近上百种不同类型的甜品
所有糖水都是在店内手工制作

芒果蛋白椰皇冻
榴莲西米捞
  • 榴莲西米捞 雪花芒果 雪糕香芒紫米饭
2024-04-15 201 瀏覽
老公發現屋企附近開左新甜品鋪佢自己就試過一次,今次帶我嚟食Um………佢話上次食芒果系列幾好味睇個名應該係食芒果冇死所以我叫左香芒椰汁小丸子老公就話試吓其他,叫左椰汁沙冰芋圓Errrrr 真係香芒椰汁小丸子好食過椰汁沙冰芋圓,首先D芋圓個芯入面係硬嘅唔係台灣個D咁好味,雖然大粒不過麻麻地另外個椰汁沙冰,D沙冰超快已經係水,味道不過不失,可能同我個碗好有對比,所以感覺老公個碗淡左D,如果唔想太有罪惡感係OKay嘅不過甜品就係要甜架啦😂我個碗好食好多不過性價比就一般般如果中式糖水就冇咁貴,不過下次都要試吓好唔好食先知性價比高唔高
老公發現屋企附近開左新甜品
佢自己就試過一次,今次帶我嚟食
Um………佢話上次食芒果系列幾好味
睇個名應該係食芒果冇死
所以我叫左香芒椰汁小丸子
老公就話試吓其他,叫左椰汁沙冰芋圓
唔係台灣個D咁好味,雖然大粒不過麻麻地
不過甜品就係要甜架啦😂
我個碗好食好多
不過性價比就一般般

2024-04-14
$43 (宵夜)
2024-04-05 127 瀏覽
見到幾多人,又幾光猛,就入去試下。間鋪頭是由後生仔開,一班後生仔經營,所以甜品的款式都好新穎。老闆話而家新開張,like 社交平台仲有甜品送,埋單食滿($38...好似係,唔記得)會有1個印仔。薑汁番薯糖水,個糖水底夠薑。綠茶刨冰丸子盛,整體是好味,但同意之前post所講,綠茶粉的是不足夠的,如果改為綠茶雪糕或creamy綠茶底(類似忌廉奶),會更好。黑糯米飯,如果好飽,又唔想食流質甜品,這是好的選擇。雖然不像泰國餐廳有成個芒果,但比泰國餐廳平。

薑汁番薯糖水,個糖水底夠薑。

• 芋圓
2024-04-01 141 瀏覽
仲以為係紅豆沙 味道淡而無味 個豆花似係擺咗好耐 一啲都唔滑 完全唔值咁既價錢 真係唔會有下次佢地其他款式都算多,但都係啲普通野但如果有得揀,都會落返深水埗嗰幾間會比較好

佢地其他款式都算多,但都係啲普通野
但如果有得揀,都會落返深水埗嗰幾間會比較好
紅豆豆腐花
2024-03-31
2024-03-11 136 瀏覽
最近成日想食芒果撈同飲西瓜汁成日等車見有間新甜品店開張作為長沙灣地膽又要試試新嘢個日係用OpenRice 個自取外賣方便我唔使去到現場先叫嘢食咁就唔洗又等多陣香芒紫米蘆薈撈 $37好足料 我覺得味道仲好過松記芒果味好香甜 又夠多紫米煮得夠濡加埋蘆薈口感豐富啲成碗野唔會浠流流西瓜汁 $25西瓜汁係原汁原味無加糖依個就要睇個日入既西瓜🍉靚唔靚但有得喺長沙灣唔洗行好遠都有得飲鮮榨果汁我已經好開心😁間舖好長 入面有個芒果燈 幾趣緻我入去拎外賣見到好似入面仲有好長條走廊下次試埋啲中式甜品睇吓好唔好先
最近成日想食芒果撈同飲西瓜汁

間舖好長 入面有個芒果燈 幾趣緻
我入去拎外賣見到好似入面仲有好長條走廊
下次試埋啲中式甜品
睇吓好唔好先
最近成日出街食完晚飯都仲想食甜品🍧 🍰 🍮 每次去前search一search想去嘅糖水舖,都會撞正例休😩 (通常都係禮拜二) nvm,試吓長沙灣同深水埗交界新開嘅糖水舖👉🏼 芒B甜品🥭➿ 香芒紫米冰 ($37)估唔到喺呢個月份食嘅芒果🥭 都幾香甜👍🏼 紫米煮得幾軟糯,唔會太甜,刨冰上加咗一啲芒果糖漿,整體嘅甜味唔單一~➿ 抹茶芋圓丸子盛 *凍($45)呢碗就相對跌眼鏡😩 雖然芋圓同埋丸子都幾煙韌,但係抹茶嘅部份佔太少🍵就係得刨冰上嘅抹茶粉,完全滿足唔到抹茶控啊,整體都好好好淡味⋯⋯ 而且貴過上面嗰碗💸所以似乎都係食返芒果系列嘅甜品會穩陣啲!

➿ 香芒紫米冰 ($37)

➿ 抹茶芋圓丸子盛 *凍($45)

所以似乎都係食返芒果系列嘅甜品會穩陣啲!

新張九折優惠去試下喇,味道濃濃的,食過榴槤、芒果新鮮香甜、楊枝金露、尤其是芒果布丁超好味,熱糖水多料好味,尤其腐竹蛋糖水,我至愛,真心覺得超重料,行過一定要試下
2024-03-04
2024-03-03 162 瀏覽
今日在青山道行街,近東京街見到一間新嘅甜品店,今晚落微微雨,所以客人不算多,就和家人入去試試。餐牌上有好多水果甜品,而傳統甜品都有,所以攪到有啲選擇困難😅我同家人最後落到單,叫左 ~杏仁茶加湯圓杏仁茶好香杏仁味,最緊要加嘅芝麻湯圓,芝麻味好香,好qq,正,香芒豆腐撈芒果汁好濃郁,又夠甜,味道適中,整體來說是有heart的小店,想做到每個客人入店都揀到食物,店舖位置之前轉手好多次,希望佢哋長做長有,越做越多人識。
我同家人最後落到單,叫左 ~
香芒豆腐撈
芒果汁好濃郁,又夠甜,味道適中,